dobrusia_to_ja 11.12.08, 13:57 nie, nie zaczynu do pędzenia wódki, ale roztworu soli, potrzebnego do wyczyszczenia srebra i posrebrzanych rzeczy?? Wiem, że na dno kładzie się pogniecioną folię aluminiową, ale co dalej?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiks4 Re: Kiksie, wiesz może, jakie są proporcje, 11.12.08, 18:31 Niestety- sztuczek naszych babek nie znam. Wiedza chemiczna podpowiada, że srebro najlepiej czyścić amoniakiem- z dużą łatwością rozpuszcza on naloty na srebrze. Pytanie- gdzie kupić amoniak a dokładniej mówiąc wodę amoniakalną? Może w najbliższej aptece? Była przed rokiem dyskusja na tym forum i ktoś rozsądnie podpowiedział, że jest w sklepach spożywczych tzw. amoniak do pieczenia ciasteczek- czyli jak to mówią chemicy: kwaśny węglan amonu. Myślę, że zmieszany z kwaśnym węglanem sodu ( czyli sodą oczyszczaną) oraz wodą w postaci papki może posłużyć do czyszczenia srebra. Rzecz w tym, że ten "amoniak" do wypieków trzeba zmieszać z czymś alkalicznym a nic mi innego do głowy nie przychodzi. Może proszek do prania który zawiera sodę żrącą? Poeksperymentuję i napiszę- o ile znajdę w domu amoniak do pieczenia. A ja czyszczę takie rzeczy preparatem do czyszczenia sreber, kupionym w Castoramie. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Kiksie, wiesz może, jakie są proporcje, 11.12.08, 18:32 A te proporcje o które nie pytasz są powszechnie znane dzięki bitwie pod Grunwaldem: 1000 g wody + 400 g cukru + 10 gramów drożdży = 1410 Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Kiksie, wiesz może, jakie są proporcje, 12.12.08, 23:57 A nie przypadkiem 1 czesc drozdzy, 4 czesci cukru i 10 czesci wody? Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Kiksie, wiesz może, jakie są proporcje, 13.12.08, 10:54 drhuckenbush napisał: > A nie przypadkiem 1 czesc drozdzy, 4 czesci cukru i 10 czesci wody? --- wybacz, że nie podejmę tematu ale nie wiem po ilu latach następuje przedawnienie Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Kiksie, wiesz może, jakie są proporcje, 12.12.08, 23:55 A czy kwasny weglan amonu to nie po prostu proszek do pieczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Kiksie, wiesz może, jakie są proporcje, 13.12.08, 10:29 drhuckenbush napisał: > A czy kwasny weglan amonu to nie po prostu proszek do pieczenia? --- Proszek do pieczenia zawiera głównie kwaśny węglan sodu- s o d u nie amonu. Oprócz tego inne dodatki, np. melaminę gdy surowce pochodzą z Chin. Doniosła o tym prasa. Kwaśny węglan amonu może także służyć do pieczenia kruchych ciasteczek ale nadaje ciastu specyficzny smak pochodzący od resztek amoniaku. Z dzieciństwa pamiętam te ciastka- któraś ciotek je piekła. Nazywała je amoniaczki Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Kiksie, wiesz może, jakie są proporcje, 13.12.08, 14:44 Czyli proszek do pieczenia to minimalnie zmodyfikowana soda oczyszczona? Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Kiksie, wiesz może, jakie są proporcje, 13.12.08, 16:28 drhuckenbush napisał: > Czyli proszek do pieczenia to minimalnie zmodyfikowana soda oczyszczona? --- Zgadza się! Nie jestem specjalistą od proszku ale głównym składnikiem odpowiedzialnym za spulchnienie ciasta jest soda oczyszczana, czyli kwaśny węglan sodu- który w trakcie pieczenia pod wpływem temperatury rozkłada się całkowicie na wodę (parę wodną) i dwutlenek węgla. Być może soda oczyszczona jest drobniej zmielona bo ta dostarczana przez przemysł sodowy jest stosunkowo gruboziarnista. W skład proszku wchodzi jeszcze pirofosforan dwusodowy (chyba chodzi o lekkie zakwaszenie środowiska ułatwiające rozkład sody) oraz mąka pszenna ułatwiająca wymieszanie proszku z ciastem. Któraś z wytwórni ( podobno jakaś poznańska ) zamiast kupić sodę oczyszczana z Inowrocławia, sprowadziła z Chin- bo tańsza. No i w tej chińskiej znaleziono nieszczęsną melaminę. Dlaczego tam się znalazła melamina- tylko Chińczycy wiedzą, ja nie potrafię znaleźć uzasadnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Kiksie, wiesz może, jakie są proporcje, 12.12.08, 23:57 Zabawne, ale od razu jak zobaczylem temat watku to pomyslalem wlasnie o samogonie. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Nie wystaczy woda z kwaskiem cytrynowym? 13.12.08, 13:13 Srebrne monety czyści idealnie. Wystarczy na chwilę zamoczyć i osuszyć czymś bardzo miękkim. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: wyczysc pasta do zebow 13.12.08, 19:13 Vikka- jesteś genialna! Właśnie zakończyłem obiecane Dobrusi eksperymenty. Kupiłem "amoniak" do pieczenia ciast i mieszając go z rożnymi dodatkami próbowałem czyścić sczerniałe srebro. Pasta do zębów okazała się najlepsza!!! Brawo Vikka! Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Znam go doskonale, ale chodziło mi o mniej inwazyj 14.12.08, 00:49 ną metodę. Od czyszczenia pastą czasami bolą mnie ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: Znam go doskonale, ale chodziło mi o mniej in 14.12.08, 06:28 a mnie nie....b0 nie czyszcze:) Odpowiedz Link Zgłoś