Dodaj do ulubionych

Wodomierze - proszę o pomoc!

IP: *.internet.radom.pl 29.03.06, 17:53
Witam!
Czy zna ktoś producenta wodomierzy do wody ciepłej, które zaczynają swoją
pracę dopiero w momencie kiedy zaczyna lecieć woda ciepła?
Obserwuj wątek
    • Gość: preses Re: Wodomierze - proszę o pomoc! IP: *.ats.pl / *.ats.pl 29.03.06, 17:57
      wydaje się że każdy, proszę o więcej szczegółów.
      www.zenner-polska.com.pl/
      • Gość: qwerty Re: Wodomierze - proszę o pomoc! IP: *.internet.radom.pl 29.03.06, 18:33
        Chyba w każdym bloku jest tak, że po odkręceniu kurka z ciepłą wodą zawsze musi
        zlecieć trochę wody zimnej, która ostygła w rurach zanim zacznie lecieć ciepła.
        U mnie jest tak, że w momencie odkręcenia kurka wodomierz od razu zaczyna
        działać i mierzy również wodę zimną która "zlatuje" przed tą ciepłą.
        W bloku obok spółdzielnia zamontowała takie wodomierze, które zaczynają pomiar
        dopiero w momencie osiągnięcia temperatury wody chyba 60 stopni. I o to mi
        chodzi by nie płacić za tą zimną tylko za faktyczne zużycie wody ciepłej.
        Pozdrawiam
        • Gość: preses Re: Wodomierze - proszę o pomoc! IP: *.ats.pl / *.ats.pl 29.03.06, 18:59
          A jak jest rozliczana ta woda która przepływa przez wodomierz zanim osiągnie
          odpowiednią temperaturę? I jakiej klasy są to wodomierze(firma, cena), proszę
          dowiedz się, to bardzo ciekawy temat.
          • Gość: qwerty Re: Wodomierze - proszę o pomoc! IP: *.internet.radom.pl 29.03.06, 19:45
            Jak jest rozliczana?
            Raz w miesiącu przychodzi pan, który odczytuje liczniki. Spisuje ich stan i
            takie jakie jest zużycie, taki jest rachunek i nie sądzę, żeby były wykonywane
            jakieś kalkulacje. Mam na myśli to, że za tą zimną wodę, która powinna lecieć
            jako ciepła płacę tyle samo co za ciepłą, a to akurat według mnie nie powinno
            mieć miejsca.
            Ja mam zwykłe liczniki metronu i nic więcej na ich temat nie wiem
            • Gość: preses Re: Wodomierze - proszę o pomoc! IP: *.ats.pl / *.ats.pl 29.03.06, 22:19
              Nie, mnie chodziło o to rozliczenie z sąsiedniej spółdzielni. Jak tam to liczą?
            • Gość: Klementyna Re: qwerty IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 12:29
              Pierwszy raz słyszę o takich licznikach. Jeśli działają tak jak piszesz od
              jakiejś tam temperatury to co z tą wodą, która mimo wszystko wypłynęła z rury
              jako "niepełnowartościowa". Jest jakoś liczona czy płynie sobie ot tak, do
              ścieku. Jeśli możesz to napisz w której Spółdzielni są montowane takie liczniki.
              • Gość: areczek 74 Re: qwerty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 13:10
                facet tak zalezy ci na tej zlatujace zimnej wodzie?? a ile jej bedzie na
                miesiac za 4 zeta?? ale ludzie to barany
                • Gość: Klementyna Re:areczek74 IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 13:48
                  Sam jesteś baran! W taki sposób zleci ze dwa metry czyli około 40 zł (bo chodzi
                  o wodę teoretycznie podgrzaną! 2x20zł). W skali osiedla to całkiem konkretna
                  suma. Oczywiście kwota od której zaczyna się przeżywać stratę jest indywidualna
                  dla każdego ale oszczędnie to jakieś dwa dni jedzenia. No to kto tu jest baran?
                  • Gość: aga Re:areczek74 IP: *.internet.radom.pl 30.03.06, 17:05
                    W tym wszystkim chodzi o to, ze te wodomierze licza zimna wode dopoki ta nie
                    osiagnie odpowiedniej temperatury od ktorej to liczona jest jako ciepla. Czyli
                    za metr placi sie 4 zl, a nie 18zl. Czyli w skali miesiaca jest to spora
                    oszczednosc, bo za czesc wody zuzytej do kapieli placi sie tyle co za zimna
                    wode. Przeciez w tradycyjnych czy leci cipla, czy tez jej nie ma i tak po
                    odkreceniu kurka z ciepla leci jak za ciepla,a nie tak jak powinno byc
                    faktycznie. A ta spoldzielnia to Dzwigar, na Golebiowie. Myslalam ze kto tez o
                    tym cos wie, bo warto byloby mnienic te stare skoro tak to dziala.
                  • Gość: Klementyna Re:areczek74 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 17:05
                    ZAWSZE PRZECIEZ MOZESZ UZYWAC ZIMNEJ WODY
                    • Gość: lusia do Klementyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 20:24
                      żmija...
                      • Gość: straszne Re: do Klementyny IP: *.radom.pl 03.04.06, 00:52
                        • Gość: Klementyna Re: do Lusi i "straszne" IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 11:16
                          Może to, że się ktoś podszywa to moja wina bo się nie loguję ale zawsze można
                          porównać IP. Dla chcącego nic trudnego. Pozdrawiam tych, którzy się podszywają
                          i życzę im żeby mieli coś do powiedzenia we własnym imieniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka