Dodaj do ulubionych

Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 21:47
Po raz kolejny zaczynam wątek poświęcony budowie Filharmonii w Radomiu!Czekam na opinie radomian co o tym sądzą.Radom jest największym polskim miastem , w którym nie ma Filharmonii a teraz uważam , że jest szansa aby ona powstała w Radomiu.Zmieniła się władza , która lepeij niż SLD patrzy na Radom nowym ministrem kultury został Michał Ujazdowski z PiS.Można namówić naszych 9 posłów i 2 senatorów aby w parlamencie walczyli o kasę na tę jakże potrzebną w Radomiu inicjatywę.Może pomógłby honorowy radomianin pan Andrzej Wajda tak jak pomaga przy powstaniu Centrum Sztuki Wspólczesnej w Radomiu ( powstanie w 2008r.!!)
Naprawdę jest o co walczyć mamy niepowtarzalną szansę aby ta jakże potrzebna instytucja kulturalna powstałą w ciągu 4 najbliższych lat do 2009.Pieniądze można wziąść z kasy państwa,funduszy unijnych,budźetu miasta , Mazowieckiego województwa!Moim zdaniem koszt tej inwetsycji to około 50 mln PLN.Radomianie com sądzicie o tych pomysłach czekam na opinię!
Obserwuj wątek
    • Gość: szybkaosa Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! IP: *.infoplus.com.pl 03.11.05, 08:00
      ech, byłoby wspaniale. Na terenach po plazie jest idealne miejsce, blisko
      teatr, żeroma. W parlamentarzystów to za bardzo bym nie wierzył.
      • Gość: pijanista Szkoła muzyczna Jest szansa!!! IP: *.udn.pl 03.11.05, 08:24
        Panowie dla kogo ta filharmonia? Etaty dla muzyków? To jedyny pożytek, bo na
        koncerty radomianie nie chodzą. Występowały niedawno wspaniałe kwartety za
        darmo i co? Kilka zajetych rzędów. Wstyd! Najpierw popracować nad kulturą
        muzyczną młodzieży, na siłę prowadzić na koncerty, niech usłyszą inną muzykę
        niż hip-hop, bo sam widziałem reakcję młodzieży kiedy śpiewała wybitna
        sopranistka - ze śmiechu chowali głowy pod fotele. Oni nie wiedzą że tak można
        śpiewać. To analfabetyzm muzyczny. Zacznijmy od budowy szkoły muzycznej, bo coś
        ta inicjatywa zupełnie oklapła. Może dyrektor powinien już przejść na emeryturę
        i pozwolić pokierować placówką komuś komu się chce jeszcze coś zbudować.
        • Gość: szybkaosa Re: Szkoła muzyczna Jest szansa!!! IP: *.infoplus.com.pl 03.11.05, 08:44
          Jedno nie przeczy drugiemu. Należy dopilnować budowę szkoły muzycznej jak i
          filcharmonii. Szkoła muzyczna nie jest dla mas i nie spełni powszechnej misji
          edukacji muzycznej. Owszem wyedukuje osoby zdolne muzycznie. Miałem dawno temu
          kontakt ze szkołą muzyczną, ale to nie jest tak, że będzie organizować koncerty
          i utrzymywać zespół muzyków. Równi dobrze nie powinno być w Radomiu teatru, a
          jedynie jakaś szkoła teatralna. Jeśli nie ma na co dzień filcharmonii, to
          ludzie nie są przyzwyczajeni do chodzenia na koncerty. Młodzież jaka jest każdy
          widzi. Ale to wcale nie jest wyznacznik, że nie istnieje kultura w Radomiu. Do
          kina też ludzie nie chodzą. Jak wybudują kino wielosalowe okaże się, że klienci
          są. Po pewnym czasie wyjście do kina będzie normą.
          Chodzi o pewne zasady rozwoju tego miasta, należy stawiać cele i je realizować.
          Przykład Kielc jest dla mnie bardzo znaczący. Miasto niegdyś baaardzo
          przeciętne, teraz przy odpowiednim zarządzaniu mają Kielecki Teatr Tańca,
          filcharmonię, o której teraz jest coraz głośniej, mają dobrą rozgłośnię
          regionalną, telewizję, myślą o lotnisku (czuję, że u nich będzie szybciej niż w
          Radomiu) itd, realne stają się pomysły z liniami tramwajowymi, uniwersytetem.
          Miasto musi się rozwijać, inaczej będzie bez zmian. Marazm, poczucie
          beznadziei, przestępczość bez zmian, brak wizerunku miasta i dumy z niego. By
          tak się nie stało należy działać we wszystkich kierunkach, a nie otwierać z
          pompą przedszkola.
        • Gość: mm Re: Szkoła muzyczna Jest szansa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 18:01
          Moje obserwacje i wnioski z nich są identyczne. Filharmonia to nie tylko
          budynek, to także ludzie, którzy będą tam regularnie chodzić. Bez nich
          filharmownia nie ma sensu
        • Gość: mm Re: Szkoła muzyczna Jest szansa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 18:01
    • isoxazolidine Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! 03.11.05, 09:57
      wcale nie trzeba nawet wydawac na poczatek owych 50 baniek.
      sala koncertowa dla Filharmonii jest (!)
      odrobina lobbingu w wojewodztwie (!!!)
      • Gość: KR! Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 10:47
        Napisałem , że szacowany koszt budowy to 50 mln PLN.Sala musi mieć 1000 miejsc i posiadać profesjonalną scenę i zaplecze techniczne.Moim zdaniem idealne miejsce to albo plac jagieloński albo teren na 25 czerwc po szkole plastycznej.JA tu bardzoi liczę na pomoc naszych parlamentrzystów.
        • Gość: sonoAndrzej Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 03.11.05, 11:38
          Filharmonia w Radomiu to był dobry pomysł kilka lat temu. Prawda jest niestety
          okrutna. Z tego miasta uciekło i ucieka nadal to co najważniejsze - młodzi
          ludzie. Radomska kultura kuleje i nie bez powodu. Brakuje ludzi z inicjatywą.
          Za parę lat zabraknie naturalnych "klientów" takiej instytucji, a stawianie
          czegoś dla ideii mija się z celem.
          Jeżeli kondycja gospodarcza nie ulegnie rychłej poprawie, to za parę lat w
          Radomiu zostanie tylko tyle ludzi ile będzie potrzeba do funkcjonowania Radomia
          jako ośrodka miejskiego. Mam na myśli ludzi pracujących w budżetówce oraz
          garstkę kupców, bo resztę wykończą hipermarkety.
          • Gość: KR! Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 12:14
            Nie zgadzam się z przedmówcą w Radomiu mieszka 230 tyś. ludzi i na pewno publika by się w Filharmonii znalazła.Ciekawa jak odpowiesz na argument , że Filharmonia jest w dużo mniejszych od Radomia miastach np. Kielce,Słupsk,Elbląg,Olsztym,Rzeszów,Koszalin.Dużo ludzi wyjechało z RAdomia to fakt , ale tez mam nadzieję że dużo wróci jeszcze do Radomia do tego nowowczesnego Radomia z Filaharmonią i nowymi ideami.To nie jest głupia idea ta Filahrmonia czekam na następne opinie.
            • Gość: kontrabas Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! IP: 213.199.233.* 03.11.05, 12:21
              ortografia chopie!!!!!!
            • Gość: jurek Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 12:21
              Zyj zasada nie wielkosc, lecz jakosc...lepiej miec dobrze zarzadzane mniejzse
              miasto niz wiekszy totalnie zaniedbany twor.
              • Gość: KR! Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 12:28
                Wróćmy do teamtu.Filharmonia w Radomiu.Namówmy radomskich parlamentarzystów by w sejmie walczyli o doatcję na ten projekt.
                • Gość: Janek Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 12:33
                  Popieram ten projekt choć wątpię w pomoc radomskich parlamenatrzystów.Oni są zajęci walką o stołki niestety Radom traktują tylko jak trampolinę do wybicia sie a potem zapominają o Radomiu najgorsi byli moim zdaniem ci posłowie z lata 2001-2005 nic dla Radomia nie zrobili najbardziej zawiódł panowie Nałęcz,Wikiński,Suski,Grabowski,Kużmiuk,Balcerowski i panie Grabowska,Kopacz,Łyżwińska,Dziuba.Chciałbym się mylić w swojej ocenie ale taka jest prawda.
              • isoxazolidine Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! 03.11.05, 15:11
                Gość portalu: jurek napisał(a):

> Zyj zasada nie wielkosc, lecz jakosc...lepiej miec dobrze zarzadzane mniejzse
                > miasto niz wiekszy totalnie zaniedbany twor.

własnie. lepszy Radom niż jakieś tam śląskie, upadłe molochy ;-)
                zum beispiel ...

dzieki serdeczne za kolejny argument za Filharmonią w Radomiu. po kim jak po
                kim ale po Tobie bym się nie spodziewał. jestem mile zaskoczony :)
            • marcmal Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! 03.11.05, 13:18
              Gość portalu: KR! napisał(a):

> Nie zgadzam się z przedmówcą w Radomiu mieszka 230 tyś. ludzi i na pewno
              publik
              > a by się w Filharmonii znalazła.Ciekawa jak odpowiesz na argument , że
              Filharmo
              > nia jest w dużo mniejszych od Radomia miastach np.
              Kielce,Słupsk,Elbląg,Olsztym
              > ,Rzeszów,Koszalin.Dużo ludzi wyjechało z RAdomia to fakt , ale tez mam
              nadzieję
              > że dużo wróci jeszcze do Radomia do tego nowowczesnego Radomia z
              Filaharmonią
              > i nowymi ideami.To nie jest głupia idea ta Filahrmonia czekam na następne
              opini
              > e.

Tytułem sprostowania Kielce nie są dużo mniejsze od Radomia, są po prostu
              mniejsze (mniej mieszkańców tam mieszka etc.), dużo mniejszy jest np. Elbląg z
              całym szacunkiem dla tego miasta. Złożę to po prostu na karb ferworu dyskusji,
              nie doszukujac się jakiś podtekstów :))
              • Gość: KR! Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 13:30
                Nie ma w tym żadnych podtekstów co napisałem , po prostu w Kielcach mieszka mniej ludiz niż w Radomiu i tyle.Wróśmy do sedna dyskusji.
                • Gość: Paweł Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 13:34
                  A moze by tak jakąś zbiórkę wśród mieszkańców zrobić tak na sam początek zbiera sie w Radomiu na pomniki , groby to może i na filharmonie zacząć zbierać.Jest nas 230 tys. niech każdy da po 1 zł i już będzie jakaś sumka.Co o tym sądzicie?
                  • isoxazolidine Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! 03.11.05, 15:10
                    to bedzie 230 tys. co najwyzej ;-)

moim zdaniem finansowanie Filharmonii w Radomiu to zadanie wojewodztwa.
                    • Gość: KR! Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 20:47
                      Województwo niech da kasę , sponsorzy , miasto , ministerstwo kultury, unia europejska i uzbiera się kasa na Filharmonię trzeba tylko chcieć.radom musi sobie wszystko wywalczyć.Wywalczył sobie Politechnikę , Teatr,Muzeum ( powstanie w 2008r. Sztuki Współczesnej),wspanaiłą historię.Ja osobiscie wierzę , że Filharmonia Radomska powstanie.Radomianie czekam dalej na wasze opinie.
                      • Gość: Henko Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 21:30
                        Posłowie muszą zacząć wreszcie walczyć o Radom.
                      • isoxazolidine Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! 04.11.05, 13:13
                        gdyby determinacja i siła lobbingu parlamentarzystów dorównywała
                        zapotrzebowaniu na ambitne imprezy muzyczne w Radomiu, to nie Filharmonia dawno
                        byłaby faktem.
                        • Gość: KR! Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.05, 22:57
                          Ja jednak bardzo mocno wierzę w powstanie Filharmonii Radomskiej:)
            • Gość: misiop Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! IP: *.satlynx.net 17.11.05, 11:32
              zapomniałeś o Opolu i Częstochowie
    • Gość: mały Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.11.05, 14:46
      co ty bredzisz w Polsce inwestycja trwa srednio 15 lat w Chinach 2!!!
      • Gość: KR! Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 20:43
        Filharmonia w Radomiu by powstała wciagu 2 no 3 lat!Trzeba tylko chcieć ja chcę więc tu będę walczył o radomskie inwestycje : stadion nowy Radomiaka , Uniwersyetet im. Jana Kochanowskiego , multikino , Centrum Sztuki Współczesnej , Biblioteka Multimedialna!
        • Gość: sonoAndrzej Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 09.11.05, 21:03
          Gdyby w Radomiu powstała społeczna kampania na rzecz samoopodatkowania się
          mieszkańców, wtedy rzeczywiście szanse na budowę takiego obiektu by wzrosły.
          • isoxazolidine Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! 10.11.05, 10:40
            nie. tak to nie wyjdzie.
            w ten sposób można stawiać pomniki ale nie uruchamiac tego kalibru sprawy.

filharmonie radomska musi od poczatku do konca sfinansowac wojewodztwo.
            • Gość: kas Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 11.11.05, 10:00
              Na sztukę na wysokim poziomie jest w Radomiu popyt. Gdy przyjeżdża np. taki
              ruski balet, to bilety są po 100 zł, a i tak sala UM pęka w szwach. Tak samo
              np. taki Arlekin organizuje wyjazdy do teatrów warszawskich i jadą pełne
              autobusy.
              Radomianie potrafią odróżnić chałturę od sztuki. Filcharmonia cieszyłaby się na
              pewno powodzeniem, ale tak naprawdę w Radomiu potrzebna jest duża sala
              koncertowa. Ta w UM jest za mała (zwłaszcza scena).
              • Gość: KR! Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 13:52
                Dlatego walcze tu na forum o Filharmonie Radomską.A z twoimi argumetnatmi zgadzam sie w 100 %.JUż 2 grudnia w Radomiu Harlem Gospel Choir.
                • Gość: MADA Re: Filharmonia w Radomiu!!!Jest szansa!!! IP: 82.139.41.* 14.11.05, 22:44
                  Popieram gorąco pomysł zbudowania Filharmonii w Radomiu.A może są środki z UE?
                  Bo na naszych parlamentarzystów nie ma co liczyć - niestety. Ja w każdym razie
                  dam składkę. Pozdrawiam
    • Gość: Crux No to KR! masz problem! :-/ IP: *.os.kn.pl 14.11.05, 23:43
      > Po raz kolejny zaczynam wątek poświęcony budowie Filharmonii w Radomiu!Czekam
      > na opinie radomian co o tym sądzą.Radom jest największym polskim miastem , w
      > którym nie ma Filharmonii a teraz uważam , że jest szansa aby ona powstała
      > w Radomiu.Zmieniła się władza , która lepeij niż SLD patrzy na Radom nowym
      > ministrem kultury został Michał Ujazdowski z PiS.

Kazimierz Michał Ujazdowski (urodzony 28 lipca 1964 roku w KIELCACH), doktor
      prawa, polski polityk, wiceprezes Prawa i Sprawiedliwości, wicemarszałek Sejmu.

No i jak? Będzie ta filharmonia? Jak nie powstanie, to znowu pewnie będzie
      zemsta Kielc :)))

Pozdrawiam i życzę zdrowia psychicznego :)
      • Gość: Gerwazy Radomski Re: No to KR! masz problem! :-/ IP: *.radom.pl 15.11.05, 00:29
        O Jezusie, jakie perdoły!
        O filharmonie w Radomiu najzagorzalej walczy "KR!", który w co drugim poście
        wali tak ordynarne byki ortograficzne, że przykro patrzeć. Panie KR! Sam sobie
        odpowiedz ile razy byłeś na darmowych koncertach kwartetów smyczkowych (zero,
        prawda?), a potem weź rozbieg i zderz sie ze ścianą. Chyba że rzeczywiście
        znasz się na rzeczy, to powiedz co wolałbyś na inaugurację: koncert e-moll
        Chopina, czy może sonatę g-moll Debussy'ego? (Dla ułatwienia dodam, że jedno w
        ogóle nie nadaje sie do filharmonii).

Panie KR! Pan jesteś skończony ignorant! Pan chcesz sali na 1000 miejsc co
        najmniej? Pan nie wiesz o czym mówisz! To znaczy (miedzy innymi) żeś pan nigdy
        w teatrze radomskim nie był i nie zdajesz sobie sprawy jaki to wysiłek
        organizacyjny 1000 osób na widowni.

Ale ja nie chcę pana obrażać. Prawdopodobnie kierują panem dobre intencje. Pan
        chciałby nasze miasto wydobyć z prowincjonalnej głuszy. Ja też bym chciał.
        Tylko że pan fruwasz gdzieś nad poziomy... I oprócz bicia piany nic z tego nie
        wyniknie. Amen.
      • isoxazolidine Re: No to KR! masz problem! :-/ 15.11.05, 09:24
        Gość portalu: Crux napisał(a):

> No i jak? Będzie ta filharmonia? Jak nie powstanie, to znowu pewnie będzie
        > zemsta Kielc :)))

nie jest np. tajemnicą, że minister Czarny swego czasu zrobił wszystko, że by w 1994r WSI RAdom nie przeksztalcila sie w Akademie Radomska ...
        jednak uwazam, ze nie nalezy od razu zakladac ze Pan Ujazdowski bedzie przeciw Filharmonii Radomskiej. trzeba przedstawic racjonalny plan przedsiewziecia i po prostu ZAPYTAC. racjonalny - bo rozpoczynanie od budowy gigantycznej sali tylko po to by zaspokoic blizej nie zidentyfikowane rządze uwazam za bezsens.
        • Gość: KR! Re: No to KR! masz problem! :-/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 11:00
          Nawet nie wiedziałem , że pan minister kultury poseł z Wrocławia! Kazimierz Michał Ujazdowski urodził sie w 1964r. w Kielcach mi to nie przezzkadza.Wierzę , ze schowa negatywne emocje Kielc do Radomia i bedzie patronował tej inicjatywie.Wielokrotnie tu na forum już pisałem , żę zganianie całej winy za nasze radomskie niepowodzenia na Kielce to czysta demagogia.Ja jestem wielkim zwolennikiem Filharmonii Radomskiej tak , tak panowie uczestnicy forum na 1000 osób co najmniej!Koszt budowy tej inwestycji to około 35 - 40 mln PLN jak sie złoży miasto , sejmik i znajda fundusze unijne to inwetsycja ruszy.
          • Gość: Yoda Re: No to KR! masz problem! :-/ IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 15.11.05, 11:09
            O kurde! Cyzby SEKOCENBUD zaktualizował cennik dla kosztorysów inwestorskich na
            filharmonie? Lecę do księgarni! -F. radomska dopiero co miała kosztować 50
            baniek, a dziś już tylko 35-40. A może ustalmy (tu na Forum), że będzie
            kosztować 0,5 mln -wtedy lokalizacja murowana!
            • Gość: KR! Re: No to KR! masz problem! :-/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 11:13
              Budynek o powierzchni około 4000 metrów kwadratowych i widowania ze sceną na 1000 osób to koszt około 35-40 mln PLN.50 mln to już taki wariant extra a ja chcę , żeby Filharmonia powstała tanio ale solidnie.Radom jest najwiekszym polskim miastem gdzie nie ma Filharmonii.Dziś słyszałęm , że posłowie nie chcą dać kasy na kapmus Uniwersytetu Gdańskeigo bo tam studiował Kwaśniewksi i Tusk.Na kampus kasy domaga sie SLD i PO a wszyscy inni posłowie są przeciw.taka wojenka nam sie w sejmie szykuje trzeba sobie w życiu wszystko wywalczyć.
          • Gość: Crux Re: No to KR! masz problem! :-/ IP: *.os.kn.pl 16.11.05, 18:50
            > Nawet nie wiedziałem , że pan minister kultury poseł z Wrocławia! Kazimierz
            > Michał Ujazdowski urodził sie w 1964r. w Kielcach mi to nie przezzkadza.
            > Wierzę , ze schowa negatywne emocje Kielc do Radomia i bedzie patronował tej
            > inicjatywie.

No jak to KR! ? Ty nie potrafisz "schować negatywnych emocji Radomia do Kielc",
            a oczekujesz podobnego heroicznego gestu od Pana Kazimierza Michała
            Ujazdowskiego? :))) Nie ma mowy! Filharmonii w Radomi nie będzie :)))

Ale, już tak na serio. Kiedyś już o to pytałem. Czy KR! dużo Ci płacą za
            podgrzewanie atmofery na forum, a co za tym idzie generowanie ruchu na nim i
            zwiększanie wpływów reklamodawców? Ale powiedz tak szczerze, bo może to się
            opłaca i ja też zacznę się tym zajmować.

Pozdrawiam
            • Gość: misiop Re: No to KR! masz problem! :-/ IP: *.satlynx.net 17.11.05, 11:12
              powiedzcie na ilu jeszcze forach pisze KR, bo wszedzie
              gdzie nie zajże to wszystkim niepowodzeniom Radomia są winne
              Kielce - mam już tego dość!
          • Gość: arek Re: No to KR! masz problem! :-/ IP: *.internet.radom.pl 16.11.05, 20:35

> Nawet nie wiedziałem , że pan minister kultury poseł z Wrocławia! Kazimierz
            Mic
            > hał Ujazdowski urodził sie w 1964r. w Kielcach mi to nie przezzkadza.Wierzę ,
            z
            > e schowa negatywne emocje Kielc do Radomia i bedzie patronował tej
            inicjatywie.
            --------------------------------------------------------------------------------
            KR ! a skąd minister będzie wiedział,że w Radomiu chcą mieć filharmonię?
            Nie sądzę ,że minister czyta forum radomskie w GW.
        • Gość: Crux Isoxazolidine też ma problem! :-/ IP: *.os.kn.pl 16.11.05, 19:01
          > nie jest np. tajemnicą, że minister Czarny swego czasu zrobił wszystko, że by
          > w 1994r WSI RAdom nie przeksztalcila sie w Akademie Radomska ...

Przecież w tamtym czasie, to WSI nie spełniała wymogów, aby być politechniką! Z
          tego, co wiem, to do statusu akademii potrzeba trochę więcej uprawnień do
          nadawania tytułów naukowych niż na politechnice. Wobec tego faktu dziwi mnie
          Twoje oburzenie. Nie wiem zresztą, jaki związek ma pan Czarny ani z
          nieprzekształceniem WSI w Akademię Radomską (czyli co to znaczy, że "robił
          wszystko"), ani nie rozumiem związku tegoż pana z panem Ujazdowskim. Czyżby też
          z Kielc? To już prawie mafia! :)))

Życzę także i Tobie trochę mniej demagogii na codzień!
          • Gość: KR! Re: Isoxazolidine też ma problem! :-/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 20:39
            Radomscy posłowie z PiS pan Suski i panie Wiśniewska i Wróbel oraz inni posłowie co dostali sie z naszego okręgu muszą mówić o tym w sejmie RP i w senacie RP i wkuluarach mieć też jakieś dojście do pana ministra Ujazdowksiego żeby rzucił kase na tą jakże ważną dla Radomia inwestycję.
            • Gość: darek Re: Isoxazolidine też ma problem! :-/ IP: 83.238.121.* 16.11.05, 20:46
              Ale niestety KR masz cholernego pecha,Ujazdowski jest z Kielc i gó.. z
              filcharmonii.
              A tak na prawdę,jestem z Kielc i życzę Radomiowi,aby miał swoją filcharmonię
              • isoxazolidine Re: Isoxazolidine też ma problem! :-/ 17.11.05, 10:50
                Gość portalu: darek napisał(a):

> ha,Ujazdowski jest z Kielc i gó.. z
                > filcharmonii.

no to fajnie. ja wolę Filharmonię ;-))
            • Gość: arek To im to powiedz a nie truj atmosfery IP: *.internet.radom.pl 16.11.05, 20:48

> Radomscy posłowie z PiS pan Suski i panie Wiśniewska i Wróbel oraz inni
              posłowi
              > e co dostali sie z naszego okręgu muszą mówić o tym w sejmie RP i w senacie
              RP
              > i wkuluarach mieć też jakieś dojście do pana ministra Ujazdowksiego żeby
              rzucił
              > kase na tą jakże ważną dla Radomia inwestycję.

To im to powiedz a nie truj atmosfery. Takiej iwestycji nie zaczyna się od
              końca tzn. od rzucania kasy przez ministra .Nie ma planów,jakaś grupa
              inicjatywna by się tez przydała.Kto ma się tym zająć?

• Gość: KR! Re: To im to powiedz a nie truj atmosfery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 22:31
                Na poczżatku trzeba powłać społeczny komitet budowy Filharmonii Radomskiej.Potem duży lobbing liczę na radomskich posłów PiS.Ludzie Radom to największe polskie miasto gdzie nie ma filharmonii poza tym kasę może dać unia europejska i sejmik mazowsza.
                • Gość: arek No to do pracy KR! IP: *.internet.radom.pl 17.11.05, 09:26
                  Powołaj ten społeczny komitet budowy Filharmonii Radomskiej!
                  Do tej pory Twoje posty to koncert życzeń , czas na konkretne działania.
          • isoxazolidine Re: Isoxazolidine też ma problem! :-/ 17.11.05, 10:48

> Przecież w tamtym czasie, to WSI nie spełniała wymogów, aby być politechniką!

5 wydziałów, 10 kierunków z prawami do nadawania tytułu magistra i uprawnienia doktoryzowania na 2 kierunkach. to było wówczas. w mysl obowiązującej do niedawna ustawy o szkolnictwie wyzszym to z NADDATKIEM wystarczało na politechnike.

> Z
            > tego, co wiem, to do statusu akademii potrzeba trochę więcej uprawnień do
            > nadawania tytułów naukowych niż na politechnice.

do niedawna tak było. nowa ustawa ktora juz obowiazuje stanowi, ze politechnika powinna doktoryzowac na minimum 6 kierunkach. wobec akademii wymagania sa obecnie nizsze. to z kolei sprawia za np. AGH chce przeksztalcic sie w uniwersytet technologiczny (wymogi: 6 uprawnien do doktoryzowania i 2 do habilitowania) bo w świetle obecnej ustawy ma nizszy status niz PR (!!!)
            • Gość: Crux Re: Isoxazolidine też ma problem! :-/ IP: *.os.kn.pl 17.11.05, 18:48
              > 5 wydziałów, 10 kierunków z prawami do nadawania tytułu magistra i uprawnienia
              > doktoryzowania na 2 kierunkach. to było wówczas. w mysl obowiązującej do
              > niedawna ustawy o szkolnictwie wyzszym to z NADDATKIEM wystarczało na
              > politechnike.

Faktycznie! Zwracam honor. Sprawdziłem - w 1993r Politechnika Radomska dostała
              uprawnienia do nadawania tytułu doktora w dwóch dyscyplinach. Co nie zmienia
              mojego zdania, że taki zabieg przekształcenia uczelni technicznej w akademię
              jest conajmniej głupi (ale to moje osobiste zdanie, które widać nie jest
              podzielane przez rządzących, bo teraz wszystkie politechniki, które mają
              wystarczające uprawnienia, mają się przekształcić w uniwersytety). Choć z
              drugiej strony - PR nie jest stricte uczelnią techniczną, bo co tam robi np.
              Wydział Nauczycielski? Więc może akurat w tym przypadku doszukałbym się jakiejś
              celowości w tym wszystkim.

Ale zostawiając ten wątek, to możesz powiedzieć, co ten minister robił, aby nie
              przekształcić tej biednej ówczesnej WSI w akademię? No i jaki ma jego osoba
              związek z panem Ujazdowskim? Może przytoczysz argumenty, które spowodowały, że
              PR nie została przekształcona w akademię? Czy była pozytywna opinia Rady
              Szkolnictwa Wyższego (chyba tak nazywa się ta organizacja, która odpowiedzialna
              jest za opiniowanie takich wniosków)? Bo wątpliwe jest, aby jedna osoba była w
              stanie zablokować taką inicjatywę. Obawiam się, że były inne przesłanki
              merytoryczne, które dyskretnie przemilczałeś :) Chyba, że nie było - to napisz!

Wiem, że to może nie jest najlepsze miejsce w tym nieszczęsnym wątku na
              dywagacje na ten temat, ale gdybyś odpowiedział mimo wszystko, to byłbym
              zobowiązany.

Pozdrawiam
              • isoxazolidine Re: Isoxazolidine też ma problem! :-/ 18.11.05, 09:30

> > 5 wydziałów, 10 kierunków z prawami do nadawania tytułu magistra i uprawn
                > ienia
                > > doktoryzowania na 2 kierunkach. to było wówczas. w mysl obowiązującej do
                > > niedawna ustawy o szkolnictwie wyzszym to z NADDATKIEM wystarczało na
                > > politechnike.
                >
                > Faktycznie! Zwracam honor. Sprawdziłem - w 1993r Politechnika Radomska dostała
                > uprawnienia do nadawania tytułu doktora w dwóch dyscyplinach. Co nie zmienia
                > mojego zdania, że taki zabieg przekształcenia uczelni technicznej w akademię
                > jest conajmniej głupi (ale to moje osobiste zdanie, które widać nie jest
                > podzielane przez rządzących, bo teraz wszystkie politechniki, które mają
                > wystarczające uprawnienia, mają się przekształcić w uniwersytety). Choć z
                > drugiej strony - PR nie jest stricte uczelnią techniczną, bo co tam robi np.
                > Wydział Nauczycielski? Więc może akurat w tym przypadku doszukałbym się jakiejś
                > celowości w tym wszystkim.

jest jeszcze ekonomiczny. wiec wydaje mi sie ze formula akademii techniczno-pedagogiczno-ekonomicznej byla trafniejsza na owy czas niz politechnika. ale moze dobrze sie stalo biorac pod uwage status akademii dzis ...

> Ale zostawiając ten wątek, to możesz powiedzieć, co ten minister robił, aby nie
                > przekształcić tej biednej ówczesnej WSI w akademię? No i jaki ma jego osoba
                > związek z panem Ujazdowskim?

jakie jest jego zwiazek z Ujazdowskim? poza pochodzeniem zaden ;-)
                co zrobił? negatywnie zaopiniował wniosek choc (jak widac) spelniel on wymogi formalne i naciskal na RGSzW zeby zrobila to samo. udało się. ale jak mówię - może dobnrze się akuraty tym razem stało ...

> Może przytoczysz argumenty, które spowodowały, że
                > PR nie została przekształcona w akademię? Czy była pozytywna opinia Rady
                > Szkolnictwa Wyższego (chyba tak nazywa się ta organizacja, która odpowiedzialna
                > jest za opiniowanie takich wniosków)?

dodam, ze negatywna opinia Rady niczego nie przesadza co widac na przykladzie uniwerku w Bydgoszczy. inna sprawa, ze po wecie Czarnego i Rady WSI nie zdecydowala się na "rozgrywkę parlamentarną".

> Bo wątpliwe jest, aby jedna osoba była w
                > stanie zablokować taką inicjatywę.

to był wpływowy facet. tak jak swego czasu Bender który pod prąd całej KRRiT przeforsował nadajniki dla RM ...

> Obawiam się, że były inne przesłanki
                > merytoryczne, które dyskretnie przemilczałeś :) Chyba, że nie było - to napisz!

nie znalazłem żadnych. są określone wymogi mierzone siłą naukowa uczelni. pisałem o tym wyżej. WSI Radom spełniała te wymogi a mimo to nie została Akademią. z nowszych dziejów - pewna uczelnia w Bydzi nie spełniała stawianych jej wymogów ale uniwerkiem została. ot szara rzeczywistośc ...

> Wiem, że to może nie jest najlepsze miejsce w tym nieszczęsnym wątku na
                > dywagacje na ten temat, ale gdybyś odpowiedział mimo wszystko, to byłbym
                > zobowiązany.
                >
                > Pozdrawiam

pozdrawiam
                • Gość: Crux Re: Isoxazolidine też ma problem! :-/ IP: *.os.kn.pl 18.11.05, 14:34
                  > jakie jest jego zwiazek z Ujazdowskim? poza pochodzeniem zaden ;-)
                  > co zrobił? negatywnie zaopiniował wniosek choc (jak widac) spelniel on wymogi
                  > formalne i naciskal na RGSzW zeby zrobila to samo. udało się. ale jak mówię
                  > - może dobnrze się akuraty tym razem stało ...

A więce jednak! Tak też coś czułem, że to znowu "zemsta" Kielc :))) Nie znam
                  tego pana, ale mogę przyjąć, że pochodzi on z tych pazernych i krwiopijczych
                  Kielc (ewentualnie okolic). Ale musisz przyznać, że nie tylko ten pan uważał, że
                  WSI nie spełnia wymogów. Chyba, że utrzymujesz, że wszyscy członkowie RGSzW
                  pochodzili wówczas z Kielc :) A więc, chyba jednak jakieś przesłanki były...

> nie znalazłem żadnych. są określone wymogi mierzone siłą naukowa uczelni.
                  > pisałem o tym wyżej. WSI Radom spełniała te wymogi a mimo to nie została
                  > Akademią. z nowszych dziejów - pewna uczelnia w Bydzi nie spełniała stawianych
                  > jej wymogów ale uniwerkiem została. ot szara rzeczywistośc ...

A to, że Akademia Bydgoska została przekształcona w uniwersytet uważam za
                  nieporozumienie. Podobnie, jak kilka innych uczelni, które ostatnio zostały
                  ochrzczone miane uniwersytetów. Więc jeżeli to miało się odbyć w ten sposób, to
                  ta decyzja o nieprzekształceniu WSI w akademię była słuszna. Bo wbrew pozorom,
                  jakości uczelni nie mierzy się tylko w liczbie dyscyplin, w których uczelnia
                  może nadawać tytuły naukowe... Choć ustawa tylko tyle przewiduje.

Dlatego też nie wróżę, aby np. kielecka AŚ szybko uzyskała status uniwersytetu,
                  chyba, że na podobnych zasadach jak w Bydgoszczy, Olsztynie, Rzeszowie, czy
                  Zielonej Górze. Jeżeli przyjmiemy takie kryteria, to faktycznie, wielką
                  niesprawiedliwością jest to, że w 1994r nie została powołana Akademia Radomska,
                  a w Kielcach Uniwersytet im. Jana Kochanowskiego (ten tytuł podałem, coby zrobić
                  na złość niejakiemu KR!) :)))

Pozdrawiam
                  • isoxazolidine Re: Grzech zaniechania - czyli dlaczego nie mamy 18.11.05, 17:43

> Może należałoby się spytać - po co Radomiowi uniwersytet? I czy reczywiście tyc
                    > h
                    > celów nie można realizować na bazie istniejących uczelni?

Nie mozna wykluczyc, ze powołanie Uniwersytetu Radomskieg powinno sie dokonac na bazie PR. W koncu taki np. UMK cale lata byl uczelnia nietechniczna a teraz zbiera sie do ksztalcenia na kierunkach typowo politechnicznych ... U nas można na odwrót ;-) Z innej bajki - UZiel powstał z połączenia AP i PZ ...

> Jak już napisałem w innym wątku, Politechnika Radomska nie jest obecnie uczelni
                    > ą
                    > stricte techniczną. Może dlatego po prostu warto byłoby wesprzeć tę uczelnię i
                    > dążyć do poszerzenia zakresu oferty edukacyjnej, a przede wszystkim do
                    > podniesienia poziomu tej uczelni!

nie sposób się nie zgodzić z tą tezą.

> Ale trudno dobrą uczelnię zbudować od zera!

jednak każda uczelnia kiedyś miała swój start ...

> Pozdrowienia z zaprzyjaźnionych Kielc!

Pozdrowienia z zaprzyjażnionego Radomia!
        • Gość: Yoda Re: isox IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 17.11.05, 09:54
          >bo rozpoczynanie od budowy gigantycznej sali tyl
          > ko po to by zaspokoic blizej nie zidentyfikowane rządze uwazam za bezsens.

-A no właśnie! -Najpierw powinien powstać podmiot, który ma być w coś takiego
          ubrany, a i zapotrzebowanie winno być mniej spektakularną pracą u podstaw
          wykreowane (bo np. ja, a chyba nie jestem tu odosobniony, w jego istnienie nie
          bardzo wierzę - chyba, że w filharmonii będzie koncertował DJ Ciasto, przez KR
          ukochany "miłością muzyczną"). Najpierw rozwój szkoły muzycznej i jej
          inicjatyw, więcej koncertów muzyki poważnej, promocja istniejących już w
          kalendarzu imprez, jakieś inicjatywy o charakterze edukacyjnym dla szerszego
          gremium zainteresowanych dyletantów -potem można myśleć o instytucjonalizacji
          (najpierw w oparciu o istniejącą infrastrukturę).
          BTW: Dlaczego muzeum sztuki współczesnej w elektrowni zeszło już z tapety? Ta
          inicjatywa ma już jakiś oddźwięk (jest promotor, a nawet władza przyjęła ją do
          wiadomości) i trzeba pilnować by nie wygasł. Jak będziemy wymyślać co miesiąc
          nowe instytucje kultury, to się w końcu nie połapiemy w tym, na czym nam
          właściwie zależy.
          Pzdrwm
          • isoxazolidine Re: isox 17.11.05, 09:58
            Gość portalu: Yoda napisał(a):

> -A no właśnie! -Najpierw powinien powstać podmiot, który ma być w coś takiego
            > ubrany, a i zapotrzebowanie winno być mniej spektakularną pracą u podstaw
            > wykreowane (bo np. ja, a chyba nie jestem tu odosobniony, w jego istnienie nie
            > bardzo wierzę - chyba, że w filharmonii będzie koncertował DJ Ciasto, przez KR
            > ukochany "miłością muzyczną"). Najpierw rozwój szkoły muzycznej i jej
            > inicjatyw, więcej koncertów muzyki poważnej, promocja istniejących już w
            > kalendarzu imprez, jakieś inicjatywy o charakterze edukacyjnym dla szerszego
            > gremium zainteresowanych dyletantów -potem można myśleć o instytucjonalizacji
            > (najpierw w oparciu o istniejącą infrastrukturę).
            > BTW: Dlaczego muzeum sztuki współczesnej w elektrowni zeszło już z tapety? Ta
            > inicjatywa ma już jakiś oddźwięk (jest promotor, a nawet władza przyjęła ją do
            > wiadomości) i trzeba pilnować by nie wygasł. Jak będziemy wymyślać co miesiąc
            > nowe instytucje kultury, to się w końcu nie połapiemy w tym, na czym nam
            > właściwie zależy.
            > Pzdrwm

dlatego postuluje powolanie na poczatek orkiestry kameralnej i zainstalowanie jej na obiekcie przy Zeromskiego 53. potem w perspektywie 2-3 lat rozbudowe do stanu orkiestry symfonicznej z rownolegla budowa szkoly muzycznej. tradycje muzyczne i zapotrzebowanei na imprezy na opziomie wbrew pozorom jest ogromne. wystarczy spogladnac na Miedzynarodowy Festiwal Muzyki Organnowej i Kameralnej. Festiwal Muzyki Dawnej i inne ...
            • Gość: Yoda Re: isox IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 17.11.05, 10:11
              Że takie imprezy są, to ja wiem, ale tak się składa, że czasem bywam i widzę
              jakie jest nimi zainteresowanie. -Dlatego napisłem o ich promocji.
              Tak, czy inaczej -uważam, że edukacja (w tym wypadku muzyczna) zawsze na
              pierwszym miejscu. Z niej dopiero mogą wyniknąć inne dobre rzeczy.
              • Gość: KR! Re: isox IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.05, 21:34
                Jest fatalna reklama tych imprez brak plakatów na mieście o byle jakiej beznadziejnej imprezie jest setki info na mieście.Ja uważam , ze trzeba walczyc jak lwy o filharmonię w Radomiu.Nie wierzę natomiast aby pan Ujazdowski był przeciw tylko dla tego , że jest z Kielc a Radom sie z Kielcami nienawidzi jak jest człowiekiem z klasą w co wierzę to schowa te negatywne emocje do kieszeni.
                • Gość: Crux To jak z tą klasą? IP: *.os.kn.pl 18.11.05, 07:19
                  > Jest fatalna reklama tych imprez brak plakatów na mieście o byle jakiej
                  > beznadziejnej imprezie jest setki info na mieście.Ja uważam , ze trzeba
                  > walczyc jak lwy o filharmonię w Radomiu.Nie wierzę natomiast aby pan
                  > Ujazdowski był przeciw tylko dla tego , że jest z Kielc a Radom sie
                  > z Kielcami nienawidzi jak jest człowiekiem z klasą w co wierzę to schowa
                  > te negatywne emocje do kieszeni.

Czy mam z tego wnioskować, że KR! "nie masz klasy"? :))) Wielokrotnie na tym
                  forum podkreślałeś, że, "jako prawdziwy radomianin, nienawidziłeś, nienawidzisz
                  i będziesz nienawidzić kielczan i Kielc". No to jak? Bo, jak tak dalej pójdzie,
                  to z filharmonii w Radomiu nici :)))

Pozdrawiam
                  • isoxazolidine Re: To jak z tą klasą? 18.11.05, 09:32
                    sorki ale ja też się pogubiłem o co tu chodzi ... o jaką "klasę" ?
                    klase jakości cegieł z których będzie budowana Filharmonia ? ;-)
                    • Gość: KR! Re: To jak z tą klasą? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 18:19
                      To co ja myślę o Kielcach jest w wątku pt. FILHARMONIA RADOMSKA nie istotne nie mieszajcie tych dwórch spraw ze sobą.Tu nie można tego łączyć.Mnie nie wkurza to , że pan Ujazdowski urodził sie w 1964r. w Kielcach ja uważam , ze będzie świetnym ministrem kultury i dziedzictwa narodowego ( nowa nazwa tego ministerstwa) i będzie popierał idęę budowy Filharmonii w Radomiu.Liczę , że zawiążę sie jakiś komitet bidowy i radomscy parlamentarzyści będą lobbować u ministra za tym.Jak będzie kasa z ministerstwa i sejmiku Mazowsza i unii europejskiej to w 2 lata ta Filharmonia powstanie koszt tak jak pisałem około 40 mln złotych.
                      • Gość: Crux Re: To jak z tą klasą? IP: *.os.kn.pl 18.11.05, 21:29
                        Matko! Ale Ty KR! nierozumny jesteś... Ty naprawdę studiujesz na jakimś
                        uniwersytecie? Nie wierzę! Na jakim? Nie wykładają tam logiki?

Teraz to już jestem całkiem skołowany. Albo Ty jesteś taki jajcarz i tu
                        wszystkich na forum robisz w jajo, albo Ty naprawdę jesteś taki ograniczony.
                        Dlatego, taktowniej z mojej strony będzie przyjąć, że Ty jesteś taki zwykły
                        jajcarz, który ma ubaw z całego tego zgiełku wobec Twojej osoby.

Zakładając też jednak, że leży Ci na sercu rozwój kulturalny Radomia i chciałbyś
                        jednak, aby ta filharmonia powstała, to możesz nas wszystkich oświecić, kto
                        miałby w tej filharmonii grać? Bo budynek, to pewnie niejeden znajdzie się w
                        Radomiu już teraz. Czas na skompletowanie zespółu :] No, a poza tym, zamiast
                        bezproduktywnie wypisywać się tu na forum, to proponuję, abyś powołał jakieś
                        stowarzyszenie na rzecz utworzenia w Radomiu filharmonii.

Poza tym prosiłbym, abyś odpowiedział na pytanie, które zostały do Ciebie
                        skierowane, a nie udzieliłeś na nie odpowiedzi. Jak chociażby to (dwie pierwsze
                        przytaczam za ich autorem):
                        - Ile razy byłeś na darmowych koncertach kwartetów smyczkowych?
                        - Co wolałbyś na inaugurację: koncert e-moll Chopina, czy może sonatę g-moll
                        Debussy'ego? (Dla ułatwienia dodam, że jedno w ogóle nie nadaje sie do filharmonii)
                        - Skoro mówisz, że Ujazdowski jest człowiekiem z klasą i pewnie schowa swoje
                        "uprzedzenia Kielc do Radomia", to czy to oznacza, że Ty, jako zadeklarowany
                        wróg po wszystkie czasy Kielc, nie masz klasy?
                        - No i gdzie studiujesz KR!? Jakiś ogólniak w Radomiu? :>
                        - Kiedy zamierzasz powołać komitet na rzecz utworzenia filharmonii w Radomiu?

A i proszę nie wykręcać się, że z osobami, które Cię tylko opluwają nie będziesz
                        polemizował. Bo ja nie walczę z Tobą, tylko z Twoimi poglądami. Więc z
                        niecierpliwością czekam na odpowiedzi :)

Czy odpowiedzią będzie milczenie? Milczenie też będzie znamienne :)
                        • Gość: KR! Re: To jak z tą klasą? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 21:36
                          Ja tylko rzuciłem hasło powołaniu społecznego komitetu budowy Filharmonii w Radomiu.Mamy w Radomiu dobrą szkołę muzyczną a i tak kadra będzie uzupełniona z pewnie z zewnątrz.Obojętne mi kto zagra na otwarciu , choć wolałbym koncert e-moll Chopina.NIe byłem na żadnym darmowym koncercie smyczkowym nie mam czasu i mam dużo nauki na Uniwersytecie.
                          Pisząc o klasie pana ujazdowskeigo wiesz dobrze co miałem na myśli , dla mnie on jest człowiek z klasą i mnie osobiscie nie razi to , ze on jest z Kielc moja osobista niechęć do Kielc to mój problem chyba nie twój co , kolego!Ogólniak juz skońćzyłem dawno ciekawski kolego!Jestem skromny i nie chce tu na forum mówić o swoim życiu prywatnym , ja tu walczę o lepsze jutro Radomia na forum.
                          • Gość: Crux Re: To jak z tą klasą? IP: *.os.kn.pl 18.11.05, 22:01
                            > Ja tylko rzuciłem hasło powołaniu społecznego komitetu budowy Filharmonii
                            > w Radomiu.

No hasło rzucać każdy może! Czas brać się do działania, a nie tylko
                            bezproduktywnie bić pianę na forum dyskusyjnym!

To możesz w końcu powiedzieć, gdzie studiujesz? Chyba na tej uczelni studiuje
                            więcej niż jedna osoba i nadal pozostaniesz osobą anonimową :))) A z tego, co
                            wnioskuję po Twoich wcześniejszych wypowiedziach, to tego ogólniaka tak dawno
                            nie skończyłeś - zdaje się, że rok, albo dwa lata temu :)))

Chyba, że wstydzisz się swojej uczelni i nie chcesz powiedzieć, bo np. nie ma
                            ona w swojej nazwy magicznego rzeczownika "uniwersytet".

Pozdrawiam
                            • Gość: KR! Re: To jak z tą klasą? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.05, 13:52
                              Forum służy do dyskusji a nie do prezentacji własnej osoby kolego Crux!Niczego się nie wstydzę ale uważam , że nie ma potrzeby podawać na forum danych o sobie czy swojej szkole czy swoich danych.A co do Filharmonii to wierzę , że z nowymi władzami Radomia i wsparciem posłów radomskich inwetsycja ruszy w 2007r.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka