Dodaj do ulubionych

Nareszcie zabrał głos Prezydent Kosztowniak

10.01.12, 13:10

Prezydent Radomia odciął się od głupich pomysłów pojedynczych radnych.

W sprawie przedszkoli dał wybór poszczególnym przedszkolom: to które chcą mogą przekształcić się w przedszkole niepublicznie, tworząc np. spółkę z kadry pracowników. Natomiast te przedszkole które nie będą chciały się przekształcić nikt ich nie zmusi a Prezydent pozostawi ich strukturę bez zmian.

Pełne oświadczenie prezydenta tu:
www.radom.pl/page/4,aktualnosci.html?id=2924
Obserwuj wątek
    • zatroskana-mieszkanka Nareszcie zabrał głos Prezydent Kosztowniak 10.01.12, 13:15
      Pełny tekst:

Prezydent o przedszkolach
      10 stycznia 2012

Po analizie opinii zespołu ds. reorganizacji placówek oświatowo-wychowawczych, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasta Radomia, przedstawionej Prezydentowi Miasta w związku z propozycją uspołecznienia przedszkoli samorządowych, Prezydent Andrzej Kosztowniak zdecydował o jej częściowej modyfikacji.

Prezydent Andrzej Kosztowniak utrzymał w mocy propozycję przekształcenia 18 przedszkoli w placówki niepubliczne, kładąc jednakże nacisk na pozostawienie do decyzji dyrekcji oraz pracowników możliwości wyboru, czy chcą z niej skorzystać. Prezydent zdecydował także, że z możliwości prowadzenia przedszkoli jako placówek niepublicznych mogliby skorzystać wyłącznie jej dotychczasowi pracownicy oraz dyrekcja.

Prezydent Andrzej Kosztowniak wyraził przekonanie, że jest to dobra propozycja i znajdą się chętni do możliwości z jej skorzystania.

Zgodnie z propozycją, Gmina przekazywała będzie dotację na każde dziecko w przedszkolu niepublicznym w wysokości 80% ustalonych w budżecie Gminy wydatków bieżących ponoszonych w przedszkolu publicznym w przeliczeniu na 1 dziecko. Nowo powstałe przedszkola funkcjonowałyby w dotychczasowych obiektach przedszkoli publicznych, użyczonych w bezpłatne użytkowanie na okres 10 lat z możliwością przedłużenia. Budynki, tereny oraz wyposażenie byłyby przeznaczone na działalność przedszkolną, ale majątek pozostałby własnością miasta. Podmiot przejmujący przedszkole zobowiązany byłby do prowadzenia placówki w standardzie nie gorszym niż funkcjonujące przedszkola publiczne., tj. stosowania zasad odpłatności za korzystanie z przedszkola niepublicznego w wysokości obowiązującej dla przedszkoli publicznych; zapewnienia personelu pedagogicznego posiadającego pełne kwalifikacje; pozostawienia jak największej liczby dotychczasowych pracowników; zapewnienia wszystkim wychowankom wyżywienia według ich potrzeb; zachowania bądź przedłużenia godzin otwarcia przedszkola; ponoszenia kosztów eksploatacji (tj. remontów bieżących, natomiast koszty remontów kapitalnych ponosiłaby Gmina), ubezpieczenia budynku oraz utrzymania budynku i terenu w należytym stanie estetycznym i technicznym, niepogorszonym w stosunku do wyjściowego. Rezygnacja z prowadzenia przedszkola niepublicznego musiałaby być złożona co najmniej 6 miesięcy przed zakończeniem
      • fnx1 Re: Nareszcie zabrał głos Prezydent Kosztownia 10.01.12, 14:51
        Nie przepadam za domysłami, ale zarówno zatroskana mieszkanka jak i Matyjak wyraźnie próbują tonować sytuację i tłumaczyć prezydenta. Wiadomo, że dając teoretyczną możliwość wyboru pracownikom i DYREKCJI to oczywiście wg nich pracownicy będą mieli najwięcej do powiedzenia? Fajnie. Jeśli dyrekcji będzie zależało, żeby podlizać się UM i przy tym zrobić w końcu PRYWATNY interesik - to zwolni niezadowolonych pracowników, sprywatyzuje przedszkole i zatrudni nowych niezbędnych pracowników. Poza tym co to ma do niezadowolenia i niepokojów rodziców? Czy zrobi to własnymi rączkami prezydent, czy też wyciągnie gorące kartofelki rączkami grzecznej lub zainteresowanej prywatnym geszeftem dyrekcji - dla rodziców i dzieci to jedno g..o.
        Za to takie PR zagrania jak zatroskanej mieszkanki - ładnie próbują podzielić mieszkańców - na tych, którzy dostaną po d...e teraz i na tych, których czeka to za jakiś czas. Wiadomo - że ci drudzy teraz będą mieli nadzieję, że to ich nie dotyczy. Za jakiś czas ci, którzy dostana w ... teraz - też ich nie poprą. I to jest właśnie to co nazywają atomizowaniem społeczeństwa. Szkoda, że jak zwykle część ludzi da się na to nabrać. Wypowiedzi zatroskanej mieszkanki są napisane zgodnie z najlepszymi zaleceniami i szkołą PR - wygląda na robotę jakiegoś rzecznika prasowego... Bez obrazy - pełen szacunek za profesjonalną robotę ;)
    • Gość: referent Re: Nareszcie zabrał głos Prezydent Kosztownia IP: *.radom.pilicka.pl 10.01.12, 13:19
      Pan "pełniący obowiązki prezydenta Radomia" wyraźnie przestraszył się coraz częściej słyszanych głosów o potrzebie odwołania chłopców w krótkich spodenkach, bawiących się w rządzenie miastem. Referendum w sprawie odwołania p. Kosztowniaka oszczędziłoby naszemu miastu 3 lat marazmu i beznadziei. Ale czy jest jakaś rozsądna alternatywa?
      • Gość: Matyjak Re: Nareszcie zabrał głos Prezydent Kosztownia IP: *.rivalhost.com 10.01.12, 13:54
        Prezydent wcale sie nie przestraszyl tylko czekal az splyna do niego wszystkie propozycje.
        Ma prawo jako prezydent miasta podjac decyzje ostateczna. W tym czasie prezydent rozmawial z wieloma srodowiskami i taka podjal decyzje. Po to jest ostateczna instancja zeby podejmowac decyzje po wyczerpaniu wszelkich rozmow ze stronami. Mnie osobiscie podoba sie decyzja odnosnie przedszkoli gdzie prawo wyboru pozostawia pracownikom i dyrekcji. BRAWO
        • Gość: referent Re: Nareszcie zabrał głos Prezydent Kosztownia IP: *.radom.pilicka.pl 10.01.12, 13:59
          Oczywiście, że ma takie prawo, ale czy uważasz, że zachowałby się tak samo gdyby nie protesty rodziców? Śmiem wątpić.
        • b-ania Re: Nareszcie zabrał głos Prezydent Kosztownia 10.01.12, 14:22
          Tylko dlaczego Fałek tak się nie wsłuchuje w inne głosy?
          • Gość: liber alle Re: Nareszcie zabrał głos Prezydent Kosztownia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 15:45
            Chciałbym zapytać jedynie czy takie rozwiązanie, tzn. prywatyzacja (a co za tym pójdzie komercjalizacja) przedszkoli na taka skalę było już stosowane gdziekolwiek w Polsce?
            Jak na przedstawicieli elektoratu Prawa i Sprawiedliwości rządzący Radomiem mają zdumiewająco liberalne poglądy w sferze opieki przedszkolnej.
            Czy następnym etapem będzie prywatyzacja szkolnictwa podstawowego, a potem ponadpodstawowego?
            • Gość: Konstancja Re: Nareszcie zabrał głos Prezydent Kosztownia IP: 194.181.137.* 10.01.12, 17:03
              Z tego co mi wiadomo była w Gdyni. Ale nie w ten ludzki sposób który zaproponował Kosztowniak. Mówię tu do ludzi całkowicie apolitycznych (niestety w mniejszości).
              Najważniejsze dla mnie i mojej rodziny jest to, że to my - jako nauczyciele w przedszkolach - będziemy decydować czy zakładamy spółkę i komercjalizujemy czy też nie.
              • hutchence Re: Nareszcie zabrał głos Prezydent Kosztownia 10.01.12, 17:08
                A co jest złego w prywatyzacji? Uprzedzając ataki to ja się tylko pytam. Bo na razie to panuje wśród rodziców histeria w podpisywaniu sprzeciwu. A z tego co mi wiadomo to prywatne przedszkola w Radomiu działają dobrze.
                • Gość: ja Re: Nareszcie zabrał głos Prezydent Kosztownia IP: *.radom.vectranet.pl 10.01.12, 19:54
                  wiesz ile kosztują!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Śmieszne
                  • hutchence Re: Nareszcie zabrał głos Prezydent Kosztownia 11.01.12, 08:28
                    Ile konkretnie? Takie to śmieszne? A ile teraz płacisz za państwowe? Jaka jest różnica w cenie i programie? Z resztą pytałem o konkrety, a ich nie dostałem. Tylko zaraz atak.
                    • w_kinga Re: Nareszcie zabrał głos Prezydent Kosztownia 11.01.12, 10:25
                      Poniżej wklejam link do niepublicznego przedszkola Niezapominajka z cennikiem:
                      www.niezapominajka.com.pl/index.php?pname=130
                      I z opinii koleżanki przedszkole fatalne, dzieci praktycznie nic nie są uczone, nie zwracają uwagi jak rodzice zgłaszają że dziecko ma alergię na jakiś produkt.
                      Kosz Przedszkola Państwowego to:( ok 140 zł godziny płatne plus stawka wyżywieniowa 7 zł razy ilość dni w miesiącu)ale wszystko zależy ile dni lub godzin dziecko przebywa w przedszkolu w miesiącu, poza tym nie istnieje wpisowe tak jak w prywatnych przedszkolach.
                      • hutchence Re: Nareszcie zabrał głos Prezydent Kosztownia 11.01.12, 12:42
                        No i o taką odpowiedź mi chodzi. Obecnie płacę za państwowe ok. 300. Różnica spora. Ale co do opinii to słyszałem diametralnie różne. No ale jak ktoś płaci tyle kasy to może myśli, że i tyłki miodem smarować będą. Inna sprawa, że nie można od razu zakładać takich samych cen w ew.sprywatyzowanych przedszkolach. Niezapominajka i inne od samego początku były pomyślane jako przedszkola dla zamożniejszych rodziców i nastawione na zarabianie.
                        • fnx1 Re: Nareszcie zabrał głos Prezydent Kosztownia 11.01.12, 13:17
                          hutchence napisał:

> No i o taką odpowiedź mi chodzi. [...]. Inna sprawa, że nie moż
                          > na od razu zakładać takich samych cen w ew.sprywatyzowanych przedszkolach.
                          A może odpowiedz dlaczego nie? Dlaczego chcesz zakładać w sposób absolutnie nieodpowiedzialny i nadmiernie optymistyczny, że tak nie będzie? A właściwie nie - nie pisz. Jak na razie widzę, że bardzo podobają ci się pomysły. Tylko argumentów żadnych za nimi nie przedstawiasz - natomiast żądasz ich od innych. Nieładnie.
                          • hutchence Re: Nareszcie zabrał głos Prezydent Kosztownia 11.01.12, 14:37
                            A gdzie napisałem, że mi się podobają? Masz problemy z czytaniem? Czy każda wątpliwość co do protestu, pytania i przypuszczenia to zaraz oznaka przyklaskiwania pomysłowi prywatyzacji przedszkoli? Nic nie żądam, tylko proszę. Bo na razie widzę jak wszyscy podpisują listy sprzeciwu. A ja chcę wiedzieć jaka będzie faktycznie różnica pomiędzy sprywatyzowanym, a publicznym. Co faktycznie się zmieni? Nie można straszyć ludzi, że będą kosztować 700 czy więcej za miesiąc bo wiadomo jest, że mało kto pośle wtedy tam dziecko.
                            Wciskasz mi w usta (klawiaturę) rzeczy, których nigdzie tu nie wypowiedziałem (napisałem). Nieładnie.
                            • fnx1 Re: Nareszcie zabrał głos Prezydent Kosztownia 11.01.12, 15:16
                              hutchence napisał:
                              > A ja chcę wiedzieć jaka będzie fak
                              > tycznie różnica pomiędzy sprywatyzowanym, a publicznym. Co faktycznie się zmien
                              > i? Nie można straszyć ludzi, że będą kosztować 700 czy więcej za miesiąc bo wia
                              > domo jest, że mało kto pośle wtedy tam dziecko.
                              Cóż ja protestuję od dawna. Bo właśnie takich konkretnych informacji w "planie Fałka" zabrakło. I o konkretne sprawy nie ma co pytać - bo nie zostały uwzględnione. Natomiast pytanie o to co będzie w przyszłości to jedynie pytanie o życzenia naszych "władców". Bo jak sam widzisz - nie chcesz zakładać realistycznego - rynkowego - scenariusza, tylko jakiś "zaróżowiony" beznadziejnie optymistyczny i życzeniowy... Nic ci nie wciskam.
                              • hutchence Re: Nareszcie zabrał głos Prezydent Kosztownia 11.01.12, 15:27
                                Qr... ja nic nie zakładam. Znowu wciskasz mi coś czego nie stworzyłem. Takie myślenie jak Twoje przyprawia mnie o ból zęba. Cześć.
    • Gość: Mok Re: Nareszcie zabrał głos Prezydent Kosztownia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.01.12, 13:35
      Co tu mowic- ludzki ,dobry Pan !
    • Gość: ktoś Re: Nareszcie zabrał głos Prezydent Kosztownia IP: *.radom.vectranet.pl 11.01.12, 13:45
      Ta... jasne, tylko weźcie pod uwagę jeszcze ten fakt, że pozostaje presja wywierana na dyrektorach przedszkoli przez pana Fałka, o której się nie mówi. Otóż dotychczasowi dyrektorzy przedszkoli startują w konkursie - żeby nadal sprawować swoje stanowisko - przed komisją w Urzędzie Miasta, w której to pan F. jest głównym decydentem. Jeśli któraś z obecnych dyrektorek się nie zgodzi na prywatyzację to pewnie i tak odpadnie na konkursie a wtedy jej miejsce zastąpi ktoś kto się zgodzi z zamkniętymi oczami na wszystko co podpowie magistrat.
      Wnioski co dalej z tym fantem wyciągnijcie sami. Prywatyzacja przejdzie tak czy siak i jeszcze pan prezydent powie - nie taki diabeł straszny....a tak się go baliście.
      Trzeba być czujnym to jeszcze nie jest koniec.
    • dota64 Re: Nareszcie zabrał głos Prezydent Kosztownia 12.01.12, 19:54
      radom24.pl/artykul/czytaj/3986
      • dota64 Re:tylko omamił 12.01.12, 19:58
        www.telewizja.radom.pl/dami-radom,,content,42,news,2813,telewizja,aktualnosci.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka