Gość: qwerty IP: *.internet.radom.pl 29.03.06, 17:53 Witam! Czy zna ktoś producenta wodomierzy do wody ciepłej, które zaczynają swoją pracę dopiero w momencie kiedy zaczyna lecieć woda ciepła? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: preses Re: Wodomierze - proszę o pomoc! IP: *.ats.pl / *.ats.pl 29.03.06, 17:57 wydaje się że każdy, proszę o więcej szczegółów. www.zenner-polska.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Wodomierze - proszę o pomoc! IP: *.internet.radom.pl 29.03.06, 18:33 Chyba w każdym bloku jest tak, że po odkręceniu kurka z ciepłą wodą zawsze musi zlecieć trochę wody zimnej, która ostygła w rurach zanim zacznie lecieć ciepła. U mnie jest tak, że w momencie odkręcenia kurka wodomierz od razu zaczyna działać i mierzy również wodę zimną która "zlatuje" przed tą ciepłą. W bloku obok spółdzielnia zamontowała takie wodomierze, które zaczynają pomiar dopiero w momencie osiągnięcia temperatury wody chyba 60 stopni. I o to mi chodzi by nie płacić za tą zimną tylko za faktyczne zużycie wody ciepłej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: preses Re: Wodomierze - proszę o pomoc! IP: *.ats.pl / *.ats.pl 29.03.06, 18:59 A jak jest rozliczana ta woda która przepływa przez wodomierz zanim osiągnie odpowiednią temperaturę? I jakiej klasy są to wodomierze(firma, cena), proszę dowiedz się, to bardzo ciekawy temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Wodomierze - proszę o pomoc! IP: *.internet.radom.pl 29.03.06, 19:45 Jak jest rozliczana? Raz w miesiącu przychodzi pan, który odczytuje liczniki. Spisuje ich stan i takie jakie jest zużycie, taki jest rachunek i nie sądzę, żeby były wykonywane jakieś kalkulacje. Mam na myśli to, że za tą zimną wodę, która powinna lecieć jako ciepła płacę tyle samo co za ciepłą, a to akurat według mnie nie powinno mieć miejsca. Ja mam zwykłe liczniki metronu i nic więcej na ich temat nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: preses Re: Wodomierze - proszę o pomoc! IP: *.ats.pl / *.ats.pl 29.03.06, 22:19 Nie, mnie chodziło o to rozliczenie z sąsiedniej spółdzielni. Jak tam to liczą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klementyna Re: qwerty IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 12:29 Pierwszy raz słyszę o takich licznikach. Jeśli działają tak jak piszesz od jakiejś tam temperatury to co z tą wodą, która mimo wszystko wypłynęła z rury jako "niepełnowartościowa". Jest jakoś liczona czy płynie sobie ot tak, do ścieku. Jeśli możesz to napisz w której Spółdzielni są montowane takie liczniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areczek 74 Re: qwerty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 13:10 facet tak zalezy ci na tej zlatujace zimnej wodzie?? a ile jej bedzie na miesiac za 4 zeta?? ale ludzie to barany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klementyna Re:areczek74 IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 13:48 Sam jesteś baran! W taki sposób zleci ze dwa metry czyli około 40 zł (bo chodzi o wodę teoretycznie podgrzaną! 2x20zł). W skali osiedla to całkiem konkretna suma. Oczywiście kwota od której zaczyna się przeżywać stratę jest indywidualna dla każdego ale oszczędnie to jakieś dwa dni jedzenia. No to kto tu jest baran? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re:areczek74 IP: *.internet.radom.pl 30.03.06, 17:05 W tym wszystkim chodzi o to, ze te wodomierze licza zimna wode dopoki ta nie osiagnie odpowiedniej temperatury od ktorej to liczona jest jako ciepla. Czyli za metr placi sie 4 zl, a nie 18zl. Czyli w skali miesiaca jest to spora oszczednosc, bo za czesc wody zuzytej do kapieli placi sie tyle co za zimna wode. Przeciez w tradycyjnych czy leci cipla, czy tez jej nie ma i tak po odkreceniu kurka z ciepla leci jak za ciepla,a nie tak jak powinno byc faktycznie. A ta spoldzielnia to Dzwigar, na Golebiowie. Myslalam ze kto tez o tym cos wie, bo warto byloby mnienic te stare skoro tak to dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klementyna Re:areczek74 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 17:05 ZAWSZE PRZECIEZ MOZESZ UZYWAC ZIMNEJ WODY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klementyna Re: do Lusi i "straszne" IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 11:16 Może to, że się ktoś podszywa to moja wina bo się nie loguję ale zawsze można porównać IP. Dla chcącego nic trudnego. Pozdrawiam tych, którzy się podszywają i życzę im żeby mieli coś do powiedzenia we własnym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś