Dodaj do ulubionych

45 tys. podpisów - czy uda się odwołać Grobelnego?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.03, 13:50
Sprawdziłem właśnie co trzeba zrobić, żeby odwołać Grobelenego. Otóż przede
wszystkim trzeba zebrać podpisy pod wnioskiem o przeprowadzenie referendum w
tej sprawie - 10% mieszkańców miasta uprawnionych do głosowania czyli jakieś
45 tysięcy podpisów. Ma się na to 60 dni. Czy sądzicie, że jest to w ogóle
możliwe czy też będziemy jeszcze 3 lata znosić tego faceta?

Obserwuj wątek
    • Gość: Poznaniak Re: 45 tys. podpisów - czy uda się odwołać Grobel IP: *.icpnet.pl 30.11.03, 16:11
      Mój podpis już masz !
      Pozdrawiam
    • Gość: poznanianka Re: 45 tys. podpisów - czy uda się odwołać Grobel IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.03, 16:46
      Też nie trawię "fryzjera". Gdzie ta lista!?
    • Gość: re Re: 45 tys. podpisów - czy uda się odwołać Grobel IP: *.visp.energis.pl 30.11.03, 16:49
      sądzę, że już czas na normalność w tym mieście - czy ktoś się zdecyduje na
      podjęcie akcji zbierania podpisów czy kolejna afera się jak zwykle rozmyje ?
    • Gość: patyczako Re: 45 tys. podpisów - czy uda się odwołać Grobel IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.03, 17:49
      A gdzie sie mozna podpisać? Bo ja jakby co chetna jestem... (tylko bez
      skojarzen)
    • Gość: iza Re: 45 tys. podpisów - czy uda się odwołać Grobel IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.03, 19:14
      Gdzie i kiedy można się podpisać, gdzie ta lista? A tak ogólnie to moze
      zaapelować do forumowiczów aby głosowali tu na forum to zobaczymy jakie jest
      poparcie
      • Gość: george Do Admina IP: *.icpnet.pl 30.11.03, 19:46
        Administratorze Szanowny,
        dlaczego nie ma jeszcze stosownej sondy na poznańskich stronach "Gazety"?
        Przecież to doskonała okazja do zwiększenia oglądalności.
        • redakcja Re: Do Admina 30.11.03, 20:25
          Moim zdaniem oglądalności strony taka sonda zbyt mocno nie zwiększy.
          Ewentualnie - jej atrakcyjność.
          Dziękuję za pomysł. Sądzę, że niebawem z niego skorzystamy.

pozdrawiam
          Błażej Wandtke
          • Gość: george Re: Do Admina IP: *.icpnet.pl 30.11.03, 21:26
            Proponuję wzorować się na onecie. Ledwie wypłyneła afera z Jaskiernią, a już
            była sonda z pytaniem czy nie nadszedł dla komuchów czas wyprowadzić sztandar.
            Jednym słowem proponuję szybciej reagować, bo nim się sonda pojawi, Rysiek może
            już nie być na naszym wikcie i nic nam do niego.
    • Gość: Transit_F Re: 45 tys. podpisów - czy uda się odwołać Grobel IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.03, 19:45
      Podpisałbym....
      (i kilkanaście osób z okolicy też)
    • absztyfikant Re: 45 tys. podpisów - czy uda się odwołać Grobel 30.11.03, 20:34
      Tutaj przedstawiciel forum Szczecin. Na poczatku wrzesnia szczecinska
      mlodziezowka UW w postanowila zorganizowac referendum i odwolac prezydenta
      Mariana Jurczyka.

Potem wycofala sie z pomyslu i zaczela zbierac podpisy, tyle, ze pod votum
      nieufnosci (bez mocy prawnej). W ciagu kilku dni zebrala blisko 10.000
      podpisow. Podkreslam, ze pod votum nieufnosci.

Pozdrawiam.
    • Gość: kukmajst Małe wyjaśnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.03, 21:16
      Dzięki za odzew, ale muszę parę rzeczy sprecyzować:

1. Niestety do przeprowadzenia referendum potrzeba ok. 45 tysięcy podpisów
      zebranych w specjalnej procedurze, a nie 45 tysięcy wpisów internetowych :) W
      sumie szkoda, byłoby łatwiej :)

2. Nie możecie się podpisać na żadnej liście, bo żadnej listy nie ma. Żeby
      oficjalnie rozpocząć zbieranie podpisów trzeba wcześniej zrobić parę czysto
      formalnych kroczków, których niestety jeszcze nikt nie pofatygował się zrobić.

3. Referendum można także przeprowadzić, gdy taki wniosek uzyska poparcie 23 z
      37 radnych Rady Miasta Poznania. Oczywiście, nie liczyłbym na to...

4. Celem mojego postu było tylko i wyłącznie wysondowanie waszej opinii, czy
      możliwe jest zebranie aż 45 tysięcy podpisów dorosłych mieszkańców Poznania w
      tej sprawie. Ustawa wprowadziła bardzo wysoki próg 10% mieszkańców gminy,
      którzy muszą podpisać się pod wnioskiem. Przypomnę, że np. w I turze ostatnich
      wyborów samorządowych w Poznaniu głosowało tylko 155 tys. osób (34%), a w II
      turze 104 tys. (23%). Takie jest zainteresowanie sprawami samorządu w dużych
      miastach (w mniejszych gminach jest znacznie lepiej). Podstawowe pytanie brzmi:
      czy ostatnie przewały Grobelnego sprawiłyby, że wzrosłoby zainteresowanie
      usunięciem go z funkcji prezydenta i zmobilizowały poznaniaków do masowego
      podpisywania się pod wnioskiem

5. Na koniec porównanie: aby zarejestrować kandydata na prezydenta Poznania
      potrzeba minimum 150 podpisów, dla wszczęcia procedury jego odwołania 45
      tysięcy, czyli 300 razy więcej.
      • Gość: mobik A może tak FLASH MOB? IP: *.tele2.pl 30.11.03, 22:16
        A czy taka akcja jak FLASH MOB nie dała by sie wykorzystać? Wyobraźmy sobie
        kilkaset osób pękających ze śmiechu na Placu Kolegiackim, wstęp flaszmobystom e
        Starego Browaru Dozwolony
        • Gość: RICH Re: A może tak FLASH MOB? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.03, 23:05
          A kto po Grobelnym! Slawek Pietras,a moze sprowadzimy sobie Jurczyka.Moze
          zrobic sonde na nastepce Grobelnego,bo jak SLD przejmie Poznan to duzo z niego
          nie zostanie.
      • Gość: XXL Re: Małe wyjaśnienie IP: *.echostar.pl 01.12.03, 12:01
        Gość portalu: kukmajst napisał(a):

> Dzięki za odzew, ale muszę parę rzeczy sprecyzować:

> 4. Celem mojego postu było tylko i wyłącznie wysondowanie waszej opinii, czy
        > możliwe jest zebranie aż 45 tysięcy podpisów dorosłych mieszkańców Poznania w
        > tej sprawie. Ustawa wprowadziła bardzo wysoki próg 10% mieszkańców gminy,
        > którzy muszą podpisać się pod wnioskiem. Przypomnę,że np. w I turze ostatnich
        > wyborów samorządowych w Poznaniu głosowało tylko 155 tys. osób (34%), a w II
        > turze 104 tys. (23%). Takie jest zainteresowanie sprawami samorządu w dużych
        > miastach (w mniejszych gminach jest znacznie lepiej).

W tym całym interesie jest jeden problem. Zdecydowanie łatwiej jest
        namówić 45.000 mieszkańców do podpisania wniosku, niż pójść do referendum
        o odwołanie. Jak uczy doświadczenia nawet wielu mniejszych miast i gmin
        podpisy zbierano dość łatwo, jednak tylko w nielicznych przypadkach udało się
        odwołać gościa (z powodu zbyt niskiej frekwencji).
        • Gość: kukmajst Re: Małe wyjaśnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 14:39
          Zgadza się, potrzebna jest frekwencja 30%. Myślę jednak, że mimo wszystko
          trudniejsze byłoby zebranie podpisów niż odpowiednia frekwencja. Nikt jeszcze w
          Poznaniu tyle podpisów nie zebrał (fakt, że nie były wymagane). Natomiast jak
          już ruszyłaby w ruch cała machina referendalna i zaczęła się kampania (swoją
          drogą, ciekawe jakie olbrzymie swoje zasługi podniósłby Grobelny), to być może
          frekwencja by była. Tym bardziej, że to głosowanie przeciw, a to Polacy bardzo
          lubią :)
    • Gość: alek Re: 45 tys. podpisów - czy uda się odwołać Grobel IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.03, 00:13
      Słuchajcie, a może jednak wybrać tu kogoś, takiego człowieka, któremu ludzie
      są w stanie zaufać, takiego, który nie bedzie promował interesów partii czy
      tylko tych najbogatszych. Co sadzicie o Panu Macieju Musiale - przed wyborami
      w zeszłym roku zbierał na forum bardzo pochlebne opinie - wiadomo, zadna
      partia Go nie wystawiła bo nie reprezentowałby ich interesów, ale może nasze
      tak - wybieżmy sobie sami prezydenta.
      • Gość: RICH Re: 45 tys. podpisów - czy uda się odwołać Grobel IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.03, 09:42
        Lepsza bybyla Aldona Kamela Sowinska.
        • Gość: Adam Re: 45 tys. podpisów - czy uda się odwołać Grobel IP: *.visp.energis.pl 01.12.03, 10:15
          Wszyscy byliby lepsi od Grobelnego, no może nie ten Piast Kołodziej z
          Samoobrony.
          • Gość: lok Re: 45 tys. podpisów - czy uda się odwołać Grobel IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.03, 10:42
            skoncze gadanie zacznijmy zbieranie
    • Gość: maly Re: 45 tys. podpisów - czy uda się odwołać Grobel IP: 213.195.173.* 01.12.03, 12:48
      Masz trochę odwagi to się przedstaw.
      Zjakiego odłamu komunistycznego jesteś?
      Takiego Prezydenta już długo nie będziesz miał , przepraszam ,może p.Pietas?
      • Gość: kukmajst Re: 45 tys. podpisów - czy uda się odwołać Grobel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 15:09
        > Zjakiego odłamu komunistycznego jesteś?

Generalnie jestem zwolennikiem Platformy Obywatelskiej. Chociaż akurat
        poznańska PO jest cholernie kiepska. Kiedy rok temu wystawili Grobelnego na
        prezydenta to się mocno zawiodłem i ich zlałem w wyborach do samorządu.

> Takiego Prezydenta już długo nie będziesz miał

Taką mam właśnie nadzieję
    • mankut400 "świadectwo moralności" 01.12.03, 13:30
      "kukmajst" zawsze słynął na forum z wypowiedzi wyważonych i merytorycznie
      kompetentnych. Jeżeli NAWET JEMU p. G. nie pasuje - to znaczy iż sprawa jest
      poważna.
      Ja na obecnego p. Prezydenta nie głosowałem i uważam że zarówno on, jak i jego
      ekipa nie reprezentuje interesów znaczącej części mieszkańców Poznania. Jestem
      za jego odwołaniem, choć naprawdę nie wiem kto byłby dobrym , rzetelnym
      Prezydentem Poznania.
    • Gość: bartek konstruktywne wotum nieufnosci... IP: *.man.poznan.pl 01.12.03, 16:02
      witam,
      rozumiem rozgryczenie i zniesmaczenie postawa prezydenta grobelnego - sam
      podzielam wasze opinie
      ale zanim rozpocznie sie jakakolwiek akcje - trzeba brac pod uwage konsekwencje...
      w tym przypadku pojawia sie pytanie - czy jest w poznaniu osoba-polityk, ktora
      nadawalaby sie na ten urzad? ostatnie wybory powszeche pokazaly mialkosc
      poznanskich elit
      tak sie zastanawiam zatem - czy odwolanie grobelnego nie skonczy sie wybraniem
      kogos, kto bedzie jeszcze wiekszym, zupelnym nieporozumieniem...
    • Gość: Piero Re: 45 tys. podpisów - czy uda się odwołać Grobel IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 01.12.03, 22:31
      Tylko PO może teraz naprawić swój błąd.To wy z Platformy jestescie winni że
      takiemu mataczowi daliście poparcie . A wiec zbieramy podpisy w siedzibie
      Platformy Obywatelskiej.Odwagi to jest jedyna szansa !!!!!!!!!!
    • Gość: polishAM Re: 45 tys. podpisów - czy uda się odwołać Grobel IP: *.nas34.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 02.12.03, 09:24
      Idźcie się modlić do waszej synagogi i przestańcie się mieszać do naszej
      polityki. Jak ci się nie podoba polska demokracja to jedź sobie do Izraela i
      przestań tu truć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka