Gość: Nemo IP: *.udn.pl 17.08.04, 21:19 Dziewczynki i chłopcy fajnie się bawicie. Szkoda tylko, że za nasze pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ewa Re: Za, a nawet przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 11:06 Zajęcia na studiach zaocznych odbywaja się w soboty i niedziele, czy ktos pomyslał, że są ludzie, którzy do naszego miasta przyjeżdżają i muszą sobie kupić w sklepie cos do jedzenia , do picia itd., przeciez nie wiozą wszystkiego ze sobą a tak będą musieli robić .Zadzwoniła do mnie koleżanka, która w Radomiu studuje i zwróciła mi uwage na jej problem, a przyjeżdża z Otwocka. Radom, chce uchodzic za miasta uniwersyteckie, bo ma taką sznsę ze względu na liczbe oddziałów różnych uczelni. Czy nasi radni zastanowili się i wzięli wszystkie za i przeciw pod uwagę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczepan RODZINA ODPOCZYWA IP: 80.249.4.* 18.08.04, 15:00 A moze tak otworzyć sklepy od poniedziałku do piątku w godzinach od 10 - 10:30 wtedy rodziny miałyby jeszcze więcej czasu wolnego dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo jest coraz lepiej IP: *.udn.pl 03.09.04, 21:08 www.wr.com.pl/index.php?option=news&task=viewarticle&sid=597 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Za, a nawet przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 21:32 W ostatnim akapicie chodzi chyba o sierpień, a nie lipiec.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robus Re: Za, a nawet przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 21:47 Skoro koniecznie chcecie sobie jeździć wózkiem po sklepie cały tydzień - zlikwidujcie niedziele i oczywiście święta, a zwłaszcza Boze Narodzenie i Wielkanoc.Przecież w tym kierunku zmierzamy, a właściwie jesteśmy niezbyt subtelnie popychani.Kupuj zawsze i wszędzie. Żyj by kupować. Rzeczy potrzebne i niepotrzebne. Weź ze sobą dzieci, niech sie uczą od małego, one i tak chodzą tam na wagary.Jest zabawnie. Ale nie dla wszystkich - kilka tysięcy kobiet w tym czasie zastanawia się co z ich dziećmi, bo za ladę ich nie wezmą, a stoją tu cały tydzień... ku uciesze demokratycznej większosci. Następne ogniwo ewolucji - homo marketus (tłum.:człowiek bezmózgi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pello Re: Za, a nawet przeciw IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 17.08.04, 21:56 Może i homo marketus, ale pieniążki potrzebne każdemu, nawet te zarobione w niedzielę. Zwłaszcza, że nie ma ich za wiele. A popros, czy czujesz się "popychany"? Jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyf Re: Za, a nawet przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 22:21 Dosc!Uchwala jest i niech pozostanie przynajmniej do końca roku wtedy zobaczymy jak ona funkcjonuje.Czy Karasiowi nie przeszkadza to iż pochód 1 majowy byłby liczniejszy o pracowników marketów?Odbieram sld jako partie bojacą sie zmian i reform .Boją sie już po pierwszym dniu ograniczonego handlu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody Za, a nawet przeciw IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 17.08.04, 22:26 ja tez jestem zdecydowanie za "TAK" taka uchwala jest potrzeba. ale jesli ktos mowi ze nie ma czasu na zakupy w inne dni oprocz niedzieli to ja mam pytanie: Czy Ty pracujesz w soboty do 20??? nie znam zadnej firmy, instytucji ktora tak dlugo by pracowala. nie wiem moze na nocej zmienie lekarze, pilicjanci, strazacy. Przeciez supermarkety czynne sa do 22 a przed swietami az do 24 to przeciez jest czas na zakupy a pozniej w niedziele lezec i nic nie robic prawda? ustawa powiena pozostac do konca roku i powiennismy WSZYSCY zobaczyc jakie zmieny wprowadzila. Prawda? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pello Re: Za, a nawet przeciw IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 17.08.04, 22:36 A komu się chce i kto ma na to siły, aby po pracy do 20 iść na zakupy do marketu? Od tego jest dzień wolny - czyli niedziela. Czy to trudno zrozumieć? Ale co tam. OK. Zamknijcie. Do utrudniania życia pracującym i płacącym podatki na rzecz tych co tak usilnie utrudniają - jestem przyzwyczajony. I tak sobie poradzę - Selgross jest czynny cały dzień w niedzielę. Resztę można zamknąć. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Za, a nawet przeciw IP: *.t-s.pl 18.08.04, 13:48 Pracuj od niedzieli do piątku, to będziesz miał sobotę na zakupy. A niedzielę zostaw w spokoju wolną dla pracowników marketów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pello Re: Za, a nawet przeciw IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 18.08.04, 14:16 Dzięki za rady - jakbym z nich skorzystał, miałbym z pewnością czas na zakupy. I nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robus Re: Za, a nawet przeciw IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.04, 07:36 Uważasz, że szarpanie się "poważnych" ludzi o darmowe wiaderko, które rozleci sie nazajutrz, albo zakup promocyjnego "koncentratu" sześciokrotnie rozcieńczonego w porozumieniu z producentem pod tzw. marką handlową to nie jest popychanie? Większość ludzi nie podejrzewa nawet jak są oszukiwani przez handlowych gigantów. A z ekonomicznego punktu widzenia jest to pompa pieniędzy z Radomia w kieszenie molochów, na skalę jakiej sobie nawet nie wyobrażamy. A sam mówieś, że nie ma ich za wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pello Re: Za, a nawet przeciw IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 18.08.04, 08:49 Sam określiłeś "powagę" tych ludzi, a więc diagnozę już postawiłeś. Dalej toczysz już dyskurs sam ze sobą na temat zagrożeń, z którymi średniorozgarnięci klienci sklepów radzą sobie z łatwością. Zaintrygowała mnie jedynie "pompa", jej ekonomiczny aspekt oraz Twoje kłopoty z wyobraźnią. Czy chcesz o czymś opowiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fela Re: Za, a nawet przeciw IP: *.infoplus.com.pl 18.08.04, 13:11 co to jest dyskurs? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pello Re: Za, a nawet przeciw IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 18.08.04, 17:31 Rzeczywistość jako dyskurs. Gdyby zapytać analityka dyskursu, dlaczego uważa dyskurs za dziedzinę wartą badania, odpowiedziałby najprawdopodobniej tautologicznie, że dzieje się tak, gdyż rzeczywistość, w której przyszło nam żyć, ma charakter dyskursywny . Co jednak oznacza dokładnie taka wypowiedź? Badając etymologię pojęcia dyskursu dochodzimy do łacińskiego pojęcia discursus, oznaczającego tyle, co rozmowa, mowa, przemówienie. Rzeczywistość dyskursywna byłaby więc rzeczywistością wytwarzaną na kształt rozmowy, dyskusji – światem płynnym i procesualnym, rozpiętym w procesie negocjowania znaczenia pomiędzy minimum dwoma jego ośrodkami (dwoma różnymi, komunikacja to tłumaczenie nieznanego). Należy przy tym dodać, że w niektórych przynajmniej ujęciach dyskursywnych zmienia się samo ujęcie rozmowy, tzn. ulega ona internalizacji. Istotą świadomości jest jej wewnętrzna dialogiczność, dyskusja tocząca się pomiędzy wchodzącymi w jej skład strukturami (reprezentacjami poznawczymi obiektów znaczących). Spojrzenie takie umożliwia rozszerzenie pojęcia dyskursu, nie jest on już tylko pojęciem określającym rozmowę dwóch osobnych indywiduów. Z takim samym powodzeniem może być stosowane do wszelkiego rodzaju aktów negocjowania znaczeń przekazów komunikacyjnych, niezależnie od zapośredniczającego je medium, i niezależnie od tego, czy w naturze tych przekazów leży sprzężenie zwrotne, będące przecież kluczowym warunkiem rozmowy. Zakreślona w ten sposób wstępna definicja dyskursu wychodzi poza dwie podstawowowe kategorie komunikacji, tj. mowy i pisma. Dyskurs może odtąd dotyczyć również znaczeń „komunikowanych” przez przedmioty materialne, organizację przestrzeni społecznej etc. Rozumienie rzeczywistości jako konstruktu powstałego w procesie negocjowania znaczeń oznacza, że traci ona swój uniwersalistyczny charakter - stając się tym samym kategorią uwarunkowaną historycznie i kulturowo. Ujmując rzecz w kategoriach pragmatysty Richarda Rortyego, jest tworem nie tyle odkrywanym, co stwarzanym. "Rzeczywiste" to tyle, co ważne dla danej społeczności, uznane za takie w wyniku przebiegu procesu jej rozwoju społecznego. Istnienie danej formy rzeczywistości znajduje swe ugruntowanie w pewnej formie istnienia języka – formie przekraczającej zasób słownictwa (leksykon) oraz sposób konstruowania poprawnych wypowiedzi (gramatykę) i rozszerzoną o aspekt trzeci, społeczną praktykę posługiwania się językiem (pragmatykę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Fa so la si do Re: Za, a nawet przeciw IP: 217.17.35.* 19.08.04, 07:27 Weźno Pan napisz coś od siebie, a nie cytuj nam tu artykułów z pl.wikipedia.org/wiki/Dyskurs Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pello Re: Za, a nawet przeciw IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 19.08.04, 08:05 Co, też Pan wrzuciłeś "dyskurs" na google? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Fa so la si do Re: Za, a nawet przeciw IP: 217.17.35.* 19.08.04, 11:32 Nie, wystarczy pierwsze (dosłownie) całe zdanie z twojej (rzekomo) jak przypuszczałem wypowiedzi, wy Google to wyłapały, a znalazły tylko jedną strone i wszysko już było dla mnie jasne, gdybyś zmienił ze 2 literki było by trudniej, a tak sprubój w Googlach napisać "Gdyby zapytać analityka dyskursu" i sam zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pello Re: Za, a nawet przeciw IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 19.08.04, 14:12 he he, można i tak, ale po co? Przecież i tak było wiadomo, że to czysto naukowy bełkot, dostępny tylko przez wyszukiwarki. Kolega, który pytał się co to "dyskurs", odpowiedź dostał wystarczającą, wszak i tak pewnie chciał poddać w wątpliwośc istnienie takiego słowa. Teraz pewnie zapyta się, co to jest "wszak". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Brawo IP: *.t-s.pl 18.08.04, 13:42 To jest świetna pointa. Homo marketus - Człowiek bezmózgi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz przeciw IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 17.08.04, 22:26 A mnie sie podoba pomysł z zamknięciem hipermarketów.Towarzyszu z SLD, jedz jeden z drugim do Niemiec i spróbuj coś kupić w sobotę popoludnie czy niedzielę....ha!!! Tam rzadzi lewica, i jakos nie zmienia tego zakazu. Bzdura Autorze tekstu, ze akurat wszyscy cierpią w Radomiu z powodu zamknietych sklepow w niedziele. Proszę nie generalizować tego smutku niedzielnych zakupowiczów spacerowiczów po muzeach radomskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJK masz jakieś sprawdzone dane IP: 193.111.144.* 17.08.04, 22:36 ile procent jest za a ile przeciw ? Ja tam nie jestem fanem otwartych sklepów w niedziele, ale osobiscie uważam, że to dawało pewien komfort w zakupach, a w zasadzie w braku konieczności kupowania na zapas bo zawsze można było podjechać i kupić co akurat brakowało, np. bułki na kolację w niedziele jeszcze ciepłe itp. Poza tym to nie tylko artykuły spożywcze tylko cała otoczka usług, markowych małych sklepów, elektroniki, konsumpcji itp. A co w przypadku jak w niedzielę wpadną nieoczekiwani goście a w domu nic nie ma albo zepsuje się radio czy telewizor, pralka itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: masz jakieś sprawdzone dane IP: *.t-s.pl 18.08.04, 13:54 Ty nie pytaj, ilu jest pomiganych, dla których najwyższy poziom rozrywki to latanie po marketach w niedzielę. Zapytaj, ilu pracowników hipermarketów jest fanami pracy w niedzielę. A jak nie masz co zrobić z gośćmi, to zaproś ich do restauracji. Tak robią cywilizowani ludzie, bo przyjazd gości nie musi być dla nich harówką i mordęgą. A za odwiedziny niezapowiedzianych gości nie mścij się na kasjerkach marketów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pello Re: masz jakieś sprawdzone dane IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 18.08.04, 14:14 ..jasne - mścij się na kucharzach i kelnerach - fanów pracy w niedzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: masz jakieś sprawdzone dane IP: *.t-s.pl 18.08.04, 14:25 Coś Ci sie pomyliło. Ja nigdzie nie byłem zwolennikiem pracy w niedzielę, również kucharzy i kelnerów. Ale są pewne zawody, które muszą w niedzielę pracowac np. dyspozytor mocy w elektrowni, policjanci itp. I uznawanie tego nie ma nic wspólnego z handlem w niedzielę. Sklepy nie muszę być w tym dniu otwarte. Kiedyś nie były i jakoś ludzie z głodu nie umarli. Natomiast propozycję pójścia do restauracji traktuj jako sarkazm na idiotyczne argumenty obowiązku handlu w niedzielę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pello Re: masz jakieś sprawdzone dane IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 18.08.04, 15:01 Coś Ci się też pomyliło. Ja też nie jestem zwolennikiem pracy w niedzielę. W ogóle nie jestem zwolennukiem pracy - wolę odpoczywać (taki sarkazm z mojej strony:) Marek, sklepy przecież nie MUSZĄ być otwarte w niedzielę nigdzie w całej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJK A ja nie jestem fanem pracy w poniedziałek IP: 193.111.144.* 18.08.04, 21:58 a jak będę zarabiał 10 średnich krajowych to wtedy bedę w każdą niedzielę chodził do restauracji ze znajomymi na obiad i pewnie też w sobotę na kolację. A co do pracy w niedzielę to jak nie chcą to przecież mogą nie pracować, mogą poszukać sobie innej pracy. Obowiązuje tutaj normalne prawo rynku jest zapotrzebowanie na handel w niedzielę to trzeba handlować. A co do ilości pomiganych i fanów pracy w niedzielę, to dopóki tych pomiganych będzie zdecydowanie więcej niż tych fanów pracy w niedzielę to fani będę musieli pracować albo na ich miejsce przyjdzie inny fan. Takie teraz mamy czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KaK Re: masz jakieś sprawdzone dane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 10:59 Człowieku Jak ktos nie ma pieniedzy to pracuje w niedziele a jak wprowadza zakaz handlu w niedziele to w ogole nie bedzie pracował! jak ktos ma ochote na zakupy w ta sama niedziele to co ciebie to obchodzi?!jego sprawa a ty mozesz sobie pojsc do restauracji jako cywilizowany czlowiek i zjesc 10 razy droższe ziemniaki z kapustą ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJK przecież to reprezentacja całego naszego miasta IP: 193.111.144.* 17.08.04, 22:26 a popatrzcie tylko ile głosów pozwoliło im tymi reprezentantami zostać. Na przykład Langowski Andrzej - dostał ich 426, Pyrcioch Tadeusz - 554 itd. miasta.gazeta.pl/radom/1,35223,1160805.html Ciekawe co by było gdyby trzeba tylko tyle samo+1 by ich odwołać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruba baba Re: Za, a nawet przeciw IP: *.udn.pl 17.08.04, 23:31 Masz racje Nemo haha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelniczka Re: Za, a nawet przeciw IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 18.08.04, 00:38 Jestem kobietą robiącą zakupy, jestem wyborcą, i bardzo żałuję, że radni nie mają ważniejszych priorytetów niż zakupy w niedzielę.Zamknięcie sklepów w mieście- więcej zarobią w gminach podradomskich i ewentualnie w W-wie gdzie część z nas bedzie łączyła wyjazd rodzinny z chwilą na spokojne zakupy na tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vault Re: Za, a nawet przeciw IP: *.sympatico.ca 18.08.04, 00:52 RADNYCH PIERDOLENIE O SZOPENIE. PROSIMY O JESZCZE, MAMY NIEDOSYT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŁEPEK Re: Za, a nawet przeciw IP: 193.111.144.* 18.08.04, 07:24 O PRAWICZKI RUSZYŁY DO KONTROFENSYWY! BUACHACHACHA! DUPA BLADA PAJACE! TO BYŁ BŁĄD I MOI KOLEDZY Z RADOMIAN RAZEM TO ZROZUMIELI (PREZYDENT OD POCZATKU BYL PRZECIW) . LEPIEJ TAKI B;LĄD NAPRAWIĆ NIŻ MĘCZYĆ NIM SPOŁECZEŃSTWO. A WAM GULA LATA , WIĘC JAK KUNDELKI MUSICIE POSZCZEKAC! SZCZEKAJCIE SZCZEKAJCIE SONTY FALKI MIZERY LEPECKIE I INNE OSZOLOMY - KUMPLE LANGOWSKIEGO. WIDZE ZE WSPOLNOTA SAMORZĄDOWA BEDZIE MIALA JUZ 5 RADNYCH DOLICZAJAC LANGOWSKIEGO. BUACHACHACHA. JAK SIE MA WLADZE - MA SIE WSZYSTKO! A WAM POZOSTANIE UJADANIE. THIS IS MY GREAT SATISFACTION. POZDROWKA ;) WASZ ODDANY ŁEPEK. ps . TY,M WSZYSTKIM KTORZY MNIE OBRAZAJA POWIEM TAK - BYLEM KIEDYS ZWOLENNIKIEM SOLIDARNOSCI, DZIS TWIERDZE ZE TO BYL NAJWIEKSZY BLAD MOJEGO ZYCIA. NIECH ZYJA RR! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amos Re: Za, a nawet przeciw IP: *.nfz.gov.pl / 62.233.197.* 18.08.04, 08:19 Nareszcie SLD się budzi z marazmu. Tak, Panowie, nie powinno być takiej uchwały w naszym mieście. Jestem zwolennikiem wolności inndywidualnych - także do zakupów w niedzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Za, a nawet przeciw IP: *.t-s.pl 18.08.04, 13:59 To idź do piaskownicy i pobaw się w sklep. Twoje zachcianki nie będą szkodzić wtedy innym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vis Re: Za, a nawet przeciw IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.08.04, 18:36 Drodzy dyskutanci popierający uniewaznienie uchwały w spr. niedzielnego handlu. Życzę Wam szczerze aby Wasze matki, żony, kochanki, siostry popracowały w handlu co najmniej pół roku, zwłaszcza w marketach. Przyniosą Wam kupę szmalu, nieustające usmiechy i dobro słowo... Po 6 miesiacach możemy pogadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Fa so la si do Markety naszą nadzieją??? IP: 217.17.35.* 18.08.04, 08:50 Widać po wiekszosci postów że markety otwarte w niedzielę są nadzieją dla wielu niezaradnych, zapracowanych do granic możliwości rodzin, którym coś się nagle popsuło, czegoś w domu zabrakło, ktoś nagle ich odwiedził lub okazało się że nie wiedzą co zrobić z wolnym czasem. Ktoś inny narzeka, że nie zarobi tego dnia, ale jak mawiał mój dziadek, jeden Niemiec w wojne mu powiedział, że jest u nich taki przysłowie "co zarobisz w niedzielę w poniedziałek stracisz". Ci ludzie nie wyobrażają sobie życia bez owartego markietu w niedzilę, są nieszczęśliwi z tego powodu, płaczą jak małe dzieci którym zabrano nagle zabawkę, wymyślają psudoargumenty, wylewają swoje fobie i frustracje na forach, obrażają innych ludzi i demokratycznie wybrane władze, okazując absolutny brak szacunku dla innych, są samolubni i egoistyczni, widzą tylko czubek własnego nosa, na pewno zdecydowana wiekszaośc z niech nie pracowała nigdy w niedzilę, Na dodatek tego, inni pseudo dziennikarze im wtórują, widząc argumenty tylko jednej strony (patrz ostati TV Dami) gdy pokazywali TYLKO niezadowolonych klientów. Czy to są prawdziwi chrześcijanie, który Bóg dał 10 SŁÓW, by mieli Jego błogosławieństwo w życiu i byli szczęśliwi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pello Re: Markety naszą nadzieją??? IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 18.08.04, 09:02 Gość portalu: Jaś Fa so la si do napisał(a): >płaczą jak małe dzieci którym zabrano nagle zabawkę, wymyślają psudoargumenty, wylewają swoje fobie i frustracje na forach, obrażają innych ludzi i demokratycznie wybrane władze, okazując absolutny brak szacunku dla innych, są samolubni i egoistyczni, widzą tylko czubek własnego nosa, < > Na dodatek tego, inni pseudo dziennikarze im wtórują,...< no coments Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Fa so la si do Re: Markety naszą nadzieją??? IP: 217.17.35.* 18.08.04, 09:10 >Gość portalu: Pello napisał(a): > no coments no coments Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stacho Re: Markety naszą nadzieją??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 09:05 "Na tę chwilę nie ma przesłanek, by rezygnować z uchwały - twierdzi Ryszard Fałek. - Jeśli miałbym zmieniać, to tylko godziny - lepiej byłoby dopuścić handel od 8 do 11. A potem cała niedziela byłaby już dla rodziny." I teraz już wszystko wiadomo. Przynajmniej jednego stać na życie rodzinne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJK Re: Markety naszą nadzieją??? IP: 193.111.144.* 18.08.04, 22:14 > lepiej byłoby dopuścić handel od 8 do 11. No bez jaj, w niedzielę wstaję o 9 na 9:30 do Kościoła to już nigdzie przed 11 nie zdążę. To jest zdecydowanie zły pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezrobotny z Radom Re: Markety naszą nadzieją??? IP: *.acn.pl 18.08.04, 09:44 A może chcesz wywołać małą wojne religijną na forum Prawdziwy Chrześcijaninie i (chyba) demokrato hę? Jestem Muzułmaninem i w podobno demokratycznym kraju moge liczyć na poszanowanie moich norm religijnych również w piątek. A co z Żydami? W ramach szacunku i demokracji dla nich dać wolną sobote! Z szacunku reszta też nie powinna pracować-Wszyscy będą mieli co najmniej 3 dni wolnego w tygodniu dla rodziny i dla religi. Kraj powszechnej szczęśliwości! Ze społecznegu punktu widzenia-W Radomiu widze macie naprawde raj- tyle wolnych miejsc pracy! Bezrobotni przebierają w ofertach! A mówią że u Was bezrobocie i bieda aż piszczy... Zamykajcie... Ale każdy powinien mieć wolny wybór... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Markety naszą nadzieją??? IP: *.t-s.pl 18.08.04, 14:04 W każdym muzułmańskim kraju za obużanie się na poglądy religijne większości trafiłbyś do więzienia za obrazę Mahometa. Przypominam Ci że Polska od ponad tysiąca lat jest krajem chrześcijańskim i wolny dzień jest tu w niedzielą. Nie podoba Ci się jedź do Iranu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szybka osa Re: Markety naszą nadzieją??? IP: *.infoplus.com.pl 18.08.04, 09:54 ŚWIĘTA RACJA. Nagle okazało się, że inwestorzy przestaną walić drzwiami i oknami do naszego miasta, 90% zatrudnionych w regionie to pracownicy kas w hypernowej, kler rządzi i nakazuje, Radom stał się pośmiewiskiem świata(czy na pewno to jest przyczyną???), francuzy się obrażają, holendrzy płaczą, niemcom to się nie mieści w głowie, a polacy zapracowani nie nają gdzie kupić butów i skarpetek. SLD szuka poklasku i głosów poarcia, Marcinkowski nie wie jaak nazywa się miasto, którym "rządzi". JEDNYM SŁOWEM D R A M A T. Wyżywka dla słabiej zbierających myśli, umiejących przeczytać cenę i basta. Ludzie świat się wam zawalił? EWIDENTNY przykład robienia nagonki w mediach na niepopularne decyzje SUPERLOBBING . Onet wczoraj dał artykuł "Zakaz handlu w święta: Radom mniej atrakcyjny". A może bardziej? Czemu w mediach nie ma racji tych, dla których ta uchwała jest na poziomie? Jeśli tak wszyscy płaczą za głosenm supermarketow i tych co pociągają za sznureczki, że w niedzielę musza kupować to proponuję RÓWNE ZASADY DLA WSZYSTKICH. i tak np domagam się: # Otworzyć wszystkie urzędy w niedzielę, kto nie będzie chciał chodzić w niedzielę do urzędu to niech nie chodzi! Wolny kraj. Jeśli sklepy mają być czynne w niedzielę to urzędy też. # Sesje rady miejskiej powinny odbywać się cały tydzień z niedzielą włacznie. # itp, itd. Jeśli odwołają uchwałę w tym momencie to Radom na prawdę przestanie być, jako tako, atrakcyjny, gdyż nie jest wiarygodne miasto, które zmienia decyzje jak rękawiczki. Dzięki SLD teraz na prawdę możemy stać się pośmiewiskiem dla kraju, dla tych którym uchwała sie spodobała (SĄ TACY),bo miasto stchórzyło i dla jej przeciwników, jak ma się to teraz. Budujmy miasto z charakterem i zasadami. Ja bym na rok zostawił tą uchwałę, doprecyzował szczegóły i niejasności. Poczekajmy na inne miasta i zobaczmy jak to będzie na prawdę. Teraz bazujemy na teorii, sztucznych tłokach w niedzielę w supermarketach w godzinach dopuszczalnego otwarcia (promoce dla naiwnych), na opiniach lobbystów i podkupionych dziennikarzy. I w naprawdę myślę, że wiara nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJK Ja tam lubie pracować w niedzielę IP: 193.111.144.* 18.08.04, 22:09 ale w domu, no dobra, to supermarkety spożywcze niech będą zamknięte, żeby tylko zostawili NOMI i PRAKTIKERA jak mi farby, gwoździ zabraknie albo złamie mi się wiertło do betonu. I chrześcijan Ty do tego nie mieszaj bo to nie ma nic do rzeczy, znaczy się wszystkie inne grupy społeczne co muszą pracowac w niedzielę to nie są chrześcijanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Fa so la si do Re: Ja tam lubie pracować w niedzielę IP: 217.17.35.* 19.08.04, 08:02 > Gość portalu: JJK napisał(a): > I chrześcijan Ty do tego nie mieszaj bo to nie ma nic do rzeczy... Jak to nie ma, na tym opiera się całe życie, włącznie z gospodarczym. Zasady zawarte w Biblii (szczególnie podkreśliłem cały ST i NT)odnoszące się i do np. handlu czy zachowań międzyludzkich powinni stosować wszyscy, bez względy na wyznawaną wiarę. 10 Przykazań obowiązuje zawsze i wszędzie. Chyba nie powiesz mi że np. w gospodarce powinno się krać(VII), kłamać czy zeznawać fałszywie (VIII), morderczo zazdrościć(X), zbijać(V), zdradzać(VI), nie szanować innych (IV ewentualnie I i III), no chyba że wyznajesz Machiawelizm. Niektórzy zapewnie zastanawiają sie nad fenomenen powodzenia czy bogactawa Żydów, zapominając że w wiekszości przypadków jest ono spowodowane zasadami zawartymi w Starym Testamecie. Może nie jest to czas i miejsce by teraz o tym dyskutować, ale dodam tylko jedno, bogactwo dla Żyda to błogosłowieństwo od Boga, niepowodzenie i bieda to nieprzychylność Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Langowski wziął kasę od Leclerca? IP: *.info-test.pl 18.08.04, 09:57 Można podejrzewać różne rzeczy, bo Leclerc olewa uchwałę, wiedząc, że zniszczy ona tylko drobnych kupców, których nie stać na płacenie kar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gelo Trzy godziny handlu w niedziele to dobry kompromis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 10:00 wszystko można zdążyć kupić jeśli nie przychodzi sie do marketu na spacery. Mam nadzieje że obecny stan pozostanie a ludzie przyzwyczają się do nowe sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
miki190 Re: Za, a nawet przeciw 18.08.04, 10:15 Gazeta napisała: "Jolanta Korpetta- Zych, PO Teraz jestem na urlopie, jak wrócę za tydzień, to zacznę intensywnie myśleć." Nie wiem, co o tym (intensywnie) myśleć?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-Karaś Re: Za, a nawet przeciw IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 18.08.04, 10:21 Karaś to jeden wielki (dosłownie) chachmęt.Nie wie jak poderwać spadające notowania partii przestępców SLD.Teraz głosowałby za wszystkim co tylko przyniosłoby zwyżkę notowań.Gdzieś ma dobro rodzin osób tam pracujących, gdzieś ma budżet miasta, które nic z marketów nie ma, gdzieś miał utratę ogromnej ilości miejsc pracy kiedy rodzimi pracodawcy byli zmuszeni do zwolnien przez markety.Liczy się prywata: jego firmy i jego partii.Przy tym ma silny atut: takich lewicowych krzykaczy jak np Pello, dla którego markety są wyśmienitą formą rozrywki i edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pello Re: Za, a nawet przeciw IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 18.08.04, 10:51 Gość portalu: anty-Karaś napisał(a): > takich lewicowych krzykaczy jak np Pello, dla którego markety są wyśmienitą > formą rozrywki i edukacji. .."ciemność, ciemność widzę" - Maksio Paradyż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) A Tyś jest prawicowa k...a :) fajnie Ci? IP: *.info-test.pl 19.08.04, 09:32 hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radomianin Podajcie nazwiska tych którzy głosowali za zakazem IP: 80.249.4.* 18.08.04, 10:28 .... a prawdopodobnie się wycofają, albo będzie to dla nich śmierć medialna. Większość mieszkańców Radomia jest przeciw zakazom a dla takich radnych informacja publiczna, że głosowali "za" tokiniec kariery. Ja na żadnego z nich nie zagłosuję NIGDY!!!!!!!!! Takie zakazy przypominają czasy komuny, co wolno, a czego nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Fa so la si do Re: Podajcie nazwiska tych którzy głosowali za za IP: 217.17.35.* 18.08.04, 10:35 Pokaż mi jakiś wiarygodny sądaż który by wskazywał że wiekszość ludzi z Radomia jest przeciw uchwale. Skąd takie dane? Dziś na Onecie był takowy, ale wiadomo, ze każdy mógł głowoć po kilka razy, więc jest niewiarygodny, do południa było 65/30/5. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radomianin Re: Podajcie nazwiska tych którzy głosowali za za IP: 80.249.4.* 18.08.04, 11:40 sondaż zrobiłem wśród swoich znajomych, poglądy mają różne - od prawa do lewa ale nikt nie był za zakazem. To mi wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Fa so la si do Re: Podajcie nazwiska tych którzy głosowali za za IP: 217.17.35.* 18.08.04, 11:44 Ja też zrobiłem sondaż wśród znajomych i wszyscy byli przeciw, ale to mi nie wystarczy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Za, a nawet przeciw IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 18.08.04, 11:37 nieroby do roboty a nie dyskutować czy ktoś ma niedzielę spędząć z rodziną czy chodzić po markecie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Fa so la si do Re: Za, a nawet przeciw IP: 217.17.35.* 18.08.04, 11:46 A ty co tu robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezadowolony Re: Za, a nawet przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 12:10 Jasiu - załóż interes - np. sklep i pogadamy, czy nie otworzysz (przynajmniej czasami) w niedziele - szczególnie jak będziesz miał średnie (małe ??) przychody) A tak przy okazji dla pytających się co może być otwarte - słownie nic poza aptekami i stacjami benzynowymi ... taksówki, PKS - sprzedaż detaliczna usług bary, kawiarnie (internetowe także) - sprzedają usługi kierowcy w autobusach MPK - zakaz sprzedaży biletów BUS-y (konkurencja MPK i PKS) - także - sprzedaż usług kasy PKP - także sprzedaż detaliczna Więc powiem tylko tyle - MUSI być WSZYSTKO ZAMKNIĘTE W NIEDZILE poza kościołami, stacjami benzynowymi i aptekami (to jet wtedy przestrzeganie prawa, a nie udawanie .....) Radni są odzwierciedleniem elektoratu - ja na szczęście na nich nie głosowałem.. pzdr P.S. Czy kościoły też nie świadczą usługi w niedziele ??? (mam takie wrażenie - a jak tak to zamykamy kościoły w niedziele i tyle) - ale to już jest pytanie do prawnika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Fa so la si do Re: Za, a nawet przeciw IP: 217.17.35.* 18.08.04, 12:24 Człowieku o czym ty piszesz? Przeczytaj sobie uchwałę na: www.radom.pl/?news=131 że przepis dotyczy tylko PLACÓWEK HANDLU DETALICZNEGO!!!!! Gość portalu: niezadowolony napisał(a): > Jasiu - załóż interes - np. sklep i pogadamy, czy nie otworzysz (przynajmniej > czasami) w niedziele - szczególnie jak będziesz miał średnie (małe ??) > przychody) Właśnie, że otwieramy w niedziele, między 11.00 a 14.00. Pasi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezadowolony Re: Za, a nawet przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 12:44 Idź do prawnika - placówka handlu detalicznego - to także punkty usługowe( i nie tylko). także najpierw wizyta u prawnika,. założenie firmy i pogadamy - jak tak dalej pójdzie - to zwolnie pracownika (lub będzie siedział na 1/2 etatu) - i o to ci chodzi ?? Sądząc z Twoich wypowiedzi, NIGDY nie prowadziłeś działalności (przynajmniej legalnie), i nie wiesz, że dla wielu punktów sprzedażyn usług te cztery dni, to zarobek na składki ZUS-u za siebie (a nie są małe). Jedyna rzecz to najlepiej liczyć cudze pieniądze. pzdr P.S. Czy nie jesteś bezrobotny albo uciskany (wyzyskiwany) przez pracodawce (może odpowiesz) ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Fa so la si do Re: Za, a nawet przeciw IP: 203.190.254.* 18.08.04, 13:21 To nie są pytania do mnie. Pytaj tych co to uchwalali, ja jestem TEŻ konsumentem i tak to widzę. A mój IP... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezadowolony Re: Za, a nawet przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 13:30 A po co mi Twój IP ??? (pewnie proxy :P, albo się podszywasz pod Jasia ) Nie jestem przeciwnikiem zakazu handlu - ale w tej formie to jest on bez sensu. Moim skromnym zdaniem to kara powinna wynosić np. 30% PRZYCHODU z danego dnia - w tym momencie ci którzy chcieliby ryzykować, to ryzykowaliby. W takim przypadku wątpliwe jest, czy markety robiłyby takie "promocje" i inne głupoty...... A tak dla równości (bez rozgraniczenia na detaliczny i hurtowy) proponuje wprowadzić całkowity zakaz handlu w niedziele i święta z karą na poziomie 30% przychodów z tego dnia (niech będzie oprócz aptek i sklepów) - wtedy będzie równość - zero taksówek, biletów PKP i PKS, itd. ...... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Za, a nawet przeciw IP: *.t-s.pl 18.08.04, 14:17 Nie mogę się z Tobą zgodzić, że handel to to samo co usługi. Popytaj w GUs, tam gdzie nadają regon. Swoją drogę informuję Cię, że byłem pracownikiem zatrudnonym na umowę o pracę, prowadziłem własną firmę, byłem bezrobotnym pozbawionym zasiłku za to, ze kiedyś prowadziłem firmą, byłem zatrudniony na umowę agencyjną i co z tego. Jestem przeciw handlowi w niedzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezadowolony Re: Za, a nawet przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 14:35 "1. Ustala się dni otwierania i zamykania placówek handlu detalicznego na terenie Radomia – od poniedziałku do soboty, z wyłączeniem świąt, w godzinach pomiędzy 0.00 do 24.00." - cytat z uchwały placówka handlu detalicznego - określenie szerokie (w tym momencie też jestem placówką handlu detalicznego - tylko tyle, że np. sprzedaje bilety na usługi transportowe, itd......) a interpretacja prawa jest taka a nie inna - usługodawcy też handlują detalicznie - tylko że usługami. A w GUS-ie to jest potrzebne do statystyk, a nie wykładni prawnej. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
pnawrot Re: Za, a nawet przeciw 18.08.04, 15:17 Lepiej później niż wcale. Nie zmienia to faktu, że radomscy radni nie mają ważniejszych spraw na głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Za, a nawet przeciw IP: *.com 18.08.04, 16:08 pan KARAS powinien sam popracowac w niedziele to by wiedzial co to znaczy jak sie rodzine zoztawia i pracuje sie po 12 godzin w supermarketach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Za, a nawet przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 17:38 Ludzie sprywatyzujcie swoje kioski i nie pracujcie u Karasia.Pracować u Karasia to większy wstyd niż pracować w Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Langowski, a bankructwo kasy miejskiej IP: *.udn.pl 18.08.04, 19:17 Jak Wojewódzki Sąd Administracyjny uzna rację E.Leclerc - czyli spółki RADOMDIS w sprawie niedzielnego handlu, to za różnice w zyskach pomiedzy handlem w niedziele przed i po 15 sierpnia pokryje kasa miejska. Ciekawe jak to wytrzyma? Ciekawe ilu handlowców wniosło sprawę do sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo bis Re: Langowski, a bankructwo kasy miejskiej IP: *.udn.pl 18.08.04, 19:34 Wiele miast prosi o radomską uchwałę bo wszyscy chcą niedziel wolnych od handlu, a nasi radni ciężko przestraszeni chcą się rakiem wycofać. To będzie wstyd na całą Polskę jak zostaniemy na spalonym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Langowski, a bankructwo kasy miejskiej IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 18.08.04, 21:36 To ty chyba zatrzymałeś się na etapie czerwonej pajęczyny.Już dawno nie ma Sądów Wojewodzkich!!! Są Sądy Rejonowe, Okręgowe, NSA, Apelacyjne, Najwyższy, Trybunał Konstytucyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Langowski, a bankructwo kasy miejskiej IP: *.udn.pl 18.08.04, 22:57 Dz.U.03.72.652 ROZPORZĄDZENIE PREZYDENTA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ z dnia 25 kwietnia 2003 r. w sprawie utworzenia wojewódzkich sądów administracyjnych oraz ustalenia ich siedzib i obszarów właściwości (Dz. U. z dnia 29 kwietnia 2003 r.) Na podstawie art. 16 § 2 ustawy z dnia 25 lipca 2002 r. - Prawo o ustroju sądów administracyjnych (Dz. U. Nr 153, poz. 1269) zarządza się, co następuje: § 1. Tworzy się następujące wojewódzkie sądy administracyjne oraz ustala się ich siedziby i obszary właściwości: 1) Wojewódzki Sąd Administracyjny w Białymstoku - dla obszaru województwa podlaskiego; 2) Wojewódzki Sąd Administracyjny w Bydgoszczy - dla obszaru województwa kujawsko-pomorskiego; 3) Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku - dla obszaru województwa pomorskiego; 4) Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach - dla obszaru województwa śląskiego; 5) Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie - dla obszaru województw: małopolskiego i świętokrzyskiego; 6) Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie - dla obszaru województwa lubelskiego; 7) Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi - dla obszaru województwa łódzkiego; 8) Wojewódzki Sąd Administracyjny w Olsztynie - dla obszaru województwa warmińsko-mazurskiego; 9) Wojewódzki Sąd Administracyjny w Opolu - dla obszaru województwa opolskiego; 10) Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu - dla obszaru województw: lubuskiego i wielkopolskiego; 11) Wojewódzki Sąd Administracyjny w Rzeszowie - dla obszaru województwa podkarpackiego; 12) Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie - dla obszaru województwa zachodniopomorskiego; 13) Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie - dla obszaru województwa mazowieckiego; 14) Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu - dla obszaru województwa dolnośląskiego. § 2. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2004 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Do Madzi IP: *.udn.pl 18.08.04, 23:02 Droga Madziu najpierw troszkę poczytaj i niekoniecznie o pajeczynkach, a jak Ci one spać nie dają, to posprzataj wreszcie mieszkanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość 2 Re: Langowski, a bankructwo kasy miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 15:32 Nie uzna uchwała zgodna z prawem europejskim zobacz wypowiedzi ekspertów prawa europejskiego i orzeczenia trybunału europejskiego w sprawie handlu(dziwnie mało publikacji w prasie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homo marketikus Re: Langowski nie łam się IP: *.udn.pl 19.08.04, 00:07 Markety nas wyzwolą, markety naszym życiem, markety to jedynie słuszny sposób spędzanie wolnego czasu, markety w niedzielę i święta, bez nich nasze życie nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Langowski nie łam się IP: *.t-s.pl 19.08.04, 08:26 Na wieki wieków. Po wsze czasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viki Re: Langowski nie łam się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 15:35 Popieramy cię Langowski i nie przejmuj się baranami i pseudoeuropejczyykami,dobrze,że jest ta uchwała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uchol Re: Za, a nawet przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 15:32 A warszawiacy będą mogli najprawdopodbniej (tak zapowiedział prezydent Lech Kaczyński) wypowiedzieć się w sprawei handlu w niedzielę w specjalnej ogólnomiejskiej ankiecie. Szkoda, że radomian nikt nie zapytał, a nawet niektórzy radni nie wiedzieli chyba nad czym głosują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heyy Re: Za, a nawet przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 15:30 A ja chcę ankiety na temat sprzedaży narkotyków w supermarketach!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawe?? Radny Langowski............nasz Zbawca..... IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 20.08.04, 15:35 jestem ciekawy co Pan radny Langowski powie na temat nie placenia alimentów , moze ma na ten temat coś ciekawego do powiedzenia z wlasnego doświaczeni.......a tak przy okazji czy podobają mu sie ZYTKOWICE......... Odpowiedz Link Zgłoś