Dodaj do ulubionych

LIST OTWARTY do Prezydenta Radomia

04.08.04, 16:14
Pozwoliłem sobie takowy napisać i wysłać do samego adresata oraz (jak
przystało na list otwarty) do portali internetowych i mediów. A o co chodzi?
Chodzi o linię kolejową Radom-Tomaszów. Obawiam sie bowiem, że władze naszego
miasta znów będą się biernie przyglądać jak tracimy kolejne okno na świat.
Treśc listu poniżej.

================================
Szanowny Pan
Zdzisław Marcinkowski
Prezydent Miasta Radomia

Szanowny Panie Prezydencie!

Coraz liczniejsze doniesienia prasowe nie pozostawiają wątpliwości:
sieć połączeń kolejowych na Mazowszu będzie korygowana, a w ramach tej
korekty przewiduje się likwidację połączenia Radom-Tomaszów. Do tego, by
zamierzenia te stały się rzeczywistością dopuścić nie wolno(!!). Rok temu
pozwoliliśmy biernie, by zlikwidowano jedyny jeżdżący tą linią pociąg
pośpieszny do Łodzi pomimo, iż jego wyniki finansowe wcale nie prezentowały
się źle. Dziś praktycznie odcięci jesteśmy od drugiego co do wielkości miasta
Polski. Odnosi się nieodparte wrażenie, że jesteśmy świadkami powolnej, acz
konsekwentnie realizowanej polityki zmierzającej do całkowitej likwidacji
linii kolejowej łączącej Radom z zachodnimi ziemiami naszego kraju.
Obserwowane działania są do tego niewątpliwie przyczynkiem.
Likwidować jest łatwo; odtwarzać zniszczone więzi komunikacyjne – niezwykle
trudno. Najlepiej świadczy o tym przykład linii Kraków-Wieliczka: pomimo
dużej frekwencji parę lat temu zlikwidowano tam połączenia osobowe. Dziś,
kiedy próbuje się je wznowić okazuje się, że ich rentowność jest praktycznie
żadna. Inny cenny w omawianej sytuacji przykład: jak to się dzieje, że
rentowna (podobno) jest jednotorowa, niezelektryfikowana linia biegnąca
równolegle ze Skarżyska do Tomaszowa, a dwutorowa, zelektryfikowana,
nowocześniejsza z Radomia nie? Dziwne prawda?
Nie wolno w obecnej sytuacji stać i czekać biernie na rozwój
wydarzeń. Prezydent Miasta Radomia nie może być administratorem mienia
komunalnego – musi być w Radomiu gospodarzem dbającym o miasto jako całość.
Tego oczekuję od Pana ja, jako radomianin. I pewnie nie tylko ja. Trzeba
niezwłocznie podjąć zakrojone na szeroką skalę działania: porozumieć się z
samorządami powiatów i gmin leżących na omawianej trasie i sporządzić jasno i
wyraziście sformułowane, merytorycznie podparte protesty; podjąć dialog z
wszystkimi ugrupowaniami politycznymi i lobbować zarówno w mazowieckiej
spółce kolejowej, ale także wśród czynników rządowych, w kręgach
parlamentarnych etc. Utrzymanie przewozów na linii Radom-Tomaszów leży w
interesie nas wszystkich, więc o poparcie dla takich działań nie należy się
martwić. Do współpracy trzeba pozyskać media (wszak są „czwartą władzą”) i
możliwie dużo organizacji, stowarzyszeń etc.
Czas ucieka i jest go coraz mniej. Czy możemy sobie pozwolić na to, by za
naszymi plecami decydowano o dalszej degradacji i tak już niedorozwiniętej
infrastruktury komunikacyjnej Radomia i Regionu?? Odpowiedź brzmi: NIE.

Z wyrazami szacunku

Otrzymują:
1). Adresat
2). Media i portale internetowe
3). A/a
================================
Obserwuj wątek
    • Gość: modaR Re: LIST OTWARTY do Prezydenta Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 17:32
      Isox podpisuję się pod Twoim listem ale z jednym ALE. Nie zgadzam się z jego
      drugim zdaniem a w szczególnoście słowem "pozwoliliśmy". Wiem, że tego rodzaju
      listy wymagają dyplomacji i żeby nie został on rzucony do szuflady należy
      trochę się "podłożyć". Jednak jaka jest prawda wszysscy wiedzą. To oni czyli
      rządzący prezydent wraz z wiceprezydentami nie zrobili nic, aby linię tą
      uratować chociaż mieli różne instrumenty nacisku od oficjalnych samorządowych
      począwszy na nieoficjalnych bardzo dobrych kontaktach z posłami (szczególnie
      lewicy) skończywszy. Nie kiwnięto nawet palcem! To my, forumowicze i Gazeta
      Wyborcza byliśmy na alarm, ale okazało się że jest to wołanie głuchego w
      puszczy. Myślę, że chociaż Ci odpowie i liczę na to, że nie tak enigmatycznie i
      wymijająco, jak niektórym radnym na niektóre interpelacje. Powodzonka
    • jdk Re: LIST OTWARTY do Prezydenta Radomia 04.08.04, 17:33
      Podpisuje sie obiema rekami pod tym listem i zachecam, by jak najwiecej osob
      uczynilo podobnie.

Dosc biernego siedzenia i patrzenia, jak Radom krok po kroku traci resztki
      rangi duzego osrodka regionalnego. Likwidacja urzedow, brak planow w zakresie
      szybkich drog, kolei, inwestycji strukturalnych, stracona (?) szansa na
      lotnisko - teraz likwidacja linii kolejowej - to wszystko wpisuje sie w jeden
      ciag negatywnych zdarzen, do ktorych doprowadzila bierna postawa radomskich
      wladz.

Trzeba mocno zabrac glos w tej sprawie!
    • Gość: Robcio Re: LIST OTWARTY do Prezydenta Radomia IP: *.udn.pl 04.08.04, 20:56
      Nie można pozwolić na degradacje miasta do rangi małej mieściny, likwidacja
      połączeń, brak inwestycji, powodują, że Radom staje sie coraz mniej atrakcyjny,
      a jeśli kiedyś dojdzie do oddzielenia Warszawy z mazowsza to przecież musimy
      coś zaoferować żeby być jednym z ważniejszych miast na mazowszu.
    • Gość: NITKA Re: LIST OTWARTY do Prezydenta Radomia IP: *.zywiec.plusnet.pl 05.08.04, 09:25
      Da się coś zrobić w tej sprawie?
      • isoxazolidine Re: LIST OTWARTY do Prezydenta Radomia 05.08.04, 10:53
        Gość portalu: NITKA napisał(a):

> Da się coś zrobić w tej sprawie?

zdecydowanie tak. można napisać do prezydenta i zwrócić mu uwagę na zarysowany
        problem. o ile wiem to na chwilę obecną oprócz mojego sa zostały już wysłane i
        inne listy. im więcej osób to uczyni tym lepiej dla sprawy.

idąc dalej: fachowcy od spraw przewozów kolejowych (których na szczęście mam
        przyjemnośc znać) szykują podłoże merytoryczne żebyśmy mogli zredagować protest
        do mazowieckiej s-ki kolejowej - chodzi o to by wykazać, że ta linia wcale nie
        kwalifikuje się do zamknięcia, że są inne, gorsze a jednak nielikwidowane a z
        drugiej strony, że są możliwości rozwoju tej linii. lada moment to powinno być
        gotowe i wówczas ruszymy dalej.

zastanawiam się czy nie warto uruchomić po prostu akcji zbierania podpisów pod
        protestem w tej sprawie. wymagało by to jednak jakiegoś "centrum
        strategicznego" gdzie spływałyby wypełnione listy, gdzie można by pobrać nowe,
        gdzie możnaby poznać szczegóły operacji, aktualny stan prac etc. może GW
        włączyłaby się do działania??

przy okazji: Pan Prezydent ma 14 dni na odpowiedź (zgodnie z obowiązujacym
        porządkiem prawnym) - jeśli jej nie otrzymam będe drążył. nie odpuszczę.

pozdrawiam i dziekuję wszystkim za słowa poparcia
        isotox
    • Gość: Observator Re: LIST OTWARTY do Prezydenta Radomia IP: 213.199.192.* 05.08.04, 12:29
      Panie Szanowny Prezydencie!
      Zawal Pan tą sprawę a naprawdę będziesz miał Pan opinię ostatniego
      nieudacznika. O to Panu chodzi?
    • Gość: ico Re: LIST OTWARTY do Prezydenta Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 12:49
      Jestem temu przeciwny dla mnie i mojego srpdowiska ważnieszje
      są linie podmiejskie i tam powinny iść pierwsze wolne srodki
      aglomeracja Radomska jest aglomeracją dużą i powinna mieć połaczenie z Miastem.
      Jedna linia kolejowa nic wielkiego nie załatwi.
      Załatwi tylko jakieś jednoosobowe pragnienia.
      Pozdrawiam wszystkich adwersarzy!
      • jdk Re: LIST OTWARTY do Prezydenta Radomia 05.08.04, 21:55
        Nie nalezy odpuszczac zadnej sprawy!

Komunikacja miejscowosci podradomskich z centrum miasta jest rowniez wazna!

Ale trzeba walczyc i o jedno i o drugie.

A swoja droga: napisz cos wiecej o "sobie i o swoim srodowisku"...
        • Gość: RADONA Re: LIST OTWARTY do Prezydenta Radomia IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 05.08.04, 22:38
          BRAWO! PODPISUJE SIE POD TYM LISTEM NOGAMI I REKAMI:))) Na poważnie, Drodzy
          Radomianie i Mieszkańcy Ziemi Radomskiej! Linia kolejowa to bardzo ważny
          argument dla każdego ośrodka miejskiego. Przed laty z koleją szedł rozwój, dziś
          jest podobnie, im więcej dana aglomeracja ma połączeń tym lepiej jest
          postrzegana w oczach inwestorów. APELUJĘ DO WAS! WYSYŁAJCIE LISTY, PETYCJE DO
          PREZYDENTA MIASTA, KOLEI (PKP Przewozy Regionalne Sp. z o.o. - Mazowiecki
          Zakład Przewozów Regionalnych w Warszawie - Sekcja Radom, ul. B.Prażmowskiego6)
          lub bezpośrednio do naczelnika sekcji Radom - Pani Anny Karwickiej, do starosty
          radomskiego, Urzędu Marszałkowskiego! Nie możemy stracić tych przewozów, Radom
          musi mieć połączenie z Polską Zachodnią, z aglomeracją łódzką!
          • isoxazolidine Re: LIST OTWARTY do Prezydenta Radomia 06.08.04, 10:23
            możesz podać adresy. maile i telefony?
            będzie łatwiej.
            pozdrawiam
            isotox
          • isoxazolidine podaję przydatne maile, telefony etc .... 06.08.04, 11:24
            ..::Przewozy Regionalne Warszawa::..
            ul. Grójecka 17, 02-021 Warszawa
            tel.: 659 36 03
            fax.: 524 40 39
            email: p@pkp.com.pl
            ------------------------------------
            ..::Starosta Radomski::..
            tel.:(048) 3655801 wew. 100
            fax (048) 3655807
            ..::Zarząd WOjewództwa Mazowieckiego::..
            tel. (+22) 5979-100
            fax (+22) 5979-290
            e-mail: urzad_marszalkowski@mazovia.pl
            ..:: Przewodniczący Sejmiku Województwa Mazowieckiego
            Piotr Fogler::..
            tel. (+22) 695-66-16, 695-64-27
            fax (+22) 620-27-07
            e-mail: fogler@mazovia.pl
            ..::Marszałek Województwa Mazowieckiego
            Adam Struzik::..
            tel. (+22) 5979-104
            fax (+22) 5979-275
            e-mail: a.struzik@mazovia.pl
            • Gość: nawóz Re: podaję przydatne maile, telefony etc .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.04, 12:08
              klawiaturka w dłoń i do majlowania. już piszę. a co mi szkodzi.
              a może coś to da? masz moją szabelkę izoxo.
      • isoxazolidine Re: LIST OTWARTY do Prezydenta Radomia 06.08.04, 10:25
        Gość portalu: ico napisał(a):

> Jestem temu przeciwny dla mnie i mojego srpdowiska ważnieszje
        > są linie podmiejskie i tam powinny iść pierwsze wolne srodki
        > aglomeracja Radomska jest aglomeracją dużą i powinna mieć połaczenie z
        Miastem.
        > Jedna linia kolejowa nic wielkiego nie załatwi.
        > Załatwi tylko jakieś jednoosobowe pragnienia.
        > Pozdrawiam wszystkich adwersarzy!

ja myslę że nie jednostkowe pragnienia. dla mieszkanów powiatu przysuskiego czy
        opoczyńskiego to jest kwestia komunikacyjnego "być albo nie być". o tym jak to
        się ma do sprawy radomia już pisałem
        pozdrawiam
        • Gość: taśmociąg isox - jedziemy jedziemy :) brawo!!!!! IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 06.08.04, 11:04
          Też jestem ZA.Popieram każdą pozytywną akcję skierowaną na tory zmian na lepsze
          w naszym mieście.Nie wolno Nam myśleć że jest sprawa "mało ważna/istotna".O nie!
          Ziarnko do ziarnka... a może coś w tej dziurze sie zmieni.

Popieram.
          • jdk Re: isox - jedziemy jedziemy :) brawo!!!!! 06.08.04, 16:56
            Do0kladnie!!

Wyslac mejla nie jest trudno!

A tym bardziej - jesli napisze wiele osob, kazda cos od siebie - sila tego
            bedzie duza!

P.S. Ja poki co od 2 dni nie otrzymalem zadnej odpowiedzi. Czekamy dalej!
            • Gość: metaclopramidum Re: isox - jedziemy jedziemy :) brawo!!!!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 06.08.04, 21:25
              Bawcie się, bawcie. Co to już nie było: województwo (jakiś komitet nawet
              powstał, ciekawe, czy działa), lotnisko, filharmonia itd. Ot, zwyczajne bicie
              piany. Teraz sezon ogórkowy, to o czymś trzeba pisać.
      • Gość: żółtobrzuch Re: LIST OTWARTY do Prezydenta Radomia IP: 64.203.129.* 08.08.04, 22:09
        Reprezentujesz z całą pewnością Spółkę Bez Żadnej Odpowiedzialności i Umiejętności MPK.
        Przyjmij do wiadomości, że na linie podmiejskie MPk nie pójdą żadne wolne śroki bo Gminie Radom nie wolno dać na to środków. Te Wasze linie podmiejskie nie są potrzebne żadnej gminie do której jeździcie bo nawet rozmawiać z wami nie chcą.
        Wasze linie też załatwiają tylko jednoosobowe pragnienia bo przecież wożą tylko powietrze.
        Większość tego badziewia, albo wszystkie, musi być zlikwidowana - im prędzej tym z mniejszą szkodą dla mieszkańców Radomia.
    • Gość: KIBIC Re: LIST OTWARTY do Prezydenta Radomia IP: *.dc.dc.cox.net 07.08.04, 13:06
      Cos nie tak. Kto finasuje wycieczki do Tomaszowa? Kto jezdzi do Radomia i po
      co, jak nie ma tam pracy? Co ma prezydent miasta do kolejek? On sie zajmuje
      smieciami a nie kolejkami. Oddac/sprzedac kolejke w rece prywatne. Wtedy
      zobaczymy czy utrzyma sie ona przy zyciu. JAK NIE TO JA ROZEBRAC. Dosc tego
      myslenia, ze Prezydent zajmuje sie wszystkim.

Co sie z Wami ludzie dzieje?
    • Gość: trzeźwy Re: LIST OTWARTY do Prezydenta Radomia IP: 216.127.68.* 07.08.04, 13:49
      Isoxasolidine, modaR i pozostali!
      A może łaskawie zechcielibyście mówić chociaż trochę do rzeczy a nie tylko od rzeczy?
      Chcecie aby ktoś był za czymś czy przeciwko czemuś to podajcie liczby i fakty!
      Niech ktoś powie jaka jest rentowność tej linii, ile jest kursów i ile to kosztuje, ile jest potrzebne pieniędzy i od kogo (jakich gmin) aby ta linia funkcjonowała tak jak dotąd, ile radomian dziennie korzysta z niej i ile miasto miałoby dopłacać aby ta ilość pasażerów miała to bezpośrednie połączenie? itp. itd.
      Apele i hasła są dobre ale na wiecach związkowych albo do uprawiania propadandy.
      Podajcie te wszystkie dane a chętnie podyskutuję i z pewnością nie hasłami uzasadnię dlaczego jestem za czymś albo przeciwko czemuś.
      Bez takiego podejścia to co piszecie jest zwykłym wodolejstwem.
      • Gość: Gulfib Re: LIST OTWARTY do Prezydenta Radomia IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 07.08.04, 14:24
        A od czego ty w urzedzie pobierasz kasę? Chcesz mieć wszystko na gotowo?
        Zakasaj rękawy nie oglądaj się na Banasiewicza (przykład idzie z góry) i
        zapieprzaj do roboty darmozjadzie!!!
        • Gość: trzeźwy Re: LIST OTWARTY do Prezydenta Radomia IP: 216.127.82.* 07.08.04, 19:37
          Ja tylko nie cierpię durniów, którzy wydają wielkie deklaracje, manifesty czy listy otwarte i takich, którzy je popierają i stawiają żądania (mierzone wydaniem ciężkiej forsy) nie zadając sobie wcześniej najmniejszego trudu aby zapoznać się z faktami, konkretami, które mogą być jedyną podstawą do wydawania ocen i podejmowania decyzji.

P.S.: Nie pracuję w Urzędzie Miejskim i nie biorę z niego kasy.
          • Gość: RADONA Re: LIST OTWARTY do Prezydenta Radomia IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 08.08.04, 21:24
            Nie znam dokładnych liczb, nawet nie wiem czy takie znajdują się w PKP PR na
            Grójeckiej w wawie. Tu nie chodzi o żadne wycieczki do Tomaszowa ta linia daje
            możliwość połączenia kolejowego Radomia z Zachodnią Polską. Fakt, może i dużo
            osób nie jeździ na tej linii, ale od czego są autobusy szynowe, które są
            znacznie bardziej ekonomiczne od ciężkich jednostek ezt. Dla mnie osobiście
            mogą być dwa, trzy połączenia na dobę (osobowe), ale koniecznością dla Radomia
            jest pociąg jeżdżący na np. do Poznania, Szczecina. To skandal, żeby jeździć do
            tych miast przez Warszawę. Swoją drogą, w gestii samorządu (prezydenta) jest
            też dbanie o to, aby miasto miało połączenia z całą Polską. Niestety jak się
            sprawuje taką funkcję trzeba liczyć się nawet ze sprawami tego pokroju. Na tym
            polega piastowanie urzedu o chrakterze całoksztaltu polityki miasta. co z tego,
            że Radom leży na tych ważnych szlakach kolejowych, jak nie będzie można po nich
            dojechać do tego miasta - chyba że wskoczy się na węglarkę i przyjedzie się
            pociagiem towarowym.
          • isoxazolidine Re: LIST OTWARTY do Prezydenta Radomia 09.08.04, 09:48
            ja nie będę Cię wyzywał od durniów. nie mam tego zwyczaju. jajkolwiek nie
            zadałeś sobie nawet trudu by zapytać czy zapoznałem się z faktami, liczbami etc.
            otóż tak - zapoznałem się. i wcale nie wygląda to dobrze. polecam lekturę między
            innymi przzeciekawych artykułów w nr2/2004 periodyku "transport i komunikacja".
            w przeciwieństwie do Ciebie nie jestem skłonny do przedwczesnych osądów.
            mimo wszystko pozdrawiam
    • isoxazolidine Re: LIST OTWARTY do Prezydenta Radomia 09.08.04, 09:45
      GW zareagowała na temat - w wydaniu papierowym. EchoDnia też, jakkolwiek
      popełnili kardynalną pomyłkę - napisali, że linia jest niezelektryfikowana (!!!)
      - chyba im się coś pokręciło i pomyliło z linią Skarżysko-Tomaszów.

Póki co odpowiedzi nie otrzymałem.
      • Gość: metaclopramidum Re: LIST OTWARTY do Prezydenta Radomia IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 13.08.04, 16:26
        A co się dzieje z komitetem co to miał walczyć o województwo?
        A lotnisko, filharmonia itd ?
        • Gość: KIBIC Re: LIST OTWARTY do Prezydenta Radomia IP: *.dc.dc.cox.net 14.08.04, 14:44
          Mozna ustalic i stworzyc fundusze na przyciagniencie inwestycji do miasta.
          Mozna tez rozszerzyc obowiazki Prezydenta o ta aktywnosc ale nalezy mu tez
          dodac pieniedzy do jego uposazenia. Na tej bazie stworzyc platforme wyborcza i
          szukac kandydatow, ktorzy maja doswiadczenie jak przyciagac inwestorow i
          odpowiednie kontakty krajowe i miedzynarodowe.

Poprostu stworzyc nowa jakosc w celu zmniejszenia bezrobocia. Takie
          nawolywania do Prezydenta aby cos robil lub nie jest na ogol "biciem piany".
          Sadze, ze Prezydent robi to co moze najlepiej, jak nie to sie go zmieni.

• Gość: miś Re: LIST OTWARTY do Prezydenta Radomia IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 14.08.04, 16:59
      Rozszerzyć obowiązki prezydenta? Nie daj Boże!!! Nie wiesz co piszesz!!!
      Przecież on razem z nadprezydentem puściliby nas w skarpetkach!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka