Dodaj do ulubionych

Miliony na dodatkowe pensje dla urzędników

02.02.12, 18:21
Czy bezrobotni też dostaną 13-sty zasiłek? Nie? No to już można podciągnąć pod dyskryminację.
Czas skończyć z tymi rozdmuchanymi przywilejami.
Obserwuj wątek
    • fnx1 Re: Miliony na dodatkowe pensje dla urzędników 02.02.12, 20:07
      eldoradom... A za co zasiłek? 1...2...3.... ? Pora skończyć z tymi rozdmuchanymi przywilejami - nie pracujesz nie zarabiasz!
      Prawda jak łatwo można popaść w przesadę populizmu i demagogii?
      • Gość: w w w Re: Miliony na dodatkowe pensje dla urzędników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.12, 20:38
        No ale za co jest ta 13 pensja z naszych podatków? 12 to za mało?
      • Gość: Darek Re: Miliony na dodatkowe pensje dla urzędników IP: *.radom.vectranet.pl 02.02.12, 20:41
        Polska z dnia na dzień pognębia się w nędzę a urzędasy jak gdyby nigdy nic biorą 13. Dodatek wymślony przez komunistów. Urzędasów jest jak mrówków.My biedni podatnicy musimy ich utrzymywać. W zamian jesteśmy traktowani jak zło konieczne. Nic a nic nie zmienilo się od 50 lat.Nadal panuje system komunistyczny.Urzędnicy są pod specjalną ochroną.
        • fnx1 Re: Miliony na dodatkowe pensje dla urzędników 02.02.12, 22:16
          Nie gorączkujcie się tak. Proste rozwiązanie - włączyć 13 pensję do pensji 1-12 - dop każdej 1/12 tej 13 i z głowy. Pensje urzędników zbliżą się do jakiego takiego poziomu a podatnicy nie będą mieli powodu do narzekań. Tak jak pisałem - przywileje socjalne są normalnością nie tylko w Polsce - i nie tylko w komunizmie. Zacznijmy zarabiać jak ludzie a nie tylko tak płacić. I o to warto walczyć. Ale w TYM narodzie tradycją jest walka Z "przywilejami" sąsiada zamiast O swoje. Nie chodzi o to by tobie jeden z drugim było lepiej - tylko żeby tamtym było gorzej. Podłość ludzka nie ma granic. I władze to wykorzystują manipulując i napuszczając jednych na drugich. Pomyślcie troszkę nad tym zanim naplujecie na kogoś - nie znając jego sytuacji.
          • Gość: w w w Do cwaniaka. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.12, 22:35
            Nie cwaniakuj. Dobrze wiesz, że nierealny jest rewolucyjny skok płac. Tak samo irracjonalna jest ilość urzędników jak i 13-ste pensje. A ty chcesz dodatkowo jeszcze to ukryć wtapiając je do pensji. Myślisz, że pracujący ciężko w prywatnych firmach będą czuli się niewydymani? Twoje emocjonalne stanowisko świadczy o bucie i pewności siebie niektórych grup pracowniczych. Czas robić porządki i wprowadzać normalność, likwidować patologie, nepotyzm i nieuzasadnione przywileje.
            • Gość: Memento Re: Do cwaniaka. IP: *.rivalhost.com 03.02.12, 07:03

Nie rozumiem dlaczego i za co nauczyciele MDK dostaja 13 pensje? Za co pytam sie?
              • Gość: xxx Re: Do cwaniaka. IP: *.radom.vectranet.pl 03.02.12, 07:18
                NA JEDNYM Z WIELU SPOTKAŃ Z FAŁKIEM PADŁA PROPOZYCJA OD NAUCZYCIELI ŻE MOGĄ ZREZYGNOWAĆ Z 13 PENSJI ABY POPRAWIC SYTUACJĘ KASY MIEJSKIEJ , ALE I W UM COŚ UCIĄĆ ABY OSZCZĘDNOSCI BYŁY WIEKSZE. NIESTETY TEMAT NIE ZOSTAŁ PODJĘTY. FAŁEK JAKBY TEGO NIE SŁYSZAŁ
                • Gość: xxl Re: Do cwaniaka. IP: 80.249.5.* 03.02.12, 11:50
                  oj potrójny iksie. nikt nie może zrezygnowć. dana instytucja musi wypłacić tą trzynastkę tak jak wynagrodzenie. a co dalej z tą trzynastką ktoś zrobi to tylko jego wola i interes-może np.przepić lu wpłacić na cel charytatywny!
              • b-ania Prawo ! 03.02.12, 07:20
                Nie ważne za co. Takie jest prawo i nic ci do tego. A dlaczego ty mam prawo do urlopu? Bo takie jest prawo. Tylko nie mów że ci się należy, bo by nic ci się nie należało gdyby nie było takiego prawa. Każdy korzysta z prawa jakie obowiązuje w danej chwili. Polska jest państwem prawa, tak jest zapisane w Konstytucji i koniec kropka.
                Tak jak pisał fnx1, dlaczego interesują cię zarobki innych, co ci do tego? Staraj się poprawić swoja sytuację a nie zazdrość innym. Widać, że wszyscy co tu piszą z pewnością zarabiają mniej niż nauczyciele i urzędnicy i stąd te frustracje.
                • Gość: Jan Re: Prawo ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 07:37
                  Nauczyciele to obecnie najbardziej rozpuszczona grupa zawodowa, która jako jedyna w tym kraju zachowała przywileje z czasów komuny. Może nie było by w tym nic złego, ale biorąc pod uwagę, że szkoły opuszczają zastępy głąbów to moim zdaniem jest to jawna kpina.
                  Wszelkie próby zmiany Karty Nauczyciela traktowane są jak zamach stanu.
                  Dzieci ubywa a nauczycieli przybywa. Ciekawy fenomen.
                  • Gość: !!! Re: Prawo ! IP: *.radom.vectranet.pl 03.02.12, 23:00
                    Janek - sam sobie głąba wychowałeś a teraz chcesz zwalić wszystko na nauczycieli.
                • fnx1 Re: Prawo ! 03.02.12, 07:37
                  b-aniu nawet szkoda dyskutować z niedouczonymi i niedoinformowanymi ("nie wiem za co...", "nie rozumiem dlaczego") ludźmi. I tak nie uznają, że prawo to prawo. Będą twierdzić, że to nepotyzm (!) - nawet nie znając najwyraźniej znaczenia tego słowa. Swoją drogą temat wdzięczny dla dziennikarzy - pod warunkiem, że napisze się to w tonie sensacyjnym - "DODATKOWE PENSJE". Skoro to taki sam składnik wynagrodzenia jak pensja to za jakiś czas media będą donoosić: "BUDZĘTÓWKA DOSTAŁA WYNAGRODZENIE ZA LISTOPAD!!! DLACZEGO - SKORO WZIĘŁA WYNAGRODZENIE ZA PAŹDZIERNIK?!". I się odezwą głosy jak tego gościa wyżej: "Nie wiem za co biorą nauczyciele wynagrodzenie w grudniu! No nie wiem!!! Zabrać im! Bo skoro nie wiem - to im się nie należy!!!".
                  I odpowiadam konkretnie:
                  - w w w - nie ma mowy o żadnym rewolucyjnym skoku płac - 13 jest od lat składnikiem wynagrodzenia - wciągnięcie jej do pensji nie spowoduje zatem żadnego skoku płac. Poza tym wyjaśniam - głupota ludzka nie powoduje u mnie jakichś emocji - raczej zdziwienie. A co do "Czas robić porządki i wprowadzać normalność, likwidować patologie, nepotyzm i nieuzasadnione przywileje." Przeczytaj co oznaczają te słowa i sprawdź czy mają zastosowanie do regulowanych PRAWEM wynagrodzeń. Chyba, ze wolisz pleść 3 po 3. Ogólnie - śmieszne twierdzenia śmiesznych ludzików.
                  • Gość: Andzia. Re: Prawo ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 09:29
                    Popytaj, czy w instytucjach państwowych, urzędach, administracji np. szpitalach nie występuje zjawisko nepotyzmu. Zaneguj jakoś bo nie jestem leszczem, by nie slyszeć co, gdzie i jak się dzieje.
                    Prawo można zawsze poprawić. Ale też można walczyć o przywileje strajkami np. Tak wygląda demokracja. Ale Za dużo przywilejów dla różnych grup społecznych musi dźwigać zwykły obywatel. Za dużo. Ty tego, jak widzę nie rozumiesz bo masz jakiś interes w tej kwestii.
                    • fnx1 Re: Prawo ! 03.02.12, 13:10
                      Gość portalu: Andzia. napisał(a):

> Popytaj, czy w instytucjach państwowych, urzędach, administracji np. szpitalach
                      > nie występuje zjawisko nepotyzmu. Zaneguj jakoś bo nie jestem leszczem, by nie
                      > slyszeć co, gdzie i jak się dzieje.
                      > Prawo można zawsze poprawić. Ale też można walczyć o przywileje strajkami np. T
                      > ak wygląda demokracja. Ale Za dużo przywilejów dla różnych grup społecznych mus
                      > i dźwigać zwykły obywatel. Za dużo. Ty tego, jak widzę nie rozumiesz bo masz ja
                      > kiś interes w tej kwestii.
                      Ależ oczywiście, że w urzędach państwowych i samorządowych występują zjawiska nepotyzmu, mobbingu, dyskryminacji, szykanowanie pracowników i wiele innych jak najgorszych. Ale Ty zdaje się nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi w tym wątku. Nepotyzm ma się nijak do OBOWIĄZKU wypłaty 13 pensji. I tyle. W urzędach państwowych w Polsce nie wolno strajkować. I tak wygląda nasza demokracja. "Za dużo przywilejów dla różnych grup społecznych musi dźwigać zwykły obywatel. Za dużo." Kto to określa i liczy? Kiedy są sensowne obciążenia a kiedy "za dużo"? Jakie wynagrodzenie jest wynagrodzeniem "godnym" a jakie "głodowym" lub "żałosnym"? Łatwo szafować frazesami. Trudniej dokonać sprawiedliwej i zgodnej z prawdą oceny. Czy mam jakiś interes w pisaniu na tym forum? Nie. Ale głupota poraża i skłania do prób wyjaśniania problemów - bo być może niektóre wynikają z nieporozumień. A nie wyłącznie z głupoty i zacietrzewienia.
                      • Gość: w w w Re: Prawo ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.12, 12:19
                        To Ty nie zrozumiałeś.
                        Ja zarabiam tak sobie, wystrajkowałem szereg przywilejów, kilkumiesięczny urlop, sanatorium raz w roku, lekarze bez kolejek, 13 - te pensje, premie, dodatki do pensji itd. Sąsiad za płotem, chłop po dwóch uczelniach zarabia odrobinę lepiej bo pracuje ciężko w prywatnej firmie i z tego co osiągnął to ma możliwość wzięcia urlopu w okolicach lata, premie jak jest w spółce kasa. Ty mu powiesz, poproś rząd byśmy mieli lepiej jak ci źle i zawistnie patrzysz na moje fajne dodatki. Sprawiedliwe, nie?

Napisałem: Czas robić porządki i wprowadzać normalność, likwidować patologie, nepotyzm i nieuzasadnione przywileje.
                        Nie pisałem,że 13 ma związek z nepotyzmem. Dlaczego za dużo? Bo nie takie są odczucia społeczne. Niech ktoś policzy ile kasy idzie na te przywileje, wcześniejsze emerytury itp.
                        I widzę, że Twoja lina obrony wygląda tak. Nie ważne czy uczciwie jest z tymi 13. Nie likwidujmy ich tylko inni niech sobie załatwią by zarabiali jeszcze bardziej godnie, bo my mamy 13 i z głodowych pensji mamy godne. No nie idiotyzm?
                        Powinieneś pisać, zlikwidujmy przywileje i jednocześnie rząd niech dokona cudu by w ciągu kilku lat nasza pensja była porównywalna do średniej zachodnioeuropejskiej. To bardziej maiłoby sens.
                • Gość: Andzia. Re: Prawo ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 09:25
                  Tak jak pisał fnx1, dlaczego interesują cię zarobki innych, co ci do tego? Staraj się poprawić swoja sytuację a nie zazdrość innym. Widać, że wszyscy co tu piszą z pewnością zarabiają mniej niż nauczyciele i urzędnicy i stąd te frustracje.

Dopóki te pensje pochodzą z moich podatków dopóty mam prawo głosu w tym temacie KROPKA
                  Ps. Zarabiam nieźle i nie sprowadzaj tematu do emocjonalnych argumentów bo to oznacza, że nie masz argumentów.
                  • Gość: Katon Re: Prawo ! IP: *.radom.vectranet.pl 03.02.12, 20:35
                    To znaczy ile powinien twoim zdaniem zarabiać zwykły pracownik urzędu - nie będący na kierowniczym stanowisku, bez politycznych pleców mający 20 letni staż pracy i dwa ukończone fakultety?
                    • Gość: Lusia Re: Prawo ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.12, 22:06
                      W urzędzie bez pleców? no no no, gdzieś ty się uchował.
                      Powinieneś zarabiać 80% tego co zaproponowałby ci pracodawca prywatny. 20% mniej ze względu na mniejsze ryzyko upadłości urzędu....
                    • Gość: !!!! Re: Prawo ! IP: *.radom.vectranet.pl 03.02.12, 23:07
                      1500 zł netto
                      • Gość: du Re: Prawo ! IP: *.radom.pilicka.pl 05.02.12, 12:07
                        z dodatkiem stażowym i 13-tką.
                        • Gość: Katon Re: Prawo ! IP: *.radom.vectranet.pl 05.02.12, 15:00
                          Dzięki! Już myślałem, że każesz mi dopłacać za możliwość pracy... A tak na poważnie. To ile byś dał pensji wykształconej osobie, która dopiero zaczyna pracę, nie ma dodatku stażowego ani żadnego doświadczenia i musi się uczyć pracy, żeby nie opowiadać głupot mało zorientowanym interesantom, takim np. jak Ty, kiedy przyjdziesz po poradę albo zwyczajnie załatwić sprawę? Dałbyś mu mniej niż zasiłek dla bezrobotnych? Jaką motywację miałby ten człowiek do rannego wstawania, samokształcenia i uczciwej pracy?
                          Poza tym spróbuj pomyśleć, czy za te pieniądze byłbyś w stanie utrzymać rodzinę , wykształcić dzieci np. na zamiejscowych studiach, dokształcać się aby być "na bieżąco" z przepisami? Tylko nie mów mi, że zawsze mogę zmienić pracę - bo to chyba nie o to chodzi.
                          • Gość: du Re: Prawo ! IP: *.radom.pilicka.pl 05.02.12, 17:21
                            Zmień pracę jak najszybciej i niestety to dobra rada.
                            Niestety od 4(słownie:czterech) lat spotykam się z arogancją i niekompetencją urzędników w magistracie. I nie są to zwykli pracownicy a decydenci bardzo dobrze opłacani. Przeciwnie im niżej tym kompetencje większe. Mogę się tylko domyślać z czego to wynika. Działania które powinny być podjęte z urzędu są ignorowane a wręcz sabotowane.

Ale do rzeczy.
                            Płaca jest to wypadkowa między pazernością pracownika a skąpstwem pracodawcy i jest to dla mnie zrozumiałe. Nie rozumiem dodatku stażowego płaconego urzędnikowi z budżetu. Dla równowagi domagam się obniżki podatku ( 0,1%) za każdy rok prowadzenia działalności i płacenia podatków. Albo raz na dziesięć lat zainwestować podatek we własną firmę ale nie na konsultacje typu pozyskiwanie funduszów europejskich itd. I co w głowie się nie mieści. Różnica między nami jest taka że ja muszę płacić podatki a drugi musi mieć niezłą budżetową pensję. Takie jest prawo na które nie mam wpływu.
                            A co do młodych pracowników. Niech szukają sponsora swojej nauki albo żałują że "ojciec nie oddał na termin" i nie mają fachu. Jeżeli kogoś nie stać na utrzymanie rodziny z jednego etatu to niech podejmie pracę na drugi etat. Proszę mi nie mówić że urzędnik nie może. Może nawet na kilku w ramach 8 godzin nie ruszając się od biurka.
                            Na koniec pytanie kto to jest "wykształcona osoba". A ile "osoba" mi zapłaci że nauczy się pracy i zdobędzie doświadczenie i stanie się pracownikiem którego warto zatrudnić.
                            Byłem na starcie urzędnikiem państwowym w zeszłym wieku i zarabiałem 40 000zł(miesięcznie) zwykła kurtka zimowa kosztowała 60 000zł, efektu możesz się domyślić.

Rada -zmień pracę albo się zapisz do...... Tu niestety nie mogę dać konkretnej wskazówki bo nie chciałbym cię obrazić.
                            • Gość: Katon Re: Prawo ! IP: *.radom.vectranet.pl 05.02.12, 19:27
                              OK. Wszystko ładnie. Jeżeli jest się zwolennikiem "libertynizmu gospodarczego" i założymy, że wszelkie urzędy i ogólnie administracja - są zbędne. Wtedy - poddaję się. Ale moim zdaniem - nie są. I chciałbym dożyć czasów, kiedy dobrze opłacani pracownicy np. "Biedronki" przyjdą do fachowo zorganizowanego Urzędu, gdzie zostaną szybko i profesjonalnie "załatwieni" przez uśmiechniętego - dobrze zarabiającego urzędnika. I chyba do takiego modelu należałoby dążyć. A nie do jadowitego wzajemnego oszczekiwania się przez wszystkich zgromadzonych po obydwu stronach barykady na której wiszą transparenty "Zlikwidować 13-ki", "Obniżyć im pensje", "Veto - to moje podatki!"
                              • Gość: du Re:"Veto - to moje podatki!" IP: *.radom.pilicka.pl 05.02.12, 21:50
                                Ne zgadzam się. Moje zdanie na temat podatków:

Podatki to są wasze pieniądze i wy wydajecie. Jak wam brakuje z różnych względów to jest wasz problem. Z tego krótkiego oświadczenia widać że zwolennikiem biurokracji to nie jestem. Uprzedzam ripostę. Problem utrzymania jak to ładnie powiedziałeś " twojego kraju" to jest nie moje zmartwienie. Płacę blisko 80% dochodu i nie jestem z tego faktu dumny. To nie jest mój kraj. Mój by mnie tak nie łupił. Dziwnie zabrzmi ale za Hitlera w tym względzie podobno było lżej.
                                Cieszę się że masz jeszcze ,moim zdaniem utopijne, ideały. Pozbyłem ich się zwłaszcza w tzw wolnej ojczyźnie.

Na zakończenie , czy wy nie uważacie że taka 13-tka to plucie w twarz. Kończę temat. Życzę sukcesów. Proszę uwierzyć w to co napisałem bo korepetycje z życia są drogie a poprawek nie ma w tym semestrze.
                                • Gość: Katon Re:"Veto - to moje podatki!" IP: *.radom.vectranet.pl 05.02.12, 22:59
                                  Miałem przemilczeć - ale nie mogę. Tak. To jest mój kraj. Może i nie jest idealny, źle zarządzany, biedny. Ale mój - i kocham go mimo wszystko. Za to że moi przodkowie bili się za niego z Rosjanami w 1963, Sowietami w 1920 i Niemcami kończąc w Berlinie w 1945 roku. Choćby przez szacunek dla nich NIGDY nie powiem, że "to nie jest mój kraj" bo za dużo bierze a za mało daje. Mogę - co najwyżej - mieć o to pretensję do ludzi, którzy nim rządzą. A tak nawiązując do wcześniejszej Twojej wypowiedzi: to TY mnie chciałeś wysyłać do Berlina...?
                • Gość: h=ania Re: Prawo ! IP: *.korbank.pl 06.02.12, 13:30
                  Bo słyszałam z ust prezydenta że koniecznością jest ograniczanie zatrudnienia i zwalnia się ludzi w ramach reorganizacji, ale na trzynastki i podwyżki w Urzędzie to kasa jest .A nawet sporo emerytów pracuje i zajmuje miejsca pracy ,a tyle młodych osób musi wyjechać z Radomia za pracą.
      • Gość: ixi rozliczenia IP: *.radom.vectranet.pl 10.02.12, 07:09
        i cisza. A moze jednak warto zadawac niewygodne pytania?
        A może warto rozliczac naszych radnych, wojtow i cala reszte urzednikow z tego co robia i jak robia? Jak sa naprawde wykorzystywane pieniadze unijne? Jak pracuja? co zrobili? co zrobia?
        Dlaczego w prywatnych spółkach sa sporzadzane plannery i sprawozdania dla rad nadzorczych, przelozonych? Czym rozni sie praca urzednika od pracy w firmie? tym, ze nie ma takiej kontroli i mozna sobie pozwolic na mniejsza wydajnosc?
    • katon61 Miliony na dodatkowe pensje dla urzędników 03.02.12, 09:03
      ......czy się stoi, czy się leży nam trzynastka się należy, co za anachronizm, co za rozrzutność....skończyć z tą trzynastką raz na zawsze, to urąga demokracji, równości i sprawiedliwości.
      • Gość: du Re: Miliony na dodatkowe pensje dla urzędników IP: *.radom.pilicka.pl 03.02.12, 12:30
        staż pracy to dopiero osiągnięcie
    • piscis Miliony na dodatkowe pensje dla urzędników 03.02.12, 10:53
      A tak swoją drogą to p. Czajkowskiemu łatwo chyba rezygować z trzynastki, skoro zarabia kilkukrotnie więcej niż taki pracownik UM który zarabia olbrzymią kwotę 1250 zł.
      • Gość: :) Re: Miliony na dodatkowe pensje dla urzędników IP: *.radom.vectranet.pl 03.02.12, 11:15
        No tak trzynastki wakacje 2 miesiące wolne płatne można na koloniach dorobić bida aż piszczy :)

Post z przy mróżeniem oka oczywiście :)
    • Gość: Wikil 13-ste pensje do likwidacji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 11:43
      13-ste pensje do likwidacji. Czy na "zachodzie" europy też mają trzynastki?
      • Gość: oburzony Re: 13-ste pensje do likwidacji. IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.12, 11:56
        Sejmik Mazowiecki fundnął dyrektorom radomskich muzeów i Elektrowni nagrody na koniec roku po kilkanaście tysięcy złotych, dyrektorzy swoim zastępcom i głównym księgowym nagrody niewiele mniejsze, też po kilkanaście tysięcy, pracownicy dostali po kilkaset złotych i to nie wszyscy, teraz sejmik tnie budżety tych placówek po kilkanaście procent, pracowników straszy się zwolnieniami i urlopami bezpłatnymi..., no jak długo jeszcze publicznymi pieniędzmi będą dysponować głupcy, marnotrawcy i złodzieje???
      • Gość: Katon Re: 13-ste pensje do likwidacji. IP: *.radom.vectranet.pl 03.02.12, 20:44
        Nie wiem. Ale za pensję mojego berlińskiego odpowiednika zgadzam się zrezygnować z 13-ki i jeszcze dodatkowo listopad i grudzień każdego roku przepracować za darmo.
        • Gość: 1444 Re: 13-ste pensje do likwidacji. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.12, 22:05
          Łaski nikomu nie robisz. Zawsze możesz jechać do roboty do Berlina. Na Twoje miejsce będzie kilku chętnych. I to bez 13, 14, i 15.
          • Gość: !!!! Re: 13-ste pensje do likwidacji. IP: *.radom.vectranet.pl 03.02.12, 23:02
            I takie jest myślenie pracodawców w Polsce.
            • Gość: @ Re: 13-ste pensje do likwidacji. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.12, 12:23
              A jakiego myślenia oczekujesz? Chciałeś kapitalizmu no to masz.
        • Gość: du Re: 13-ste pensje do likwidacji. IP: *.radom.pilicka.pl 05.02.12, 12:10
          za 13-tkę kup bilet w jedną stronę a ja stawiam taryfę na dworzec.
          • Gość: Katon Re: 13-ste pensje do likwidacji. IP: *.radom.vectranet.pl 05.02.12, 15:13
            Chyba mnie nie zrozumiałeś. Ja żyję w tym kraju, tu jest mój dom, moja rodzina, przyjaciele... Nie wybieram się na emigrację. Ale jeśli ktoś mi mówi, że w Polsce nie powinno być 13-ek, bo na zachodzie Europy ich nie ma, to ja bardzo proszę aby dostosować wszystkie realia do tych "zachodnich". Nie tylko ceny ale i pensje. Nie chcę tylko płacić za litr benzyny tyle co Niemcy. Chcę również porównywalnie zarabiać - czego i Tobie życzę. I proszę - na przyszłość nie staraj się za wszelką cenę udzielać "jadowitych" odpowiedzi, a raczej czytaj cudze posty "ze zrozumieniem". Pozdrawiam.
            • Gość: du Re: 13-ste pensje do likwidacji. IP: *.radom.pilicka.pl 05.02.12, 17:28
              Nie miałem zamiaru nikogo obrażać. Przepraszam jeśli odniosłeś takie wrażenie. Zdecyduj się albo uczestniczysz w wyścigu szczurów, albo drżysz o stołek albo żeby układ nie pękł. Współczuję.
              • Gość: Katon Re: 13-ste pensje do likwidacji. IP: *.radom.vectranet.pl 05.02.12, 19:33
                Wyścig szczórów? - Nie dla mnie. Układ? - Jestem "poza". Mam nadzieję, może płonną - ale jednak, że przed drżeniem o fotel obroni mnie fachowość i wiedza merytoryczna. A współczucie ? Przyjmuję. Zwłaszcza w obliczu tego morza ignorancji i zawiści, które widzę na forum.
                • Gość: Katon Re: 13-ste pensje do likwidacji. IP: *.radom.vectranet.pl 05.02.12, 19:38
                  Przepraszam za "szczóry" ;-).
    • fnx1 Miliony na dodatkowe pensje dla urzędników 03.02.12, 12:42
      Ale łosie się wypowiadają! No zgoda! Zlikwidować 13! Ale włączyć je do co miesięcznej pensji. Dlaczego pracownik ma czekać rok na 1/13 swojego wynagrodzenia? Prawda? Pracownicy budżetówki są waleni w rogi na każdym kroku - a tu się burzą, że po roku dostaną jakieś kawałki swojego wynagrodzenia...
      A co do pytania czy na zachodzie są 13...nie wiem. Być może nie ma. Być może są inne premie i nagrody. Ale jak by nie liczyć tam zarabiają 3-6 razy więcej niż u nas. Proste? Potrzebna 13? NIE.
      • Gość: Wikil Czy w prywatnych firmach są 13? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 13:05
        Czy w prywatnych firmach są 13? To o co chodzi?
        • fnx1 Re: Czy w prywatnych firmach są 13? 03.02.12, 14:10
          Wikil. Zadałeś dwa pytania. Na pierwsze nie uzyskałeś odpowiedzi a i tak zadałeś kolejne. To odpowiem w dowolnej kolejności.
          Nie wiem o co chodzi. Ani komu o coś chodzi.
          Nie wiem jak jest w prywatnych firmach. Przypuszczam, że zależy to od firmy. Czy jest to typowa ch..nia, gdzie pracodawca okrada pracownika, czy też normalna firma, gdzie pracownik jest cenionym elementem przynoszącym zysk. W tym drugim przypadku - 13 nie jest potrzebna - bo pracodawca sam doceni pracownika. W przypadku tych pierwszych "krzaków" - pracownicy sami pozwalają sobą pomiatać... i mają coraz niższe poczucie własnej wartości. Ale z racji aktualnej sytuacji gospodarczej i miejsca, gdzie żyjemy (Polska) raczej w 99% to właśnie te pierwsze firmy tu funkcjonują. Ja pracując w prywatnej firmie (u kogoś - nie we własnej) dostawałem różne formy dodatkowego wynagrodzenia - ale nigdy nie było NAZYWANE 13. I o czym to świadczy? O niczym.
          • Gość: Bart33_33 Jestem za likwidacją tego tworu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.12, 17:58
            Ja nie rozumiem po co są trzynastki, to jakiś relikt. Wiem, będziesz bronił do upadłego. Piszesz o wyidealizowanym układzie paracownik-pracowdawca. I mieszasz pojęcia. W prywatnej firmie nie daje się pracownikowi 13-tej pensji tylko za to, że dzięki Bogu rok w niej przepracował. Może co najwyżej dostać premię. Ale za coś extra. A tu mamy z typowym podejściem: czy się stoi czy się leży to trzynastka mi się należy. A z takim zjawiskiem, jako podatnik nie można się zgodzić.
            • fnx1 Re: Jestem za likwidacją tego tworu. 03.02.12, 19:30
              Podejście "ja nie rozumiem" jest doskonałym wstępem... do niezabierania głosu w tej sprawie. Jak zrozumiesz dlaczego takie rozwiązanie zostało wprowadzone i jakie problemy rozwiązywało - to zabieraj głos. Równie dobrze możesz się dziwić, że pracownicy dostają 12 pensji a nie np.10. Bo jak widzę to, że wobec pracowników (w tym wypadku państwo) są zobowiązania do ciebie nie przemawia. To takie samo zobowiązanie i płace budżetówki jak comiesięczna pensja. Nazwa jakiej używają media "DODATKOWE" wynagrodzenie jest mylące. Powiesz pewnie - "ja nie rozumiem dlaczego ktoś ma dostać premię"? Bo pracuje i z wyników tej pracy oraz POROZUMIENIA w tym zakresie wynika, że ta premia mu się należy. No, ale możesz mieć swoje zdanie - dopóki nie masz realnego wpływu na wynagrodzenia. Jak będziesz miał wpływ - to zobaczysz, że nie tak łatwo rządzić ludźmi...
              • Gość: #4 Re: Jestem za likwidacją tego tworu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.12, 22:08
                A rozjaśnij nam po co w obecnych czasach są te trzynastki? Kawa na ławę. Bo piszesz to co ci wygodne jest.
                • fnx1 Re: Jestem za likwidacją tego tworu. 04.02.12, 10:40
                  Po co są trzynastki? A mogę ci odpowiedzieć pytaniem? A po co w dzisiejszych czasach są pensje? Etaty? Kodeks Pracy? Przecież wystarczy PRACODAWCA... i jak będzie CHCIAŁ to cokolwiek zapłaci! Prawda?
                  A na serio - po to by pensje budżetówki przynajmniej mogli udawać, że godnie zarabiają! I raz w roku mogli spłacić debety...
                  • fnx1 Re: Jestem za likwidacją tego tworu. 04.02.12, 10:41
                    fnx1 napisał:

> A na serio - po to by pensje budżetówki przynajmniej mogli udawać, że godnie za
                    > rabiają! I raz w roku mogli spłacić debety...
                    miało być - po to by pracownicy [..]
                    • Gość: du Re: Jestem za likwidacją tego tworu. IP: *.radom.pilicka.pl 05.02.12, 12:15
                      śmieszny z pana Gość
                  • Gość: w w w Re: Jestem za likwidacją tego tworu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.12, 12:22
                    Pieprzysz jak potłuczony, za przeproszeniem. Inni to nie mają debetów. Tylko biedni nauczyciele Kretyńskie podejście do tematu. Ma być sprawiedliwie i uczciwie, a teraz tak nie jest. I to nie tylko moje zdanie.
                    • fnx1 Re: Jestem za likwidacją tego tworu. 04.02.12, 14:58
                      w w w - o pieprzeniu się nie wypowiem. Czasami owszem zdarza mi się i raczej to sobie chwale. Natomiast nie rozumiem dlaczego piszesz coś o nauczycielach? Uraz masz jakiś? Dostałeś w dawnych czasach po łapach? Nie zdałeś? Bo na studia chyba nie dotarłeś - bo logikę byś oblał... Widać, że nie masz pojęcia o temacie, o którym wyrażasz swoją żałosną opinie... Nauczyciele (biedaku umysłowy) to tylko fragment tzw sfery budżetowej, której zgodnie z przepisami należy się 13 pensja. Należy się ona również wszystkim urzędnikom państwowym i samorządowym (i wielu innym). Ale ciebie bolą nauczyciele. Ojejku ojejku. Co mają debety innych do pensji budżetówki? Dlatego, że ty na co dzień za najniższą stawkę kopiesz rowy - to innym mają obniżać wynagrodzenie? Pomyśl trochę - na pewno NAUCZYCIELE próbowali kiedyś wbrew twojemu oporowi przekonać cię, że to nie boli! Widać im się nie udało... Pewnie podobnie jak mnie szkoda im było czasu na ciebie - są inni, którzy rozumieją lub przynajmniej próbują zrozumieć problem - a nie tylko wymyślać i bzdety pisać na forum.
                      • Gość: w w w Re: Jestem za likwidacją tego tworu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.12, 16:25
                        Nauczyciele było przykładowe. Nic do niech nie mam. Skończyłem studia, pracuję w zawodzie, nie narzekam. Tylko twoje próby tłumaczenia postawionego problemu, ciągłe wyrywanie z kontekstu jest nie do przyjęcia w dalszej dyskusji. I żeby nie było, moja żona pracuje w budżetówce i bierze trzynastkę. Dlatego dalsza dyskusja nie wniesie nic nowego i pozostańmy przy swoich zdaniach. Mam nadzieję, że kiedyś to wszystko wyprostują. PAS.
    • Gość: qwertus Skandalicznie wysoka podwyzka podatku od nieruchom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.12, 13:24
      Dlaczego cisza?! - podatki od nieruchomości w Radomiu wzrosły o 25-50%!! Nie dość że ceny rosna akcyzy itp. Na taczki z urzedasami!
    • Gość: Katon Re: Miliony na dodatkowe pensje dla urzędników IP: *.radom.vectranet.pl 03.02.12, 20:23
      Stuknij się w głowę! Jakie rozdmuchane przywileje? To tak, jakbyś napisała, że rozdmuchanym przywilejem bezrobotnego jest nie musieć chodzić do pracy. Paranoja.
      A swoją drogą, to dajmy pracownikom na tyle dobre pensje, żeby 13-ki (zapomogi) nie były potrzebne i je zlikwidujmy. Jestem "za". Tylko obawiam się demagogii i wypowiedzi ile powinny wynosić urzędnicze czy nauczycielskie pensje. Bo moim zdaniem 1900 złotych netto dla osoby z 20-letnim stażem i np. z dwoma fakultetami to nie jest godna pensja, która pozwoliłaby na normalne życie i utrzymanie dwójki dzieci na studiach. Ale może się mylę i dla zadowolenia krzykaczy powinni pracować za darmo?
      • Gość: .,. Re: Miliony na dodatkowe pensje dla urzędników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.12, 22:11
        Jeśli ci źle to zmień pracę na lepszą. W czym widzisz problem, masz przecież dwa fakultety. Przecież nie każdy pracuje w swoim wyuczonym zawodzie. A z Twoją wiedzą z pewnością znajdzie coś dużo lepszego. Jak my wszyscy nie pobierający trzynastek, z trzema fakultetami w koszu. kapewu?
        • Gość: Anna_PIS Re: Miliony na dodatkowe pensje dla urzędników IP: *.algo.radman.pl 03.02.12, 23:04
          My radomski PIS jesteśmy za Nasza Przewodnią Władzą, komuchy precz od władzy wybranej przez większość.
        • Gość: Katon Re: Miliony na dodatkowe pensje dla urzędników IP: *.radom.vectranet.pl 04.02.12, 11:29
          I to jest twoim zdaniem rozwiązanie? Może dla mnie - tak. Ale są inni pracownicy. Poza tym na moje miejsce przyjdzie ktoś inny i będzie nadal wykonywał pracę za którą nigdy nie usłyszy "dziękuję", będzie pobierał niską pensję, a ogół frustratów i tak im to będzie wypominać. Poza tym nie o to chyba chodzi. Problemem jest to, aby każdy zarabiał tyle, aby starczyło mu na godne życie. Urzędnik, nauczyciel, ślusarz, spawacz czy też sprzątaczka albo kasjerka w Tesco.
          • Gość: @ Re: Miliony na dodatkowe pensje dla urzędników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.12, 12:24
            Wszystko ok, ale na zdrowych, równych zasadach, a nie bym ja teraz łożył na innych przywileje.
            • Gość: Katon Re: Miliony na dodatkowe pensje dla urzędników IP: *.radom.vectranet.pl 04.02.12, 14:07
              ??? Może konkretniej? Jakie zasady uznasz za zdrowe i jasne? Chyba obowiązujące prawo to wystarczające zabezpieczenie jawności i pewności zasad. A co do przywilejów - wskaż jakie to przywileje mają ci ludzie poza tym, że 1/12 ich pensji co miesiąc jest "odkładana" i w formie 13-ek wypłacana jednorazowo na początku kolejnego roku kalendarzowego? Swoją drogą gdzie są wtedy odsetki? Chociaż musisz wiedzieć, że jeśli się tego podejmiesz to i tak około 50 procent ludzi uzna że jesteś głupi i twoje zasady są do niczego i tylko oni mają rację oceniać i ustalać własne normy według których inni powinni postępować. Jak to niestety najczęściej bywa...
    • Gość: !!!! Re: Miliony na dodatkowe pensje dla urzędników IP: *.radom.vectranet.pl 03.02.12, 23:18
      Jestem za tym, żeby ludziom wypłacać 13 pensje bo w tym jebanym Radomiu zarabia się takie gó...ane pieniądze że ta 13 to jedyny zastrzyk gotówki na uregulowanie zaległych rachunków.

A Pan sekretarz to pewnie dostał swoja robotę bo taki z niego specjalista jak z koziej dupy szczoteczka do zębów? Ile pan sekretarz łyknął trzynastej pensji? Wy chłopaczki z PiSu to nawet jak 13 zlikwidują to i tak znajdziecie sposób żeby się inaczej nachapać.
      • Gość: czolgista Re: Miliony na dodatkowe pensje dla urzędników IP: *.rivalhost.com 04.02.12, 14:32
        fnx1 to nauczycielski fanatyk ktorego sytuacja zmusi do pracy jak kazdego: po 40 godzin tygodniowo a nie zbijanie bakow w MDK i branie jeszcze za to 13 pensji. Malo tego. niezapominajmy ze "nauczyciele" MDK dostaja wynagrodzenie nawet za wakacje, przerwy swiateczne czy ferie. W d.pie sie im poprzewracalo od tego przepychu.
        • fnx1 Re: Miliony na dodatkowe pensje dla urzędników 04.02.12, 15:05
          Gość portalu: czolgista napisał(a):

> fnx1 to nauczycielski fanatyk ktorego sytuacja zmusi do pracy jak kazdego: po 4
          > 0 godzin tygodniowo a nie zbijanie bakow w MDK i branie jeszcze za to 13 pensji
          > . Malo tego. niezapominajmy ze "nauczyciele" MDK dostaja wynagrodzenie nawet za
          > wakacje, przerwy swiateczne czy ferie. W d.pie sie im poprzewracalo od tego pr
          > zepychu.
          Po pierwwsze - nie jestem, nie byłem i nie będę nauczycielem.
          Po drugie - mnie jestem, nie byłem i raczej nie będę pracownikiem MDK (no chyba, że instruktorem, bo kwalifikacji pedagogicznych nie posiadam!).
          Po trzecie - MDK jest placówką NIEFERYJNĄ! Zatem dlaczego pracownicy mieliby nie dostawać wynagrodzenia za swój czas pracy? Wiesz co oznacza NIEFERYJNA? Nie? To się dowiedz!
          Wykazałeś sam, że nie masz pojęcia o czym piszesz. I tu umieściłbym jakieś określenie twojego poziomu umysłowego... ale po pierwsze to poniżej mojej godności... po drugie - chyba nie ma takiego poziomu... Poziom ZERO? ZERO ABSOLUTNE? O! Jest - DNO... ;)
          W sumie bawią mnie tacy żałośni frustraci.
          • Gość: w w w Dlaczego obrażasz interlokutorów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.12, 16:28
            Dlaczego obrażasz interlokutorów? To jest Twój poziom superwykształcony i inteligentny człowiecze? Żenujący.
            • fnx1 Re: Dlaczego obrażasz interlokutorów? 05.02.12, 00:05
              w w w ty się już wielokrotnie popisałeś. Też jesteś zabawny. Bez obrazy interlokutorze.
    • Gość: ixi malzenstwo z budzetowki IP: *.radom.vectranet.pl 04.02.12, 18:51

1 Andrzej Kosztowniak, prezydent Radomia – 12 116 złotych
      2 Wojciech Walczak, wójt Jedlińska – 12 100 złotych
      3 Sławomir Stanik, wójt Kowali – 12 100 złotych
      4 Adam Jabłoński, wójt gminy Gózd – 11 923 złotych
      5 Mirosław Ziółek, wójt gminy Pionki – 11 780 złotych
      6 Dariusz Myśliwiec, wójt Wierzbicy - 10 892 złotych
      7 Marek Janeczek, burmistrz Pionek – 10 727 złotych
      8 Krzysztof Murawski, wójt Wolanowa – 10 500 złotych
      9 Zdzisław Karaś, wójt Jastrzębi – 10 tysięcy złotych
      10 Sławomir Białkowski, wójt Zakrzewa – 9900 złotych
      11 Andrzej Moskwa, burmistrz Iłży – 9645 złotych
      12 Ireneusz Kumięga, burmistrz Skaryszewa – 8960 złotych
      13 Dariusz Wołczyński, wójt Przytyka – 8750 złotych
      14 Dariusz Rzeczkowski, wójt Jedlni Letnisko – 7500 złotych

do tego żona nauczycielka "Dodatkową pensję dostali już także nauczyciele. Jak informuje Leszek Pożyczka, dyrektor wydziału edukacji i sportu, w sumie radomscy nauczyciele otrzymali około 18 200 000 zł brutto. Do tego wypłacono im dodatek uzupełniający, popularnie nazywany czternastką.

"Od września 2011 do sierpnia 2012 średnie wynoszą: dla nauczyciela stażysty - 2618 zł brutto, dla kontraktowego 2906 zł brutto, dla mianowanego 3770 zł brutto i dla dyplomowanego 4817 zł brutto."

Kocham ten Kraj
      • Gość: kraj Re: malzenstwo z budzetowki IP: *.radom.vectranet.pl 04.02.12, 19:02
        wzajemnie
        • Gość: mik Re: nic nie rozumiecie IP: *.radom.vectranet.pl 05.02.12, 23:56
          jak ktos moze ja nie bede MIAL KASY BY KUPIC GAZETE pojdziecie z torbami na bruk nie djcie sie manipulowac IM WIECEJ PIENADZA NA RYNKU tym wiekszy rozwoj zarabia kazdy i wydaje tez ,ae idioci nie rozumieja koniec ,,WASZ
      • Gość: czaskalski Lądyn A ja dzisiaj się dowiedziałem, że 14-stki mają być IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.12, 23:11

A ja dzisiaj się dowiedziałem, że 14-stki mają być? O w mordę, wyjdę z chęcią na ulicę....
        • Gość: podatki Re: A ja dzisiaj się dowiedziałem, że 14-stki maj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.12, 12:24
          Podnosza sobie pensje a nam podnieśli podatek od nieruchomości w Radomiu nawet o 25%-50%!!
          I jak tu firmy maja funkcjonować! Niedługo zostaną tylko markety i urzędy w tym mieście.
          ------------------------------------------------
          * stop dla ACTA - TUSK Ty kłamco!
          * M.Śuśki nazywa ludzi żydami i murzynkami! mały człowieczek jak jego lider.
          * Spalonykot współpracował z SB a teraz robi dla urbana.
          * PSL byle przy korycie. sprzedawczyki.
          Wybierajcie ich dalej!
          • Gość: du Re: A ja dzisiaj się dowiedziałem, że 14-stki maj IP: *.radom.pilicka.pl 05.02.12, 17:29
            I wtedy będzie nirwana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka