Dodaj do ulubionych

Scena Inicjatyw Aktorskich zawiesiła działalność

IP: *.crowley.pl 04.01.06, 09:36
A scena w urzędzie miasta?

Swoją drogą, jak już coś sie zaczyna dziać w tym mieście, to zaraz znajdzie
sie ktoś, kto to popsuje... I tak skazani jesteśmy na Srokę...
Obserwuj wątek
    • Gość: Luiza Re: Scena Inicjatyw Aktorskich zawiesiła działaln IP: *.149.udn.pl 04.01.06, 15:25
      Szkoda, szkoda. Sroki juz kazdy ma dosc.
      • Gość: urrrra Re: Scena Inicjatyw Aktorskich zawiesiła działaln IP: *.udn.pl 04.01.06, 15:31
        i całe szczęście bo to był teatrzyk amatorski im. Mniszkówny
        • Gość: Luiza Re: Scena Inicjatyw Aktorskich zawiesiła działaln IP: *.149.udn.pl 04.01.06, 16:38
          Zawsze to byla jaks alternatywa wobec kaszalotow Sroki.
    • Gość: no Re: Scena Inicjatyw Aktorskich zawiesiła działaln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 17:44
      Zrozumiałe, że aktorzy walczą o pracę i honoraria, bo każdy z czegoś żyć musi.
      Ale tak naprawdę to utrzymywaie kolejnego teatrzyku, którego widownia świeci
      pustkami, raczej nie ma specjalnego sensu. A poza samymi aktorami nikt nawet
      nie zauważył, że ten teatrzyk zniknął...
      • Gość: teresa Re: Scena Inicjatyw Aktorskich zawiesiła działaln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 21:30
        Masz, nieststy, rację. Gdyby Gazeta nie przypomniała tego teatru, nikt by już o
        nim nie pamiętał.I nad czym tu łamać ręce?Można różnie mówić o Sroce ale do
        teatru ludzie chodzą. Gdyby nie to, już by ten teatr dawno zamknięto.Nie jest
        nmożliwe, by miasto dopłacało do tego biznesu.
        • Gość: Luiza Re: Scena Inicjatyw Aktorskich zawiesiła działaln IP: *.149.udn.pl 04.01.06, 21:45
          no/Tereso - masz mylne pojecie. To do teatru Sroki publicznosc przestala
          chodzic i widownia swieci pustkami, a jesli juz to zapelniana jest rozdawanymi
          za darmo zaproszeniami. Teatr Sroki sam sie nie utrzymuje. Natomiast w tak
          duzym miescie jak Radom powinno byc kilka teatrow, a nie jeden zapyzialy, do
          ktorego nikt nie chodzi.
        • Gość: Gerwazy Radomski Re: Scena Inicjatyw Aktorskich zawiesiła działaln IP: *.internet.radom.pl 05.01.06, 00:08
          Być może to prawda, ze łatwo zapomnieć o teatrze, który istniał ledwie kilka
          miesięcy i nie dostał nawet szansy na zwykłe zorganizowanie się, a jak tu
          zaistnieć - tak łatwo taką inicjatywę zapomnieć.
          Tak właśnie morduje wszystkie inicjatywy w Radomiu. Ta była niezła. Komedię
          widziałem, kabaretu nie zdążyłem obejrzeć i powiem wam, że sztuka była lepsza
          niż większość spektakli u Sroki, choć oni (podobno) zrobili sztukę za kilka
          tysięcy od sponsorów, a Sroka ma kilkaset tysięcy miejskich pieniędzy na
          wystawianie sztuk. I co wy na to? Czy ktoś z was, zwłaszcza krytykujących był i
          widział? Ja oglądam u Sroki większość. Tylko bajek i sztuk "odważnych" jakoś
          nie chce mi się... Dlatego, jako bywalec, mogę wam powiedzieć jedno: u Sroki
          bywa pusto na widowni (takie mam doświadczenie), a tam było pół widowni
          świetnie bawiących się ludzi. I co było w tym złego, że ludzie mieli wybór?
          Inicjatywa aktorów mogła byc szansą! Konkurencja zawsze podnosi poziom oferty
          dla odbiorców. Przecież oni nie sięgali po miejskie pieniądze! Szkoda mi tego.
          Teraz juz nikomu się nie będzie chciało nic robić, będziemy skazani na ten
          chłam, który mnie już męczy - Sroki.
          Pozdrawiam
          • Gość: string Re: Scena Inicjatyw Aktorskich zawiesiła działaln IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.01.06, 00:51

Witaj Gerwazy Witaj wpadłem Tobie powiedzieć,no bo przecież nie wypada nie
            przywitać się z Tobą ;)

Cały czas myślę że nie wymyślę no wiesz,ale mi chodzi strasznie po głowie,
            no wiesz i co robić powiedz/ mam....
            Rozwalić to całe towarzystwo w pizdziec,zniknąć,czy być ale dać se siana i
            skakać tak po naszemu z "buli" coby łba sobie nie potłuc o wystające kamienie.
            Wszak zasada równaj w prawo i ruki po szwam oraz wyżej tyłka nie podskoczysz,
            lub nie wolno wznosić się za wysoko...lub czasopisma to zasada na tym forum.
            Kurcze nie chcem,a jak bendem musiał to co pozwolisz czy zabronisz?...
            W końcu twój ci on jezd no ten wątek :)))

ha ha ha
            Pzdr string
            • Gość: Gerwazy Radomski Re: Scena Inicjatyw Aktorskich zawiesiła działaln IP: *.internet.radom.pl 05.01.06, 01:12
              Tajemniczyś i niebezpieczny...
              • Gość: string Re: Scena Inicjatyw Aktorskich zawiesiła działaln IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.01.06, 01:13

Taaa
          • Gość: Lenoms Na Gombrowicza kasy nie szkoda IP: *.internet.radom.pl 05.01.06, 11:23
            A 3000 zł zrobiło panu "To Makpol !" problem. Utrącili ich "na salonach" jak
            zwykle robią z banitami. Wprawdzie nie jestem fanem dużych cycków Izy B. ale
            inicjatywa była cenna i szkoda, że się kończy. Teraz se do kościoła będziecie
            chodzić. Wybór jest duży.
            • Gość: nauczycielka Re: Na Gombrowicza kasy nie szkoda IP: 38.119.107.* 05.01.06, 13:51
              Ja natomiast, Gerwazy, od wielu lat chodzę z dziećmi na bajki do teatru. I
              musze powiedzieć, że bardzo się rozczarowałam ostatnią produkcją "Sen chłopca".
              Trudno mi to nazwać nawet przedstawieniem. Ponieważ zobaczyłam na scenie kilka
              scen ilustracyjnych, wywodzących się z opowiadania Singera. Nic się w nich nie
              działo, one tylko ilustrowały. Główny bohater wprawdzie był na scenie, ale
              właściwie nic nie robił, nie działał. Rosłemu mężczyźnie - odtwarzającemu
              bohatera - podłożono nagrany dziecięcy głosik. Wrażenie było dziwaczne, w żaden
              sposób nie mogłam się do tego głosiku i widoku rosłego aktora przyzwyczaić.
              Scenografię stanowiły dekoracje ze wszystkich bajek, jakie w ostatnich latach
              grane były w teatrze, taka zbieranina zagracająca scenę. Na pierwszym planie
              ogromny grzyb z "Alicji w krainie czarów", który zasłaniał aktorów. Tych scen
              ilustracyjnych było niewiele, przez większość spektaklu pani Iza zabawiała
              widownię niczym na zabawie choinkowej. Trudno mi uznać to coś za
              przedstawienie. Teatru tam nie było.
              • Gość: Ron Re: Na Gombrowicza kasy nie szkoda IP: *.149.udn.pl 05.01.06, 15:05
                Ja jestem ciekaw - moze ktos wie - co to za dziwna starsza pani wystepuje na
                scenie teatru. Widzialem ja w kilku spektaklach odwaznych. Ma krotko ostrzyzone
                na jeza tlenione blond wlosy, skrzeczacy, chrapliwy glos, nie za bardzo mozna
                zrozumiec co mowi, nerwowo sie zachowuje, ponadto cechuje sie kompletnym
                brakiem koordynacji ruchow. Sprawia wrazenie jakby sie bala stac na tej scenie.
                Na aktorke mi ona nie wyglada. To jakas bezrobotna ciotka dyrektora?
                • Gość: nitka Re: Na Gombrowicza kasy nie szkoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 23:38
                  a może córka?
                • Gość: xxx Re: Na Gombrowicza kasy nie szkoda IP: 38.119.107.* 07.01.06, 20:12
                  To suflerka, slynna przyjaciolka wszystkich dyrektorow radomskiego teatru. Ma
                  niczym niepohamowana zadze grania, choc reprezentuje karykature aktorstwa. W
                  zamian za kablowanie i donoszenie na innych dostaje role. A prawdziwe aktorki
                  siedza bezrobotne. Brawo panie Sroka!!! Prosze dac swojej wiernej suflerce role
                  Lady Makbet, na pewno bedzie sukces.
                  • Gość: ciekawy Re: Na Gombrowicza kasy nie szkoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 23:31
                    co ty nie powiesz?A gdzie grała ta pani, bo ja jej nie widziałem w żadnej roli,
                    choć do teatru chodzę na każde przedstawienie. I skąd wiesz, że donosi?Doniosła
                    na ciebie i się mścisz?
                    • Gość: xxx Re: Na Gombrowicza kasy nie szkoda IP: 38.119.107.* 08.01.06, 16:02
                      Moze nie byles calkiem trzezwy, skoro nie widziales na scenie tych co graja.
                      O teatrze i tym co sie tam dzieje duzo sie wie. Nie ma takiej mozliwosci, zeby
                      wszystkich pracownikow zakneblowac, zastraszyc, sterroryzowac lub przekupic.
            • Gość: bundy Re: Na Gombrowicza kasy nie szkoda IP: *.internet.radom.pl 08.01.06, 18:06
              A mnie się jej cyce bardzo podobają. I takie miłe w dotyku...
            • Gość: bundy Re: Na Gombrowicza kasy nie szkoda IP: *.internet.radom.pl 08.01.06, 18:07
              A mnie się jej cyce bardzo podobają. I takie miłe w dotyku...
              • Gość: bundy Re: Na Gombrowicza kasy nie szkoda IP: *.internet.radom.pl 08.01.06, 18:08
                Kurde to komentarz do wypowiedzi Lenomsa
                • Gość: Lenoms Mnie się jako całość wszystko podobało w dotyku IP: *.internet.radom.pl 18.01.06, 10:45
                  Ale cycki mało ergonomiczne. Trudno jedną ręką uchwycić dokładnie.
          • Gość: GELO Re: Scena Inicjatyw Aktorskich zawiesiła działaln IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 11.01.06, 20:17
            JEŻELI TWORZY SIĘ COKOLWIEK ZAKŁÓCAJĄC HARMONIE ŻYCIA INNYM, IGNORUJĄC POTRZEBY
            OTOCZENIA W KTÓRE WCHODZI SIĘ W ZABŁOCONYCH BUTACH TO PROJEKT Z GÓRY SKAZANY
            JEST NA NIEPOWODZENIE.POPROSTU...KARMA.
          • Gość: Radomian Re: Scena Inicjatyw Aktorskich zawiesiła działaln IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 18.01.06, 10:41
            Radomsy menadzerowie są tak słabi,że boją się każdej konkurencji, którą trzeba
            zniszczyć aby samemu wyjść na najlepszego. Taka jest radomska prawda. Wiele
            cennych inicjatyw zostało zniszczonych przez rządzącą nomenklaturę myślącą
            tylko o sobie a nie o mieście. Jeśli tak dalej pójdzie to niedługo będziemy
            trzecim światem, który będzie można tylko zaorać.

Niedługo wybory - trzeba odsunąć tych darmozjadów od władzy i dać władzę
            ludziom młodym, z pomysłami i chęcią do działania.
    • Gość: bundy Re: Scena Inicjatyw Aktorskich zawiesiła działaln IP: *.internet.radom.pl 08.01.06, 18:04
      Bieniasz w polityce, Rabenda w polityce nic dziwnego ,że scena upadła.
      • Gość: y45 Kielce lepsze IP: *.149.udn.pl 17.01.06, 22:25
        W Kielcach powstaje nowy teatr

Teatr Magellana - tak nazywa się nowy teatr, który w Kielcach zakłada
        Stowarzyszenie Teatralno-Filmowe "Hotel pod Aniołem". Jeśli wszystko pójdzie
        dobrze, to nowa scena zacznie działać w październiku.

Nowy teatr ma działać w ramach ośrodka Baza przy ul. Zbożowej, w
        pomieszczeniach przekazanych artystom przez miasto. Pomysłodawcą utworzenia w
        Kielcach nowej sceny są członkowie Stowarzyszenia Teatralno-Filmowego "Hotel
        pod Aniołem".

- Ten projekt od początku był podstawą naszej działalności - mówi Grzegorz
        Artman [na zdjęciu], aktor i współtwórca stowarzyszenia. - Uchwała powołująca
        Teatr Magellana już jest gotowa. Teraz czeka nas żmudna praca, aby to wszystko
        wcielić w życie.

A przyznać trzeba, że plany są imponujące, bo równocześnie z teatrem powstanie
        również Galeria Sferyczna.

- Jeśli chodzi o nazwę teatru i galerii, od razu wyjaśnię, że chodziło nam o
        podkreślenie znaczenia czegoś nieznanego, dalekich podróży, odkrywania czegoś
        nowego, a także o przestrzeń i głębię oceanu. Dlatego wybraliśmy imię
        Magellana - znanego żeglarza i odkrywcy - dodaje Artman.

Jaki będzie nowy kielecki teatr? Według zapowiedzi ma on być daleki od
        powszechnego, zinstytucjonalizowanego modelu. Zarządzać nim będzie maksymalnie
        trzyosobowy zespół. - Nie zawsze ilość etatów idzie w parze z wynikami - mówi
        Artman i dodaje, że teatr nie będzie dysponował repertuarem w dosłownym tego
        słowa znaczeniu. - Premiery będą wynikami projektów realizowanych z dużą
        swobodą przez reżyserów. To oni będą decydować o kształcie i formie danego
        przedsięwzięcia. Na razie za wcześnie mówić o zespole aktorskim czy twórcach,
        ale mamy ambitny plan zdążyć z premierą w październiku.

W pomieszczeniach przy ul. Zbożowej czeka 300 metrów kwadratowych powierzchni. -
        Jeśli chodzi o widownię, to z pewnością nie będzie klasycznych krzesełek
        mocowanych do podłogi. Chciałbym, żeby widownia była ruchoma, żeby można było
        ją zmieniać w razie potrzeby.

Twórcy Teatru Magellana liczą też na współpracę z pobliskimi ośrodkami. -
        Wykorzystamy mapę teatralną, bo praktycznie za miedzą mamy Łódź, Warszawę,
        Lublin czy Rzeszów. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby grupa ludzi z tych miast
        popracowała u nas nad spektaklami. Chcemy zorganizować też festiwal, ale bez
        jury i nagród. Będzie to raczej święto teatru w czystej postaci - zapewnia
        Artman.

* * *

Czy zmienię swój teatr?

Piotr Szczerski, dyrektor Teatru im. S. Żeromskiego:

- Przyznam, że niewiele wiem o tym projekcie, ale to, co do mnie dotarło,
        utwierdza mnie w przekonaniu, które wyznaję od zawsze: im więcej w Kielcach
        inicjatyw teatralnych, tym lepiej dla wszystkich. Stąd m.in. nasza współpraca
        ze Teatrem Ecce Homo, dzięki której podczas ostatniej edycji Festiwalu Teatrów
        Alternatywnych cześć spektakli wystawiona była na naszej scenie. Zyskuje na tym
        przede wszystkim publiczność, a także miasto, które się "uteatralnia" - co mi
        jest bardzo na rękę, bo nie będę już jedyny i to jest dla mnie fantastyczne.
        Pytania o to, czy zamierzam coś zmieniać w naszym teatrze, są nie na miejscu.
        Powstanie nowej sceny nie stwarza takiej potrzeby.

Wojciech Lubawski, prezydent Kielc:

- Jest sens w promowaniu takiej działalności, bo alternatywne ruchy w sferze
        kulturalnej z reguły w szybkim czasie stają się bardzo popularne i są znakomitą
        promocją dla miasta. Propozycja pana Artmana jest przemyślana i opracowana w
        najdrobniejszych szczegółach. Co więcej, nie łączy się z dużymi nakładami
        finansowymi - artyści otrzymali pomieszczenia przy ul. Zbożowej i teraz sami
        zajęli się ich adaptacją. Teatr im. S. Żeromskiego to instytucja działająca na
        zupełnie innych zasadach z klasyczną rolą teatru dramatycznego. Dlatego projekt
        pana Artmana będzie ciekawym uzupełnieniem.

Sergiusz Pawłowski, szef świętokrzyskiego portalu kulturalnego Wici.info:

- Uważam, że każde takie działanie jest jak najbardziej wskazane, bo z
        pewnością tworzy pewną konkurencję dla Teatru im. S. Żeromskiego. A
        konkurencja - obojętnie, czy dotyczy sztuki czy biznesu - zawsze wymusza
        energię i daje możliwość wyboru. Będę trzymał kciuki za ten projekt głównie
        dlatego, że miasto dzięki temu poszerzy swoją ofertę kulturalną. I nie chodzi
        tu nawet o to, gdzie będzie ciekawiej, w "Żeromskim" czy "u Artmana", ale o to,
        że publiczność będzie mogła pójść i tu, i tu.

• Gość: zuczek Re: Kielce lepsze IP: *.crowley.pl 18.01.06, 09:30
          to nie sa zawody, kto lepszy, a kto gorszy.
    • Gość: andromeda Re: Scena Inicjatyw Aktorskich zawiesiła działaln IP: *.radom.pilicka.pl 18.01.06, 21:31
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka