Dodaj do ulubionych

MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU!

01.03.06, 15:20
DRODZY MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU
CZY ZGADZACIE SIĘ Z MOIM WRAŻENIEM, ŻE NASZA MIEJSCOWOŚĆ
STAJE SIĘ CORAZ NUDNIEJSZA, ULICE WIECZORAMI SĄ OPUSTOSZAŁE, SZCZEGÓLNIE
CHODZIMI O MŁODZIERZ, KTÓRA CORAZ CZĘŚCIEJ OPUSZCZA ODZRZYWÓŁ I WYJEŻDŻA DO
WIĘKSZYCH MIAST. CZY TEGO PRZYCZYNĄ JEST POSZUKIWANIE LEPSZEGO ŻYCIA?
WIĘKSZYCH PIENIĘDZY? DLA, CZEGO ODRZYWÓŁ NIE MOŻE IM TEGO ZAPEWNIĆ? KTO JEST
TEMU WINIEN?
Obserwuj wątek
    • moher42 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 01.03.06, 15:26
      Witaj! myśle że niema dobrego planu rozwoju naszej Gminy oraz brak pracy a co za
      tym idzie lepsze życie jak zauważyłeś a szczególnie dla młodych.siema!
      • ziomeczek2 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 07.03.06, 20:54
        Jeśli chodzi o Nasz Odrzywół, to jak ma on się rozwijać, jak nie ma w nim nawet
        dróg asfaltowych co są na każdej wsi zabitej dechami. Nasz kochany wójt i
        wspaniali radni robią wszystko na wsi a na ulicy Polnej jak nie było tak niema
        asfaltu. Na ulicy wspólnej gdzie mieszka kilku radnych w tym Pan Chochół asfalt
        jest. Dalej na ulicy Łąkowej gdzie mieszka Pan Macierzyński i Pan Godziński
        prawie w Gustku i do Gustku jest asfalt? Tylko z Polnej niema radnych i niema
        asfaltu :). A nasz Wójt tylko zatrudnia osoby z innych wsi a odzrzywolaków to
        olewa. Chcemy nowego wójta i nowych radnych a nie tych żłopów . Najerzdzacie na
        obwarzaniarzy że nie płącą ZUSu ale nikt nie powie o Maryniu, który jest
        starosta a z jego zakładzie jest pół osób na czarno. Weście się za to.
    • raven32 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 01.03.06, 18:31
      Zauważ proszę że młodzi ludzie z dużych miast też wyjeżdzają... tyle że za
      granicę. Przyczyn tych zjawisk nie należy więc szukać jedynie na poziomie
      samorządności gminnej, bo tak jest teraz w całym kraju. W zasadzie to każdy z
      nas zna odpowiedz na pytanie które zadał mbg1, bo to widać wszędzie dookoła.
      Jednak chętnie się dowiem co myślą na ten temat inni. A co ja o tym myślę??
      Brak pracy, korupcja, brak szacunku, zawiść, nienawiść, wrogość i ogólny upadek
      morlaności (itd). Polskie społeczeństwo jest chore - nikt może tego nie powie
      otwarcie, ale spytajcie się lepiej wykształconych ludzi to każdy powie
      że: "żyjemy w dziwnym kraju" i to jest prawda. Może i to wszystko razem nie
      jest takie straszne bo w innych krajach jest nawet gorzej, ale dorzućmy jeszcze
      brak nadziei na poprawę ( bo ja nie mam żadnej ) i mamy pełny obraz sytuacji.
      Piszcie co o tym myślicie. Pozdrawiam.
      --------------------------------------------------------------------------------
      The darkness has begun. There will be no dawn.
      • nemne Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 01.03.06, 21:08
        Witaj <rawen32>

Nic dodać. Nic ująć.
        Może tylko, że najłatwiej jest rządzić biednymi i nieświadomi ludźmi, którzy z
        obawy o swoją egzystencję, a w zasadzie o jej brak godzą się na wszelkie
        upodlenie.
        O powyższym doskonale wiedzieli i koloniści i okupanci.
        Tylko, że nic nie jest wieczne.

Pozdrawiam Cię – (nemne)
        • odrzywolok Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 01.03.06, 23:08
          powiem wam ze władza ni ma tu nic wspolnego z tym ze młodzi wyjezdzaja, chyba
          trudniej jest odpowiedziec na pytanie dlaczego maja zostac niz dlaczego
          wyjezdzac. zacznijmy od mieszkancow - wszyscy wytykuja sie palcami, zyja zyciem
          innych, obgaduja, zmyslaja, zazdroszcza etc. A odchodzac od tego to pomyslcie
          sobie co czuje taki nastolatek ktory odchodzi do miasta... w odrzywole byl
          przyzwyczajony do: chamstwa, brak zajec, dewotki, nudy, nudy, nudy... a
          wyskoczy do miasta i widzi po kilku dniach ze przychodzi wieczor i moze wybrac
          jedna ze 100 dyskotek, jeden z tysiaca barow, kino, a jak jest ambitny to
          teatr, filharmonie, jak ma ochote to hipermarket ma 10 minut drogi a nie 50
          km, jak wypije za duzo to zamówi taksówke ktora go zawiezie do domu i całe
          miasto nie bedzie znało na ten temat pokolorowanej wersji... tak mozna pisac
          naprawde długo
          • raven32 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 02.03.06, 09:58
            taaa... jeszcze żeby mieć na to wszystko kasę...
            • klinek5 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 02.03.06, 12:35
              Otóż to - raven32 ma rację. Trzeba miec jeszcze dobrą pracę i kasę. Bo jak nie
              to na pewno taryfami nik sie nie będie rozbijał, a filharmonie to obejrzysz ale
              z zewnatrz, tak samo jak puby i dyskoteki. Cze jak Czesław.
              • odrzywolok Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 02.03.06, 14:33
                pomysl za nim cos napiszesz, nie mowimy o tym skad brac na to kase, hehe
                ciekawe skad maja odrzywolkie dzieci kase na wodke, trawe i ciekawsze uzywki, i
                skad jeszcze maja kase na jezdzenie na dyskoteki odległe po 50 km
          • misiek748 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 02.03.06, 12:33
            >>> odrzywolok ma w pewnym sensie racje patrzy na życie realnie bo tak tu w tym
            naszym Odrzywole jest że jak sąsiadowi zdechnie krowa to drugi przez tydzień
            pjie z radości. nie ma przede wszystkim żadnego większego zakładu pracy który
            mógłby dać zarobić znacznej większości ludzi. zdrugiej strony pytanie czy jak by
            miał powstać taki zakład czy nie było by problemów z jego wybudowaniem bo gdzie?
            a część na pewno by sie nie zgodziła na to i koło sie zamyka.daltego najlepsze
            wyście wyjechać i szukać sobie miejsca gdzie indziej.pa!
            • nemne Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 02.03.06, 13:13
              Witaj <misiek748>
              No cóż zazdrość i zawiść to nie tylko przywara Odrzywolaków. W tym miejscu
              przypomina mi się taki dowcip:
              "Rybak złapał złotą rybkę itd. .... trzy życzenia, ale pod warunkiem, ze jemu
              jeden, a sąsiadowi dwa razy.
              Pierwszym życzeniem było ładna chałupa. Wychodzi ten rybak przed dom i widzi,
              że życzenie się spełniło i rzeczywiście ma ładną willę z basenem itd., ale u
              sąsiada stoją za to dwie takie same.
              Drugim życzeniem było, aby jakieś fajne auto. Patrzy, a przed domem
              rzeczywiście stoi takie auto, ale .... u sąsiada dwa.
              No to pozostało mu jeszcze jedno życzenie.
              Tym życzeniem było, aby mu........ ucięło jedno jajo”

• nemne Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 02.03.06, 13:16
                część II.
                Wracając do rzeczy, to uważam, że jesteś w błędzie. Otóż Odrzywół ma bardzo
                dobre warunki aby ściągnąć to poważnych inwestorów. Jeszcze raz podkreślam
                poważnych, a nie jakichś hochsztaplerów, którym to grunty w naszym imieniu
                przekazywałby JNP.
                Na zebraniu w sprawie wyboru sołtysa w 2003r. JNP mówił;
                „..... potencjalny inwestor chce rozmawiać z Gminą, a nie ze Wspólnotą”, (mam
                protokół z tego zebrania)
                Z kolei ja uważam, (zapewne się ze mną zgodzisz), że każdy inwestor to woli
                rozmawiać z Właścicielem, a JNP wcale nie jest najładniejszy i niezastąpiony
                aby decydować o majątku należącym do Odrzywołu.
                To tylko Ogólne Zebranie powinno decydować komu, ile i za ile, a nie samowolnie
                za pośrednictwem przydupasów i sprzedawczyków JNP.
                Wspólnota ma uregulowane sprawy własności i np. w jednym kawałku grunty
                wielkości kilkunastu hektarów, co np. nie byłoby osiągalne w innych gminach,
                gdzie jest duże rozdrobnienie gospodarstw o często nieuregulowanym prawie
                własności.
                Dodatkowo Odrzywół znajduje się niejako w centrum Polski i przy drogach wschód-
                zachód i północ - południe.
                Uważam, że na pewno nie byłoby problemów aby odsprzedać taki grunt, czy też
                nawet oddać za darmo pod warunkiem, że inwestor zobowiązałby się do
                zatrudnienia naszych mieszkańców. Oczywiście na piśmie przygotowanym przez
                profesjonalnych prawników.
                Bo przecież zarobione przez mieszkańców pieniądze i tak zostałyby w Odrzywole,
                ponieważ to tutaj dokonywaliby oni zakupów, co rozkręcałoby dalej
                infrastrukturę i dalszy rozwój Odrzywołu. To na razie tyle, bo wyjdzie za
                długi wpis.

Pozdrawiam Cię – Sławek G. (nemne)
    • odrzywolak Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 02.03.06, 17:26
      A ja uważam że władza lokalna ma ogromne znaczenie w zatrzymywaniu młodych
      ludzi w Odrzywole. Jeżeli by tak nie było to po co nam samorząd, po co gmina?
      Do zajmowania się tylko swoimi pracownikami. Po co tylu urzędników? Tylko
      niestety naszej władzy nie zależy bo po co. I tu zgadzam się z "nemne" że
      łatwiej jest sterować ludźmi biednymi i bez szans. Niestety sprawdza się to w
      100% u nas. JNP ma już wyliczone głosy przydupasów i ich rodzin a reszte ma
      głęboko w d..... Ktoś powie że wymyślam głupoty ale czy zadawaliście sobie
      pytanie dlaczego w Odrzywole nikt się nie stara o jakiś zakład z prawdziwego
      zdarzenia? Bo gdy takowy by powstał wszyscy olali by JNP, a do urzędu gminy
      chodziło by się po wyrobienie dowodu osobistego a nie po pracę. A tak już teraz
      w Polsce jest że kto ma pracę ten ma władzę. Idą wybory, będą robione drogi
      (większość i tak nie dzięki JNP ale napewno sobie wszytkie zasługi przypisze)
      napewno zrobią dożynki (to już znamy od czasów Nerona - igrzyska zamiast
      chleba) i niech się "szaraczki" cieszą a potem "morda w kubeł bo nie dostaniesz
      pracy przez 3 miesiące za 550 zł i co dasz dzieciom jeść". Taka to jest władza.
      I co ma młody człowiek zrobić u progu dorosłości ze swoim życiem. Albo pójdzie
      do JNP skamlać o jakiś staż i stać się kolejnym biernym miernym ale wiernym
      przydupasem, który straci resztę swojego honoru i godności a głowy nie
      podniesie wyżej niż d... JNP. Albo spróbuje wyrwać się z Odrzywołu znajdzie
      pracę w jakimś supermarkecie, opłaci chałupę a za bardzo małą resztę spije się
      w samotności na 10 piętrze bloku w Warszawie czy Łodzi. I taką ma przyszłość
      młody człowiek którego rodzice nie mają kontaktów i znajomośći albo nie są
      przydupasami (tymi ważniejszymi oczywiśćie). I tu ponawiam pytanie po co nam
      władza? Jeżeli nie dla ludzi również tych młodych.
      • misiek748 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 02.03.06, 19:26
        Tak prawde mówiąc to czy te nasze wywody na tym forum na temat życia
        w Odrzywole i przyszłości coś dają? Jak na razie to wcześniej ktoś pisał o
        śmietniku w parku i który zniknął - chyba to efekt tych wpisów tak myśle albo i
        inna przyczyna. Jedyny jak na razie chyba namacalny pozytywny objaw naszego
        biadolenia. Ale biadolmy dalej może ktos to weźmie pod uwagę. podrawiam.
      • natan99 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 02.03.06, 21:38
        Witaj <odrzywolak>
        Według mnie, to ty jesteś jednym z tych wielu zacofańców, którym nic nie
        pasuje. Gdyby nawet Wójt postawił w Odrzywole wieże EIFLA, to i tak by ci nie
        pasowało. A jeżeli jesteś takim kozakiem to może sam załatwisz dla naszej Gminy
        chociaż 100 metrów drogi??????? Ale przecież ty nie załatwisz, bo nie umiesz
        nic innego oprócz siedzenia przed kompem i krytykowania wszystkiego. Weź się
        lepiej za robote, bo tylko to może Ci pomoóc i dzięki temu może troche
        zmądrzejesz. Pamiętaj każda PRACA USZLACHETNIA!!!!!!!!

Pozdrawiam natan99
        • raven32 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 02.03.06, 22:32
          Ludzie proszę nie oskarżajcie się nawzajem ! To normalne że niektórzy widząc to
          wszystko co się dzieje w kraju załamują się i tracą nadzieję na jakąkolwiek
          zmianę na lepsze.
          Natan99: mylisz się i to bardzo, praca w upodleniu za marne grosze, u ludzi
          którzy nie mają szacunku dla drugiego człowieka, praca którą możesz stracić w
          każdej chwili, co spędza wielu ludziom sen z powiek NIE USZLACHETNIA lecz
          UPADLA i wpędza ludzi w depresję.
          Odrzywolak: Natan99 ma też jednak częściowo rację, trzeba dostrzegać też
          pozytywne rzeczy, choćby istnienie tego forum na którym można tyle spraw
          wyciągnąć na światło dzienne. Gdyby było więcej takich inicjatyw i gdyby
          społeczności angażowały się w nie w większym stopniu napewno dałoby się sporo
          zmienić wokół nas. Pozdrawiam wszystkich wątpiących oraz tych co nie stracili
          jeszcze nadzieji.
          --------------------------------------------------------------------------------
          "If you gaze for long into an abyss, the abyss gazes also into you"
          • nemne Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 02.03.06, 23:08
            Witaj <natan99>
            Myślę, że <raven32> ma rację. To forum jest do tego aby tu każdy mógł
            przedstawić swoje racje.
            Takiego prawa nie ma na sesjach rady gminy, gdzie mimo że rozpatrują np. moją
            skargę to przewodniczący nie udziela mi głosu (JNP to nie dotyczy), a radni
            glosują jak głosują.
            Gdyby z kolei iść dalej Twoim tokiem myślenia w sprawie tych „100 m drogi”, to
            by się okazało, że nie można byłoby skrytykować ani Prezydenta RP, ani nawet
            Rządu czy też Premiera, bo natychmiast spytaliby się jakiegoś dziennikarza, co
            załatwił dla Polski.
            Uważam ponadto, że używać zbyt ostrych słów w stosunku do <odrzywolaka> i
            faktycznie nawet Go nie znając piszesz o nim jako o ..... coś tam.
            Zauważ , że ja np. w taki sposób nigdy nie piszę, bo nie wiem "kto kim jest i
            czym się tam zajmuje" i wcale mi to nie przeszkadza, chociaż ja kim jestem to i
            tak wiadomo.
            Nie ulega natomiast najmniejszej wątpliwości, że z Naszą (przyznaj w końcu, bo
            raz pisałeś tak , raz inaczej, że jesteś jednym z mieszkańców naszej gminy)
            gminą nie jest najlepiej.
            Swego czasu napisałem kiedyś JNP, że jeśli obecnie nasza gmina zajmuje mało
            zaszczytne 23 miejsce od końca na liście najbiedniejszych gmin w Polsce, to
            jeśli w 1990r. (objął wtedy władzę JNP) zajmowała jeszcze gorsze miejsce i
            obecnie się to polepszyło, to jestem w stanie uznać panowanie JNP za udane.
            Natomiast jeśli ten ranking się pogorszył to na pewno nie był to najlepszy
            okres panowania JNP.
            Z historii zapewne wiesz o Kazimierzu Wielkim, zwanym tak nie tylko z powodu
            wzrostu, który "zastał Polskę drewnianą, a zostawił murowaną".
            To samo powinno odnosić się do JNP.
            Tymczasem coś mi się zdaje, że w tym przypadku jest odwrotnie i dlatego trudno
            nazwać JNP jako Marian Wielki.
            To na razie tyle.
            Pozdrawiam Cię – (nemne)

• koralgor1 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 07.03.06, 14:05
      Siemka <nemne>
      Panie Sławku. O nieprawidłowościach w Gminie Odrzywół , to niech Pan zawiadomi
      prokuraturę, a nie obrzuca błotem swoje gniazdo. Tak nie robi patriota.
      Pruszków rozbili to i zamkną urzędników, chyba, że Pana sposób na kampanię
      wyborczą to rzucanie błotem na gminę Odrzywół w Internecie?
      • nemne Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 07.03.06, 18:49
        Witaj <koralgor1> czy też Siemka, bo tyż piknie jak by powiedział Waluś Kwiczoł
        do Pyzdry (albo odwrotnie bo już nie pamiętam)

Zgadzam się z Tobą, że "Pruszków rozbili .....". Natomiast co do Urzędników,
        to jesteś w błędzie (moim zdaniem). Bo póki co to jakiś idiota, dał takim
        wsiowym urzędnikom prawie, że władzę absolutną. (<matrix1333> chyba nie o taką
        monarchię Ci chodziło).
        Bo, widzisz, nie było jeszcze takiego przypadku, aby za błędną decyzję
        administracyjną jakiś URZĘDNIK poniósł odpowiedzialność. (indywidualną).
        Powoduje to, że np. skargę na JNP rozpatruje Rada Gminy i od tego nie ma już
        możliwości dalszego odwołania.
        Jeśli czytałeś przedostatnie "ITP", to się zorientujesz ile uchylono na mój
        wniosek decyzji w trybie art. 156 §1 pkt "wydana z RAŻĄCYM NARUSZENIEM PRAWA".
        Krótko mówiąc WSZYSTKIE w ciągu 6 lat.
        Z kolei o zależnościach poszczególnych radnych od JNP chyba nie musze Ci pisać.
        Natomiast co do Twojego zarzutu o rzekomym "obrzucaniu błotem GMINY" to tutaj
        to z całą pewnością jesteś w błędzie.
        Jako odpowiedź zacytuję Ci pewną fraszkę Ignacego Krasickiego (jako
        ciekawostka, to był On biskupem) i mam nadzieję, że sam z tego wyciągniesz
        wnioski:

"Satyra prawdę lubi kłamstwa się wyrzeka. Wielbi Urząd, czci Króla, lecz sądzi
        CZŁOWIEKA"

Pozdrawiam Cię - Sławek G. (nemne)

• gargli Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 07.03.06, 19:44
          Witam. Uważam że świetny pomysł na kampanie nemne... Będe obserwował forum.
          Możliwe że Pan wygra nadchodzące wybory. Wtedy zobaczymy czy zachowa się Pan tak
          jak każda inna władza, czy nie będzie kolesiostwa, jaką siłę przebicia będzie
          Pan miał, z kim przyjdzie Panu współpracować, co będzie ze sportem, co będzie z
          PRACĄ DLA MŁODYCH LUDZI... Jeśli nic się nie ruszy, to pozostanie w Odrzywole
          jedynie praca w UG, szkole, sprowadzanie samochodów, nawlekanie obważanków,
          stolarnia... innym wyjściem jest ucieczka do miasta... Co pan zrobi by młodzi
          ludzie którzy ukończyli studia pozostali w Odrzywole(a może nic bo ciemniakami
          łatwiej rządzić...) W tym momencie nie mają tu żadnej przyszłości... Młodzi będą
          władzę oceniać...
    • koralgor1 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 07.03.06, 14:05
      Siemka <nemne>
      Panie Sławku. Panu się nic nie podoba. Blokuje Pan z „Szumem” zagospodarowanie
      budynków po SKR. Może chodzi o to, żeby zapadły się pod ziemię, a my młodzi
      mamy szukać pracy w Wa-wie? A może chodzi o to, aby pracę(nielegalną) można
      było zdobyć tylko u Pańskiego przyjaciela Janka Szuma w piekarni. Bo gdyby,
      nabywca SKR wyremontował budynki i zatrudnił by ludzi, to nie trzeba byłoby
      chodzić nawijać obwarzanki za grosze u Pańskiego kolegi.
      • kobra311 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 07.03.06, 15:46
        ...faktycznie z tym zatrudnianiem na czarno w tak zwanych "piekarniach" to
        przeginają powinni placic ZUS i wszystkie świadczenia.narka!
      • nemne Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 07.03.06, 19:22
        Siemka <koralgor1>

Nie lubię tak wcinać się "pomiędzy" Twoimi wpisami, ale Kobra mnie wyprzedził.
        Dlatego,po "pierwsze primo" daruj sobie tego "Pana". Wystarczy po prostu <nemne>
        Po "drugie primo" chyba niezbyt dokładnie czytasz forum, bo niejednokrotnie
        tłumaczyłem moje stanowisko w sprawie gruntu należącego do Wspólnoty pod byłym
        SKR.
        Dlatego jeszcze raz uprzejmie Ci wyjasniam,że były SKR był zadłużony wobec
        Gminy na kwotę ok. 270 tys. zl.
        Dlatego w dniu 22-29 czerwca 2003r. w gazecie „Słowo Ludu” ukazało się
        ogłoszenie, o sprzedaży „naniesień (bez gruntu, bez uregulowanego stanu
        prawnego) Spółdzielni Kółek Rolniczych w Odrzywole”
        W tym ogłoszeniu było dokładnie wyszczególnione co spółdzielnia sprzedaje. Była
        tam nawet wyszczególniona dyżurka o wymiarach 3na 3 m.

Nie był za to wyszczególniony najwartościowszy składnik, czyli działająca
        stacja benzynowa.

Jak z zamieszczonych artykułów prasowych pt. „Fatamorgana” czy też „Dziwna
        sprzedaż” wynika, to dla gazety taka sprzedaż była mocno podejrzana, czemu dali
        wyraz w w/w artykułach.
        Ma to związek z faktem, że całkowita kwota jaką uzyskano za sprzedaż SKR-u
        (wraz z czynną stacją paliw, której nie wyszczególniono w przetargu) wynosiła
        220.000 zł.
        Podczas, gdy koszt wykonania samej tylko dokumentacji na pobudowanie stacji
        paliw wynosi 200.000 zł.
        Zasadne byłoby wyjaśnić, że Urząd Gminy w Odrzywole sprzedaje działki lezące w
        bezpośredniej bliskości cmentarza o powierzchni 8 arów w cenie ok. 4 tys. zł.
        Zatem grunt na którym wybudowano SKR o powierzchni 1,61 ha stanowiłby
        powierzchnię 20 takich działek o powierzchni 8 arów.
        Z kolei 20 takich działek o powierzchni 8 arów razy kwota 4 tys. zł stanowi
        80 tys. zł.
        Jest to oczywiście teoretyczne działanie matematyczne jednak w jakiś sposób
        podająca całkowita wartość gruntu, którą to jak wynika z aktu notarialnego ma
        być „za darmo” podarowana nabywcy SKR, który kupując SKR wiedział, że kupuje
        przecież bez gruntu.
        A tu się okazuje, że grunt to nabywca „dostanie” za darmo.
        Jeszcze raz podkreślam, że szacunkowo wartość gruntu to ok. 80 tys. zł. Tym
        bardziej, że grunt ten położony jest nie obok cmentarza i nieutwardzonych dróg
        ale znajduje się przy drodze krajowej, koło lasu oraz rzeki.
        Czy taka „darowizna” nie budzi uzasadnionej wątpliwości poddaję pod rozwagę
        tym bardziej, że sąsiedni grunt opisany w innym artykule „Ręka rękę myje” który
        nabył Pan N. nabrał 60-krotnej wartości.(to ten z wieżą telefonni komórkowej)

c.d.n.

• nemne Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 07.03.06, 19:46
          II część:
          Na pewno nie chciałbym, aby te budynki się rozsypały. dodatkowo jest oczywiste,
          że jak każdy chciałbym być dumny, że mieszkam w takiej właśnie bogatej Gminie,
          gdzie nie ma bezrobocia.
          Gdzie w szkołach jest dużo dzieci (w końcu moja żona też jest nauczycielką),
          gdzie jest także przedszkole i nie trzeba wozić małych dzieci do sąsiednich
          gmin.
          Chciałbym, aby ludzie robili dużo zakupów (mam brata, który prowadzi sklep) i
          dlatego też co oczywiste to nawet w moim partykularnym interesie jest aby
          Odrzywół się jak najlepiej rozwijał.
          Dlatego nabywca może mi to TY wyjaśnisz, dlaczego JNP oraz nabywca SKR nie
          robią żadnych zebrań celem przedstawienia planów na stworzenie nowych miejsc
          pracy.
          Dlatego jest oczywiste, że Nabywca w tej sprawie powinien skontaktować się z
          mieszkańcami, a nie jednoosobowo będzie nas reprezentował JNP.
          Zapewniam Cię, że na pewno ja nie będę tego blokował i zobowiązuję się że
          osobiście będę przekonywał również innych, aby nabywca gdyby przedstawił jakąś
          konkretną ofertę aby oddać mu ten grunt nawet za symboliczną złotówkę.
          Tymczasem to zamiast Nabywcy, to Ty coś tam piszesz o jakichś tam miejscach
          pracy, a nabywca ma nas w d...... i złożył pozew do Sądu w Przysusze
          o „zasiedzenie”.
          Ponadto póki co to na razie nie stworzył żadnego miejsca pracy, a JNP to może i
          ma prawa ale do Wspólnoty w Kolonii Ossie.

c.d.n.
          • nemne Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 07.03.06, 20:14
            III część:

Co do Janka Szuma, to jesteś znowu w błędzie. Jak prawie cała jego "tradycyjna"
            rodzina (i nie tylko „kanadyjczyki”, bo inni też pieką) zajmuje się jako jeden
            z wielu wypiekiem obwarzanek.
            Jak mi wiadomo buduje nowoczesną piekarnię, w której zatrudni kilka osób.
            Jak wszystko tak i on też zdaje sobie sprawę, że kończą się czasy na
            chałupnictwo. Póki co to na razie w tej Gminie są inne Osoby, które na pewno
            mają więcej Władzy i prowadzą firmy i taki Jasio i inni „obarzancarze” są nic
            nie znaczącymi władzami czy też osobami.
            Dlatego Twój zarzut co do „zatrudniania” osób i „konkurencji” powinien być może
            dotyczyć Kolegów JNP, bo w naszej Gminie to właśnie JNP oraz to Jego KOLEGA
            jest głównym pracodawcą, a Gmina zajmuje 23 miejsce od końca najbiedniejszych
            gmin w Polsce.
            Tylko, że ludzie jak już pisał <odrzywolak> do UG to by chodzili „wyrobić
            dowód osobisty” i wtedy tak jak ja mogliby powiedzieliby głośno co o JNP i jego
            Koledze sądzą.
            (mam nadzieję, że jak mawiają starożytni Rosjanie „aluzju poniał”)
            To na razie tyle i mam nadzieję, że się nie obrażasz i dalej będziemy w
            kontakcie.

Pozdrawiam – Sławek G. (nemne)

• gargli Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 07.03.06, 20:42
          Jestem studentem.Spesjalizacja inwestycje i nieuchomości... Poświęciłem dziś
          sporo ze swojego czasu prześledzeniu różnych wątków na tym forum... Patrząc z
          perspektywy przygotowania się do pracy magisterskiej odnośnie zarządzania
          nieruchomościami w naszej gminie na wypowiedzi, będe miał spore i ciekawe pole
          do badania. Ocenie po swojemu co zostało zdziałane, czy zgodnie z prawem... Mam
          pytanie czy dokumenty odnośnie zarządzania nieruchomościami w gminie są
          ogólnodostępne?? W jaki sposób możne uzyskać do nich dostęp??
          • nemne Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 07.03.06, 20:53
            Witaj <gargli>

I tutaj, to bedziesz mial spory problem, bo wprawdzie istniej takie coś jak
            ustawa o dostepie do informacji publicznej, jednak prawo w naszej gminie
            stanowi JNP.
            Dlatego tez musi najpierw zlożyć stosowny wniosek (od ręki to nic nie
            uzyskasz), następnie będziesz musiał uzbroić się w cirpliwośc i albo dostaniesz
            pismo, że JNP nie rozumie Twojego wniosku, albo będziesz musiał prześć całą
            procedurę wynikającą z art. 37 Kpa i złożyć skargę na bezczynność organu do
            Samorządowego Kolegium Odwołąwczego w Radomiu. jeśli zrobisz to za
            pośrednictwem JNP, to może się okazać, że jego nie obowiązuje art. 132 i 133
            Kpa, dlatego też następna skarga na bezczynnośc itd.
            Następnie gdzy będziuesz chcial skopiować dokumenty (dotyyczace informacji
            publicznej) to wbrew art. 15 ustawy wyznaczą Ci 1 zł za jedną stronę, mimo że
            art. ten stanoiwi "po kosztach", mimoże mam nawet wykładnię Wojewódzkiego Sądu
            Administracyjnego we Wrocławiu, że Zarządzenie nie ma tu odniesienia.
            Jeśli dokladnie przeczytasz moje posty, to sie zorientujesz, że Gmina to chyba
            prywatny folwark, bo wszystko jest tajne.
            To na razie tyle.

Pozdrawiam Cię - (nemne)

• gargli Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 07.03.06, 20:58
              hehe, mam nadzieje, ze z tego powodu nie bede musiał zmieniać tematu pracy
              magisterskiej ;) dziekuje za wyjaśnienia. Pozdrawiam
              • nemne Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 07.03.06, 23:41
                gargli napisał:

> Witam. Uważam że świetny pomysł na kampanie nemne... Będe obserwował forum.
                > Możliwe że Pan wygra nadchodzące wybory. Wtedy zobaczymy czy zachowa się Pan
                ta
                > k
                > jak każda inna władza, czy nie będzie kolesiostwa, jaką siłę przebicia będzie
                > Pan miał, z kim przyjdzie Panu współpracować, co będzie ze sportem, co będzie
                z
                > PRACĄ DLA MŁODYCH LUDZI... Jeśli nic się nie ruszy, to pozostanie w Odrzywole
                > jedynie praca w UG, szkole, sprowadzanie samochodów, nawlekanie obważanków,
                > stolarnia... innym wyjściem jest ucieczka do miasta... Co pan zrobi by młodzi
                > ludzie którzy ukończyli studia pozostali w Odrzywole(a może nic bo ciemniakami
                > łatwiej rządzić...) W tym momencie nie mają tu żadnej przyszłości... Młodzi
                będ
                > ą
                > władzę oceniać...

Witaj <gargli> i tradycyjnie już daruj sobie tego "Pana" wystarczy <nemne>.

1. Nic mi jeszcze nie wiadomo o moim udziale w jakichkolwiek wyborach.
                2. Nie chciałbym aby zabrzmiało to pompatycznie, ale Odrzywół to moja mała
                Ojczyzna (i mam prośbę, żeby tak już pozostało, bez zbędnej złośliwości)
                3. Być może, a nawet na pewno "ciemniakami łatwiej rządzić" i „otoczyć się
                różnego rodzaju kolesiami". Ale co dalej. W perspektywie, to nic z tego dobrego
                nie będzie o czym już nie jeden się przekonał. (wg mojego subiektywnego
                odczucia to nawet mój były kolega JNP)
                4. Trzeba się do tego przystosować, że starsze pokolenie wymiera. Z kolei
                właśnie do takich jak Ty trzeba się dostosować. (młodych, wykształconych,
                którzy coś potrafią i coś by chcieli i u których nie można sobie zbudować
                autorytetu za pomocą „zamknij mordę bo ......”)
                5. Jak zapewne wiesz, to ani nikogo nie straszę, ani nie zwalniam i g....
                mam do powiedzenia. Tym niemniej nie boję się podyskutować z forumowiczami,
                którzy niejednokrotnie starają się „dać mi do wiwatu”, podczas gdy przez prawie
                4 lata Nasza Władza ukochana nie zorganizowała żadnego zebrania, na którym
                można byłoby zgłosić jakieś swoje „wąty”, a na sesjach rady gminy ..... to
                nawet gdy omawiana jest moja sprawa, to też nie mam prawa głosu.
                6. To samo dotyczy powołanych przez JNP „komisarzy”. Mieli rzekomo zająć
                się uaktualnieniem listy udziałowców, a tymczasem zajęli się wycinką i
                sprzedażą drzewa oraz gruntami Wspólnoty i oczywiście „kasą”.
                7. Zawsze ktoś coś musi zacząć i w końcu powiedzieć NIE - TAK DALEJ
                BYĆ NIE MOŻE. W tym przypadku spotkało to akurat mnie.
                8. Zatem jest oczywiste, że NIKT nie utrzyma w ryzach nadchodzących
                NOWYCH czasów. Dotyczy to także Odrzywołu, a to forum jest tego też przykładem.

P.S.
                Mam nadzieję, że dalej będziesz sie tu wpiywał.
                • gargli Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 08.03.06, 12:41
                  Witam <nemne>. Odrzywół to takze moja mała ojczyzna,tu żyłem i się
                  wychowywałem... Przyszło mi uciekać do miasta za wykształceniem i patrząc z
                  innej perspektywy na naszą mieścine mocno się zastanawiam czy swoją przyszłość
                  planować tutaj. Przykro stwierdzić ale niestety nie widze tu żadnych perspektyw
                  dla siebie... Owszem chęci są - to się chwali - ale co z tego wychodzi każdy
                  widzi...

Nic nie da się zmienić w przeciągu chwili, dni, miesięcy. Potrzeba do tego lat
                  pracy z młodymi by zmienić ich mentalność, nastawienie do życia.
                  Praca z młodymi powinna zaczynać się już w domach rodzinnych, lecz jak tu
                  wychowywać skoro się nie umie?? Brak zainteresowania dziećmi. Przez kogo zostalo
                  wychowane pokolenie przed nami?? Otóż nie przez swoich rodziców lecz przez
                  SPOŁECZEŃSTWO I MILICJE OBYWATELSKĄ.Im rodzice nie poświęcali zbyt wiele czasu i
                  dlatego oni nie widzą w takiej potrzeby obecnie(z chlubnymi wyjątkami którzy
                  dbają o swoje pociechy by nie wyrosły na skurw...) Owszem mamy wolność ale
                  zachłysneliśmy się nią i ta wolność przeradza się w samowole... Kolejnym
                  miejscem do wychowania młodzierzy jest szkoła, lecz jak tu nie pałać nienawiścią
                  do niej, gdy widzi się osoby niekompetentne w roli nauczyciela(nie mówie o
                  wszystkich, bo wiem że jest kilku dobrych pedagogów w Odrzywole).Kolejny etap
                  naszej drogi do dorosłości to liceum.W naszej okolicy jest kilka szkół tego
                  poziomu. Lipiny, Nowe Miasto, Przysucha to najczęściej wybierane. Nie chce i nie
                  moge oceniać poziomu nauczania i kompetencji nauczycielskich, mogę ocenić
                  jedynie poprzez obecnych absolwentów.Kto wyrwał się z naszej gminy ten w
                  większosci studiuje, uczy się dalej, zdobywa wykształcenie.. W ZSE Lipiny są
                  tylko chlubne wyjątki, ktorzy kształcą się dalej. Ta reszta - dla których
                  ukończenie Lipin było wielkim wyzwaniem,którzy bardzo "chcieli" i "starali się"
                  ukończyć dla których nawet uczęszczanie na zajęcia było zbyt ciężkie - w 80%
                  pozostanie w Odrzywole. Pytanie <co z tym zrobić by tak nie było, by młodzi
                  kształcili się> jest pyteniem na które nie ma prostej odpowiedzi. Potrzeba lat
                  pracy nad społeczeństwem, by coś z tym zrobić...

Praca potrzebna jest też dla starszych osób, którzy też mają swoje rodziny,
                  dzieci do wychowania i wykarmienia, którym należy się godne życie ale też należy
                  się im coś więcej od życia. Dlaczego nie umiemy wykorzystać np. środków unijnych
                  dla tych celów,by stworzyć nowe miejsca pracy. Najważniejszy jest pomysł. Czy
                  ktokolwiek ma pomysł na działanie?? Dzierżawa gruntów dla inwestorów,może
                  czasowe zwolnienia z podatków, może iakieś inne sztuczki(oczywiście legalne) by
                  przyciągnąc kogokolwiek kto da prace miejscowym ludziom..

Potrzebna jest radykalna zmiana ale czy zmiana Ekipy Trzymającej Władze coś
                  pomoże?? Możliwe, ale czas pokaże. Ciesze się że ktoś wreszcie powiedział "NIE -
                  TAK DALEJ BYĆ NIE MOŻE" lecz co dalej??

Nie miałemi nie mam zamiaru aby w mojej wypowiedzi odczytana była jakakolwiek
                  złośliwość przeciwko komukolwiek.

Pozdrawiam
                  • zorro46 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 08.03.06, 22:12
                    witam! przyłanczam sie do twojej wypowiedzi "gargali"- ten problem o którym
                    piszesz jest aktualny od wielu lat i nic sie nie dzieje. 20 lat temu musiałem
                    podjąc decyzje zostać w Odrzywole czy wyjechać wybrałem to drugie pomimo różnych
                    opinii wtedy - kolegów i znajomych. oczywiście opinii negatywnych. obecnie mysle
                    że zrobiłem dobrze. mam mieszkanie własnościowe, dwujka dzieci, samochód i
                    zapewnioną egzystencje na stare lata. patrząc obecnie na kolegów którzy wtedy
                    mieli inne zdanie nie zazdroszce im a współczuje. brak pracy, problemy
                    z utrzymaniem rodziny oraz przerażający marazm w Odrzywole. prawdopodobnie jak
                    bym został w Odrzywole nie miałbym szans na to co osiągnąłem wyjeżdżając do
                    większego miasta.
                    Mimo to że mieszkam na stałe w mieście położonym od Odrzywołu 100km to chętnie
                    przyjeżdżam tutaj.Rodzina ,czyste powietrze, rzeka, las i paru przyjaciół,
                    wspomnienia ciągną jak magnes. Jednak nie chciał bym tu mieszkać na dłużej -
                    wybór należy do ciebie jeżeli czujesz sie na siłach nie zastanawiaj sie
                    i wyjeżdzaj bo tu nic sie nie zmieni przez najbliższe 10 lat a potem wcale.
                    ocena pesymistyczna ale realna, kłótnie i waśnie miedzy ludzmi przekreślają
                    wszystko co można by było zrobić dobrego w Odrzywole.pozdrawiam!
                    • nemne Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 08.03.06, 22:36
                      Witaj <zorro46>
                      Na pewno zrobiłes dobrze, że skorzystałeś z okazji i wyjechałeś z Odrzywołu.
                      Jednak być może jesteś w błędzie. TU W ODRZYWOLE TEŻ SIĘ KIEDYŚ WRESZCIE
                      MUSI ZMIENIĆ.
                      Tym bardziej, że cały swiat sie zmienia. Zmieniaja sie epoki, rządy i równiez
                      kiedys dotknie to i Naszego Odrzywołu, a nawet sąsiedniej Białorusi, gdzie
                      szlag trafi i Łukaszenke.

P.S.
                      Pamiętam, jeszcze z dziecinstwa, że z nad rzeki każdy sie spieszył, aby
                      obejrzeć Zorro w telewizji. Pozostało mi to do tej pory, że wprawdzie nie lubie
                      seriali (telenowel) to jednak co jak co, ale Zorro to jak mawiają czesi "to
                      jest ono"
                    • raven32 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 08.03.06, 22:43
                      Podzielam opinię którą wyraził zorro46, z tym że ja już nie mam takiego wyboru
                      jakiego on musiał dokonać 20 lat temu - mam pewność że w Odrzywole pracy nie
                      dostanę. W najbliższej okolicy też jest niewiele lepiej więc nie wygląda na to
                      abym nawet nadal mieszkał w Odrzywole. Jeśli chodzi o szkoły to za moich czasów
                      (i teraz pewnie też) pokutował relikt PRLu pod tytułem "nie wyróżniaj się, bądź
                      przeciętny". Wszelkie próby wybicia się, bycia lepszym, zainteresowanie jakąś
                      dziedziną były tępione, a osoby takie wyśmiewane od kujonów (sam byłem :/). O
                      zgrozo takie postawy wykazywali nawet nauczyciele. Pozatym dochodzi ostatnio
                      totalny brak szacunku do szkoły i nauczycieli co jest chyba ewenementem na
                      skalę europejską. W obec tego nie dziwcie się że tak mało albsolwentów szkół
                      średnich ze wsi, idzie potem na studia. Niesądzę aby to się szybko zmieniło, bo
                      do tego potrzeba by zmiany mentalności społeczeństwa, które powinno zrozumieć
                      że uczyć się to przywilej a nie przymus. Ponadto bez odpowiedniej polityki
                      stypendialnej państwa to i tak młodzież ze wsi będzie skazana w znacznej
                      większości na porażkę. Moja wizja przyszłości nie jest zbyt kolorowa... nie
                      dość że społeczeństwo się starzeje, to większość wykształconych młodych ludzi
                      wkrótce może wyjechać zagranicę (być może ja razem z nimi), a Polska pozostanie
                      krajem starców i nieuków...
                      There was never any hope. Only a fool's hope.
                      • gargli Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 08.03.06, 22:52
                        pewien satyryk powiedział "jeśli otworzą granice z USA to ostatni kto ucieka
                        gasi światło" Powiem tak, jeśli ktokolwiek chce uciekać z kraju to niech
                        ucieka, będzie więcej miejsca i możliwości dla mnie:) ja nie mam zamiaru nigdzie
                        się wynosić... Pozostaje w ojczyźnie(czy w odrzywole, nie wiem)...
                        • raven32 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 08.03.06, 23:03
                          Błędna logika gargli, bo jeśli nawet bedzie więcej "miejsca" dla Ciebie to
                          napewno nie będziesz miał więcej możliwości, bo wyjazd dużej ilości młodych
                          wykształconych ludzi oznacza mniej miejsc pracy, mniejsze wpływy do budżetu,
                          brak rozwoju technologicznego i społecznego, większe składki a także mniejszą
                          twoją emeryturę w przyszłości. Tym niemniej wyjazd za granicę traktuję jako
                          ostateczność... tak jak 100 tys. Polaków rocznie... Pozdrawiam
                          The darkness has begun. There will be no dawn.
                          • gargli Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 08.03.06, 23:54
                            ale z ciebie czarnowidz <raven32> :) w Polsce po wejściu do UE zaczyna się coś
                            dziać.A obecnie to wyjechać to można by myć garki za jakieś grosze(co się
                            najczęściej zdaża).Owszem informatycy uciekają ale wielu z nich (też dobrych)
                            pozostaje. Wielu po prostu nie stać na bilet w jedną stronę... Pozatym jest
                            bardzo wiele szkół informatycznych i nie brakuje nam tych co wyjechali. Polska
                            myśl technologiczna jest na wysokim poziomie a poparta odpowiednim kapitałem...
                            hoho, jeszcze wielu może nam zazdrościć!! Mam nadzieje że coś się ruszy w dobrym
                            kierunku i jestem niepoprawnym optymistą:)
                            Pozdrawiam
                            • raven32 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 09.03.06, 00:01
                              Cóż może masz rację, niczego nie neguję.
                              PS. Czemu piszesz akurat o informatykach??
                              • gargli Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 09.03.06, 00:03
                                bo to jest nasz główny "towar eksportowy"
                                • elfik18 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 09.03.06, 00:07
                                  Zawsze mi sie wydawalo, ze to hydraulicy i pielegniarki
                                  • raven32 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 09.03.06, 00:14
                                    Hmm "towar exportowy" ? Ciekawie brzmi, ale wydaje mi się że jest jeszcze jakiś
                                    powód dla którego wymieniłeś akurat ten zawód. Nie wnikam już. Oby było jak
                                    piszesz. Pozdrawiam.
                                    • elfik18 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 09.03.06, 00:19
                                      czemu wy zawsze szukacie drugiego dna?
                                      A moze go tu nie ma?
                                      Po prostu ktos ma sympatie do informatykow i juz.
                                      • gargli Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 09.03.06, 00:22
                                        nie studiuję informatyki jeśli o to chodzi:) znam wielu informatyków z akademika
                                        i wiem ze będą dobrymi fachowcami
                                      • raven32 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 09.03.06, 00:22
                                        Może i ma sympatię do informatyków :] A drugie dno jest, chciałem tylko się
                                        upewnić czy gargli o tym wie :]
                                        • elfik18 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 09.03.06, 00:25
                                          W Polsce sa sami dobrzy fachowcy tylko jakos nic nam nie wychodzi
                                        • gargli Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 09.03.06, 00:26
                                          niestety nie wiem o drugim dnie... jeśli coś jest na tym forum to moge nie
                                          wiedzieć(niedawno dołączyłem), jakieś wskazówki??
                                          • elfik18 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 09.03.06, 00:28
                                            ja tez chce byc oswiecony
                                          • raven32 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 09.03.06, 00:29
                                            Heh spoko nie będę owijał więcej w bawełne, ja studiuję informatykę i myślałem
                                            że piszesz o informatykach żeby mnie sprowokować (tak czy inaczej udało ci
                                            się :]). Pozdrawiam.
                                            • elfik18 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 09.03.06, 00:31
                                              przez komputer nie widac

Zreszta podobno jestesmy "anonimowi" ;)
                                              • nemne Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 09.03.06, 00:34
                                                Tylko niektórzy
                                                • gargli Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 09.03.06, 00:36
                                                  własnie od tego jest nick, a kto ma ochotę się ujawniać... prosze bardzo:)

P.S.jestem na Ekonomii
                                                • elfik18 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 09.03.06, 00:36
                                                  ja nie mowie o tych co sie ujawnili.

Zreszta z tymi wyjazdami to bywa roznie
                                                  niektorzy wyjaszdzaje i wracaja, a podobna i jakis obcokrajowiec zza zachodniej
                                                  granicy sie u nas kreci
                                                  • gargli Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 09.03.06, 00:38
                                                    jest to ich pełno... przejść się ulicą w mieście i słychać, czasem fajnie jest
                                                    posłuchać jak usiądziesz w knajpie obok nich, jak komentują całe otoczenie
                                                  • elfik18 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 09.03.06, 00:42
                                                    nie zauwazylam zeby w Odrzywole byly tlumu bo wlasnie o Odrzywole pisalem
                                                  • elfik18 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 09.03.06, 00:39
                                                    nie to ze jestem rasista.
                                                    Nie przeszkadza mi to.
                                                    chce tylko powiedziec, ze cos lub ktos tego obcokrajowca przyciagnal
                                                  • raven32 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 09.03.06, 00:41
                                                    Ech.. no to kolejny (tym razem poważny wątek) przeznaczyliśmy na swobodne
                                                    pogaduszki... Chyba lepiej spróbuję zasnąć... Pozdrawiam was wszystkich oraz
                                                    tych co jutro będą to czytać (wybaczcie nam :]).
                                                  • gargli Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 09.03.06, 00:44
                                                    więc wracając do poważnych tematów, powtórzę moje pytanie czy ktokolwiek ma plan
                                                    działania by w tym naszym Odrzywole było lepiej??
                                                  • nemne Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 09.03.06, 00:46
                                                    TAK
                                                  • nemne Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 12.03.06, 17:22
                                                    <gargli> zadał pytanie:
                                                    "...więc wracając do poważnych tematów, powtórzę moje pytanie czy ktokolwiek ma
                                                    plan działania by w tym naszym Odrzywole było lepiej?"

Ja odpowiedzialem, że:
                                                    "TAK", bo nie ukrywam, że tak istotnie jest.

A jakie jest Wasze zdanie.
                                                    Co należałoby zrobić aby rzeczywiście "w tym naszym Odrzywole było lepiej".
                                                    To pytanie jest jak najbardziej zasadne, bo jak przypuszczam najbardziej
                                                    aktywnymi forumowiczami są 20-30 latkowie (nie licząc takiego "piernika" jak
                                                    niżej podpisany), dlatego jakie byście chcieli zmiany zarówno w sposobie
                                                    sprawowania władzy jak też i rozwoju tego naszego "grajdołka".
                                                    Tym bardziej, że ja już wcześniej napisałem:
                                                    "NIE - TAK DALEJ BYĆ NIE MOŻE".

Pozdrawiam - Sławek G. (nemne)
                                                    P.S.
                                                    Oczekuję na poważne wpisy i merytoryczną dyskusję.
                                                  • tajnosagentos2 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 13.03.06, 17:17
                                                    To muszą być bardzo głębokie zmiany. Wydaje mi się, że stery powinni przejąć
                                                    ludzie w wieku 20 -40lat. Jeszcze nie uwikłani w sprawy kolesioskie, jeszcze z
                                                    zapałem i głową pełną planów. Napewno przy zderzeniu z rzeczywistością
                                                    większość tych planów weźmie w łeb ale jeżeli choć małą część uda się
                                                    wprowadzić to będzie dobrze. Oczywiście nie można odsunąć wszystkich "starych"
                                                    bo ich doświadczenie też jest bardzo istotne. Ale emeryci niech idą na
                                                    emeryturę, a nie przechodzą ze stanowiska na stanowisko blokująć miejsce
                                                    młodym. Teraz jest nasz czas i to co zrobimy robimy dla siebie dlatego myślę,
                                                    że o determinację w pracy nie będzie trudno. Niestety istniejący układ
                                                    towarzysko-rodzinno-gminno-szkolny to beton, którego skruszenie będzie bardzo
                                                    trudne. Układ ten użyje każdej możliwej "broni" aby zachować to co jest.Szkoda
                                                    że tylko to są wypowiedzi na forum bo jeżeli było by tak w rzeczywistości to
                                                    sznse na zmiany by były duże a tak......
                                                  • gargli Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 13.03.06, 19:25
                                                    Co należałoby zrobić aby rzeczywiście "w tym naszym Odrzywole było lepiej"

Nie będę oryginalny jeśli powiem że to pytanie jest bardzo poważne, i odpowiedź
                                                    na nie, nie może być jedna, prosta. Trzeba mieć kilka wariantów i wymyślać wciąż
                                                    nowe na wypadek gdy poprzedni nie będzie najlepszy w zderzeniu z rzeczywistością.
                                                    1. Najważniejszy i najtrudniejszy cel i ogromna szansa dla Odrzywołu na nie
                                                    zamieranie to przyciągnięcie poważnego inwestora, lecz on nie przyjdzie tak po
                                                    prostu, bo nazwa miejscowości mu się spodoba. Trzeba przygotować pod niego
                                                    atrakcyjną ofertę która będzie rodzajem wabika.
                                                    2. Prawdopodobnie najważniejszą na tym etapie to przyjazne władze które są
                                                    gotowe do rozmów i wszelkiej pomocy dla nowych inwestorów, a także aby były
                                                    pozytywnie postrzegane przez ludność. Aby nie było komentarzy w stylu: „A to ten
                                                    złodziej, to on podpieprzył tyle i tyle z takiej sprawy, a z innej dał swym
                                                    przydupasom, by mieć jakieś poparcie”. Niestety w tym momencie tak to wygląda
                                                    (sprawa w moim widzeniu do wygrania)
                                                    3. Mamy przyjazną i dobrze postrzeganą władze do której ludność w większości ma
                                                    zaufanie ( takie założenie:] ). Władza nasza ukochana zastanawia się co dalej.
                                                    Dochodzi do wniosku że potrzeba wielkich połaci niezagospodarowanych gruntów, na
                                                    których można by przygotować siedlisko dla inwestora, dochodzi do wniosku, że
                                                    nie jest w posiadaniu tak wielkich terenów. Ale przypomina sobie, że jest
                                                    podmiot na rynku Odrzywolskim który to posiada takie grunty. Jest to Wspólnota
                                                    Odrzywolska. UG odkupuje od wspólnoty grunt i ma już podstawy by na nim stworzyć
                                                    miejsce dla pracodawcy. Wątpię czy bez tego kroku ktoś zainwestuje w grunt,
                                                    preferowana jest wieczyste użytkowanie które dopuszczalne jest tylko na gruntach
                                                    skarbu państwa.
                                                    4. Kolejnym krokiem który ma na celu przyciągnięcie kapitału jest możliwość ulg
                                                    podatkowych. Obniżenie podatku od nieruchomości wnoszonego do samorządu
                                                    terytorialnego, wstrzymanie zapłaty za użytkowanie wieczyste przez kilka
                                                    pierwszych lat...
                                                    5. Innym rozwiązaniem jest współpraca z innymi gminami w celu stworzenia
                                                    regionalnej mini strefy ekonomicznej, w której na przestrzeni kilku gmin
                                                    współpracujących ze sobą stworzone byłyby dobre warunki do rozwoju
                                                    przedsiębiorczości. Nie można patrzeć z perspektywy takiej że my zrobimy to co
                                                    możemy i tylko dla siebie (choć na początku tak by się przydało by oderwać od
                                                    dna, bo 23miejsce od końca tak trzeba rozumieć ), tylko w skali regionu, że jest
                                                    tu przyjaźnie dla inwestora a wtedy jedna inwestycja pociąga za sobą kolejne.
                                                    6. Kolejną sprawą jest to że trzeba pracować cały czas, w każdej chwili, i przez
                                                    każdego nad wizerunkiem naszej gminy i mieszkańców. Powinna być postrzegana
                                                    przez innych jako przyjazna inwestorowi gdzie ludzie nie będą postrzegani jako
                                                    paroby i nieroby i warchoły które tylko umieją się kłócić. (sprawa bardzo trudna
                                                    i niewdzięczna)
                                                    7. Marketing i poszukiwanie pracodawcy...
                                                    Dopełniając tych warunków można powiedzieć że mamy dobry produkt dla inwestora.
                                                    Lecz teraz trzeba zadbać o marketing... Nie prawdą jest, że dobry produkt sam
                                                    się sprzedaje. Jeśli ludzie nie będą wiedzieli to nikt się nie zainteresuje.
                                                    Dobry produkt trzeba jeszcze dobrze przedstawić światu a wtedy sukces
                                                    gwarantowany...

Droga jak widać, długa, kręta, wyboista i ciernista, ale największe sukcesy
                                                    wymagają największych poświęceń...

Pozdrawiam <gargli>
                                                  • kobra311 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 13.03.06, 20:36
                                                    >>>>oczywiscie że to co pisze "gargli" bardzo dokladnie est teoretycznie
                                                    osiagalne pod warunkim zdody wszystkich opcji. a nie brzydko mowiąc "szczanie
                                                    sobie do kawy" nawzajem. naraaa!!!
                                                  • gargli Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 13.03.06, 21:12
                                                    owszem że teoretycznie, bo nie mam na tyle praktyki, doświadczenia, znajomości,
                                                    poparcia i siły by cokolwiek wykonać. Chodziło o podannie pomysłów, z których
                                                    ktoś może kiedyś skorzystać. Najważniejszy jest pomysł

Pozdro kobra311
                                                  • moher42 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 15.03.06, 12:07
                                                    cze gargli pomysł to jeszcze mało do tego trzeba dużo kasy i odpowiednich
                                                    ukladów i sprzyjających warunków do realizacji. a w Odrzywole tego nie ma.nara!
                                                  • gargli Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 15.03.06, 15:40
                                                    i tu niestety masz racje...

Pozdro
                                                  • nemne Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 19.03.06, 15:05
                                                    Witam
                                                    Muszę przyznać, że wszyscy w zasadzie się zgadzamy. Jednak aby to zrealizować
                                                    potrzebna jest jeszcze JAWNOŚĆ DZIALANIA WŁADZY.
                                                    Nie może dochodzić do sytuacji, że nikt nic nie wie, a w akcie
                                                    notarialnym "ktoś" zobowiązuje się do darowizny gruntu Wspólnoty.
                                                    Jeszcze raz podkreślam, TO NIE WŁADZA i kilku cwaniaków decyduje o majątku
                                                    Wspólnoty.
                                                    To mieszkańcy (udzialowcy)na WNIOSEK WŁADZY mają prawo aby o tym decydować i
                                                    trzeba mieszkańców do tego przekonać, a nie powiedzieć im "zamknij mordę".
                                                    Jestem przekonany, ze w takiej sytuacji to większość mieszkańców podejmie
                                                    uchwałę aby rzeczywiście coś zrobić z tym naszym grajdołkiem, bo TAK DALEJ
                                                    BYĆ NIE MOŻE.
                                                    Dlatego dla Władzy i przydupasow dedykuję cytat z "Potop" - H. Sienkiewicza.
                                                    "Kończ Waść wstydu (sobie) oszczędz".

Pozdrawiam - (nemne)
                                                  • nimitz4 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 24.04.06, 20:25

Siemka. No własnie przeczytalem doklladnie wszystkie posty i nemne ma racje i
                                                    przy wyborach musimy pamietac że TAK DALEJ BYC NIE MOŻE.
                                                    Narka.
                                                  • gawrosz3 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 09.05.06, 20:24
                                                    o tuz to mieszkancy Odrzywolu nie dajcie sie w konia robic bo niestety ale
                                                    sprwiedliwosc musi byc domagajcie sie swojego bo wy spicie a nie wiecie co sie
                                                    dzieje , nemne ma racje bo to juz jest troche za duzo nie mozna juz tego
                                                    sluchac i sie na to patrzec
    • polska11111 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 18.05.06, 22:58
      Prosta piłk nie trzeba dużo mówić mamy w odrzywole trzech typów (J.G, S.G, J.B)
      dzięki którym w naszej miejscowości nie powstanie żaden zakład pracy ponieważ
      ciągle coś mącą sami zaś prowadzą wszelkie nie legalne interesy!!!! Dzięki nim
      młodzież musi uciekać za chlebem do miasta. (tak jak zięć J.G) NIE MA ŻADNEJ
      PRZYSZŁOŚCI DLA MŁODZIEŻY W ODRZYWOLE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A SZKODA BO TRACIMY
      MŁODZIEŻ Z KTÓRĄ ZWIĄZALIBYŚMY NASZĄ PRZYSZŁOŚĆ
      • tajnosagentos2 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 19.05.06, 08:10
        Bardzo mądre słowa z tym traceniem naszej młodzieży, tylko kolego myślę że
        swoje żale powinieneś skierować raczej w inną stronę. Zobacz tylko kto ma
        władzę w Odrzywole przez ostatnie 15 lat. I co ta władza zrobiła aby ztrzymać
        tych młodych ludzi. Nasza władza robi dobrze ale tylko sobie a jak wiesz z
        takich rzeczy trzeba się spowiadać (he he). Pozdro
        • shogun21 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 19.05.06, 09:14
          ..a co ta władza tak prawde mówiąc może zrobić jak co chwila ktoś jej kładzie
          kłody pod nogi i włuczenie sie tylko po sądach. Ta ekipa którą wymienił
          Polska1111 też nie jest świeta sami wiecie.Co jakiś czas słuchać o tym czy o
          tamtym.Dlatego przy wyborach trzeba pamiętać aby i jednym podziekować i drugich
          olać.I wybrać ludzi obiektywnych nie uwikłanych w te gierki. pozdrawiam!
          • sior Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 23.05.06, 16:24

• odrzywolak Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 23.05.06, 17:26
              sior co to za filozofia to mi podchodzi pod jakiś faszyzm "jednostki nie
              przetrwają", wygra silniejszy o czym ty wogóle mówisz? A gdzie tu jest miejsce
              dla człowieka jego indywidualności i poglądów. Wybacz ale to co piszesz jest
              chore. Wszyscy mamy popierać tylko jedną i słuszną władzę, bez czepiania się i
              patrzenia jej na ręce? Nie wiem czy pamiętasz ale ten model życia
              przerabialiśmy do 1989 roku i raczej nam nie wyszło to na zdrowie. A sztuką w
              życiu jest umieć powiedzieć NIE gdy wszyscy mówią tak i pomimo wszystko stać na
              straży swych wartości i swego honoru nawet gdy wszyscy się już sprzedali.
              .......Gdy wzrok przesłoni gęsta mgła
              Mamy swoje skarby
              Mamy coś czego nie zabiorą nam .....
              • sior Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 24.05.06, 10:58
                odrzywolak napisał:

> sior co to za filozofia to mi podchodzi pod jakiś faszyzm "jednostki nie
                > przetrwają", wygra silniejszy o czym ty wogóle mówisz? A gdzie tu jest
                miejsce
                > dla człowieka jego indywidualności i poglądów. Wybacz ale to co piszesz jest
                > chore. Wszyscy mamy popierać tylko jedną i słuszną władzę, bez czepiania się
                i
                > patrzenia jej na ręce? Nie wiem czy pamiętasz ale ten model życia
                > przerabialiśmy do 1989 roku i raczej nam nie wyszło to na zdrowie. A sztuką w
                > życiu jest umieć powiedzieć NIE gdy wszyscy mówią tak i pomimo wszystko stać
                na
                >
                > straży swych wartości i swego honoru nawet gdy wszyscy się już sprzedali.
                > .......Gdy wzrok przesłoni gęsta mgła
                > Mamy swoje skarby
                > Mamy coś czego nie zabiorą nam .....
                • sior Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 24.05.06, 11:06
                  sior napisała:

> odrzywolak napisał:
                  >
                  > > sior co to za filozofia to mi podchodzi pod jakiś faszyzm "jednostki nie
                  > > przetrwają", wygra silniejszy o czym ty wogóle mówisz? A gdzie tu jest
                  > miejsce
                  > > dla człowieka jego indywidualności i poglądów. Wybacz ale to co piszesz j
                  > est
                  > > chore. Wszyscy mamy popierać tylko jedną i słuszną władzę, bez czepiania
                  > się
                  > i
                  > > patrzenia jej na ręce? Nie wiem czy pamiętasz ale ten model życia
                  > > przerabialiśmy do 1989 roku i raczej nam nie wyszło to na zdrowie. A sztu
                  > ką w
                  > > życiu jest umieć powiedzieć NIE gdy wszyscy mówią tak i pomimo wszystko s
                  > tać
                  > na
                  > >
                  > > straży swych wartości i swego honoru nawet gdy wszyscy się już sprzedali.
                  >
                  > > .......Gdy wzrok przesłoni gęsta mgła
                  > > Mamy swoje skarby
                  > > Mamy coś czego nie zabiorą nam .....
                  >
                  >
                  • odrzywolak Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 24.05.06, 18:36
                    Obyś miała rację, chociaż wątpię w to by się coś zmieniło. Ludzie są
                    zastraszeni a poza tym wpaja im się do głowy, że jak ta władza odejdzie to się
                    świat zawali. Przyjdą nowi i wszystko zniszczą. Dodatkowo ta władza ma już
                    doświadczenie i kontakty. Tylko pytam się komu taka władza z jej kontaktami
                    jest potrzebna, chyba tylko samej władzy i jej przydupasom.
                    • sior Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 31.05.06, 10:23
                      odrzywolak napisał:

> Obyś miała rację, chociaż wątpię w to by się coś zmieniło. Ludzie są
                      > zastraszeni a poza tym wpaja im się do głowy, że jak ta władza odejdzie to
                      się
                      > świat zawali. Przyjdą nowi i wszystko zniszczą. Dodatkowo ta władza ma już
                      > doświadczenie i kontakty. Tylko pytam się komu taka władza z jej kontaktami
                      > jest potrzebna, chyba tylko samej władzy i jej przydupasom.

Wydaje mi się, że każdy ma już dość tej całej "kliki" i większość chce to
                      zmienić.
    • gawrosz3 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 23.05.06, 18:38
      Witam na naszej pieknej stronie odrzywolskiej, a opustoszenie to chyba zawdzieczamy roku szkolnemu, poczekajcie jak beda wakacje
      • nemne Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 25.05.06, 03:26

Witaj <shogun21>
        I część:

We wcześniejszym poście napisałeś:
        ..a co ta władza tak prawde mówiąc może zrobić jak co chwila ktoś jej kładzie
        > kłody pod nogi i włuczenie sie tylko po sądach. Ta ekipa którą wymienił
        > Polska1111 też nie jest świeta sami wiecie.Co jakiś czas słuchać o tym czy o
        > tamtym.Dlatego przy wyborach trzeba pamiętać aby i jednym podziekować i
        drugich
        > olać.I wybrać ludzi obiektywnych nie uwikłanych w te gierki. pozdrawiam!

Ponieważ powołujesz się na "Tego z jedynkami", który wymienił moje inicjały
        S.G. (oczywiście Sławek G.) wraz z innymi inicjałami, dlatego po raz kolejny
        uprzejmie informuję, że:
        - odpowiadam tylko za to co JA piszę i co podpisuję (są to pisma pisane na
        komputerze)w szczególności dotyczy to Wspólnoty i spraw, które dotyczą mnie
        osobiście jako mieszkańca Odrzywołu.
        Przede wszystkim chciałby uregulować swój status i osobno mojej matki jako
        udziałowiec Wspólnoty.
        Tymczasem, mimo złożonego wniosku to ani JNP, ani Komisarze nie odpowiadają na
        mój wniosek i dlatego założyłem sprawę o zobowiązanie Komisarzy do tego.

c.d.n.

• nemne Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 25.05.06, 03:27
          II część

- Ponadto jestem przeciwny budowie masztow telefonii komórkowej w bezpośredniej
          bliskości szkoły ("u kolesia")
          - Jestem przeciwko partykularyzmowi (tylko rodzinka)i BMW (bierny, mierny ale
          wierny).
          - Chciałbym aby wszelkie sprawy dotyczące naszej społeczności dyskutowane i
          załatwiane były oficjalnie na zebraniach z mieszkańcami, którzy mogliby
          zaprezentować swoje stanowisko i propozycje.
          - Za prezentowanie swojego stanowiska, żona czy też jakikolwiek członek rodziny
          nie powinien być szykanowany.
          - Dlatego jestem przeciw aby JNP o sprawach Wspólnoty z Odrzywołu decydował za
          pośrednictwem BMW typu komisarze (W Ossie to, proszę bardzo, ale tam do tej
          pory jest konflikt Wspólnoty pomiędzy Ossą, a Stanisławowem)
          • nemne Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 25.05.06, 03:33
            III część
            Dlatego jak myślisz. Kto jest największym pracodawcą w Naszej Gminie. Aby Ci to
            ułatwić, to ktoś, kiedyś napisał na tym forum, że "gdyby tu była praca, to
            ludzie do UG to by przychodzili nie z prośbą o pracę, ale aby wyrobić dowód
            osobisty i mieli by odwagę powiedzieć co myślą o Władzy".
            Zapewne także wiesz jak wygląda zatrudnienie w "stolarni". Przecież tego
            właścicielem jest ......
            To już dawno zostało dowiedzione, że najłatwiej rządzić głupimi i biednymi, a
            przecież to nie ja z Tobą rządzę.
            Tak samo powinno być też np. z wyborami sołtysa. To mieszkańcy powinni wybierać
            i nie powinno być żadnych .....
            Tymczasem swego czasu głośna była sprawa z wyborem sołtysa w jednej z
            pobliskich wsi. (zorientowani wiedzą o co chodzi)
            - również nie interesują mnie i mnie nie dotyczą prywatne sprawy Pana Jana B.
            (Sławek G. to ja, a pozostali to .....pozostali)

Dlatego jest oczywiste, że moja "działalność", w której "postawiłem się Władzy"
            trwa raptem 2 lata.
            Tymczasem upadek tej Gminy następuje systematycznie.
            Jak myślisz, że gdybym nie protestował przy "odpisie" gruntu SKR, to by tu
            powstały jakieś miejsca pracy.
            Przecież facetowi to potrzebne było do czego innego, o czym opisywały to gazety
            i nie zatrudnił naszych mieszkańców nawet jako sprzedawców paliwa.
            Myślę, że wszyscy, którzy chcą mi dokopać też tak uważają i jak pewnie
            zauważyłeś mimo, że często prowokuję do dyskusji i przedstawienia innego ode
            mnie zdania np. w sprawie Wspólnoty na jakieś zagadnienie to nikt nie próbuje
            nawet napisać, że to JNP z Kolonii Ossa powinien o tym decydować, a Odrzywolacy
            to "zamknąć mordę".
            Tymczasem zamiast merytorycznej dyskusji to "odważni" <Ten z jedynkami>
            (Polsak to Polska), <gargasmel> oraz jakiś jeszcze inny, to .... najlepiej
            naubliżać mi zamiast jw.
            - Zgadzam się, z Tobą co do tego że "nie jestem święty" i myślę, że dotyczy to
            każdego. Z tym, że:
            Chyba się nie mylę i chyba przyznasz, że również Ty <shogun21> też "nie jesteś
            święty"???!!! NA TO PYTANIE OCZEKUJĘ ODPOWIEDZI.

Pozdrawiam – Sławek G. (nemne)
            "Jakąż zagadką jest człowiek! Lepiej go j*bać niż próbować zrozumieć!"
            • shogun21 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 25.05.06, 17:05
              ...świetym to nikt z nas nie jest ja osobiście nie jestem ani za jednymi ani za
              drugimi bo do tej pory jedni jak i drudzy robia tylko zamęt i nic z tego nie
              wychodzi. Oskarżanie sie wzajemne nie pomoże naszej społeczności trzeba "dmuchać
              w jeden gwizdek" i iść na kompromis. Widze że nienawiśc jest tak daleko
              posunięta że nic się tu nie poprawi. Więc niech ludzie ocenia to wszystko i na
              wyborach wybiorą ludzi ktorzy naprawdę chcą coś dla Odrzywołu zrobić a nie
              oskrżać sie wzjemnie i jeździć po sadach.siema!
              • nemne Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 25.05.06, 20:01
                Witaj <shogun21>
                I część:
                Cieszę się, że nie tylko ja, ale również Ty też nie jesteś świętym.
                Jednak, Twoja powyższa wypowiedź w Twoim poście (moim skromny zdaniem) jest
                wymijająca.
                Oczywiście najlepiej być "arbiterum" i opisywać utopię, zamiast napisać
                konkretnie co i jak należy zrobić aby było lepiej.
                Jest takie magiczne słowo "demokracja", z którego wynika prawo do sprzeczki czy
                też dyskusji lub polemiki (nie bojki, rękoczyny i wyzwiska)na poglady.
                Dodatkowo każdy jest wolnym człowiekiem i ma prawo które gwarantuje Konstytucja.
                Tymczasem okazuje się, że chcę z tego prawa korzystać i nie mogę.
                To co mam robić???!!!
                Może napiszesz mi jak mam to zrobić, aby komisarze odpowiedzieli na moj wniosek
                w sprawie zmian w ewidencji udziałowców.
                Czy mam "iść do nich na kolanach" czy też "pocałować dobrodzieja JNP w rękę", a
                może Ty masz jeszcze inne propozycje.
                To samo dotyczyło mojej żony. Jak długo mogłem patrzeć, jak "Ktoś" traktuje ją
                tak "wyróżniająco" i odwołuje.
                Przecież za te "widzimisię" w Sądzie to Gminna zapłaciła. Nie osobiście
                Pan K. , tylko Gmina, a więc my wszyscy, w tym także i TY.
                Myślę (to takie moje odczucie), że wbrew temu co twierdzisz, to ja nie żywię
                żadnych osobistych negatywnych odczuć do Pana K. , ajuż na pewno nie do
                poszczególnych osob, o których wiem że Oni są związani "układem" z JNP.
                Dotyczy to np. radnych, dyrektorow szkół, czy tez innych osob. Dodatkowo z
                każdą z tych osob jak się mijamy to mówimy "dzień dobry", czy tez np. przed
                sesja na korytarzu "podajemy rękę".
                Dodatkowo nigdy nie mieszam spraw "moich" na pracę żony.
                Zapewne wiesz, że opiekunem i zarazem instruktorem drużyny harcerskiej ZHP w
                Ossie jest moja żona.
                Jak co roku, przed Bożym Narodzeniem jest taka akcja harcerska "Betlejemskie
                Światełko Pokoju", w którym harcerze z Austrii przywożą zapalone w Grocie
                Betlejemskiej światełko i następnie przekazują je na granicy najpierw harcerzom
                ze Słowacji, a następie dalej Słowacy przekazują to harcerzom z Polski na
                granicy na Łysej Polanie k/ Zakopanego. (są tam także harcerze z Ossy)
                To światełko jest stamtąd przywożone do Odrzywołu i przekazywane do zapalenia w
                naszym kościele, jak również osobiście przekazywane przez harcerzy Instytucjom
                w naszej Gminie.
                Takie światełko otrzymuje również za każdym razem JNP, bo uważam, że "co boskie
                to Bogu, co cesarskie Cesarzowi".
                Tym bardziej, że jak by nie było to jest to Gospodarz Naszej Gminy.
                Również dotyczy to także "prawej ręki" JNP, czyli Leszka Ch., z którym
                wprawdzie nie utrzymujemy takich kontatktow koleżeńskich jak kiedyś, to jednak
                zawsze się witamy, tak jak kiedyś.
                Dlatego z tą rzekomą "nienawiścią" to co najmniej lekko przesadzasz. Ponadto
                gdyby kiedyś tam w przyszłości ("nigdy nie mówi się nigdy") to ja bym o czymś
                tam decydował i potraktował rodzinę JNP, tak jak On moją, to zawsze będziesz
                mógł do mnie podejść i kopnąć za to w d..... MASZ MOJE UPOWAŻNIENIE
                c.d.n.

• nemne Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 25.05.06, 20:03
                  II część
                  Bo póki co to jest oczywiste, że chciałbym aby coś w tym naszym Odrzywole sie
                  wreszcie ruszyło.
                  Jestem przekonany, ze tej Władzy tak jak do tej pory jest to „nie na rękę”, bo
                  najlepiej rządzić tak jak do tej pory i straszyć utrata pracy i brakiem
                  perspektyw.
                  A TO FORUM TO LEPIEJ NIE MÓWIĆ, czym jest dla Władzy.
                  Tymczasem dla mnie to forum, jest pozytywnym zjawiskiem. Co mnie najbardziej
                  cieszy, to że piszą tu młodzi ludzie (20-30 latkowie), że zmienia się pokolenie
                  i nie można Was traktować jak naszych dziadkow, czy tez ojców o wykształceniu
                  zaledwie podstawowym.
                  Ze ci młodzi maja swoje poglądy z którymi Władza boi się podjąć polemiki.
                  Dlatego obiecuję Ci, że osobiście się zaangażuję w kampanię wskazanego przez
                  Ciebie NAJLEPSZEGO KANDYDATA.
                  Być może, że to TY NIM BEDZIESZ.
                  Dlatego oczekuję, że napiszesz tu KONKRETNIE (nie filozoficznie) co należy
                  zrobić. Jakie należy podjąć konkretne działania, aby coś w tym naszym grajdołku
                  się polepszyło.
                  Czy np. uważasz, że o Wspólnocie powinna decydować za pośrednictwem JNP tzw.
                  GTW, a pozostali "zamknąć mordę"?
                  Czy praca powinna być zastrzeżona tylko dla jw.?
                  Czy mieszkańcy Odrzywołu to „ciemna hołota”?
                  Czy pieniądze Gminy powinny być wydawane np. na telefony komórkowe dla GTW?
                  Czy może należałoby wprowadzić tu Monarchię Absolutna i dożywotnio mianować JNP
                  na Króla Jegomości, Miłościwie Nam Panującego - Mariana I Wielkiego?
                  Może masz jeszcze inne propozycje, które chętnie przeczytam ...................
                  (możesz tu wpisać)?
                  Bo z z Twojej wypowiedzi "arbiterium", wynika, że najlepsza to by była
                  chyba "Miss Polonia", lub tez ktoś (chyba <nimitss>, ktory coś malo ostatnio
                  pisze. Pozdrawiam) zaproponował Kaczora Donalda, bo "to On jest najlepszy i
                  wszyscy go lubią".
                  To na razie tyle, bo będzie za długi wpis.

Pozdrawiam - Slawek Gajewski (nemne)

P.S.
                  <Adminku>. Wszysy i tak wiedzą, że tak się nazywam.

• shogun21 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 27.05.06, 12:56
                    ... widzę że chcesz poznać kolego mój pogląd na te sprawy prosze bardzo ale nie
                    sa one po twojej myśli:
                    1. wójt powinien być wybrany z pośród mieszkańców Odrzywołu ale nie z tych
                    dwóch grup uwikłanych w konflikty,
                    2. likwidacja wspólnoty, która tak prawde mówiąc w obecych czasach nie ma
                    znaczenia – może kiedyś jak uchwalano 1964 roku zarządzenie czy inny kwit ludzie
                    przywiązani byli do ziemi ale dziś to już się wypaliło. Moi dziadkowie tez są na
                    tej liscie oczywiście nie zyją ,ojca to nie interesuje a mnie tym bardziej i
                    takich ludzi jest podejrzewam wiekszośc. Prznalezność do wspólnoty obecnie i
                    powoływanie się na nią, to przykrywka do różnych złych działań np. do
                    złodziejstwa drzewa z lasu ( bo on należy do wspólnoty to może brać kiedy chce
                    i ile chce tak niektórzy uaważają). Potęcjalny inwestor który by chciał
                    inwestować w Odrzywole chciałby mieć zapewne jasną sytuacje odnośnie gruntów to
                    chyba normalne (a nie dwóch panów) więc dla dobra społeczeństwa wszystko powinno
                    być zarzadzane przez jedeno kierownictwo w tym przypadku przez Wójta jako
                    reprezentanta prawnego Gminy.
                    3.praca powinna być dzielona sprawiedliwie w zależności od wielkości rodziny
                    i potrzeb, nastepnie zwiekszona rotacja zatrudnienia tak aby każdy mogł mieć
                    możliwośc jej podjęcia po jakimś okresie (nie mam na myśli zatrudnienia
                    prywatnego tylko z Gminy),
                    4.pieniadze Gminy powinny być wydawane zgodnie z potrzebami wszystko zależy od
                    budżetu Gminy, telefony tylko dla osób których praca tego wymaga i są im
                    niezbedne- wprowadzenie limitu rozmów i szczegółowe rozliczanie.
                    5.raz na kwartał zebranie z mieszkańcami i przedstawienie zamierzeń, planów
                    odnośnie rozwoju lub omówienie innych spraw - jeżeli niema miejsca na tyle osób
                    wystawić przedstawicieli z danej ulicy,
                    6.zweryfikować wszystkie przetargi z okresu ostatnich 5 lat które były podejmowane,
                    7.stworzyć dla młodzieży klub pilki nożnej, odbudować boisko,
                    8.uregulować sprawy zalewu,
                    9.wzmocnić bezpieczeństwo po przez patrole zmotoryzowane i piesze Policji
                    szczególnie po 22.00(głównie w lato),
                    10.stworzyć system wyworzenia śmieci z każdej posesji(Gmina lub firma prywatna)
                    11.zainwestować w turystyke i agroturystyke,
                    12.poprawić drogi w Odrzywole,
                    13. wiekszy nacisk na Starostwo w Przysusze na pomoc i zwieększenie budzetu.
                    to na razie tyle co wydaje mi się najbardziej potrzebne do poprawienia sytuacji
                    w Gminie. Może masz lepsze pomysły to napisz. Pozdrawiam!

• nemne Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 27.05.06, 13:05
                      Witaj <shogun21>
                      Bardzo chetnie podyskutuję z Tobą kolego. Dlatego na poczatek (w zwiazku z
                      Twoimi 13 punktami) napisz, z ktorym punktem (konkretny) akurat (Twoim zdaniem)
                      ja mam na to inny pogląd, ktory wyrażalem na tym forum?
                      Pozdrawiam - (nemne)
                      • shogun21 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 27.05.06, 13:17
                        ..myśle ze masz odmienne zdanie co do 1 i 2 pktu. pozdrawiam!
                        • shogun21 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 27.05.06, 13:23
                          ..odnośnie kandydata przed wyborami popre kandydata ktory miedzy innymi bedzie
                          reprezentował takie stanowisko jak moje. Popre go na forum, dziś jeszcze nie
                          wiem kto podejmie sie takich działań ale myśle że bliżej wyborów może ktoś taki
                          się pojawi. zobaczymy jest jeszcze pare miesiecy.pozdrawiam!
                        • nemne Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 27.05.06, 14:02
                          Witaj <shogun21>
                          No widzisz. Okazuje sie, że nawet Ty orientujesz się, że aż co najmniej w 11
                          punktach na 13 mamy takie samo zdanie. Więc nie wiem w czym z Twojej
                          strony "PROBLEM".
                          Tym bardziej, że kolego o kilku tematach to dowiedziałeś się zapewne ode mnie,
                          bo nikt Cię chyba wcześniej nie informował o przetargach, czy tez o telefonach
                          komórkowych.
                          Dodatkowo wcale nie upieram sie co do punktu nr 1. Przecież Ci pisałem, abyś
                          przedstawił i zarekomendował NAJLEPSZEGO KANDYDATA i ja Go też ewentualnie
                          poprę.
                          Być może to TY jesteś tym NAJLEPSZYM KANDYDATEM. Chociaż osobiście to wcale nie
                          uważam, że to musi być ktoś koniecznie z Odrzywołu.
                          Chciałbym aby był to Ktoś, kto by realizował to, o czym TY i ja piszemy.
                          To, że obecny tego nie robił dlatego jest pewne, że tego dalej nie zrobi.

Dlatego TAK DALEJ BYĆ NIE MOŻE.

Tym bardziej, że realizuje On politykę, że ;"władzy raz zdobytej się nie oddaje
                          i nią nie dzieli" oraz pamiętam jak pouczał i udzielał rad mojej żonie,
                          że „jak się nie będą ciebie bali, to się będą z ciebie śmiali”.
                          (Chyba jest to dla Ciebie oczywiste, że JNP tak postępuje).
                          Dlatego z doświadczenia wiem, że "Władza nie ustępuje, kiedy sie ją grzecznie
                          prosi", tylko "Władza ustępuje, tylko kiedy się boi".
                          (Zobacz demonstracje górników i realizacja ich żądań, a demonstracje
                          pielęgniarek).

Oczywiście w tej chwili nie demonstruję, tylko korzystając z jako takiej swojej
                          wiedzy „udzielam bezpłatnych porad prawnych dla Miłościwie Nam Panującego”
                          (moja skuteczność prawie czy też nawet całe 100%).
                          Na twój punkt nr 2 odpowiem później.
                          Pozdrawiam – (nemne)

• shogun21 Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 27.05.06, 14:17
                            ...jeżeli chodzi o przetargi to kazdemu logicznie myślaacemu mogły dać duzo do
                            myslenia. jeżeli chodzi o telefony faktycznie pierwsza informacja była od
                            ciebie.pozdrawiam.
                            • nemne Re: MIESZKAŃCY ODZRZYWOŁU! 27.05.06, 16:30
                              Witaj <shogun21>
                              No to wracając do Twojego punktu nr 2 (sprawa Wspólnoty) nie muszę chyba
                              udowadniać, że akurat tu, to moje stanowisko jest zupełnie inne i prezentowałem
                              je juz na forum i dlatego .... chyba nie ma potrzeby abym ponowienie o tym
                              pisał.
                              Zatem okazuje się, że prawie w 100% ...... mamy podobne zdanie, a Ty ….. coś
                              tam.
                              Tylko zastanowiło mnie właśnie Twoje stanowisko w tym drugim punkcie.
                              Dlatego poczytałem sobie Twoje wcześniejsze (różne) posty na tym forum i ......
                              odniosłem takie odczucie, że kiedyś to Ty miałeś inny nick, chociaż styl i
                              forma wypowiedzi w zasadzie się nie zmieniła.
                              I tamtym nickiem to Ty juz proponowałeś jedną kandydaturę i to Osoby o której
                              ja wiem, że ....... coś tam chciałaby z gruntami należącymi do Wspólnoty .
                              Dlatego teraz wcale nie dziwi mnie Twoje stanowisko, że z jednej strony to Ty
                              jesteś przeciw ......, a z drugiej strony to Ty .......też jesteś przeciw, a w
                              zasadzie to .......

Mam nadzieję, że jak mawiali starożytni Rosjanie; "aluzju poniał".
                              Pozdrawiam - (nemne)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka