dzakarta 25.03.09, 21:10 Opadatkować pazernych katabasów tak jak wszystkich obywateli! Czarne wrony won z bydynku miasta przy ul. Kanclerskiej! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xxx Jaki mały człowiek i żałosny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 21:26 ...Młodzi chętnie się buntują i chętnie opuszczają lekcje. Sam też kiedyś taki byłem - żartował Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Jaki mały człowiek i żałosny... IP: *.icpnet.pl 26.03.09, 00:44 Tzw. "żart" chybiony. Ósemka jest akurat znana z tego, że wagary nie są na porządku dziennym. Zupełny brak szacunku (i znajomości) szkoły. A "dobroduszność i pobłażliwość z wysoka" wkurzająca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as1048 Re: Jaki mały człowiek i żałosny... IP: *.icpnet.pl 26.03.09, 14:42 w uzupełnieniu: gdy Ci z 8-ki buntowali się przeciw zdjęciu krzyża ze ścian szkoy, to oczywiście, jak twierdzi zabawny Arcybiskup Gądecki, "był świetny dowcip, bo młodzi chętnie się buntują i chętnie opuszczają lekcje. Sam też kiedyś taki byłem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rena Re: Jaki mały człowiek i żałosny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.09, 11:09 Tu Arcybiskup się pomylił,z innymi mu się tak udało, ale "ósemkowicze" to ludzie inteligentni i wyjątkowi. Potrafimy wznieść się ku wyższym wartościom. Niech arcybiskup nie mierzy nas swoją miarą. Odpowiedz Link Zgłoś
amadek Szkoła to nie biznes 25.03.09, 22:04 Cel popieram i życzę powodzenia, jednocześnie ubolewam nad demonstracja o czym napisałem tutaj www.amadek.com/Teksty/47 ------ Amadek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomy Re: Szkoła to nie biznes IP: *.icpnet.pl 25.03.09, 22:14 Szacunek. I popieram to co robicie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaspera Re: Szkoła to nie biznes 26.03.09, 12:02 Popieram i jestem z Wami, Ósemko! Odpowiedz Link Zgłoś
amadek Szkoła to nie biznes 25.03.09, 22:15 www.amadek.com/Teksty/47 ------ Amadek Odpowiedz Link Zgłoś
gortopik I LO dołącza do protestu 25.03.09, 22:33 Tak jak powyżej - I LO dołącza do protestu. Z tego co mi wiadomo dyrektorka naszej szkoły również pojawiła się na tym marszu. Chociaż nie wiem czy to pewna informacja. Podatek na kler to najlepszy sposób na ukrócenie im wpływów. 1,8 mln? Bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bergus Re: I LO dołącza do protestu IP: *.icpnet.pl 25.03.09, 23:01 Żydorcza znowu kłamie !!! 6 lo (paderek) stawiło się na placu A. mickiewicza w liczbie co najmniej 20 uczniów !!! z transparentem i z petycją podpisaną przez 380 osób z naszej szkoły !!! na stronie głównej naszego liceum( www.paderek.poznan.pl/index.php?id=aktualnosci&m=2 ) Od niedzieli wstawiona jest deklaracja poparcia dla 8 l.o. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dlugopis Re: Średniowiecze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 22:49 rozumiem uczniów z VIII-ki, ale wydaje mi się całkiem słuszne, że właściciel gruntu (kościół) chce opłaty za użytkowanie swojego gruntu. I tak kościół długo czekał, ale przecież głosy na ten temat nie pojawiły się nagle teraz po raz pierwszy. Czy ktoś z gorączkujących się powyżej przeciwników zachowania kościoła w tej kwestii, nie chciałby dostawać pieniędzy za dzierżawę swojego terenu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aiutor Re: Średniowiecze IP: *.hsd1.md.comcast.net 25.03.09, 23:00 Nikt nie ma nic przeciwko placeniu uczciwej stawki za swoj grunt. Jednakze: 1. kosciol chce stawke 100 razy wieksza niz stawki, ktore on placi. 2. kosciol wzial pozyczke od miasta na budowe budynku i jej nie splacil do konca. Gdyby nie zawirowania dziejowe, budynek zostalby odebrany kosciolowi za niesplacenie kredytu 3. jak kosciol chce byc traktowany jak normalny gospodarczy podmiot, to nie mam nic przeciwko, ale we wszystkich sprawach 4. jakis czas temu, kosciol apelowal do pracodawcow, aby nie kierowali sie li tylko zadza zysku. Apelowal, ze liczy sie przede wszystkim czlowiek i aby nie naduzywali swoich uprawnien (tj. zeby nie robili wszystkiego, do czego maja prawo, jesli przy tym dochodzi do tragedii ludzi). W tej sytuacji kosciol zachowuje sie wbrew swojemu apelowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Średniowiecze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 00:19 100 x większa stawka? To znaczy ile? Pytam bom ciekaw... Liczę, że twój argument nie jest wyimaginowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vuya Re: Średniowiecze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 00:38 Ciekawyś? To sprawdź. miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,6417223,A_jednak_chcieli_prawie_2_mln_za_VIII_LO.html Niestety, zawsze tak było, że kler miał inne standardy dla ludu, a inne stosował wobec siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierzacy Re: Średniowiecze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 01:56 Bog to Bog, ale czarnych krotko przy ryju trzymac, nisko nad ziemia, wtedy sa bardzo moralni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Średniowiecze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 08:58 OK, dziękuję za link. Jednak z tego co tutaj widzę to kwota 1,8 mln zł została tak naprawdę wykalkulowana przez urzędników. Zobaczymy co będzie dalej ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as1048 Re: Średniowiecze IP: *.icpnet.pl 26.03.09, 14:59 Normalna nagocjacja, to przedstawienie przez stronę sprzedajacą usługę propozycji cenowej nieco wyżej od oczekiwań, natomiast kwota "księżycowa", a także dowcipny spokój Arcybiskupa Gądeckiego dowodzi jednego: w Urzędzie Miasta są Jego Ludzie i wszelkie marsze, protesty itp Arcybiskupa nie stresują. On musi wygrać, no bo jak szary urzędnik-katolik z jakiegoś Światło-Życie sprzeciwi się Wielebnemu???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byłem w Ś-Ż należący do Światło-Życie mogliby Ciebie zadziwić IP: *.icpnet.pl 27.03.09, 12:11 mają swoje zdanie, nie są zwolennikami klerykalizmu i są inteligentni. Ty niestety nie wystawiłeś sobie najlepszej opinii komentarzem wypełnionym pogardą i poczuciem wyższości nad nimi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grobel odpowiedź logicnza i prawdziwa! IP: *.icpnet.pl 25.03.09, 23:27 TAK! JA !! Odpowiedz Link Zgłoś
free.woman Jakiś żałosny sufragan żartuje, że takie sprawy... 25.03.09, 23:47 nie należą do młodzieży. A do kogo, do ciężkiej cholery, jak nie do nich? I piękne jest w tej sprawie to, że robią jakieś wspólne akcje, aby dać znać, że im nie jest wszystko jedno, jako większości dorosłych. A już zupełnie wyjątkowe jest to, że w tej sprawie urządzili społeczną ankietę telefoniczną, w której pytali poznaniaków o zdanie w tej materii. No, gratulacje, młodzieży droga! Kościół to pazerna instytucja, nastawiona na zysk, skoro rządu dusz nie potrafi już od dawna dzierżyć. Życzę Wam jak najlepiej, i oby miejscy rajcy byli po waszej stronie. A z kolei wypowiedź tego tam biskupa toż to kuriozum prawdziwe, cyniczne i bezduszne, ale czego się spodziewać? Że się młodzież buntuje, to i dobrze, źle jest jak się nie buntuje, bo staruchom przecież się już nie chce. Ale żeby udział w demonstracji tłumaczyć zamiłowaniem do wagarów, to już doprawdy perfidia i cynizm. Skąd oni rekrutują na biskupów? Z UB, z policji, ze szkół specjalnych? Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Jakiś żałosny sufragan żartuje, że takie spra 25.03.09, 23:59 Też mnie ta wypowiedź zaskoczyła. Wcale nie była śmieszna. Raczej żenująca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Jakiś żałosny sufragan żartuje, że takie spra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 00:30 Abstrahując już on nonszalancji, która przez Ciebie przemawia, sformowań niektórych słusznych niektórych nie; pozwolę sobie stwierdzić jedno. Młodzież (zwłaszcza osoby niepełnoletnie) w kwestiach takich jak ta, mają akurat najmniej do powiedzenia. Dlaczego? Z prostej bardzo przyczyny, w tych sprawach nie mają zielonego pojęcia. Mimo wszystko jakiś dzień wolny od zajęć jest ... toż to niezła frajda jak mniemam dla nich. P.S Stanowiska Kościoła nie popieram czyt. drakońskiej stawki za dzierżawę. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Jakiś żałosny sufragan żartuje, że takie spra 26.03.09, 00:38 Gość portalu: Pit napisał(a): > Młodzież (zwłaszcza osoby niepełnoletnie) w kwestiach takich jak ta, mają akurat najmniej do powiedzenia. Dlaczego? Z prostej bardzo przyczyny, w tych sprawach nie mają > zielonego pojęcia. [...] W takim razie co z Dziećmi Wrzesińskimi, co z Szarymi Szeregami, co młodzieżą walczącą w czasach komuny? Myślisz jak okupant i jednocześnie jak ci z kurii. Z kościołem w Polsce toczy się wojna. Jedni walczą o to, by w ogóle zmarginalizować jego wpływy, inni o to, by się zhumanizował. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Jakiś żałosny sufragan żartuje, że takie spra 26.03.09, 01:03 Uczniowie klas pierwszych i drugich wracali po demonstracji do szkoły. Trzecioklasiści są już pełnoletni. W tym roku kończą 19 lat. Powiedz, czy w czasie stanu wojennego też według Ciebie nie mieliśmy prawa głosu?? Przecież byliśmy niepełnoletni!! Chyba stroisz sobie żarty!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Jakiś żałosny sufragan żartuje, że takie spra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 08:55 Widzę, ze sprawy wojenne zaczynają być uwidaczniane. :) Pozwolę sobie odpowiedzieć pytaniem na pytanie, a czy w stanie wojennym mieliśmy prawo głosu? Zresztą proponuję odstąpić od tematu, który nie ima się przedmiotu dyskusji. Bądź co bądź uważam, że uczniowie są tutaj ostatnią grupą mającą cokolwiek do powiedzenia. W przeciwieństwie do rodziców, władz miasta, Kościoła, nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.M. - Poznanianka Re: Jakiś żałosny sufragan żartuje, że takie spra IP: *.icpnet.pl 28.03.09, 17:32 Jestem przerażona tonem wypowiedzi młodzieży! Nagle odmieniła się wiara młodzieży (4 lata temu po śmierci Papieża Polaka!!!)? Tak nagle z dnia na dzień są przeciwko kościołowi? To widać słaba ta wiara. Ale też młodzież gorąco reaguje. To zresztą sprawa dla socjologów. Tłumaczę to psychozą tłumu. Naprawdę ulegli propagandzie. Media niepotrzebnie tak rozpętały burzę, Pani Dyrektor tej szkoły również nie jest bez winy, bo zamiast zadziałać uspokajająco - to wzburzyła młodych, którzy w tym wieku chętnie pójdą ginąć na barykady. Napisano 2 listy i wręczono - a teraz strony, do których te listy zostały skierowane są w b.niegrzeczny sposób krytykowane na tym forum jak również na stronach VIII LO. Radzę pisząc ym przeczytać regulamin tego forum. Za obraźliwy ton wypowiedzi ponosi sie odpowiedzialnośc. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Jakiś żałosny sufragan żartuje, że takie spra 26.03.09, 00:31 Cieszcie się, że uczestnicy demonstracji nie zostali jeszcze ekskomunikowani. Przecież u podstaw nauk chrześcijańskich są wiara bez wątpliwości i niepodważalny autorytet kapłana. Poznańska młodzież zwątpiła w zasady głoszone z ambony i podważyła prawo kościelnego zwierzchnika do decydowania o ich losie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jakiś żałosny sufragan żartuje, że takie spra IP: *.icpnet.pl 26.03.09, 08:48 na taką wypowiedź biskupa - pana archidiecezji, można tylko zareagować słowami "Wstyd mi za tych Co nie mając wstydu Zapomnieli że u kresu groby nas zrównają...." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Szkoła to nie biznes IP: *.izacom.pl 26.03.09, 00:34 jestem absolwentką VIII LO, szkoda ze nie wiedziałam kiedy jest ta demonstracja, bo też bym poszła, gdyby nie ta szkoła i jej nauczyciele, całym duchem oddani uczniom, nie było mnie w tym miejscu w którym jestem teraz, precz z klechami!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Szkoła to nie biznes IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.03.09, 03:54 "jestem absolwentką VIII LO, szkoda ze nie wiedziałam kiedy jest ta demonstracja, bo też bym poszła, gdyby nie ta szkoła i jej nauczyciele, całym duchem oddani uczniom, nie było mnie w tym miejscu w którym jestem teraz, precz z klechami!!!! " ###### i bardzo dobrze się stało...paradoksalnie, ale dobrze....trzeba by jeszcze parę takich akcji w różnych miastach Polski,aby wszyscy zrozumieli, że czarna mafia w Polsce reprezentuje jedynie chciwość, chciwość, chciwość... oni już dawno nie mają nic, absolutnie nic wspólnego z naukami Chrystusa.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Szkoła to nie biznes IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 26.03.09, 01:41 Cos daleko odeszli dzisiejszi wielebni od tego co mawial "jam jest pasterz dobry". Olanie swoich owieczek i pozostawienie ich pod plotem swiadczy o poziomie powazania i troski o swoich parafian. Mam nadzieje, ze ta mlodziez nie zapomni praktycznej lekcji kontaktu z apostolami ich wiary. To juz nie "strzal w stope", to proba popelnienia moralnego samobojstwa. A jeszcze poglady, ze to sprawa nie dla mlodziezy, ze nie dorosla, to juz rozminiecie sie z rzeczywistoscia o ponad 180st. Naprawde, zaczynam doceniac komunistyczne metody regulowania miejsca KK w spoleczenstwie. Poza kosciol nie powinni sie wychylac. Klimat pozareligijny wyraznie im szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALEX Szkoła to nie biznes IP: *.hsd1.il.comcast.net 26.03.09, 03:20 Czas zrezygnowac z nauki religi i domagac sie lekcji etyki ,ale prowadzonej nie przez ksiedza, i niech mlodziez skonfrontuje punkt widzenia problemu poprzez nauki zaklamania religijnego, a prawdziwej filozofi nowoczesnego swiata, bez zaklamania naukami JPII. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Szkoła to nie biznes IP: *.icpnet.pl 26.03.09, 04:15 Ludzie uciekają z kościoła przez takich katabasów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Szkoła to nie biznes IP: *.ibch.poznan.pl 26.03.09, 07:50 Jestem absolwentką tej wspaniałej szkoły z długoletnią tradycją - i chwalę się tym zawsze, bo jest czym! To co teraz się dzieje odkrywa prawdziwą twarz Kościoła - jest mi za nich wstyd - chodziłam przecież na religię do kościoła obok szkoły - teraz tego żałuję... WSTYD - taka pazerność.... szkoda gadać... Odpowiedz Link Zgłoś
marta.poznanska Marsz w obronie VII LO: szkoła to nie biznes 26.03.09, 07:55 Jestem absolwentką ósemki. Zawsze byłam dumna ze swojej szkoły, w której liczono się ze zdaniem uczniów. Dlatego, też nie potrafię zrozumieć słów Arcybiskupa, że "sprawy dotyczące szkoły nie są sprawami młodzieży". Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryna.1 Re: Marsz w obronie VII LO: szkoła to nie biznes 26.03.09, 15:06 Wiadomo,ze nie mozesz zrozumiec.Kosciol trzyma sie i walczy o mlodziez taka sprzed kilkuset lat.Smialo mlodziezy,nie sluchajcie KrK!!!Walczcie z tymi "hienami",z ich chciwoscia,zaborczoscia,pazernoscia,hipokryzja,buta,bezczelnoscia.Zadajcie dokumentow.Poznan i tak jest prawie caly w ich rekach.Solidarnie i MASA,nieustepliwie.Do Strasburga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matma Marsz w obronie vii lo: vii=7;viii=8 IP: 217.153.54.* 26.03.09, 08:25 do szkoły na matmę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
thyson Marsz w obronie VII LO: szkoła to nie biznes 26.03.09, 08:47 jak nazwa wskazuje "osemka" to VIII LO a nie VII wiec to poprawcie migiem Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l O marszu wreszcie na forum ogólnopolskim 26.03.09, 08:53 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=93247446 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Kościł pomaga w sekularyzacji państwa. Dziękujemy! IP: *.icpnet.pl 26.03.09, 08:58 Takiej furii dawno nie było. Więcej już pisałem w wątkach Rene o bolszweiźmie, czy Stefana o likwidacji szkół katolickich, więc powtarzać nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex Szkoła to nie biznes IP: 88.220.176.* 26.03.09, 09:30 W niedziele w kosciolach odczytywano list kuri w sprawie VIII LO. To byl dowod na to ze ze Czarni boja sie reakcji spolecznej. Obawiam sie w przyszlym tyg przemarszu Mocherow - z Klubu Radia Maryja i Kandydatow na EuroOslow w tej kwestii. Chcial bym powiedziec ze jako rocznik 83 czyli kilka lat starszy nie mialem odwagi tak protestowac gdy z niami w LO robiono sobie jaja - kwestia nowych i starych matur !! Wszystkim uczniom VIII LO zycze powodzenia i podziwiam za pokazanie kurii dla kogo ona jest. Boli, brak dialogu pomiedzy biskupem a mlodymi ludzmi. Przeciez to niedorosli protestowali oni musza pracować a uczniowie jako mlode wilczki zawsze beda walczyc o swoje ta lub inna droga !! Generacj JPII okazuje sie wymagac za duzo od kosciola ciekawe ile mlodych osob zrazi się do klechow po tym wydarzeniu. Pisze obraziliwie troche ok ksiezach ale jestem zalamany postawa kurii w tej calej historyjce. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jwalker075 Przeczytaj ten artykuł 26.03.09, 12:37 miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,6417223,A_jednak_chcieli_prawie_2_mln_za_VIII_LO.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julia Re: Szkoła to nie biznes IP: *.vast.net.pl 26.03.09, 09:46 raczej niemoralni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Szkoła to nie biznes IP: *.customer.m-online.net 26.03.09, 09:51 Popieram protest! Jednakze dlaczego tytul artykulu sugeruje inna szkole?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Kolejny brutalny atak na Kościół i jego własność! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 10:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek z fabryki kre podobnie było w Warszawie z LIII Liceum IP: 194.114.147.* 26.03.09, 10:47 W Warszawie przez dziesięciolecia funkcjonowało elitarne LIII LO p.w. św Augustyna, prowadzone przez stowarzyszenie "PAX" a następnie przez Civitas Christiana. Liceum przetrwało od 1949 roku do początku lat 2000. "Katoliccy" działacze skuszeni duuuuużą kasą, zlikwidowali szkołę, (budynek jest w trakcie rozbiórki) a grunt przekazano deweloperowi pod budowę apartamentowców. Nie łudźcie się, że protesty coś pomogą, tam też były protesty, wizyty u samego Glempa i nic. Kasa jest kasa misiu, i to nie tylko w społeczeństwie świeckim... Odpowiedz Link Zgłoś
sokolanski Marsz w obronie VIII LO: szkoła to nie biznes 26.03.09, 11:25 "Gdyby Kościół nie żądał czynszu od miasta, nie musiałby płacić skarbowi państwa ani złotówki." No właśnie! Ja też jak zarabiam, płacę podatki. A jak komuś coś użyczę, to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as1049 Re: Marsz w obronie VIII LO: szkoła to nie biznes IP: *.icpnet.pl 26.03.09, 15:17 Czyli ... mamy przegrane: nie można (niezgodnie zresztą z konstytucją) kwestionować nadania gmachu na wlasność Arcybiskupowi, nie ma też podstaw by zakwestionować do Vatican-u samego Arcybiskupa,że jest ciemiężycielem (jak za czasów pruskich), bo z pewnością kwotę ustalił z samym Ratsingerem, jako że oficjalnie stwierdono, iż kupić to to można tylko od Vatican-u ... Odpowiedz Link Zgłoś