Dodaj do ulubionych

A Ty co wiesz o nowych zasadach zbiórki odpadów?

06.05.13, 23:06
W wielu miastach w kraju, rozpoczęły się już na szeroką skalę akcje informacyjne o nowych zasadach zbiórki odpadów. Na rozklejanych plakatach można przeczytać najważniejsze informacje dotyczące zmian. Mieszkańcy otrzymują ulotki do skrzynek a w wielorodzinnych blokach wiszą od kilku dni ulotki informacyjne. W okolicznych sklepach, aptekach i punktach usługowych też trudno przegapić informację. Niektóre miasta zdecydowały się również na akcje informacyjną na przystankach. Niestety w Radomiu NIE!
Oczywiście mieszkańcy mogą sobie wejść na stronę www.radom.pl ale natłok informacji w postaci udostępnionych kilkunastu dokumentów pdf z uchwałami itp. informacji zbitych w bardzo chaotyczny sposób jest trudny do przeanalizowania. Kilkanaście podstron z ogromem zbędnych informacji i brak podsumowania najważniejszych zasad zbiórki odpadów oraz obowiązków jakie spoczywają na mieszkańcach sprawia, że bardzo łatwo zrezygnować z dalszego przeglądania tej strony. Tekst na stronie jak i szata graficzna jest błędnie zaprojektowana co znacząco utrudnia analizę informacji jak i samo dotarcie do interesujących faktów.
Przykre, że miasto nie organizuje akcji informacyjnej w szerszym tego słowa znaczeniu niż akcja billboardowa z której miała okazję śmiać się cała Polska ;( Jeśli w ogóle jest jakaś akcja informacyjna i co gorsza poniesiono podobne koszty niż na wspomniane oplakatowanie miasta z podobizną prezydenta Kosztowniaka, to należałoby zastanowić się czy odpowiedzialne za ten stan konkretne osoby w UM, powinny tam jeszcze pracować.
Obserwuj wątek
    • Gość: RAC A Ty co wiesz o nowych zasadach zbiórki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.13, 23:22
      Mam deklarować - sortowane czy zmieszane, a na jakiej zasadzie to będzie robione?
      Jeśli mam kupić jakieś pojemniki- to pytanie - Jakie i za ile?
      Bo jeśli dla sortowanych (max 40 zł) (indywidualnie) mam mieć co najmniej dwa pojemnik po 250 złotych sztuka a przy zmieszanych (max 50 zł) tylko jeden to różnica przez dwa lata się nie zwróci.
      Mam dzierżawiony kubeł, ale czy jak go wykupię, będzie spełniał wymagania techniczne lub kolorystyczne.

A co się tyczy kampanii informacyjnej to określenie skandal jest zbyt delikatne.
      • prawdziwyprowokator Re: A Ty co wiesz o nowych zasadach zbiórki 06.05.13, 23:34
        A w Warszawie składać można deklarację online:
        czysta.um.warszawa.pl/web/strony/deklaracje
        Czysto i przejrzycie, można powiedzieć: dobrze posegregowano informacje :)
      • Gość: Radomianka Re: A Ty co wiesz o nowych zasadach zbiórki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.13, 09:08
        a dlaczego mam być zmuszona do posiadania pojemnika???? Śmieci w workach z kosza domowego umieszczam w workach 120 l i wystawiam panom śmieciarzom w dniu odbioru przed nieruchomość, co może wystawię kosz? i jak wrócę z pracy to mogę cmoknąć słupek od płotu bo tyle by zostało zamiast kosza, to jakaś bzdura totalna i wyciąganie zbędnej kasy z kieszeni obywatela. A co do informacji przecież to tradycja w Radomiu, tak zapiep.....precyzyjnie i silnie żeby obywatel kompletnie nie wiedział kto, co , z kim, jak i za ile. Czekam na informacje na piśmie z UM dostarczoną do mojej skrzynki pocztowej z dokładnymi informacjami jak to ma wyglądać. W urzędzie jest tylu " fachowców" że jeden może poświęcić 8 godzin na opracowanie informacji a drugi na ich wydrukowanie ..Radzę zabrać się do pracy już, bo czas ucieka
        • Gość: Alfons Re: A Ty co wiesz o nowych zasadach zbiórki IP: *.182.110.206.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.05.13, 09:44
          bylem na w urzędzie i powiedzieli ze będą zabierac wszystkie smiecie a więc nawet 5 pojemników 120l

a w warszawce....

Samorządowcy dali prezydent Warszawy czas do 16 maja. Chcą, by do tego czasu ratusz wycofał się z cięć w oświacie, podwyżki biletów i obniżył stawki za wywóz śmieci.

"Żądamy wycofania się ratusza z chybionej polityki niszczącej komfort życia w stolicy i drenującej kieszenie jej mieszkańców, dając coraz mniej w zamian" - napisali w liście do Gronkiewicz-Waltz. Twierdzą też, że urzędnicy i politycy Platformy Obywatelskiej działający w stolicy podejmują szkodliwe decyzje i tracą kontrolę nad miastem.
    • kolega20 Re: A Ty co wiesz o nowych zasadach zbiórki odpad 07.05.13, 11:16
      wpolityce.pl/artykuly/52929-smieciowa-katastrofa-nadchodzi-czy-czeka-nas-neapol-w-polsce-natychmiast-wstrzymac-ustawe-smieciowa
    • Gość: Kazimierz Re: A Ty co wiesz o nowych zasadach zbiórki odpad IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.13, 17:26
      Mam mieszkanie w bloku, które chcę wynająć od dłuższego czasu. Puste metry kwadratowe nie generują śmieci, czy też mam płacić za "swoje" puste kontenery?
      Znajomi mają domek letniskowy, za jakie miesiące muszą uiszczać opłaty?
      Kiedy poznamy szczegóły? 30 czerwca? Jak już wszystkie absurdalne decyzje będą zatwierdzone?
      Brak informacji UM w sprawie zasad zbiórki śmieci to celowe działania. Mają uchronić przed świadomością obywatelską i buntem!
      • Gość: Zyzio Re: A Ty co wiesz o nowych zasadach zbiórki odpad IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.13, 17:41
        Wiem, że trudno doszukać się odpowiedzi na takie pytania jak:
        Dokładnie w jaki dni ktoś odbierał będzie u mnie śmieci z konkretnego śmietnika?
        Kto będzie pilnował śmietnika, który wystawię przed posesję w celu jego opróżnienia przez służby, kiedy będę w pracy? 
        Różnokolorowe śmietniki będą do kupienia, czy też do wynajęcia? 
        Czy mogę we własnym zakresie zadbać o śmietniki do segregowanych odpadów i czy muszą być o określonych kolorach (mam obecnie 3 zielone)? 
        Nie mam pojęcia jak obliczyć wysokość stawki, którą mam uiścić i komu?
        Mam płacić za m2 powierzchni ogólnej mojego domu czy użytkowej? Garaż w podpiwniczeniu i kotłownię też mam wliczyć? 
        Kiedy ktoś nauczy nas właściwego sortowania? Mamy szukać sami sobie pomocy? 
        Dostaniemy jakieś ulotki a może musimy kupować konkretną lokalną gazetę przez tydzień aby mieć pewność, że z niej się czegoś dowiemy w jednym z wydań?

Pytań jest wiele. Niestety doświadczenie pokazuje, że to wyłącznie nasz problem. Będzie okazja później dowalić surową karę za błędy nieświadomych pozostawionych samym sobie obywatelom.
        • Gość: dsf Re: A Ty co wiesz o nowych zasadach zbiórki odpad IP: *.radom.vectranet.pl 07.05.13, 18:57
          Kolor śmietnika nie ma znaczenia. Jeśli mieszkach w domku to chyba masz powyżej 70 metrów kwadratowych. Śmietniki należy samemu zakupić.
          • Gość: Śmietniczka Re: A Ty co wiesz o nowych zasadach zbiórki odpad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.13, 17:50
            Ale odpowiedz mi po co???? Po cholerę mi kosz na śmieci o pojemności 120 l, niech mi to ktoś wytłumaczy, śmieciarka nie wessie mojego kosza do wnętrza , tylko albo śmiecie luzem albo worek w który spakuje te śmieci.
            • Gość: dsf Re: A Ty co wiesz o nowych zasadach zbiórki odpad IP: *.radom.vectranet.pl 08.05.13, 18:59
              nie mam nic wspólnego z władzami, ale odpowiem. Podejrzewam, że wymyślili obowiązek śmietnika, żeby mieszkaniec miał gdzie zbierać śmiecie. Śmieciara pewnie będzie jeździła raz na tydzień, więc gdzieś te śmieci trzeba trzymać.
        • Gość: cgcj Re: A Ty co wiesz o nowych zasadach zbiórki odpad IP: *.radom.vectranet.pl 07.05.13, 19:07
          Wzór i Informacje o deklaracji (na dole): www.radom.pl/page/2995,deklaracje-o-wysokosci-oplat-za-gospodarowanie-odpadami-komunalnymi.html

Należy ją złożyć w UM wejście od Żeromskiego. Tam można o wszystko pytać, za udzielanie informacji płacą za to tym urzędnikom!
        • Gość: hj Segregacja IP: *.radom.vectranet.pl 07.05.13, 19:18
          Na dwie grupy:
          - suche - płastkik (np. butelki), opakowania wielomateriałowe, puszki (np. po piwie), generalnie to co jest suche i nie będzie tam pleśni i grzybów. Tylko te odpady mają być suche i czyste, np. z butelki po napoju wylejemy resztki, a opakowanie po śmietanie opłuczemy
          - mokre - resztki jedzenia, to co może zgnić, to co jest obrzydliwe (chustki higieniczne, pampersy), generalnie odpady organiczne
          Ponadto:
          - szkło - do takich pojemników: www.radkom.com.pl/a/image/plakaty_2012/szk%C5%82o.jpg (opłukane, bez przykrywki - zakrętki i nalepki) Tylko butelki i słoiki. Szkoło takie jak talerze, szklanki, szyby, czy lustra nie należy tam wrzucać bo potrzebują innej temperatury do topienia w piecu.
          - elektroodpady (żarówki, telewizory - to co ciągnie prąd) - są zbiórki dla tego rodzaju odpadów: www.radkom.com.pl/a/image/lewa_ramka/Punkty%20zbierania.jpg
          Skup odpadów prowadzony przez Radkom:
          radkom.com.pl/a/image/skup_surowcow/Plakat%20skup3.jpg
          Poza tym wiele informacji jest na stronie Radkomu:
          www.radkom.com.pl/radkom/zbiorka_odpadow/294,1.htm
          Najlepsze jest to, że mi za to nikt nie płaci, a konowały Kosztowniaka biorą za to kasę i im to wisi!
          • Gość: Komuch z PiSu Re: Segregacja IP: *.play-internet.pl 08.05.13, 07:32
            Tylko nie konowaly! Jest kryzys przez Tuska wiec musimy oszczedzac. Jedna kampania informacyjna wystarczy. Z czego wyplaca nam pozniej premie i skad kase na fikcyjne nowe stanowiska? Przed UM powinni postawic wielkie kontenery do segregowania ...urzednikow i wtedy powinno sie cos dopiero zmienic!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka