GoĹÄ: Konsument drobiu
IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
15.10.05, 20:42
Składniki:
Kaczka oczyszczona – 1 szt.
Nóżki wieprzowe pokrojone w kawałki (ok. 1 cm) – 500 g
Szynka w kawałkach – 500 g
Wywar (bulion) z kurczaka – 1 l
Marchew krojona
Cebula posiekana - 50 g
Kabaczek pokrojony – 200 g
Kapusta kiszona – 200 g
Jabłko pokrojone w kostkę – 1 szt.
Suszone grzyby – 50 g
Bekon – 100 g
Kabanos – 200 g
Wino Madeira
Cukier – do smaku
Sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kaczkę ponakłuwać tak, by podczas pieczenia wydostał się z niej tłuszcz.
Następnie upiec w piekarniku (ok. 1 godz.), tłuszcz z kaczki użyć do usmażenia
wieprzowiny i szynki. Następnie dodać część wywaru (bulionu) z kurczaka i
włożyć do piekarnika. Kaczkę obrać ze skóry, pokroić mięso w kawałki.
Podsmażyć cebulę na tłuszczu z kaczki, dodać do tego kabaczka, marchewkę,
kapustę kiszoną – dusić ok. 8 minut. Dodać wieprzowinę i gotować resztę przez
godzinę.
Smacznego