Gość: radomianin IP: 82.139.52.* 12.02.06, 17:28 gdzie się podział interesujący temat podzielnikow ciepła Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Izka Re: podzielniki ciepła IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 19:09 No właśnie! Rano był ale nie przeczytałam bo miałam inne zajęcia. Teraz szukam i nie ma. Niech się ten głupi co go skasował udławi! a autora proszę o ponowne założenie takiego samego wątku. Chamów trzeba uczyć, żeby nie dotykali cudzego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdegustowany Re: podzielniki ciepła IP: 82.139.43.* 12.02.06, 21:24 skasowali bo było tam kilka słów prawdy nt. tych podzielników i zachowań znajomych i rodziny tych z administracji, czyli tzw. "równiejszych" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gargamel z Radomia Re: podzielniki ciepła IP: *.chello.pl 12.02.06, 23:07 je.. podzielniki ciepła!!! precz z podziałami niech żyje równość i proletaryat!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radomianin Re: podzielniki ciepła IP: 82.139.52.* 13.02.06, 19:51 temat ważny - dlaczego nikt nie powiedział o przyczynach likwidacji poprzedniego wątku - nie wiadomo czy warto się wysilać. Przecież w skali roku są to poważne wydatki domowe. Odpowiedz Link Zgłoś
polskieosiedla Re: podzielniki ciepła 13.02.06, 21:26 Wątek o podzielnikach ciepła założyliśmy my: Stowarzyszenie Polskie Osiedla, którego celem jest m.in. obrona praw i interesów członków spółdzielni mieszkaniowych. Uważamy, że sprawa rozliczania kosztów związanych z ogrzewaniem mieszkań jest bardzo ważna i dotyczy naprawdę licznej grupy osób zamieszkujących w budynkach wielolokalowych. Chcieliśmy poznać zdanie mieszkańców radomskich osiedli na ten temat. Ponownie odsyłamy do naszego artykułu na stronie: www.polskieosiedla.az.pl/content/view/53/1/ Mamy nadzieję, że tym razem post ten nie zostanie skasowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radomianin Re: podzielniki ciepła IP: 82.139.52.* 14.02.06, 20:04 z uporem maniaka - dlaczego zdjęto wątek podzielników ciepła - czy admin nie jest w stanie odpowiedziec - przecież to jest niezmiernie istotny temat dla mieszkanców osiedli. Czyżby bzdurne i osmieszające miasto wątki górowały nad poważnymi tematami - swiadczy to tylko o jakości tego forum - to wielki bład. Komu przeszkadzał ten wątek ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izka Re: podzielniki ciepła IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 22:11 Ludzie, którym przeszkadzał ten wątek mają długie ręce! Ci ludzie to mafia składająca się głównie z właścicieli firm zakładających podzielniki, rozliczających zużycie oraz władze każdej Spółdzielni Mieszkaniowej w której są podzielniki. Podzielniki z kolei to możliwość robienia przekrętów i te przekręty oczywiście są. Jak można na przykład wytłumaczyć fakt, że w każdym roku podają inną powierzchnię węzła chociaż wszyscy wiedzą, że nic nie przybyło do węzła ani z niego nie ubyło. Różnica w metrach potrafi być ogromna, wygląda to tak, jakby w jakimś bloku należącym do danego węzła dobudowano dodatkowe piętro! Za co ja wtedy płacę? Co to za powierzchnia? To tylko jedna z zagadek. Jak Cię temat interesuje to odszukaj sobie wątki szczególnie na temat Spółdzielni "Południe". Dziwisz się, że wątki są kasowane tu, na forum. Jak ma być inaczej skoro Prokuratura umarza wszystkie sprawy wnoszone przez mieszkańców przeciwko Spółdzielni. Tendencja jest taka, że ma być cicho na temat podzielników bo jak sprawa się wyda to zaraza ogarnie wszystkie Spółdzielnie w całej Polsce. Takiego admina łatwo można przydeptać skoro nawet ulega Prokuratura! Tu na forum nie chcą poważnych tematów, szczególnie takich gdzie chodzi o grube pieniądze. A do tego jeszcze taki drobiazg. Przytłaczająca większość ludzi, którzy mają cokolwiek do powiedzenia w radomskich spółdzielniach to członkowie lub sympatycy "Radomian Razem" Coś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdegustowany Re: podzielniki ciepła IP: 82.139.43.* 14.02.06, 22:59 zanim admin usunął temat, napisałem że są tzw. "równiejsi" - znajomi i członkowie rodzin pracowników administracji czy spółdzielni mieszk., którzy tuż przed odczytem dolewają płyn i zakładają nowe plomby na podzielnikach, a reszta czyli "równi" musi za nich płacić. tak to wygląda. u mnie mimo praktycznie zakręconych grzejników mam dopłaty. bo przeciez mam ciepło, nieważne skąd to ciepło. ważne że mam ciepło i musze płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radomski palant Re: podzielniki ciepła IP: 87.207.210.* 14.02.06, 23:14 zrezygnuj z mieszkania i zamieszkaj na drzewie to problem zniknie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taaa Re: podzielniki ciepła IP: 82.139.43.* 14.02.06, 23:19 podzielniki to sposób aby zmusić społeczeństwo do płacenia za promienie słoneczne - kto ma podzielniki ten wie o co chodzi. ciekawe kiedy i jakim sposobem zmuszą nas do płacenia za wodę deszczową i powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikolo Re: podzielniki ciepła IP: *.wss.com.pl 15.02.06, 12:31 Mieszkam w bloku Łucznika i cieszę się, że mamy podzielniki. Na węźle są tak ustawione parametry, że jak jest powyżej 0st to kaloryfery są ledwo ciepłe i w mieszkaniu jest też tak sobie. Dalaczego mam płacić za niedogrzane mieszkanie tyle samo co ci, którzy muszą otwierać zimą okna, bo mają gorąco. Nie ma mnie w domu cały dzień, więc przykręcam kaloryfery na dzień a odkręcam na noc a w pionie mam i tak największe zużycie. Co roku mam zwroty za ciepło. Myślę, że to w porządku. Nie wiem co, ale sąsiedzi coś kombinują przy kaloryferach, bo słychać - niesie się rurami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex Re: podzielniki ciepła IP: 82.139.50.* 15.02.06, 14:06 Kłopotliwe podzielniki ciepła sobota, 11 luty 2006 Rozliczanie kosztów ogrzewania mieszkań w budynkach wielolokalowych wzbudza w ostatnim czasie wiele emocji. Powodem jest wprowadzenie do tych rozliczeń urządzeń zwanych podzielnikami ciepła. Zasady rozliczeń z zastosowaniem podzielników mają zarówno swoich zwolenników jak i sporą grupę przeciwników. Przed laty nikt nie kwestionował zasad naliczania opłat za ogrzewanie mieszkań. Opłaty te zależały jedynie od powierzchni zajmowanego lokalu. I choć nie zawsze były adekwatne do ilości zużytego ciepła w poszczególnych mieszkaniach, wszyscy godzili się z tym nie mając lepszego rozwiązania. Sytuacja taka trwała do czasu pojawienia się na rynku podzielników ciepła. Urządzenia te w swoim założeniu miały sprzyjać oszczędzaniu ciepła oraz sprawiedliwemu obciążaniu lokatorów kosztami ogrzewania ich lokali. Wiele spółdzielni mieszkaniowych, wspólnot mieszkaniowych oraz zarządców innych nieruchomości wielolokalowych wprowadziło ten nowy sposób rozliczania kosztów ogrzewania. Praktyka pokazała jednak, że stosowane zasady rozliczeń z użyciem podzielników pozostawiają wiele do życzenia. Dlatego ostatnio pojawiają się liczne głosy krytyki stosowanych metod. W niektórych spółdzielniach rozważa się nawet powrót do starej metody obciążania lokatorów kosztami ogrzewania według powierzchni lokalu. Uważamy, że spółdzielcy oraz członkowie wspólnot mieszkaniowych powinni podejmować decyzje o zasadach rozliczeń kosztów ogrzewania ich mieszkań z pełną świadomością. Dlatego przedstawiamy poniżej pogląd na tę sprawę przedstawiony nam przez członka jednej z gdańskich spółdzielni mieszkaniowych. Prosimy potraktować tę wypowiedź jako głos w dyskusji na temat stosowania podzielników ciepła. Jednocześnie zapraszamy Państwa do wzięcia udziału w tej dyskusji na naszym forum lub do nadsyłania swoich uwag na nasz adres e-mailowy. Wybrane, najciekawsze wypowiedzi zamieścimy na naszej stronie internetowej. red. Podyskutuj na forum Przedstawiamy poniżej obszerne fragmenty wypowiedzi spółdzielcy z Gdańska: Rozliczanie kosztów ciepła w mojej spóldzielni prowadzone jest w jej imieniu przez zewnętrzną firmę na podstawie odczytów podzielników elektronicznych tejże firmy. W stosowanym przez nią „systemie” rozliczania („system” = podzielnik + algorytm) dostrzegam szereg nieprawidłowości podważających jego wiarygodność. Nieprawidłowości te dotyczą zarówno samego podzielnika (pomimo, że posiada certyfikat COBRTI w Warszawie) jak i w algorytmie. Rozliczenia uważam za nierzetelne z powodu naruszenia zasad prawidłowego stosowania podzielników kosztów ogrzewania. Naruszenia te dotyczą przede wszystkim następujących składowych algorytmu rozliczania kosztów ogrzewania oraz inne naruszenia zasad prawidłowego stosowania podzielników: 1. Współczynniki oceny grzejników występujące w algorytmie rozliczania kosztów ogrzewania nie zostały policzone i zweryfikowane zgodnie z normą PN-EN 834. Prawdziwość tego stwierdzenia wynika z faktu, że żadna placówka badawcza w Polsce nie jest upoważniona do prowadzenia badań dotyczących współczynników oceny grzejników. Jedyna placówka badawcza - Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Techniki Instalacyjnej INSTAL w Warszawie, która z racji swoich zadań statutowych mogłaby wykonywać tego typu zadania, na zadane przeze mnie pytanie „...czy COBRI INSTAL weryfikował prawidłowość metody badawczej i obliczania współczynników oceny K wg normy PN-EN 834?” odpowiedział, że: „Ośrodek nasz nie bierze udziału w ustalaniu ich wartości, nie mamy więc możliwości ich weryfikacji”. Brak wymaganych normą PN-EN 834 badań i weryfikacji współczynników oceny K dowodzi również odmowa dyrektora ds. handlowych firmy dokonującej rozliczeń w spółdzielni okazania wymaganych normą dokumentów świadczących, że zostały takowe badania i weryfikacja przeprowadzone na użytek i do stosowania w warunkach polskich. Pomimo tego, parę tygodni później zarząd spółdzielni podpisał aneks (lub nową umowę) na kontynuowanie rozliczeń kosztów ogrzewania z tą firmą, akceptując tym samym oczywistą nieprawidłowość i doprowadził do kontynuowania nierzetelnych rozliczeń kosztów ogrzewania. 2. Współczynniki redukcyjne Rm usytuowania mieszkania W regulaminie rozliczania kosztów ogrzewania obowiązującym w czasie w/w rozliczeń przyjęto wartości współczynników zaproponowane przez Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Techniki Instalacyjnej INSTAL w Warszawie i opublikowane w postaci tabel niefortunnie zatytułowanych jako „Zalecane współczynniki redukcyjne „Rm” dla jednostki użytkowej (np. mieszkania), ze względu na jej położenie w budynku”. Dosłowne zastosowanie wartości tych współczynników doprowadziło wiele spółdzielni mieszkaniowych, w tym i moją, do poważnych błędów w rozliczeniach kosztów ogrzewania. Skala tych błędów była tak duża, że spowodowała podjęcie odpowiednich badań naukowych i w rezultacie wiele krytycznych publikacji. Jeden z badaczy tej sprawy, dr inż. Paweł Michnikowski w artykule pt.” Warunki poprawnego rozliczania indywidualnych kosztów ogrzewania w budynkach wielorodzinnych” pisze m.in.: „COBRTI INSTAL zaproponował dwie metody wyznaczania współczynników redukcyjnych, z których pierwsza tabelaryczna, będąca propozycją dla Zarządców budynków oraz firm rozliczeniowych w początkowym okresie wdrażania systemów (lata 90-te) wyczerpała swoje możliwości, druga oparta na analizie aktualnego zapotrzebowania mocy, wymaga od Inwestora stworzenia energetycznej bazy danych budynku. Stosowanie w systemie indywidualnego podziału kosztów ogrzewania złych współczynników, może rodzić błędy dochodzące do 50% części zależnej od zużycia.” Do takiej właśnie sytuacji doszło w mojej spółdzielni, chociaż trudno powiedzieć czy błędy rozliczeń z tego tytułu sięgnęły 50%. Niewątpliwie jednak „pójście na łatwiznę” przez zarząd i brak wyliczonych na podstawie metod inżynierskich współczynników redukcyjnych Rm spowodował, że wyniki otrzymywane po zakończeniu każdego tzw. sezonu grzewczego były również obciążone błędem z tego tytułu. Wielkość tego błędu była na tyle duża, że była widoczna dla każdego kto zechciał przeanalizować zbiorcze rozliczenia kosztów ogrzewania, ale nie dostrzegały tego Zarząd i Rada Nadzorcza. 3. Błędne proporcje podziału kosztów zmiennych Podział zmiennych kosztów ogrzewania na koszty wspólne i koszty lokali w proporcji od 22:78 do 33:67 na podstawie stosunku powierzchni wspólnych i powierzchni lokali mieszkalnych nie znajduje jakiegokolwiek uzasadnienia w literaturze przedmiotu. W Niemczech, a więc w kraju gdzie podzielniki zostały wynalezione i gdzie praktyka stosowania podzielników jest najdłuższa stosuje się najczęściej podział tych kosztów w stosunku 50:50. Badania naukowe przeprowadzone w Polsce wykazują, że optymalne proporcje wynoszą 70% kosztów wspólnych i 30% kosztów lokali. W przypadku mojej spółdzielni władze nie zadały sobie najmniejszego trudu aby tą sprawę przebadać i zastosować taki podział kosztów, aby z jednej strony nie powodował on drastycznego ograniczenia lub nawet rezygnacji z ogrzewania przez znaczną część mieszkań, z drugiej pozwolił na zachowanie skłonności do poszanowania energii. Przyjęty, zbyt niski, udział kosztów wspólnych spowodował, że wystąpiło na masową skalę zjawisko niedogrzewania mieszkań powodując szkodliwe zjawiska w eksploatacji budowli i jeszcze bardziej szkodliwe skutki społeczne potocznie określane jako „ogrzewanie się kosztem sąsiada”. Władze spółdzielnia całkowicie zignorowały te zjawiska pogłębiając błędy rozliczeń kosztów ogrzewania i doprowadziły do sytuacji gdzie np. w budynku (stanowiącym jednocześnie węzeł cieplny) 57,5% mieszkań pokrywa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex Re: podzielniki ciepła IP: 82.139.50.* 15.02.06, 14:10 c.d „COBRTI INSTAL zaproponował dwie metody wyznaczania współczynników redukcyjnych, z których pierwsza tabelaryczna, będąca propozycją dla Zarządców budynków oraz firm rozliczeniowych w początkowym okresie wdrażania systemów (lata 90-te) wyczerpała swoje możliwości, druga oparta na analizie aktualnego zapotrzebowania mocy, wymaga od Inwestora stworzenia energetycznej bazy danych budynku. Stosowanie w systemie indywidualnego podziału kosztów ogrzewania złych współczynników, może rodzić błędy dochodzące do 50% części zależnej od zużycia.” Do takiej właśnie sytuacji doszło w mojej spółdzielni, chociaż trudno powiedzieć czy błędy rozliczeń z tego tytułu sięgnęły 50%. Niewątpliwie jednak „pójście na łatwiznę” przez zarząd i brak wyliczonych na podstawie metod inżynierskich współczynników redukcyjnych Rm spowodował, że wyniki otrzymywane po zakończeniu każdego tzw. sezonu grzewczego były również obciążone błędem z tego tytułu. Wielkość tego błędu była na tyle duża, że była widoczna dla każdego kto zechciał przeanalizować zbiorcze rozliczenia kosztów ogrzewania, ale nie dostrzegały tego Zarząd i Rada Nadzorcza. 3. Błędne proporcje podziału kosztów zmiennych Podział zmiennych kosztów ogrzewania na koszty wspólne i koszty lokali w proporcji od 22:78 do 33:67 na podstawie stosunku powierzchni wspólnych i powierzchni lokali mieszkalnych nie znajduje jakiegokolwiek uzasadnienia w literaturze przedmiotu. W Niemczech, a więc w kraju gdzie podzielniki zostały wynalezione i gdzie praktyka stosowania podzielników jest najdłuższa stosuje się najczęściej podział tych kosztów w stosunku 50:50. Badania naukowe przeprowadzone w Polsce wykazują, że optymalne proporcje wynoszą 70% kosztów wspólnych i 30% kosztów lokali. W przypadku mojej spółdzielni władze nie zadały sobie najmniejszego trudu aby tą sprawę przebadać i zastosować taki podział kosztów, aby z jednej strony nie powodował on drastycznego ograniczenia lub nawet rezygnacji z ogrzewania przez znaczną część mieszkań, z drugiej pozwolił na zachowanie skłonności do poszanowania energii. Przyjęty, zbyt niski, udział kosztów wspólnych spowodował, że wystąpiło na masową skalę zjawisko niedogrzewania mieszkań powodując szkodliwe zjawiska w eksploatacji budowli i jeszcze bardziej szkodliwe skutki społeczne potocznie określane jako „ogrzewanie się kosztem sąsiada”. Władze spółdzielnia całkowicie zignorowały te zjawiska pogłębiając błędy rozliczeń kosztów ogrzewania i doprowadziły do sytuacji gdzie np. w budynku (stanowiącym jednocześnie węzeł cieplny) 57,5% mieszkań pokrywa niespełna 15% , a pozostałe 42,5% pokrywa ok. 85% kosztów ogrzewania tego budynku. Takie sytuacje w doniesieniach prasowych zaczęto określać jako „ogrzewanie się na koszt sąsiada” i to zjawisko wystąpiło, w większej lub mniejszej skali, w mojej spółdzielni czyniąc indywidualne rozliczenia kosztów ogrzewania całkowicie niewiarygodnymi. 4. Brak podzielników na grzejnikach łazienkowych w części mieszkań Jak wynika z informacji spółdzielni, nie wszystkie grzejniki łazienkowe są „opomiarowane” podzielnikami. Powoduje to, że w niektórych mieszkaniach grzejnik łazienkowy jest wykorzystywany jako główne, a nawet jedyne, źródło ciepła. Koszty zużytego w ten sposób ciepła obciążają pozostałych mieszkańców zawyżając ich udział w całości kosztów i zwiększając ich koszty indywidualne. 5. Brak plomb na przyłączach grzejników W zatwierdzonym przez Radę Nadzorczą regulaminie rozliczania kosztów zakupu ciepła na potrzeby centralnego ogrzewania i podgrzania wody użytkowej, obowiązującym od kilku lat, użytkownik został zobowiązany do udostępnienia lokalu w celu „plombowania zaworów odcinających na gałązce powrotnej grzejnika”. Zarząd spółdzielni zaniechał wykonania tego postanowienia czym spowodował możliwość korzystania z energii cieplnej poza systemem rozliczania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: podzielniki ciepła IP: *.ib.com.pl / *.ib.com.pl 16.02.06, 12:53 Żeby było ciepło w domu powinny być spełnione. warunki: odpowiednio zaprojektowany i ocieplony budynek. Nasze bokowiska warunków takich nie spełniają. Instalacja CO wody grzewczej o parametrach 90/70 wraz z grzejnikami została zaprojektowana na warunki optymalne minus 20 oC na zewnątrz i plus 18 – 20 oC w mieszkaniu. Typowe żeberka żeliwne jakie mamy w domu mają moc 125 wat a na jeden m2 powierzchni potrzeba 80 do 100 wat, więc można sobie policzyć ile powinno być żeberek w całym mieszkaniu. Wątpię czy w bloku ma ktoś prawidłową ich ilość. Węzły cieplne powinna być wyposażone w elektronikę i automatykę. Elektronika powinna być tak wyregulowana, jeśli chodzi o CO, że podaje ciepło o temperaturze dostosowanej do aktualnych warunków atmosferycznych. Są nieraz obok nas mieszkania, gdzie ktoś na dłużej wyjechał zakręcając zawory grzejników, są mieszkania gdzie oszczędza się w podobny sposób. Ale ich mieszkania ogrzewamy my, płacąc więcej za zużyte ciepło, które uciekło przez ściany, zgodnie z prawami fizyki. Mieszkania te, dodatkowo są zawilgacane, co z czasem odczują wszyscy mieszkańcy. Wiele budynków nie ma Audytu Energetycznego, punktów pracy, są źle ustawione współczynniki korekcyjne, a ocieplenie budynków na różnych kondygnacjach też jest różne, i nie jest brane pod uwagę. Są to argumenty aby zlikwidować podzielniki, a płacić ryczałtem za CO, - uczciwie wyliczonym - gdyż podzielniki nie zdają egzaminu w naszych warunkach. Czas skończyć z oszczędzaniem czyimś kosztem, z dewastacją budynku przez niedogrzewanie mieszkań, kombinowaniem z podzielnikami ciepła. A ponosić wspólnie, sprawiedliwie koszty za utrzymanie zimą w naszym budynku odpowiedniej temperatury. Podzielniki nie dają żadnych faktycznych kosztów zużycia ciepła, a tylko zużywają się kreski a co z lokatorami którzy nie płacą czynszu. Polska jest krajem straconym, gdyż u nas najpierw się coś zrobi a potem myśli o skutkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radomianin Re: podzielniki ciepła IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 17.02.06, 13:07 Ile jest wad w systemie z podzielnikami ciepla to już w przybliżeniu wiemy. Ogromnie interesują mnie szczegóły tych forumowiczów, którzy są zadowoleni z rozliczania za ciepła za pomocą podzielników. Np. "pikolo" zadowolony jest ze zwrotów - prosiłbym o sprecyzowanie - przede wszystkim: cena jednostkowa x zużycie - wpłata zaliczki = kwota zwrotu. Z tego skrótu wynika, że można wpłacać duże zaliczki i otrzymywać zwroty - chyba nie oto chodzi. Istotą sprawy jest aby płacić tylko za swoje pobrane ciepło a to niestety takie proste nie jest - to jest temat do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wars Filozofia dostawców podzielników ciepła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 14:29 Kiedyś, gdy jeszcze byłem gorącym zwolennikiem podzielników ciepla, prowadziłem rozmowy z firmami dostarczającymi je i rozliczającymi. I wtedy powiedziano mi, że zalecają oni prezesom społdzielni ustalać wysokie zaliczki na ciepło, bo to jest stary i znany psychologom efekt. Kazdy woli mieć zwrot pieniędzy niż po pewnym czasie dowiedzieć się, że musi za coś tam dopłacić. Ten sposób podejścia rozprzestrzenił się po wszystkich spółdzielniach mieszkaniowych, bo nawet tam gdzie nie ma podzielników, stosuje się te same zasady tj. pobiera zaliczki na media w znacznie większej wysokosci niż to wynika z przewidywanych opłat. A że jest to bezprocentowe kredytowanie spółdzielni, o tym się już nie mówi Że to działa, przekonalem się ostatnio w mojej spółdzielni, gdy dostarczono rozliczenie zaliczek na wodę. Gdy ktokolwiek miał jakąś nawet drobna niedopłate, wypytywał, dlaczego itp. Gdy miał nadpłatę, oczywiście głowy sobie sprawą nie zawracał. W przypadku Ciebie interesującym, należąłoby dowiedziec sie u tych, którzy maja zwroty, ile placili przez dainstallowaniem(będzie to trudne, bo oplaty rozna). W tym celu należąłoby porównywać zużycie ciepla przez budynek w jednostkach fizycznych czyki w gigadżulach. Bo mogłoby się okazać, że zużycie ciepla wcale nie zmalało, zmieniły się tylko indywidualne opłaty na lokal. A może doszły jeszcze koszty roliczeń ciepła. A co z temperaturą wewnątrz pomieszczeń, czy przypadkiem nie jest ona niższa, bo ludzie chcą za wszelką cenę zmniejszyć opłaty. A jakie moga być skutki uboczne - zawilgocenie, grzyb itp? Faktem jest, że podzielniki niewątpliwie dyscyplinują marnotrawców ciepła, ale często negatywne konsekwencje ich stosowania sa bardzo duże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Filozofia dostawców podzielników ciepła IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 15:42 Chyba sobie żartujesz! Takie dokumenty są tylko w Spółdzielniach. Jak je z nich wyciągnąć skoro radca prawny na polecenie sądu nie chce ich przynieść już z rok i robi wszystko, nawet z siebie gamonia żeby ich tylko nie pokazać sądowi! Każdy członek ma prawo wglądu do dokumentów tylko jak by poszedł to by chociaż kluczyk od szafy zginął! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wars Kasia - przestań kręcić! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 17:40 Na ogół spółdzielcy niczym się nie interesują i robią wrzask dopiero wtedy, gdy mają coś dopłacić, tak jak napisałem to w swoim wcześniejszym poście. Prawdopodobnie nigdy nie zainteresowaliście się danymi wyjściowymi do rozliczeń ciepła a teraz piszecie, ze spółdzielnia nie chce udostępnić wam dokumentów. Założę się, że akuratnie o te dane, o których pisałem, nigdy nie prosiliście. A teraz wypisujecie, że nie chcą wam ich udostępnić. Lepiej wymyslić jakiś wykręt niż solidnie zabrać się do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Kasia - przestań kręcić! IP: *.ib.com.pl / *.ib.com.pl 18.02.06, 08:30 Z tymi podzielnikami CO jest tak. Ludzie płaczą i płacą, za tych co nie płacą inni muszą zapłacić. Podzielniki to wielki przekręt i oszustwo finansowe. Wcześniej pisałem, że nasze bokowiska nie spełniają warunków Audytu Energetycznego, punktów pracy, są źle ustawione współczynniki korekcyjne, a ocieplenie budynków na różnych kondygnacjach też jest różne, i nie jest brane pod uwagę. Ponad 4 mln Polaków płaci za ciepło więcej, niż powinno. Zawyżone opłaty wynikają nie tylko z braku systemów indywidualnego opomiarowania zużycia ciepła, lecz także z przyjętego sposobu rozliczania koszów ogrzewania w budynkach w których zastosowano podzielniki ciepła. Ocenia się, że około połowy z 9 mln zainstalowanych w mieszkaniach podzielników nieprawidłowo wskazuje zużycie ciepła. Stosowane w Polsce metody obliczeniowe - zdaniem pracowników Politechniki Warszawskiej - mogą powodować błędy w obliczeniach sięgające 200-800 proc. Niektórzy specjaliści twierdzą, że przy wadach podzielników rozliczenia ryczałtowe są bardziej sprawiedliwe, zwłaszcza jeśli budynki są nieocieplone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Wars IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.06, 13:28 Wars, nie wiesz co piszesz. Jestem ze Spółdzielni Południe. Tu walka o podzielniki toczy się od kilku lat, dokładnie od chwili ich założenia. To podzielniki właśnie stały się główną przyczyną powstania na naszym osiedlu Stowarzyszenia Członków i Mieszkańców gdzie kilkadziesiąt osób działa na poważnie. Współpracujemy z Koninem. WIEMY CO ROBIĆ! MAMY DOWODY PRZESTĘPSTWA! Sprawy kierowane do Prokuratury kończą się albo odmową wszczęcia postępowania albo umorzeniem śledztwa! Kilka jednak znalazło się w sądzie i sąd nakazał radcy prawnej, pani Jagielskiej dostarczyć potrzebne dokumenty. Żebyś wiedział co ta kobieta wyprawia! Przynosi wszystko, tylko nie to o co wystąpił sąd. Jakoś jej to uchodzi i tak do następnej sprawy! Bawi się z sądem w kotka i myszkę albo nie stawia się na rozprawy. Najwyżej zapłaci (z naszych pieniędzy!!!) karę. Sprawa wlecze się już ze dwa lata a ona stosuje uniki! Ile to potrwa? Tak na marginesie powiem, że mąż pani Jagielskiej przez wiele lat był członkiem Rady Nadzorczej a zrezygnował tylko dlatego, że się wyprowadzili z osiedla! To w porządku? To prawda, że większość ludzi nie interesuje się na codzień sprawami spółdzielni ale też pierwszy lepszy członek, nawet mający najlepszą wolę, nie pójdzie po dokumenty bo ich po prostu nie rozumie i nie wie nawet o które poprosić. Na naszym osiedlu są ludzie, którzy sprawy podzielników i tego co z nich wynika mają "w małym palcu" tylko co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex Re: Wars IP: 82.139.50.* 18.02.06, 21:24 Do Kasi i innych!!.Piszesz,że jesteś ze Sp-ni "Południe" i wiesz o nieprawidłowościach popełnionych przy rozliczeniach kosztów ciepła a jednak Prokuratura tego nie bada.To wszystko zależy od tego jak sformuujesz wniosek do Prokuratury,o jakiej treści i czy w trakcie śledztwa potrafisz go obronić i udowodnić,że władze Sp-ni doprowadiły do strat lub wyrządziły niektórym członkom szkodę.Co do podzielników,to jest rozliczania zużycia w Gj to prawie to samo co rożliczanie wg. m2,jest inną formą ryczałtu wyliczanego wg. innych kryteriów.Od strony technicznej nie można wchodzić w dyskusję,gdyż podzielniki jako urządzenia mają dopuszczenie i legalnie są stosowane.Wszystko zależy od władz Sp-ni jakie zasady będą umieszczone w Regulaminie rozliczania kosztów ciepła i ciepłej wody,a tak naprawdę to zależy tylko od członków - użytkowników lokali,jak sobie dopilnują Regulaminu tak będą miały rozliczenia.Z członkami muszą być uzgodnione zasady a następnie je zatwierdza Rada.A jak jest tutaj??.Wróć do rozliczenia 1999/2000,czy jest Regulamin i jak to się stało,że najpierw wyjęto z eksploatacji 0,24zł i wliczono je do kosztów ciepła [ I wersja],a po awanturze z powrotem te koszty wróciły do eksploatacji z tą różnicą,że nastąpiło zwiększenie eksploatacji o 0,24 zł.Porównaj to z treścią Uchwały RN 23/2000 z m-ca listopada.Zobacz jaka to jest kasa w przyszłych okresach j skojarz to z zaginięciem czynszowych pieniędzy.Regulaminy zatwierdzane przez Radę N. są sprzeczne z przepisami prawa i taka opinia jest zawarta w Protokole lustracji 2005r,trzeba iść do Sp-ni i poczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radomianin Re: Wars IP: 82.139.52.* 18.02.06, 22:35 w poprzednim wątku (ten skasowany) użyłem określenia, że aktualne rozliczenia za pomocą podzielników kosztów to zło konieczne. Wskazałem jednocześnie iż problem rozliczania ciepła należy rozpocząć od kultury mieszkańców (bez urazy dla nikogo).To jest moim zdaniem najważniejszy problem - nie wystarczy bowiem tylko płacić i być szczęśliwym z ewentualnych zwrotów - najważniejszą rzeczą jest zrozumieć jak to ciepło, które dotarło do nas i przeszło przez licznik wykorzystać maksymalnie mając cały czas na uwadze płacone rachunki. Moim zdaniem trzeba w sposób mądry i klarowny opracować taką informację dla ludzi, którzy powinni w sposób sensowny i konsekwentny z niego korzystać - musimy przechytrzyć prawa fizyki aby to ciepło zatrzymać. Na tym forum prawie wszyscy mieli wiele zastrzeżeń przedstawiając - ile to zależności wchodzi w zakres prawidłwego pomiaru i rozliczenia. Konkludując - cały system jest zły i nie odzwierciedla tego co powinien. Dopóki sami użytkownicy oraz administratorzy osiedli tego nie zrozumieją każde działanie będzie ułomne. Tyle w skrócie jeżeli chodzi o walkę z prawami fizyki. Jak to ciepło już zatrzymamy w bloku i będziemy znali jego zapotrzebownie (m.in.audyt) to musimy zająć się odpowiednio instalacją - to już rola fachowców dobrze zorientowanych w budowie i regulacjach całej instalacji. Następny krok to rozpoczęcie kontroli rozliczania z pobranego ciepła i wpłaconych zaliczek - to już rola Rady Osiedla lub samych członków w danym bloku . Kolejność w/w czynnosci może być inna (zależnie od sytuacji). Trzymając w ryzach wszystkich lub prawie wszystkich uczestników tego problemu jestem pewien, że podzielniki ciepła są zbędne - rozliczanie wspólne jest z pozoru mniej korzystne ale za to znacznie tańsze w całym rozliczeniu przy zachowaniu odpowiednich zasad . Nie bez znaczenia jest regulamin rozliczania ciepła, którego akceptacja zależy od mieszkańców - rozumiejąc zasady zatrzymania ciepła w ich bloku nie powinni zgadzać na bzdurne zapisy. Jeżeli ktoś kto ma licznik czy podzielnik ciepła myśli, że płaci za swoje zużycie to jest w błędzie. Proponuję więc dyskusje jak to ciepło zatrzymać w mieszkaniu, bloku na osiedlach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Radomianin IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.06, 12:53 Przechytrzyć prawa fizyki? Można, tylko do tego potrzeba mądrego prezesa, który zrozumie wreszcie, że bloki trzeba ocieplić! Prawie całe tzw. "I Południe" ma nieogrzewane klatki, na których temperatura równa się tej na zewnątrz. W mieszkaniach robi się wilgoć. Cały czas wmawiają nam, że dlatego iż ludzie nie ogrzewają mieszkań. To bzdura! Prawda jest taka, że ściany są przemrożone. Jeśli w mieszkaniach jest ciepło to wilgoć skrapla się na tych przemrożonych ścianach i grzyb gotowy. Takie są właśnie prawa fizyki! Tu właśnie powinno się WOGÓLE nie grzać albo grzać z całą mocą i mieć ZAWSZE otwarte okna a na to znów nikogo nie stać. To prawda co piszesz o kulturze użytkowania centralnego ogrzewania ale najpierw należy zrobić to co sprawi, że stosowanie tej kultury będzie możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wars Do Radomianina i Kasi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 13:13 Zaczynam od Radomianina, bo jego wpes w wątku jest ostatni. Zgadzam sie, że podzielniki to zło konieczne, bo musi być jakiś bat na nieodpowiedzialnych, ale czy rzeczywiście to musi być. Zwroty można zawsze wygenerować, jeśli tylko tak będzie chciał zarząd, ale to nie o to chodzi. Podzielniki już są używane na tyle długo, że można je właściwie ocenić i prawda jest taka, że jakoś może dyscyplinują zuzycie ciepła ale są systemem wyjątkowo niesprawiedliwym, obarczonym licznymi błędami i stosowanym przewaznie w celu stworzenia mozliwości zarobku firmom je rozliczającym. Przy okazji zarabiają również członkowie zarządów. Rozliczeniom według podzielników towarzyszą również bardzo negatywne zjawiska - różne kombinacje z podzielnikami i grzejnikami oraz pogorszenie stanu technicznego wielu mieszkań, z czego nie zdają sobie sprawy ich mieszkańcy. Jakieś tam zwroty opłat nie powinny przesądzać, że ten system jest do zaakceptowanie, bo nie powinno to być żadnym argumentem. Wystarczy, że zarząd ustali bardzo wysokie zaliczki za ciepło i wówczas KAŻDY będzie miał zwrot! Dawno już wykazano, że jedno mieszkanie może być ogrzewane przez drugie i ani podzielnik ani nawet prawdziwy miernik zużycia ciepła czyli ciepłomierz tego nie wykaże. Różne firmy proponują bardzo skomplikowane systemy rozliczeń uwzględniające przenikanie ciepła przez ściany właśnie w sytuacjach podgrzewania się sąsiednich mieszkań, ale zachodzi pytanie, czy warto ponosić koszty takich systemów i czy przypadkiem koszt zużycia ciepla bez podzieników i innych cudów techniki w danym budynku nie jest mniejszy niż w przypadku rozliczeń na poszczególne lokale. I właśnie taką analizę powinno się przeprowadzić w budynkach z zainstalowanymi od kilku lat podzielnikami. Do tego trzeba jednak porównywać zużycie ciepła a nie jego koszt płacony przedsiebiorstwu ciepłowniczemu, bo ceny energii rosną. I jesli ceny te będa zbliżone, to nie ma sensu stosować podzielników, bo to prowadzi do znacznego pogorszenia komfortu zycia w wielu lokalach i pogarsza ich stan techniczny. W takiej sytuacji właśnie powinno się uświadamiać mieszkańcom, że warto oszczędzać ciepło, bo korzystają na tym wszyscy, że takie rozwiązanie jest lepsze niż system z podzielnikami, w którym trzeba płacić niepotrzebnie wysokie zaliczki żeby mieć pseudozwroty. I tu pojawia sie rola stowarzyszenia, o którym pisze Kasia. Skoro stowarzyszenie ma bardzo dużą wiedze na temat podzielników, skoro zna wszystkie argumenty za i przeciw, to dlaczego sprawa ciągnie się tyle lat? Słusznie pisze Lex, że skoro skladane sa doniesienia do prokuratury w związku z podzielnikami i sa umarzane, to jest jakiś błąd w tych doniesieniach. Zdaję sobie sprawę, że wymiar sprawiedliwości trzyma na ogół z władzą czyli zarządem, ale albo po stronie "donoszących" sa jakies bledy formalne albo brak determinacji. Odrębną sprawą jest rozprawa sądowa i zachowanie radczyni prawnej. Tez chyba powodowie czyli stowarzyszenie pozwalaja na takie a nie inne dzialanie sądu, radczyni prawnej i spółdzielni. Skladac na sąd skarge na przewleklośc postepowania, do okręgowej izby radców prawnych wniosek o postepowanie dyscyplinarne przeciwko radczyni prawnej, do sądu o ukaranie jej grzywna za opóźnianie postępowania itp. radczyni robić publicznie, chocby w Internecie, koło pióra, nazwać ją po imieniu, skoro macie w garśći dokumenty. Spółdzielnie tez chyba można skaleczyć. Skorzystajcie z podpowiedzi Lexa i pomocy radomskiego stowarzyszenia Osiedla Polskie. Ale takich rzeczy nie robi się w pojedynke, na jednego to za duże obciążenie. jesli jest was kilkadziesiąt osób walczących z podzielnikami, to rozdzielcie robotę. Stwórzcie w poszczególnych budynkach grupy zwolenników wywalenia podzielników, bo skoro każdy budynek teraz ma się rozliczać indywidualnie, to jego mieszkańcy powinni sam zdecydować, jak to czynić, przyjąć własny regulamin. A spółdzielnia czyli jej pracownicy utrzymywani przez ogół spółdzielców powinni rozliczac poszczególne budynki tak, jak chcą tego ich mieszkańcy. W dobie komputerów nie jest to takie trudne. Trzeba przede wszystkim mocno chcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex Re: Do Radomianina i Kasi IP: 82.139.50.* 19.02.06, 22:00 Wszyscy macvie racje,ale tego nie można użyć przed Sadem jako dowodu w sprawie.Do Kasi !!!.W Sądzie stroną nie jest i być nie może stroną Stowarzyszenie, o zapłatę podany jest do Sądu lokator [spółdzielca]tytułem dopłaty do centr.ogrzewania.Ten lokator ma ułatwione zadanie bo dopłata dotyczy ryczałtu a nie rozliczenia z podzielników.On nie musi udowadniać przed sądem,że rozliczenie z podzielników jest nieprawidłowe bo to go nie dotyczy,a więc wzelkie dokumenty i dane dot. podzielników nie mieszczą się w sprawie.Mogą być tylko dkumentem towarzyszącym [wtórnym],z których pewne dane można wykorzystać.Nie wiem co Sp-nia złożyła do do Sądu,ale ta sprawa jest prosta i można łatwo udowodnić ją przed Sądem.Zatem,nie można twierdzić,że rozliczenie podzielnikowe jest przedmiotem sprawy sądowej,bo jest inaczej i chodzi o wyliczenie ryczałtowe.Według mojej oceny to władze Sp-ni praktycznie prowadzą spór pozorny po to tylko,żeby wyszły brudy na jaw i będą twierdziły,że to wszystko to pozwany w sprawie sądowej wykazał.Owszem,będą w porządku wobec swoich poprzedników,natomiast wiedząc o tym świadomie będą karnie za ten stan rzeczy odpowiedzialne.Dobrze wiemy,że żaden nowy Zarząd nie wystąpi z wnioskiem o ściganie swoich kumpli - poprzedników.Korzystając z nowych przepisów ustawy o sp-niach z czerwca 2005r,to za wprowadzanie w błąd i podawanie nieprawdy organom sp-ni [rada,ZPCz] grozi odpowiedzialność karna na Zarządach,trzeba tylko stosować,a wcześniej udowodnić,że kłamią a to nie jest trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Lex IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 10:37 Ułatwione zadanie? Sąd też tak myśli? Nie o tej sprawie tylko można mówić w przypadku Południa. Ciekawa sprawa była jak zagrabili pieniądze z oszczędności i nie chcieli ludziom oddać. Prokuratura nie widziała przestępstwa nawet wtedy gdy te pieniądze po roku wreszcie wypłacili przyznając się tym samym do popełnienia przestępstwa. Każda sprawa o centralne ogrzewanie, wszystko jedno jak rozliczane, "wali głową o mur". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex Re:Kasia IP: 82.139.50.* 20.02.06, 12:13 Oszczędności wypłacili ale nie z Twojej zaliczki na CO,lecz z pieniędzy zbieranych na podziały geodezyjne.Zatem ,sama wypłaciłaś sobie własne pieniądze uzbierane na geodezję a nie na CO.Pomyśl trochę,czy faktycznie wypłacono Ci oszczędność i dlaczego nie protestowałaś na taki sposób rozliczenia CO,skoro w Regulaminie jest zapis o sumie zaliczek na CO [bez zaliczek na podziały geodezyjne].Wróć do Uchwały 23 RN z 2000r i trochę pomyśl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Lex IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 11:01 Oczywiście, że wypłacili z naszych pieniędzy na podziały geodezyjne, bo te z CO. bezprawnie rozdali ludziom, którzy powinni dopłacić. Tego też Prokuratura nie chciała zauważyć. Uchwałę 23 RN z 2000r znam doskonale jak również wszystkie następne dotyczące tego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radomianin Re: podzielniki ciepła IP: 82.139.52.* 20.02.06, 22:14 Widzę, że zostałem niezrozumiany. Do lexa - sąd na razie nie ma tu co robić - jestem ostatnim co by takie rady dawał. Bronić się musimy sami i to w takiej kolejności jak napisałem . Wystarczy dla przekonania zrobić zdjęcie termowizyjne pierwszego z brzegu bloku i wiadomo gdzie ciepło ucieka - za które płacimy. Potem odpowiednia wentylacja - aby tą drogą nie uciekło więcej niż trzeba, potem sensowne uszczelnienie budynku oraz uświadomienie ludzi jak się zachowuje ciepło w budynku i jak się należy zachowywać mają za oknem ujemne temperatury. Odpowiednia instalacja i regulacja to około 15-25% ciepła więcej za te same pieniądze.Mam świadomość, że podzielniki kosztów wymuszają dyscyplinę oszczędzania ale po latach użerania się z administracją i całą resztą zmieniłem swój pogląd. Po analizie prawa energetycznego, sporych obserwacji rynku i techniki - zmieniłem swój pogląd i ze zwolennika zostałem zdecydowanym przeciwnikiem podzielników kosztów pod warunkiem, że zostaną wykonane wszystkie czynność o których pisałem wczesniej. Cała ta technika będzie niczym jak ludzie wchodząc do budynku nie zadbają o drzwi wejsciowe i okna - jak nie będą kontrolować tego za co płacą. Prezesi mają tu niewiele do powiedzenia - najwięcej ma Rada Nadzorcza i mądrość tych ludzi- to jednak przyznaję jest już powazny problem, na który mamy jednak wpływ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wars Re: podzielniki ciepła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 09:16 Tez podobnie myślę jak Radomianin i to napisałem. Ale w jednym nie moge sie z nim zgodzic - chodzi o rolę rady nadzorczej w tej całej sprawie. Znając kulisy wyboru członkow rad i szybkie ich "skumplanie" się z zarządem, nie wierzę, że ten organ moze podejmować sensowne decyzje korzystne dla spółdzielców. Przeważnie zawsze popiera jego pomysły, a podzielniki są przeciez takim pomysłem zarządu. I dlatego uważam, że to sami mieszkańcy danego budynku powinni podejmować decyzje o sposobie rozliczania ciepła a już rolą co bardziej rozumiejących zagadnienie mieszkańców będzie przekonanie pozostałych do takiego czy innego sposobu rozliczeń - podzielniki czy bez nich. Zwracam uwagę i Radomianin przyzna mi rację, że ogrzewanie to jedyne medium, na którego zużycie mają duży wpływ moi sąsiedzi(przenikanie ciepła przez ściany) i dlatego proste jego rozliczenie nie jest możliwe. Biorąc pod uwagę koszty, wzajemne relacje między mieszkańcami tego samego budynku i skutki systemu z podzielniakmi też uważam, że system ryczałtowey rozliczeń, po zrealizowaniu propozycji Radomianina, jest najlepszym rozwiązaniem. Te zwroty za ogrzewanie, które tak przekonuja niektórych do podzielników, wynikaja jedynie z pobierania zbyt wysokicch zaliczek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikolo Re: podzielniki ciepła IP: *.wss.com.pl 21.02.06, 11:49 W "Łuczniku" nie ma zawyżonych cen za energię cieplną. W jednym roku nawet obniżyli czynsz, a jednak i tak były zwroty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikolo Re: podzielniki ciepła IP: *.wss.com.pl 21.02.06, 12:04 Ludzie niestety są tak skonstruowani, że jak nie ma ograniczeń i energia cieplna rozliczana jest ryczałtowo to rozkręcają grzejniki "na full" i otwierają okna. I właśnie ci najbardziej krzyczą, żeby zlikwidować podzielniki. Mnie cały dzień nie ma w domu i przykręcam grzejniki - bo mi się to opłaca - są mniejsze wskazania i potem mam zwrot, poza tym dlaczego mam płacić za kogoś. Powinniśmy płacić za to co i w jakiej ilości zużywamy : ciepło, prąd, woda, telefon. Faktem jest, że u nas w bloku istnieje jakaś automatyka, bo przy temperaturze + kilka stopni kaloryfery są ledwo ciepłe i nic się nie zrobi, żeby były cieplejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: podzielniki ciepła IP: *.ib.com.pl / *.ib.com.pl 21.02.06, 19:36 Pikolo sam zadał pytanie i zaraz na nie odpowiedział. Przy dobrze wyregulowanej instalacji CO w blokach w zależności od temperatury otoczenia winna być odpowiednia temperatura na zasianiu, wtedy można kręcić sobie zaworami do oporu i nic się nie zmieni. Chyba, że znajdzie się cwaniak i zmieni sobie kryzy ale takiego można szybko wyłapać. Podzielniki to przygrywka do lewej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radomianin Re: podzielniki ciepła IP: 82.139.52.* 21.02.06, 22:17 Do Warsa - system rozliczania ciepła, który opisałem ma drobne wady, ale rozwiązanie tych problemów leży bezpośrednio po stronie mieszkańców dlatego na pierwszym miejscu stawiałem na opracowanie stosownej instrukcji ukierunkowanej na podwyzszenie poziomu wiedzy odbiorców ciepła. Odpowiednia wiedza w połączeniu z uszczupleniem własnego portfela zmusiłaby do myślenia tych co otwierają okna ponad zdrowy rozsądek zamiast ustawić termozawór np. na 19-20 C - bo inaczej zwiększone rachunki oni by pokrywali również. Bardziej się boję tych mieszkańców co nie regulują rachunków bo nie mają dochodów - tutaj po weliminowaniu cwaniaków uważam,że należałoby opracować indywidualny sposób pokrywania należnośći tak aby nie powstała pętla zadłużania pozostałych. Jest to trudne ale wykonalne przy odrobinie zaangażowania mieszkańców. Co do Rad Nadzorczych trudniej by było załatwić to w s-niach wieloosiedlowych np. RSM. Interes osiedli nie zawsze jest jednakowy, a za tym i podejście do spraw stawek za c.o.i innych problemów stronniczy - tytaj niestety tylko sądy i to jeszcze trzeba udowodnić większą szkodliwość społeczną - lata procesowania - nie polecam. Grupa mająca większość w głosach nie zawsze ma rację (chyba, że przygotowywane zmiany w prawie spółdzielczym wreszcie spowodują pełną odpowiedzialność członków Rady Nadzorczej przy imiennych zapisach głosujących za i przeciw - choć czy wtenczas bedą chętni do pracy w R.N.?) O podzielnikach dobrze by było aby decydowali sami mieszkańcy tylko co zrobić z tymi co ich nie chcą ?. Reasumując, wychodzi na to, że ludzie muszą sami przekonać się do odpowiedniego systemu, a przede wszystkim wiedza o uciekającym cieple z naszego budynku i zasadach przenikania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex Re: podzielniki ciepła IP: 82.139.50.* 21.02.06, 21:11 Pikolo!!. Przecież jak spuszczasz 1 m3 wody to nie wiesz ile zapłacisz,musisz dostać rachunek [z telef. jak dzwonisz to wiesz],energia jest tutaj bezwymiarowa.Wytyczne Instalu to osobne liczniki ciepła oprócz zbiorczego,czy tak jest.?.Mam do Ciebie pytanie?.Jaki będziesz miał racunek za co i ciepłą wodę jeżeli przez pół roku nie będziesz korzystał z tych mediów tj. 0 działek na podzielniku i 0 wskazań na licznku niby od ciepłej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
rr111 Re: podzielniki ciepła 22.02.06, 00:31 Za ciepłą wodę O .Za energię cieplną ca 50% kwoty którą dotychczas płaciłeś,chyba że blok jako całość będzie miał większy pobór niż zeszłego roku i odwrotnie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex Re: podzielniki ciepła IP: 82.139.50.* 22.02.06, 12:31 Zle,ponieważ nie zastosowałeś Regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radomianin Re: podzielniki ciepła IP: 82.139.52.* 22.02.06, 21:20 sporo można było dowiedzieć się na tym forum w sprawie podzielników ciepła mimo, że najczęściej były to skróty myślowe - ciekawy jestem czy sledził to forum chociaż jeden z przedstawicieli spóldzielni mieszkaniowych. Jeżeli tak to jakie ma wnioski - byłoby to interesujace Odpowiedz Link Zgłoś