Dodaj do ulubionych

Dlaczego nikomu nie podobajš się wieżowce Alfy?

29.01.02, 01:00
Czy to ja mam spaczony gust czy jak?
Uważam że sš zajebiste i nadaja �więtwemu marcinowi taki wielkomiejksi
charakter - poza tym maja dobre wyczucie proporcji i sš fajnie zaprojektowane.
Tylko, że niestety tylko ja tak uważam...
Zawsze kiedy sie przyznaję że obok okršglaka sš wg mnie najlepszym budynkiem w
Poznaniu to ludzie na mnie patrzš jak na debila...
gdyby jeszcze na drugiej stronie marcina tez byly takie to by juz wogole bylo
zajebiscie ale niestety - teraz jest nowa architektura i nie ma na to szans....
Obserwuj wątek
    • Gość: trek Re: Dlaczego nikomu nie podobajš się wieżowce Alfy? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 29.01.02, 02:02
      tak są piękne
    • hi-hi Re: Dlaczego nikomu nie podobajš się wieżowce Alfy? 29.01.02, 02:13
      tiaaaaaaaa
      są piękne
      szkoda że ich tak mało, tylko pięć ;-))))
      byłem kiedyś na szczycie i to co zobaczyłem, szok
      na wyzszych pietrach wyglada jak po wojnie
      w oknach jakies tykty itp

A teraz poważnie:
      Sa dla poznania tym co dla warszawy Pałac kultu i nauki ;-)
      sa w centrum, wysokie, itd

Moga sie nie podobac
      ale
      trudno sobie dziś poznań bez ich wyobrazić

hi-hi
      pzdr
    • Gość: KKS Re: Dlaczego nikomu nie podobajš się wieżowce Alfy? IP: *.prodigy.net.mx 29.01.02, 03:25
      Bylyby ladniejsze gdyby te stare okna wymienic na jakies nowsze bardziej
      nowoczesne (cos w stylu multikina)
    • student# Re: Dlaczego nikomu nie podobajš się wieżowce Alfy? 29.01.02, 09:27
      To proste: bo są brzydkie i nie pasują do otoczenia.
    • Gość: tur Re: Dlaczego nikomu nie podobaj si IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 29.01.02, 09:55
      W duzej mierze to rzecz gustu. Kiedys samochod FSO 125p
      bardzo sie wszystkim podobal a pozniej juz nie.
      Poza tym budynki wypada co jakis czas odnowic
      ,oczyscic.
      Budynek tez powinien sprawnie pelnic role do ktorej
      jest
      przeznaczony. Pouczajacy jest przyklad Okraglaka ,ktory
      do pelnienia funkcji domu towarowego sie nie nadaje.
      • cesar01 Re: Dlaczego nikomu nie podobaj si 29.01.02, 12:01

biurowce Alfa sa przestarzale i na dodatek niefunkjonalne. Mogly sie podobac 20
        lat temu, ale nie dzisiaj. Na ich miejscu widzialbym wysokie kamienice, gdzie
        moglyby byc restauracje, galerie sztuki i sklepy.
    • Gość: Jurek Re: Dlaczego nikomu nie podobajš się wieżowce Alfy? IP: 212.162.228.* 29.01.02, 10:50
      zorak napisał(a):

> Czy to ja mam spaczony gust czy jak?
      > Uważam że sš zajebiste i nadaja �więtwemu marcinowi taki wielkomiejksi
      > charakter - poza tym maja dobre wyczucie proporcji i sš fajnie zaprojektowane.
      > Tylko, że niestety tylko ja tak uważam...
      > Zawsze kiedy sie przyznaję że obok okršglaka sš wg mnie najlepszym budynkiem w
      > Poznaniu to ludzie na mnie patrzš jak na debila...
      > gdyby jeszcze na drugiej stronie marcina tez byly takie to by juz wogole bylo
      > zajebiscie ale niestety - teraz jest nowa architektura i nie ma na to szans....

Zorak, prosze Cie, przestan prowokowac.
      Pozdro
      • zorak nie prowokuję podobajš mi się czy to takie dziwne? 29.01.02, 23:02
        i uwazam ze gdyby je odnowic to bylby jeszcze lepsze.
        tylko odnowic w takim stylu jak zostaly zbudowane.
        nie zadne nowoczesne okna z odbijajacymi szybami czy pokrycie marmurem zamiast
        blachy falistejk jaka jest teraz - maja wygladac tak jak wygladaly.
        Bez sesnu zostal odnowiony merkury - wyglada teraz zupelnie bez wyrazu.
        Mam nadzieje ze alfe spotka lepszy los
        • lechita2 Re: nie prowokuję podobajš mi się czy to takie dziwne? 29.01.02, 23:05
          budynki Alfa są poprostu syfne, gdyby nie stały w centrum z pewnością, ktoś by
          je wysadził w powietrze, one szpecą, a nie upiększają ulicę Święty Marcin.
          pozdrawiam
    • Gość: P.B Re: Dlaczego nikomu nie podobajš się wieżowce Alfy? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.02, 20:14
      zorak napisał(a):

> Czy to ja mam spaczony gust czy jak?
      > Uważam że sš zajebiste i nadaja �więtwemu marcinowi taki wielkomiejksi
      > charakter - poza tym maja dobre wyczucie proporcji i sš fajnie zaprojektowane.
      > Tylko, że niestety tylko ja tak uważam...
      > Zawsze kiedy sie przyznaję że obok okršglaka sš wg mnie najlepszym budynkiem w
      > Poznaniu to ludzie na mnie patrzš jak na debila...
      > gdyby jeszcze na drugiej stronie marcina tez byly takie to by juz wogole bylo
      > zajebiscie ale niestety - teraz jest nowa architektura i nie ma na to szans....

Niepodobaja się, bo są brudne i zaniedbane.

• Gość: Jurek Re: Dlaczego nikomu nie podobajš się wieżowce Alfy? IP: 212.162.228.* 31.01.02, 10:01
        Niepodobaja sie, poniewaz sa zla architektura.
        Pozdro
        • Gość: Jaro Re: Dlaczego nikomu nie podobajš się wieżowce Alfy? IP: 212.244.197.* 01.02.02, 08:56
          No cóż, zapraszam wszytkich do wnętrza. Mam przyjemność pracować w jednym z
          wieżowców i tak przy okazji kilka wniosków:
          - gdy w jednym pokoju jest gorąco w innym zimno,
          - jeżeli firma wynajmująca nie wyremontuje sobie biura, wygląda okropnie,
          - wyższe piętra to typowy "Gierek"
          - okna od lat nieszczelne,
          - instalacja elektryczna nie wytrzymuje obciążeń sieci komputerowej,
          At last but not least, GDZIE JA MAM ZAPARKOWAĆ SAMOCHÓD IDĄC DO PRACY.
          • zorak Re: Dlaczego nikomu nie podobajš się wieżowce Alfy? 02.02.02, 00:41
            Gość portalu: Jaro napisał(a):

> No cóż, zapraszam wszytkich do wnętrza. Mam przyjemność pracować w jednym z
            > wieżowców i tak przy okazji kilka wniosków:
            > - gdy w jednym pokoju jest gorąco w innym zimno,
            > - jeżeli firma wynajmująca nie wyremontuje sobie biura, wygląda okropnie,
            > - wyższe piętra to typowy "Gierek"
            > - okna od lat nieszczelne,
            > - instalacja elektryczna nie wytrzymuje obciążeń sieci komputerowej,
            > At last but not least, GDZIE JA MAM ZAPARKOWAĆ SAMOCHÓD IDĄC DO PRACY.

Nie zazdroszcze.
            Ale z tego powodu ze ja w miejscu gdzie spedzam wieksza czesc dbnia widze te
            cuda. Ty nie.
            jak okna sa niesczelne to sie je poprostu wymienia.
            a typowy gierek - co to konretnie oznacza? i czemu jest zle?

• Gość: esteta Re: Dlaczego nikomu nie podobajš się wieżowce Alfy? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.02, 15:21
              > Nie zazdroszcze.
              > Ale z tego powodu ze ja w miejscu gdzie spedzam wieksza czesc dbnia widze te
              > cuda. Ty nie.
              > jak okna sa niesczelne to sie je poprostu wymienia.
              > a typowy gierek - co to konretnie oznacza? i czemu jest zle?
              >

Powiedz czy widziałeś kiedyś (np. na fotografi) jak wyglądał św. Marcin zanim
              zaczęli "tworzyć" socjalistyczni architekci? Jeżeli dla Ciebie większą wartość
              przedstawiają "nowoczesne, nie pasujące do otoczenia wieżowce", niż stare XIX
              wieczne kamienice, to nie zazdroszczę.

Świetnym przykładem gierkowskiego budownictwa mogą być Rataje (betonowa płyta).

Pzdr
              • Gość: Jurek Do Estety IP: 212.162.228.* 02.02.02, 16:06
                W pelni sie z Toba zgadzam...na marginesie taka dygresja - Alfa nie ma nic
                wspolnego z nowoczesnoscia, lub raczej jest to obiekt ktory uwazano za
                nowoczesny 30 lat temu. Wspolczesna architektura, aby zyskac sobie miano
                nowoczesnej, musi przede wszystkim byc dobrze wkomponowana w otoczenie, musi
                miec skale odpowiadajaca czlowiekowi (czasy w ktorych uwazano budynki budowane
                dla samochodow a nie dla ludzi za nowoczesne juz bezpowrotnie minely)oraz musi
                spelniac wszelkie wymogi techniczne zadane przez wspolczesne biura
                (inteligencja, zabezpieczenia przeciwpozarowe, klimatyzacja, odpowiedni rozklad
                pieter, lacza zapewniajace lacznosc ze swiatem). Modernizacja Alfy gwarantujaca
                tylko i wylacznie zapewnienie wymogow technicznych bylaby duzo drozsza niz
                budowa nowego obiektu - dlatego na cale szczescie dni tego szkaradztwa sa juz
                policzone.
                Pozdro
                • zorak Re: Do Estety 03.02.02, 16:25
                  Gość portalu: Jurek napisał(a):

> W pelni sie z Toba zgadzam...na marginesie taka dygresja - Alfa nie ma nic
                  > wspolnego z nowoczesnoscia, lub raczej jest to obiekt ktory uwazano za
                  > nowoczesny 30 lat temu.

Wedle takiej filozofii nie powinnismy miec w Poznaniu na przyklad zamku bo bykl
                  on nowoczesny poltora wieku temu a dzis juz nie.
                  Chciano go zreszta zburzyc tuz po wojnie aby postawic w jego miejscu Palac
                  kultury.

Wspolczesna architektura, aby zyskac sobie miano
                  > nowoczesnej, musi przede wszystkim byc dobrze wkomponowana w otoczenie, musi
                  > miec skale odpowiadajaca czlowiekowi (czasy w ktorych uwazano budynki budowane
                  > dla samochodow a nie dla ludzi za nowoczesne juz bezpowrotnie minely)oraz musi
                  > spelniac wszelkie wymogi techniczne zadane przez wspolczesne biura
                  > (inteligencja, zabezpieczenia przeciwpozarowe, klimatyzacja, odpowiedni rozklad
                  >
                  > pieter, lacza zapewniajace lacznosc ze swiatem).

A ostatnia rzecz to ladny wyglad czy tak?

Modernizacja Alfy gwarantujaca
                  >
                  > tylko i wylacznie zapewnienie wymogow technicznych bylaby duzo drozsza niz
                  > budowa nowego obiektu - dlatego na cale szczescie dni tego szkaradztwa sa juz
                  > policzone.

Nie wyburza Alfy - nie mozna robic rozpizdzielu w centrum miasta tylko po to zeby
                  zniszczyc cos co zostalo wybudowane zaledwie 30 lat temu.
                  mam szczera nadzieje na to, zwe alfa zostanie taka jaka jest - chociaz mozna by
                  ja wyczyscic i zmodernizowac.... I przywrocic neony ktore na niej wisialy onegdaj

Pozdrawiam

• Gość: Szymon Re: Do Estety IP: *.icpnet.pl 07.02.02, 01:12
                    zorak napisał(a):
                    > Wedle takiej filozofii nie powinnismy miec w Poznaniu na przyklad
                    > zamku bo bykl on nowoczesny poltora wieku temu a dzis juz nie.

Budowla wybudowana została w latach 1904 - 1910 jako
                    rezydencja cesarza Niemiec Wilhelma II.

• Gość: Jaro Re: Dlaczego nikomu nie podobajš się wieżowce Alfy? IP: 212.244.197.* 05.02.02, 10:59
              Jasne, ale my tutaj tylko wynajmujemy lokal, a wymiana okien należy do
              właściciela, a ten wymieniać okein nie zamierza. Zresztą trudno się dziwić. Nie
              chce inwestować, bo i po co. I tak mu się wszyscy za jakiś czas stąd wyniosą.
              Co większe firmy już stąd uciekły np. Polkomtel.
    • cesar01 Re: Dlaczego nikomu nie podobajš się wieżowce Alfy? 06.02.02, 20:53

a kto jest wogole w posiadaniu tych plastikow ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka