isoxazolidine 17.06.03, 17:56 !!! Takie wlasnie spotkania tworza dobry klimat wokol naszego miasta i niweluja rozne glupie stereotypy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Henry Re: William Wharton w Radomiu IP: *.4it.net.pl 18.06.03, 10:42 Radom przypomina przedmiescie Filadelfii????? To chyba najbardziej wyrafinowany komplement jaki slyszalem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: William Wharton w Radomiu 18.06.03, 11:11 Hmmm .... nie znam filadelfii ani tym bardziej jej przedmiesc .... wiec w sumie nie wiem na ile to jest komplement ... Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: William Wharton w Radomiu 18.06.03, 15:22 Dzisiejsze Echo Dnia donosi: 18-06-2003 - Światowej sławy pisarz William Wharton przez cały dzień przebywał w Radomiu - na deptaku przed Parkiem Kościuszki wypił piwo, podpisywał swoje książki w księgarni "Matras", a po południu spotkał się z czytelnikami w sali koncertowej. Takiej kolejki na radomskim deptaku nie widziano już od dawna. Na kwadrans przed godziną 15, przed księgarnią "Matras" przy ul. Żeromskiego ponad 150 osób czekało na autograf Williama Whartona, najbardziej poczytnego współczesnego pisarza zagranicznego w Polsce. Wszystko zaczęło się od legendarnej powieści "Ptasiek", która w Polsce ukazała się już w nakładzie 300 tys. egzemplarzy. Potem przyszła pora na kolejne bestsellery - "Tato", "Spóźnieni kochankowie", "Niezawinione śmierci", "Szrapnel" - w sumie wydano u nas 19 jego powieści w nakładzie ponad dwóch milionów egzemplarzy. Większość ukazała się nakładem Domu Wydawniczego "Rebis" w serii z "Salamandrą". - Takie kolejki są wszędzie w Polsce, gdzie pojawia się Wharton. To już jego dziewiąta wizyta w Polsce, w czasie której promował najnowszą powieść "Rubio". Odwiedził pięć miast, Radom był ostatni, a jutro pisarz odlatuje z Okęcia do Paryża - powiedział Tomasz Szponder prezes DW "Rebis". - Przeczytałam wszystkie jego powieści, pisarz ma dobry styl, jego książki czyta się gładko. Powieści mają wątki autobiograficzne, najbardziej poruszyła mnie książka "Niezawinione śmierci", o wypadku w którym zginęli jego córka, zięć i dwoje dzieci - powiedziała księgowa Maria Bożenna Majcher, która czekała w długim ogonku po autograf. - Nie wiem dlaczego krytycy mówią, że to literatura dla kobiet, ale nawet jeśli tak jest, to ja ją gorąco polecam - powiedział księgowy z Radomia Andrzej Sławiński. - Pisze dla ludzi i o ludziach. Potrafi dotrzeć do każdego bez względu na wiek - powiedział studentka geografii Agata Kowalska. William Wharton odwiedził Radom po raz pierwszy: - Nie wydaje mi się, aby Radom w jakiś szczególny sposób odbiegał od innych miast. Bardzo przypomina mi przedmieścia Filadelfii, gdzie dorastałem. Na ulicach Radomia dostrzegłem wiele przystojnych mężczyzn i kobiet, ale takie jest moje ogólne wrażenie z całej Polski. Nie jestem pod wrażeniem rozplanowania miasta i układu przestrzennego Radomia. Wydał się mi nazbyt skomplikowany i niezbyt przyjazny dla mieszkańców. Słyszałem już o tym, że kiedyś była tu duża fabryka broni, która upadła i teraz z tego powodu wielu mieszkańców znajduje się w ciężkiej sytuacji - powiedział William Wharton. ---- Odpowiedz Link Zgłoś
muzyk2 Re: William Wharton w Radomiu 23.06.03, 16:02 Ten przystojny mezczyzna to ja, bo kiedy przechodzilem kolo ogródka piwnego to nasz ulubiony pisarz zwrócil na mnie.......uwage. Odpowiedz Link Zgłoś