Dodaj do ulubionych

Parkowanie w strefie centrum-weekend-tragedia!

20.06.09, 16:38
Krótko i na temat.Kto z mieszkańców jest za tym żeby wprowadzić dla
wszystkich zmotoryzowanych mieszkających poza strefą obowiązkowe
parkowanie pod Pl Wolności??Albo przynajmniej potrójną opłate za
parkowanie w weekend w strefie:D Krew mnie zalewa kiedy wracam z
pracy w weekend i krąże 15min w kółko bo nie mam gdzie zaparkować!!!!
Bo ja płace za parkowanie w centrum a "Zdzisia Wiesiu Kazik" itp z
okolicznych wiosek z tego korzystają i zajmują mi miejsce a do tego
nie umieją jezdzić i nałogowo rysają auto!!
Obserwuj wątek
    • p3nisista mam jescze lepszy pomysł 20.06.09, 18:31
      nie zarejestrujesz samochodu jeśli nie masz wykupionego własnego miejsca
      parkingowego.
      • l.george.l Re: mam jescze lepszy pomysł 20.06.09, 18:41
        Mam nadzieję, że masz na myśli garaż lub miejsce w hali garażowej. W ogóle nie
        rozumiem jak można wydawać zgodę ma budowę domów, w których nie jest zapewnione
        przynajmniej 1,5 miejsca garażowego na rodzinę. To tak jakby ktoś kupował
        mieszkanie, ale bez miejsca na szafę i wystawiał ją na korytarz. Sprawa wydaje
        mi się prosta jak budowa cepa: chcesz mieć samochód musisz mieć dla niego garaż.
        • Gość: Włodek z Grunwaldu Europejskie myślenie. W Grobelstanie bez szans. IP: *.icpnet.pl 20.06.09, 20:39
          Oczywiście nie chciałbym abyśmy poszli za metodą rozwiązywania problemu korków w
          najbardziej niegdyś zakorkowanym mieście świata, czyli Tokio. Tam na początku
          lat 90-tych postanowiono "wypromować" i tak już obecną na rynku klasę
          minisamochodów, czyli do maks. 3,50 m długości. I tak w paromilionowej
          centralnej częsci tej 30-to milionowej największej na świecie aglomeracji
          wprowadzono przepis nakładający horrendalne podatki (nie pamiętając strzelam, że
          50% wartości samochodu co roku, ale pewnie się wiele nie mylę) na wszystkie
          samochody, których właściciele nie udokumentują tytułu prawnego do miejsca
          parkingowego. Zważywszy, iż to miasto najdroższych na świecie nieruchomości,
          łatwo sobie wyobrazić ilu ludzi ma garaże. Od rewolty spokojnych i karnych
          Japończyków uchroniła furtka zwalniająca z podatku właścicieli
          samochodów...długości poniżej 3,50 m. I tak zlikwidowano megakorki w Tokio.
          Natomiast Grobelstan, to nie tylko nasze miasto. To stan myślenia o wspólnocie
          społecznej i dobru wspólnym jakim jest miasto w tym kraju. To widać we
          wszystkim, w planowaniu przestrzennym, w "wolności gospodarczej" pozwalającej z
          nieruchomością robić wszystko itd. A potem się dziwimy, że przez 20 lat niewiele
          z licznych inwestycji poprawia kondycję miasta, a zaczynają one coraz bardziej
          przypominać peryferyjne miasta Anglii, czy USA.
    • Gość: arecki Re: Parkowanie w strefie centrum-weekend-tragedia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 22:57
      Ach jakże mi przykro, ale jakiś niedouczony, lub zbyt oszczędny
      projektant nie przewidział możliwości parkowania samochodów z LPG na
      tym parkingu, więc muszę parkować na powierzchni.
      • Gość: PSSS Re: Parkowanie w strefie centrum-weekend-tragedia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.09, 10:52
        Wiec zjezdzaj nad Zasypaną Warte!!!a nie wiocha przyjezdza obejrzec
        kamieniczki na Starym Rynku a my mieszkancy nie mamy gdzie
        samochodów postawić!!!
        • Gość: Włodek z Grunwaldu jest problem, więc przestańcie się wykłócać IP: *.icpnet.pl 21.06.09, 11:09
          Władze tego miasta z władzami podpoznańskich gmin dopuściły przez 10 lat do
          tego, że ludność okolic Poznania wzrosła o 30%, a nie zapewniono jej ŻADNYCH
          racjonalnych możliwości poruszania się komunikacją zbiorową po aglomeracji.
          Skutkiem jest obciążenie dróg w Poznaniu, co 3-4 samochód na ulicach wylotowych
          Głogowskiej, Grunwaldzkiej, Obornickiej jest z powiatu ziemskiego, a podatki
          jego mieszkańców nie wspierają kasy miasta by lepiej się zorganizować. Nie
          mieszkańców w tym wina, a władz. Ale to znaczy, że się wspólnie musimy
          zastanowić (skoro samorządowcy nie potrafią) jak problem rozwiązać i tę wolę
          politykom jako żądanie przekazać, a nie teraz na siebie szczekać.
    • energy52 Re: Parkowanie w strefie centrum-weekend-tragedia 21.06.09, 11:25
      Pojebani jesteście? Jak ktoś jest spoza Poznania to nie ma prawa
      przyjechać do miasta i zaparkować na, którymś z miejsc parkingowych
      w centrum?
      Z jakiej racji? Bo zajmie Wam miejsce pod własną chatą? Jak się
      parkuje w miejscach ogólnie dostępnych dla każdego to trzeba się
      liczyć z faktem, że ktoś, kto szybciej znajdzie owo miejsce zapewne
      postawi na nim swoje auto. Jak macie z tym jakiś problem to wynocha
      na parking strzeżony lub w inne miejsce gdzie Wasze auto będzie
      miało miejsce zarezerwowane tylko dla siebie.
      Ja też każdego dnia uskuteczniam "wolną amerykankę" zanim postawię
      auto w pobliżu domu i jakoś nie przychodzi mi do głowy poganiać
      właścicieli aut nie będących moimi sąsiadami.
      • Gość: Isabelle Re: Parkowanie w strefie centrum-weekend-tragedia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.09, 13:45
        Po Twojej wypowiedzi sadze ze nie mieszkasz w centrum i nie wiesz co
        tutaj sie dzieje pod tym wzgledem w weekendy!!!!MULTUM aut z
        rejestracjami poza poznanskimi a ja jako mieszkanka wracajaca z
        pracy musze sie kulac do KILKUNASTU minut w kółko bo nie ma dla mnie
        ZADNEGO miejsca!!!Z jakiej racji????Jesli ja opłacam za mozliwosc
        parkowania w swojej strefie????!!!!Chyba Ci sie cos pomysliło to
        wszystkie poza poznanskie rejestracje wio na parking strzezony!!!
        Mieszkasz zapewne w innej strefie w ktorej nie ma "weekendowego
        spędu bydła" wiec sie zresztą nie wypowiadaj bo proszeni o wypowiedz
        byli mieszkańcy centrum a nie wszyscy inni ktorym zawalanie mi
        miejsc parkingowych za darmo sie podoba!!!
        • Gość: true Pogięło Cię kobieto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.09, 14:09
          Na maksa. W centrum jest zbyt mało miejsc parkingowych i zrób coś z tym podczas
          następnych wyborów na prezydenta.
        • energy52 Re: Parkowanie w strefie centrum-weekend-tragedia 21.06.09, 16:49
          Zainwestuj w chate z garażem, wtedy "wekendowe bydło" nie będzie Ci
          przeszkadzać.
          Zamiast płacić za strefę ( notabenę bezsensowną, w
          przypadku "rezydentów" ), postaw auto na strzeżonym parkingu, wykup
          abonament, chociażby na parkingu pod Placem Wolności lub postaraj
          oswoić się z faktem, że żyjesz w mieście, w którym
          liczba "legalnych" miejsc parkingowych jest niewspółmierna do
          potrzeb.
          Z Twojego bełkotu wnioskuję, że każdy kto chce przyejchać do centum
          miasta, spoza jego ranic powinien zostawić auto na rogatkach miasta,
          by przypadkiem nie zająć "Twojego" miejsca? Masz wyjąkowo prymitywny
          tryb rozumowania i jak ktoś nadmienił, lepiej przesiądź się na
          komunikację miejską skoro zaparkowanie własnego auta wywołuje u
          Ciebie taką histerię.
          • Gość: Włodek z Grunwaldu pogodzę Was IP: *.icpnet.pl 21.06.09, 22:18
            W bogatszych miastach rezydenci mają darmowe parkingi w strefie (np. pół ulicy
            we włoskich miastach z żółtą linią jest dla mieszkańców, a pół z niebieską jest
            odpłatne dla przyjezdnych), a w większości nie ma czegoś takiego jak brak
            odpłatności w dzień handlowy. I myślę, że wprowadzenie np. odpłatnej strefy ale
            za 30% normalnej stawki w soboty i niedziele wprowadziła by pewne
            uporządkowanie. W żadnym razie nie zgodzę się na więcej miejsc parkingowych,
            gdyż centrum to nie jest bazar, gdzie mamy sobie jeździć samochodami. Raczej w
            pierwszej kolejności powinni w centrum jeździć mieszkańcy, a my wszyscy inni to
            komunikacją publiczną, czy taksówkami.
          • Gość: an21 Re: Parkowanie w strefie centrum-weekend-tragedia IP: *.icpnet.pl 22.06.09, 07:28
            Bełkotem jest zwalanie wszystkich win tego miasta na prezydenta... Ludzka natura
            jest taka, ze zostawia sie auta tam gdzie jest najwygodniej i prezydent nie ma
            nic do tego. Przykład poznańska galeria Malta - multum aut na trawnikach i
            ulicach wokół Galerii, utrudniają ruch, ograniczają widoczność, a tymczasem na
            parkingu wielopoziomowym - trzy ostatnie piętra puste. I tak jest za każdym
            razem.. W Poznaniu mamy spory parking pod placem wolności, jest bufor w Starym
            korycie, tylko ludziom sie nie chce z tego korzystac i tyle. Zwalajcie wine na
            siebie, choc mi akurat nie przeszkadza to ze musze czasem zakręcić dwa kółka
            wokol kolegiackiego czy na paderewskiego
    • Gość: www.q-park.com Rozwiążemy twój problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.09, 14:06
      W mig.
      • Gość: Isabelle Re: Rozwiążemy twój problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.09, 14:38
        Zdaje sobie sprawe z tego ze jest mało miejsc ale moze dlatego ja
        jako mieszkanka bardziej dostrzegam ten problem.A Wy zamiast mi
        dogadywac podsuncie jakis sensowny pomysł jak mozna by to rozwiazac?
        Zdaje sobie sprawe ze osoby spoza Poznania szlag trafia jak
        przyjezdzaja raz na jakis czas do miasta i nie maja gdzie stanac..ok
        poniosło moze mnie troche ale naprawde jest to wkurzający problem
        kiedy chce jak najszybciej byc W DOMU(a nie poprzechadac sie po
        Starym Rynku)...i nie moge!Ciekawe ze nikt nie potrafi postawic sie
        W MOJEJ sytuacji..
        • Gość: inteligentniejszy mam rozwiązanie twojego problemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.09, 14:55
          1. Sprzedajesz samochód
          2. Za pieniądze, które normalnie wydawałaś na benzynę, ubezpieczenie, itd.
          kupujesz sieciówkę.
          3. Jeździsz komunikacją publiczną.

Rozwiązanie takie ma same zalety:
          - mniej samochodów = mniej korków
          - piszesz, że mieszkasz w centrum, więc dojście z przystanku do domu zajmie ci
          mniej czasu niż zaparkowanie samochodu
          -widać, że jesteś typem pieniaczki, więc mniej stresu związanego z samochodami
          przedłuży twoje życie
          • Gość: ach.. Re: mam rozwiązanie twojego problemu IP: *.icpnet.pl 21.06.09, 19:46
            niestety, ale ci co nie mieszkają w centrum - guzik wiedzą o co chodzi! Problem
            jest wtedy, kiedy przyjezdne mają strefę za free i przyjeżdżają swoimi furami -
            bo przecież nie wjedzie do browaru na parking - bo szkoda kasy i parkują na
            okolicznych ulicach. W okolicach starego rynku to samo - a mają przecież
            buforowy - ale kasy szkoda. W tygodniu to centusie tylko na chwilę - ale w
            weekend to trza se w centrum za free zapakować!
          • Gość: Isabelle Re: mam rozwiązanie twojego problemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.09, 19:56
            To moze Ty sprzedaj samochod???I przyjezdzaj do miasta komunikacją
            publiczną???I nie pakuj mi sie na moje miejsce parkingowe tylko
            dlatego j.w ktos napisał bo jest za darmo???Ja płace wiec Ty
            zjezdzaj!!!
            • p3nisista Re: mam rozwiązanie twojego problemu 21.06.09, 20:24
              Gość portalu: Isabelle napisał(a):

> moje miejsce parkingowe

twoje będziesz jak wykupisz cobie garaż lub miejsce na płatnym parkingu
              • Gość: kachullcia Re: mam rozwiązanie twojego problemu IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.09, 20:59
                wypraszam sobie nazywanie mnie bydłem. W weekendy odwiedzam moich
                starszych schorowanych Rodziców, mieszkających w centrum właśnie.
                Przywożę im duże zakupy i mam takie samo prawo zaprakować blisko ich
                domu (w którym zresztą mieszkałam 30 lat). Naprawdę Isabelle
                współczuję Ci że uważasz się za lepszą bo mieszkasz w centrum. A
                najlepiej zostaw tu taj markę i numer swojego samochodu, ku pamięci
                wszystkich z ościennych miejscowości. Zapewne rozwiną Ci asfalt,
                jeśli kiedykolwiek zaszczycisz ich miasto/wieś/gminę swoją
                szlachetną obecnością.
                • Gość: Isabelle Re: mam rozwiązanie twojego problemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 19:13
                  Niestety ale mieszkancy powinni miec wieksze prawa co do miejsc
                  parkingowych w swojej strefie niz przyjezdni.Zdania nie zmienie,za
                  lepsza sie nie uwazam.Duzo bym dała zeby moc sie z miasta
                  wyprowadzic.Ale niestety nie moge.Bo wlasnie-mam schorowanych
                  dziadkow ktorych zostawic samych nie moge.Wszystkie odpisujace osoby
                  widza przedewszystkim siebie w roli poszkodowanych.Ciekawe co Wy
                  powiedzielibyscie gdyby pod Waszym domem roiło sie od aut...z
                  pewnoscia nie przeszkadzałoby to nikomu..a prace mam taka ze bez
                  auta nie mogłabym funkcjonowac..ale kogo to obchodzi?Liczyłam ze
                  podsuniecie pare sensownych,mozliwych rozwiazan.Ale widac ze
                  poziomem nie odbiegacie od dzieci z zerowek najezdzajac na mnie i
                  proponujac sprzedanie samochodu..Kończe wątek..
                  • Gość: kachullcia Re: mam rozwiązanie twojego problemu IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.09, 20:41
                    każdy ma prawo mieć swoje zdanie, ale można je wyrazić kulturalnie,
                    czego niestety w Twoim poście zabrakło. I to, że ktoś je ma, nie
                    znaczy że inni muszą mieć takie samo - to jest właśnie cecha
                    sześciolatków - musi być jak ja chcę.
                  • energy52 Re: mam rozwiązanie twojego problemu 22.06.09, 20:42
                    Ja Ci zaproponowałem rozwiązanie kilka wpisów powyżej - wykup
                    abonament na parkingu strzeżonym.
                    To najsensowniejsze w Twoim przypadku, chyba, że nagminne szukanie
                    wolnego miejsca to jakiś Twój fetysz i po prostu Cię to kręci ;-)
                    W innym wątku na tym forum Włodek z Grunwaldu opisywał jak
                    interweniował w pewnej instytucji odnośnie sytuacji drogowej, jeśli
                    dobrze pamiętam i swego dopiął. Więc spróbuj załatwić swoją sprawę z
                    kimś bardziej decyzyjnym niż użytkownicy tego forum ( z całym
                    szacunkiem dla nich ).
                    Natomiast w kwestii Twoich określeń odnośnie ludzi spoza poznania
                    śmiem twierdzić, że wyżej srasz niż dupę masz.
                    To tyle. Powodzenia.
    • Gość: marek Re: Parkowanie w strefie centrum-weekend-tragedia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.09, 21:01
      Zamieszkanie w centrum miasta i uzyskanie prawa do parkowania w SOP
      (warunki na stronie ZDM) za 120 zł/rok, nie wiąże się z przywilejem
      parkingowym. Jednak wcale się Tobie nie dziwię, bo taką
      weekendową "bonanzę" mam pod domem. Nie liczy się trawnik, chodnik.
      Stawiają auta gdzie chcą i jak chcą. A Straż Miejska chyba w soboty
      i niedziele nie pracuje...
    • elagresto tragedia nie tylko w centrum 25.06.09, 13:11
      coraz więcej osiedli w poznaniu jest przeładowanych parkującymi samochodami.
      Mieszkam na osiedlu Polanka2 na której deweloper tak rozplanował miejsca
      parkingowe, że teraz administracja co rusz dostawia gdzieś słupki, żeby
      mieszkańcy nie parkowali na chodnikach czy trawnikach. Nagminne jest zastawianie
      popranie parkujących aut. Nie raz zdarzyło mi się 15 minut krążyć po osiedlu
      czekając aż jakieś miejsce się zwolni.

Co do sytuacji w centrum - może i faktycznie powinny byc strefy parkingowe
      wyłącznie dla mieszkańców, ale to i tak nie zaspokoiło by zapotrzebowania, bo
      ile przestrzeni można by na to przeznaczyć? niewiele. I tak były by głosy typu:
      "ci mają 2 auta i zajmują mi miejsce na moje jedno auto! skandal!"
      Najlepiej gdyby jednak strefa była zawsze płatna (choć w weekend tańsza) i
      powinny istnieć bezpłatne parkingi buforowe poza centrum, żeby opłacało się
      dojechać tramwajem do miasta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka