Dodaj do ulubionych

Po co nam deptak?

IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.01, 08:23
Ciekawe czy ktoś zastanawiał sie po co nam w Radomiu deptak?

Jeśli Żeromskiego ma być (a przynajmniej jak do tej pory jest) ulica po której
jeździ tak duzo samochodów to lepiej było zostawić jednak nawierzchnię
asfaltowa - tak jak na normalnej ulicy, a nie siłą przerabiać to na "dreptak"

Wczoraj widziałem nowo zainstalowane słupki na Placu Konstytucji - słupki sa a
jakże ale tylko po bokach, przed sklepami, ażeby ludzie przeciskając się
(szerokośc normalnego chodnika) mogli dojść na ewentualne zakupy. A oczywiście
wjazd na sam dreptak jest nie zagrodzony - czy to na Placu, czy to przy ul.
Moniuszki czy też w okolicach parku.

Jak ktoś nie wie jak skutecznie bronić się przed wjazdem samochodów na dreptak
niech wybierze sie chociażby do pobliskiego Lublina - tam słupki sa poustawiane
w taki sposób , aby uniemożliwić wjazd na dreptak. Zostawiono oczywiście
nieweilki fragment dla służb miejskich lub karetek. I sa tam też bank sklepy
itp.

(End of part one)

Co Wy na to ...
Obserwuj wątek
    • winetou Re: Po co nam deptak? 14.12.01, 17:17
      To miłe, że będziemy mieli ładny w Radomiu deptak, boję się tylko, że deptać
      sobie po nim będzie może tylko zarząd miasta. Kupcy z Żeromskiego od dawna
      narzekają na brak klientów, co chwila widać jakieś likwidacje sklepów. Teraz,
      kiedy miejsc parkingowych w pobliżu będzie jeszcze mniej (na placu Konstytucji
      nie będzie parkingu) ciekaw jestem ilu klientów będzie dojeżdżać do Żeromki
      autobusem bądź na piechotę.
      • Gość: B@rtekW Re: Po co nam deptak? IP: *.szydlowiec.sdi.tpnet.pl 14.12.01, 18:11
        > ciekaw jestem ilu klientów będzie dojeżdżać do Żeromki
        > autobusem bądź na piechotę.

.. przy pietnastostopniowym mrozie.. ;)

• Gość: @ Re: Po co nam deptak? IP: 64.107.0.* 15.12.01, 18:16
          To moze zabudowac deptak i stworzyc HiperSuperDuperMarket ciagnacy sie od
          25-Czerwca do Traugutta .
    • mad27 Re: Po co nam deptak? 16.12.01, 09:44
      Poc o? Żeby był, żeby można było przespacerować sie po nim z dziewczyną, zjeść
      dobre lody, wstąpić do knajpki, czy posłuchać muzyki ... do tego ma służyć
      deptak ...a miejsca parkingowe .... nie przesadzajmy ... parking powinien by c
      gdzies obok (np. byłe WKU) i tyle ... szkoda, by jeszcze kierowców w puścic na
      deptak. Deptak to DEPTAK i tyle ...
      • Gość: zeroma Re: Po co nam deptak? IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.01, 14:11
        slusznie mad27 - deptak jest specyficznym miejscem gdzie nie przyjezdza sie na
        zakupy, po marchewke czy szampon do wlosow, tylko po to zeby sobie podreptac,
        wejsc do knajpki czy posiedziec na lawce. narazie brakuje tych knajpek, brakuje
        parkingow, ale powoli, nie wszystko na raz. kupcy z zeromy maja za to tak
        tandetny i jednostajny asortyment, ze chyba nawet parking podziemny pod cala
        zeroma nie nagoni im klientow. niech tez cos z siebie dadza, niech zadbaja
        chocby o te badziewne wystawy.
    • chefot Re: Po co nam deptak? 16.12.01, 16:21
      Gość portalu: REJF napisał(a):

> Ciekawe czy ktoś zastanawiał sie po co nam w Radomiu deptak?

zeby sobie podeptac? <:))

pozdrawiam

• Gość: Radomir Re: Po co nam deptak? IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.01, 19:06
      Niestety, REJF ma rację, po co nam taki deptak. Wczoraj koło Sezamu jakiś
      cymbał za kierownicą omal mnie nie pobił, ponieważ byłem tak bezczelny, że
      stałem na deptaku, a on chciał przejechać. Wyminąć mnie nie mógł, ponieważ inne
      zmotoryzowane cymbały zastawiły przejazd. Policji oczywiście nie było. A co do
      Zarządu Miasta, to obawiam się, że oni też nie będą chodzić po deptaku-oni będą
      jeździć, na pewno powydawali sobie zezwolenia.
      • Gość: Azazello Re: Po co nam deptak? IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 19.12.01, 19:48
        Zezwolenie na wjazd na zamkniety odcinek Zeromy mozna kupic sobie w wydziale
        infrastruktury UM - podejrzewam, ze gmina robi na tym swietny interes.
        Zwlaszcza, ze trzymiesieczna calodobowa przepustka dla jednego samochodu
        kosztuje okolo 80 zl, przedluzenie jej na kolejne trzy miesiace - polowe tej
        kwoty. Tysiac zezwolen to 40 tysiecy zlotych czystego dochodu co trzy miesiace.
        Nie znam dokladnych kryteriow, wedle ktorych wydaje sie przepustki, ale chyba
        nie ma z tym wiekszych klopotow. A skoro wydaje sie tyle zezwolen na wjazd, no
        to nic dziwnego, ze na deptaku jest wiecej samochodow, niz przechodniow:-)
    • Gość: jędrek Re: Po co nam deptak? IP: *.radom.pl 20.12.01, 00:03
      Poco nam deptak? No po co? Ul. Żeromskiego powinna być cała przejezdna!!
      Zmniejszył by się ruch samochodów na innych ulicach jak np. ul.Kelles-Krauza,
      nie było by tyle korków i wypadków. Mniej było by wymuszonuch obecnie długich
      objazdów, co powoduje wiekszą emisję spalin i większy hałas w mieście. Sklepy
      przy ul. Zeromskiego i Pl.Konstytucjii nie świeciły by pustkami! Przy takim
      bezrobociu w Radomiu dojdzie jeszcze upadek drobnego handlu w centrum. W całej
      Zach.Europie stosuje się zasadę - gdzie sklepy i handel tam parkingi i
      ułatwiony dojazd samochodów !!!!! U nas wszystko na odwrót. Czy ktoś nie
      zwariował?? Kto był na tzw. Zachodzie /a kto nie był ?/ to wie dobrze że do
      centrum każdego miasta można swobodnie dojechać własnym autem, a szczególnie
      tam gdzie jest skupisko sklepów i handel. Nawet w tak zabytkowych miastach jak
      Florencja czy Siena weżdżałem wszędzie bez problemów. Parkingi są oczywiście
      bezpłatne, już nie mówiąc o tym żeby płacić w mieście za sam fakt postoju
      samochodu jak jest u nas!!! Ludzie tam jeszcze nie powariowali. Miasta żyją i
      są dla ludzi a nie stają się skansenami czy deptakami!!! Czy nasze zapyziałe
      władze w Radomiu nie wiedzą jak inni mieszkają. Czy nikt z nich nigdzie nie był
      i nic nie widział? Obecnym władzom miasta to nawet się nie dziwię, bo wiem z
      jakich korzeni wyrosły i czego można się po nich spodziewać. Najbardziej dziwi
      mnie całkowite milczenie w tej sprawie wydawało by się światłej części naszego
      społeczeństwa za jaką napewno mają się nasi dziennikarze /radomscy/. Szkoda mi
      nawet słów. Jędrek z Radomia /od urodzenia/
    • Gość: RD Re: Po co nam deptak? IP: *.js.dial-in.ats.pl 27.12.01, 10:14
      Nam nie Panu Włodarczykowi. Przetarg na kilka milionów to niezły interes.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka