Dodaj do ulubionych

Kielce KISNĄ

IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.04, 14:23
we własnym smrodzie i dumie (z czego?), która jest po prostu śmieszna... nie mają nic ciekawego do zaprezentowania, a krzykiem próbóją pokazać swoją wielkość, której im po prostu brak. żal mi tego miasta. nabawili się kompleksów zostając województwem. zresztą nie jest to dziwne bacząc na fakt że są po prosty swoistym małym, nieporadnym, niedorozwiniętym dzieckiem wśród miast wojewódzkich ... przykre to troche...
Obserwuj wątek
    • Gość: dziadek Re: Kielce KISNĄ IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.02.04, 15:13
      Jestem radomianinem . Bardzo zależy mi na rozwoju naszego miasta , ale
      myślę , że opisując Kielce opisałeś także aktualny stan Radomia . Z jedną tylko
      różnicą - Radom nie jest miastem wojewódzkim . A Kielce są i to jest ich
      przewaga nad nami . Czasem warto dostrzec belkę we własnym oku zanim dostrzeże
      się drzazgę w oku innych . Pozdrawiam .
      • Gość: KK Re: Kielce KISNĄ IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.04, 15:26
        Czy bycie województwen jest taką przewagą ? Możliwe, ale troche to wydumane. Taki status miasta powinien coś znaczyć. Województwo nie może być tylko wytartym słowem, ale czymś więcej. Dużym centrum kulturowym i naukowym chociażby. A w Kielcach troche tego brak. W Radomiu była debata o województwie, i myśle że dobrze się skończyła. Nie będzie takiegoż. Radom nie zasługuje na status województwa, tak samo jak i Kielce. Czy miałem na myśli aktualny stan naszego miasta ? Może po części ... Ale nie sądze żeby trafne było porównanie do Kielc, bo są to według mnie miasta różne pod wieloma względami. Jedno ma swoje atuty i drugie ma swoje.
        • Gość: dziadek Re: Kielce KISNĄ IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.02.04, 17:28
          Zgadzam się , każde z tych miast ma swoje atuty i , niestety ,
          braki . Ale czy tylko Kielce nie są , wśród miast wojewódzkich , dużym
          ośrodkiem naukowym i kulturalnym ? A czy są nimi Opole albo Rzeszów , nie
          mówiąc już o Gorzowie czy Zielonej Górze ? Przecież każde z tych miast jest
          mniejsze od Kielc , a posiadanie marnego uniwersytetu nie czyni jeszcze
          wielkiego ośrodka naukowego .
          • Gość: kk Re: Kielce KISNĄ IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.04, 17:31
            gorzów na pewno nie ale reszta raczej tak
            • Gość: dziadek Re: Kielce KISNĄ IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.02.04, 22:09
              Opole to ładne miasto , ale to wszystko . A Rzeszów ? Żaden to ośrodek
              naukowy i kulturalny i naprawdę nie wytrzymuje porównania z Kielcami . Ot ,
              niewielkie miasteczko obudowane zewsząd blokami , w którym nie ma nic
              ciekawego - choćby na miarę naprawdę wspaniałego kieleckiego Pałacu Biskupów
              Krakowskich . Reasumując , myślę że Kielce wśród obecnych miast wojewódzkich
              naprawdę nie wypadają najgorzej , a w porównaniu z niektórymi nawet lepiej . I
              jeszcze jedno : Uniwersytet Rzeszowski to uczelnia o niższym poziomie niż
              Akademia Świętokrzyska , a nazwa niczego tutaj nie zmienia . Pozdrawiam .
              • isoxazolidine Re: Kielce KISNĄ 15.02.04, 13:07
                rzeszow zaraz po wojnie to byla parutysieczna dziura ktora fakt swojego
                zainstnienia zawdzieca wylacznie temu, ze Lwow wypadl z powojennych granic
                kraju. tak samo bialystok awansowal dzieki braku Wilna. miasta te dzis sa
                calkiem spore ale brak w nich jakiegokolwiek ducha - kupa betonowych blokow i
                tyle (w bialymstoku jest chociaz palac branickich ale to tyle). tradycje
                wojewodzkie w kielcach sa nieco dluzsze ale tez brakuje temu miastu jeszcze duzo
                zeby stac sie stolica regionu z prawdziwego zdarzenia - tak jak i radomiowi.
                fakt ze jedno z tych miast jest stolica wojewodztwa a drugie nie tak naprawde
                niewiele znaczy. a machanie szabelka i domaganie sie siedziby DLP (jak by to
                miala byc recepta na wszelkie dolegliwosci) wyglada niepowaznie i juz na pewno
                ani kielcom ani radomiowi nie pomaga. na sporach korzystaja inni ktorzy
                wykorzystuja ten czas i zabieraja pieniadze przeznaczone pierwotnie na
                modernizacja fragmentu linii kolejowej wawa-krakow via radom i kielce na rzecz
                odcinka łódzkiego .... poki co i my i oni kisniemy rowno we wlasnym, pikantnym,
                radomsko-kieleckim sosie ....
                • Gość: pol Re: Kielce KISNĄ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.04, 15:35
                  zdadzam się z isoxazolidine

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka