defetysta 15.03.06, 23:46 A co w tym dziwnego? Na stronie www.ocen.pl studenci od dawna oceniają swoich belfrów. Na tym chyba polega demokracja. Wcześniej czy później powstanie nowa strona. Internet jest przestrzenią wolności. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: belfergor Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: 82.139.48.* 15.03.06, 23:53 Ale krytyka ma swoje granice. Opluwanie i pomawianie należy ścigać z mocy prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 23:58 I kto to mówi? Ktoś kto bezkarnie obraził kogoś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczen Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.31.radom.pilicka.pl 16.03.06, 14:48 jestem absolwentem v lo i musze powiedziec ze tam byli jedni z najgorszych nauczycieli w radomiu. szczegolnie pani S... od chemi i pan dyrektor. brak mi slow na ich temat. jak sobie powspominam to mi sie plakac chce. ile czlowiek nerwow przez nich stracil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 00:22 oj niechce zbyt duzo mowic jak rowniez podawac konkretnych nazwisk ale dyrekcja w/w szkoly rowniez opluwala na rozne sposoby wielu uczniow, ja oso icie pamietam tylko jednego ktory przetrwal to... Odpowiedz Link Zgłoś
loopeczka Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum 16.03.06, 01:15 Bedac osoba publiczna nauczyciele sa skazani na ocene ze strony swoich uczniow.Tylko czy to,co kiedys uslyszalam niechcacy na przystanku od uczniow "samochodowki" (tak glosno rozmawiali,ze nie dalo sie nie uslyszec) o pijanym nauczycielu to byla ich wscieklosc za swoje niskie oceny i na caly swiat ze sie nie ucza? Moze tak,moze nie.. Odpowiedz Link Zgłoś
dodman Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum 16.03.06, 06:30 Teraz i-net jest też wielkim śmietnikiem do którego każdy gnojek bez honoru może napisać co tylko chce i z wolnością to ma niewiele wspólnego ,bo z niej trzeba umieć korzystać a tego dzieciarnia musze stwierdzić nie potrafi. Nieudolne bluzganie zza monitora to wyraz słabości.. Należy karać i to surowo! - Najlepiej pracą fizyczną;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: 80.51.246.* 16.03.06, 08:03 niech się nieroby wezmą do roboty to ich nikt nie będzie krytykował. muszą mieć coś na sumieniu nauczyciele skoro boją się konstruktywnej krytyki, może czasem młodzieńczo aroganckiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.06, 08:28 Swoboda wypowiedzi jest podstawowym prawem w demokratycznym społeczeństwie. Odpowiedzialność za wypowiedź też do tego prawa należy. Czy młodzieniec 16-to 17-to letni ma pełną świadomość ciążących na nim praw i obowiązków? Bardzo wątpię. Robienie afery z tej sprawy jest zbędne. Na nauczycielach ciąży obowiązek uświadomienia młodzieży na temat praw i obowiązków spoczywających na człowieku, jeśli tego nieletni nie zrozumiał to nie karać a tłumaczyć, tłumaczyć, tłumaczyć aż do skutku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.ats.pl / *.ats.pl 16.03.06, 08:49 Prawda obłudę likwiduję Nauczyciele to najwięksi hipokryci jako grupa społeczna, na co dzień gęby pełne frazesów a w rzeczywistości żałośni frustraci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka sobie Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 11:58 Myślę, że masz wiele racji, ale nie należy generalizować. Jestem też nauczycielem (z 25 letnim stażem)i ja zastanowiłabym sie jeszcze czy jest to na pewno właściwe działanie sprawy cywilne itd. Wiem, że w wielu szkołach ponadgimnazjalnych (z opinii moich uczniów) nauczycieli obowiązują inne prawa i obowiązki. Tak postrzega to młodzież osobiście nie mam zdania w tej kwestii. W każdym razie pozdrawiam Nauczycieli i Uczniów, odrobinę dystansu i samokrytyki proponuję, a bedzie nam wszystkim łatwiej. PEDAGOG LUBIĄCY SWOJĄ PRACE I UCZNIÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.studentenfoerderung.at / 193.170.62.* 16.03.06, 20:02 Tak jak powiedziała mama mojego kolegi (też nauczycielka): Nauczyciel po iluśnastu latach pracy w zawodzie jest przyzwyczajony do tego, że zawsze musi mieć rację. I wielu się w tym zapomina, przez co powodują frustracje u uczniów, uważąjąc ich za małe, głupie dzieci. Niestety, nauczyciele tacy, jak mama mojego kolegi to są dosłownie promile wśród tej grupy społecznej. Niedostosowani do nowych realiów, zatrzymani gdzieś 20 lat temu, kiedy uczeń nie miał żdnych praw, nauczyciel to był guru i mógł robić z dziećmi co chciał. Często młodzi uczniowie - ludzie młodzi o lotnych umysłach - mają w poszczególnych dziedzinach wiedzę wysoko prekraczającą wiedzę nauczycieli. Ale większość z belfrów oczywiście im tego nie przyzna (szczególnie publicznie), bo wtedy ucierpiałby ich "wielki" autorytet. I jedynym argumentem jest wtedy "Siadaj, bo dostaniesz pałę. Ja jestem od ciebie starsza i mądrzejsza, a ty jesteś pyskaty." Takie zachowanie rodzi frustrację wsród uczniów, którzy nie mogąc wyładować jej w inny sposób, robią to na różnej maści czatach, stronach www czy forach internetowych. I nic w tym dziwnego. Zanim nauczyciele zaczną karać uczniów wyrzucając ich ze szkół, powinni zastanowić się nad sobą i przestać uważać się za alfy i omegi, bo takim zachowaniem, prócz ośmieszania samych siebie, trują życie innym. A niektórzy nauczyciele swoją hipokryzją, ograniczeniem i wredotą potrafią naprawdę zaleźć za skórę. Wiem, bo skończyłem kochanowskiego... PS. Pozdrowienia dla pewnej sorki, żebyś szczezła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guatemozin Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 17:32 nieroby???? za wychowanie dziecka się weź Ty NIerobie, a i sam/a poducz sie troszkę, bo twoje pojęcie o konstruktywnej krytyce troszkę nie pasuje do tego pojęcia. Życzę troszkę rozumu i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxx Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.06, 08:16 Czy Ty RODZICU wiesz, co to znaczy "konstruktywna krytyka"? Obawiam się, że jednak musisz troszkę poczytać w słownikach. Taka jest moja rada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DO RODZIC Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.06, 17:21 DO RODZIC. Chyba taki smieszny z Ciebie rodzic jak te "dzieciaki" KURNA KONSTRUKTYWNA KRYTYKA czlowieku IDZ JUZ Z TEGO FORUM bo sie zygac CHCE SMIESZNY JESTES CZLOWIECZKI bo nie potrafisz odroznic pewnych rzeczy i dlatego tak jest w tym kraju bo takie osoby jak Ty nie chca choc odrobine pomyslec nad tym co np mowia PORAZKA CZLOWIEKU STRASZNA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny rodzic Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 17:27 Ci ukarani uczniowie nawet nie wiedzą co to jest konstruktywna krytyka. Na pewno wiedzą co to jest ublizanie, ponizanie i opluwanie.... I o to właśnie chodzi. Te "nieroby" wykonują ciężką pracę, często za rodziców. I tylko ten, kto pracuje w tym zawodzie wie coś na ten temat. Generalizowanie i przezywanie jest obrzydliwe. Jaki przykład mają dzieci, skoro rodzic reprezentuje taką postawę. A później dziwimy się młodym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 11:49 trzeba wziasc pod uwage ze te opinie byly pisane przez uczniow dla uczniow chodzacych do tej szkoly i nie pisano tam zapewne rzeczy w znaczacy sposob odbiegajacych od rzeczywistosci, ale napewno w sposob wolgarny Odpowiedz Link Zgłoś
lutea Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum 16.03.06, 12:21 W sumie to niektórzy użytkownicy grona przesadzili. Prawdą jest że nasza wolność kończy się tam gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka. A oni według mnie naruszyli wolność nauczycieli. Można krytykować ale trzeba to robić w sposób inteligentny, z zachowaniem dobrego smaku a nie za pomocą samych wulgaryzmów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wena Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: 212.56.70.* 16.03.06, 13:48 to chyba nie pierwszy raz za moich czasow w v lo zmienila sie panie pedagog , ta nowa postanowila nas poznac poprzez ankiety. niestety w ankiecie byly pytania o nauczycieli i co? pani pedagog przeczytala to co uczniowie napisali (wczesnie pytajac o zgode uczniow!!!) dokaldnie o nich w tych formularzach, nie obylo sie bez placzu ze strony uczacych oczywiscie. wg mnie pedagog najpierw by porozmawial i z jednym i zdrugimi, bo wybaczcie ale majac 16-17 lat idzie sie w ogien a nie mysli i wtedy wlasnie ktos powinien podac reke: pedagog, wychowawca, nauczycieli. bo szkola wychowuje prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiets Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 16.03.06, 13:53 Zgadzam się w 100%. A może nauczycile powinni zwołać Konwent Seniorów. Poczuli się z pewnością głęboko urażeni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.internet.radom.pl 16.03.06, 15:05 Nie zeby Gazeta Wyborcza przekrecila wypowiedz tego klienta.. No ale czego sie nie robi.... Jak dla mnie to jedna wielka lipa. A i co ih obchodzi co pisza na jakims glupim gronie ktore jest porpostu debilne w samej swojej istocie. A zagladanie na nie jest juz wykazem jak dla mnie glupoty.. No jescze w wieku tych nauczycieli. Powinniscie sie wstydzic. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.radom.pl 16.03.06, 15:16 Odpowiedzialnosć i jeszcze raz odpowiedzialnosć. 17, 18 latek jest na tyle dojrzały żeby poniesc konsekwencje swoich czynów i nie ważne czy to jest kradzież, gwałt czy pomówienie.Czy jeśli was szanowni forumowicze i waszą rodzinę obrzucono by najgorszym błotem, wyzwano córke, męża od najgorszych to nie podjęlibyscie żadnej akcji? Nauczyciele muszą miec dystans do uczniów i ich zachowań, pytanie tylko do jakiego stopnia mają udawac, ze nic się nie stało? Kiedy angliscie załozono kosz na głowę wszyscy zgodnie stwierdzili nieudacznik, nie poradził sobie z młodziezą ale kiedy nauczyciele z Traugutta chca podjac akcję, nagle głosy sprzeciwu bo biedne dzieci...Jakie dzieci ten wulgarny 17-latek? Żal mi rodzcow tych osób, cięzko pracują a tu synek taki numer wywija... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 16.03.06, 15:43 tam nie obrzucano błotem rodziny a pisano co się sądzi o danym nauczycielu, jego zabawne powiedzonka i tym podobne wiec bez przesady... taka sprawa moze wielui zniszczyc zycie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka absolwentki Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 16.03.06, 17:35 W zawód nauczyciela wkalkulowane winno być, że jedni uczniowie będą za nim przepadać a inni nieznosić. Na którą stronę przechyli się szala - zależy tylko od niego samego. To On swoim działaniem, podejściem do życia i uczniów wyrabia opinię o sobie. Tak było i jest! Liceum skończyłam kilkadziesiąt lat temu i do dziś z sentymentem wspominam niektórych z Nich, a wspomnienie innych przyprawia mnie o dreszcze! Ale to byli Nauczyciele, przez duże N, z pasją i charyzmą. Śmiem twierdzić, że dzisiaj takich jest niewielu. Chodzę do szkoły i często słyszę, jak bardzo muszą się męczyć z naszymi beznadziejnymi dziećmi. To napewno nie buduje autorytetu! Znam wielu nauczycieli z Traugutta i wiem, że praca to ich pasja, chociażby Pani J. polonistka. Wulgaryzmy są dziś w modzie, mówiąc, że coś się podoba mówi się zaje....i mówią tak nie tylko nasze dzieci ale my również. Wszędzie, w każdym środowisku sa lepsi i gorsi - czy ta burza nie jest zbyt wielka? Może - po przeczytaniu opinii o sobie - należałoby się zastanowić dlaczego tak o mnie piszą "moi" uczniowie i może coś zmienić w swoim postępowaniu i podejściu do młodzieży? Ile razy Ci "oburzeni" nauczyciele obrazili swoich uczniów? Ilu z nich - w różny sposób zdołowali? Szanujmy się nawzajem! No cóż, by być dla młodych ludzi autorytetem trzeba na to zapracować! I żeby było jasne; nie popieram wulgarych opinii, zastanawiam się tylko dlaczego takie są. Myślę, że to "dlaczego" powinno być głównym tematem dyskusji w szkole a nie "polowanie" na tych co to napisali. Panie Dyrektorze do "Traugutta" młodzież się "dobijała", określając go przyjazną szkołą! Doceniała wolność słowa i rozwijanie samodzielnego myślenia. Czy po tej aferze tak będzie? Kłaniam się nisko Tym wszystkim nieobrażonym, bo to są prawdziwi Nauczyciele!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 17:41 Do matki abslowentki! ciekawa jestem bardzo jakby to pani byla na miejscu tego "złego" belfra czy by pani odpowiadały takie epitety ...pani argumenty sa ponizej jakiejkolwiek krytyki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 19:16 Gość portalu: Kasia napisał(a): > Do matki abslowentki! ciekawa jestem bardzo jakby to pani byla na miejscu > tego "złego" belfra czy by pani odpowiadały takie epitety ...pani argumenty sa ponizej jakiejkolwiek krytyki Kasiu, twoja głupota świadczy o tym, że jesteś nauczycielką. To, że ktoś poczuł się obrażony nie wyklucza możliwości, iż swoim postępowaniem sprowokował obrażającego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RamzesMan Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.11.radom.pilicka.pl 16.03.06, 20:24 jestem przyszlym nauczycielem-IV rok ETI uwazam: 1.chyba cos za bardzo zabolalo skoro takie srodki przedsiewzieli nauczyciele-pytanie czemoz to? prawda az tak bardzo w oczy zaqla? 2.sie moga wyzyc na uczniach o ktorych jeszcze decyduja rodzice. 3.ciekawe co by zrobili jakby zaczeli sobie opowiadac ktory,ile i za co bierze lapowki-wtedy by sie nauczyli co robia-tzn nauczyciele ;) 4.jako nauczyciele daja "DOBRY PRZYKLAD" zagladajac nie do swojego kosza ze smieciami... 5.oby takich nauczycieli "Z POWOLANIA" jak najmniej w naszych szkolach.... 6.pokazaliscie i czlowieczenistwo jak rowniez jak dobrze scie przygotowani przez szkoly wyzsze skoro zalatwili Was 16-latkowie... 7.pewnie wyzyn Ci nauczyciele nie osiagna-zatrzymaja sie na poziomie Radomia-moze to i lepiej... P.S pozdrawiam ludzi...ale nie wszystkich...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WT Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 21:28 Widać, że studiujesz na Politechnice Radomskiej. Tam studenci nie odbywają praktyk pedagogicznych (w większości) i nie wiedzą, jak wygląda szkoła. A później - i to jest a) śmieszne b) tragiczne - uczą młodzież informatyki!... dyktując regułki z zeszytu. NIE MASZ (moralnego) PRAWA WYPIWIADAĆ SIĘ NA TYM FORUM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do gościa: ja Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 17:35 Niestety się mylisz. Tam było bardzo dużo ubliżania i wulgaryzmów... tylko ze strachu zdążyli wykasować. Za powiedzonka nauczycieli nikt by nic nie powiedział Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Snapi Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.nat.student.pw.edu.pl 17.03.06, 09:52 czyli jezeli ktos jest skonczonym kut$&@# to mam siedziec cicho i sie nie wypowiadac ... a jak ktos mnie obrzuca blotem to nie zwracam na to uwagi ... ale jezeli ktos wkracza na moja prywatnosc to przepraszam bardzo ... ja najprawdopodobniej pojechalbym i strzelil tego dyrektora w pysk i powiedzialbym mu co o nim mysle prosto w twarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: 82.139.38.* 16.03.06, 17:04 zanim gazeta cokolwiek napisze powinna zapoznac sie z sytuacja a nie pisac przypadkowo uslyszane plotki i wypowiedzi osob ktore tak naprawde niewiele maja wspolnego z sytuacja zenujace naprawde Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czeko Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 17:25 twierdze, ze nie ma sensu wierzenia w cos, czego nie jest sie swiatkiem!!! konflikt w vlo nie niszczy zycia tylko tym ktorzy sie wypowiadali na forum internetowym lecz wiekszosci uczniow!!! w koncu niektorzy twierdza ze jest takie cos jak odpowiedzialnosc zbiorowa :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 17:36 hahahaha bardzo dobrze , niech sie cieszą ,ze nauczyciele ich nie podali za zniwazenie bo wtedy by mieli po plecach. Ja tez czasem mam zal do nauczycieli ale zeby pisac takie cos? brawa do tych co sie podpisywali swoimi "ksywami"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 16.03.06, 17:53 To bardzo ciekawe co pisze defetysta. Demokracja polega na tym, że mówi się co chce o innych, szczególnie rzeczy kłamliwe, na dodatek anonimowo lub podszywając się pod nazwiska innych. Człowieku co ty wiesz o demokracji??? Brawo rada pedagogiczna, wreszcie czas zacząć wylewać fusy ze szkół. Aby mieć wykształcenie prznajmniej średnie należy reprezentować sobą jakiś poziom, także kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
violatorek W Traugucie konflikt o internetowe forum 16.03.06, 18:22 Droga redakcjo, odmienia sie w Traugutcie, a nie w Traugucie - mowimy Traugutta a nie Trauguta, wiec nie mozna zwyczajnie "polknac" drugiego t... A przy temacie nauki - redakcja Gazety tez powinna pomyslec o doedukowaniu w rodzimym jezyku - moze jakies studia podyplomowe na polonistyce? To akurat jest maly blad, ale w wielu Waszych artykulach znajduja sie jezykowe potkniecia, niektore baardzo powazne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rt Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.06, 18:50 Bardzo słuszne podejście rady pedagogicznej. Za takie publiczne pomawianie, usunięcie ze szkoły to i tak najłagodniejsza kara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z netu Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: 82.139.48.* 16.03.06, 19:04 Sprawa przybrała wymiar ogólnopolski: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3215423.html W sonażu wzięło udział kilka tysięcy internautów, artykuł skomentowało setki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziom Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.chello.pl 16.03.06, 19:24 bauhuahua ZAŚCIANKOWO!!!!! buahuahua jak zwykle w tym miescie zabobon i prl-owska mentalnosc.cenzura?a jakze.w tym miescie zawsze.a za czasow PISu jeszcze wieksza zapewne bedzie... UCZNIOWIE-walczcie.macie PRAWO.jesli to bylo w dobrym guscie to walczcie.3mam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.06, 19:30 Człowieku naucz się odróżniać cenzurę od pomówień. Ale to twoje buahaha samo za siebie mówi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o sondażu Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 17:46 A ilu z nich czytało posty na forum??? Skoro potępiają decyzję Rady Pedagogicznej, to godzą się na ubliżanie, poniżanie i wulgaryzmy do wszystkich i za wszystko. Czy tak ma wyglądać nasza Polska- BEZKARNIE. Jeśli za takie chamstwo nie zostaną ukarani, to co będzie później zabiją Kogoś??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martino w TrauguTcie, pismaki... IP: *.acn.waw.pl 16.03.06, 19:28 ... i to są ci dziennikarze, co niby czwartą władzą mają być? Nieuki, maturę macie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawnik Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 19:40 Każdy ma prawo wypowiadać sie o kim chce,zyjemy w wolnym kraju.To tak samo jak by ktoś nagrał dwóch pijaków którzy mówią o prezydencie że jest(....)a potem oddano to w ręce władz.Nic by im nie zrobili,każdy ma prawo sie wypowiadać jak chce.Wszystkie fora dyskusyjnie stworzono po to aby dyskutować a że wśród tych osób znalazł sie kapuś i poskarzył sie rodzicowi który zasiada pewnie w radzie gminy badz szkoły i ta osoba ruszyła w obronie dziecka.Stek bzdur do obalenia. i nie bójcie sie,za to nie mogą wyżucić was ze szkoły,to by wszytskich musieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.06, 19:54 Wypowiadanie się i dyskusja to co innego niż pomawianie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.udn.pl 16.03.06, 19:49 Dyrektor by nie wywalił ich ze szkoły gdyby inne osoby nie naciskały!! W takich chwilach mam ochote wysadzić szkołe!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 22:07 Mówiłem już, ale powiem jeszcze raz, skandal, jak ktoś, kto mieni sie pedagogiem śmie w ten sposob się zachowywać?! Od lekarzy zaczynamy domagać się by odpowiadali za swoją pracę, slyszy się: "błąd w sztuce lekarskiej". Otóż, to co robią w tej szkole to więcej niz błąd, to zla wola zadufanych w sobie, prymitywnych quasiinteligentów, z duuużym przerostem ambicji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 22:10 I jeszcze jedno. Znów będzie głośno o Radomiu :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozgłos Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: 82.139.48.* 16.03.06, 22:17 Cała Polska o tym pisze: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=38616731&a=38616731 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.06, 22:31 moim zdaniem nie powinni ich wyżucić, to ich osobista sprawa co piszą na gronach, z naszej klasy większość ma grono i tam też obgadujemy swoich nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 22:38 własciwie to co? namyslilem sie. i co z tego, że ich wyleją? Nic. Mlodziezy się zdaje, ze jak ich wyleją ze szkoły, albo jak im się noga powinie na maturze, to jest koniec swiata. Dobrze wiemy, że nic bardziej mylnego, tym bardziej, że teraz mozna powtarzać, ile dusza zapragnie :))) Czyli wlasciwie mlodziez powinna im jeszcze pokazać gest Kozakiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majkel Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 23:41 A ja mysle ze nie maja prawa nic zrobic bo musieliby udowodnic takie dzialanie konkretnym osobom. Udowodnic a wiec zwrocic sie do Policji lub Prokuratury aby ta przy pomocy odpowiednich procedur ustalila z jakiego adresu IP laczyl sie uzytkownik umieszczajacy konkretne posty, a nastepnie u dostawcy internetu ustalic kto dysponowal w tym czasie tym wlasnie adresem. Dodatkowo nawet jesli okaze sie ze to komputer w domu ktoregos z uczniow to i tak nie mozna nikogo ukarac jesli np zostanie ustalone ze do komputera dostep mialo wiecej osob i nie mozna jednoznacznie ustalic KTO zrobil akurat TO!!! A jesli nie ma niepodwazalnych dowodow kto jest sprawca calego zamieszania to nie mozna nikogo karac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AD Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.06, 23:50 przeciez to własnie chcą ustalić. Wyraxnie piszą w artyukule. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leti Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 00:08 Jak uczeń sie wypowie niepochlebnie o jakiś nauczycielu to już afere robią na cały Radom i sie domagają scigania zgodnie z prawem. Ale jak NAUCZYCIEL PSYCHICZNIE ZNECA SIE NAD UCZNIEM to wtedy jest dobrze. i uczen nie ma prawa do niczego tak? niektorzy nauczyciele sa chory, nie nadaja sie na pedagogów i na prace z mlodziezą. Nawet nie wiedza jak czasami niszcza psychike mlodego czlowieka, ILE TO SAMOBOJSTW UCZNIOWIE POPELNIAJA wlasnie przez nieodpowiednie zachowanie niektorzych nauczycieli!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelina Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.infoplus.com.pl 17.03.06, 07:46 mnie sie wydaje, że nauczyciele postąpili dobrze, demokracja demokracją, i wolność słowa ale wolność słową kończy się tam gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka!!!!!!uczniowie nie mieli prawa wypowiadać się na temat osobistych spraw nauczycieli jeśli nawet było to nieprawdą!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 08:03 dobrze, ale jest jeszcze współmierność kary, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja64 Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: 80.249.4.* 17.03.06, 08:02 Ludzie! Czytam komentarze i dochodzę do wniosku, że nie wielu rozumie pojęcie "demokracja" i wolność słowa". Nikt nie zabrania uczniom komentować pracy nauczycieli w internecie. Tylko jeżeli te komentarze są obraźliwe to niestety uczniowie muszą ponieść karę. Poza tym wszyscy zainteresowani mogą przeczytać art. 212 Kodeksu Karnego. Myślę, że komentarz jest zbędny. W całej "aferze" jest jeszcze jeden problem, dlaczego uczniowie podszywali się pod nauczycieli - a nie mieli odwagi podawać swoich danych lub ksywek. Chyba nikt z nas niechciałby by w jego usta kotoś "wciskał" nie wypowiedziane słowa. Na zakończenie wniosek: czas uświadamiać młodzieży konsekwencje ich zachowania - w szkołach średnich musi być przedmiot omawiający podstawowe zasady prawa obowiązujące w RP. Tylko wtedyb wzrośnie świadomość konsekwencji za swoje czyny wśród młodych obywateli naszego kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okos Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 08:39 nie trzeba szukać Art. 212 Kodeksu Karnego par. 1 i 2. "Rozdział XXVII Przestępstwa przeciwko czci i nietykalności cielesnej Art. 212. § 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku. § 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totu Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 17.03.06, 08:44 za to co zrobili, uczniowie powinni odpowiedzieć przed sądem i ja na miejscu nauczycieli założyłbym sprawy sądowe, to byłaby lekcja odpowiedzialności za to co się robi i mówi.Mówi się o agresji w szkole, a to co zrobili uczniowie to też rodzaj agresji, dzisiaj skierowanej na nauczycieli, jutro może na moje dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.03.06, 08:44 internet ostoją wolności ?! niedługo komórki będą na ciągłym podsłuchu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 09:14 można ich ciągać po sądach, można ich nawet wsadzić (tak dla nauki, lekcji odpowiedzielniaści i takich tam bzdetów), potem trzeba będzie tylko przyjąć odpowiedzialność za skrzywione życie części z nich. Żaden problem dla grona, grono spokojnie będzie nadal nauczać, wykladać, mądralować się, a jak za kilka lat zpotka któregoś z nich, pijącego piwo "na rowie", pomyśli sobie: no popatrz, popatrz, ale się zmarnował... Wstyd i hańba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 09:16 "spotka" miało być,naturalnie, wykończę się przez to grono PEDAGOGICZNE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie wiesz? Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 21:34 SMS'y są pzrechowywane przez operatorów przez 2 lata, bilingi dłużej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Snapi Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.nat.student.pw.edu.pl 17.03.06, 09:47 mysle ze to skandal ... zero prywatnosci ... jestem oburzony, moze jeszcze niech nauczyciele przychodza na imprezy i sluchaja co sie o nich mowi, teraz jestem na studiach i tez mamy pretensje do wykladowcow, jednak ( troche glupie to bylo ze strony tych uczniow ) nie pisze na forach ... a nawet jesli to zawsze www.ocen.pl/ ... tam mozna sie wyrzyc .... jednak i tak uwazam ze to jest naruszenie prywatnosci uczniow ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 09:51 grono malych Stalinków - jest jeszcze nadzieja w tym, że dyr. Łazuk nie skorzysta z zezwolenia tej pożal się Boże rady pedagogicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpina Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.chello.pl 17.03.06, 10:43 to jedna wielka KPINA!Cala Polska znow czyta i znow widzi jaki Radom jest "zacofany" i znow sie smieją z NAS.Ja rozumiem ze PiS wygral wybory w Radomiu ale to wcale nie musi oznaczać ze za WOLNOSC SLOWA wyrzucaja ze szkol!Nie moze tak byc!Sam siedze na gronie, czytam od czasu do czasu wypwoiedzi na gronie w/w szkoly i musze powiedzieć ze nie raz i nie dwa o wiele bardziej chamskie, wulgarne i osmieszajace bywaja posty TU, na forum wyborczej i nic sie z tego nie robi. To teraz co?Ja jako uczciwy podatnik,pracownik panstwowej instytucji nie bede mogl powiedziec ze mi jest zle i mi sie nie podoba?Jesli nie w internecie to GDZIE?Wladza probuje "zamknac" buzie niewygodnym dla nich osobnikom.Znacie to?wiecie kiedy tak bylo?a bylo nie tak dawno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frak Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: 217.11.129.* 17.03.06, 11:48 a jesli ja o Tobie, kpino, napiszę, ze jesteś sodomistką, uprawiasz stosunki kazirodczę, podleję to odpwiednim słownictwem i podam "fakty", a to przeczytaja twoi szefowie albi rodzice, to też będziesz się śmiała? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpina Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.chello.pl 17.03.06, 11:54 piszemy STOSUNKI KAZIRODCZE (a nie Ę).Szkoly to ty chyba zadnej nie skonczyles (jeszcze?)to co napisales kolego FRAKU to nic wiecej jak podpuszczanie.Chamstwo i drobnomieszczanstwo z Ciebie wychodzi.lepiej juz nie zabieraj glosu w tej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toko Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 17.03.06, 12:08 co ci zależy kpino, że się śmieją z radomia, jeżeli wyśmiani nauczyciele mają się nie przejmować, na forum każdy pisze co chce, niech się śmieją z zacofanych radomian, to jest kpina, że tak ci zależy na dobrym imieniu miasta. chyba ta małomiasteczkowośc i drobnomieszczaństwo to twój problem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frak Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: 217.11.129.* 17.03.06, 12:13 fakt, zrobiłem literówki. To teraz wiem, jakie masz kontr- na moje argumenty. Jak to odpowiedali kiedyś rodzice na trudne pytania? "A tu si e Jasiu nie garb" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leti Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 12:21 Jak uczeń sie wypowie niepochlebnie o jakiś nauczycielu to już afere robią na cały Radom i sie domagają scigania zgodnie z prawem. Ale jak NAUCZYCIEL PSYCHICZNIE ZNECA SIE NAD UCZNIEM to wtedy jest dobrze. i uczen nie ma prawa do niczego tak? niektorzy nauczyciele sa chorzy, nie nadaja sie na pedagogów i na prace z mlodziezą. Nawet nie wiedza jak czasami niszcza psychike mlodego czlowieka, ILE TO SAMOBOJSTW UCZNIOWIE POPELNIAJA wlasnie przez nieodpowiednie zachowanie niektorych nauczycieli!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.chello.pl 17.03.06, 14:22 a ile nauczycieli umiera na zawal serca przez szkodliwosc wykonywania zawodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczen :) Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 17.03.06, 14:41 Nauczyciele tez maja swoja godnosc ale mysle ze wyrzucenie ze szkoly to jest uciekanie od tego problemu, w innych szkolach ludzie cpaja pija pala bija gnebia robia o wiele gorsze rzeczy a siedza w szkole. Czy to sie nazywa sprawiedliwosc? Nie. Takie bluznienie jest nie na poziomie, mozna wyrazac opinie ale nie w taki sposob, choc zauwazylem ze opinia powtarzala sie ciagle do tych samych nauczycieli, moze to swiadczy o tym ze nie nadaja sie do tej pracy? Przydaloby sie rowniez zastanowic nad nauczycielami, nie tylko nad uczniami. Pozdrawiam. Podsumuwujac, wina lezy po obu stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milka Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 15:13 na dupe nie na zawał serca! to przez was glupich belfrów statystyki samobojstw sie podwyzszaja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokosza Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.chello.pl 17.03.06, 17:23 a przez takich debili i analfabetów bezrobocie wzrasta.bo uczyć sie nie chce tylko pie..ć.a to Polska wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.03.06, 17:36 to nie uczcie i wynocha narobili was tyle ze ktoś do nauczania sie znajdzie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 17:58 Ja uratowałam ucznia przed samobójstwem i do dziś utrzymujemy bardzo dobre stosunki. Powodem byli koledzy podobni do Ciebie, którzy mieli innych za nic, tak jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 17:43 to co się dzieje to jest cyrk!!! to nie powinno mieć miejsca.z reszta w każdej szkole jest to samo ale nie wszczędzie tak to rozgłaśniają.normalnie kabaret Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do gosc Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 18:05 Jeśli tak to może ja Cię wyzwę, ubliżę Twojej rodzinie i poczekam na Twoją reakcję. Jestem ciekawa co zrobisz??? Wszyscy się wypowiadają, którzy nie mają pojęcia. Może to Kogoś zdziwi, ale nauczyciele to ludzie i Oni także mają uczucia.Nie powinniśmy się godzić na wulgaryzmy i wyzywanie!!! Kiedy uczniowie tak się zachowują pytamy się: gdzie jest szkoła, a jeśli "Szkoła" reaguje, pokazuje,że tak nie wolno, że za przestępstwo są kary to znowu źle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczennica Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: 82.197.39.* 17.03.06, 18:25 Internet jest jak nóż, który może służyć do jedzenia, którym kroimy kromkę chleba. ale nożem można też zabić. Płakać mi się chce, gdy czytam to wszystko... Uczę się w Vlo, wiem co tam się dzieje. To jest jakis koszmar. Dziś zapadła decyzja, że 2 uczennice z IIkl zostaną wyrzucone, natomist 5 maturzystów zostanie. do cholery, matura nie jest okolicznością łagodzącą! nie wyobrażacie sobie, jakie potworne rzeczy tam były wypisywane... nie tylko na nauczycieli, że są źli, ale na ich dzieci i małżonków. że córka pani takiej to k... jak jej matka. ale teraz to nauczyciele są winni, bo dali przykład, bo nie tłumaczyli, biedne dzieci... powtarzanie roku dałoby im do myślenia, a teraz co? zostaną w szkole i co? dyrektor obniży im zachowanie?! no ludzie! przeciez oni chodząc po szkole śmieją się nauczycielom w twarz... a jak ma taki profesor uczyć chama, który zwyzywał jego żonę od najgorszych? jak ma mu postawić obiektywną ocenę? jak postawi 1, choćby zasłużone, to od razu sie mści! to, co wyczytałam na forum, przeraziło mnie. mam pomysł- niech nie wypowiadaja się ci, którzy nie maja z tym nic wspólnego. nie rozumieja tej sprawy. ja rozumiem, że zrobili źle i należy im się kara. nie zostali usunięci-trudno, nie ode mnie to zależało. ale oni nie czuja żadnej skruchy, żadnej. a pisanie o nich biedne dzieci, zaszczute przez nauczycieli jest śmieszne. nie chwale grona pedagogocznego, są tam różni nauczyciele. ja też nie przepadam za wszystkimi, ale czy to powód, żeby zwyzywać ich od najgorszych?! poza tym co jest najzabawniejsze, uczniowe najczęściej wyrażali się o nauczycielach, którzy są po prostu noramlni. czemu ominęli tych, którzy rzeczywiście są podli i uprzykrzają życie? i proszę nie szykanować nauczycieli, że są niedouczeni, nie generalizujmy. trafiło na ludzi mądrych i porządnych. ja jestem wstrząśnięta tą sprawą, jest to dla mnie wstyd, że będę się dalej uczyć z chamami w jedej szkole. a tych, najmądrzejszych proszę o zamknięcie ust, bo najwyraźniej nie maja zielonego pojęcia, jak ta sprawa wygląda naprawdę. kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.chello.pl 17.03.06, 18:32 jestem winny.rzucam kamień.na szaniec ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do uczennicy Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 18:32 Małe sprostowanie: dziś nie zapadła decyzja! Opinię wyrażał Samorząd Uczniowski. Teraz uczniowie sami wiedzą jak trudno być sprawiedliwym i obiektywnym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Racjonalista Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 21:22 Zwolnić z pracy wszystkich nauczycieli! Zamknąć szkoły! Będzie luz... Po co nam szkoła? Na zachodzie śmieciarza zarabia więcej niż nayczyciel. Wysłać nuczycieli do pracy jakośmieciarze! A u nas zrobi się porządek. I całe wyedukowane społeczeństwo będzie słuchać wilekiego Ojca T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczennica Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.123.udn.pl 17.03.06, 22:16 taka jest prawda,ze od zawsze ucznioiwe "objezdzali" swoich nauczycieli i nie oszukujmy sie bo zawze tak bedzie, ale jedyna rzecz, ktora mnie w jakis sposob smieszy,czy moze nawet bulwersuje to BEZMYSLNOSC.. nie oszukujmy sie kazdy z nas obmawial kiedys nauczycieli, ale niemilosierne bluzganie na nich jest naparwde niefajne.. eeh.. jedno jedyne slowo: BEZMYSLNOSC!! a gdyby po mnie ktos jezdzil (albo po mojej rdzinie co gorzsa!!), to bym tak tego nie zostawila, taka jest prawda,ze mscilabym sie jak cholera! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: 82.139.48.* 17.03.06, 22:05 JUż widać powolne wycofywanie się z decyzji o wyrzuceniu uczniów. Niepotrzebnie sprawę nagłośniono. Szkoła na tym straci najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pitt W Traugucie konflikt o internetowe forum IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 18.03.06, 00:35 O huj robic takie wielki halo??!! Jak ktos jest ku.. to tak wlasnie sie o nim pisze!! Watpie zeby zostalo tam poszlakowane imie jakiegos spoko nauczyciela!! niestety ale taka jest prawda i te szmaty musza sie z tymi opiniami pogodzic i nawet mogliby cos zmienic w swoim postepopwaniu ;) buhahahahaha Popieram wszystkie wrzuty i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bożek do Pitta IP: *.chello.pl 18.03.06, 10:17 sam jestes jeden wielki wrzut!czlowieku zastanow sie ty co ty piszesz.jedynie co moge napisac to to ze jestes-analfabetą.popierać to ty możesz, ale kolegów przy odpowiedzi pod tablicą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary pamiętam jak... IP: *.53.udn.pl 18.03.06, 12:27 ...moja nauczycielka z polskiego powiedziała ..."jak ci postawię dwójkę to nawet sam minister tego nie zmieni..." i o tym radzę pamiętać... Odpowiedz Link Zgłoś