Dodaj do ulubionych

Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości

IP: *.udn.pl 18.04.04, 01:15
Kochani radomianie niebawem opuszczę gród nad Mleczną.Wyniosę się do swojego
rodzinnego miasta w zachodniej Polsce. Bawiłem tu 12 lat.Przywiodła mnie tu
żona.Razem dzielnie prowadziliśmy firmę kilkuosobową. Ale niestety,w tym
mieście nie da się normalnie żyć,pracować i odpoczywać. Na każdym kroku
stawiane są bariery i rzucane kłody pod nogi. Narastający
brud,chamstwo,arogancja,zawiść,prostactwo i myślenie godne satrapy.To cechuje
mieszkańców tego miasta. Niegdyś ponoć normalnego. W parkach bałagan i brud.
zamiast odpoczywających, stada pijaków.Po ulicach wałęsa się młodzież
dresiarska.Na jezdniach obowiązuje zasada.Im lepszy samochód, tym za
kierownicą większy cham. Starówka radomska jest jedną wielką meliną z
walącymi się domami.Aby dostać się do muzeum trzeba chyłkiem,albo
samochodem.Lecz wtedy można narazić samochód na zniszczenie. Co się tyczy
tematów na forum. Szanowni forumowicze piszą bzdury z których nic nie
wynika.Tematy ważne, ciekawe i sygnalizowane są przemilczane.Tylko
ploty,ploty i ploty. Warchoły. Określenie bardzo adekwatne do mieszkańców.
Oczywiście,że nie do wszystkich.Ale tych jest garstaka. Wyjeżdżamy i
zostawiamy Warchołowo w stanie opłakanym. Nie oczekuję takich, czy innych
odpowiedzi.Współczuję tym którzy mieszkają, a są normalni. Ale wszystkich
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: anna Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 18.04.04, 02:04
      Popieram,życzę szczęścia. Ja też myślę o spokojniejszych regionach, najlepiej
      Nowa Zelandia.
      • czterej_jezdzcy Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości 18.04.04, 02:34

> Popieram,życzę szczęścia. Ja też myślę o spokojniejszych regionach, najlepiej
        > Nowa Zelandia.

łżesz...to ja o tym myślę...;)
        • Gość: Przemyslaw Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.sympatico.ca 18.04.04, 03:47
          Ja tez jestem z zach. Polski i tez mnie za dupami tam przygnalo ... dzisiaj na szczescie nie
          musze sie nurzac w tym blocie!
          • Gość: n - kl Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.udn.pl 18.04.04, 22:08
            Całkowicie zgadzam się z E.F..Do cech Warchołów można dorzucić głupotę i
            zazdrość.
            • czterej_jezdzcy Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości 18.04.04, 22:17
              > Całkowicie zgadzam się z E.F..Do cech Warchołów można dorzucić głupotę i
              > zazdrość.

żeby ci żyłka nie pękła...:))
              • Gość: Jerry Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 18.04.04, 22:27
                zmieniłeś nick, ale stylu nie zmienisz
                • Gość: qq Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: 193.111.144.* 19.04.04, 08:44
                  a tak przy okazji skad jestes? ciekawy jestem gdzie jest ta "pelna kultura",
                  ktora uksztaltowala Ciebie ....
                  • Gość: dziadek Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.mgt.pl / *.mgt.pl 19.04.04, 09:45
                    Kochany Panie E.F ! Obraża Pan radomian bardzo nazywając ich
                    warchołami . Przypominam , że tak zostaliśmy nazwani po radomskim Czerwcu 76
                    roku przez tych , którym polityka ówczesnych władz była bardzo na rękę . Dzięki
                    takim wydarzeniom jak te w Radomiu mógł Pan kilkanaście lat póżniej swobodnie
                    robić interesy gdziekolwiek , niekoniecznie w naszym mieście . Zapewne należy
                    Pan do żelaznego elektoratu lewicy i wypada się tylko cieszyć z tego , że
                    opuszcza Pan nasze miasto . Nie będziemy płakać - my tu potrzebujemy ludzi z
                    pasją , a nie drobnych ciułaczy obrażających się na cały świat , że im nie idą
                    interesy . Mam jeszcze dobrą radę : jeżeli na zachodzie też się Panu nie uda to
                    zawsze można pojechać jeszcze bardziej na Zachód . Na ogórki na przykład . Byle
                    dalej od Radomia . Pozdrawiam i szczerze życzę powodzenia .
                    • Gość: Robsonka Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: 195.114.160.* 19.04.04, 13:03
                      Co się tyczy ludzi z pasją to od dawna ich nie ma w Radomiu.
                      Teraz zaś wyjeżdżają "drobni ciułacze".
                      Jedyne co zostaje to piszcząca bieda.
                      pozdrawiam.
                      BTW. Ja też wyjechałem z Radomia 1.5 roku temu do Warszawy.
                  • Gość: ??? Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.udn.pl 18.10.04, 23:21
    • Gość: Rene Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.proxyplus.cz / 62.233.196.* 19.04.04, 09:49
      E.F. nieprzyjemnie jest wyczytywać o swoim mieście same negatywne rzeczy
      szkoda, że tak oceniasz wszystkich mieszkańców ( bo to właśnie zrobiłeś )
      generalizujesz ( garstką chcesz to zasłonić )a to jest domeną ludzi wiecznie
      narzekających. Podejrzewam, że w jakim mieście w Polsce ( przy 30% bezrobociu )
      byś zagości jedną ocenę mógłbyś wystawić ale to nie jest wina mieszkańców i
      boli jak się wylewa jakieś brudy na nich. Żal mi Cię bo nawet niepochwaliłeś
      się z jakiego jesteś miasta, a to znaczy że jesteś nieszczery. Masz rację
      wyjedź z miasta będzie mniej Fermenciarzy.Mimo wszystko pozdrawiam i w imieniu
      mieszkańców tego miasta życzę ci szczęśliwych chwil z "normalnymi ludźmi"w
      swoim rodzinnym mieście.
      • Gość: Barabasz Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 19.04.04, 13:19
        Wy wszyscy krytycy E.F. pokażcie gdzie napisał nieprawdę o Radomiu. Która ocena
        nie jest zgodna z rzeczywistoscią ? Oczywiscie, ze nieprzyjemnie jest
        wyczytywać o swoim miescie samych negatywnych rzeczy, ale co zrobic jak są one
        prawdziwe. Zamiast unosić się świętym oburzeniem spróbujcie się zastanowić
        dlaczego tak jest jak napisał E.F. Zdanie po zdaniu.
        Ja urodziłem się w Radomiu, żyję tu ponad 40 lat i nie widzę nic obraźliwego w
        tym co napisał E.F. Jedynie samą prawdę. A prawda nie zawsze jest przyjemna.
    • Gość: pwq Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.okwf.fuw.edu.pl 19.04.04, 14:47
      Ja tez opuscilem to miasto na rzecz Warszawy. Na razie studia, ale nie chce
      wracac do rodzinnego miasta. Zgadzam sie calkowicie z E.F.
      Co sie tyczy goscia powolujacego sie na Czerweic 76: to piekne wydarzenie w
      kartach Radomia zostalo zaprzepaszczone. Ci sami ludzie ktorze przechodzili
      oslawione sciezki zdrowia w wiekszosci wypadkow wychowalo stada (teraz juz
      bezpanskich) meneli.
      Utrata pracy i zasilenie rzeszy bezrobotnych! Czy to jest powod, zeby tracic
      godnosc i rzucac w przepasc normy moralne, etyczne, etc?
      Sami do tego doprowadziliscie. Wybierajac roznych Falkow, Wlodarczykow,
      Luczyckich, Nitow Marcinkowskich itd, doprowadziliscie do upadku miasta. Ja do
      tego nie przylozylem reki, a nawet cierpiarlem z tego powodu niesprawiedliwosc w
      liceum poprzez publiczne i glosne krytykowanie poczynan pewnych osob (chore).
      Radom jest przej.
    • Gość: Radomianin Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 19.04.04, 16:42
      Przykro mi to przyznać, ale w ocenie Radomian masz rację. Oczywiście są też
      inni, ale ich nie widać, bo są w mniejszości. Wiele wad my sami nie widzimy,
      inni nam je muszą pokazać. Dla nas jest normalne to, co dla wszystkich jest
      złe. My już do tego się przyzwyczailiśmy i często nie uświadamiamy sobie, że
      może być inaczej, normalnie, kulturalnie, przyjemnie i grzecznie.
      Radom to specyficzne miasto i specyficzni mieszkańcy. Mieszkam w Radomiu i nie
      mam mic na obronę.
      • Gość: Marcin Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.udn.pl 19.04.04, 18:59
        Drodzy moi przedmówcy!!! Chcę was serdecznie przeprosić. Urodziłem się w
        Radomiu, mieszkam tu już kupę lat, po studiach w odległym ośrodku akademickim
        wróciłem tu właśnie do Radomia. Jestem zatem całkowicie radomianinem, a moi
        przodkowie też tu mieszkali. Sądząc z waszych postów, jestem chamem,
        złodziejem, pijakiem i warchołem, wobec czego muszę was za to serdecznie
        przeprosić. PRZEPRASZAM, ŻE JESTEM Z RADOMIA.
        • Gość: dziadek Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.mgt.pl / *.mgt.pl 19.04.04, 21:08
          Specyfiką Radomia jest to , że jego mieszkańcy plują na swoje miasto
          niemiłosiernie gdzie się tylko da i tworzą tym samym bardzo wykrzywiony jego
          obraz . Celują w tym zwłaszcza " nowi " warszawiacy , którzy po wyjeżdzie do
          stolicy mają ogromne poczucie wyższości w stosunku do tej pozostałej na
          prowincji reszty . Mam do Was prośbę : zostańcie tam gdzie jesteście , nie
          wracajcie więcej do naszego miasta i żyjcie sobie w błogiej świadomości , że
          oto odnależliście raj na ziemi . A o nas radomiakach wcale nie myślcie - po
          prostu zostawcie nas w spokoju . My i bez Was mamy dość swoich kłopotów .
          • Gość: babcia Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 19.04.04, 22:52
            tralalala sralabartek odnieść się dziadku do konkretów tu przedstawionych a nie
            bij ideologicznej zaściankowej piany
          • isoxazolidine Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości 20.04.04, 10:44
            wyjatkowo trafne spostrzezenie. "wyemigrowani" do Krakowa radomiacy tez celuja w
            opowiadaniu o Naszym miescie niestworzonych herezji. i wlasnie opowiastki takich
            bałwanów tworza potem wizerunek Radomia.

pozdrawiam
            • malgosia_100 Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości 21.04.04, 10:31
              tak, potwierdzam. Moi znajomi z Krakowa często pytają: "co tam się właściwie u
              was dzieje?" Wtedy wydaje mi się że jestem z innej planety...
              • Gość: Arti Kraków lepszy od Radomia, ha ha ha IP: 195.150.224.* 24.04.04, 10:03
                Kończe 5 rok mieszkania w Krakowie, więc wiem co pisze, oto przykłady z grodu
                Kraka.
                Są osiedla gdzie dresiarzy jest 5 razy więcej niż na takim Ustroniu czy
                Południu, np. Kurdwanów, o Nowej Hucie nawet nie mówię.
                Jak chodziłem na pociąg o 6 rano do Radomia, to bruk na ul. Szewskiej (tak
                tak, obok Rynku) wyglądał jak ring bokserski - tyle plam krwi (sam tam zresztą
                kiedyś oberwałem).
                Osobie spoza Krakowa trudno czasem się zorientować gdzie co mówić, tzn, za kim
                się jest. Cracovia i Wisła mają dresiarzy więcej niż Radomiak i Broń więc
                natknąć się na nich łatwo. I bye bye komórko....
                Ukradziono mi portfel raz w życiu... na dworcu w Krakowie
                Koleżance w centrum wyrwał gość komórkę... nikt się nie ruszył jej pomóc.
                Do dziewczyny dojeżdżałem tramwajem tyle czasu, co autem z Radomia do Janek. W
                Radomiu w tym czasie obejde miasto dookoła :))
                Jak taki synuś czy córeczka mamusi zna Kraków tylko na trasie Mieszkanie-taxi-
                Rynek, to nic dziwnego że mu się bardziej podoba niż Radom, bo imprez tam jest
                znacznie więcej, ale czy akurat to ma być kultura ??
                Oczywiście są rzeczy, które sprawiają, że nie na darmo Kraków określany jest
                wciąż jako królewskie miasto. Tych pięciu lat tu nie zamieniłbym na żadne inne.
                Ale niech mi nikt nie pisze, że życie codzienne jest "lepsze"...
            • Gość: ? Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.bj.uj.edu.pl 21.04.04, 11:59
              Ja to sie z Toba zazwyczaj zgadzam Isox, ale czy herezjami nazwiesz opowiesci
              ludzi , ktorzy zostali okradzeni podczas przesiadki na dworcu w radomiu,
              musieli uciekac przed dresiarzami na zeromie, czy nie mogli znalezc jednego
              normalnego miejsca gdzie warto byloby spedzic woieczor? To sa wlasnie opowiesci
              moich znajomych ktorych nieopatrznie zaprosilem do naszego miasta badz mieli
              watpliwa przyjemmnosc przez nie podrozowac. I jeszcze jedna rzecz, bardzo
              symptomatyczna jak mi sie wydaje dla charakteru radomskiego. E.F. napisal to co
              mu lezalo na zoladku, ale nikogo nie obraza, nie szuka na sile taniej sensacji,
              po prostu wyliczyl kilka powszechnie znanych faktow, pewnie w zamysle chcial
              sprowokowac jakas konstruktywna dyskusje. I co? Oczywiscie spokaly go zlosliwe
              komentarze , obelgi i mnoswo jadu. Tylko czy ktos przez chwile zastanowil sie
              nad jego argumentami? bo dopoki nie przestaniemy sie klocic i wzajemnie lzyc
              to w Radomiu nic sie nie zmieni... pozdrawiam...
              PS. zupelnie nie rozumiem podpierania sie czerwcem '76 roku. To nie bylo
              szczytne wydarzenie ktorym moglibysmy sie chwalic a kilkudniowe zamieszki
              wywolane materialna nedza. Prosze nie robic bohaterow z ludzi ktorzy wybijali
              szyby z powodu braku miesa, bo to bardziej zezwierzecenie niz heroizm...
              • roksana_psychologiczna Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości 21.04.04, 12:17
                Dziecko, szyby wybijali agenci SB. Mało tego rozdawali jeszcze wódkę ze sklepów
                monopolowych stojąc na wystawach sklepowych. Chodziło o to aby manifestację
                antykomunistyczną przekształcić w chuligansko złodziejskie zamieszki. rzecz
                jasna znaleźli się ludzie marginesu którzy to podchwycili. Ale to był tylko
                margines. A rząd komunistyczny z podwyżek się wycofał i to było zwycięstwo
                Radomia i pierwszy krok w burzeniu komuny. Radom jest z tego dumny. Więcej
                czytaj i ucz się. Pozdrawiam.
              • Gość: Pello Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 21.04.04, 13:44
                Kolego "?". Szaleje kolega z tymi uogólnieniami. Nie twierdzę, że Twoi koledzy
                opowiadali herezje, że ich okradli na dworcu i na Żeromie. Czyżby tak jak Pan
                E.F. i kolega twierdzi, że to ja za to odpowiadam, bo mieszkam w Radomiu? Czy
                słowa "oczywiście nie wszyscy" mogą zwolnić mnie od odpowiedzialności za to? I
                czy zwolnią pozostałą OGROMNĄ większość mieszkańców, którzy nie są bandziorami?
                A potem kolego, dziwisz się, że ktoś się za to obraża. Ja też byłem okradziony -
                w terminalu promowym w Gdyni. I co mam powiedzieć wg. Ciebie - czy Gdynia to
                miasto złodziei czy Polska to kraj złodziei - wszak spotkało mnie to na
                powitanie w kraju?
                A popros Czerwca 76. Skoro piszesz, że nie rozumiesz podpierania się tym
                wydarzeniem, to czemu zamiast poczytania trochę o nim, zacząłeś znowu uogólniać
                i obrażać uczestników tych wydarzeń? Przecież chcesz końca wzajemnych kłótni,
                wzajemnego lżenia itp. Sam o tym piszesz, no nie?
                • Gość: ? Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.gazeta.pl 22.04.04, 14:06
                  Co do czerwca to mnie nie przekonuja argumenty pt. ”wez sie i poucz wiecej”, bo
                  akurat z historia nigdy nie bylem na bakier i teksty o agentach SB zalatuja za
                  mocno spiskowa teoria dziejow... Jesli czerwiec'76 naprawde byl opozycyjna
                  akcja przeciw komunie, to gdzie pozniej podziali sie ci opozycjonisci, dlaczgo
                  nie stworzyli takiego srodowiska jak chocby w gdansku? moze dlatego ze banda
                  zbirow jednak nie miala zaplecza intelektualnego? A co do zlodziejstwa w
                  Radomiu; to sie zdarza wszedzie, ale tragedia jest znieczulica w miescie na R.-
                  tu zlodziejstwo nikogo nie wzrusza i nie budzi zadnej reakcji...
                  • Gość: Arti "?" co ty pier.... Wiesz co to był KOR ?? IP: 195.150.224.* 24.04.04, 09:42
                    Rozbawiłeś mnie, pisząc że z historią nie byłeś na bakier. Spróbuję delikatnie
                    to podważyć.
                    1968 strajkują studenci - robotnicy to potępiają (bo muszą)
                    1970 strajkują robitnicy - studenci są bierni, bo nauczeni przykrym
                    doświadczeniem
                    1976 RADOM,URSUS,... - prostesty robotników, ale inteligencja przychodzi im z
                    pomocą. Właśnie od Radomia zaczyna się współpraca opozycjonistów, która niczym
                    kropla drążąca skałę doprowadzi do sierpnia 1980 r. Wiem, jesteś młody i
                    uważasz że rewolucje robie się tak, jak to pokazuje CNN czy Fakty 24 - tzn,
                    wyjdzie 5 tysięcy ludzi na ulice otoczy parlament i zły rząd podaje się do
                    dymisji. NIE, to trwa latami. Latami przed rewolucją jak i po niej ( o czym
                    zdaję się zapomniano w RP) co jest mniej spektakularnie ale nie mniej ważne.
                    DLATEGO JESTEM DUMNY Z TEGO CO RADOMIANIE ZROBILI W 1976 ROKU -
                    zapoczątkowali przemiany w tym kraju. DLATEGO PO STUDIACH WRACAM DO RADOMIA i
                    spróbuję tu żyć, mieszkać i pracować, by dzieci BEZIMIENNYCH BOHATERÓW
                    zobaczyły owoce starań rodziców.
                    • Gość: ? Re: "?" co ty pier.... Wiesz co to był KOR ?? IP: *.nawojka.ds.uj.edu.pl / *.ds.uj.edu.pl 25.04.04, 01:05
                      Jezu chyba sie tu komus mozg zlasowal;"> spróbuję tu żyć, mieszkać i pracować,
                      by dzieci BEZIMIENNYCH BOHATERÓW
                      > zobaczyły owoce starań rodziców."
                      wobec takiej retoryki to nie mam pytan, ale widze ze twoi to raczej z obozu
                      tych robotniko a nie inteligencji pochodza... oczywiscie bez obrazy ...

• Gość: Arti o, kolega/koleżanka też z UJ... IP: 195.150.224.* 25.04.04, 13:38
                        "?"-mieszkasz w "Nawojce" ?? Bo ja w "Żaczku". Nie wiem co studiujesz ale ja
                        wzorem rodziców, na najlepszym wydziale na najlepszym uniwersytecie (wg
                        rankingów "Pespektyw","Polityki" i "RZeczpospolitej") Więc się nie obraziłem :))
                        Nawet czuję pewne obciążenie bo to zobowiązuje do cięższej pracy a nie
                        narzekania. Ale z drugiej strony to wyzwanie a faceta to kręci...
                        • Gość: ? Re: o, kolega/koleżanka też z UJ... IP: *.gazeta.pl 26.04.04, 13:24
                          Oj Arti obawiam sie , ze Cie znam...
                      • Gość: Arti o, kolega/koleżanka też z UJ... IP: 195.150.224.* 25.04.04, 13:38
                        "?"-mieszkasz w "Nawojce" ?? Bo ja w "Żaczku". Nie wiem co studiujesz ale ja
                        wzorem rodziców, na najlepszym wydziale na najlepszym uniwersytecie (wg
                        rankingów "Pespektyw","Polityki" i "RZeczpospolitej") Więc się nie obraziłem :))
                        Nawet czuję pewne obciążenie bo to zobowiązuje do cięższej pracy a nie
                        narzekania. Narzekać każdy potrafi... od tego nie przybywa.
                        • Gość: Ania Re: o, kolega/koleżanka też z UJ... IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 26.04.04, 03:20
                          DLATEGO PO STUDIACH WRACAM DO RADOMIA i
                          spróbuję tu żyć, mieszkać i pracować, by dzieci BEZIMIENNYCH BOHATERÓW
                          zobaczyły owoce starań rodziców.Nie wiem co studiujesz ale ja
                          > wzorem rodziców, na najlepszym wydziale na najlepszym uniwersytecie (wg
                          > rankingów "Pespektyw","Polityki" i "RZeczpospolitej") Więc się nie
                          obraziłem :)
                          > )
                          I co???Rodzice prawnikowi zapewnili ciepła posadkę, to może grzać dupkę na
                          stołeczku??
                    • Gość: temida Re: "?" co ty pier.... Wiesz co to był KOR ?? IP: *.internet.radom.pl 01.06.04, 14:42
                      Ludzie !!! Wszystko się zgadza, ale ile można zyć historią ? Zaręczam, że żaden
                      dres nie ma pojęcia o wartościach, które staramy się pamietać. A reszta
                      Polski ?? Zna nas z tego, co dzieje się w Radomiu TERAZ. I dlatego
                      jesteśmy "Wioską Olimpijską", gdzie byście się nie zapytali. Radom - miasto
                      cudów i złodziei. Tak nas widzą, niezależnie odtego, ile będziemy przypominali
                      1976-ty.
          • Gość: Flałers Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: 80.249.4.* 27.04.04, 08:12
            To co napisałeś teraz i wcześniej jest świętą prawdą i zgadzam się z tym
            w 100%. Mieszkam tu (a w zasadzie na perfyferiach miasta) od urodzenia, czyli 23 lat. Tutaj żyję, tutaj pracuję i uczę się i nie jest mi wstyd, że to jest mój dom. Znam kilku takich "nowych warszawiaków" i większość z nich zachowuje się tak jak to opisałeś. A szkoda ...
        • Gość: Beata Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 20.04.04, 00:14
          Panie Marcinie ! Sądzę, że nie jest Pan ani chamem, ani złodziejem, pijakiem,
          czy warchołem. Dlatego nie jest Pan tak widoczny. Ale niech Pan wysili swój
          intelekt i postara się zrozumieć co napisał autor pierwszego postu. Niech Pan
          przejdzie się ulicami tego miasta (brudnymi, szarymi, pełnymi dresiarzy ),
          niech Pan poczyta wypowiedzi internautów na tym forum (pełne plotek, agresji i
          zawiści )i niech Pan odpowie sobie na pytanie, czy facet nie ma w przeważajacej
          części racji. Tak jak tu już ktoś napisał - prawda często bywa nieprzyjemna. I
          nie ma co przywoływać "lokalny patriotyzm". Pozdr.
          • Gość: Pani Beato Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: 193.111.144.* 20.04.04, 09:40
            Casami wystarczy przejsc sie ulicami innych miast i ... niestety widac to
            samo. To przykre.
            Tylko po co pluc na to miasto i na ludzi tu mieszkajacych? Czy to komus poprawi
            humor?
            • Gość: (10) Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.udn.pl 20.04.04, 13:17
              Gorzkie to jak piołun,ale prawdziwe. Nieudacznicy w Radomiu mają najwięcej do
              powiedzenia. Tych jest garstka. Potrafili podporządkować sobie lwią część
              społeczności radomskiej. Niestety smutne i gorzkie.
    • Gość: Pello Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 20.04.04, 15:44
      A może jest tak, Panie E.F. że po prostu źle Pan zarządzał firmą, albo
      skończyła się stara formuła działalności Pana firmy, a nie ma pomysłu na nową.
      Stąd ucieczka z Radomia. A cała reszta to trochę takie małe usprawiedliwienie?

Jest takie piękne przysłowie- "wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma". Nietety opis
      miasta przez Pana przytoczony wpisuje się do opisu 95% miast w Polsce.
      Oczywiście jak każde miasto ma swoje lepsze i gorsze dzielnice, z całym
      ich "inwentarzem", takim samym miastem jest Radom. Proponuję w ramach terapii
      zrobić sobie wycieczkę po radomskich suburbiach: Wincentów, Janiszew, Wacyn,
      Bielicha, Kosów, Trablice, Sołtyków, Godów, Janiszpol, Rajce, itp. itd. Oczom
      Pana ukażą się ociekające przepychem, a również i stonowaną klasą przedmiejskie
      domki, z czerwoną dachówką, zieloną trawką , skalniakami i wszystkim tym, co
      stanowi istotę udanego życia. I wtedy wystarczy sobie powiedzieć: tam też
      mieszkają ludzie z Radomia.
      Pozdrawiam
      • Gość: dziadek Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.mgt.pl / *.mgt.pl 20.04.04, 18:59
        Czy to zła ideologia , że ktoś broni swojego miasta i tych którzy w nim
        mieszkają ? Zapewniam , że nie wszyscy ( nawet w Radomiu ) chcą zostać
        warszawiakami . Nie można nieodpowiedzialnie robić we własne gniazdo ! A gdzie
        ci wszyscy studiujący w stolicy pokończyli szkoły średnie ? Musieli wyjeżdżać
        do Kielc ? Czy naprawdę aż tyle trudu potrzeba żeby dostrzec , że nie wszystko
        w Radomiu jest najgorsze na świecie ? Ktoś przede mną napisał , że wszyscy
        ludzie z pasją już dawno z Radomia wyjechali i w tym momencie mogłoby obrazić
        się naprawdę wielu tych , którzy tu mieszkają i próbują coś dla tego miasta
        robić . A wyjątkowo złą ideologią ( lub zupełną nieznajomością realiów innych
        miast ) jest pisanie o brudzie , chamstwie i dresiarzach jako o wyłącznie
        radomskiej specyfice . Proszę nieco dokładniej rozejrzeć się po Warszawie ( to
        miasto to nie tylko Trakt Królewski i Łazienki ) , a nieprzekonanych zapraszam
        do Łodzi . To może być szok nawet dla mieszkańca Radomia . Na przyszłość proszę
        co niektórych o większą odpowiedzialność za wypowiadane słowa , albo o większą
        znajomość rzeczy - same emocje są mało obiektywne . Pozdrawiam miłośników
        miasta Radomia i tych co z niego ( z różnych powodów ) wyjechali .
    • Gość: to ja napisalem Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 20.04.04, 22:01
      ZGADZAM SIE W 100%!!! Ci ktorzy pisza ze "Radom jest jak 95% miast w Polsce"
      wywoluja u mnie usmiech politowania tudziez czego innego. Dlaczego? Chociazby
      dlatego, ze w 95% miast polskich rynek to najbardziej przyjemna czesc miasta:
      kafejki, puby, restauracje, muzyka, ladne oswietlenie, przyjemna atmosfera, a u
      nas? Postawili na srodku zarosnietego trawa placu (ale brukowanego, zeby nie
      bylo) biednego zolnierza... przepraszam ale nie wiem kogo on przedstawia bo
      widzialem go tylko raz, a to dlatego ze nie sposob sie tam dostac tak, zeby
      zachowac komplet zebow i mienia. Kiedys probowalem to stracilem telefon i nie
      mialem nic do gadania jak mnie oblazlo 7 wyrosnietych bysiorow o inteligencji
      nie przekraczajacej srednio rozwinietego goryla, reprezentujacych niestety
      zdecydowana wiekszosc radomskiej 'mlodziezy'. Druga rzecz ktora mnie w tym
      nieszczesnym miescie denerwuje to jego idiotyczny uklad i rozplanowanie. Na
      palcach mozna policzyc skrzyzowania w ktorych wszystkie ulice spotykaja sie pod
      katem prostym, drogi sa krzywe, pokrecone (patrz: kretynski wrecz zakret na
      Limanowskiego przy kretynskim wrecz skrzyzowaniu z Debowa, 'genialne'
      skrzyzowanie na Borkach). Wiecej? Bloki sa WSZEDZIE. A jak nie bloki to
      kamienice, z bramami pelnymi owych mlodziencow w sportowych paskowanych
      wdziankach, chamow zasciankowych, burakow, ktorzy pluja na ulice, okradaja kogo
      popadnie i popijaja tanie piwko (zeby nie wspominac o innych 'uzywkach'). Moze
      nie byli by tacy gdyby mieli z kogo wziac DOBRY przyklad, no ale ich szanownych
      rodzicow mozna okreslic tylko slowami ktore tutaj by co najmniej nie pasowaly.
      Dobrze ze zostali jeszcze nieliczni uczciwi, bezinteresowni i kulturalni ludzie
      (znam moze 10 takich osob, no ale to zawsze cos). Widac ze nie tylko ludzie tu
      sa w wiekszosci LEWI ale i miasto samo w sobie? Za 1,5 - 2 lat wyjezdzam i nie
      wracam, juz przyjmuje zyczenia przyjemnej podrozy. POZDRAWIAM WSZYSTKICH
      NORMALNYCH, 3majcie sie!
      PS: I na zakonczenie mily akcent: Radom ma I (slownie: pierwsze miejsce w
      Polsce) za... uwaga uwaga... ilosc stacji benzynowych. Dobrze miec stacje co
      100m, mozna sobie wybrac i wogole... podoba mi sie.
      • Gość: Kasia Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.udn.pl 20.04.04, 22:18
        Przyjemnej podróży.
        Ale jeszcze dopowiedz ile lat temu przyjechałeś do Radomia jeśli nie wiesz jaki
        żołnierz stoi na Rynku?
        • Gość: 123 Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 20.04.04, 22:51
          Na takie brednie ....
          nie chce mi się odpowiadać.
          Byłem w Rabacie, Casablance,Atenach, Monachium,Hannowerze itp.....
          I co z tego.
          Niezadowolonych (inaczej - okradzionych z komórek) namawiam do wyjazdu tam.
          Zrobicie tam karierę.
          Tylko proszę nie chrzańcie w kółko tych swoich głupot.
          • Gość: kolirot Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 20.04.04, 23:10
            Dobra rada dla wszystkich którzy wyjadą do innych miast.
            Od rana do samego wieczora zamęczajcie wszystkich swoich znajomych tym że Radom
            to warchoły, to złodziejstwo, to brud, smród, i ubóstwo.
            I nie wracajcie jak macie trochę honoru.
            Gdy bedzie was dużo takich którym się Radom nie podoba to poproście prezydenta
            żeby wam zmienił w dowodach miejsce urodzenia.
            My do was nigdy nie będziemy się przyznawać.
            Nie zapomnijcie tylko kupić przed wyjazdem białych skarpetek żeby można było
            was poznać.
            • Gość: QQ Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: 193.111.144.* 21.04.04, 08:06
              Pa pa
              • muzyk2 Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości 21.04.04, 11:09
                Poczynania władz typu dać ludziom igrzyska/ budy, stare piosenkarki. pchli
                targ, festyny/ to zamknie się im buzie to działanie naiwne i na krótką mete.
                Naród nad Mleczną nie jest głupszy od was panowie prezydenci, bo panią
                rzuciliście na pożarcie wilkom, którzy was otaczają. Ja już tu nie mieszkam i
                bardzo się cieszę z tego powodu.
                • Gość: dziadek Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.mgt.pl / *.mgt.pl 21.04.04, 14:15
                  Ja też bardzo się cieszę z tego powodu . Pozdrawiam .
    • Gość: radomir Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: 80.249.0.* 22.04.04, 12:29
      Szerokiej drogi
    • Gość: . Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.udn.pl 22.04.04, 18:10
      Kompletny upadek
      • Gość: E.F. Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.udn.pl 22.04.04, 21:09
        Prawda w oczy kole drodzy Państwo? Firma moja dobrze stoi. Ale zapewniam.
        Pracownikom zapewniłem dobrą pracę za godziwe pieniądze. Zawsze traktowałem i
        traktuję pracowników z całą powagą i szacunkiem. Brzydzę się
        kłamstwem,chamstwem,cwaniactwem i podobnymi przymiotami. Ludzi w Radomiu z
        takowymi nie brakuje. Dlatego tak się żyje w Radomiu.Lubię robić zakupy na
        targowiskach. przeważnie na Wernera. Czuje się tu życie,i pogadać można ze
        sprzedawcą.Popieram całym sercem polski handel. Jeden szkopuł. Bezczelni
        złodziejaszkowie grasują bez najmniejszego cienia strachu,ku przerażeniu
        kupujących. Tak podobno jest zawsze. To przechodzi ludzkie pojęcie. Wojewódzka
        Komenda Policji jest w Radomiu. Nikt nic nie wie. Czeski film. Wiele razy
        spotykałem się z bierną postawą policji i strażników miejskich. Bierni są też
        urzędnicy. Bierny jest Radom. Czeka . Tylko na co czeka?
        Pozdrawiam
        • Gość: chanelka Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.04.04, 21:22
          Przykro jest czytać takie rzeczy. To o czym piszesz można znależć w każdym
          mieście, Radom nie ma monopolu na złodziejstwo, głupotę, chamstwo, cwaniactwo
          itp. Generalizujesz a sam twierdzisz, że masz tu firmę i zatrudniasz ludzi a
          czy oni są złodziejami, cwaniakami?? Może wogóle nie spotkałeś się osobiście z
          tym tylko powtarzasz obiegowe opinie żeby sprowokowac dyskusję?? I jeszcze
          jedno, ja będąc w Warszawie boję się wyjąć telefon z torebki i rozmawiać na
          ulicy w obawie o kradzież nie mówiąc już o stadionie dziesięciolecia....
          Pozdrawiam
        • Gość: Pello Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 22.04.04, 23:38
          No proszę, a teraz już firma dobrze stoi. Czy coś się zmieniło od czasu
          napisania pierwszego postu? Cieszy ten brak biernej postawy. Gratulacje.
          • Gość: E.F. Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.udn.pl 23.04.04, 00:37
            Pello napisał > No proszę,a teraz już firma dobrze stoi. Czy coś zmieniło od
            czasu napisania pierwszego postu?> Moja firma zawsze dobrze stała. W moim
            rodzinnym mieście mam zorganizowaną i przygotowaną do pracy firmę. A jednak
            czarno widzę życie w Radomiu. Organizacja,odpowiedzialność,kompetencja
            zawodowa, szacunek dla siebie i otaczających nas ludzi jest jedną z dróg do
            pieniądza. Są w Radomiu tacy,którym tego brak. Kierują się tylko i wyłącznie
            chęcią zysku. W myśl głupiej zasady. Po trupach,a do celu. Oczywiście czysto
            prywatnego zysku. Proszę nie dawajcie przykładów tego rodzaju. A, bo w
            Wrszawie,A, bo w Krakowie. A,bo gdzieś tam. Nie ma nic gorszego jak podpieranie
            się idiotyzmami. Gość chanelka napisała(ł) >W Warszawie nie można romawiać na
            ulicy z komurki>. Taka wypowiedż jast skrajnie idiotycznym usprawiedliwianiem
            swoich nieudolności.Dlaczego nikt nie waży się na pokazanie różnicy typu. W
            Warszawie jest ZOO,a w Radomiu nie ma. W Miastach X,Y,Z w parkach są sadzawki
            po których pływają kaczki i łabędzie.W tych parkach stoją ławki. W Radomiu
            tego nie ma. Dlaczego? Napisałem wcześniej. Długo,długo nie będzie. Nie chcę
            się powtarzać. Pozdrawiam
            • Gość: Pello Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 23.04.04, 09:21
              Gość portalu: E.F. napisał(a):

>Nie ma nic gorszego jak podpieranie się idiotyzmami<

W pełni się zgadzam, kolego.
              Pozdrawiam
              • Gość: wrrr... Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.udn.pl 23.04.04, 11:27
                Gość E.F. ma rację. Włodarze podniecają nas mało znaczącymi epizodami i
                wielkimi planami. My cieszymy się z tego jak dzieci. Oni zaś drepczą w kółko w
                swoim hermetycznym gronie. Bardzo smutne. Tym bardziej to,że liczyliśmy też na
                naszych parlamentarzystów. Za kilka dni wchodzimy do UE. Parlamenarzyści
                przypomną sobie o radomskm elektoracie. Zaszczycą radomscy parlamenarzyści
                Radom swoją obecnością. Pokażą ich w Dami,zdjęcia w gazetach. Może o jakiś
                swoich zasługach nam powiedzą. A niebawem będziemy znowu słuchać obiecanek.
                Tylko mnie wybierzcie........
            • chanelka Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości 23.04.04, 17:06
              Gość portalu: E.F. napisał(a):
              > Moja firma zawsze dobrze stała. W moim rodzinnym mieście mam zorganizowaną i
              przygotowaną do pracy firmę. A jednak czarno widzę życie w Radomiu.
              Organizacja,odpowiedzialność,kompetencja zawodowa, szacunek dla siebie i
              otaczających nas ludzi jest jedną z dróg do pieniądza. Są w Radomiu
              tacy,którym tego brak.

ale są też tacy, którzy wymienione cechy posiadają

> Proszę nie dawajcie przykładów tego rodzaju. A, bo w Warszawie,A, bo w
              Krakowie. A,bo gdzieś tam. Nie ma nic gorszego jak podpieranie
              się idiotyzmami.

A Ty się podpierasz, cytuję "Moja firma zawsze dobrze stała. W moim rodzinnym
              mieście mam zorganizowaną i przygotowaną do pracy firmę. A jednak czarno
              widzę życie w Radomiu. Organizacja,odpowiedzialność,kompetencja zawodowa,
              szacunek dla siebie i otaczających nas ludzi jest jedną z dróg do pieniądza. Są
              w Radomiu tacy,którym tego brak".

> w Warszawie nie można romawiać na ulicy z komurki

Ja tego nie napisałam, kontekst oczywiście ten sam, ale ja błędów
              ortograficznych nie robię :)

> Taka wypowiedż jast skrajnie idiotycznym usprawiedliwianiem swoich
              nieudolności.

JA jestem nieudolna?? a kto się z Radomia wynosi??!! NIE JA. To Tobie się nie
              udało i to Ty jesteś nieudolny

> Nie chcę się powtarzać.

to się nie powtarzaj

> Pozdrawiam

Ja również
              • Gość: sołtys Wąchock na stolicąąąąąąąąąąąąąąąąąąąąą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 22:04
                błagam przenieście STOLICĘ do Wąchocka...............
                • waszpies Re: moj Radom 25.04.04, 02:31
                  a pamietacie klatwe Pawlaka "zebys ty po wodzie chodzil i pic wolal"?

oj, zeby Wam sie madrale nie przytrafilo co takiego, ze zapuscicie korzonki w
                  jakiejs pieknej, swiatowej metropolii i nawet jeli Wam sie powiedzie/czego
                  zycze/ - nostalgia za tak latwo znienawidzonym Radomkiem moze przeslonic
                  wszystko o czym teraz marzycie. wszedzie 'poza domem' czlowiek mieknie i
                  emocjonalnie dziecinnieje. a jesli ktos udaje, ze nie - to tylko dowod, ze sie
                  wstydzi przyznac do bledu.
              • Gość: pytek Chanelka, to nie Język Polski. IP: *.udn.pl 26.04.04, 21:06
                Nie jesteś na lekcji polskiego. Facet wytyka nam od różnych,a ty wyjeżdzasz z
                polskim. Nie to forum. Kurde. On ma rację.
                • chanelka Re: Chanelka, to nie Język Polski. 26.04.04, 22:47
                  Gość portalu: pytek napisał(a):

> Nie jesteś na lekcji polskiego. Facet wytyka nam od różnych,a ty wyjeżdzasz
                  z polskim. Nie to forum. Kurde. On ma rację.

Witam
                  Oczywiście, że "wytyka" a czy ja pogłaskałam go po głowie?? Ja również
                  mu "wytykam" jego błędy tylko w inny sposób, bardziej kulturalny, właśnie
                  dlatego, że jest to forum publiczne. To prawda nie jestem na lekcji polskiego
                  ale nie zwalnia mnie to i wszystkich korzystających z forum z kulturalnego
                  wypowiadania swoich myśli.
                  • Gość: pytek Re: Chanelka, to nie Język Polski. IP: *.udn.pl 26.04.04, 23:36
                    Czytam chanelka Twoje słowa,to tak jakbym słuchał "60 minut na godzinę".Tam
                    głos mówi "bendąc młodą lekarką....."
                    • chanelka Re: Chanelka, to nie Język Polski. 27.04.04, 10:02
                      Możesz mi napisać do czego dążysz? Nie chcesz nie czytaj nikt cię do tego nie
                      zmusza. Wracając do tematu wątku, powoli skłaniam się ku opinii, że istnieje
                      coś takiego jak Warchołowo i Ty do się zaliczasz do jego mieszkańców.
                      NIE pozdrawiam
                      • Gość: pytek Do chanelki IP: *.udn.pl 27.04.04, 10:13
                        "NIE pozdrawiam".To jest brak kultury z Twojej strony. Zawsze trzba zachować
                        się godnie i odrobina dyplomacji nie zaszkodzi. Jedna z naszych
                        radomskich "cech". A JA......... Pozdrawiam
                        • chanelka Do pytka 27.04.04, 10:48
                          >Czytam chanelka Twoje słowa,to tak jakbym słuchał "60 minut na godzinę".Tam
                          głos mówi "bendąc młodą lekarką....."

to jest ta odrobina dyplomacji, którą Ty prezentujesz.... Skargi i wnioski
                          kieruj do kogo innego..
                          Z mojej strony EOT.
                          POZDRAWIAM
                        • Gość: pytek Re: Do chanelki IP: *.udn.pl 27.04.04, 12:24
                          Uf.. Pomogło. A jednak jesteśmy Warchołami. Przykre to. Taaak......
    • Gość: KIBIC Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.dc.dc.cox.net 27.04.04, 06:54
      Twoja wypowiedz jest bardzo jednostronna i usprawiedliwia w sposob nieobietywny
      Twoja decyzje opuszczenia Radomia, po co to robisz? Przy tak wielkim bezrobociu
      wszystko co napisales jest mozliwe, ale to stanowi tylko czesc prawdy bo na
      ogol wiekszosc ludzi jest normalna jak na kapitalistyczny Swiat przystalo. Te
      Twoje bajdurzenie, ze Ty wlasnie dobrze traktowales swych pracownikow wyglada
      na niewiarygodna informacje,popros swych pracownikow aby sie o Tobie
      wypowiedzieli tutaj na Forum, tak anonimowo. Twoj business daje/dawal Ci dostep
      do tej kategorii ludzi o ktorej napisales, wiec widzisz miasto z tej
      perspektywy. Nie sadze, aby Radom byl miastem szczegolnym tylko w negatywie.
      Ja mam tylko jedno zastrzezenie, tak z daleka, ludzie sa za bardzo bierni aby
      wplynac na swoj los, szczegolnie winni byc aktywni ci bezrobotni. To sie tez
      przejawia tutaj na tym Forum, nie mozna doprowadzic dyskusji do takiego stanu
      aby cos z niej potem wyniknelo dobrego dla miasta, wyjatkiem chyba jest ISO i
      ludzie z nim zwiazani. Zapytalem sie kiedys co jest zle z tym Radomiem a co
      dobrze, nikt nie odpowiedzial mi. Ale jak ktos zacznie krytkowac lub osmieszac
      Radom to sie kilka osob wlaczy.

Niech ktos wreszcie spisze wszystko(prawie) co jest zle i dobre w Radomiu,
      wtedy mozna bedzie podyskutowac o ulozeniu postulatow w kolejnosci waznosci aby
      je przedstawic pod dyskusje, wladzom do realizacji i ludziom aby wreszcie
      zajeli sie problemami, ktore im dokuczaja. Jezeli wladze nie moga sobie
      poradzic z tymi problemami to ludzie musza je wziasc we wlasne rece. Czy
      Radomianie dalej beda czekac na kogos, kto przyjdzie i zalatwi palace sprawy,
      te czasy naprawde sie skonczyly wiec teraz juz "samo dziecko samo".

PS
      Moglbym dac wiele pomyslow i przykladow na rozwiaznie palacych problemow, ale
      jak nikt o to nie dba wiec wydaje mi, ze Radom drepce w miejscu. To Forum
      winno byc arena pomyslow na polepszenie zycia w Radomiu, czego Wam serdecznie
      zycze.
      • Gość: Arti "+" i "-" Radomia IP: *.udn.pl 27.04.04, 15:58
        Dobry pomysł Kibic. Pierwsze zalety i wady jakie mi przychodzą do głowy :
        "+" 1.Położenie (dla wielu Radomian aglomeracja warszawska i niewiele dalsza
        łódzka(przeżywająca teraz kryzys) powinny być naturalnym źródłem dochodu)
        2. Wykwalifikowana kadra techniczna, zarówno najniższego stopnia, jak i z
        wyższym wykształceniem (bo politechnika, ale i
        absolwenci "warszawscy","krakowscy"...)
        3. Szansa na ładne, przyjazne centrum (żeroma jest dłuższa niż krupówki,
        piękna Piłsudskiego) Warszawa może nam zazdrościć, bo Nowy Świat to żaden
        deptak...
        "-" 1. XIX-wieczne połączenie kolejowe z Warszawą
        2. j.w. w stosunku to drogowej trasy Łódź-Lublin
        3. Działania Policji, która boi się podjechać do grupy dresiarzy stojących
        przed klatką, kazać się wylegitymować, dręczyć ich. To przecież fakt że
        człowiek po zmroku boi się wyjść z bloku sprawia, że czuje się źle.

Tyle mi przyszło do głowy przed obiadkiem :))
        Nie opisujętu charakterystycznych dla Polaków cech : skłonności do pozostawania
        w szarej strefie, łapówkarstwa, etc...
        • Gość: KIBIC Re: "+" i "-" Radomia IP: *.dc.dc.cox.net 27.04.04, 18:13
          Pomysl No 1. Nalezy zorganizowac Aniolow Strozow na wzor Nowgo Yorku (Polak
          stworzyl organizacje)i rozpedzic dresiarzy. Jak policja nie potrafii to ja
          wyreczyc potem rozpedzic kierownictwo policji i wprowadzic tam ludzi, ktorzy
          beda wiedzieli ja sie zajac dresiarzmi.
          • Gość: dex Re: "+" i "-" Radomia IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 27.04.04, 20:45
            No i jeszcze mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o otworzenie produkcji.Tyle
            zakładów padło, mnóstwo wolnych miejsc, że naprawdę można zrobić to małymi
            kosztami.
            Dużo mniejsze koszty utrzymania niż w Warszawie przy dosyć szybkim transporcie-
            zwłaszcza gdy będzie cała dwupasmówka.
            Tania siła robocza-nie tak jak w Warszawie.
            ulica Piłsudskiego jest świetna + z Rwańskiej i Moniuszki też mozna zrobić
            perełki.Do tego "Wał" ze skwerkiem, co można wykorzystać.
            pzdr dla prawników z Uj jak widzę:)))
          • Gość: F-16 Re: "+" i "-" Radomia IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 27.04.04, 21:58
            Gość portalu: KIBIC napisał(a):
            Jak policja nie potrafii to ja
            > wyreczyc potem rozpedzic kierownictwo policji i wprowadzic tam ludzi, ktorzy
            > beda wiedzieli ja sie zajac dresiarzmi.

To jeszcze podaj w jaki sposób można:
            1) wyręczyć policję
            2) rozpędzić jej kierownictwo
            3) wprowadzić tam nowych ludzi

Podaj również kto to ma zrobić, czy ktoś z piszących na tym forum, czy wszyscy
            razem wzięci, czy też ktoś inny (i znowu wracamy do początku - w jaki sposób ?).
            A najlepiej to przyjedź z tych swoich Stanów i zrób to jeśli wiesz jak, bo
            radzących to mamy nadmiar.
            • Gość: KIBIC Re: "+" i "-" Radomia IP: *.dc.dc.cox.net 28.04.04, 00:28
              www.guardianangels.org/about/bios/curtis.html
              Zajrzyj po ten adres i skontaktuj sie z panem Sliwa, ktory wie jak to robic,
              aby oczyscic miasto z dresiarzy. Mam nadzieje, ze Ci pomoze.

Niestety nie moge przyjechac z ta misja bo specjalizuje sie sie w czym innym.
              Zreszta macie prawie 240tysiecy ludzi, zwroc sie do nich o pomoc.

• Gość: dex Re: "+" i "-" Radomia IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 28.04.04, 11:01
                Ameryka juz kiedys przysłała Steva Baczynskiego. I pomysly na miare
                Hammurabiego miał...
                • Gość: Henio Z. Boże! Pomóż temu miastu. IP: *.udn.pl 29.04.04, 23:45
                  Czytam i czytam. I widzę... Ktoś napisał prawdę o naszym ukochanym mieście.
                  Prawda kole w oczy i boli. Ale niestety to są fakty, z którymi i ja spotykam
                  się. Gdzieś,gdzie jestem w Polsce znajomi pytają. Heniu,co się z tym twoim
                  Radomiem stało? Tylko z marketów żyjecie? Radoskór w okolicznych
                  stodołach.Zakłady Matalowe rozparcelowane.Garbarnie
                  posprzedawane.Nic,kompletnie nic się nie opłaca teraz produkować. Czekamy na
                  dotacje z Unii. Czyli na ogólnomiejską dziadowiznę. Nie. Jeszcze jest
                  powietrze za darmo. Na razie. Dodaję.
              • Gość: F-16 Re: "+" i "-" Radomia IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 01.05.04, 23:20
                Gość portalu: KIBIC napisał(a):
                www.guardianangels.org/about/bios/curtis.html
                > Zajrzyj po ten adres i skontaktuj sie z panem Sliwa, ktory wie jak to robic,
                > aby oczyscic miasto z dresiarzy. Mam nadzieje, ze Ci pomoze.

1) Znam francuski, nie znam angielskiego
                2) Nie zamierzam kontaktować się z p.Sliwą, bo nie należy to do moich
                kompetencji. Płacę podatki ( i to niemałe) i uważam, że odpowiednie instytucje
                są od zapewnienia bezpieczeństwa.
                3) Nadal nie odpowiedziałeś na wcześniejsze pytania ( takie rady jak Twoje, to
                może dawać każdy, bo to są ogólnikowe frazesy)
                4) Mam pozwolenie na broń i celnie strzelam, przez lata ćwiczyłem karate i nie
                muszę zwracać się o pomoc do 240 tys. ludzi
                5) Po prostu śmieszą mnie tacy faceci jak Ty ze swoimi naiwnymi pouczeniami
                (receptami) zza oceanu.
                • Gość: Dzik Radom?????????? IP: *.udn.pl 02.05.04, 00:36
                  To taka dziura koło Suskowoli.
                  • Gość: dziadek Re: Radom?????????? IP: *.mgt.pl / *.mgt.pl 02.05.04, 09:56
                    Dzik wracaj do lasu koło Suskowoli ( gdziekolwiek to jest ) .
                    • Gość: dzik Oj dziadku,dziadku. Stary jesteś.To w gębie siła IP: *.udn.pl 02.05.04, 13:11
                      ostała się tylko.Przyzwyczajenia też stare. Idę do lasu, bo nad Radomiem
                      ciągle krążą duchy PZPR-u. A nawet jakby ich przybywało. Śpieszę w ostępy tam
                      już dotarła Unia Europejska. Do Radomia szybko dojdzie.
                      • Gość: dziadek Re: Oj dziadku,dziadku. Stary jesteś.To w gębie s IP: *.mgt.pl / *.mgt.pl 02.05.04, 14:20
                        Nad Radomiem wcale nie krążą duchy PZPR - u , ale wokół niego pełno bdury
                        plotących dzików . A przecież to już dawno po Nocy Wigilijnej . No , ale może w
                        Unii Europejskiej i w suchowolskich ostępach dzieje się zupełnie inaczej .
                        Trzeba to będzie zgłosić do Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Radomiu -
                        może coś poradzą .
                        • Gość: E.F. Radom Warchołowo- Potwierdzam E.F. IP: *.udn.pl 02.05.04, 23:21
                          Ostatnie spacerki odbyłem po Radomiu.Utwierdzam się co do do Warchołowa. W
                          parkach menele i moczymordy. W parku Kościuszki i Planty grupy młodych i
                          gniewnych nie wiedzą do czego służą ławki.W parku Stary Ogród 7 ławek i
                          powyrywane latarnie. Nad stawem moczymordy moczą kije popijając bez
                          najmniejszego skrępowania. Ulice szare brudne i smutne. Ziejący pustką budynek
                          byłego urzędu wojewódzkiego przypomina upadek miasta. Dworzec kolejowy
                          skrzyżowali z bazarem.Efekt? Totalny śmietnik. Całe życie kulturalne Radomia
                          toczy się w jednym miejscu. Fontanny. Życie towarzyskie w marketach.
                          Obserwowałem życie polityczne Radomia w mediach i do jednego wniosku doszedłem.
                          Z jednej strony godne politowania. Z drugiej strony współczucia mieszkańcom za
                          bezgraniczną wiarę w obiecanki cacanki(głupiemu radość). Pozdrawiam i do
                          zobaczenia (napisania) E.F.
                • Gość: KIBIC Re: "+" i "-" Radomia IP: *.dc.dc.cox.net 03.05.04, 00:30
                  To fajnie,ze jestem jeszcze smieszny, ale tym sie nie martwie. Wygladasz, ze
                  masz kwalifikacje Na Aniola Stroza, ale strzelac nie bedziesz, to nalezy do
                  policji. Zapoznaj sie jednak z tym tekstem, popros kogo kto zna angielski i
                  niech Ci tak z grupsza przetlumaczy. Przy okazji moze ktos jeszcze inny
                  przylaczy sie projektu. Jak wiecej ludzi sie znajdzie to postaram sie
                  przetlumaczyc informacje i byc pomocny. Pomysl nie jest taki glupi i napewno
                  radomiowi jest potrzebny. Patrz ciagle pisza o dresiarzach na tym forum. Moze
                  akcje policji sa za ostre, moze wlasnie aniolom w czerwonych beretach latwiej
                  bedzie znalezc jezyk z tymi dresiarzami.

HISTORY
                  Guardian Angels began twenty-four years ago, on February 13, 1979. In the years
                  prior to the Guardian Angels launch, Curtis Sliwa had become famous for his
                  neighborhood clean-up and beautification projects in the South Bronx. Using his
                  co-workers at the Fordham Road McDonalds, where he was the night manager,
                  Curtis formed the "Rock Brigade." The Rock Brigade received accolades and a
                  full wall of awards from community and governmental groups around the city.
                  Planting and cleaning up vacant lots, boarding up bombed-out buildings, they
                  managed to make this notorious inner-city neighborhood more beautiful. But it
                  wasn't any safer, nothwithstanding how well-swept the sidewalks were.
                  The elderly sought refuge in the McDonalds, knowing that Curtis would walk them
                  home safely, along with his coworkers. When one retired transit worker pleaded
                  with Curtis to do something about the muggers and street thugs, Curtis decided
                  to expand his neighbohood cleanup and pride program - to patrol the subway,
                  then known as the "Muggers Express."
                  He recriuted a multi-racial team of volunteers, largely gleaned from his
                  employees at the McDonalds. It started out with Curtis and twelve volunteers.
                  They were known intially as the "Magnificent Thirteen." They agreed to ride the
                  subways between the toughest stops, without weapons, to find the gang members
                  who had been mugging the straphangers in the subway and detain them for the
                  police to arrest.
                  It was a dark time in New York, with massive budget deficits, law enforcement
                  layoffs and increasing crime. There was no funding for much needed law
                  enforcement either from within or from without New York. Neighborhood watch
                  groups were desperately needed, but they were not universally welcomed.
                  PROGRAM
                  Guardian Angel Safety Patrols
                  Based on the little used, but perfectly legal concept of “citizen’s arrest,”
                  this forerunner of all Guardian Angels programs set forth the tenets of
                  programs to follow. Read more >
                  CyberAngels
                  Always ahead of their time in finding and filling needs in communities around
                  the physical world, the Angels saw the enormous potential of cyberspace when it
                  was only beginning to take off. Realizing that this brave new world had the
                  ability to be both a learning medium and a danger to growing minds, they formed
                  the Cyberangels to find new and innovative ways to allow children to safely
                  surf the net. The program is so wildly successful that agencies and commercial
                  software manufacturers routinely look to us as a source of information on child
                  safety on the net and Internet predators. In fact, CyberAngels was even awarded
                  the 1998 President's Service Award for its outstanding achievements in
                  protecting children and families on the Internet.
                  Junior Guardian Angels
                  Specifically geared for children between 7 and 11, Junior Guardian Angels is an
                  early prevention program that strives to interrupt today’s prevalent violence
                  mentality by teaching important values and instilling a sense of purpose in
                  today’s youth.
                  Urban Guardian Angels
                  This program is targeted to teens aged 12 to 16 – too young to patrol, but old
                  enough to make a difference. The mission of this life skills program is to give
                  teens an alternative to gangs, drugs and violence through a supportive club
                  environment that inspires compassion, personal responsibility, a desire to
                  learn and a dedication to volunteer community service.
                  Guardian Angel Watch
                  An early offshoot of the Guardian Angels patrols of Central Park in NYC, Angel
                  Watch is a special program created in conjunction with the New York City Police
                  Department. The Angel Watch program allows civilian patrol members who are not
                  necessarily Guardian Angels perform observation patrols. These community
                  members patrol the parks to act as a visual deterrent to crime wherever they
                  go. They are in constant contact with police and ambulance crews and can summon
                  aid directly to the scene of a crime or potential problems.

ANGELS AROUND THE WORLD
                  Every Angel that dons the red beret speaks the language of commitment to
                  building role models for the real world. Our oldest chapter outside of the
                  United States is head quartered in London, England, and is now more than a
                  decade old. It patrols the Underground *subway) and tram stations, and is now
                  involved with educational initiatives. A branch has brown in historic
                  Nottingham, where today's Sheriff works with the Angels, who have been
                  applauded by the local Crown Court for their meritorious actions.
                  Popular support of the Angels is growinwg in Japan, which has been recognized
                  by the national government as the country's first non-profit organization.
                  Programs are offered in Tokyo and Yokohama and Hiroshima. They range from
                  safety patrols in the schools and communities, to educational initiatives
                  teaching safety techniques and providing training. The Tokyo main office serves
                  as a base for operations for new initiatives being planned for Asia.

Chapters in Europe
                  UK: uk@guardianangels.org
                  Milan, Italy: milan@guardianangels.org
    • Gość: Przejezdny dziwne miasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.04, 00:03
      Nie mieszkam w radomiu, ale ostatnio często przez radom jezdzilem i odnioslem
      podobne wrazenie jak wiekszosc tych osob ktore o miscie tym wypowaidaja sie
      krytycznie. Dresiarzy bod blokami i na ulicach jest wiecej niz na warszawskiej
      pradze. Zauwazylem tez ze nie ma zadnych knajp... oprocz mcdonaldsa. Kierowcy
      na drodze sa bardziej agresywni niz gdzie indziej (znowu radom goni warszawe)
      Zdarzylo mi sie byc jako pasazer na "starym miescie" brak slow...
      Generalnie miasto zrobilo na mnie straszne wrazenie, ale na pewno jak wszedzie
      jest tez sporo ludzi z ambicjami, nie tylko wspomnianych w temacie warchołów.
      • Gość: wieża babel KIBIC szpanuje angielszczyzną. IP: *.udn.pl 03.05.04, 12:12
        KIBIC. Fajnie,że znasz angielski. Ale nie to forum. Wskocz nz forum Londynu.
        Co będzie jak zaczniemy swoje opinie wyrażać
        w :niemieckim,francuskim.czeskim,słowackim,duńskim, czy węgierskim?
        • Gość: hans Re: KIBIC szpanuje angielszczyzną. IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 04.05.04, 10:28
          Kibic!!!Ty osiolku!!Comparatio est nulla ratio!!!Poproś kogoś, aby Ci
          wytłumaczył o co chodzi.
          • Gość: iuzek Re: KIBIC szpanuje angielszczyzną. IP: *.udn.pl 09.05.04, 18:56
            Przepraszam.Czy to forum o mondralińskich z Warchołowa? Czytam i śmiech mnie
            ogarnia.Jakby nie czytać. Warchołowo.
    • Gość: ??? Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 13.05.04, 15:49
      Będzie przyszłość dla Radomia, jak nieuki zdadzą matury za łapówki i wszystkie
      stanowiska obsadzą ludzie bez studiów. To straszne i wstyd.
      • Gość: ania Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.dip.t-dialin.net 13.05.04, 19:21
        masz racje tylko zlodzieje pootwieraly salony samochodowe np toyota czy hondy
        czy wy wiecie co ci ludzie robili wczesniej? Moge podac wszystko o nich .I o
        innych kleczajach kaponych i innych.
        • Gość: Nie Warchoł Czy w Warchołowie żyją bezmózgowcy?????????? IP: *.udn.pl 28.05.04, 23:52
          Że w Warchołowie żyją( tu można wymienić dziesiątki negatywnych i
          nicenzóralnych słów).Ale że debile do potęgi ętej tego nie wiedziałem.Jechałem
          sobie z rana swoim samochodzikiem i co widzę? Połamane młode drzewka.
          • Gość: F0X Re: Czy w Warchołowie żyją bezmózgowcy?????????? IP: *.udn.pl 30.05.04, 00:22
            Połamane drzewka? W Radomiu to normalka.Można zobaczyć połamane latarnie,kosze
            na śmieci,ławki i inne.Zwłaszcza po sobotniej nocy.
            • Gość: Robert Re: Czy w Warchołowie żyją bezmózgowcy?????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.04, 03:20
              Wystarczy porównać ilość imprez kulturalnych w stosunku do innych miast oraz do
              jakiego odbiorcy są skierowane. Żenada. Naprawdę wartosciowych ludzi którzy
              jeszcze nie wyjechali z Radomia lub z jakichś innych przyczyn tego nie robią
              jest garstka. Oglądając tv Dami chce się żygać to samo jest z rozgłośniami
              Rekord i Radom. Biedna ta garstka ludzi której Radom nie ma nic do zaoferowania.
              • januszaw Re: Czy w Warchołowie żyją bezmózgowcy?????????? 30.05.04, 05:04
                Witam Goscia i cos powiem:

Gość portalu: Robert napisał(a):

> Wystarczy porównać ilość imprez kulturalnych w stosunku do innych miast oraz
                do
                >
                > jakiego odbiorcy są skierowane. Żenada.
                Chcialbym wiedziec na ilu "imprezach " byles. Ja mieszkalem bardzo dlugo w
                Radomiu i niestety rok 1981 wypedzil mnie z Radomia.
                Mieszkam teraz wKanadzie na emeryturze.
                Pamietam Radom z czasow kiedy jeszcze mial bardzo duzy przemysl - nie bylo to
                miasto najpiekniejsze ale tam wlasnie znalazlem ludzi ktorzy podali mnie reke.
                Bylem w Radomiu kilka razy - miasto upadlo zupelnie bo upadl przemysl. Kroluje
                handel na Zeromskiego i wcale nie musi sie wstydzic z jakosci.
                Wiekszego brudu niz w innych miastach polskich nie zauwazylem.
                Przejrzalem calosc listow "Goscia" i stwierdzam ,ze wylewa swoja zolc na Radom
                z powodu swojej nieporadnosci handlowej - to tez swiadczy o osobie.

> Naprawdę wartosciowych ludzi którzy
                > jeszcze nie wyjechali z Radomia lub z jakichś innych przyczyn tego nie robią
                > jest garstka.
                No a jednak sa i widocznie im dobrze. Nie pochodze z Radomia- ale przyznaje sie
                do tego miasta po tylu latach przepracowanych tam - ale gdybym mial wracac do
                Polski to napewno wrocilbym do Radomia.

>Biedna ta garstka ludzi której Radom nie ma nic do zaoferowania
                > .
                Ja bym okreslil inaczej - biedni sa Ci ludzie ktorym sie niepowiodlo i
                niepotrafia spojrzec krytyczne na samych siebie. Pozdrawiam.
              • isoxazolidine Re: Czy w Warchołowie żyją bezmózgowcy?????????? 30.05.04, 10:48
                Gość portalu: Robert napisał(a):

> Wystarczy porównać ilość imprez kulturalnych w stosunku do innych miast oraz do
                >
                > jakiego odbiorcy są skierowane. Żenada. (...) Biedna ta garstka ludzi której
                Radom nie ma nic do zaoferowania

jesli poziom imprez kulturalnych w Radomiu jest tak beznadziejny, to jak to sie
                dzieje, ze powtórka Radomskiego Festiwalu "sztuk odwaznych" odbyla sie w zeszlym
                roku na prestizowej scenie Teatru Starego w Krakowie? A festiwal muzyki
                kameralnej i organowej? - zobaczysz tam gwiady najlepszego formatu. a festiwal
                kwartetow smyczkowych? i znajdzie sie jeszcze troche. oczywiscie oferta ta nie
                jest tak bogata jak w wawie czy krakowie - ale pamietajmy ze przez 45lat PRL w
                instytucje kultury w tamtych miastach inwestowano grube pieniadze a Radom ....
                wiem az za dobrze jak to bylo .... doił nas kto chciał (zeby nie bylo ze szerze
                prowokacje to nie powiem głośno kto ale i tak wiadomo) .... teraz te polwieczne
                zaleglosci musimy nadrabiac. i jakies efekty sa. czy w 70-latach mozna bylo
                chocby pomazyc o imprezach w radomiu np. formatu Miedzynarodowego Festiwalu
                Gombrowiczowskiego?
                • Gość: dziadek Re: Czy w Warchołowie żyją bezmózgowcy?????????? IP: *.mgt.pl / *.mgt.pl 30.05.04, 12:14
                  Dlaczego wszyscy na siłę chcą porównywać Radom do , dajmy na to , Warszawy .
                  Przecież to zupełnie inna skala miast , pod każdym wględem . Ja zawsze
                  warszawiakom powtarzam , że jeżeli mają takie " europejskie " ambicje to nie z
                  Radomiem im się porównywać , ale chociażby z Paryżem . A i z czeską Pragą czy
                  Budapesztem wystarczy . I na tym skończy się ich dobre samopoczucie , kiedy
                  przekonają się jak daleko naszej stolicy do Europy , a jak blisko do Azji - i
                  to tej biedniejszej .
                  • Gość: vis Re: radom-warcholowo IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 30.05.04, 20:48
                    Wreszcie ciekawa dyskusja,duzo prawdy,jasne wnioski, tylko co z tego wyniknie?
                    Nic. Radomianie (Polacy)lubia kłócic sie bezproduktywnie,tak dla jaj,z zawiści,
                    ze swej slabości. Stale obrzucaja błotem wszystkich i wszystkie swietości.
                    Potem wybieraja marionetki z pagonami, by w ich imieniu, w majestacie prawa
                    Fiatautopoland roztrwonil wypracowany majatek. Słuzby mundurowe spia zamiast
                    pilnować porządku. często sami wspołpracuja dla mamony z przestepcami.Ludzi
                    uczciwych wykopuja dlatego b.wielu takich juz nie garnie się do pracy na rzecz
                    społeczności. Ale mysle,że moje dzieci,ich pokolenie wreszcie to zmieni.Widzą
                    lub zobacza jak żyja ludzie w NY,LA, Berlinie,Paryzu,Londynie.Za jakieś 10 lat
                    w Radomiu będzie lepiej. ale klótnie raczej nie ustaną. Bo przecież mamy w
                    genach Targowicę.
                  • Gość: Robert Re: Czy w Warchołowie żyją bezmózgowcy?????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 16:38
                    Mieszkamy w polsce więc porównuję Radom do Warszawy a nie do miasta podobnej
                    wielkości np. Hagi w Holandii bo wtedy Radom naprawdę wypadł by słabo.Jeżdziłem
                    trochę po świecie a Polskę, w szczególności miasta znam na tyle dobrze żeby
                    mieć jakieś porównanie.Radom to warchołowo, miasto bezmózgowców z małymi
                    wyjątkami. Nie chcę nikogo obrażać ale taka jest prawda. Świadczą o tym np.
                    wybory do parlamentu UE. Wygrała Samoobrona przed ludżmi Rydzyka czyli Ligą
                    Polskich Rodzin. Marcinkowskiego też wybrali Radomianie a od początku wiadomo
                    było kim on jest. Wartościowi ludzie uciekają stąd bo to miasto nie ma nic im
                    do zaoferowania
                • Gość: radomianin Re: Czy w Warchołowie żyją bezmózgowcy?????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 19:42
                  przestań nosić głowę w chmurach i popatrz pod nogi!!!!
    • Gość: zzawisły Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.visp.energis.pl 31.05.04, 22:54
      Urodziłem się pod Radomiem.
      Rodzinę mam rozrzuconą w różnych częściach radomskiego i lubelskiego,mam więc
      sporą możliwość porównania.
      Naprawdę ludzie pod Kozienicami są dużo lepsi od Radomiaków.
      Co do Puławian ,ci są bardzo otwarci i gościnni(dziewczyny mają strasznie
      zgrabne nogi).

Już w dzieciństwie byłem zaczepiany i nawet bity przez starszych kolegów(a
      mieszkałem tuż przy szkole).
      Co do Radomia,szkoda gadać.
      Tu się nie da żyć.

Nie wszyscy Radomianie są źli,ale większość wypada fatalnie.
      Zawsze tak było,za komuny też.
      Radom wcale nie jest biedny.
      • Gość: hihi Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.udn.pl 15.06.04, 22:39
        Czy byłes bity po głowie, czy po strasznie zgrabnych nogach?
    • Gość: korab Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.udn.pl 15.06.04, 23:38
      Ci z wesołego miasteczka na Wolności stwierdzili,że takich złodzieji jak w
      Radomiu jeszcze nie spotkali.
      • Gość: Kool Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.53.udn.pl 16.06.04, 06:31
        Wszyscy ci którzy atakują Radom mają coś wspólnego z przeszłym systemem
        i nie mogą darować że Radom przyczynił się do jego upadku.
        • Gość: korab Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.udn.pl 16.06.04, 10:00
          Przyczynił się??????????????? Dlatego wyszedł na tym jak Zabłocki na mydle.
          Jedymi ludźmi którzy wyszli na tym najlepiej to są Ci, co wyjechali na plecach
          przeciętnego radomianina. Pilnowali i pilnują swoich interesów.Teraz mają Radom
          w d......
          • Gość: sae Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.radom.pl 16.06.04, 10:01
            A ja bardzo lubię Radom!!!!!!!!!1
            • Gość: kosa Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.udn.pl 17.06.04, 00:01
              A ja nie. Bo to miasto złodzieji,pijaków i debili.
              • Gość: oo Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: 213.199.199.* 05.07.04, 20:27
                Kosa czy ty jesteś złodziejem, pijakiem czy debilem?
    • Gość: PO Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.udn.pl 20.06.04, 19:12
      • Gość: E.F. Miałem Rację.......Warchołowo IP: *.udn.pl 26.06.04, 22:33
        Ostatnie miejsce na liście miast w Polsce. Największy paradoks tego miasta jest
        na rondzie RADOM MIASTEM TWOJEJ SZANSY.
    • Gość: ? Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.udn.pl 30.06.04, 13:36
      • Gość: tubylec Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.udn.pl 05.07.04, 11:21
        Warchołowo-miasto nad rzeką Mleczną w środkowej Polsce. Zamieszkiwane obecnie
        przez Warchołów, Dresiarzy i inne mniejszościowe ludy.Niegdyś Radom
        zamieszkiwany był przez Radomian.Byli to zacni ludzie.Normalna mniejsza część
        mieszkańców miasta,jest na wymarciu.Zaczynają dominować Dresiarze i Warchoły co
        doprowadzi miasto do degradacji i całkowitego wyludnienia.
        • Gość: ogr Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.udn.pl 05.07.04, 12:42
          Myslę,że dominują cwaniaki z Urzędów.
    • Gość: . Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: *.udn.pl 22.08.04, 00:48
    • Gość: ŁEPEK Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości IP: 193.111.144.* 22.08.04, 12:01
      TO PRZEZ TAKICH KRETYNOW JAK WY MIASTO ZLE PREZYDENT ZLY WSZYSTKO ZLE.
    • atu55 Re: Radom -Warchołowo Miasto bez przyszłości 05.07.25, 16:35
      Ojoj , jaka krzywda . Hm , a wiecie co . Przeglądam sobie fora , tu i tam , i trafiłem na to forum . Kumpel , też tam mieszkał z ponad 20 lat i uciekli z tego miasta . Ja swego czasu , też , dawno , dawno temu poznałem pięć radomianek w Łebie pod namiotami . Jeśli kojarze , to w 1987 r . Oj , to już tyle lat . Kto , kto wie .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka