el.do.ra.do.m
02.12.10, 18:23
Ja się z autorem zgadzam. I obawiam się, że największym wyrzuceniem pieniędzy w błoto będzie medialna Obwodnica Południowa, która, nie wiedzieć czemu, będzie budowana PRZED trasą NS, wiaduktem na MłODZIANOWSKIEJ.
Podstawowym problemem jest to, iż projektami i koncepcjami radomskich ulic zajmuje się MPU, które nie ma najwyższych standardów i pomysłów.
Drugim problemem jest MZDiK, DLACZEGO? Chyba najwięcej na "sumieniu" ma ojciec dyrektor ze swoim vice. Kiepskie projekty, kiepskie wykonanie, kiepskie przetargi i nadzór. Boję się określać tego jako pewnego rodzaju królestwo, gdzie króla nie można usunąć.
Po trzecie - brak jest merytorycznej dyskusji przy udziale wszystkich powiązanych jednostek, naukowców, fanatyków, specjalistów od dróg i komunikacji.
Po czwarte. Brak personalnie odpowiedzialnych za przyjęte rozwiązania. Ja chcę wiedzieć, kto zadecydował, że tak ma być zrobione cokolwiek, bym wiedział kto jest za to odpowiedzialny i np. czy przypadkiem mimo wpadki nie dostał na koniec roku premii.
Po piąte, robienie projektów i ich realizacja przy minimum kosztów:
1. nie wykupione budynki na 1905roku przy stacji Lotos skutkowało zmianą geometrii ulicy i ze względu na brak przygotowanego miejsca nie znalazła się tam ścieżka rowerowa
2. Brak niewielkich wykupów nieruchomości przy przebudowie skrzyżowania Wierzbicka/ Toruńska spowodowało likwidację jednego pasa do jazdy na wprost w kierunku Południa
3. Nagminne zaniechania w kwestii robienia dodatkowego pasa do prawoskrętu [choćby Dębowa przy Maratońskiej, Główna na obu końcach], które pomogłyby rozładować ruch.
4. Budowanie ścieżek rowerowych nie zawsze lącząc je w całość. Ostatni przykład. Dlaczego ścieżka rowerowa, na przebudowanej ul. Słowackiego, nie jest połączona ze ścieżką rowerową na Grzecznarowskiego? Obie biegną po tej samej stronie a przez MZDiK jadąc od Ustronia muszę zjechać na ulicę, minąć rondo i wjechać w Słowackiego by tam zjechać za przystankiem ponownie na ścieżkę. Nie rozumiem takich posunięć, miejsce jest, odległość między nimi jest niewielka, więc po co to zrobino? Z głupoty?
5....