Dodaj do ulubionych

jak tam mapa ??

15.02.05, 15:48
ta interaktywna, pionkowska .... ??
Obserwuj wątek
    • tygrysekkk Re: jak tam mapa ?? 16.02.05, 11:15
      Hej, a o co chodzi z ta mapa?
      • isoxazolidine Re: jak tam mapa ?? 16.02.05, 12:21
        'cichykomp' pracuje nad ultrawystrzalowa, ultranowoczesna, interaktywna mapa
        Pionek ktora znajdzie sie w jego serwisie (--->> starsze watki).
        jestem ciekaw jak postepy prac.
        • cichykomp Re: jak tam mapa ?? 16.02.05, 16:54
          Tak... pracuje.... a raczej mam zamiar...
          problem mam z materiałami :/
          zrobie tą mapkę na tyle na ile narazie moge... wersja pierwsza nie bedzie az
          taka wystrzałowa... przynajmniej bedzie co poprawiac ;)

A tak serio, problem jest taki iż niemoge dostać map Pionek w różnych
          skalach... sam przcież mapy nienarysuje :)

Jeśli jakieś znaczace kroki w tworzeniu mapy zostaną dokonane będę was
          informował :]

Wymyślajcie nowe pomysły :D
          • matchey Re: jak tam mapa ?? 16.02.05, 17:44
            czemu nie narysujesz?
            Pionki nie są jakimś skomplikowanym miastem żeby nie można było planu/mapy zeskanować i wyklikać te kilkadziesiąt ulic...

Właśnie robię sobie gps'ową mapę naszych regionów na podstawie róznych map topograficznych i poza problemem kalibracji jest to po prostu pracochłonne (zaznaczanie ścieżek leśnych ;)) ale nie jakoś specjalnie trudne...

Ale od planu miasta nikt raczej nie wymaga jakiejś specjalnej dokładności przecież...
          • isoxazolidine Re: jak tam mapa ?? 17.02.05, 11:22
            moze przelinkowanie do pionkowskiej kategorii w katalogu
            dmoz.org
            ??

i najlepiej jeszcze paru innych kataglow - wszedzie tam gdzie funkcjonuje
            kategoria Pionki.
    • pionkowianin Re: jak tam mapa ?? 16.02.05, 12:39
      .... noooo ?
      • hms_anson Re: jak tam mapa ?? 17.02.05, 11:03
        Za około dwa tygodnie będzie dostępna nowa mapa Pionek w wydaniu papierowym.
        Opracowywana jest na podstawie zdjęć satelitarnych. Obecnie nanoszone są
        ostatnie poprawki.

PS. Mapa czy też plan miasta nawet w wydaniu elektronicznym musi być dokładny.
        W przeciwnym razie taka inicjatywa nie ma sensu, to trochę robienie
        takiej "sztuki dla sztuki"
        • cichykomp Re: jak tam mapa ?? 17.02.05, 15:25
          Gdzie będzie można kupić tą mapę???

Musze Ją mieć, bardzo mi sie przyda :]
        • drrad Re: jak tam mapa ?? 18.02.05, 14:04
          Co to za mapa satelitarna na której trzeba nanosić poprawki?
          • hms_anson Re: jak tam mapa ?? 18.02.05, 14:58
            ... a to taka mapa, gdzie należy nanieść kolory, bo ten jakiś taki dziwny
            satelita robi zdjęcia czarno białe...
            • drrad Re: jak tam mapa ?? 23.02.05, 10:01
              Czy można już kupić tą mapę?
              • cichykomp Re: jak tam mapa ?? 23.02.05, 14:49
                Właśnie czy można i gdzie?
                Bardzo by Mi się przydała ta mapka :)
                • isoxazolidine Re: jak tam mapa ?? 23.02.05, 16:19
                  ja też chcę kupic ....
                  • cichykomp Re: jak tam mapa ?? 02.03.05, 13:28
                    Dzis zrobiłem małere rozeznanie na Pionkach... gdzie można kupić mape Pionek.
                    Jak sie okazuje nie jest to rzecz prosta :/ W jednym z kiosków "Pan" nawet nie
                    słyszał o o "mapie Pionek" według niego nigdy coś takiego nie istniało. Czy
                    może mi ktoś udzielić informacji gdzie moge zakupić mapę Pionek? :)
                    • hms_anson Re: jak tam mapa ?? 03.03.05, 14:01
                      Mapa czy też plan miasta Pionek był kilkakrotnie wydawany przez różne
                      instytucje oraz firmy prywatne (sam miałem chyba ze cztery egzemplarze -
                      niestety już w większości nieaktualne). Niestety od kilku lat nikt nie ponowil
                      tej inicjatywy. Obecnie trwają ostatnie prace przygotowawcze do wydania mapy
                      Pionek - trwa np. ustalanie ile będzie zamieszczych zdjęć satelitarnych.
                      Wszystko to zależy od inwestora, który płaci za mapę. Nanoszone są także
                      pozycje z nazwami urzędów i instytucji.
                      • hms_anson Re: jak tam mapa ?? 20.04.05, 09:45
                        No i plan miasta jest już dostępny, ale zdjęć satelitarnych nie zamieszczono,
                        ciężko jest się w Pionkach dogadać;((((
                        Można już go kupić w kioskach...
                        • isoxazolidine Re: jak tam mapa ?? 20.04.05, 13:05
                          dobre i to :)
                        • matchey Re: jak tam mapa ?? 20.04.05, 19:02
                          Co do zdjęć satelitarnych (i im podobnych):

-całkiem ładne, czarno białe zdjęcia są dostępne pod www.spaceimaging.com/ może nie powalają dokładnością, ale wyglądają przyjemnie

- kolorowe można znaleźć pod zulu.ssc.nasa.gov/mrsid/ - rozdzielczość 15m/piksel

- tej samej jakości, a także w nieco lepszych barwach są w programie nasa worldwind worldwind.arc.nasa.gov/ jest to interaktywny globus korzystający ze zdjęć satelitarnych i wysokościowych. Szczerze polecam - cudo :) szkoda tylko, że poza USA tylko 15m/piksel...

- już tylko do naszego regionu: ładne, kolorowe zdjęcie lotnicze jest dostępne na stronie kozienice.geo-konzept.de/z/regeo - swoją drogą swietny serwis mógłby to być, tylko jakoś chyba się rozwój zatrzymał...

- jeśli komuś takie dokładności nie wystarczają polecam stronę www.szdf.it.pl/szdf.html
                          generalnie służy ona do zamawiaja zdjęc lotniczych i ortofotomap, ale jest tez możliwość podglądu (niestety w małym okienku). Zdjęcia naszych rejonów są czarno-białe, ale mają za to rozdzielczość 0.5metra/piksel. Warto zobaczyć :>
                          • cichykomp Re: jak tam mapa ?? 21.06.05, 10:47
                            Nie w moim wykonaniu ale mapa już jest dostępnia pod adresem
                            www.pionki.pl/mapa/ - musze przyznać ze calkiem niezłe wykonanie :)
                            • isoxazolidine Re: jak tam mapa ?? 23.06.05, 08:21
                              :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka