jak_kazdy 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzie ... 22.09.10, 16:55 Jestem zbulwersowana tak niedojrzałymi komentarzami... podejrzewam że ludzi którzy na ten temat nie wiele wiedzą!!! Lekcjie dla czterolatków czy trzylatków to głównie gry integracyjne i wychowawcze, pisosenki o głeboko pedagogicznym przesłaniu, kolorowanki, zabawy ruchowe itp. Przesłanie katechetyczne jest odpowiednio dobierane do wieku dziecka i jego rozwoju. Co złego w podkrślaniu dobrego i złego zachowania?! W mówieniu że nie można krzywdzić bliżniego, że trzeba pomóc koledze, koleżnce, kochać tatusia, mamusie, że jest też Ktoś kto zawsze i wszędzie będzie nas kochał! Cierpienie Jezusa, krzyż nie robią nam sieczki z mózgów, ani też nie są powodem wystąpień "moherowych beretów". A sieczkę robi właśnie takie przzedstawianie tematu!!!! Brak szcunku, zrozumienia... Każdy ma prawo decydować, ja chcę aby moje dziecko od najmłodszych lat wiedziało ze nie wolno krzywdzić, trzeba kochać i sznować się wzajemni... tak poprostu jak człowiek człowieka... Więc dlaczego zaraz wycofywać religie z przedszkoli???!!! Nie chcesz, to nie prowadż na te zajęcia dziecka, a uszanuj innych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 kuriozalny komemtarz 22.09.10, 17:01 nawołuje do szacunku siebie i swoich przekonań, ale innych to ma w 4 literach :D boki zrywać :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzi IP: 164.4.17.* 22.09.10, 17:04 kochac tatusia, mamusie i glosowac na PiS Odpowiedz Link Zgłoś
olewus.1 Typowy przykład indoktrynacji dzieci, przez KK... 22.09.10, 17:07 pl.wikipedia.org/wiki/Indoktrynacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibuc Re: 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzi IP: *.chello.pl 22.09.10, 17:07 Ilość wykrzykników nie podnosi prawdziwości zdania - to raz. Ucz swoje dziecko, czego chcesz - to dwa. Ale rób to w swoich czterech kątach. A szkole zostawmy przekazywanie wiedzy, nie światopoglądu. Wiedza jest weryfikowalna, a poglądy każdy ma własne. O szacunek właśnie tu chodzi - to trzy. O szanowanie dziecka, którego rodzice mają odwagę stanąć w obronie swoich przekonań, a nie idą za tłumem "bo co sąsiedzi powiedzą", jak ponad połowa Polaków. Przypominam, że ochrzczonych jest ponad 90%, a z nich zaledwie 41.5% (z tych 90%, nie z całości społeczeństwa) chodzi do kościoła, a niecałe 17% przyjmuje komunię. Nie są to dane z sondażu dla "Nie" czy TVN, tylko zebrane przez Instytut Statystyki Kościoła Katolickiego. Większość zatem zobowiązanych chrztem do uczestnictwa w misterium i przystępowania do sakramentów, ma to głęboko, ale jednocześnie posyła swoje dzieci do chrztu, na religię, do komunii. To nie oni zasługują na szacunek, lecz Ci, którzy żyją w zgodzie ze swoimi poglądami i nie boją się ich ujawnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Religia nie ma monopolu na dobroć IP: *.chello.pl 22.09.10, 17:08 Nie obrażaj mnie. To, że nie posyłam dziecka na religię nie oznacza, że nie uczę go bycia dobrym dla innych. Myślę, że panie nauczycielki w przedszkolu także uczą dzieci na co dzień i przy każdej okazji, że trzeba "kochać mamusię i tatusia" oraz "pomagać kolegom". Piszesz banały, religia nie wnosi w życie tych maluchów nic nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzi IP: *.net.stream.pl 22.09.10, 17:12 a kto ci broni prowadzić do salki katechetycznej dziecko? jeśli szkoła czy przedszkole jest państwowe to nie powinno być tam krzyży i nauczania religii, ale owszem lekcja etyki czy zasad życia w społeczeństwie czy godzina wychowawcza - jak zwał tak zwał-mam na myśli lekcje na których uczyć się będą wszystkie dzieci niezależnie od wiary miłości do bliźniego, a więc i tolerancji dla inności, tego, że czy gruby czy chudy, czy okularnik, czy żyd czy katolik- żaden nie jest z nas gorszy, poprostu mamy różne ubarwienie, świat ludzi jest różnorodny jak świat zwierząt czy kwiatów, uczyć troskliwości wobec rodzeństwa, dziadków, sąsiadów, zwierząt, kolegów itd itp niestety na religii o tym się nie uczy nic a nic, albo poznajemy bajeczki, które mamy brać dosłownie, bez wyciągania z nich lekcji, albo jesteśmy nastawiani przeciwko innym, niewierzącym, niestosującym się do praw katolickiego kościoła kościół uczy lęku przed karą za brak wiary, brak posłuszeństwa...nie uczy miłości. uczy wytykania palcami tych "gorszych" grzesznych ,potępionych. biada im Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ollo Niech ta pedofilska organizacja IP: 164.4.17.* 22.09.10, 17:01 trzyma sie z daleko od mojego syna Odpowiedz Link Zgłoś
mieszaniec-zopola Wstrętne czarnuchy 22.09.10, 17:04 Nawet do przedszkoli się wciskają. Dzieci mówić dobrze nie umieją, a już mają być indoktrynowane. I pewnie jeszcze pa ństwo polskie za to płaci! Na przedszkole nie ma, a na czrnucvhów jest, Wydrwigrosze pie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Moje dziecko też jest wyprowadzane IP: *.chello.pl 22.09.10, 17:05 To jest okropne, i bardzo przykre. W przypadku wszystkich innych zajęć dodatkowych (angielski, gimnastyka, niemiecki, logopeda) - to dzieci uczestniczące w nich wychodzą z sali na zajęcia, te które nie są zapisane - zostają. Tylko religia jest "świątą krową" - Pani sobie wchodzi i zawłaszcza, a mój syn jest wyprowadzany. Odpowiedz Link Zgłoś
vonsmroden 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzie ... 22.09.10, 17:08 Ksiądz z tobą od kołyski!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Jaś nie uczy się religii, więc pobawi się sam IP: *.ghnet.pl 22.09.10, 17:10 A czy dziecko wierzących rodziców nie chodzi do koscioła? Tam zatykaja mu uszy w czasie czytanie ewangelii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ollo Re: Jaś nie uczy się religii, więc pobawi się sam IP: 164.4.17.* 22.09.10, 17:20 dziecko w kosciele z regoly nie rozumie co ksiadz tam sobie gada. szczegolnie nie rozumie kim jest ten kaczynski i co PiS ma wspolnego z kosciolem. rodzice zawsze mu mowia ze tam sie chodzi pomodlic do boga. a tu polityczne agitacje. Odpowiedz Link Zgłoś
onefoks 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzie ... 22.09.10, 17:10 to jest dyskryminacja rasowa po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Jaś nie uczy się religii, więc pobawi się sam IP: *.botany.gu.se 22.09.10, 17:17 Ciekawe na czym opieta sie myslenie (ludzi wierzacych, bo niewierzacych to moge sie domyslac na czym), ze za wczesnie? Przeciez wszystko zalezy od tego jak sie dziecku przekazuje pewne tresci (w sposob dostosowany do wieku i mozliwosci), a nie czy w ogole. Odpowiedz Link Zgłoś
muminka1277 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzie ... 22.09.10, 17:18 najpierw to powinna byc przeprowadzona ankieta i to anonimowa z zapytaniem czy chce lekcji religi dla dziecka w trakcie godzin przedszkolnym. Wtedy wynik bylby inny, jestem pewna ze wiecej rodzicow nie zgodzilo by sie na to. Odpowiedz Link Zgłoś
mich-fr 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzie ... 22.09.10, 17:19 No tak, Kościół jest za biedny żeby finansować lekcje religii. Może jeszcze wypada coś dorzucić extra w kopercie? Ludzie, przecież można powiedzieć NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teista Co robia z jasiem jak Talmud czy Koran nie czyta? IP: 209.183.32.* 22.09.10, 17:19 Odpowiedz Link Zgłoś
larktree Re: Jaś nie uczy się religii, więc pobawi się sam 22.09.10, 17:23 No rzeczywiscie cos za wielki sukces kosciola katolickiego. Ksieza moga sobie nareszcie normalnie zarobic. Tyle lat dzieci mialy katecheze od 6-7 roku zycia i jakos wystarczylo. Czy program sie zwiekszyl ze trzeba wczesniej zaczynac nauke religii? A czy 4-latek nie uczy sie np. matematyki albo czytac? To sa dosc uzyteczne umiejetnosci ... Nie podoba mi sie ta cala szopka z religia. Indoktrynacja od malego ... Hitler tez zaczynal wczesnie indoktrynowac dzieci zeby przypadkiem pozniej nie kwestionowaly jego "programu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna S. Re: Jaś nie uczy się religii, więc pobawi się sam IP: 178.73.49.* 22.09.10, 17:28 1. troche to dziwne, ze miasto płaci za lekcje religii, ale nie moze zaplacic za to co w przedszkolu potrzebne:rytmikę, jezyk obcy, dlaczego ???? 2. czy mysli sie juz o religii w najstarszej grupie żłobkowej? albo moze nawet we wszystkich? przeciez rodzice sa tacy zapracowani! Odpowiedz Link Zgłoś
cezar85 Brawo Jasio,brawo mama 22.09.10, 17:32 za parę lat przestanie wierzyć w mikołaja i bociana,ale w boga nie pozwolą mu zwątpić wyprane owieczki Odpowiedz Link Zgłoś
aerman Piękne równouprawnienie . 22.09.10, 17:36 Dzieci niepowinny widzieć ze są dyskryminowane .Bo tak małe dziecko wiele nie rozumie . Nie wolno śie aż tak afiszowac religią bo wychodzimy jak ci mułzumanie .Bardzo zacofani jak i gospodarczo tak i religijnie . Ale to najtańszy rodzaj rozrywki religia chociaz w Toruniu swą cene ma . ale co sie dziwic po Patologicznym Rzadzie jaki ojciec takie dzieci .Banda alkocholików rządzi i narkomanów . Odpowiedz Link Zgłoś
ja.ja222 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzie ... 22.09.10, 17:40 Pranie mózgu ludzkiego najlepiej zaczynać od kołyski i tworzyć legiony katolickie aby niosły ze sobą na caly świat jedynie słuszną prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
samczo 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzie ... 22.09.10, 17:42 Moim zdanie autor artykułu główny problem widzi tam, gdzie go nie ma! Owszem zgadzam się, że rodzice/opiekunowie powinni wyrazić zgodę na uczestnictwo swojej pociechy w lekcji religii. Jednak problem jest w tym, co dziecko będzie robić jeśli nie uczestniczy w lekcji religii. Śmiem twierdzić, że rodzić ma prawo mieć wgląd do programu lekcji religii tak samo jak do każdego innego przedmiotu/programu zajęć. Jestem przekonany, że nikt nie uczy przedszkolaka o Kainie itp. Te i inne zarzuty są śmieszne - bo w końcu jaką mamy pewność, że nauczycielka "Jasia" nie będzie uczyła np. o biotechnologii? Odpowiedz Link Zgłoś
push.sp 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzie ... 22.09.10, 17:48 ja to bym doradzal rozpoczac katecheze dopiero jak mlodzian wlasne dziecko do chrztu zaniesie Odpowiedz Link Zgłoś
one_rak 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzie ... 22.09.10, 17:53 To, że czarni chcą pozyskać przyszłych sponsorów to normalka. Najlepiej wciskać kit młodym umysłom. Dziwi to, że uzyskali zgodę, i nie ma sprzeciwu rodziców, przecież nauczający, to złodziejska zboczona czarna mafiia. Odpowiedz Link Zgłoś
jambylsyty.pl 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzie ... 22.09.10, 18:01 Był u mnie wnuk w Poznaniu. Chodz - mówię - pójdziemy obejrzec Arenę (sala widowiskowo-sportowa). A on mi na to: "to tam gdzie lwy zjadały chrześcijan?" Wnuk miał wtedy 8 lat. Dziś już nie chodzi na religię. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz20 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzie ... 22.09.10, 18:04 To będzie w przedszkolu kolejna bajka dla dzieci tylko jaka kosztowna.Czas skończyć z tym Cimnogrodem. Odpowiedz Link Zgłoś
katolak ciemny naród 22.09.10, 18:04 kur..., żyję chyba w średniowieczu... dobrze, że w ogóle tego 4letniego heretyka przyjęli do przedszkola... dobrze, że nie trafił do poprawczaka... kur..., co za ciemny, biedny, zniewolony naród... Odpowiedz Link Zgłoś
ptak57 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzie ... 22.09.10, 18:05 Czym różnimy sie od Afganistanu pod rządami talibów? Może TYLKO tym że u nas jest formalnie państwo neutralne wyznaniowo , rzeczywiście jednak żyjemy w państwie ultrakatolickim. Skandal, indokrynacja siegnęła szczytów. Nawet w najgorszym okresie stalinizmu nie mieliśmy czegoś takiego ,aż takiej indokrynacji poltycznej jaka dzis mamy religijną . Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni cholerna katolicka swołocz 22.09.10, 18:16 nie przepuszczą żadnej okazji , żeby pokazać "kto tu rządzi" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: cholerna katolicka swołocz IP: 91.200.94.* 22.09.10, 18:23 jak wam się nie podobają rządy katolickiej swołoczy to poszli won towarzyszu do putina, tam wasz raj. Nikt was tu na siłę nie trzyma da swidania tawariszcz ubek Odpowiedz Link Zgłoś