Dodaj do ulubionych

I mamy Airshow 2001

IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.01, 19:41
Tym wydarzeniem zyl prawie caly Radom - miedzynarodowe pokazy lotnicze Airshow
2001. Swego czasu wywolalo to niemaly rozruch na radomskim forum, kiedy to
bylem "tepiony" za swoj poglad. Szczerze mowiac czekalem na ten weekend z
nadzieja ze nareszcie sie cos ozywi. W koncu w czasie ostatniego tygodnia
wszyscy o tym rozmawiali... Niestety, po raz kolejny zawiodlem sie. Nie dlatego
ze pogoda nie dopislala - to nie byla wina organizatorow. Nie wspomne rowniez o
tym, ze organizatorzy nie wywiazali sie z dwoch (na cztery) glownych punktow
programu: nie bylo Harriera i bezzalogowego PREDATORA (chyba ze ja bylem na
tyle slepy ze tego nie zauwazylem). Dzisiejsze pokazy po prostu nie mialy
tego "czegos", czyli atmosfery podekscytowania, brakowalo tych emocji. Jezeli
byliscie w zeszlym roku to wiecie o czym mowie. Jednak naleza sie gratulacje za
sprowadzenie do Radomia Apacha oraz kilku samolotow, ktorych nie bylo w zeszlym
roku. Szkoda ze bylo ich tak malo - przeciez latajace naprzemian Mig 29,
Gripen, Mirage i F-16 nie moga wypelnic calego programu pokazow. Moze by tak F-
18, F-15 albo chociaz jakis SU? "Honor" imprezy ratuja tylko zespoly
akrobacyjne na czele z Hiszpanami i Włochami (chociaz nie wiem dlaczego
ogladajac Francuzow w zeszlym roku bardziej sie tym emocjonowalem). Coz,
tegoroczne Airshow swoim rozmachem bardziej przypominalo mi doroczny festyn
lotniczy organizowany przez fundacje "IKAR" niz miedzynarodowe pokazy lotnicze -
pozostaje poczekac do przyszlego roku, az organizatorzy zrozumieja, ze nie
moga nam co roku pokazywac tego samego... Moze jutro bedzie inaczej? Czas
pokaze. A jak Wam sie podobaly pokazy? Jak Airshow 2001 wygladalo w porownaniu
z Airshow 2000?
Obserwuj wątek
    • Gość: jas Re: I mamy Airshow 2001 IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 09.09.01, 01:36
      Nie bylo Harriera? jutro tez ma nie byc?hmm to moze i dobrze ze sobotni AS
      ogladalem z odleglosci paruset metrow na dziezkowie u kolesia na dzialce ...
      to co chcialem zobaczylem czyli manewry miga29, mirage , f16 tylko gripen mi
      zniknal jakby zniesmaczony faktem ze wlasnie polska armia kupuje
      efszesnastki ..nie wiem moze w niedziele pojde na lotnisko..byle nie padalo...
    • Gość: misioo Re: I mamy Airshow 2001 IP: 10.30.166.* 09.09.01, 16:13
      Trzeba było szerzej w sobotę otworzyć okno w swym małym, przytulnym mieszkanku
      na Sadkowie. Wtedy może dojrzałbys, panie Kether, Harriera który co prawda nie
      startował i nie lądował pionowo (dał sobie maly rozbieg), ale za to latał w
      lewo, prawo, do przodu, do tylu i jak tylko sie dalo. Szkoda Predatora,
      przydaloby sie tez inne F, marzyłoby się parę najnowyszch SU i MIG-ów, ale
      czymś przecież trzeba wypelnic nastepne trzy (miejmy nadzieje, że conamjniej)
      edycje AS. Moze warto pomyslec o jakims „pasażerze”, choćby tylko na ziemi.
      Mysle, ze Boening 767 czy 737 byłby niezla atrakcją.
      Włsoi pokazali kilka świetnych rzeczy, mnie najbardzioej podobal sie symulowany
      atak na lotnisko, zresztą 10 samolotow w powietrzu, to juz jest cos. Czekam, aż
      Biale Albatrosy rozbudują zespół, bo w pięciu za wiele pokazać nie mogą.
      Pozdrawiam (z katarem.
      • Gość: Kether Re: I mamy Airshow 2001 IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.01, 18:33
        Coz, na Airshow nie patrzylem wcale z mojego mieszkanka, ale bylem przez cztery
        dni na plycie lotniska i zdazylem kilku rzecza sie przyjrzec z bliska. W
        poprzednim poscie zaznaczylem, ze Harriera moglem nie zauwazyc, ale dzisiaj
        zobaczylem go w akcji. Za to nalezy zwrocic honor organizatorom. Ogolnie mowiac
        niedzielne pokazy duzo bardziej mi sie podobaly, byc moze to ze wzgledu na
        pogode. Jednak nadal czuje jakis niedosyt - mam nadzieje ze w przyszlym roku
        zobaczymy wiecej nowych samolotow i beda na nas czekaly nowe atrakcje...
        • Gość: Voder Re: I mamy Airshow 2001 [dlugie] IP: *.pl 10.09.01, 00:14
          Gość portalu: Kether napisał(a):

> Coz, na Airshow nie patrzylem wcale z mojego mieszkanka, ale bylem przez cztery
          >
          > dni na plycie lotniska i zdazylem kilku rzecza sie przyjrzec z bliska. W
          > poprzednim poscie zaznaczylem, ze Harriera moglem nie zauwazyc, ale dzisiaj
          > zobaczylem go w akcji. Za to nalezy zwrocic honor organizatorom. Ogolnie mowiac
          >
          > niedzielne pokazy duzo bardziej mi sie podobaly, byc moze to ze wzgledu na
          > pogode. Jednak nadal czuje jakis niedosyt - mam nadzieje ze w przyszlym roku
          > zobaczymy wiecej nowych samolotow i beda na nas czekaly nowe atrakcje...

Kether niedosyt ??? Mamo
    • Gość: Voder Re: I mamy Airshow 2001 IP: *.pl 10.09.01, 00:46
      Gość portalu: Kether napisał(a):

>
      > tym, ze organizatorzy nie wywiazali sie z dwoch (na cztery) glownych punktow
      > programu: nie bylo Harriera i bezzalogowego PREDATORA (chyba ze ja bylem na

To nie wywiazali sie tylko z 1 :PP bo harrierek byl ;>> Ponadto w oficialnym
      programie Predatora nie bylo wiec nie wiem czy to mozna uznac :)) A z zapowiedzi
      przedpokazowych to nie bylo duzo duzo duzo samolotow :))

> Gripen, Mirage i F-16 nie moga wypelnic calego programu pokazow. Moze by tak F-
      > 18, F-15 albo chociaz jakis SU? "Honor" imprezy ratuja tylko zespoly

su-22 byl w niedziele, w sobote nie dolecial z Deblina bo sie pogoda popsula :((
      A dlaczego tylko "efy" ?? Jakby tak np Hawk polatal, czy np Tornado ??
      Zabraklo tez Jaguarow, choc mimo wszystko od dosc dawna bylo wiadomo ze go nie
      bedzie...Z wydrukowanych programow wychodzi ze z mysliwskich to tylko Phantom
      wypadl...Coz nie zawsze to co sie obmysli sie uda zrobic ale i tak bylo niezle..
      ale moj komentarz w drugim poscie ktory dopiero co napisalem ;P

> tegoroczne Airshow swoim rozmachem bardziej przypominalo mi doroczny festyn
      > lotniczy organizowany przez fundacje "IKAR" niz miedzynarodowe pokazy lotnicze

nooo nieee, rozmach byl z pewnoscia wiekszy...jak mi na tym festynie pokazesz
      apacha albo efa jakiegos to ci postawie piwo ;>>>>

> pozostaje poczekac do przyszlego roku, az organizatorzy zrozumieja, ze nie
      > moga nam co roku pokazywac tego samego... Moze jutro bedzie inaczej? Czas

Jesli chodzi o mysliwce to moze to bylo to samo....ale przeciez blok wojskowy to
      tylko czesc pokazow...a w tym roku zespolow nie brakowalo !! A przeciez to
      wlasnie zespoly moga najlatwiej zaprezentowac ten kunszt pilotazu kiedy to
      popisuja sie wspolnymi ewolucjami robionymi tak precyzyjnie i synchronicznie.
      Nie mowiac juz o efektownych mijankach ;)))
      Czy np 20 roznych samolotow mysliwskich ktore pokazywalyby swoje ewolucje na
      radomskim niebie byloby zachecic widzow do pozostania na airshow ?? Pewnie nie i
      po pierwszych 10 poszliby do domu, bo ilez mozna podziwiac te same petle, jedne
      ciasniejsze, inne szersze, zwroty, wznoszenia na maxymalnym ciagu...

Ty patrzysz na te pokazy z innego punktu widzenia, wez to pod uwage :)) Postaw
      sie teraz na miejscu typowego gapia ktory tak naprawde to nawet Orlika z bliska
      nigdy nie widzial [ja widzialem ;PP].On byl rowniez robiony pod takiego gapia. A
      jak ktos sie fascynuje lotnictwem to byla dla niego kolejna impreza na ktorej by
      mogl sie pokazac :)) Kether dnia 15-16.09 w Leuchars (Wielka Brytania) jest
      International Air Show na ktorym maja sie zaprezentowac: Red Arrows, Team 60,
      Patrouille de France :)))) Pojedz zobacz jak to wyglada u innych :PP
      Zreszta niedawno Voytek opisywal wypad do Czech, podejrzewam ze z tego airshow
      chyba bedzie bardziej zadowolony (jesli byl rowniez w niedziele).

Wtedy zauwazysz ze ten AirShow byl inny...ze byl lepszy...i mam nadzieje ze
      bedzie jeszcze lepszy w 2002
      • Gość: Kaboom Re: I mamy Airshow 2001 IP: *.radom.pl 10.09.01, 03:13
        Gość portalu: Voder napisał(a):
        > Wtedy zauwazysz ze ten AirShow byl inny...ze byl lepszy...i mam nadzieje ze
        > bedzie jeszcze lepszy w 2002

Jak bedzie Raptor to sie z Toba zgodze.
        A co do reszty twojej wypowiedzi to sie juz tradycyjnie nie zgadzam :)
        Moze i byl lepszy od tego z 2000 roku, ale to nie powod, zeby mnie jakis pajac budzil rano tylko z tego powodu ze sobie chcial na dopalaczach polatac :)

• Gość: Voder Re: I mamy Airshow 2001 IP: *.pl 10.09.01, 09:15
          Gość portalu: Kaboom napisał(a):

> Gość portalu: Voder napisał(a):
          > > Wtedy zauwazysz ze ten AirShow byl inny...ze byl lepszy...i mam nadzieje z
          > e
          > > bedzie jeszcze lepszy w 2002
          >
          > Jak bedzie Raptor to sie z Toba zgodze.
          > A co do reszty twojej wypowiedzi to sie juz tradycyjnie nie zgadzam :)

Ale jakby byl Raptor to bys sie zgodzil ?? ;)))

> Moze i byl lepszy od tego z 2000 roku, ale to nie powod, zeby mnie jakis pajac
          > budzil rano tylko z tego powodu ze sobie chcial na dopalaczach polatac :)

Bylo sobie zatyczki do uszy wsadzic :)) Ciekawe co bys powiedzial jakby w Radomiu
          byla taka jednostka jak w Powidzu ;)))) A co do tego budzenia to mieszkam
          zdecydowanie blizej lotniska i jakos mnie nic nie budzilo :)))
      • Gość: Voytek Re: I mamy Airshow 2001 IP: 212.244.146.* 10.09.01, 09:44
        Gość portalu: Voder napisał(a):

> Zreszta niedawno Voytek opisywal wypad do Czech,
        podejrzewam ze z tego airshow
        > chyba bedzie bardziej zadowolony (jesli byl rowniez w
        niedziele).

Byłem oczywiście przez dwa dni i rzeczywiście muszę
        przyznać, że ten Airshow był lepszy niż w Hradec. W
        większości ze względu na pogodę. Fakt, tam był B1B, F4
        (ale nie latał), Tornado i parę innych "letadel", ale
        klimat i rozmach nie ten. Harrier w Czechach latał
        lepiej, Orliki zresztą też.
        Ogólnie oceniam nasze pokazy na dwa razy lepsze niż
        czeskie (pomijając piwo).
        Aha,a dla Kethera i innych spragnionych F117, B2,
        Predatorów, i innych wynalazków polecam raczej Berlin
        (targi ILA w maju 2002) bliżej niż do Anglii to i łatwiej
        dojechać.
        Poza tym uwaga dla krytykantów tegorocznej imprezy: to
        był AirShow a nie jakaś wystawa czy prezentacja nowych
        technologii. Idąc na taką imprezkę nie należy oczekiwać
        Bóg wie czego. Ja na ten przykład byłbym bardziej
        zadowolony z Bf109, P-51 Mustang, P-39 Lightning,
        Spitfire... ale jak muwią de gustibus non disputandum est...

> Wtedy zauwazysz ze ten AirShow byl inny...ze byl
        lepszy...i mam nadzieje ze
        > bedzie jeszcze lepszy w 2002

będzie, będzie... już na niego czekam ;-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka