Dodaj do ulubionych

Pasażerowie skarżą się na stan autobusów

21.09.04, 20:12
Przeciez ITS systematycznie wymienia stare Ikarusy na Many. W tym roku
pojawiły się trzy krótki nieskopodłogowe Man NL 202 a od kilku dni jeżdzą
przegubowe Many SG272.
Zarówno na linii 3 jak i linii 9 nie jeżdzą same stare autobusy, ani też same
nowe. Szkopuł polega na tym, że kursy obsługiwane przez pojazdy
niskopodłogowe na linii 3 oznaczone są jedynie w dni wolne od pracy.
Tymczasem w iTs-ie nie ma nawet tylku starych autobusów, żeby obsadzić te
brygady, więc na 3 i 8 (na której jest identyczna sytuacja) codziennie jeżdżą
też nowe autobusy. Oznaczenie brygad niskopodłogowych w rozkładach leży w
kwestii jedynie MZDiK.
Teoretycznie od MZDiK-u zależy także organizowanie przetargów
długoterminowych. Gdyby taki przetarg ogłośić na kilka linii, to wtedy ITS
mógłby, podobnie jak w Warszawie, wziąć w leasing większą ilość nowoczesnych
autobusów.
Tylko, że zaraz po ogłoszeniu takiego konkursu, związkowcy z MPK zaczęliby
strajkować, protestować, tak jak to było już kilkakrotnie, na przykład po
wygraniu przetargu przez ITS drugiego przetargu. i kółko się zamyka, po raz
kolejny w Radomiu widać, że nie da się nic zrobić, aby usprawnić komunikację
miejską - by była ona przyjazna pasażerom - jeździły nowe autobusy, a obsługa
była tańsza, co pozwoliłoby MZDiKowi na większy rozwój KM w Radomiu, na
przykład przez uruchamianie nowych linii (np. na Malenice, bo mieszkańcy tej
dzielnicy zabiegają o to już ładny kawałek czasu).
Gdyby organizować długoterminowe przetargi, mogłyby też znaleźć się w nich
zastrzeżenia co do wyokości podłogi lub norm spalinowych. Tymczasem przy
konkursach organizpowanych na trzy lata, zaden przewoźnik nie będzie na tyle
głupi, aby zaoferować się do zakupu nowych autpbusów, po po trzech latach
może kolejny przetarg przegrać a pojazdy pozostaną niespłacone. No coż, w
polityce MPK nddal jeszcze mocno zalatuje socjalizmem i dopóki tam nie zrobi
się porządków, dopóty nasza komunikacja miejska nie będzie zdrowa.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pasażer Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 21.09.04, 20:19
      Ja dziś jechałem ikarusem o numerze 752 na linii 23. To jest dopiero gruchot.
      Śmierdzi, wszystko trzeszczy i jest pordzewiałe. Ze styrachu, że się rozleci
      chciałem się ptzrytrzymać poręczy, ale była tak zardzewiałe, że jescze by mi
      się rozsypwła w ręku.
      • Gość: Jaś Fa so la si do skarżą się na stan autobusów/? i ja też IP: 193.111.144.* 21.09.04, 20:45
        Zgadza się, najgorsze są te pamiętające późnego Gierka, o ceratowych,
        pomazanych, zimnych, pozszywanych i brudnych siedzeniach, rzadko sprzątanych
        i...dezyfekowanych, o trzeszczących i zabłoconych szybach i drgających i
        zardzewiałych blachach. Ale i w ITsie są plastowe siedzenia przymarzające do
        d... w jesienno-zimowe poranki, siedzenia tak wyprofilowane czy skonstruowane,
        gdzie człowiek o normalnych wzroście nie może nóg wyprostować. Czasami aż wstyd
        mi jechać i zaprosić kogoś na przejażdżkę.
        Jednego się dziwie, widziałem w Niemczech jak kierowca na przystanku końcowym
        wyciągał zwykłą myjkę do mycia szyb i zwykły pojemnik do psiukania wody i mył
        szyby. U nas kierowca na końcowym, to albo śpi, albo je, albo czyta gazetę,
        albo słycha radia, albo rozmawia z nowopoznanymi dziewczynami, albo pali
        papierosy, albo szybo załatwia potrzeby fizjologiczne, albo patrzy w niebo, po
        prostu biernie wypoczywa, ale nigdy nie wstanie po to by choćby rozprostować
        kości, nie mówiąc o tym by przetrzeć lusterka czy szyby, no chyba że tylko te
        przednie.
        • Gość: zartie Re: skarżą się na stan autobusów/? i ja też IP: *.udn.pl 21.09.04, 23:47
          Kolega chyba słaby z historii ;-)
          Najstarsze Ikarusy jeżdżące po Radomiu były z 1984 roku. Z tych które zostały
          najstarszy jest chyba właśnie 752 - ma ok. 18 lat.
          • Gość: Jaś Fa so la si do Re: skarżą się na stan autobusów/? i ja też IP: *.stat.gov.pl 22.09.04, 07:11
            OK, ale ja miałem na myśli Jelcze.
          • best_seler Re: skarżą się na stan autobusów/? i ja też 22.09.04, 16:54
            Gość portalu: zartie napisał(a):

> Kolega chyba słaby z historii ;-)
            > Najstarsze Ikarusy jeżdżące po Radomiu były z 1984 roku.

Z 1981

Z tych które zostały
            > najstarszy jest chyba właśnie 752 - ma ok. 18 lat.

Jest z 1983, wiec ma 21 lat.
            • Gość: zartie Re: skarżą się na stan autobusów/? i ja też IP: *.udn.pl 22.09.04, 23:15
              To MPK ma na swojej stronie złe informacje? ;-D
              Inne źródła podają jeszcze lata 1982 i 1983 jako początek kursowania Ikarusów
              po Radomiu.
      • Gość: pasażer Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 21.09.04, 21:21
        Stan autobusów miejskich jest skandaliczny. Za co płacimy? Bilet miesięczny
        tzw. sieć to koszt 70 zł!!! W autobusach brudno niezależnie od pory roku, zimno
        zimą a 3 i 13 wogóle nie powinny wozić ludzi. Natomiast kontlorerzy ( chłopy
        maja niezłą robotę:() , chamscy i butni:(((. Tak wygląda nasze radomskie MPK.
        • Gość: pasażerka Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 22:38
          Po pierwsze linia nr. 3 i 13 nie należą do MPK tylko do ITS.
          Po drugie kontrolerzy to też oddzielna firma powołana przez MZDiK.
          Po trzecie jak czytam wypowiedzi best_selera od razu widać że jest to ktoś z
          ITS-u lub MZDik . Komunikacja funkcjonuje już od 50 lat ale kłopoty MPK zaczeły
          się od przskształceń wprowadzonych przez świętojebliwość K.Wlazło który
          wprowadził na rynek swojego kolesia A. Michalczewskiego u którego pracował (ITS)
          Miała to być konkurencja dla MPK która miała poprawić komfort jazdy pasażerów
          i usprawnić komunikację.
          Zaczeło się od drewnianych siedzeń i starych śmierdzących gazem złomów za które
          fiskus ścigał właściciela a i tak zapłacili mieszkańcy Radomia gdyż koszty te
          pokrył dyrektor ZTM-u (po przekształceniu MZDiK)pan Popiołek o którym było
          bardzo głośno w Bydgoskim PKS-ie.
          Na zakup starych złomów ITS otrzymał zabezpieczenie kredytu od Rady
          Miejskiej.....
          itd , itd ,można wymieniać klikę kolesiów którym jeszcze do końca nie udało się
          rozwalić radomskiego MPK chcą to zrobić jak najszybciej bo widzą w tym niezły
          interes.
          Na całym świecie komunikacja miejska jest dotowana a radomska ma być
          samowystarczalna i samofinansująca się .
          Spójrzmy obiektywnie na całą komunikację i bardzo kiepski układ komunikacyjny w
          naszym mieście nad którym sprawuje pieczę nieskazitelne MZDiK.

• Gość: 13 Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.04, 08:28
            A pani ma się rozmieć KTO?
            Sprzątaczka w MPK czy kochanka prezesa?
            • Gość: pasażerka Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 15:51
              Ani sprzątaczka , ani kochanka prezesa jak to napisałeś Gościu 13 tylko
              korzystająca z komunikacji normalna osoba .Czy Ty baranie nie widzisz różnicy w
              komforcie jazdy autobusami MPK i ITS .Odnoszę wrażenie że Ty jesteś pachołkiem
              związanym z ITS-em ,lub MZDiK. Wystarczy uważnie przeczytać opinie ludzi i
              wszystko jest jasne ITS jest poprostu do d..y.
              • Gość: qq Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: 193.111.144.* 23.09.04, 08:51
                Kłopoty ... jakbysmy nadal tkwili z jednym MPK to obawiam, ze musielibysmy
                chodzic do szkoly czy tez parcy na piechote!!!
          • Gość: Moni Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 22.09.04, 09:52
            Pasażerko, kupujesz bilet czy wykorzystujesz stary, nieważny na wolne przejazdy?
          • best_seler Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów 22.09.04, 16:58
            Gość portalu: pasażerka napisał(a):

> Po trzecie jak czytam wypowiedzi best_selera od razu widać że jest to ktoś z
            > ITS-u lub MZDik .

A ja jak czytam Twoje wypowiedzi, to mogę sądzić, że jesteś z MPK. Zdanie
            dokładnie takie, jakie ma prezesostwo tej firmy. Wszyscy od zawsze spiskowali
            przeciwko MPK, a oni są biedni i nieszczęśliwi. Tylko co można powiedzić o
            prezesie, który w ciągu dwóch lat dochodowe przedsiębiorstwo wpędził w
            dwumilionowy dług, wymyśla bzdurne pomysły na zrobienie pieniędzy (wypożyczenie
            autobusów) i totalnie runjune komunikacje podmiejską. Do tego o wszystko ma
            pretensje.
            • Gość: pasażerka Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 21:54
              Nie chce mi się z tobą polemizować ,ale jak widać prawda w oczy kole.Tematem
              forum było " Pasażerowie skarżą się na stan autobusów" a jedna z pasażerek
              napisała o stanie autobusu na lini nr.3. Prezes MPK i właściciel ITS-u obchodzą
              mnie tyle co zeszłoroczny śnieg. Jeśli jesteś taki obiektywny i tak zachwalasz
              obecny układ komunikacyjny z MZDiK na czele to może wszystkim na tym forum
              udowodnisz jaką korzyść mają pasażerowie z wprowadzenia prywatnego przewoźnika
              jakim jest ITS. Jadąc do szpitala na Józefów z ul.25-czerwca chcąc nie chcąc
              muszę wsiąść w 13. A moze wyjaśnisz tu wszystkim jakie korzyści mają mieszkańcy
              Godowa gdzie przed laty jeździły autobusy MPK obsługując linie 3, po przetargu
              ITS ,a obecnie linia 6 przez MPK. Czy po wygranej ITS-u pasażerowie l.3 płacili
              mniej za bilet. NIE...!!! BYLI SKAZANI I SĄ NADAL NA PRZEWOŹNIKA JAKI IM
              ZAFUNDUJE MZDiK. Nie mam niestety samochodu w przeciwieństwie do panów prezesów
              i naszej władzy która z komunikacji nie korzysta. Ja niestety skazana jestem na
              komunikację i chciała bym jeździć w przyzwoitych warunkach takich np. jak na
              zachodzie. W przeciwieństwie do wielu młodych ludzi kasuję bilet który nie jest
              wcale taki tani. Nie wyjeżdżaj mi chłopcze że jestem z MPK bo się grubo mylisz,
              ale jak już zdecydowałeś się pisać na forum to otwórz szeroko oczy ,bądź
              obiektywny i pisz prawdę. Wcale nie twierdzę że w MPK nie ma wysłużonych już
              autobusów. Jutro też jestem skazana na linie 13. W zeszłym tygodniu ikarus na
              13 jeździł bez szyby w drzwiach czyżby to nowy rodzaj klimatyzacji?
              • Gość: Misiek Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 23.09.04, 10:55
                Twój obiektywizm jest dosyć subiektywny Pasażerko. Ja jestem skazany na 10 i
                zapewniam Cię, że to okropny gruchoti niskopodłogowy. Podobne widziałem na
                liniach 2,15, 16, 17, 18, 24, 26. Może wiesz jaki to przewoźnik?
                A jeśli pytasz o korzyści,że w mieście jeździ nie tylko MPK, to popatrz na
                komunikację podmiejską, gdzie MPK chciało być monopolistą.
              • best_seler Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów 23.09.04, 17:44
                Gość portalu: pasażerka napisał(a):

> Nie chce mi się z tobą polemizować ,ale jak widać prawda w oczy kole.Tematem
                > forum było " Pasażerowie skarżą się na stan autobusów" a jedna z pasażerek
                > napisała o stanie autobusu na lini nr.3. Prezes MPK i właściciel ITS-u
                obchodzą
                >
                > mnie tyle co zeszłoroczny śnieg. Jeśli jesteś taki obiektywny i tak
                zachwalasz
                > obecny układ komunikacyjny z MZDiK na czele to może wszystkim na tym forum
                > udowodnisz jaką korzyść mają pasażerowie z wprowadzenia prywatnego
                przewoźnika
                > jakim jest ITS.

A taki, ze dzieki przetargom i wprowadzaniu nowych przewoznikow udaje sie
                obnizyc koszty obslugi KM, co pozwala na rozwoj KM w miescie poprzez na
                przyklad wydluzanie tras (jak to bylo ostatnio z 21, 25, teraz bedzie z 13).

A moze wyjaśnisz tu wszystkim jakie korzyści mają mieszkańcy
                >
                > Godowa gdzie przed laty jeździły autobusy MPK obsługując linie 3, po
                przetargu
                > ITS ,a obecnie linia 6 przez MPK.

A tego nie rozumiem... Godow nie jest jakas wielka dzielnica i zdecydoanie nie
                potrzeba tam linii o czestotliwosc co 15 minut w szczycie. Poza tym chodzi
                tylko o dwa przystanki, na pozostalych na Godowie zatrzymuje sie takze linia
                23.

Czy po wygranej ITS-u pasażerowie l.3 płacili
                > mniej za bilet. NIE...!!! BYLI SKAZANI I SĄ NADAL NA PRZEWOŹNIKA JAKI IM
                > ZAFUNDUJE MZDiK.

??? Nie wiem, czy mam sie smiac, czy plakac nad Toba. Wczesniej pasazerowie
                byli skaznia na MPK, teraz sa na ITS. I tyle...

Nie mam niestety samochodu w przeciwieństwie do panów prezesów
                >
                > i naszej władzy która z komunikacji nie korzysta. Ja niestety skazana jestem
                na
                >
                > komunikację i chciała bym jeździć w przyzwoitych warunkach takich np. jak na
                > zachodzie. W przeciwieństwie do wielu młodych ludzi kasuję bilet który nie
                jest
                >
                > wcale taki tani. Nie wyjeżdżaj mi chłopcze że jestem z MPK bo się grubo
                mylisz,
                >
                > ale jak już zdecydowałeś się pisać na forum to otwórz szeroko oczy ,bądź
                > obiektywny i pisz prawdę.

Pisze prawde i jestem obiektywny. Jesli MZDiK juz pierwszy przetarg 10 lat temu
                oglosil na obsluge przez 10 lat i na taki okres oglaszal kolejne, to dzis w
                Radomiu jezdzilibysmy w wiekszosci nowoczesnymi, niskopodlogowymi autobusami?
                Dlaczego Michalczewski byl w stanie zakupic 55 nowych ,manow po wygraniu
                przetargu, a nie robie tego w Radomiu? Odpowiedz jest jedna - tam bedzie
                obslugiwal linie przez 10 lat i wie, ze bedzie mial z tego zysk. Tymczasem w
                Radomiu przetargi oglaszane sa na trzy lata i pan Michalczewski nie wie, co
                bedzie za koejne trzy lata, czy autobusy nie stana bezuzyteczne. Teoretycznie
                jest to sprawa tylko MZDiK-u, ale gdyby tylko cos takiego mialo miejsce w
                naszym miescie, to od razu zaczely by sie protesty i strajki w MPK, tylko tym
                razem nie przeciwko, a za poparciem zarzadu, bo tam nie zna sie pojecia wolna
                konkurencja. I znow postulatem MPK bylaby likwidacja MZDiK-u i przejecie
                organizacji KM przez MPK. I tu jest jedyny problem. A patrzac na linie
                pdomiejskie, wole juz jezdzic starymi autobusami, niz zeby MPK organizowalo mi
                komunikacje, bo dlugoby nie przetrwala.

>Wcale nie twierdzę że w MPK nie ma wysłużonych już
                > autobusów. Jutro też jestem skazana na linie 13. W zeszłym tygodniu ikarus
                na
                > 13 jeździł bez szyby w drzwiach czyżby to nowy rodzaj klimatyzacji?

Bo sa i to zdecydowanie wiecej. W ITS-ie w tej chwili pozostalo zaledwie 5
                ikarusow (3 krotkie i dwa przegubowe), z czego najwyzej trzy wyjezdzaja na
                miasto. A ile MPK ma starych ikarusow i jelczy? Jak ten stosunek ma sie
                procentowo do ilosci wszystkich pojazdow wyjezdzajacych codziennie na trasy?
                Policz sobie, moze wtedy Cie olsni.
    • Gość: ja Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.udn.pl 21.09.04, 23:21
      Tak nie tylko stan autobusów ale i układ komunikacyjny.Ktoś spoza Radomia czyta
      na rozkładzię,że Autobus jedzie Limanowskiego (np.14) a tu autobus skręca w
      Wierzbicką. Podobnie inne trasy .Ta sama linia ma różne trasy.Ujednolićcie to.
      Bo to śmieszne jak dużo spraw w naszym mieście dla innych spoza regionu.
      • best_seler Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów 22.09.04, 17:01
        Gość portalu: ja napisał(a):

> Tak nie tylko stan autobusów ale i układ komunikacyjny.Ktoś spoza Radomia
        czyta
        >
        > na rozkładzię,że Autobus jedzie Limanowskiego (np.14) a tu autobus skręca w
        > Wierzbicką. Podobnie inne trasy .Ta sama linia ma różne trasy.Ujednolićcie
        to.
        > Bo to śmieszne jak dużo spraw w naszym mieście dla innych spoza regionu.

Wariatnowanie tras akurat ma miejsce w wielu miastach Polski. Jest to bardzo
        często stosowane rozwiązanie w sytuacjach, kiedy nie opłaca się tworzyć nowej
        linii aby obsłużyć dany teren (na przykład dowózka i odwózka praconików
        zakładów pracy w godzinach szczytu, jak w Radomiu na ulicę Toruńską).
    • Gość: jurek Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 23:28
      A ktos tam sie chwalil ze w Kielce moga wam zazdroscic autobusow...u nas dymu w
      nich nie ma...hehe
    • Gość: ? Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.09.04, 06:52
      Po to kupowaliśmy nowe autobusy, zaciągaliśmy na to pożyczki, które spłacane są
      do dzisiaj żeby pożyczać je innym miastom?!!!! Wiceprezydenta który podjął taką
      decyzję natychmiast bym zdymisjonował. Ale to napewno nie w naszej "demokracji".
      Radomianie Razem dalej razem nawet z członkami aresztowanymi za malwersacje.
    • Gość: uczeń Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 07:40
      To prawda jeżdzę 3 i co mam robić?
      MPK ma ładne samochody a tu stare z ITS kopcą .
      Chyba jeżdzą na oleju opałowym .
      Kto to bedzie kontrolował?
    • Gość: mundi Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 07:48
      Jeżdze przez Wjazdową i widzę jak pieknie wygląda baza MPK
      Wszystkie samochody w tej samej barwie.
      Na ulicach coraz to więcej nowych samochodów, pewnie są i stare ale za kilka
      lat wszystko się wymieni.
      Uważam że w tej biedzie MPK jest jedną znajlepszych firm.
      Z Uzędu Miejskiego dowiedziałem się że MPK nie ma już dotacji z MIASTA.
      MZDIK otrzymuje z miasta pieniądze ale na dopłty do biletów ulgowych dla uczni
      i emerytów.
      MPK kupuje swoje nowe samochody z własnych środków.
      To już nie taka firma jak piszecie wyżej.
      Tam też liczą i umieją liczyć pieniądze.
      CUDZE CHWALICIE SWEGO NIE ZNACIE.

• Gość: 13 Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.04, 08:32
        Ładnie piszesz. Chciałbym razem z Tobą przeanalizować listy płac oraz strukturę
        zatrudnienia w MPK.
      • Gość: Moni Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 22.09.04, 09:58
        Ładnie liczą, kilka milionów strat. Znajdź inną firmę, która się utrzymuje ze
        strat.
    • Gość: mundi Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 09:49
      prosze przeczytaj KOMUNIKAJE W LICZBACH. nr 1/04
      wrzesień 2004
      zobzczysz sredia płaca 2045 zł
      wkiecach 2603 zł
      Gdynia 2866 zł
      ilosc kierowców na jeden autobus 2,4 jeden z najniższych
      w kielcazh 2,68
      we Wrocławiu 2,91
      Gdynia 3,00 itd itd
      natomiast MPK ma mały wskaźnik wykrzystania taboru , bo prawdopodobnie ma za
      dużo autobusów niewykorzystanych
      przeczytaj także AUTOBUSY wydawca Z RADOMIA tam jest podobnie,
      Powtarzam nie jestem mocno związany z komunikacja
      ale prwdziwe jest CUDZE CHALICIW SWEGO NIE ZNACIE !!!!

• Gość: west Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 10:06
      Może i wsaźniki sa niezłe.
      Ale od lat MPK Radom to worek do bicia
      i ja też to czynie
      Trzeba rozwalić , a budowć przyjdą inni .
      Co dotyczy starych autobusów , trzeba je sukcesywnie wymieniać.
      Tak jak to się robi w innych miastach.
      Pozdrawiam
    • Gość: pasażerka Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.wss.com.pl 22.09.04, 10:40
      ITS kpi sobie z pasażerów w żywe oczy. Autobusy jeżdżą brudne, nie
      przestrzegają godzin odjazdu. Jeżdżę codziennie do pracy i z pracy "ślicznymi"
      trzynastkami. W zimie jest zimno, w lecie można się udusić. Proponuję, aby
      właściciel pojeździł trochę w godzinach szczytu i popatrzył na biednych
      niepełnosprawnych lub chorych dojeżdżających do przychodni lub na rehabilitację
      na Józefów. Niech postoi na przystanku, posiedzi lub postoi w smrodzie i
      brudzie w swoich autobusach, posłucha co o nim mówią pasażerowie ( i czego mu
      życzą). Może dostrzeże w nas wszystkich ludzi i zapewni nam godziwe warunki
      dojazdu do pracy, do szkoły, do lekarza? - choć szczerze w to wątpię
      • Gość: pasażer Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 12:24
        Prywatny przedsiębiorca, gdy kupi nowy autobus musi skalkulować wydatek w
        cenę wkm, rozkłada koszt zakupu na 6 - 8 lat użytkowania. Mieszkańcy -
        pasażerowie, w cenie biletu i z dotacji budżetowej ( pieniędzy mieszkańców )
        płacą mu za ten autobus, po 6 - ciu latach zwija interes i wyjeżdza do np.
        Warszawy a pasażerowi z Radomia pozostaje korzystać z usług nowego
        przedsiębiorcy i znowu mu płacić za nowy autobus albo szukać ze starymi
        autobusami ( takimi jak jeżdżą na 3 i 13 ). Każdy prywatny własciciel tak
        kalkuluje, aby osiagnąć jak najwiekszą kosztyść dla swojej firmy. Dlatego we
        wszystkich większych miastach w Polsce władze miasta utrzymują komunikację
        komunalną. Autobusy, majątek stanowi własność Gminy tj. mieszkańców a nie Pana
        X. Lublin wychylił się i pozwolił na konkurencję i co z tego mają, stare
        autobusy, pieniądze z biletów do kieszeni prywatnego kierowcy, MPK olbrzymią
        stratę, protesty studentów którzy nie mogli korzystać z ulgowych przejazdów
        itp. Przyjeżdżajacy do Radomia zazdroszczą nam tylu nowych autobusów.
        To prawda cudze chwalicie a swego nie znacie. A propo MZDiK połączenie z
        drogami to zaciemnienie jasności wydatkowania pieniędzy. Jedna kasa
        ( komunikacyjna, jeszcze zasobna ) , drogowa ( zapłata z dotacji za
        inwestycję ) a utrzymanie armii urzednikow wspomaganie pieniędzmi ze sprzedazy
        biletów. Ot i prosto.
        • Gość: passanger Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: 80.249.4.* 22.09.04, 13:15
          te dlugie np. trojki ITS-u to jest jakis koszmar - nie bede tam kasowac
          biletow, niech mi placa za to ze jezdze tym badziewiem !!!!!! moze by tak its
          nie wygrywal wiecej przetargow? juz dziekujemy!
        • Gość: RADONA Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.09.04, 13:20
          Problem w tym, że trzeba już myśleć o zakupach nowych autobusów. Neoplany już
          niebawem się rozklekoczą, a MPK brakuje autobusów przegubowych. Stare Ikarusy
          są wycofywane a w zamian nic nowego nie trafia. Może miasto kupiłoby
          przynajmniej 10 MANów NG313 lub VOLVO7000, albo chociażby JELCZA 181MB,
          niebawem zabraknie nam wozów wielkopojemnych...!
          • Gość: Radomianin Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: 217.96.36.* 22.09.04, 13:35
            Dokładnie.Ikarusy niestety sa już na odstrzał.Neoplany przejechały juz swoje,
            choc dzielnie dają sobie radę juz od 1999 r.Nadszedł czas aby zastanowić sie
            nad zakupem czegos wielkopojemnego, np tanich przegubowych Solarisów.
            • best_seler Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów 22.09.04, 17:10
              Gość portalu: Radomianin napisał(a):

> np tanich przegubowych Solarisów.

Haha. 1,8 miliona...
              • Gość: RADOMIANIN Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: 217.96.36.* 23.09.04, 08:39
                W PORÓWNANIU Z CENĄ NP. VOLVO LUB MERCEDESÓW , SOLARISY MAJA NAPRAWDĘ
                ATRAKCYJNA CENĘ , A POZATYM SĄ WYTWARZANE W POLSCE.WIĘC ZANIM COŚ NAPISZESZ TO
                POMYŚL.
        • Gość: Misiek Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 22.09.04, 13:33
          Proste to ty bzdury opowiadasz. Lublin ma komunikacje deregulowaną( temat z
          ubiegłego roku)a Radom konkurencję regulowaną- model preferowany w UE.
          Oczywiście można wprowadzić monopolistę-MPK, ale wątpliwe, że będzie taniej i
          lepiej.
          Działalność komunikacyjna jest wspomagana dotacją i daleko jej do zasobności,
          drogowa cała finansowana dotacją a każda dotacja podlega rozliczeniu i musi
          być wydatkowana zgodnie z przeznaczeniem. Idź do MZDiK i sprawdź mądralo i nie
          zaciemniaj.
          • Gość: pasażer Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 14:03
            o tym czy jest lepiej gdy mamy prywatnego przewoźnika świadczą powyższe
            wypowiedzi. Dotacja to tylko niecałe 20% , resztę płacą pasażerowie, Zarząd
            Dróg jak byl jednostką budżetową to byla bida jak nie wiem , po połączeniu z
            komunikacją przybylo nowych komputerow, interent itp.
            • Gość: student Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 14:07
              Ale regulowana konkurencja ?!. ITS i MPK, na okrasę PKS na 50, do regulowania
              aż taką konkurencja potrzebna oddzielna instytucja i to akurat połączona z
              zarządzaniem dróg, jeden kocioł !.
              • Gość: Kasia Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.udn.pl 23.09.04, 20:42
                Studiować to znaczy gruntownie poznawać, badać i tego tobie Student życzę.
            • Gość: Misiek Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 22.09.04, 15:07
              Biedne MZD czekało na pieniądze z biletów, żeby założyć sobie taki luksus jak
              internet. Czy ty chociaż czytasz co piszesz?
          • Gość: qq Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: 193.111.144.* 23.09.04, 09:00
            A swoja droga czy ktos zna ceny biletow w Lublinie?
            Przewoznik miejski /takie nasze MPK/ - bilet narmalny 1.80 /w wakacja byla
            promocja/
            Przewoznik prywatny - bilet 1 PLN /nie ma znizek/
            • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 29.09.04, 18:27
              W Lublinie dalej jest promocja - normalny 1,60 zl w MPK.
              Na prywatne jest znizka chyba 5% dla studentów ale swoja droga zadanie znizki
              od kwoty 1,00 zl to juz hardcore :-)
          • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 29.09.04, 18:07
            Lublin nie ma komunikacji deregulowanej a REGULOWANA. To Urzad Miasta ustala na
            jakich trasach maja jezdzic prywatni przewoznicy i o której godzinie. Ostatnio
            zmniejszono liczbe prywatnych kursów o polowe.
            Urzad Miasta tez ustala jaka ma byc cena w autobusach prywatnych. Ustalono jaa
            1,90 zl ale jest promocja 1,00 zl ulgowy dla studenta 95 groszy. Na szczescie
            Urzad MIasta nie moze zakazac promocji w prywatnych autobusach.
            Prywatne autobusy sa w wiekszosci stare ( ale sa tez nowe) a ich najwiekszym
            plusem jest to ze nie ma w nich dresów i zlodziei ( wola oni jezdzic MPK bo w
            prywatnym trzeba placic a w MPK mozna jechac na gape w razie czego zastraszy
            sie kanara. Policja i krokodyle regularnie kontroluja stan techniczny autobusów
            prywatnych, czego nie mozna powiedziec o MPK.
    • Gość: andrzejs Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: 80.249.4.* 01.10.04, 14:53
      Piekarniki są straszne. to co, że Michalczewski je zmienia ale na jakie!!!!
      Ten sam syf co teraz jeżdzi. W lato tym badziewiem moożna przejechać najwyżej
      dwa przystanki. Jest w nich smród i straszna duchota. Sam nim jeżdze bo nie mam
      innego wyboru. Widzę ludzi wysiadających z nich czerwonych na twarzy,łapiących
      szybko powietrze - makabra. W zimę jest nie lepiej a dotego cały czas się
      psują. jeżdzę nimi z jednego końcowego prawie na drugi, nie raz dostałem burę
      za spóżnienie do pracy - co mojego szefa obchodzi, że mi się autobus zepsół.
      MICHALCZEWSKI WYMIEŃ PIEKARNIKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1111
      • Gość: ola Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.udn.pl 02.10.04, 22:11
        A smród to z czego.Zbrudu.Ludzie się nie myją.Jeździsz autobusem w ciągu
        tygodnia więc wąchasz a do niedzieli daleko. Przychodzi sobota wieczór ludzie
        się kąpią bo przecież do kościoła trzeba isć.Przejedź się tą samą linią w
        niedzielę a poczujesz różnicę.
        • Gość: ola Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 10:31
          Za 1 zł chcielibyście jechać jak taksówką.
          Miasto nie ma pieniędzy , trzeba bybyło podniść cenę biletu , czy jest na to
          zgoda?
          Wolę jeździć gorszym nawet piekarnikiem ale taniej . Michalczewski też nie ma
          kokosów na radomskich liniach.A gdzie jest lepiej w Warszawie ?
          To sobie przjedzcie to zobzczycie !
          • Gość: andrzejs PIEKARNIKOM MÓWIMY PRECZ!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 80.249.4.* 05.10.04, 10:28
            Ola o czym ty mówisz, porównaj standard jazdy pomiędzy Manami MPK a
            Michalczewskiego piekarnikami. Jeżdżę 13 i to w lato jest makabra. Złości mnie
            to, że te gruchotu się psują i nie wiem czy tym szmelcem wogle dojadę.
            Przypominam ci, że ceny biletów są takie same w MPK i u Michalczewskiego. Gdzie
            MPK od czasu do xczasu zakupuje nowe autobusy a Michalczewski zepsuty piekarnik
            wymienia na jeszcze jężdzący piekarnik.
            ps. wczoraj do nowszej wersji piekarnika prubowała wsiąść kobieta z wóżkim nie
            udało się jej we wszystkich dzwiach znajdują się barierki. poprostu się nie
            zmieściła.
            Kupując bilet czegoś wymagasz, nawet tak podstawowej rzeczy jak dojazd do
            zamierzonego miejsca, piekarniki michalczewskiego nawet tego nie
            gwarantują.
    • Gość: pasażer Re: Pasażerowie skarżą się na stan autobusów IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.10.04, 18:12
      To samo dzieje się w autobusach należących do p.Michalczewskiego. Dnia 24
      września zaczęło dymić się w 13-ce tak, że nie można było oddychać. Kierowca
      niczego nie zauważył. Dopiero pasażerowie poinformowali go o zagrożeniu. Stanął
      na Chrobrego i kazał wysiadać. Nie podstawiono drugiego autobusu, bo kierowca
      podobno nie ma kontaktu ani z bazą ani z nikim innym. No i pasażerowie choć
      zapłacili za bilety nie dojechali do miejsca przeznaczenia. Ale co to kogo
      obchodzi. Ważne by robić pieniądze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka