IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 19:10
W związku z nieotrzymaniem/nieznalezieniem opracowania osoby wykształconej
kierunkowo proszę o link (dokładny) na temat opracowania "Lotnisko cywilne a
Radomiu".

pozdrawiam

P.S.
jeżli będzie takowe to zmienie poglądy na temat lotniska jako kiełbasy
wyborczej
Obserwuj wątek
    • Gość: radomianin 1 Re: lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 19:14
      Jak możesz złośliwie podważać fakt istnienia takiego opracowania ! Toż to
      pachnie krytykanctwem odszczepieńcu ! :-) x 100
      • Gość: domownik Re: lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 19:18
        thx :)

nie spotkałem nigdzie porządnego opracownia na w/w temat, które wyczerpywałoby
        wszystkie aspekty - bezpieczeństwa, prawne, ochrony środowiska, przewidywanych
        kosztów, możliwości obsługi ilości pasażerów/wielkości dopuszczalnych
        samolotów, itd.

bez takiego opracowania to tylko jest gadanie które traktuje jako kiełbase
        wyborczą i ogłupianie ludzi.

pozdrawiam
        • Gość: radomianin 1 Re: lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 19:26
          Nie znalazłeś bo takie profesjonalne opracowanie pewnie kosztuje worek
          dularów,ale na okoliczność wyborów albo podniesienia notowań niejeden działacz
          obieca ,że będzie gardłował za przylądkiem canaveral na sadkowie.
    • Gość: Odi [...] IP: 82.139.38.* 22.02.06, 19:22
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: domownik Re: 2 debile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 19:24
        zanim zaczniesz obrażać - to obal moje argumenty

ja nie obrażam tylko zadaje rzeczowe pytanie

czyżby następy zwolennik obecnych układów ??

wygląda, że jesteś młody i nigdy nie prowadziłeś żadnego własnego interesu

pozdrawiam
        • Gość: radomianin 1 Re: 2 debile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 20:15
          Coś cisza w temacie powaznych opracowań,ale to chyba reguła : dopóki można
          popyszczyć to wielu chętnych ,jak pada konkretne pytanie to ciiiiiiiiiisza.
          • Gość: domownik Re: 2 debile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 20:21
            nie zgadzam się !!!!! :P

jeszcze za mało bluzgali .....

pozdrawiam

P.S.
            ciekawe co na to isox i s-ka

• isoxazolidine Re: lotnisko 22.02.06, 20:47
      przedruk jednego z opracowan w temacie jest tutaj:
      www.wojewodztwo.radom.pl/publikacje/pub-002.htm
      • Gość: domownik Re: lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 20:55
        nie widzę .....

OPRACOWANIA z w/w danymi :(

cóż dokumentacje techniczną każdy może ładnie i czytelnie dla przeciętnego
        zjadacza chleba napisać...

przy okazji - to wiele wyjaśnia:

"Droga kołowania o szerokości 14m oraz pozostałe drogi manewrowe zostały
        kompleksowo zmodernizowane w latach 1999-2000 (nawierzchnia bitumiczna)."

pozdrawiam

dalej nie ma opracowania z czysto technicznego punktu widzenia (tak jak
        wcześniej napisałem -są to rzeczy niezmiernie WAŻNE)

P.S.
        nie jestem przeciwnikiem lotniska tylko realistą - sceptykiem

• isoxazolidine Re: lotnisko 22.02.06, 21:17
          zwróc sie do prez J.Nity. podobno pracuje nad tematem od 7 lat. powinien miec
          tony opracowan ;-)
          sam wiem o istnieniu czterech. trzy widziałem na własne oczy.
          • Gość: radomianin 1 Re: lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 21:21
            no i dotarliśmy do meritum,a raczej do sceny.Czar prysł
            • isoxazolidine Re: lotnisko 22.02.06, 21:35
              czy myslisz ze posiadacz takiego opracowania (wartego ok 100tys zł) opublikuje
              je w necie zeby kazdy za darmoche mogl z niego skorzystac? nie badz naiwny.
              • Gość: domownik Re: lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 21:41
                podstawowe pytanie jest następujące - czy władze wykorzystały takie
                opracowanie, zlecały jego wykonanie i co z tego opracowania wynika ...

jeżeli to, że tylko małe prywatne odrzutowce mogą lądować ... to się nie
                dziwię, że nie jest to argument poruszany w walce o lotnisko

mam obawy, że jednak tak jest

może i będzie cywilne lotnisko - ale na pewno nie Okęcie II - na to nie ma
                warunków - dlatego brane są pod uwagę inne lokalizacje, które mają lepszą
                infrastrukture lub ewentualnie jest gdzie to lotnisko wybudować od nowa

pozdrawiam

• isoxazolidine Re: lotnisko 23.02.06, 08:40
                  Gość portalu: domownik napisał(a):

> podstawowe pytanie jest następujące - czy władze wykorzystały takie
                  > opracowanie, zlecały jego wykonanie i co z tego opracowania wynika ...

takie opracowanie ma s-ka MPL. miastu szkoda bylo 100tys zł. kupili za to komin
                  od EC za paredziesiat baniek.

> jeżeli to, że tylko małe prywatne odrzutowce mogą lądować ... to się nie
                  > dziwię, że nie jest to argument poruszany w walce o lotnisko

w Radomiu byl glowny inzynier RyanAira i jego opinia dowodzi, ze moga ladowac
                  bez przeszkod boenigi. modernizacji tylko wymagaja drogi kolowania.

> może i będzie cywilne lotnisko - ale na pewno nie Okęcie II

w Radomiu jest miejsce na regionalny port lotniczy II kategorii - taki jak
                  balice czy pyrzowice. IIKPL to byla mrzonka od poczatku.
                  trzymajmy sie ziemi.

pozdrawiam
    • Gość: dfg Re: lotnisko IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.02.06, 21:43
      jest to lotnisko wojskowe z wielkimi tradycjami i takie pozostanie, a tanie
      linie neich sobie zbudują nowe naet i w kielcach
      • Gość: misiop Re: lotnisko IP: *.pis.hitachi.co.jp / *.hitachi.co.jp 23.02.06, 00:27
        o i tu mamy przykład jak radomianie dbają o rozwój miasta. Tylko interes kilku
        osób sie liczy bo pracują w WP, a może medal dostaną za obronę lotniska przed
        cywilami.
        Pozdrawiam
        • Gość: dgs Re: lotnisko IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 23.02.06, 09:08
          tak właśnie myśle, załatajcie lepiej drogi , lub zróbcie nowe, a z tego
          lotniska to chyba bezrobotni bedą latać do urzedu pracy po pieczatke
          • Gość: tola Re: lotnisko IP: 82.139.40.* 23.02.06, 09:35
            albo do Irlandii, Szwecji, Anglii by zarabiać kasę
          • Gość: bugu bugu Re: lotnisko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 09:44
            Ok, tylko kied?
            • Gość: domownik Re: lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 10:36
              >w Radomiu byl glowny inzynier RyanAira i jego opinia dowodzi, ze moga ladowac
              >bez przeszkod boenigi. modernizacji tylko wymagaja drogi kolowania.

szczerze - wątpie w to - tak jak było wyżej napisane przepisy ...

cóż miasto jak zakupi opracowanie to będzie wszystko jasne

pozdrawiam
              • Gość: kacporany Re: lotnisko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 11:18
                Problemem nie jest to, czy istnieje techniczna możliwość wylądowania jakiegoś
                samolotu na istniejącym pasie, tylko to, czy w radomskich warunkach
                (finansowych, politycznych, własnościowych, społecznych itp.) oraz w aktualnym
                stanie prawnym w ogóle da się zrealizować taką inwestycję. Do oceny tego
                problemu potrzebne jest studium wykonalności w pełnym zakresie. Takiego nie
                było, nie ma i nie będzie, póki nie znajdzie się podmiot, który jest tym
                zainteresowany i zdolny do realizacji CAŁEGO przedsięwzięcia KROPKA.
                • wichajsterr Re: lotnisko 23.02.06, 11:25
                  Jak czytam posty co poniektórych to widzę że mówi Im się mówi podaje fakty
                  konkrety a Oni i tak swoje wiedzą.
                  „Jak przysłowiowe mówić do słupa a słup stoi jak d**a”
                  Pozdrawiam Tych co jak nie zobaczą to nie uwierzą.
                  • Gość: kacporanny Re: lotnisko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 11:36
                    Z Tobą wichajsterr nie gadam, bo nie reprezentujesz odpowiedniego poziomu -baw
                    się lepiej w rysownika linii tramwajowych. Jak zrobisz projekt ładnie i
                    kolorowymi kredkami -to może Cię wywieszą w witrynie w waszej podstawówce.
                    • wichajsterr Re: lotnisko 23.02.06, 11:51
                      A się uśmiałem.
                      Człowieku przemyśl coś zanim napiszesz będzie lepiej dla wszystkich.
                      Poza tym ciekawi mnie kto dla takich jak Ty stanowi odpowiedni poziom??
                      PS Domownik też się kłuci nawet z isoxazolidine mimo że On wie lepiej co się
                      dzieje na lotnisku w Radomiu, po prostu jak się jest człowiekiem który wie
                      wszystko najlepiej to nawet żeby mu to lotnisko wybudowali i latały z niego
                      samoloty pasażerskie to i tak powie że się do niczego nie nadaje.
                      Nie dziwie się władzą miasta że nic nie robią bo i po co jak mieszkańcy sami
                      nic nie chcą.
                      Kończe temat poziom mnie przerasta
                      • Gość: domownik Re: lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 11:58
                        Wichajsterr

nie kłóce się tylko ustalam fakty

jak widać nawet z wypowiedzi isoxa to tak naprawde nie ma porządnego
                        opracowania - czyli jak dla mnie to gadanie o lotnisku cywilnym gdy nie wiadomo
                        tak naprawde jakie samoloty będą mogły tam lądować jest robieniem sobie
                        kampanii pod wybory samorządowe i tyle

takie jest moje zdanie

i nie wmawiajcie mi, że ja jestem przeciwnikiem lotniska

wolałbym takie aby takie opracowanie zakupiło miasto niż ładowało kase w kominy

ale cóz
                        • Gość: ASD Re: lotnisko IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 23.02.06, 14:19
                          domownik to stary komuch - beton , prostak w kazdym calu
                          • Gość: xxx Re: lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 14:32
                            To po przeczytaniu tych wszystkich wypowiedzi nasuwa się jedna myśl czeski film
                            nik nic niewie a prawda będzie jedna lotniska nie zobaczymy i za 10 lat
                          • Gość: domownik Re: lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 14:40
                            Gość portalu: ASD napisał(a):

> domownik to stary komuch - beton , prostak w kazdym calu

cóż pozostawie bez komentarza - widać, że nie masz nic rzeczowego do
                            powiedzenia w temacie

możemy dyskutować o faktach - ale jak ktoś chce to może dyskutować z faktami
                            taka jest prawda.

w przypadku powstania cywilnego portu - sam byłbym zadowolony z tego powodu a
                            że niestety jak na razie są to czcze gadania z powodów które wcześniej podałem -
                            isox częściowo rozwiał wątpliwości - ale jednakże uważam , że po części
                            przyzna mi racje - NIE MA MOŻLIWOŚCI ZAINTERESOWANIA POTENCJALNEGO INWESTORA
                            BEZ PRZEDSTAWIENIA TEGO OPRACOWANIA - nawet złotówki nie wyłożą inwestorzy bez
                            podstawowych informacji na temat kosztów, samolotów itd ....

pozdrawiam

P.S.
                            już kiedyś prosiłem o definicje komucha, czerwonego betonu, itd.
                            • isoxazolidine Re: lotnisko 23.02.06, 15:22

> że po części
                              > przyzna mi racje - NIE MA MOŻLIWOŚCI ZAINTERESOWANIA POTENCJALNEGO INWESTORA
                              > BEZ PRZEDSTAWIENIA TEGO OPRACOWANIA -

nie tylko po części, ale w 100% masz rację. pies z kulawą nogą nie zainwestuje
                              nawet 5 groszy bez takiego opracowania. i miasto takiego nie ma mimo
                              kilkuletniego bełkotania o (cyt.) "wielotorowych działaniach". ale wiem kto go
                              ma :-)
                              • Gość: kacporanny Re: lotnisko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 10:38
                                Szczerze wątpię, żeby studium wykonalności w ogóle można było sporządzić w
                                sytuacji całkowicie abstrahującej od podmiotu realizującego takie zadanie (gdy
                                jeszcze nie jest znany), tak jak wątpię, żeby warte coś było opracowanie nie
                                uwzględniające uwarunkowań prawnych, mających wpływ na realizację inwestycji, a
                                które zmieniają się co pół roku (jak np. parowo ochrony środowiska). Ale może
                                się mylę i faktycznie ktoś wykonuje takie ćwiczenia konceptualne bez
                                jakiegokolwiek związku z rzeczywistością -tak dla rozrywki.
                                Jedyne co można sensownie zrobić, to gromadzić i porządkować potrzebne dane.
                                Ale jeszcze ważniejsze jest aby pracować nad poprawą istotnych uwarunkowań
                                lokalizacji tego lotniska. Ono jest i kiedyś pewnie będzie wykorzystane.
                        • isoxazolidine Re: lotnisko 23.02.06, 15:19

> i nie wmawiajcie mi, że ja jestem przeciwnikiem lotniska

ależ nie wmawiam :)

> wolałbym takie aby takie opracowanie zakupiło miasto niż ładowało kase w
                          kominy

i tu się zgadzamy w 100% :))
      • heniek_z_lasu Re: lotnisko 24.02.06, 19:50
        Lotnisko wojskowe to do Nowego Miasta nad Pilicą!
        • Gość: dapson Re: lotnisko IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 24.02.06, 20:30
          buahahahah chyba cie pogrzało koluniu
          • Gość: radomianin 1 Re: lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 21:06
            poniewaz trochę sie podziało,to może uporządkujmy dyskusje !
    • Gość: blondi38 Re: lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 22:21
      co do tego lotniska to bym sie nie łudziła
      • Gość: szatyn Re: lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 12:16
        A co tam szkodzi się trochę połudzić ?
      • Gość: radomianin Re: lotnisko IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 27.02.06, 12:19
        i całe szczęscie, że z tym lotniskiem to klapa. Zamiast dyskutować o lotnisku
        nie mając określonej wiedzy proponuję wejśc na forum np. Warszawy i zapoznać
        się z problemami jakie trapi 250.000 ludzi mieszkających w pobliżu i okolicach.
        • wichajsterr Re: lotnisko 27.02.06, 12:27
          A co mnie Warszawa obchodzi. Ja mieszkam w Radomiu i obchodzi mnie Radom i co w
          nim się dzieje, jakie inwestycje powinny powstać i jakie już powstają, które są
          w trakcie przygotowań.
          Ale nie każdy się tym właśnie troszczy patrzy na inne miasta i tam go obchodzi
          co się dzieje a nie na własnym podwórku.
          • Gość: radomianin Re: lotnisko IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 27.02.06, 12:58
            mnie też obchodzi moje miasto. Ja piekło lotniska w mieście już przeszedłem mam
            więc jakies rozeznanie - teraz próbuję to miasto uchronić przed podobnym
            problemem. Tym bardziej, że na nic wielkiego nie można liczyć, a małe będzie
            tylko dokuczliwe. Te parę ewentualnie zatrudnionych osób to jest pryszcz w
            porównaniu ze szkodami jakie powstaną - np. rozwój licznych chorób na
            leczenie, których nie ma pieniędzy (Wichajster bardzo logicznie to akcentował -
            teraz tego nie dostrzega- trochę to dziwne)
            • wichajsterr Re: lotnisko 27.02.06, 13:17
              Ja rozumiem wszystko. Ale zdziwiło mnie to że piszesz żeby się zainteresować
              stolicą jak tu w radomiu mamy swoje problemy.
              Wracając do lotniska to nie przesadzajmy też że będzie tak strasznie uciążliwe,
              samolot pasażerski jest cichszy niż wojskowy np. iskra. Poza tym w radomiu
              samoloty nie mają lądować i startować co 5 minut.
              Nic wielkiego liczyć nie można no nie wiem... za lotniskiem przyjdzie inwestor
              który np. zajmuje się eksportem towarów za granice i jest bardzo możliwe że w
              Radomiu albo okolicach usytuuje swoje magazyny co wiąże nie z nowymi miejscami
              pracy.
              Co do chorób też nie nastawiajmy się do nich że od razu się pojawią. Przecież
              lotnisko w Radomiu istnieje nie od dziś, samoloty latały teraz może trochę
              rzadziej i nie słyszałem żeby Ustronie chorowało i ja też jestem zdrowy mimo że
              na nim mieszkam.
              Po stwierdzeniu o chorobach przypomniała mi się taka sytuacja w jakiejś wsi w
              Polsce że pewien farmer, czy przedsiębiorca chciał postawić wiatraki żeby
              taniej mu prąd produkowały, to cała wieś chciała go przegonić bo stwierdzili że
              choroby od nich, że dzieci się mniej rodzi i że krowy się nie chcą cielic takie
              farmazony..... więc nie bądźmy tak zacofani.

>(Wichajster bardzo logicznie to akcentował - teraz tego nie dostrzega- trochę
              to dziwne)

A no widzisz dostrzegałem sprawę lotniska ale stwierdziłem że szkodzić nie
              będzie....
              Pozdrawiam serdecznie
              • Gość: Radomianin Re: lotnisko IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 28.02.06, 00:19
                Trochę pokręciłeś wichajsterr. Nie pisałem o zainteresowaniu się Warszawą tylko
                o przeczytanie kilku postów na forum dotyczących komfortu ludzi mieszkających
                koło lotniska i nie ważne co tam będzie lądować no może z wyjątkiem szybowców i
                balonów - co się tam dzieje to sobie poczytaj. Lokalizacja naszego lotniska jest
                wyjątkowo niekorzystna dla mieszkańców.
                Piszesz "za lotniskiem przyjdzie inwestor...." - może i tak tylko inwestor
                napewno będzie chciał z każdym rokiem zwiększać obroty i z paru lotów może
                zrobić się kilkadziesiąt a potem jeszcze więcej. Trzeba będzie te towary wywież
                i napewno nie "tarpanami" tylko TIR-ami - więc kiepskie obecnie drogi trzeba
                bedzie ciągle naprawiać - oczywiście za Twoje pieniądze podatniku. Nie
                wspominam tutaj o zrzutach przed lądowaniem czasmi lecą z nieba różne rzeczy
                (nie chodzi o wyrzucanie smieci przez pasażerów) różnie z tym bywa. Wiezowce na
                Twoim Ustroniu pewnie długo nie postoją.
                Piszesz "lotnisko w Radomiu istnieje....."- owszem tylko obecny zakres nie jest
                uciążliwy. " co do chorób......" - pomyśl logicznie jakie są konsekwencje
                grzania silników, sprawdzania, startu i lądowania. Zapewniam Cię, że w
                pierwszych miesiącach Krychnowice będą miały komplet nie wspominam i innych
                (czytaj fora w tym temacie)i mógłbym wyliczać jeszcze sporo tylko po co.
                Malutką namiastkę lotniska masz raz w roku na pokazach lotniczych - oczywiscie
                nie biorę pod uwagę dopalaczy czy przekraczania bariery dzwięku przez wojskowych
                ale poza tym wszystko prawie to samo z tą róznicą, że na pokazach jest kilka
                samolocików, a na lotnisku typu cargo znacznie więcej i znacznie większych.
                Reasumując, ze spokojnego zakątka Radomia zrobi się niezły bajzel a z
                okolicznych lasów i Puszczy zwierzaki pouciekają i to dla paru miejsc pracy.
                • Gość: KIBIC Re: lotnisko IP: *.dc.dc.cox.net 28.02.06, 03:24
                  Co za bzdety wypisujesz. Poczytaj sobie o lotnisku Reagana przy Potomaku, w
                  samym centrum kopleksu miejskiego, za rzeka stolica a obok jakie drogie domy i
                  wysokie budynki sa zlokalizowane w poblizu, Crystal City, jak u Zeromskiego, a
                  jaki dzienny ruch samolotow i nikt tutaj nie narzeka, DLACZEGO?
                  • Gość: misiop Re: lotnisko IP: *.pis.hitachi.co.jp / *.hitachi.co.jp 28.02.06, 04:00
                    Wiecie ile jest lotnisk w Japoni (international i domestic łącznie) - 87. Co
                    prawda ostatnio są głosy sprzeciwu bo wybudowali kolejne lotnisko w Kobe
                    (tydzień temu było otwarcie) a w promieniu 25 km są jeszcze dwa Kansai w Osace
                    (15 mln pasażerów rocznie) i drugie domestic w Osace. Łacznie z lotniskiem
                    (usypane na morzu) powstał terminal z komunikacją z centrum miasta koleją.
                    Spodziewane "obciążenie" lotniska w pierwszym roku 3 mln pasażerów. O czym więc
                    mówicie przeciwnicy lotniska.
                    Po prostu żenada i zaścianek nie tylko Europy ale i Polski
                    Pozdrawiam
                  • Gość: Radomianin Re: lotnisko pod domem IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 28.02.06, 12:25
                    Do wszystkich co chcą lotniska pod swoim domem.
                    Dla człowieka do jego życia potrzebne jest czyste powietrze, czysta woda,
                    zdrowe jedzenie i ruch. Dla ducha - praca, wypoczynek z odpowiednim relaksem na
                    łonie natury.
                    Myślę, ze ludzie to wporę zrozumieją - choć czasu mamy niewiele. Katalizmy
                    związane ze zmianami klimatycznymi są pierwszymi sygnałami. My zachowaliśmy
                    trochę normalności wiec szanujmy i dbajmy dla następnych pokoleń.
                    Moze nasze lotnisko nie ma bezpośredniego przełozenia na w/w zmiany
                    ale zdrowy klimat naszego życia jest dla nas najważniejszy.
                    Co do lotnisk w miastach - jest ich znacznie więcej niż podaliście jak widać
                    kiedyś uznano, że one tam powinny być - najczęściej przemawiały za tym warunki,
                    konieczność i niezbędność budowy, krwiożerczosć kapitalizmu, a w dużej mierze
                    brak innego wyjscia. Obecnie trwają tylko rozbudowy tam gdzie się to da, a nowe
                    powstają juz w miejscach bardziej dostosowanych omijając tereny zamieszkałe
                    W Radomiu wieżowce i inne budynki same się rozlatują, a co będzie jak wejdzie
                    wibracja spowodowana pracą potężnych silników ? o wypoczynku nie wspominam.
                    Czy to Wam nie wystarczy.

Piszecie, że gdzie indziej nie przeszkadza to mieszkańcom ? a pytaliście ?
                    popatrzcie na stosowne wypowiedzi na forum ?
                    Nie potrafię zrozumieć dlaczego miasto nie posiadające lotniska ma być
                    zaściankiem, ciemnotą itp?
                    Na zaściankowość sami sobie zarobimy mając taki sposób rozumowania - aby to
                    zmienić zadbajmy o dynamiczne centrum tętniące życiem, o godne miejsca relaksu
                    i rozrywki dla młodzieży i dla emerytów, o tereny i warunki przyciągające
                    inwestorów. Tam jest tysiące miejsc pracy (bez huku, warkotu silników itp), a
                    po pracy przyroda (puszcza,lasy, czyste zalewy i rzeki)
                    Jak komuś nie odpowiada taki styl życia to niech poprostu się przeprowadzi
                    służę adresami gdzie jest najgłośniej i nie ma zaścianków.
                    • Gość: misiop Re: lotnisko pod domem IP: *.AFL34.vectant.ne.jp 28.02.06, 13:05
                      oczywiście twoje argumenty są nie do obalenia. każdy chce żyć i mieszkać w
                      spokoju. W obecnej sytuacji jednak nie ma innej alternatywy. Oczywiście zaraz
                      powiesz jest nie budować lotniska do Warszawy jest 100 km do Kielc około 70 km.
                      Nie ma sprawy ja jestem też za. I pewnie wielu ludzi też. Ale co Radom ma do
                      zaoferowania poza tym. Jak chce przyciągnąć inwestorów. Oczywiście powstanie
                      "nowe centrum Radomia" rozrywka, sklepy, restauracje, co jeszcze. Ile to da
                      miejsc pracy. A taki inwestor powie, tak to jest dobre miejsce na inwestycje
                      jest centrum rekreacyjne i kilka restauracji.
                      Może od razu przekwalifikujmy Radom na sypialnie Warszawy lub może Kielc w
                      niedalekiej przyszłości. Jeszcze kilka blaszaków no i centrum rekreacyjne. Do
                      tego czasu bedzie 7 ka ekspresowa więc nie będzie problemu.
                      Pozdrawiam
                    • Gość: kacporanny Re: lotnisko pod domem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 13:35
                      Ale czemu Ty się przejmujesz pisaniną na forum? Jak przyjdzie co do czego i
                      zostanie wszczęta odpowiednia procedura oceny oddziaływania na środowisko - to
                      dopiero się okaże, czy ono komuś przeszkadza, czy nie. Stawiam kolację, że na
                      tym etapie cała inwestycja się ZAKOŃCZY, bo władza wystraszy się nacisku opinii
                      publicznej i kosztów odszkodowań lub wywłaszczeń, za które nie będzie chciał
                      wziąć odpowiedzialności żaden tani operator, bo wtedy przestałby być tani. Żeby
                      tego uniknąć, trzeba było od wielu dziesięcioleci prowadzić spójną politykę
                      tzn. m.in. nie wydawać pozwoleń na budowę w przewidywanej strefie uciążliwości.
                      Ale do tego trzeba by mieć władze zdolne do myślenia i prowadzenia
                      jakiejkolwiek spójnej polityki.
                • Gość: so Re: lotnisko IP: *.infoplus.com.pl 28.02.06, 07:52
                  Niesamowite, i to tak wszystko na raz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka