remulak 21.11.03, 21:45 to jestem bardzo ciekaw, kiedy Ryszard "Mam Szczotkę Na Głowie" Grobelny oznajmi, że to jego zasługa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: adi-gbg Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania IP: *.bredband.comhem.se 22.11.03, 11:16 a Pol powie ze mu w tym pomogl hi hi hi Odpowiedz Link Zgłoś
mr.elwood Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania 22.11.03, 11:57 A ja sie zastanawiam kto bedzie tymi samolotami latac do takiego miasta jak Poznan... Bo po co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIPunia - Iwona Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 22.11.03, 12:15 Myślę, że sporo Poznaniaków, i nie tylko, będzie do tego Poznania latać z Warszawy i Londynu, zamiast do Berlina i później busem do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.elwood Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania 22.11.03, 12:19 Tak. Te tlumy czekaja tylko zeby przyjechac do Poznania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIPunia - Iwona Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 22.11.03, 12:28 Masz wątpliwości, że ruch lotniczy na trasie Londyn-Poznań-Londyn lub Poznań-Warszawa-Poznań się nie zwiększy??? Nawet jeśli takie masz to szczerze powiedziawszy może powinieneś podzielić się tymi wątpliwościami z szefostwem Air Polonia, gdyż jakoś oni wątpliwości nie mają. To jest biznes i Twoje marudzenie raczej w tej kwestii się nie liczy. Takie życie. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.elwood Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania 22.11.03, 12:35 Tu nie chodzi o marudzenie. Ale jestem pewien ze to nie beda zapelnione samoloty. Bo do Poznania nic ludzi nie ciagnie - nie zwiekszy sie nagle ruch turystyczny, inwestycje tez poki co sie nie pojawiaja.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ravau Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 22.11.03, 12:46 Po pierwsze, jest dużo Polaków, w tym Poznaniaków i Wielkopolan, którzy chcieliby na kilka dni wyskoczyć do Londynu - pozwiedzać, na koncert, na zakupy i nie zrobiliby tego lecąc za zł LOTem lub BA, a teraz - zamiast weekend w Kołobrzegu - w Londynie - brzmi nieźle i jest realne. Ja w każdym razie polecę. Po drugie, ci co latali do Londynu i tak - prywatnie i w interesach, musieli się przesiadać w Warszawie albo Kopenhadze. Teraz mają bezpośrednio i taniej. Po trzecie z lotniska Stanstead w Londynie polecisz za kilkadziesiąt funtów w każdy zakątek Europy, także nad Morze Śródziemne. Po czwarte, Poznań jest wprawdzie mniej atrakcyjny od Pragi czy Krakowa, ale dla prostego Angola upicie się za nieduże pieniądze polskim piwem na przepięknym Starym Rynku w Poznaniu i spotkanie fajnych polskich dziewczyn jest dużo większą atrakcją niż grobowce królów na Wawelu. Więc ruch w obie strony na tej trasie jest pewny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaracz Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.03, 12:54 Gość portalu: ravau napisał(a): > Po czwarte, Poznań jest wprawdzie mniej atrakcyjny od Pragi czy Krakowa, ale > dla prostego Angola upicie się za nieduże pieniądze polskim piwem na > przepięknym Starym Rynku w Poznaniu i spotkanie fajnych polskich dziewczyn > jest dużo większą atrakcją niż grobowce królów na Wawelu. Sugerujesz wyzszosc poznanskiego rynku nad krakowskim??? Zastanow sie dobrze:) pozdr Jaracz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ravau Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 22.11.03, 12:56 No ale to jest forum poznańskie, nieee? Pozdrowienia > Sugerujesz wyzszosc poznanskiego rynku nad krakowskim??? > Zastanow sie dobrze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ravau Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 22.11.03, 12:49 a co do inwestycji, to ważne jest samo połączenie ze światem, nawet "drogimi" liniami. Prezesi i dyrektorzy latają i tak business class. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.elwood Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania 22.11.03, 12:55 Ja rowniez sie ciesze ze powstaja nowe linie i ze mamy "lacznosc ze swiatem". Wyrazam tylko mala obawe ze mimo iz teoretycznie jest duzo potencjalnych klientow tych linii, te linie nie beda zbyt oblegane. Ale to tez zalezy od czestotliwosci lotow.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 22.11.03, 13:05 Po co ty w ogóle przejmujesz się, czy samoloty będą obłożone lub nie? To już nie w twojej głowie problem, czy potencjalni klienci się znajdą. Wiedząc, że loty do Frankfurtu często obłożone są niemal w 100%, nie mam wątpliwości, że za taką kasę nie będzie chętnych na podróż do największego miasta w Europie. Jestem przekonany, że teraz minibusów dowożących ludzi na lotnisko w Berlinie będzie znacznie mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.elwood Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania 22.11.03, 13:11 Te moje posty sa raczej swego rodzaju zaduma nad mala atrakcyjnoscia Poznania ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ravau Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 22.11.03, 13:20 Nie przesadzaj z tą zadumą. Jeździsz trochę po Polsce? Takie wyjazdy leczą z kompleksów. Byłem wczoraj w Warszawie - na Pradze - horror! To już trzeci świat. Tak blisko od luksusów po drugiej stronie Wisły. Poznań jest atrakcyjny pod względem ekonomicznym, lokalizacyjnym, edukacyjnym, mentalności i turystycznym też - tylko mało wypromowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.elwood Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania 22.11.03, 13:44 Lepiej sie porownywac do lepszych niz do gorszych... OK- malo wypromowany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 22.11.03, 13:34 A jednym ze sposobów podnoszenia atrakcyjności miasta jest poprawa dostępności komunikacyjnej, czyli zwiększenie ilości połączeń między miastami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 22.11.03, 13:56 > Te moje posty sa raczej swego rodzaju zaduma nad mala atrakcyjnoscia > Poznania ;-) Poza W-wą nie widzę miasta bardziej atrakcyjnego dla inwestorów. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.elwood Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania 22.11.03, 14:00 I co wynika z tej atrakcyjnosci ?? Nie wiem na jakiej podstawie tak twierdzisz skoro inwestorzy stad uciekaja i moge Ci podac wiele wiele przykladow. I to nie takich z gazet. Odpowiedz Link Zgłoś
kome Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania 22.11.03, 14:58 mr.elwood napisał: > I co wynika z tej atrakcyjnosci ?? > Nie wiem na jakiej podstawie tak twierdzisz skoro inwestorzy stad uciekaja i > moge Ci podac wiele wiele przykladow. I to nie takich z gazet. Podaj choć jeden proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.elwood Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania 22.11.03, 18:31 Chociazby jeden ? Banalny bo znany - Toyota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 23.11.03, 11:48 Toyota uciekła z Pozniania? Nie no proszę, taki humor nie jest śmieszny ani zdrowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 22.11.03, 16:09 liczby mówią co innego Odpowiedz Link Zgłoś
mr.elwood Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania 22.11.03, 18:33 A co mowia ? Mnie nie obchodzi co mowia liczby. Mnie interesuje to co widze i slysze z ust inwestorow i biznesmenow. A nie co mowi Ryszard Grobelny w PTV i pisze w swojej ulotce. Czy naprawde mam sie rozpisac na ten temat ? Bo to dosyc dlugi temat a nie chce niczego pominac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 22.11.03, 18:53 Wiesz co, trochę w tym siedzę (inwestycje), laikiem nie jestem; wiem jedno, nie ma miasta w Polsce, w którym byłoby więcej inwestycji niż jest obecnie - poza stolicą ma się rozumieć. Tuż za, jest Wrocław i Kraków, i na tym koniec. Do tych miast będzie najwięcej lotów, zdrowy rozsądek i ekonomiczne myślenie zatryjumfuje. Mnie również zbytnio nie interesuje co pisze w swojej ulotce Grobelny. Odnośnie inwestorów, za niecałe 2 tygodnie odbędą się rozmowy z udzialem wladz miasta Poznania, poznanskiego biura promocji inwestycji zagranicznych oraz francuskich przedsiebiorcow zainteresowanych inwestowaniem w Polsce. Szykują się nowe inwestycje. P.S Kompletnie niezrozumiałye dla mnie byłoby działanie, w którym linie lotnicze miałyby omijać Poznań. Ggdzie tu sens ekonomiczny, żeby milionowa aglomeracja nie miała prawie żadnych rejsów do innych miast europejskich. Nawet nie milionowa, cała zachodnia Polska pod tym względem kuleje, wszyscy albo odlatują z W-wy bądź z Berlina, teraz powoli zacznie to się zmieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.elwood Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania 22.11.03, 19:45 Uff.. odetchnalem bo jednak okazalo sie ze kulturalnie dyskutujesz... A juz sie balem ze zacznie sie jakas idiotyczna pyskowka :-) Pierwsza czesc Twojego posta mozna skomentowac: "nigdy nie bedzie tak dobrze zeby nie moglo byc lepiej". Pozwol ze Ci przytocze moja wypowiedz z lipca z forum Poznań - dyskusja byla podobna. A oto ona: "Za jego prezydentury wiele duzych firm wynioslo sie z Poznania- wszyscy uciekaja z miasta do gmin osciennych gdyz tam maja korzystniejsze warunki. Z Poznania uciekly najwieksze drukarnie - Glosu Wielkopolskiego, Gazety Poznanskiej, bodajze Wyborczej tez. Caly "Wprost" przeniosl sie do Warszawy, BZ WBK przeniosl sie do Wroclawia. W interesie Poznania lezala tez fabryka Toyoty ktora miala byc w Tarnowie Podgornym - uciekla pod Walbrzych (dali lepsze warunki). Zlozono Zarzadowi Miasta wiele inwestycyjnych propozycji- duza czesc z nich byla nietypowa - zabudowanie koryta Warty (cos na ksztalt mariny) aczkolwiek miala ogromne szanse na powodzenie i realizacje o ile tylko Zarzad Miastta byl przychylny. Ale nie byl. Odpowiedzia ZMP bylo: "po co nam marina skoro nie ma w Poznaniu lodzi" wiec moje pytanie: "a dlaczego nie ma ? " -bo nie ma mariny. w podobny sposob mozna bylo kiedys zapytac "po co nam tory skoro nie ma tramwajow? " w kazdym europejskim miescie nabrzeze rzeczne jest porzadnie zabudowane - u nas jest po prostu golo. I nie pomoze tlumaczenie ze nie sprzyjaja nam warunki (typu wylewy Warty w niektorych okresach) poniewaz to nie jest problem tylko Poznania. Dosyc kontrowersyjny pomysl Fudzibany ktory dla niezorientowanych i co bardziej konserwatywnych osob jest smieszny i calkowicie nierealny ma (mial) szanse na powodzenie. Japonczycy byli zywo zainteresowani inwestowaniem w Poznan. To nie wystarczylo. " Co do nowych polaczen lotniczych - ja sie z tego szczerze ciesze ! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 23.11.03, 11:44 Czytając twój post dochodzę do wniosku, że niektórzy kompletnie nie orientują się w temacie. Gdzieś tam dzwoni ale nie wiadomo w którym Kościele. Tak się zastanawiam, czy niektórzy wiedzą w jakim kraju żyją, w jakim systemie, ustroju itp. itd. Tak więc tłumaczę: > "Za jego prezydentury wiele duzych firm wynioslo sie z Poznania- wszyscy > uciekaja z miasta do gmin osciennych gdyz tam maja korzystniejsze warunki. lol, a co w tym złego, sam mieszkam poza granicami miasta, aglomeracja nam się rozrasta > Caly "Wprost" przeniosl sie do Warszawy, BZ WBK przeniosl sie do Wroclawia Chyba wszystkie dzienniki, tygodniki są w W-wie. Taki mamy system w państwie, prasa ciąży do źródła władzy czyli do stolicy. Każdy rozsądnie myślący człowiek, powinien wiedzieć, że takiego biznesu poza W-wą robić się nie da. Podaj chociaż jeden tytuł gazety ogólnopolskiej lub tygodnika publicystycznego, mającego siedzibę poza stolicą. BZWBK to już inna bajka. WBK nie przeniósł się do Wrocławia, tylko poddał się fuzji z BZ, przy czym bankiem przejmującym był Bank Zachodni. W tym wypadku nie mieliśmy nic do gadania, ponieważ BZ w umowie prywatyzacyjnej (gdy udziały przejmował Irish Bank) miał zapisne, że przez kilka lat siedzibą banku musi być Wrocław. Jednak pocieszę Ciebie, zarząd banku przeniósł się do Poznania, a oficjalna wrocławska siedziba jest teraz tylko na papierze. > W interesie Poznania lezala tez fabryka Toyoty ktora miala byc w Tarnowie > Podgornym - uciekla pod Walbrzych (dali lepsze warunki). Rzeczą niezdrową jest aby cała branża skupiała się w jednym miejscu. W aglomeracji poznańskiej masz VW, MANa, Solarisa, Bridgestone i jeszcze pare przedsiębiorstw z branży motoryzacyjnej. Po drugie takie montowanie lokuje się w rejonach silnie zagrożonych bezrobociem, a P-ń do takich nie należy. Po trzecie, decyzję o lokalizacji zakładu podejmował/uje Rząd. Po czwarte, Toyota swoją fabrykę wybuduje bodajże na Słowacji. Po piąte, piszesz o Tarnowie Podgórnym, a na początku negujesz pomysł lokowanie firm poza granicami miasta. > Zlozono Zarzadowi Miasta wiele inwestycyjnych propozycji- duza czesc > z nich byla nietypowa - zabudowanie koryta Warty (cos na ksztalt mariny) > aczkolwiek miala ogromne szanse na powodzenie i realizacje o ile tylko Zarzad > Miastta byl przychylny. Ale nie byl. Odpowiedzia ZMP bylo: "po co nam marina > skoro nie ma w Poznaniu lodzi" wiec moje pytanie: "a dlaczego nie ma ? " -bo > nie ma mariny. Ktoś znowu jest nie w temacie. Oto mały artykulik z gazety poznańskiej ====== Rusza budowa osiedla PTBS przy ul.Piaskowej nad Warta. Miasto w aporcie przekazalo grunt PTBS-owi. To poczatek rewitalizacji terenow nad Warta, przywracanie miastu bulwarow. PTBS podpisalo z konsorcjum poznanskiej Hydrobudowy i kieleckiego Dorbudu. Wykonawca moze wchodzic na plac budowy i rozpoczac przeobrazanie zapuszczonego miejsca w sercu miasta. Teren jest bardzo atrakcyjnie polozony. Z okien osiedla beda widoczne Ratusz albo Katedra,ale osiedle nie zasloni osi widokowej na kosciol sw.Wojciecha. Po usunieciu nasypowej ziemi powstana garaze. Zabudowa bedzie miala 5 kondygnacji. Przewidziano wewnetrzny dziedziniec i ulokowanie na terenie osiedla rodzinnego domu dziecka. Od strony rzeki powstana obiekty rekreacyjne z przystania, kawiarnia, bulwarem. Bedzie to poczatek przywracania Warty Poznaniowi. Pojawiaja sie nowe inicjatywy. Wkrotce budowe innego osiedla w tym rejonie rozpocznie Dariusz Wechta. Wojewoda ma przejac zabudowaina fabryki papieru.Jest nadzieja ze grunt zosatnie skomunalizowany,a wtedy mozna byloby zrewitalizowac teren az do ul.Estkowskiego. Nad Warta, jak informuje Wojciech Gaczek, prezes PTBSu w ciagu 3 lat powstanie 311 mieszkan roznej kategorii. Budynki beda mialy zroznicowana elewacje, wykonana z drogich materialow, zaplanowano spadziste dachy. W 80% przyszle mieszkania maja juz lokatorow. Koszt calosci - 35 mln zl. ====== > Dosyc kontrowersyjny pomysl Fudzibany ktory > dla niezorientowanych i co bardziej konserwatywnych osob jest smieszny i > calkowicie nierealny ma (mial) szanse na powodzenie. Japonczycy byli zywo > zainteresowani inwestowaniem w Poznan. To nie wystarczylo. Wiesz jakie warunki stawiali japończycy? Zadnego miasta na to nie stać, a już wcześniej próbowali w W-wie, Wrocławiu i chyba Krakowie. Miasto chciało wnieść aportem grunty, azjaci chcieli aby Poznań partycypował w kosztach. Poznania na to nie stać, budżet nie jest tak bardzo elastyczny jakbyśmy tego chcieli. Po drugie, chęci realizacji tego pomysłu w kręgach poznanskiej władzy były duże, zwłaszcza Klepka bardzo entuzjastycznie wypowiadał się na temat tego projektu. Niestety koszty stanęły na drodze. Reasumując, Proszę mi tutaj demagogi nie uprawiać, całe gadanie mija się z celem i z tematem wątku ma niewiele wspólnego; do tego dochodzi niewiedza i niezrozumenie faktów autora. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.elwood Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania 23.11.03, 12:15 Gość portalu: P.B napisał(a): > Czytając twój post dochodzę do wniosku, że niektórzy kompletnie nie orientują > się w temacie. Gdzieś tam dzwoni ale nie wiadomo w którym Kościele. Tak się > zastanawiam, czy niektórzy wiedzą w jakim kraju żyją, w jakim systemie, ustroju > > itp. itd. > Tak więc tłumaczę: > > > "Za jego prezydentury wiele duzych firm wynioslo sie z Poznania- wszyscy > > uciekaja z miasta do gmin osciennych gdyz tam maja korzystniejsze warunki. > lol, a co w tym złego, sam mieszkam poza granicami miasta, aglomeracja nam się > rozrasta > > > Caly "Wprost" przeniosl sie do Warszawy, BZ WBK przeniosl sie do Wroclawia > Chyba wszystkie dzienniki, tygodniki są w W-wie. Taki mamy system w państwie, > prasa ciąży do źródła władzy czyli do stolicy. Każdy rozsądnie myślący > człowiek, powinien wiedzieć, że takiego biznesu poza W-wą robić się nie da. > Podaj chociaż jeden tytuł gazety ogólnopolskiej lub tygodnika publicystycznego, > > mającego siedzibę poza stolicą. > BZWBK to już inna bajka. WBK nie przeniósł się do Wrocławia, tylko poddał się > fuzji z BZ, przy czym bankiem przejmującym był Bank Zachodni. W tym wypadku nie > > mieliśmy nic do gadania, ponieważ BZ w umowie prywatyzacyjnej (gdy udziały > przejmował Irish Bank) miał zapisne, że przez kilka lat siedzibą banku musi być > > Wrocław. Jednak pocieszę Ciebie, zarząd banku przeniósł się do Poznania, a > oficjalna wrocławska siedziba jest teraz tylko na papierze. Jakos przez tyle lat WPROST bardzo dobrze funkcjonowal majac siedzibe w Poznaniu.. Wiec nie jest regula ze gazeta musi miec glowna siedzibe w stolicy. > > W interesie Poznania lezala tez fabryka Toyoty ktora miala byc w Tarnowie > > Podgornym - uciekla pod Walbrzych (dali lepsze warunki). > > Rzeczą niezdrową jest aby cała branża skupiała się w jednym miejscu. W > aglomeracji poznańskiej masz VW, MANa, Solarisa, Bridgestone i jeszcze pare > przedsiębiorstw z branży motoryzacyjnej. Po drugie takie montowanie lokuje się > w rejonach silnie zagrożonych bezrobociem, a P-ń do takich nie należy. > Po trzecie, decyzję o lokalizacji zakładu podejmował/uje Rząd. Po czwarte, > Toyota swoją fabrykę wybuduje bodajże na Słowacji. Po piąte, piszesz o Tarnowie > > Podgórnym, a na początku negujesz pomysł lokowanie firm poza granicami miasta. Moglo byc a nie jest - i tylko tyle mnie interesuje. Nie interesuje mnie w tym kontekscie to ze juz mamy VW i innych. Trudno by bylo umiescic fabryke Toyoty w centrum Poznania wiec gminny oscienne sa jedynym miejscem. A patrzac na range tej inwestycji Poznan z niej moglby korzystac. A tak beda korzystac Slowacy > > Zlozono Zarzadowi Miasta wiele inwestycyjnych propozycji- duza czesc > > z nich byla nietypowa - zabudowanie koryta Warty (cos na ksztalt mariny) > > aczkolwiek miala ogromne szanse na powodzenie i realizacje o ile tylko Zar > zad > > Miastta byl przychylny. Ale nie byl. Odpowiedzia ZMP bylo: "po co nam mari > na > > skoro nie ma w Poznaniu lodzi" wiec moje pytanie: "a dlaczego nie ma ? " - > bo > > nie ma mariny. > > Ktoś znowu jest nie w temacie. > Oto mały artykulik z gazety poznańskiej > ====== > Rusza budowa osiedla PTBS przy ul.Piaskowej nad Warta. Miasto w aporcie > przekazalo grunt PTBS-owi. To poczatek rewitalizacji terenow nad Warta, > przywracanie miastu bulwarow. > PTBS podpisalo z konsorcjum poznanskiej Hydrobudowy i kieleckiego Dorbudu. > Wykonawca moze wchodzic na plac budowy i rozpoczac przeobrazanie zapuszczonego > miejsca w sercu miasta. > Teren jest bardzo atrakcyjnie polozony. Z okien osiedla beda widoczne Ratusz > albo Katedra,ale osiedle nie zasloni osi widokowej na kosciol sw.Wojciecha. > Po usunieciu nasypowej ziemi powstana garaze. Zabudowa bedzie miala 5 > kondygnacji. Przewidziano wewnetrzny dziedziniec i ulokowanie na terenie > osiedla rodzinnego domu dziecka. Od strony rzeki powstana obiekty rekreacyjne z > > przystania, kawiarnia, bulwarem. Bedzie to poczatek przywracania Warty > Poznaniowi. Pojawiaja sie nowe inicjatywy. Wkrotce budowe innego osiedla w tym > rejonie rozpocznie Dariusz Wechta. Wojewoda ma przejac zabudowaina fabryki > papieru.Jest nadzieja ze grunt zosatnie skomunalizowany,a wtedy mozna byloby > zrewitalizowac teren az do ul.Estkowskiego. > Nad Warta, jak informuje Wojciech Gaczek, prezes PTBSu w ciagu 3 lat powstanie > 311 mieszkan roznej kategorii. Budynki beda mialy zroznicowana elewacje, > wykonana z drogich materialow, zaplanowano spadziste dachy. W 80% przyszle > mieszkania maja juz lokatorow. Koszt calosci - 35 mln zl. Gratuluje- oby cos z tego wyszlo. Jak to pisalem to takich pomyslow nie bylo, BA - nie zgadzali sie na cos takiego a byly propozycje. Wiec bazuje na tym co slyszalem i widzialem a nie na tym co przeczytalem w GP > > Dosyc kontrowersyjny pomysl Fudzibany ktory > > dla niezorientowanych i co bardziej konserwatywnych osob jest smieszny i > > calkowicie nierealny ma (mial) szanse na powodzenie. Japonczycy byli zywo > > zainteresowani inwestowaniem w Poznan. To nie wystarczylo. > > Wiesz jakie warunki stawiali japończycy? Zadnego miasta na to nie stać, a już > wcześniej próbowali w W-wie, Wrocławiu i chyba Krakowie. > Miasto chciało wnieść aportem grunty, azjaci chcieli aby Poznań partycypował w > kosztach. Poznania na to nie stać, budżet nie jest tak bardzo elastyczny > jakbyśmy tego chcieli. Po drugie, chęci realizacji tego pomysłu w kręgach > poznanskiej władzy były duże, zwłaszcza Klepka bardzo entuzjastycznie > wypowiadał się na temat tego projektu. Niestety koszty stanęły na drodze. Ten temat nie jest jeszcze zakonczony i jesli dojdzie do skutku to na pewno nie bedzie to zasluga Grobelnego. Klepka byl jedyna osoba ktora ten pomysl promowala. A pomysl nie jest zly - nie czytalem gazet ale uczestniczylem w rozmowach - to sie wg mnie bardziej liczy. > Reasumując, Proszę mi tutaj demagogi nie uprawiać, całe gadanie mija się z > celem i z tematem wątku ma niewiele wspólnego; do tego dochodzi niewiedza i > niezrozumenie faktów autora. Nie wywyzszasz sie troche ? Sprawiasz teraz lekko zarozumiale wrazenie. W odroznieniu od Ciebie znam wiele innych mniej i bardziej znanych propozycji gospodarczych ktore zarzad odrzucal z niewiadomych powodow. Znam bo sam w nich uczestniczylem. I jesli piszesz kilkanascie programow gospodarczych dla miasta - z uwzglednieniem finansowania, a miasto nie jest nimi zainteresowane to wybacz ale nie powiesz ze miasto sie genialnie rozwija gospodarczo. Moj znajomy probowal kontaktowac miasto z inwestorami tureckimi, japonskimi, ale miasto tak leniwie do bardzo dobrych pomyslow podeszlo ze wszyscy sie odwrocili od Poznania i Polski. Wiec ja bazuje na tych doswiadczeniach a nie na tym co napisza w Poznanskiej. I nie mow wieecej ze to niewiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 23.11.03, 13:53 > Jakos przez tyle lat WPROST bardzo dobrze funkcjonowal majac siedzibe w > Poznaniu.. Wiec nie jest regula ze gazeta musi miec glowna siedzibe w stolicy. Nie raz naczelny tygodnika wypowiadał się,że trudno wydawcy utrzymywać dwie redakcje (w Poznaniu i w W-wie). Względy ekonomiczne wzięły górę. Nie ma co gdybyć, cała prasa ogólnopolska jest w stolicy. > Moglo byc a nie jest - i tylko tyle mnie interesuje. Nie interesuje mnie w tym > kontekscie to ze juz mamy VW i innych. > Trudno by bylo umiescic fabryke Toyoty w centrum Poznania wiec gminny oscienne > sa jedynym miejscem. A patrzac na range tej inwestycji Poznan z niej moglby > korzystac. A tak beda korzystac Slowacy Jak już wcześniej wspomniałem, ludki na samej górze decydydują gdzie fabryka ma się ulokować. O pozwolenie na budowę centrum logistycznego na Franowie, rownież trzeba było się pytać warszawskich urzedników. > Ten temat nie jest jeszcze zakonczony i jesli dojdzie do skutku to na pewno > nie bedzie to zasluga Grobelnego. Klepka byl jedyna osoba ktora ten pomysl > promowala. A pomysl nie jest zly - nie czytalem gazet ale uczestniczylem w > rozmowach - to sie wg mnie bardziej liczy. Bez urazy, ale mam wrażenie , że nie za dużo wiesz. > Nie wywyzszasz sie troche ? Sprawiasz teraz lekko zarozumiale wrazenie. > W odroznieniu od Ciebie znam wiele innych mniej i bardziej znanych propozycji > gospodarczych ktore zarzad odrzucal z niewiadomych powodow. Znam bo sam w nich > uczestniczylem. I jesli piszesz kilkanascie programow gospodarczych dla > miasta - z uwzglednieniem finansowania, a miasto nie jest nimi zainteresowane > to wybacz ale nie powiesz ze miasto sie genialnie rozwija gospodarczo. ad1. zarzadu miasta już nie ma ad2. nawet jeżeli nieistniejący już zarząd miasta odrzucał mniej lub bardziej ważne propozycje gospodarcze nie oznacza, że miasto jest nieatrakcyjne ad3. dochodzę do wniosku, że podstawą rozmowy nie jest miasto samo w sobie, ale pretensje do byłych władz miasta ad4. generalnie próbuję posiłkować się na faktach, wiadomościach sprawdzonych, a nie na zasłyszanych gdzieś plotkach - ktoś gdzies powiedział itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.elwood Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania 23.11.03, 14:07 ad1. zarzadu miasta już nie ma > ad2. nawet jeżeli nieistniejący już zarząd miasta odrzucał mniej lub bardziej > ważne propozycje gospodarcze nie oznacza, że miasto jest nieatrakcyjne Jest atrakcyjne ale poki co ta atrakcyjnosc jest slabo wykorzystywana.. > ad3. dochodzę do wniosku, że podstawą rozmowy nie jest miasto samo w sobie, ale > > pretensje do byłych władz miasta To sprowadza sie do jednego... Sa nowe wladze i z tego co widze jest poki co niewiele lepiej. Trzymam kciuki ale widzac ludzi pokroju pani Kretkowskiej watpie zeby szlo ku lepszemu... A temat Fudzibany nie jest zakonczony... Sam zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Jeśli Air Polonia poleci z Poznania IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 23.11.03, 14:13 > Trzymam kciuki > ale widzac ludzi pokroju pani Kretkowskiej watpie zeby szlo ku lepszemu... tutaj się zgodzę > A temat Fudzibany nie jest zakonczony... Sam zobaczysz mam taką nadzieję Odpowiedz Link Zgłoś
magda_s4 :-) 22.11.03, 13:47 Bardzo podoba mi się określenie Ryszard "Mam Szczotkę Na Głowie" Grobelny :-) Masz łeb jak sklep, remulak :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fernando ale jajca! IP: *.icpnet.pl 23.11.03, 13:10 ktos pytal czy polaczenie z Poznania do Londynu bedzie retowne?!ja sadze ze tak! wystarczy spojrzec na francuskie miasteczko Pau!Ryanair otworzyl tam polaczenie i momentalnie miasteczko zaczelo sie rozwijac!fragment artykulu z Wall Street Journal: "...Od kiedy Ryanair otworzyl wiosna polaczenie z Londynu do Pau(Francja)-bylo to pierwsze polaczenie miedzynarodowe z francuskim miasteczkiem-nastapil tu prawdziwy boom turystyczny. Sklepy,restauracje pelne sa przybyszow z Wysp Brytyjskich.Wznoszone sa luksusowe hotele,a radni miejscy marza o kolejnych polaczeniach Ryanair,ktore zamienia Pau w lokalna lokomotywe turystyki..." i co??jak widzisz low costy moga;] Odpowiedz Link Zgłoś
remulak Re: ale jajca! 23.11.03, 16:56 Gość portalu: fernando napisał(a): > ktos pytal czy polaczenie z Poznania do Londynu bedzie retowne?!ja sadze ze tak > ! > wystarczy spojrzec na francuskie miasteczko Pau!Ryanair otworzyl tam polaczenie > > i momentalnie miasteczko zaczelo sie rozwijac!fragment artykulu z Wall Street > Journal: Nie wiem, czy o tym też było w artykule w WSJ, czy może to Ty przemilczałeś, ale Pau leży w pobliżu Pirenejów i sanktuarium w Lourdes. Rozumiem, że w przypadku Poznania role tych atrakcji miałyby spełnić odpowiednio: Malta Ski i Licheń? Już widzę te reklamy! Odpowiedz Link Zgłoś