kranik007 04.01.08, 19:55 Czy mi się zdaje czy MPK uruchomiło nową linię M, tzn reaktywowało chyba po 15 latach przerwy?? Czy gmina Skaryszew będzie do tego dopłacać?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
redoxygene Re: Linia M 04.01.08, 20:04 Watek w tej sprawie jest tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=73918769 Nowa linia podmiejska MPK-sposob na prywatyzacje Do zadnego innego wniosku nie moglem dojsc czytajac informacje, ze MPK uruchamia nowa linie podmiejska M na trasie Makow-Radom. Specjalisci z tego przedsiebiorstwa dali juz popis umiejetnosci zmniejszajac prace przewozowa na przejetych liniach o dobre 70% (trzeba bylo zwinac czesc linii, a na pozostalych ograniczyc czestotliwosci) na wlasne zyczenie, oddajac w lapy busiarzy np najbardziej obciazona linie F (brak umiejetnosci konkurowania na wolnym rynku). Tym samym dziwi mnie, jak mozna uruchamiac cos, co jezdzi w zasadzie tylko w szczycie, a przy okazji, PRAKTYCZNIE OMIJA SRODMIESCIE! Czyli nie przejezdza ani kolo szkol, ani kolo dworca. A potem pan prezes powie "przeprowadzam restrukturyzacje" i wyciagnie lapke po kolejne 6 milionow do RM. Nie, Skaryszew do tego gniotowatego czegos nie doplaca, bo i z jakiej okazji. Oczywistym jest, ze te linie trzeba bedzie za 2 miechy zwinac, ale najsmieszniejsze jest to, ze w miedzyczasie przyniesie kilka, o ile nie kilkanascie tysiecy strat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Re: Linia M IP: *.internet.radom.pl 06.01.08, 10:17 "do tego gniotowatego czegos nie doplaca, bo i z jakiej okazji" - jestes pewien? to tylko twoje przypuszczenia chyba nie wiesz tez że M jezdzi do samej przetwórni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Linia M - Dziwna polityka MPK! IP: *.tkdami.net 06.01.08, 18:29 Więcej informacji na temat uruchomionej linii M można zaczerpnąć wchodząc na link: www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article? AID=/20080102/AKTUALNOSCI/403440669/-1/aktualnosci Jeszcze niedawno MPK chciało całkowicie zlikwidować linię podmiejską ,,J". Na szczęście po licznych protestach mieszkańców miejscowości Jedlnia Letnisko została ona przywrócona. Szefostwo MPK twierdziło wówczas, że jest to linia nie przynosząca dochodów, jednak jest to nieprawda, gdyż korzysta z niej wiele osób. Wygląda na to, że MPK chciało po prostu zwiększyć zyski prywatnego przewoźnika na tej trasie, czyli firmy Informix! Teraz znów zdecydowano się reaktywować linię M? Polityka zarządu tej miejskiej spółki jest naprawdę dziwna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: Linia M - Dziwna polityka MPK! IP: *.internet.radom.pl 06.01.08, 19:28 a wiesz ile kosztuje miesięczny bilet promocyjny na tą linie???(J) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Linia M - Dziwna polityka MPK! IP: *.tkdami.net 06.01.08, 22:22 ,, a wiesz ile kosztuje miesięczny bilet promocyjny na tą linie??? (J)" Nie wiem, bo nie korzystam z tego połączenia codziennie ale z pewnością więcej niż koszt biletu miesięcznego na lini miejskiej. Jeśli wybierasz konkurencyjnego przewoźnika - Informix, to życzę szerokiej drogi. : ) MPK nie wysyła do obsługi tej lini nowych autobusów, ale są bynajmniej w dobrym stanie technicznym, co nie można powiedzieć o złomach Informix-u! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zartie Re: Linia M - Dziwna polityka MPK! IP: *.244.udn.pl 08.01.08, 00:14 > Jeszcze niedawno MPK chciało całkowicie zlikwidować linię > podmiejską ,,J". Na szczęście po licznych protestach mieszkańców > miejscowości Jedlnia Letnisko została ona przywrócona. Szefostwo MPK > twierdziło wówczas, że jest to linia nie przynosząca dochodów, > jednak jest to nieprawda, gdyż korzysta z niej wiele osób. Wygląda > na to, że MPK chciało po prostu zwiększyć zyski prywatnego > przewoźnika na tej trasie, czyli firmy Informix! W ciągu ostatnich kilku miesięcy musiałem parę razy dojechać do Siczek, więc trochę poznałem sytuację. Jak jeździła "jotka" to bilety w informixie były po 1,70 zł, więc wszyscy tłoczyli się w złomach tej firmy. MPK, mimo minimalnie wyższych cen, woziło powietrze, więc zawiesiło kursy. Od razu cena w informixie wzrosła do 2,50 zł i to najbardziej wszystkich zabolało - jeżdżenie złomem, w którym koła odpadały jakoś im nie przeszkadzało. Odnośnie jakości usług informixu: czekałem kiedyś na przystanku 40 minut i w końcu pojechałem PKS-em, który akurat podjechał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rewizor Re: Linia M - Dziwna polityka MPK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 18:37 Czy ktoś wie ilu pasażerów jeździ autobusem na tej linii? To żadna przyjemność fundować z kasy Radomia transport ludziom z Makowa. Odpowiedz Link Zgłoś
j.an polityka przewozowa lini podmiejskich 16.01.08, 19:19 Zawsze sie zastanawiałem czym kierowało się kierownictwo MPK likwidując linie podmiejskie.Czytając prasę i wypowiedzi osób odpowiedzialnych za przewozy zaczynam mieć wątpliwości,że chodziło chyba o coś innego.W tym samym czasie na liniach podmiejskich zaczęli jeździć przewoźnicy prywatni i MPK zaczęła wygaszać coraz więcej kursów aż do całkowitego się wycofania.W tym czasie prywatni przewoźnicy nie nadążali z przewozem ludzi i wchodzili następni i zaczęła sie konkurencja cenowa,oraz wszedł do gry jeszcze jeden przewoźnik PKS.Tak np.jest na trasie Wierzbica Radom jest dwóch przewoźników prywatnych i PKS i co o dziwo wszystkim się opłaca bo nie wierze,że dopłacają do przewozów.Dlaczego największy gracz się wycofał, to mnie zawsze intrygowało,nie wierzę żeby wszedł w jakieś układy z tymi przewoźnikami a więc co? Odpowiedz Link Zgłoś