Dodaj do ulubionych

Kiksie, wiesz może, jakie są proporcje,

11.12.08, 13:57
nie, nie zaczynu do pędzenia wódki, ale roztworu soli, potrzebnego do
wyczyszczenia srebra i posrebrzanych rzeczy?? Wiem, że na dno kładzie się
pogniecioną folię aluminiową, ale co dalej??
Obserwuj wątek
    • kiks4 Re: Kiksie, wiesz może, jakie są proporcje, 11.12.08, 18:31
      Niestety- sztuczek naszych babek nie znam. Wiedza chemiczna podpowiada, że
      srebro najlepiej czyścić amoniakiem- z dużą łatwością rozpuszcza on naloty na
      srebrze.
      Pytanie- gdzie kupić amoniak a dokładniej mówiąc wodę amoniakalną? Może w
      najbliższej aptece?
      Była przed rokiem dyskusja na tym forum i ktoś rozsądnie podpowiedział, że jest
      w sklepach spożywczych tzw. amoniak do pieczenia ciasteczek- czyli jak to mówią
      chemicy: kwaśny węglan amonu. Myślę, że zmieszany z kwaśnym węglanem sodu (
      czyli sodą oczyszczaną) oraz wodą w postaci papki może posłużyć do czyszczenia
      srebra.
      Rzecz w tym, że ten "amoniak" do wypieków trzeba zmieszać z czymś alkalicznym a
      nic mi innego do głowy nie przychodzi. Może proszek do prania który zawiera sodę
      żrącą? Poeksperymentuję i napiszę- o ile znajdę w domu amoniak do pieczenia.
      A ja czyszczę takie rzeczy preparatem do czyszczenia sreber, kupionym w Castoramie.
      • kiks4 Re: Kiksie, wiesz może, jakie są proporcje, 11.12.08, 18:32
        A te proporcje o które nie pytasz są powszechnie znane dzięki bitwie pod Grunwaldem:
        1000 g wody + 400 g cukru + 10 gramów drożdży = 1410
        • drhuckenbush Re: Kiksie, wiesz może, jakie są proporcje, 12.12.08, 23:57
          A nie przypadkiem 1 czesc drozdzy, 4 czesci cukru i 10 czesci wody?
          • kiks4 Re: Kiksie, wiesz może, jakie są proporcje, 13.12.08, 10:54
            drhuckenbush napisał:

> A nie przypadkiem 1 czesc drozdzy, 4 czesci cukru i 10 czesci wody?
            ---
            wybacz, że nie podejmę tematu ale nie wiem po ilu latach następuje przedawnienie
      • drhuckenbush Re: Kiksie, wiesz może, jakie są proporcje, 12.12.08, 23:55
        A czy kwasny weglan amonu to nie po prostu proszek do pieczenia?
        • kiks4 Re: Kiksie, wiesz może, jakie są proporcje, 13.12.08, 10:29
          drhuckenbush napisał:

> A czy kwasny weglan amonu to nie po prostu proszek do pieczenia?
          ---
          Proszek do pieczenia zawiera głównie kwaśny węglan sodu- s o d u nie amonu.
          Oprócz tego inne dodatki, np. melaminę gdy surowce pochodzą z Chin. Doniosła o
          tym prasa.
          Kwaśny węglan amonu może także służyć do pieczenia kruchych ciasteczek ale
          nadaje ciastu specyficzny smak pochodzący od resztek amoniaku. Z dzieciństwa
          pamiętam te ciastka- któraś ciotek je piekła. Nazywała je amoniaczki
          • drhuckenbush Re: Kiksie, wiesz może, jakie są proporcje, 13.12.08, 14:44
            Czyli proszek do pieczenia to minimalnie zmodyfikowana soda oczyszczona?
            • kiks4 Re: Kiksie, wiesz może, jakie są proporcje, 13.12.08, 16:28
              drhuckenbush napisał:

> Czyli proszek do pieczenia to minimalnie zmodyfikowana soda oczyszczona?
              ---
              Zgadza się! Nie jestem specjalistą od proszku ale głównym składnikiem
              odpowiedzialnym za spulchnienie ciasta jest soda oczyszczana, czyli kwaśny
              węglan sodu- który w trakcie pieczenia pod wpływem temperatury rozkłada się
              całkowicie na wodę (parę wodną) i dwutlenek węgla. Być może soda oczyszczona
              jest drobniej zmielona bo ta dostarczana przez przemysł sodowy jest stosunkowo
              gruboziarnista.
              W skład proszku wchodzi jeszcze pirofosforan dwusodowy (chyba chodzi o lekkie
              zakwaszenie środowiska ułatwiające rozkład sody) oraz mąka pszenna ułatwiająca
              wymieszanie proszku z ciastem.
              Któraś z wytwórni ( podobno jakaś poznańska ) zamiast kupić sodę oczyszczana z
              Inowrocławia, sprowadziła z Chin- bo tańsza. No i w tej chińskiej znaleziono
              nieszczęsną melaminę. Dlaczego tam się znalazła melamina- tylko Chińczycy
              wiedzą, ja nie potrafię znaleźć uzasadnienia.
    • drhuckenbush Re: Kiksie, wiesz może, jakie są proporcje, 12.12.08, 23:57
      Zabawne, ale od razu jak zobaczylem temat watku to pomyslalem wlasnie o samogonie.
    • l.george.l Nie wystaczy woda z kwaskiem cytrynowym? 13.12.08, 13:13
      Srebrne monety czyści idealnie. Wystarczy na chwilę zamoczyć i osuszyć czymś
      bardzo miękkim.
    • v.i.k.k.a wyczysc pasta do zebow 13.12.08, 17:43

• kiks4 Re: wyczysc pasta do zebow 13.12.08, 19:13
        Vikka- jesteś genialna! Właśnie zakończyłem obiecane Dobrusi eksperymenty.
        Kupiłem "amoniak" do pieczenia ciast i mieszając go z rożnymi dodatkami
        próbowałem czyścić sczerniałe srebro. Pasta do zębów okazała się najlepsza!!!
        Brawo Vikka!
        • v.i.k.k.a hmm:) 13.12.08, 19:46
          a ja myslalam, ze ten sposob wszyscy znaja;)
          • dobrusia_to_ja Znam go doskonale, ale chodziło mi o mniej inwazyj 14.12.08, 00:49
            ną metodę. Od czyszczenia pastą czasami bolą mnie ręce.
            • v.i.k.k.a Re: Znam go doskonale, ale chodziło mi o mniej in 14.12.08, 06:28
              a mnie nie....b0 nie czyszcze:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka