isoxazolidine 27.01.06, 16:39 Akademia coraz bliżej ----------------------------- miasta.gazeta.pl/gorzow/1,35211,3134240.html --------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: KIBIC Re: tak się działa z kierunku uniwerku - uczmy si IP: *.dc.dc.cox.net 02.02.06, 17:01 Dlaczego nikt nie komentuje czy dyskutuje? Jak cos istotnego to ludzi nie ma. Co na to mistrzowie radomskiego Zaniechania? Milcza czy co lepszego szykuja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: so Re: tak się działa z kierunku uniwerku - uczmy si IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 17:04 Co tu komentować jak nie ma premiera z Radomia :( Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: tak się działa z kierunku uniwerku - uczmy si 02.02.06, 17:10 ale tu nie trzeba premiera. na początek wystarczy prosta decyzja o połączeniu dwu kolegiów językowych i stworzeniu wyższej skoły pedagogicznej. potem w perspektywie kilku lat mogłaby się przekstałcic w Akademie Radomską im Jana Kochanowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Re: tak się działa z kierunku uniwerku - uczmy si IP: *.kom / *.os1.kn.pl 02.02.06, 17:27 A jak dołączymy jeszcze z dwa ogólniaki radomskie, to będzie Oxford. No i po co w ogóle używasz nazwy Akademia Radomska im. Jana Kochanowskiego, skoro wiesz, że nie ma możliwości utworzenia takiej uczelni, bo uczelnia o takiej nazwie istnieje już w Kielcach? To, co uchodzi KR!-owi, zaje się nie przystoi tak poważnej osobie jak Ty... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: tak się działa z kierunku uniwerku - uczmy si 02.02.06, 17:30 Cóż ... mam nadzieję, że kielczanie jako ludzi poważni i uczciwi wezmą dla Uniwerku Świętokrzyskiego który ma lada moent powstać jakiegoś patrona z Kielc i Kochanowski się "zwolni" :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: so Re: tak się działa z kierunku uniwerku - uczmy si IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 17:31 No to będzia Akademia im. Żeromskiego albo Sienkiewicza... co za problem. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: tak się działa z kierunku uniwerku - uczmy si 02.02.06, 17:34 1) co ma wspólnego Żeromski czy Sienkiewicz z Radomiem i Ziemią Radomską? 2) jeśli brać już dla Radomskiej Akademii partona spoza Regionu to lepiej kogos "większego kalibru" niż w/w 3) nadal liczę, że Kielce oddadzą nam Jana z Czarnolasu. taki gest dobrej woli dobrze by zrobił wzajemnym stosunkom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux A po kiego ten patron? IP: *.kom / *.os1.kn.pl 02.02.06, 20:20 A tak w ogóle, dlaczego uczelnia musi mieć jakiegoś patrona? Prawie wszystkie politechniki (wyjątek chyba stanowi tutaj PR), zdecydowana większość uniwersytetów (tu wyjątków jest trochę więcej), większość akademii ekonomicznych, rolniczych i medycznych (choć tu mogę się mylić), AWF-ów nie mają nazwy i jakoś nie cierpią z tego powodu. Osobiście wolałbym, żeby, jeżeli kiedykolwiek powstanie, uniwersytet w Kielcach nazywał się po prostu Uniwersytet Świętokrzyski... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: A po kiego ten patron? 03.02.06, 08:59 większośc uczelni ma patrona (!) może nawet wszystkie. sprawdź. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: tak się działa z kierunku uniwerku - uczmy si 02.02.06, 17:32 Gość portalu: Crux napisał(a): > A jak dołączymy jeszcze z dwa ogólniaki radomskie, to będzie Oxford. a jak powstała AŚw ;) ? najpierw było studium nauczycielskie w ... Radomiu. potem przeniesiono je do Kielc zmieniając status na WSN. Potem WSP i obecnie Akademia. baaardzo podobna ściezka. powtarzana zreszta w tej chwili przez Płock. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Tak się działa z kierunku "uniwerku" IP: *.kom / *.os1.kn.pl 02.02.06, 20:10 > Cóż ... mam nadzieję, że kielczanie jako ludzi poważni i uczciwi wezmą dla > Uniwerku Świętokrzyskiego który ma lada moent powstać jakiegoś patrona z Kielc > i Kochanowski się "zwolni" :) Wątpię... bo to nie kielczanie mają to zwalniać, tylko władze uczelni. To jest pewna tradycja, renoma (być może nie na poziomie Oxfordu, ale jednak jakaś). Więc nie liczyłbym na "powagę i uczciwość kielczan" w tym względzie ;) Poza tym "lada moment" pewnie jeszcze potrwa jakiś czas, a przecież wizjonerom radomskim uniwersytet w Radomiu widzi się już jutro... > a jak powstała AŚw ;) ? > najpierw było studium nauczycielskie w ... Radomiu. potem przeniesiono je do > Kielc zmieniając status na WSN. Potem WSP i obecnie Akademia. baaardzo podobna > ściezka. powtarzana zreszta w tej chwili przez Płock. No to widzisz, jak daleka droga przed tą uczelnią radomską. Najpierw musi zostać powołane w Kielcach studium nauczycielskie, potem należy go przenieść do Radomia, zmieniając status na WSN, a potem WSP, akademia i uniwersytet... :))) Ale powodzenia życzę w tej niełatwej i długiej drodze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rene Re: Tak się działa z kierunku "uniwerku" IP: 82.197.39.* 02.02.06, 20:20 im wiecej sceptyków w Radomiu tym gorzej to miasto wygląda gratuluje samozaparcia i odwagi bo bez tego to w tym mieście co można bedzie zrobic to przerobic politechnike na wyzszą szkołe zawodową (są juz takie plany) a o akademi czy uniwerku bedziemy mogli pomazyć a my co możemy zrobić to uruchomiś szybką kolejke do kielc i wawy a ijeszcze duża dzielnice wybudować z której codziennie do szkoły i pracy bedziemy jeżdzić do naszych kochanych kielc i wawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Re: Tak się działa z kierunku "uniwerku" IP: *.kom / *.os1.kn.pl 02.02.06, 20:36 > im wiecej sceptyków w Radomiu tym gorzej to miasto wygląda Ale ja jestem z tych "kochanych Kielc" więc się nie liczę :) > gratuluje samozaparcia i odwagi bo bez tego to w tym mieście co można bedzie > zrobic to przerobic politechnike na wyzszą szkołe zawodową (są juz takie > plany) a o akademi czy uniwerku bedziemy mogli pomazyć a my co możemy zrobić > to uruchomiś szybką kolejke do kielc i wawy a ijeszcze duża dzielnice > wybudować z której codziennie do szkoły i pracy bedziemy jeżdzić do naszych > kochanych kielc i wawy Tylko zastanówcie się, jaki zysk miasto ma z samego faktu istnienia słabego uniwersytetu? Czy jest sens marnować siły i środki na powoływanie nowego tworu? Czy nie lepiej po prostu dążyć do przekształcenia PR w Akademię? PR nie jest w obecnym kształcie uczelnią czysto techniczną i można byłoby się zastanowić po prostu czy nie lepiej rozszerzyć zakres jej oferty edukacyjnej o nowe humanistyczne kierunku. Poza tym, śmiem twierdzić, że miasto ma więcej pożytku z uczelni technicznej, bo ona kształci kadry np. dla potencjalnych inwestorów. Silna kadra inżynierska może decydować o powstaniu np. nowej fabryki. Oczywiście nie neguję potrzeby poszerzenia oferty edukacyjnej Radomia, ale nie sądzę, aby pomysł powoływania nowej uczelni był dobry. Wiem jednak, że to zostanie potraktowane, jako protekcjonalna gadka Wujka Dobra Rada z Tych Kochanych Kielc :] Ale ja naprawdę lubię Radom i życzę temu miastu jak najlepiej... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Tak się działa z kierunku "uniwerku" 03.02.06, 09:02 Gość portalu: Crux napisał(a): > Czy nie lepiej po prostu dążyć do przekształcenia PR w Akademię? czyli proponujesz PR degradację? bo w myśl obecnej ustawy o szkolnictwie wyższym akademia stoi niżej niz polibuda ;-) zgadnij dlaczego AGH na gwałt chce byc uniwerkiem ... to może PŚw zostanie akademią ;-) ?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Re: Tak się działa z kierunku "uniwerku" IP: *.kom / *.os1.kn.pl 03.02.06, 12:00 Nie proponuję degradacji. Chodziło o to, aby dążyć do poszerzenia programu kształcenia PR w kierunkach uniwersyteckich. A czy teraz akademia jest niżej czy wyżej od politechniki, to nie jest istotne, bo to jest tylko nazwa. Jeżeli, jakiś student przy wyborze uczelni kieruje się jedynie kryterium, aby w nazwie był wyraz "uniwersytet", to jest on najlepszym materiałem na bezrobotnego pana magistra. Co nie zmienia faktu, że jakoś głupio tak wychodzi powiedzieć, że ukończyłem filologię polską na Politechnice Radomskiej. Nieprawda? A AGH chce się przekształcić w uniwersytet (zresztą dla mnie całkiem niesłusznie, bo z tą nazwa związana jest odpowiednia marka i tradycja) na podobnej zasadzie, jak większość uczelni w Polsce. Podobno ma to ułatwić współpracę z zagranicznymi uczelniam, którym nazwa "politechnika" nic nie mówi, a akademia oznacza właśnie taki "gorszy" uniwersytet (ale bełkot - przecież za granicą większość tych uczelni używa terminu "university"). A w sprawie patrona uczelni... Nie wiem czy istnienie patrona uczelni jest równoznaczne z imieniem. Jeżeli tak, to powiedz, jakie imię nosi Uniwersytet Gdański, Uniwersytet Jagieloński, Uniwersytet Łódzki, Uniwersytet Śląski, Uniwersytet Warszawski, Uniwersytet Wrocławski, AGH, Politechnika Gdańska, Politechnika Krakowa, Politechnika Śląska, Politechnika Świętokrzyska, Politechnika Warszawska, Politechnika Wrocławska i wiele, wiele innych... Np. Uniwersytet Wrocławski swego czasu nosił imię Bieruta, ale czasy się zmieniły, to i imię przestało obowiązywać. Czy w związku z tym nie lepiej po prostu nie nadawać żadnych imion uczelniom? Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Tak się działa z kierunku "uniwerku" 03.02.06, 13:44 Gość portalu: Crux napisał(a): > to nie jest istotne, bo to jest tylko nazwa. nie. w ślad za kategoryzacją idą pieniędza na badania naukowe. to jest bardzo istotne jesli nie najistotniejsze. > Co nie zmienia faktu, że jakoś głupio tak wychodzi powiedzieć, że ukończyłem > filologię polską na Politechnice Radomskiej. Nieprawda? Głupio. I dlatego stale uważam, ze WN powinien docelowo zostac przeniesiony w stuktury przyszlej akademii pedagogicznej (nie wiem czy tego rodzaju operacje kiedykolwiek przeprowadzano...) > a akademia oznacza właśnie taki "gorszy" uniwersytet (ale bełkot - przecież za > granicą większość tych uczelni używa terminu "university"). > > A w sprawie patrona uczelni... Nie wiem czy istnienie patrona uczelni jest > równoznaczne z imieniem. Jeżeli tak, to powiedz, jakie imię nosi Uniwersytet > Gdański, Uniwersytet Jagieloński, Uniwersytet Łódzki, Uniwersytet Śląski, > Uniwersytet Warszawski, Uniwersytet Wrocławski, AGH, Politechnika Gdańska, > Politechnika Krakowa, Politechnika Śląska, Politechnika Świętokrzyska, > Politechnika Warszawska, Politechnika Wrocławska i wiele, wiele innych... aj aj aj .... sprawdzę i Ci napiszę. Co do PK to powiem już: Tadeusz Kościuszko :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Re: Tak się działa z kierunku "uniwerku" IP: *.kom / *.os1.kn.pl 03.02.06, 19:20 > nie. w ślad za kategoryzacją idą pieniędza na badania naukowe. to jest bardzo > istotne jesli nie najistotniejsze. No to czas przekształcić PR w uniwersytet. Tak chyba po prostu będzie łatwiej. Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki... Już sprawdziłem i przyznaję rację. Nawet nie wiedziałem. Myślałem, że z uczelni technicznych tylko PR ma imię. Oczywiście zapomniałem o AGH - bardzo dobrej uczelni, mającej swoje początki na ziemi kieleckiej :))) Więc możesz usunąć z tej mojej wyliczanki także tę uczelnię. Ale o imionach pozostałych uczelni nie słyszałem... Strony domowe tych uczelni też o tym milczą, więc jakbyś dotarł do jakiś materiałów, to daj znać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Tak się działa z kierunku "uniwerku" 03.02.06, 21:55 Gość portalu: Crux napisał(a): > > nie. w ślad za kategoryzacją idą pieniędza na badania naukowe. to jest ba > rdzo > > istotne jesli nie najistotniejsze. > > No to czas przekształcić PR w uniwersytet. Tak chyba po prostu będzie łatwiej. tak. ale do uniwerku potrzeba kierunków humanistycznych. a rozwijanie ich na polibudzie uwazam za nieporozumienie. co innnego za komuny, kiedy istnial niepisany zakaz budowania uniwersytetu radomskiego. jakos trzeba bylo omijac istniejace kretynizmy. teraz widze taka droge: wpierw akademia a potem byc moze z polaczenia z polibuda (vide UZg) - UNIWERSYTET. > Ale o imionach pozostałych uczelni nie słyszałem... Strony domowe tych uczelni > też o tym milczą, więc jakbyś dotarł do jakiś materiałów, to daj znać. prosze bardzo. cyt. "W 1935 r., po śmierci marszałka Piłsudskiego, Senat UW uchwalił wniosek o nadanie uczelni jego imienia." www.uw.edu.pl/pl.php/wczoraj/historia/1935p.html brak jakichkolwiek wzmianek, aby owego partona zdjęto z piedestału ... w wolnych chwilach poszperam dalej :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: Crux dlaczego...? 03.02.06, 14:50 Crux dlaczego jak czytam Twoje wypowiedzi to mi się chce śmiać?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Re: Crux dlaczego...? IP: *.kom / *.os1.kn.pl 03.02.06, 19:08 Oj nie wiem... Może dlatego, że ja taki dowcipny jestem? :))) Fakt, faktem - miło mi niezwykle z tego powodu :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rene Re: Tak się działa z kierunku "uniwerku" IP: 82.197.39.* 02.02.06, 20:22 Pan doktor Dionizy Saniawa - przegrał wybory na politechnice radomskiej na rektora bo miał taki pomysł zeby w w radomiu był uniwerek ale takie stare dziady z polibudy i innych wsb czy wsh i seminarium bo boja sie o swoje dupy i nie chca takiego czegoś dlaczego bo przyjdzie ktos nowy i ich wyślą na emeryturke!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Tak się działa z kierunku "uniwerku" IP: 82.197.39.* 02.02.06, 20:39 zaczolem studia na polibudzie radomskiej i nie mam zamiaru kończyć wyższej szkoły zawodowej bo już zaczołem energetyka a skończyłem zeszpół szkół technicznych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiop Re: Tak się działa z kierunku "uniwerku" IP: *.hitachi.co.jp / *.hitachi.co.jp 03.02.06, 01:40 I co myślisz że jak będziesz miał lepszy papierek to ci coś da. Może faktycznie przyjmą cię szybciej do lepszej firmy ale potem zweryfikują twoją wiedzę, która nie ma nic wspólnego z nazwą uczelni na dyplomie i następnie dostaniesz wypowiedzenie bo znajdą kogoś kto będzie miał wiedzę a nie papierek. To tak w skrócie bo nie lubie ludzi którzy uważają się za lepszych tylko dlatego że skończyli PW a nie np inną politechnikę. Pozdrawiam i życze powodzenia w zdobywaniu wiedzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC Ja poszedlbym inna droga IP: *.dc.dc.cox.net 03.02.06, 16:24 1. Najpierw przygotowal plany perspektywiczne dla Radomia oraz blizszych i dalszych regionow 2. Sformulowal role Radomia dla rozwoju i zycia wynikajacego z tych planow 3. Ustalil potrzeby, ktore maja rozwiazac uczelnie, scisle zwiazane z tym co jest i co bedzie w Radomiu i okolicach 4. Wybral ze wszystkich obecnych szkol i uczelni te kierunki, ktore sa najlepsze i perspektywiczne i polaczyl w jedna Nowoczesna Uczelnie. 5. Nie walczylbym o nazwe czy uniwersystet na poczatku ale uczelnie, ktora jest wszyskim potrzebna, ludziom zakladom pracy, ogrodnikom, rolnikom itp. Przyklady: 1) Instytut Technologii Eksploatacji - Państwowy Instytut Badawczy - Zakład Badań Płynów Eksploatacyjnych, co to jest? Dlaczego nie razem z PR, albo w nowej uczelni? 2) Centrum logistyczne jablka i paparyki, mrozonki, zdrowe zywienie, ziola lecznicze, naturalna medycyna, itp. dziedziny zawsze beda potrzebna 3) Zastosowania Wiedzy i Technologii w Radomiu i okolicach na bazie sukcesow LO Kochanowskiego i innych radomskich szkol 4) Transport i komunikacja, Radom lezy na skrzyzowaniu drog WZ PołPol, trzeba bedzie te drogi rozwijac (do szybiego ruchu), utrzymywac, dbac o infrastruture, zagluszac wrzask, budowac obwodnice, poprawiac inne drogi dochodzace do Radomia, moze szybka kolej jednoszynowa jako polaczenie z Warszawa w perspektywie 20tu lat? Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Ja poszedlbym inna droga 03.02.06, 22:03 Gość portalu: KIBIC napisał(a): > 1) Instytut Technologii Eksploatacji - Państwowy Instytut Badawczy - Zakład > Badań Płynów Eksploatacyjnych, co to jest? Dlaczego nie razem z PR, albo w nowej > uczelni? na poczatku to była czesc WSI RAdom - jako CUPEPiM przy WMech. ale szybko okazalo sie ze wspopraca z przemyslem i zagranicznymi osrodkami tribologicznymi wymaga bardziej elastycznej formuły. i usamodzielniono jednostke. poczatkowo pod nazwa MCNEMT a potem krótszą - ITeE. z wielka korzyscia dla niej i dla Radomia. wystarczy przypomniec sobie jak wygladal instytut w roku 1984 (piec barakow typu "zebiec") a jak wyglada dzis (nowoczesne hale laboratoryjne, biblioteka z sadzawką, centrum konferencyjne, hotel). najsilniejszy wydzial PR ma kategorie naukowa "C" (WMech) a ITeE - "A". ilosc grantów aparaturowych; zlecenia z przemyslu; efektywnosc w pozyskiwaniu srodkow z centrali na nowe inwestycje .... PR i ITeE leza po skrajnych biegunach efektywnosci w w/w obszarach. zreszta PR ma juz z powrotem swoje centrum eksploatacji - IEPiM WMech (!); ktore suma sumarum ciagnie WMech do góry i dzieki niemu wydział ma kat "C" a nie najgorsza "E" jak WE. akurat tutaj uwazam sytuacje za wyjatkowo zdrowa. Odpowiedz Link Zgłoś