Dodaj do ulubionych

Worki pełne śmieci w lesie. Znów sprawcy nie ma?

04.08.12, 09:19
Przy tej okazji kolejny raz przypomnę, że napóźniej do połowy 2013 roku należy wprowadzić nowe zasady, wynikające z ustawy śmieciowej. Czy miasto robi już coś w tym kierunku? Trzeba ustalić co i jak, przygotować przetargi, opracować zasady DARMOWEGO odbioru śmieci wielkogabarytowych i ponadplanowych (np. remont), żeby ktoś mający kilka dodatkowych worków po prostu mógł je zawieść do jakiegoś punktu, a nie do lasu. Został niecały rok, może po wakacjach coś się ruszy? Najpóźniej do połowy 2013 znaczy tyle, że można wcześniej, tylko trzeba chcieć...
Obserwuj wątek
    • Gość: Kar89ska Re: Worki pełne śmieci w lesie. Znów sprawcy nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.12, 10:11
      Coś wreszcie trzeba z tym faktem zrobić!
      Średnia stawka w Radomiu za wywóz kosza śmieci to 17zł. A może drugi za 10 a trzeci i następne po 5zł. To tylko z pozoru nieekonomiczne. Śmieciara już jest na miejscu - odpadają koszty paliwa. Nie trzeba zwiększać zatrudnienia. Zwiększenie obciążenia samochodu w niewielkim stopniu spowoduje wzrost kosztów paliwa. Z inicjatywą musi jednak wyjść wysypisko obniżając trochę ceny i miasto promując takie działania.
      • Gość: du Re: Coś wreszcie trzeba z tym faktem zrobić! IP: *.radom.pilicka.pl 04.08.12, 12:16
        Przypuszczałem że masz na myśli SM bo to w tym przypadku poważny problem. Chodzi o podejście do problemu który ONI powinni rozwiązać. ZUK usuwa śmieci a ONI wskazują delikwenta do odbioru faktury. Już słyszę masę argumentów na nie. To i tak dobrze że nie zawiadomili tzw Wydziału Ochrony Środowiska i Rolnictwa, bo historia zna takie przypadki.
        • Gość: Hadar Chora sytuacja w mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.12, 20:20
          Sprawcy trzeba udowodnić winę, chowanie się po krzakach i polowanie na delikwenta podrzucającego śmiecie tylko po to, żeby w przypadku ujęcia delikwenta ( co będzie nieco trudne, biorąc pod uwagę konieczność wykonywania czynności w umundurowaniu ) wypisać do 500 zł jest raczej bezsensowne. Sprawcy też w końcu myślą i nie zostawiają w workach "wizytówek" w postaci rachunków itp.
          Wypowiedź rzecznika SM jest doskonałym materiałem szkoleniowym, czego nie należy robić...
          Dopóki gmina nie weźmie na siebie kosztów wywozu wszelkich odpadów, takie przypadki będą nagminne.
          Przypomnę, że wysypisko nie jest dostępne dla zwykłego śmiertelnika, który za parę groszy zawiózłby śmiecie przyczepką - tylko firmy odbierające śmiecie mogą je tam wysypywać...
          A te odbierają je dziesięciokrotnie drożej niż wysypisko.
          Taki chory układ powoduje takie a nie inne zachowania mieszkańców, gdyż za kilka wywóz worków zapłaci ponad 100 zł, a szanse, że zostanie ukarany nawet pięciusetzłotowym mandatem raczej znikome. Czysta ekonomia...
      • klara551 Re: Worki pełne śmieci w lesie. Znów sprawcy nie 05.08.12, 23:52
        To nie w tym problem.Problem jest w tym,że miasta nie potrafią policzyć gospodarstw domowych. Masz dom pokaż kwity z wywózki śmieci.Masz dom a w nim np. 4 osobową rodzinę to płać za wywóz śmieci za 4 osoby.Teraz nikt tego nie sprawdza więc właściciele domów wywożą i palą gdzie się da. Złom sprzętu domowego większość gmin zbiera raz na kilka miesięcy od tych co nie zmuszą sprzedawcy nowego do odebrania złomu. Gorzej jest z odpadami po remontach .A urzędasy gminne urzedują zamiast pracować. Naprawdę nie jest problemem policzenie ile rodzin z domów jednorodzinnych ma umowę na wywóz śmieci. Tylko trzeba to zrobić i konsekwentnie wymagać okazania dokumentów a nie lamentować i udawać ,że urzędasów to nie obchodzi.
    • mitoogorkach Worki pełne śmieci w lesie. Znów sprawcy nie ma? 04.08.12, 23:20
      Macie cholera problemy, wyslac czlowieka z dostawczym po 3 worki. Problemem jestescie wy.
      • shootthemall Re: Worki pełne śmieci w lesie. Znów sprawcy nie 05.08.12, 02:37
        mitoogorkach napisał:

> Macie cholera problemy, wyslac czlowieka z dostawczym po 3 worki. Problemem jes
        > tescie wy.
        nie matole, problemem są te śmieci , które wyrzucają śmieci do lasu
    • Gość: Kar89ska Re: Worki pełne śmieci w lesie. Znów sprawcy nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.12, 09:48
      No cóż dyskusja kończy się jak zwykle pyskówką. Po nowym roku wprowadzą podatek i problem na jakiś czas zniknie. Proponowana stawka 20zł. od osoby miesięcznie dobije budżet biednych rodzin. Koniec.
      • Gość: Hadar Przesada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.12, 19:27
        Kwota 20 zł od osoby na pewno nie zrujnuje żadnej rodziny, którą stać na utrzymanie nieruchomości, a śmieci w każdej ilości można będzie wyrzucić do dowolnego śmietnika.
        Tylko fanatyk wywiezie wtedy śmiecie do lasu, mijając po drodze kilka śmietników, do których legalnie będzie mógł wrzucić dowolną ilość worków z odpadami.
        I nie opowiadajcie mi, że ludzie nie mają pieniędzy, bo was wyśmieję. Najbiedniejszym MOPS dorzuci, a tak na mój gust to obecnie stawka wynosi ok. 12 zł za osobę na m-c. No chyba, że korzystasz z największych i najdroższych firm w mieście.
        • Gość: Kar89ska Dlaczego mam płacić za innych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.12, 20:47
          Kwota ryczałtowa to tylko przykrywka. Zaraz zaczną z tego korzystać wytwórcy śmieci na masową skalę. Za chwilę 20zł. nie wystarczy. Trzeba będzie 25 i więcej. Ja mam czteroosobową rodzinę. Śmieci segreguję. Ogrzewam dom gazem. Wystarcza mi jeden kosz na miesiąc i dwa worki segregowanych odpadów. Dlaczego mam płacić za innych?
    • patriot.wr Gdzie jutro będzie stał fotoradar? 05.08.12, 12:03
      Ten fragment artykułu jest najlepszy: "Sprawą ponownie zainteresowaliśmy staż miejską. Funkcjonariusze pojechali na miejsce i stwierdzili, że śmieci w tym miejscu przybywa." Brawo Straż Miejska!

• the_michal A gdzie ekolodzy? 05.08.12, 12:59
      Dlaczego nie pilnują miejsc szczególnie narażonych na tworzenie dzikich wysypisk?
      Bo wolą szantażować duże przedsiębiorstwa.
    • tam96 Worki pełne śmieci w lesie. Znów sprawcy nie ma? 05.08.12, 15:54
      lepiej napiszcie o ukladach z kubelkami, wysypiskami i jakie oplaty za to haha

to bedzie ciekawa lektura :P
      • Gość: D.C. Re: Worki pełne śmieci w lesie. Znów sprawcy nie IP: *.radom.vectranet.pl 05.08.12, 20:14
        Służby odpowiedzialne mają w nosie wszelkiego rodzaju interwencje.Wiem to z własnego doświadczenia.Musi zdarzyć się cud by we właściwy sposób interweniowali.
    • teczowa-szmata Odpady z garbarni. 05.08.12, 21:43
      Taki problem znaleźć właściciela, ile takich zakładów jest w Radomiu i okolicy?
      • wemur Re: Odpady z garbarni. 05.08.12, 22:59
        Nakazami i zakazami raczej się tu nic nie zdziała. Miasto musi zadbać o wywóz wszelkich śmieci i o czystość w całym mieście czyli opodatkować wszystkich. Inaczej nic z tego nie będzie.
        Dzisiaj bajzel jest wszędzie, bo nikt za to w praktyce nie odpowiada mimo, że odpowiednie przepisy są. Śmieci walają się wszędzie bo wywóz kosztuje. Każdy więc płaci tylko tyle ile musi a reszty pozbywa się w lesie, śmietnikach osiedlowych itp. Ludzkie. A straż miejska... ? Do czego się nadaje ta straż miejska...Lepiej byłoby dofinansować policję, żeby "boy" był zawsze w zasięgu wzroku. Albo kupić więcej koszy i pojemników na śmieci.
    • shootthemall Worki pełne śmieci w lesie. Znów sprawcy nie ma? 05.08.12, 22:44
      przyłapanych na zaśmiecaniu lasu należy rozwalać na miejscu
    • w1m A co z małymi śmieciami? 06.08.12, 09:16
      Jesteśmy flejtuchami, bałaganiarzami i cwaniakami w kwestii śmieci podrzucanych do lasu i do osiedlowych śmietników.
      A co ze śmieciami "małymi" - papierek po batonie, woreczek, bilet, pudełko po papierosach, butelka?
      W Radomiu, na przykład na Ustroniu można przejść kilometry wręcz nie znajdując złamanego kosza (do sprawdzenia). Trzeba to dalej roztłumaczać? Połowie się nie chce używać koszy, ale może ta połowa której się chce, rzuca w końcu w desperacji papierem gdziekolwiek, bo nie ma kosza?...
    • Gość: iiii Re: Worki pełne śmieci w lesie. Znów sprawcy nie IP: *.ise.polsl.gliwice.pl 06.08.12, 10:32
      A ja już mniej potępiam tych wszystkich wyrzucających...
      Przed wyjazdem na urlop pozbieraliśmy z mężem z działki wszystkie pobudowlane śmieci, jakie jeszcze gdzieś tam po kątach się walały (głównie jakieś folie, styropian i pozostałości po posiłkach ekipy budowlanej). Popakowaliśmy w worki, załadowaliśmy na przyczepkę i mąż wykonał telefon na "nasze" wysypisko. Okazało się, że "nie przyjmą, bo wagę mają popsutą". Obdzwoniłam wszystkie okoliczne wysypiska. W większości przyjmują tylko "od swoich", są i takie, które by przyjęły, ale nie wpuszczają osobówek, niektóre w ogóle nie przyjmują od indywidualnych odbiorców. Zadzwoniłam znowu (już odrobinę zdenerwowana, bo zależało mi na pozbyciu się tych śmieci przed wyjazdem na urlop) na "nasze" wysypisko. Pan poinformował mnie, że od dwóch tygodni czekają na serwis (sic!) i on mi nie jest w stanie powiedzieć kiedy waga będzie naprawiona. Nie ukrywam, że "troszkę" na pana nakrzyczałam, a potem zadzwoniłam do UM z pytaniem czy (i jak) można złożyć skargę na działanie ZUK.
      Śmieci jednak przeleżały w przyczepce. Po powrocie z urlopu telefon na wysypisko i informacja "waga działa trochę (hm...), ale śmieci można przywieźć". Okazało się, że ta "awaria" dotyczyła programu obsługującego wagę i ciągle jeszcze nie została usunięta. No i cały problem był w tym, że trzeba było kwit wypisać odręcznie...
      Jak widać w naszym pięknym kraju nie jest łatwo pozbyć się śmieci w cywilizowany sposób.
      Na marginesie - jak za tonę śmieci płaci się 300 PLN, to chyba nie chodzi tu o koszty (nasze ważyły 160 kg, a objętościowo było tego całkiem sporo). I jeszcze jedno - nie da się nie mieć podpisanej umowy na wywóz śmieci, jak się jest właścicielem domu jednorodzinnego.
      • Gość: ... Re: Worki pełne śmieci w lesie. Znów sprawcy nie IP: *.radom.vectranet.pl 06.08.12, 10:55
        umowe możesz mieć tylko co z tego?
        ktoś ma umowe na 1 pojemnik, a śmieci "produkuje " dużo więcej
        co z reguły robi z nadwyżka, ano wywozi do lasu
        opodatkowanie, tez nic nie pomoże jeśli miasto nie zapewni odbioru każdej ilości smieci,a nie tylko pojemnika czy dwóch.
    • dogen45 Postawić tam straż miejską z fotoradarem 09.08.12, 10:29
      Albo najlepiej bez radaru.
      • Gość: Piotr Re: Postawić tam straż miejską z fotoradarem IP: *.radom.vectranet.pl 09.08.12, 20:02
        Podrzucane śmiecie i wiele innych ważnych spraw oblewają strażnicy miejscy.
        Nie wiem.Komu potrzebna jest w Radomiu Straż miejska? Im samym.Mają ponad 100 miejsc pracy.Strażnicy jeżdżą sobie ładnymi autkami jak dziedzice.A piechotą nie łaska?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka