Dodaj do ulubionych

Psy bez kagancow !!!

IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 16.07.06, 15:03
Czy jest w Polsce jakies prawo, ustawa czy przepis mowiaca o wyprowadzaniu
psow w kagancach?
Z tego co wiem to kazdy pies powinien byc wyprowadzany w kagancu, bo ponoc
jest taki przepis, ale jak sie to ma do widoku przejezdzajacego patrolu
naszej waspanialej policji obok lysego wlasciciela np. szarpiacego sie na
szelkach amstafa.

Obserwuj wątek
    • obserwatorforum Re: Psy bez kagancow !!! 16.07.06, 17:46
      Prawo prawem, ale też trzeba być człowiekiem, bo nie wyobrażam sobie jak ktoś
      ratlterka wyprowadza w kagańcu co może jest zgodne z prawem, ale... troszke
      smieszne. Kazdy właściciel powinien odpowiadać za swoje zwierze. Jeśli uważa że
      jego pies nie jest agresywny to... kaganiec mu niepotrzebny, ale są rasy
      wpisane do rejestru ras agresywnych i one niestety muszą chodzić w kagańcu i na
      smyczy. Chociaż bardziej powinni taki kaganiec nosić ich właściciele a nieraz i
      ludzie którzy każdego psa traktują jak wroga, a nie jest tak że pies jest
      prawdziwym przyjacielem człowieka?? Tak mówi przysłowie, a przysłowia są
      mądrością narodu. Więc prawo prawem, ale i rozsądek rozsądkiem.
      • Gość: asd Re: Psy bez kagancow !!! IP: 82.139.41.* 16.07.06, 18:17
        Najciekawsze jest jednak, gdy opiekun takie zwierzecia nic sobie z tego nie
        robi, gdy jego pies wskakuje pod samochód/rower/motor wymuszajac hamowanie, albo
        dolatuje do malych dzieci.
        Dlaczego sluzby porzadkowe nic nie robia oprocz wypisywanie mandatow za
        przejechanie na pomaranczowym swietle lub nieprawidlowa zmiana pasa, na pustej
        (bez innych uczestnikow ruchu) ulicy.
        • obserwatorforum Re: Psy bez kagancow !!! 17.07.06, 09:48
          Dolatuje do małych dzieci bo je wołają, albo zaczepiają ;) To ma stać i się
          patrzeć. Większość ataków psów na ludzi jest spowodowana głupotą ich
          właścicieli lub ludzi którzy specjalnie je drażnia a potem płacz że pies
          pogryzł. Skoro był sprowokowany lub gryzł w swojej obronie to... dobrze robił.
          W większości przypadków pies nie atakuje bez przyczyny.
          • Gość: Mefisto Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 17.07.06, 21:57
            Juz widze jak male dziecko podchodzi do zaslinionego boksera i prosi go o
            podanie lapy. To co napisales jest glupota, kto drazni psa bez kaganca?
            Wlasciciele psow "agresywnych" szczuja wszystko co jest od nich mniejsze,
            mniejsze psy, koty itd. w ten sposob udowadniaja sobie ze ich pies jest dobry,
            a w rezultacie szkola bestie ktore nie potrafia chodzic przy nodze i odroznic
            malego dziecka od wiekszego kota czy psa. Glowym zadaniem takich bestii jest
            atak.
            czy jestes w stanie wytlumaczyc mi po co lyse bezmozgi kupuja te silne i
            umiesnione psy i co daje im chodzenie bez kaganca? Jestes w stanie to
            wytlumaczyc?
            • agness121 Re: Psy bez kagancow !!! 19.07.06, 16:40
              człowieku co ty za głupoty opwiadasz.....
            • Gość: mm Popieram!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 12:18
              100 % racji
            • Gość: verse Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.tbs.karolin.pl 29.07.06, 14:29
              Ide sobie spokojnie na psacerek po lesie a tu ni stąd ni zowad wyskoczyl duzy
              pioes nbez smyczy ani kaganca wlasciciela nei widac, a pies szczeka i skacze na
              mnie mialam 0kolo 9 lat bylam z osoba dorosla tka sie wytsraszylam, ze zaczelam
              uciekac pies za mna. i w koncu wlasciel dogonil psa. MAM SERDOCZNIE DOSC
              KOCHANYCH PIESJOW I WSZYTKIEGO CO Z NIMI ZWIAZANE. KAGANIE CI SMYCZ, ALBO NIECH
              WLASCIEL NIE WYPROWADZA OLBRZYMA Z DOMU, BO SA LUDZIE, KTORRZY (O ZWIO!!!) NIE
              LUBIA SLODKICH CZWORONOGOW.
        • Gość: as Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 11:06
          Nie jestem w stanie zrozumieć właścicieli psów ,gdy na zwróconą uwagę ze ich
          pies nie ma kaganca i biega bez smyczy reagują agresją niczym rozwscieczony
          amstaff.Nie wazne czy właściciel psa to; "łysy dres",czy nobliwa starsza
          pani,wszyscy reaguja podobnie.Skąd u "psiarzy" taka agresja?
          • Gość: Mefisto Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 18.07.06, 15:28
            Podejrzewam ze ich agresja jest wynikiem przebywania z ich agresywnymi
            pupilkami.
      • Gość: Mefisto Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 17.07.06, 21:36
        Mnie nie chodzilo o ratlerki, ale nie zaprzeczysz chyba ze widok amstafa czy
        innego umiesnionego psa bez kaganca w rekach mikrotkiej dziewczyny nie powoduje
        strachu.
        Wkurza mnie taki widok i na dodatek policja nic z tym nie robi, nie wspominam
        juz o strazy miejskiej, ktora pochwalila sie ostatnio prestizowym zlapaniem
        jakiegos Rumuna z podrabiana odieza na radomiaku.
        Dlaczego Policja i Straz Miejska nie egzekwuje prawa???

• Gość: zuzka Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 17.07.06, 10:10
      wszystkie psy muszą chodzić na smyczy, dodatkowo jeżeli jest pies agresywny, lub
      jeżeli jest to rasa wpisana na listę agresywnych pies musi też mieć kaganiec:

www.psy.mgt.pl/new/viewtopic.php?t=951
      tu rozszerzona lista (ale większość tych ras według mnie nie powinna tam być,
      cóż taki nasza rząd i jego durne ustawy)

psy nie atakują bez przyczyny, albo są drażnione, wystarczy że patrzysz psu
      prosto w oczy już może cie zaatakować dlatego nie wolno tego robić, dla własnego
      bezpieczeństwa

• Gość: konrad Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 10:33
        ..prawo prawem a rozsądek rozsądkiem,,
        Jedynie utylizacja martwego pieska jest dopuszczalna przez prawo.
        Niektórym rozsądek potpowiada że prościej wrzucić zwłoki do rzeki.
    • Gość: kary Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.07.06, 17:53
      karać każdego właściciela aż do skutku !!!
      • Gość: Mefisto Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 17.07.06, 22:00
        Ja tez bym sobie tego zyczyl, ale co ja moge.
        Bierna postawa straznikow prawa jest niczym nieusprawiedliwiona, powinno karac
        sie tych ktorzy widzac takie spy z wlascicielami nie reaguja. Najczesciej sa to
        policjanci, bo straznikow miejskich nigdzie nie widac.
        • Gość: emu Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 13:00
          zgadzam sie z Toba. Niedawno dwa male pieski zaatakowłąy moje dziecko (3 lata)
          byly z wlascicielka ktora z rozbrajajacym usmiechem powiedziala ze "nie
          gryza ". Na zwrocona uwage ze powinny byc przynajmniej na smyczy zareagowła
          agresywnie conajmniej jakby to moje dziecko było winne temu ze jej psy "nie
          lubia rowerków" Kurcze jak wie, ze tak jest to niech omija plac zabaw, a jej
          obowiazkiem jest trzymac psy na smyczy skoro maja swoje "uprzedzenia":)) Bardzo
          lubie psy , sama kiedys miałam i bede miec jezeli warunki mieszkaniowe na to
          pozwola ,ale uwazam ze takie sytuacje sa niedopuszczalne i przekonanie "moj
          pies nie gryzie" nie przemawia do mnie jako rodzica ani zwykłego człowieka.NIkt
          nie moze zagwarantowac, ze pies nie zareaguje agresywnie wiec zasada smycz lub
          kaganiec powinna byc egzekwowana bezwglednie.Mysle ze konsekwentne sciganie
          przez miesiac w całym miescie skutecznie narzuci te rygory. Teraz wlasciciele
          maja poczucie bezkarnosci- nalozenie mandatów na osoby ktore nic sobie nie
          robia z przepisow szybko zmieni ich zachowanie jestem o tym przekonana. Jezlie
          bedzie zmasowana akcja, ze kazde takie zachowanie, w kazdym rejonie miasta
          spotka sie z nałozeniem kary ,kazdy wlascicel zastanowi sie czy 200 zl to kwota
          ktora chce zapłacic czy woli zapiac smycz. Mowie o tym,ze to alternatywne
          rozwiazania ktore mysle sa do zaakceptowania dla wszystkich.Nikt nie wymaga aby
          malutki piesek mial kaganiec ,ale niech bedzie na smyczy aby wlasciciel mial
          nad nim kontrole.
          • Gość: Mefisto Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 18.07.06, 15:24
            Swieta prawda, ale kto ma to prawo egzekwowac? Dlaczego nie robi tego Policja i
            Straz Miejska? Czy ktos jestw stanie na to odpowiedziec?
            Ludzie musimy cos z tym zrobic, niech nie pozostoanie to czcza pogawedka na
            forum.
          • Gość: zuzka Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 19.07.06, 10:28
            w takiej sytuacji dzwoń z komórki na straż nich przyjadą i wlepią mandat babce,
            moze jej się odechce jak wybuli 200zł

ja mam sukę, zawsze chodzi w kagańcu, na łąkach też jej nie zdejmuję, a na
            osiedlu w kagańcu i na smyczy,
            wychodze z załozenia, że pies jest psem nie wiadomo co mu strzeli do głowy,
            zawsze mam nad nią kontrolę, oprócz tego człowiek jest najważniejszy i jego
            bezpieczeństwo, takie jest moje zdanie, chociaż jestem właścicielką psa
            • Gość: mm Brawo! wreszcie myśląca właścicielka psa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 12:21
              Lubię psy, ale nie można dopuścić do terroru, jaki urządzają innym właściciele
              niektóryuch czworonogów
              • Gość: zuzka Re: Brawo! wreszcie myśląca właścicielka psa! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 21.07.06, 16:10
                zgadzam się z Tobą

musimy wszystcy nauczyc się życ razem: ludzie którzy mają psy i ludzie którzy
                nie mają psów,
                ja mam sukę, która nie jest agresywna do ludzi i ich nie zaczepia, niestety
                tylko ja o tym wiem, człowiek obcy przecież nie ma pojęcia o psychice mojej suki
                i nie będzie robił wywiadu
                mam obowiązek trzymania jej na smyczy i w kagańcu w miejscach publicznych (suka
                jest duża)
                na łace gdzie sporadycznie chodzą ludzie puszczam ją w kagańcu, jak ktoś
                przechodzi obok przytrzymuję sukę
                suka biega bez kagańca w mieszkaniu :)

to wcale nie oznacza ze nie znam charakteru swojego psa (jak ktoś napisał w
                którymś poście) ja dmucham na zimne, nie wierzę swojemu psu, wystarczy ze ktoś
                będzie się bał psów i moja suka to wyczuje, podleci i zacznie szczekac,
                wystraszy człowieka, mnie to nie bawi, moze innych właścicieli psów tak,

do mnie na osiedlu nikt nie ma pretensji i się nie czepia o psa

niektórzy właściciele traktują swojego pupilka jak człowieka przypisując mu
                cechy ludzkie, TO BŁĄD pies jest psem i nie myśli jak człowiek, do nas należy to
                aby nie stwarzał zagrożenia dla innych ludzi, nie straszył ich,
                kochajmy zwierzaki, szanujmy je, opiekujmy sie nimi, ale nie poddajmy sie ich
                panowaniu, a niestety to co często widzę przyprawia człowieka o gęsią skórkę:
                pies rządzi ludzmi
                • Gość: monika Re: Brawo! wreszcie myśląca właścicielka psa! IP: 83.168.96.* 17.10.06, 15:41
                  gdyby wszyscy wlasciciele psow mysleli podobie jek ty nie bylo by tego typu
                  skandali . wyobraz sobie reakcje twojej suczki kiedy podchodzi do niej
                  dwuletnie dzeicko i ciagnie ja za ogon ,to jest dziecko a nie zawsze da sie je
                  upilnowac a to jest moment
            • Gość: Mefisto Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 23.07.06, 13:25
              Dziekuje za szczera wypowiedz, jak widac jestes nieliczna ktora stosuje sie do
              zasad zycia wsrod ludzi. Chyle czola...
          • Gość: c.m. Re: Psy bez kagancow !!! IP: 82.139.35.* 26.07.06, 13:43
            W całej rozciągłości popieram 'EMU".Niedawno,będąc na spacerze zaatakował mnie
            pies (wielorasowiec)bez smyczy i kagańca.Na zwróconą uwagę właścicielka
            udała,że to jej nie dotyczy,choć na przystanku była tylko ona i jej pies.
            Szedłem wolno,nie patrzyłem psu w oczy i mnie zaatakował,nie boję się psów
            i pewnie bym sobie poradził,ale przeżycie taki sobie.Gorsza sprawa to:
            odchody na trotuarach (nie mylić z chodnikami),bo jak kto ma w domu jego sprawa.
            To też powinni egzekwować ci w granatowych ubrankach.
    • Gość: kajko Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 20:30
      eee tam ...
      • Gość: kajko Re: Psy bez kagancow !!! IP: 82.139.42.* 17.07.06, 23:55
        wymyśl sobie nick "kajko" a nie bezmyślnie ściągaj od innych
        • Gość: lol Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.radom.net 19.07.06, 07:33
          Czy małe psy nie gryzą? Buraków nie brakuje i dlatego się złoszczą
          jak zwróci się uwagę , o sprzątaniu odchodów nie wspomnę.A Straż może
          boi się tych w bez kagańców , po co ryzykować lepiej złapać babcię z
          pietruszką.
          • Gość: Anty Ostrzeżenie IP: *.152.udn.pl 19.07.06, 12:56
            Idę z synem na spacer po parku kościuszki. Piesio niewielkie, czarne, włochate
            lata bez smyczy i kagańca. Baba ok 50 rozmawia z koleżanka. Misio oczywiście
            drze mordę na każdego. Mówię pani że tu jest plac zabaw i piesia powinien mieć
            smycz i kaganiec, anajlepiej żeby sobie z nim poszła pospacerować gdzie
            indziej. Więc baba że misio kocha dzieci i żebym nie pyskował do starszych.
            komentuje moją nadgorliwość chyba do Wiesi. Pies po raz kolejny podlatuje z
            ryjem do mojego syna (lat 4). Nie wyetrzymałem, Misio dostał kopaw pysk. Baba w
            ryk i za Misiem który skutecznie opuścił plac zabaw. KAŻDY PIES KTÓRY WYSTRASZY
            MOJEGO SYNA ZOSTANIE POTRAKTOWANY TAK SAMO
            • Gość: bibi Re: Ostrzeżenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 17:03
              i słusznie, popieram :D

kocham psy, ale coś mi soię robi jak widzę psa bez smyczy. Ten kaganiec to już
              nie najważniejsza sprawa, ale smycz to podstawa. a na jakichś łąkach, gdzie pies
              jest piszczany wolno kaganiec musi być!
              • Gość: Lucid Re: Ostrzeżenie IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 19.07.06, 17:08
                Ja mam amstaffa,nie zakładam mu kaganca ale zawsze jest na smyczy, przez to ze
                nie znałem wczesniej przepisu regulującego to czy pies powinien miec kaganiec
                czy nie dał bym sobie wlepic 200 zł od strazaków...nie dajcie sobie wlepic
                mandatu za darmo...co do psa to ma juz 8 lat i nawet na inne psy juz nie zwraca
                uwagi tym bardziej na ludzi( nigdy nie zwracał)dlatego uwazam ze w tym
                przypadku kaganiec jest zbedny...
                • obserwatorforum Re: Ostrzeżenie 19.07.06, 17:48
                  A co powiecie jak pies nie może chodzić na smyczy ze względu na uraz
                  potwierdzony przez weterynarza. Wiem wielu z Was powie że to jakiś wymysł. Ale
                  ja mam takiego psa i co za każdym razem kiedy wychodzę z nim mam płacić 200 zł
                  mandatu, czy macie jakieś inne pomysły aby mnie ukarać ??. Odrazu mówię że pies
                  ma 7 lat i nigdy nie przytrafiło się aby kogoś zaatakował, jest posłuszny i
                  reaguje w kazdej sytuacji na komendy.
                  Wielu z Was pyta się skąd agresja u ludzi mających zwierzęta. Odpowiedź jest
                  bardzo prosta... to ludzie którzy atakują miłośników zwierząt, paniusie z
                  dzieciaczkami, ludzie którzy tak agresywnie reagują kopiąc zwierzęta jak jeden
                  psychol tutaj co się wypowiadał, traktując je gazem, to Wy w nas wyrobiliście
                  odruch ataku. Bo nieraz z wami nie da się grzecznie rozmawiać. Wiecie jest
                  takie dobre powiedzenie : Jak kto kocha zwierzęta tak kocha i ludzi. Chociaż
                  nieraz nie wiem czy bardziej nie powinno się kochac zwierząt czytając wasze
                  wypowiedzi tutaj na Forum.
                  • Gość: Jerry Re: Ostrzeżenie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.07.06, 13:29
                    Witam!

> A co powiecie jak pies nie może chodzić na smyczy ze względu na uraz
                    > potwierdzony przez weterynarza. Wiem wielu z Was powie że to jakiś wymysł.

Ja nie powiem, ze to jakis wymysl, tylko, ze g. mnie obchodza fobie
                    Twojego psa. Gdy wychodze z dzieckiem na sciezke przed moim domem
                    i widze psa bez smyczy i kaganca, to nie mam zamiaru pytac o zdrowie
                    psychiczne jego i jego wlasciciela, tylko dzwonie po straz miejska.
                    Nie mam zamiaru byc terroryzowany przez idiotow, ktorzy nie rozumieja,
                    ze ja ich i ich psow nie znam i mam prawo, a nawet OBOWIAZEK sie bac
                    o dziecko i o siebie zreszta tez.

> mam płacić 200 zł mandatu, czy macie jakieś inne
                    > pomysły aby mnie ukarać ??. Odrazu mówię że pies
                    > ma 7 lat i nigdy nie przytrafiło się aby kogoś zaatakował,

Czlowieku! A skad ja - idac naprzeciw Ciebie z dzieckiem
                    mam znac charakter Twojego psa??? Dlaczego chcesz mnie terroryzowac?
                    A gdybym ja chadzal sobie po parku z nozem mysliwskim w rece, ktorego
                    NIGDY nie uzylem przeciwko innemu czlowiekowi, tylko strugam nim
                    kijki na kielbaski ogniskowe - jak bys sie czul idac z naprzeciwka?
                    Zabki Twojego psa sa wlasnie takim nozem, o ktorego uzywalnosci
                    nikt (oprocz Ciebie) nic nie wie i MA PRAWO SIE BAC!

> to ludzie którzy atakują miłośników zwierząt, paniusie z
                    > dzieciaczkami, ludzie którzy tak agresywnie reagują kopiąc zwierzęta
                    > jak jeden psychol tutaj co się wypowiadał, traktując je gazem,

Nie mialem zamiaru Cie wyzywac, ale nie wiem, czy sie powstrzymam.
                    Rozumiem, ze dla Ciebie od dzieciaczkow wazniejsze sa pieski i to,
                    zeby sobie pobiegaly bez smyczy i kagancow. Przykro mi, ale to jest
                    zalosny kretynizm. "Psychol" mial racej i ja postapilbym dokladnie
                    tak samo, bo "paniusie z dzieciaczkami" sa dla mnie wazniejsze
                    niz paniusie (jak Ty) z pieskami.

> Jak kto kocha zwierzęta tak kocha i ludzi.

Ty kochasz swojego pieska, a nie ludzi. Gdybys kochal ludzi,
                    to bys nie pisal takich bzdur.

Tyle.

pzdr,

- jerry
                    • Gość: Łoś_Superktoś klask klask klask klask /bt IP: *.30.udn.pl 21.07.06, 09:02
                      .
                • Gość: Mefisto Re: Ostrzeżenie IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 23.07.06, 13:30
                  Lucid nie badz cwany badziej niz jestes. Skoro [przepisy juz znasz to zakladaj
                  psu kaganiec.
                  Piszesz ze chodzi na smyczy, ale zalozenie sie ze nie obrozy, tylko na
                  szelkach, wiec nie masz nad psem zadnej kontroli.
                • Gość: re Anty. kopniesz mojego psa dostaniesz w ryj. IP: 212.106.147.* 28.07.06, 15:25
                  i wstydu przy dziecku sobie narobisz. ladnie wychowujesz swojego dzieciaka
                  kopiac na jego oczach zwierze. m
            • Gość: dorotes Re: Ostrzeżenie IP: 82.139.35.* 29.07.06, 11:57
              tak na logike, to powinienes kopa babie w pysk, ale wiadomo wyżyc łatwiej jest
              sie na zwierzęciu. gratuluje postawy. tez mam małe dziecko. ładny przykład
              dajesz dzieciakowi, nie ma co...
    • Gość: Irena Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.internet.radom.pl / *.internet.radom.pl 19.07.06, 22:36
      Brawo brawo dla obserwatoraforum, modre słowa napisałeś.
    • Gość: Łapa Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 20.07.06, 15:29
      Prawo prawem ,ale mam psa i wiem,że on nigdy nikogo nie zaatakowal i nie
      zaatakuje!!! chyba,ze jakas rodzina podejdze i zacznie cos do mnie mowic,to
      zacznie szczekac,ale nie ugryzie!!!!!!!! pies jest madrzejszy od czlowieka.
      ciekawe jak wy byscie sie czuli ,gdybyscie caly czas chodzili na smyczy,a jesli
      by was puszczono to w kagancu i nawet kijka nie mozna porzucac czy
      pilki!!!!!!!!!!!!jak sie ktos psow boi,to niech sie trzyma od nich z
      daleka.pies od tak nie podbiegnie i nie zacznie gryzc. Chyba ze jest sie
      pijanym, to wtedy tylko poszczeka. a na liscie psow groznych znajduja sie
      WSZYSTKIE duze psy. Nawet labradory ,ktore sa lagodniejsze od Yorka!!!!! Jesli
      ktos ma agresywnego psa i o tym wie, to powinien go trzymac Albo w
      kagancu ,ALBO na smyczy. a jesli nie wqie czy jest czy nie jest agresywny to
      znaczy ze jest dlupi,bo nie zna swojego psa. ;/
      • Gość: Jerry Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.07.06, 17:34
        > Prawo prawem ,ale mam psa i wiem,że on
        > nigdy nikogo nie zaatakowal i nie zaatakuje!!!

Ty moze wiesz, ale jak ja ide po parku i Ciebie
        spotykam to tego nie wiem. I nie zycze sobie, zeby
        swoboda Twojego pieska byla wazniejsza od poczucia
        bezpieczenstwa mojego dziecka. Jak dorosniesz i sam
        bedziesz mial dzieci to moze to zrozumiesz. Narazie
        masz przestrzegac prawa, ktore tworza dorosli.

> pies jest madrzejszy od czlowieka.

Od Ciebie moze jest. Po tym co piszesz jestem sklonny
        sie tu z Toba zgodzic.

> ciekawe jak wy byscie sie czuli ,gdybyscie caly
        > czas chodzili na smyczy

Nie przekonamy sie, bo nie jestesmy psami, wiesz?

> jak sie ktos psow boi, to niech sie trzyma od nich z daleka

Nie, nie. To nie tak. To wlasciciele psow maja je trzymac
        od innych ludzi z daleka. A jak chcesz spacerowac ze swoja
        miloscia kolo mnie, to prosze bardzo: smycz, kaganiec i droga
        wolna!!!

- Jerry
    • Gość: konrad Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 22:24
      Zanim zostamiesz właścicielem psa pomyśl.
      Pies to nie zabawka.

Unia Europejska wymaga aby pies posiadał czipa.
      co to oznacza?
      Właściciel psa powinien mieć;
      serce
      kase
      wyobrażnie

Koniec z beztrozkim radosnym trzymaniem psów pies to nie zabawka.
      • obserwatorforum Re: Psy bez kagancow !!! 21.07.06, 08:00
        Jerry masz rację nie powstrzymałeś się od jadu. Właśnie tacy ludzie jak Ty z
        Fobią Antyzwierzęcą doprowadzają do naszej reakcji nieraz może i na niewinnych
        ludzi. Współczuję Twemu dziecku bo wszak wszyscy Ci to powiedza ze jak tak
        pokazujesz miłość do zwierząt jak tutaj na Forum miłość do innych to wyrośnie z
        niego bardziej jadowity człowiek od Ciebie tzn. od jego tatusia. Dziecko uczy
        się miłości do ludzi na przykładzie zwierząt a jeśli na spacerku z dzieckiem
        pokazujesz mu agresję to dziecko się takiego zachowania nauczy i kiedyś
        potraktuje Ciebie w taki sam sposób, czego oczywiście Ci nie życzę.
        Pozdrawiam
        Miłośnik zwierząt ale i także mądrych ludzi.
        • Gość: miśka Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 21.07.06, 08:05
          byc może z dzieciaka Jerrego wyrośnie podobny jak ten:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=128&w=45181636
          mały terrorysta, bo to rodzice uczą nas szacunku i miłości do zwierząt
          • Gość: Jerry Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.07.06, 11:08
            > byc może z dzieciaka Jerrego wyrośnie podobny jak ten:
            > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=128&w=45181636

Miska, nie martw sie. Widze, ze tez nie wiele
            skumalas z tego, co napisalem. Sorry, ale na to
            wyglada. Poza tym ja mam dziecko, nie dzieciaka.
            Na dzieciaka to Ty mi wygladasz, niestety.

Mimo wszystko pozdrawiam,

- Jerry.
        • Gość: Łoś_Superktoś Ja też mam fajnego psa IP: *.30.udn.pl 21.07.06, 09:08
          Na ludzi nawet nie zwraca uwagi, ale jak widzi innego psa, który na niego
          warknie, to mu korba odbija i z reguły taki pies ląduje w pysku u mojego.
          Oczywiście nie będę z tego powodu zakładał mu kagańca ani smyczy bo w stosunku
          do ludzi jest potulny jak baranek.

Liczę na to, że ja do jego pyska trafi twoj piesek to będziesz równie
          wyrozumiały co teraz. No bo ja też nie mam serca zakladać mu kagańca ...
        • Gość: Jerry Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.07.06, 11:04
          > Jerry masz rację nie powstrzymałeś się od jadu.

Niestety, trudno sie powstrzymac jak sie czyta
          tak kretynskie wypowiedzi. Bardzo mi przykro. Serio.
          Ja mam tylko nadzieje, ze Ty jestes poprostu dzieckiem
          i dlatego piszesz takie glupoty.

> Właśnie tacy ludzie jak Ty z Fobią Antyzwierzęcą

Ja nie mam zadnej fobii! Dalej kontynuujesz swoje brednie,
          bo zwyczajnie nie rozumiesz, o czym jak pisze! Moj synek
          bardzo lubi zwierzeta, ma w domu kota, slimaka wodnego,
          czesto bywa w zoo i ucze go szacunku do kazdego
          zywego stworzenia (choc przede wszystkim do Ludzi).
          Ale nikt mi nie bedzie mowil, ze od bezpieczenstwa mojego
          dziecka wazniejsza jest swoboda psow i bezmyslnosc ich
          wlascicieli. Przeciez to jest kompletny brak kultury,
          zwykle chamstwo i terror ze strony wlascicieli psow,
          ktorzy maja gdzies to, ze spotykani przez nich (i ich pupilki)
          pzechodnie moga sie ich zwyczajnie bac (mi nie chodzi o mnie;
          troche tez, ale przede wszystkim o dziecko!). Czy to jest
          takie trudne do zrozumienia?

> doprowadzają do naszej reakcji nieraz
          > może i na niewinnych ludzi.

"Niewinnych ludzi" powiadasz? Bez komentarza.
          Od dzisiaj bede tepil takich kretynow na kazdej
          sciezce w parku.

> Współczuję Twemu dziecku bo wszak wszyscy Ci
          > to powiedza ze jak tak pokazujesz miłość do
          > zwierząt

Czy ja sie wypowiedzialem tu gdziekolwiek przeciwko
          zwierzetom? Ja pisze tylko o idiotach, ktorzy sa
          wlascicielami tych psow, ktore chodza bez smyczy
          i kaganca. Powtarzam: jak dorosniesz i bedziesz mial
          dziecko, to moze zrozumiesz, co teraz do Ciebie pisze.
          Wydrukuj to sobie i przemysl to jeszcze raz za 10 lat,
          ok? ;-)

> Dziecko uczy się miłości do ludzi na przykładzie
          > zwierząt

Tez. Ale przede wszystkim na przykladzie ludzi, wiesz?
          I nic nie zmieni tego, ze moja milosc do niego zawsze
          bedzie wieksza niz jego do pieska. Rozumiesz?

> a jeśli na spacerku z dzieckiem pokazujesz mu
          > agresję

Nie pokazuje mu zadnej agresji. Natomiast Ty pokazujesz:
          chamstwo - spuszczajac ze smyczy Twoja milosc.
          Na spacerku z dzieckiem to ja chce, zeby ono bylo
          bezpieczne i ono rowniez za to mnie kocha - bo czuje
          sie przy mnie bezpiecznie. Ile Ty masz lat, czlowieku?

> to dziecko się takiego zachowania nauczy i kiedyś
          > potraktuje Ciebie w taki sam sposób, czego oczywiście
          > Ci nie życzę.

Dzieki, ale Ty sie o mnie nie martw. :-)

> Pozdrawiam. Miłośnik zwierząt ale i także mądrych ludzi.

Uuuu... "Takze ludzi". Fiu, fiuuuu...
          To zaszczyt dla niektorych madrych ludzi, ze
          maja takiego milosnika. :-)))

Przepraszam naprawde za ten ton, ale ja naprawde juz mam
          dosc tego, ze boje sie dziecko za furtke wypuscic, bo
          co minute przechodzi sciezka kretyn ze spuszczonym psem.
          Na dodatek zadowolony z siebie i rozluzniony spacerkiem
          ze swoim pupilkiem. I ma gdzies to, ze ja sie boje o dziecko.
          I niech 99% tych psow bedzie wspanialych, spokojnych,
          przyjaznych. Ja w to wierze, ja to wiem. Ale niech sie
          trafi jeden, ktory bedzie mniej spokojny...

Dlatego jest prawo, ktore mowi: ok, spaceruj sobie
          z pieskiem, ale nie gwalc prawa innych ludzi do poczucia
          bezpieczenstwa. To jest proste, tylko nie potrafia
          tego zrozumiec dzieci (to oczywiste) i chamy, ktore
          maja gdzies innch ludzi, bo bardziej kochaja swoje
          pieski.

Pozdrawiam.

Postaram sie juz tutaj tak nie denerwowac,
          ale jak zobacze w parku kolejnego "milosnika zwierzat
          i niektorych madrych ludzi", to nie recze za siebie.

- Jerry
          • Gość: owczar Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 21.07.06, 12:30
            jestem wlascicielka ogromnego owczarka niemieckiego szkolonego do obrony. jest
            bardzo spokojny i w ogole nie interesuja go obcy, chyba ze zaczepiaja jego
            pania. nie mam zamiaru prowadzac go w kagancu bo wowczas jego funkcja obronna
            jest oslabiona. a dzielnica w ktorej mieszkam pelna jest pijaczkow, lobuzow i
            cpunow. wolna natomiast od policji. kiedy obywatele beda sie czuli w swoim
            miescie bezpiecznie mozna powrocic do sprawy kaganca. na razie : pies ma byc
            albo na smyczy, albo w kagancu. nie jedno i drugie.
    • Gość: Milosniczka psow Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 18:40
      Dalabym sobie glowe uciac ze Jerry to moj zeswirowany sasiad B.F z osiedla Poludnie.Nie dosc ze zieje nienawiscia do kazdego zywego stworzenia oprocz swojej zeswirowanej i porąbanej rodziny to jeszcze jedyną droga jego porozumienia z ludzmi jest donosicielstwo.Jak mu sie cos nie podoba to zamiast przyjsc do sasiada i powiedziec,leci z ozorem do spoldzielni mieszkaniowej naskarzyc.I to nauczyciel.Ladnie "uczy" swoich uczniow i swoje bachory.Obrzydliwy typ.Dopoki sie tu nie wprowadzil wszyscy sasiedzi zyli w zgodzie i przyjazni.A teraz ten tylko sieje ferment.No ale co wymagac od kogos kto ma posture wrednego pokurcza...
      • Gość: Łapa Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.07.06, 20:11
        Jerry czy ty zwariowales?! myslisz,ze tobie i twojemu dziecku wszystko wolno?!
        jak widze takich ludzi jak ty (czyt. nie majacych serca i wyrozumialosci dla
        zwierzat) to mi sie cos robi!!! (a tak wogole to jestem ONA nie on :/) pies
        musi sie pobawic,bo w domu moze zwariowac. w ten sposob psujesz psy psychike!!
        wiem cos o tym bo mam stycznosc z kynologia i takimi "ludzmi" jak ty!!!!!!
        rownie dobrze moge kazac twojemu dziecku chodzic w kagancu i na smyczy :/
        ciekawe czy byloby szcesliwe...... tak samo pies sie czuje!!postaw sie w psa
        sytuacji, a potem wypowiadaj sie na forum!!!!!!!!
        • Gość: konrad Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 20:29
          I tu doszliśmy do sedna sprawy.
          Kto mieszka w bloku nie powinien męczyć psa.
          A jak chcesz mu ulżyć to rób to tak aby nie obsrywał miejsc publicznych .

tak sie nie da?
          No cóż kup sobie kwiatki a psa dopiero wtedy jak zagwarantujesz mu elementarne
          warunki do egzystencji. Pieskiem nie wolno się bawić. To żywe stworzenie.
          • Gość: Łapa Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.07.06, 21:44
            Jakbys chcial wiedziec to mam psa, ktory praktycznie caly czas siedzi na
            dzialce,na wsi pod Skaryszewem!!!!!! wiem co potrzebuje pies tej wielkosci i
            masy wiec prosze cie nie ucz mnie tego bo napewno znam sie na tym lepiej niz
            ty. moj pies przebywa w Radomiu tylko zime, co nie jest dla niego meczenstwem.
            jesli chcesz to sobie kupuj chwasty,ja nie mam zamiaru i nie bede czytala jakis
            bzdur na temat jaki pies to jest grozny. pies nie zabija jesli go sie tego nie
            uczy, a czlowiek i owszem.i to z wlasnej woli. i co??? to jest wporzadku nie??
            bo tylko psow mozna sie czepiac bo nic wam nie powiedza?!
            • Gość: Piotr Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.ib.com.pl / *.ib.com.pl 22.07.06, 22:01
              Jeżeli ktoś stawia psa wyżej od człowieka /dziecka/ to jest on chory
              psychicznie lub posiada urojenia bliżej nie określone. Nie mam żadnej
              gwarancji, ze przechodząc obok człowieka niby istoty myślącej nie dostane
              kuksańca a co tu pisać, że właściciel psa zapewnia, że jego pis nie gryzie. Sam
              miałem dwa przypadki kiedy pies znienacka rzucił się na mnie, co bardzo
              zaskoczyło właścicieli.
              • Gość: janek Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 23:59
                Popieram Jerrego.
                I proszę mi nie zarzucać, że zieję nienawiścią do psów czy ogólnie do zwierząt,
                bo nie jest to prawdą. Sam pieska niestety nie mam, bo nie mam warunków by go
                mieć. I drodzy internauci: prawdopodobnie 99% piesków jest bardzo łagodne,
                milutkie i czlowieka by nigdy nie ugryzło. Ale, niestety, są również pieski
                bardzo agresywne. Smycz i kaganiec nie mają być tylko i dlatego, by piesek
                nikogo nie pogryzł. Gdy człowiek przechodzi parkiem i widzi groźnie
                wyglądającego psa, który w oczach jego właściciela może nawet być aniołkiem pod
                słońcem, to uwierzcie mi - można się przestraszyć. A to jest poprostu
                niedopuszczalne. Parki są przedewszystkim dla ludzi, nie dla psów. Puszczając
                pieska luzem, okazujecie brak szacunku innym osobom. Pozatym, niezapominajcie,
                że pies jest tylko zwierzęciem - nigdy nie wiadomo dokońca, jak zareaguje.
                Pewnie zaraz ktoś odpisze, że zna doskonale swojego pieska itd.. Może Wy znacie,
                ale człowiek idący z naprzeciwka nie koniecznie. Istnieją przepisy do których
                właściciele psów powinni się stosować. Przedewszystkim nal;eży stawiać dobro
                człowieka, dopiero potem zwierząt. I jeszcze raz chciałbym podkreślić - Kocham
                zwierzęta!
                • Gość: Łapa Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 23.07.06, 09:43
                  ja nie mowie o wyprowadzaniu psow w parkach,ale jesli wychodzac na spacer z
                  psem na jakies pole i spuszczam go tam ze smyczy i z kaganca i jakas przerazona
                  pani wydziera sie na mnie zebym go zabrazla to mi sie cos robi! po co tamtedy
                  lazla?! nie ma sciezki? specjalnie odeszlam na pole .gdzie nikto nie chodzi
                  tylko psy biegaja. to bezmyslnosc ludzi doprowadzila do tego,ze psy sa
                  poddenerwowane i czasem zaszcekaja. zaszczekac to nie znaczy ugryzc.
                  • Gość: Rozbawiony Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 23.07.06, 12:24
                    No to faktycznie BEZAPELACYJNIE wina tej pani, jak ona śmiała iść sobie akurat
                    tędy, gdzie ty postanowiłaś dać pobuszować pieskowi. Pies, niezależnie od tego
                    gdzie jest MUSI mieć zalożoną albo smycz ALBO kaganiec - takie są przepisy i NIE
                    MA ZNACZENIA gdzie ty z tym psem pójdziesz.

Chcesz mu porzucać piłeczkę - proszę bardzo, ale rób to na SWOJEJ OGRODZONEJ
                    działce a nie na publicznym terenie ..
                  • lowca_absurdow Re: Psy bez kagancow !!! 23.07.06, 12:30
                    Czy to "jakieś pole" jest Twoim polem ? Jeśli nie, to zwyczajnie łamiesz prawo i
                    powinnaś otrzymać mandat w wysokości od 50 do 200 PLN. Chcesz porzucać psu
                    piłeczkę ? Rob to na swoim, OGRODZONYM, terenie.

Inaczej w świetle prawa popełniasz wykroczenie zagrożone mandatem karnym.

• Gość: Mefisto Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 23.07.06, 13:40
                      Dosc ostra dyskusja przerodzila sie w agresywna pyskowke, ale Panie i Panowie,
                      niech w koncu odpowiedzialne wladze zaczna cos robic zeby zylo nas sie znacznie
                      lepiej. Kto ma egzekwowac prawo w tym miescie?

Panie Prezydencie moze by tak wyslac kilku zdolnych straznikow do zaostrzonych
                      dzialan przeciwko wlascicielom psow bez kagancow i smyczy?
                      Bylby to kolejny argument, ktorym moglby sie Pan pochwalic w swoim programie
                      telewizyjnym.
                      My mieszkancy domagamy sie zdecydowanych dzialan, prawo jest do przestrzegania,
                      ale Panska wladza do egzekwowania tego prawa. Do dziela.
                      • Gość: czarna Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 29.07.06, 13:44
                        Czytajac niektore wypowiedzi to mi sie wlosy jeza na glowie. najlepiej to
                        wescie psy i ich wlascicieli postawcie po sciana i ich rozstrzelajcie. mam psa
                        duzego i ja jestem pewna ze on nikomu krzywdy nie zrobi ale to jest tylko pies
                        i j w jego myslach nie czytam. prowadzam go w dzien na smyczy ale wieczorem jak
                        nie ma ludzi w parku to on tez chce pobiegac a tu zawsze jakas osoba sie
                        znajdzie co jej pszeszkadza.....ale zwierzeta tez maja swoje prawa i trzeba je
                        szanowac. nie trzeba sie pozniej dziwis ze sa schroniska przepelnione. a co
                        do odchodow i sprzatania to niech najpierw miasto ustawi odpowiednie kosze do
                        wyrzucania odchodow a dopiero pozniej sie czepiajcie. odpowiedz straznikow
                        miejskich na temat koszy jest taka ze wlasciciel z odchodami powinien isc do
                        domu. Panie Prezydencie gratuluje takich wspolpracownikow. niby ubikacja
                        dla psow w parku lesniczowka ktora obecnie jest stawiana zaprzecza wszystkiemu
                        nie dosc ze jest na samym srodku placu to jeszcze w miejcu w ktorym wczesniej
                        postawiony byl zakaz wprowadzania psow bo tam jest plac zabaw dla dzieci.(
                        gratuluje pomyslowosci).
                  • Gość: Jerry Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.07.06, 11:13
                    > pani wydziera sie na mnie zebym
                    > go zabrazla to mi sie cos robi!

Merytorycznie i celnie to Ci juz Rozbawiony
                    odpisal, ale ja jestem nadal ciekaw, co to
                    jest to "COS", co "Ci sie robi"... :-DDD

Pa,

- Jerry
        • Gość: Jerry Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.07.06, 11:07
          > Jerry czy ty zwariowales?! myslisz,ze tobie
          > i twojemu dziecku wszystko wolno?!

Hmmm... Mi chodzilo tylko o spacer po parku
          z dzieckiem i z poczuciem jego bezpieczenstwa.
          Przeginam powiadasz?

> jak widze takich ludzi jak ty (czyt. nie
          > majacych serca i wyrozumialosci dla
          > zwierzat) to mi sie cos robi!!!

Czy Ty, bidulko, wogole czytalas, co ja napisalem,
          czy po pierwszym zdaniu dostalas piany na ustach
          (bez ZADNYCH aluzji do psow! ;-) i zaczelas klepac
          bezmyslnie?

(A tak nawiasem: co to jest to COS, co Ci sie robi?
          Bom ciekaw ogromnie...)

> (wogole to jestem ONA nie on :/)

No to Cie troooche tlumaczy... ;-)))
          Juz teraz - przez grzecznosc - nie bede pytal
          o Twoj wiek, choc to - byc moze - wyjasniloby
          jeszcze wiecej... ;-)))

> postaw sie w psa sytuacji, a potem
          > wypowiadaj sie na forum!!!!!!!!

Ja jednak wole sie stawiac w sytuacji czlowieka,
          choc psy i inne zwierzaki - jak juz pisalem
          - bardzo lubie i moj synek tez. I dlatego tylko
          o ludziach tu pisze. O tych, ktorzy maja PRAWO
          (nie tylko moralne, obyczajowe, ale rowniez to zapisane
          w konkretnych przepisach) do poczucia bezpieczenstwa
          swojego i (co dla mnie akurat wazniejsze) swoich dzieci -
          oraz o chamach, ktorzy to prawo, kulture i dobre
          obyczaje maja gdzies, bo wazniejsze od ludzi sa dla
          nich psy.

Ty - niestety - zaliczasz sie do tej drugiej grupy.

- Jerry

• Gość: Jerry Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.07.06, 10:36
        > Dalabym sobie glowe uciac ze Jerry to
        > moj zeswirowany sasiad B.F z osiedla Polu

To bys ja stracila. Reszty nie chce mi
        sie komentowac. Nawet nie tylko dlatego,
        ze nie na temat.

Pozdrowienia dla psa, ;-)

- Jerry
        • Gość: Łapa Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 24.07.06, 22:19
          znam granice do ktorych pies moze sie posuwac.a to pole o ktorym mowilam,jest
          polem,na ktore KAZDY moze wejsc. nie jest to czyjs teren prywatny,tylko miasta.
          a ty Jerry jestes chyba troche za ostry dla psow. : / nie jestemm zwolenniczka
          psiej manii. a to ze cos mi sie robi,to oznacza,ze prawie bym sie na ta babke
          rzuciala ; ) ( nie myslcie sobie ze mam wscieklizne albo cos :) to chyba moja
          ostatnia wypowiedz na tym forum (sadze ze sie cieszycie)
          pozdrawiam i wreszcie sie ciesze bo zmienili ustawe dotyczaca listy ras psow
          groznych :):):):)
          • lowca_absurdow Ale pani jest prymitywna.. 25.07.06, 08:46
            to, że na owe pole każdy może wejść upoważnia Panią - chociaż nie, dorosły
            człowiek nie pisałby takich bzdur jak ty, więc upowaznia ciebie do wypuszczania
            psa bez smyczy i kagańca ?

A to, że zmienia się ustawa nie oznacza, że zniknie obowiązek prowadzenia psa na
            smycvzy bądź w kagańcu. Pewnie troche cie to zmartwi..
    • Gość: psiarz Re: Psy bez kagancow !!! IP: *.internet.radom.pl 29.07.06, 10:49
      Myśle że nie ma co generalizować są różne psy i do kazdego należy pochodzić
      indywidualnie. Są zarówno agresywne ratlerki, jak i łagodne rottweilery. Zajmuję
      się szkoleniem psów i wiem, że oprócz charakteru psa ważniejsze jest jego
      wychowanie i odpowiednie ułożenie by pies był posłuszny właścicielowi a nie
      odwrotnie jak to często bywa. Ponadto należy pamiętać o tym, że to my
      odpowiadamy za naszego pupilka i powinniśmy mieć takiego psa nad którym jesteśmy
      w stanie zapanować w jakiejś nieprzewidzianej sytuacji, bo nie da się
      przewidzieć czy coś się zdarzy, albo stwierdzić czy pies gryzie czy nie. Musimy
      umieć sobie poradzić w każdej sytuacji!! Dlatego jeśli ktoś nie jest w stanie
      zapanować nad ratlerkiem niech nie kupuje zadnego psa tym bardziej ogromnego
      dobermana czy amstaffa. No i najważniejsza zasada smycz jest absolutna podstawa
      kaganiec to już decyzja właściciela, oby tylko mądra!! I pamiętajmy nie
      spuszczamy psa jeśli nie panujemy nad nim na smyczy. Zasada jest taka jak sie
      pies nauczy być posłusznym na smyczy a my się nauczymy nad nim panować to
      następnym krokiem jest praca z psem bez smyczy, ale zaczynamy w odludnych
      miejscach - nie na Żeromskiego czy w parku obok placu zabaw. Pies jest
      nieprzewidywalny nie można mu ufać - ufajmy naszemu, ale przede wszystkim
      ZDROWEMU ROZSĄDKOWI!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka