akcja.radom 18.05.08, 21:04 I okazało się po raz kolejny, że Radomianie oprócz chleba potrzebują czegoś innego. Pozdrawiam Lech. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trawiata1 Tłumy na Nocy Muzeów 18.05.08, 21:04 Tak,tak.Wspaniała noc.W muzeach tak lecz nie w rynku. Cygański zespół poniżej przeciętnej oblegany przez okolicznych pianych lumpów.Owszem byli i widzowie normalni.Tych była garstka.Swoją drogą reanimować życie w rynku jest ciężko.Nawet bardzo cięzko. Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: Tłumy na Nocy Muzeów 18.05.08, 21:42 Rynek powinien być centrum imprez, a nie np. plac przed Corrazim. Najpierw jednak trzeba dokonać społecznej rewitalizacji tego miejsca. Wysiedlić element, wyremontować kamienice, na mieszkania, biura, kawiarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tandeta Re: Tłumy na Nocy Muzeów IP: 82.139.48.* 18.05.08, 21:56 To była profanacja Pomnika Legionisty.Drugie nieporozumienie to w podobnym stylu dinozaury na dyskotece. Kto był ten wie, kto nie był nie ma czego żałować. Ale były też ciekawe wystawy w Muzeum Sztuki Współczesnej i w Elektrowni. Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: Tłumy na Nocy Muzeów 18.05.08, 22:02 Z tego co wiem to najlepiej wypadła Elektrownia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: Tłumy na Nocy Muzeów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 22:16 A jestem dumna, ze nawet w Radomiu byla Noc Muzeow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektyw Re: Tłumy na Nocy Muzeów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 00:12 z tego co wiem (a wiem wiele bo nie byłem bo i po co) to najlepiej wypadł Luwr i Ermitaż, ale może jestem kmiot i ignorant bo może jednak MSW oraz Elektrownia... ale w końcu nie byłem - ale co to szkodzi, oceniać każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rek Re: Tłumy na Nocy Muzeów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 10:22 Są rózne gusta, przez jednych przemawia zawiść, inni sami sobie piszą laurki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wk Re: Tłumy na Nocy Muzeów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 10:23 muzea to ni9e tylko sztuka współczesna, a mnie rozczarowała np. elektrownia, natomiast dzieciaki były zachwycone i misiem i dinozaurami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość75 Re: Tłumy na Nocy Muzeów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 11:24 dinozaury też były,ku ogromnej rado sci wielu dzieci.Szkoda,że Elektrownia nie zaproponowała nic ciekawego o tej grupie odbiorców. Poza tym dla dorosłych atrakcji też nie było za wiele i dość ubożuchno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektyw Re: Tłumy na Nocy Muzeów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 23:55 nie wiem co to znaczy ciekawe wystawy w elektrowni czy MSW - czyżby znowu pokazali srającego artystę jak niegdyś w Orońsku a może p. Kozyrę ze sztucznym fiutem???? Jezu zaiste kultura to wysokich lotów !!! I dowiedzieć się można wiele - ale kurde o czym ????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mia Re: Tłumy na Nocy Muzeów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 11:46 To widocznie na innym Rynku byliśmy,bo w tym radomskim było dość mało-jak na te okolice-pijanych osób,natomiast Romowie mieli bogaty program artystyczny,trzeba się było tylko troszkę rozejrzeć w tzw.kierunku sztuki,a nie tylko na pijaczków. Poza tym o spokój zadbała Straż Miejska i firmy ochroniarskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iks Re: Tłumy na Nocy Muzeów IP: 82.197.39.* 18.05.08, 23:07 najlepiej było w skansenie !!!! klimat ekstra - pierwszy raz widziałem skansen nocą szkoda tylko że obsługa i kapela nie potrafiły powstrzymać sie od pica wódy. kapela po 23 to już nie wiedziała co gra a obsługa tzn kierowniki dyrektory i pracownicy ostro napici z drugiej strony zwiedzający tez nie byli świeci - narąbane towarzystwo a jak wracaliśmy autobusem to już masakra tak śmierdziało jak z gorzelni !!!!!!!!!!! DLACZEGO NIE WOLNO BYŁO WCHODZIĆ NAD STAW PO 22 ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HansFrank Kibole do muzeów...:-) IP: *.31.radom.pilicka.pl 19.05.08, 06:00 To była taka mała próba tersury. Polactwo na wydaną komendę ruszyło do muzeów... Właściwego celu nie znamy, ale możemy się domyślać. To znak że tresura jest skuteczna. Towarzysz Lenin mógłby pozazdrościć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ```1 Re: Kibole do muzeów...:-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 10:37 z punktu widzenia filozofii masz trochę racji. to sam z rozkazem Polska biega. ale 90% nie trybi o co w tym chodzi i to nie jest moje żadne malkontenctwo. co się kryje w głebi naszej psychiki,czy to jakiś odruch stadny? a swoją drogą, propgandę robi sobie wybiórcza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaks Re: Kibole do muzeów...:-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 11:56 Ludzie! Opanujcie się! jak nic się w tym naszym mieście nie działo to marudziliście,że tu już wrony zawracają,ale jak tylko coś się ruszyło to oczywiście też wam nie pasuje.Nikt wam nie kazał brać udziału. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Kibole do muzeów...:-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 11:36 nikt nikogo nie zmusza do brania udziału w różnego rodzaju imprezach kulturalnych,a ci którzy są frustratami-może istotnie niech lepiej zostaną w domu i nie męczą innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Tłumy na Nocy Muzeów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 07:55 Nawet na takim forum cymbałów nie brakuje! Choćby i element pozytywnego snobizmu był motywacją ,to dobrze! Ja dziękuję..Coś drga w Radomiu - dodam dobre imprezy spotkań jazzowych w "empiku" Oby tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osnowa Re: Tłumy na Nocy Muzeów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 08:51 Oferta zaproponowana przez Elektrownię - dobra.Czas dla tego miejsca niepowtarzalny: zachodzą zmiany w samym miejscu i zagnieżdża się sztuka, która coraz lepiej się tam "czuje". Nastrojowo, spokojnie... Niepowtarzalna sceneria - w czasie - za rok będzie wszystko inaczej, a za dwa też. Dziękuję organizatorom. Chyba nareszcie wszystko jest na dobrej drodze, czego Radomianom i nie tylko życzę- Osnowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyjezdna Tłumy na Nocy Muzeów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 14:33 Bardzo przykra opinia IKSA na temat klimatu (delikatnie ujmujac) w skansenie. O ile pisze sie autorytatywnie iż wszyscy byli "nawaleni tzn rozumiem iz "WAŚĆ" brał scisły udział w tych działaniach. Mozna kogos bardzo skrzywdzić pisząc takie bzdury, ale może i Ciebie drogi IKSIE spotka podobne oszczerstwo. A poza tym jak w tym cichychym nie potrafiacym sie bawić i korzystać z oferty ,Radomiu coś sie dzieje no to odrazu trzeba to skrytykować, boć nieważne co to takiego było ile sie nad tym napracowano i w jakich warunkach przypadło pracować. Najlepiej odrazu skrytykować tak po polsku, po całości, dokopać im a co przecież to nie o nas chodzi prawda? Daleko na tym drodzy Radomianie nie zajedziecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: Tłumy na Nocy Muzeów IP: *.netblok.com 19.05.08, 14:56 zgadzam się z opinią przedmówczyni. Wraz z grupą studentów i znajomych pomagaliśmy przy organizacji Nocy w Malczewskim. Trzeba się było naprawdę nabiegać, w Muzeum "nabija" się kilometry, a tłumy były ogromne. Zdarzały się osoby nietrzeźwe w gronie odwiedzających, ale cóż - wiadomo, kto mieszka w okolicach rynku... Nie wiem, jak wypadła impreza w Elektrowni czy w MWR, bo nawet nie miałam czasu tam zajrzeć, ale w Malczewskim mi się podobało. tak jak rok i dwa lata temu. a koncerty na rynku to świetny pomysł. niektórzy czepiają się dinozaurów - a ja uważam, że wreszcie jest atrakcja dla dzieci, przecież one też mają prawo korzystać z dóbr kultury i dobrze, że jest dla nich jakaś oferta. co do krytyków - no cóż, spróbujcie sami ruszyć Wasze szanowne cztery litery i coś zorganizować, zobaczymy, jak Wam wyjdzie... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Tłumy na Nocy Muzeów IP: 91.199.87.* 19.05.08, 16:07 bardzo dobra impreza. gratultuje organizoatom i za rok tez sie wybiore :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IKS Re: Tłumy na Nocy Muzeów IP: 82.197.39.* 19.05.08, 21:10 nie krytykuje pomysłu ani wykonania, rozumiem skansen klimat wiejskiego wesela itd ale jak się coś organizuje lub odpowiada za to można powstrzymać się od "picia". Tam były dzieci i goście z poza miasta - pomysl kobieto (mam wrażenie że pisze to ktos z pracowników muzeum wsi radomskiej) co powiedzą swoim znajomym o tych zabawowych pracownikach muzeum. bylismy w elektrowni i tam bylo ok PS Jezeli ktoś u mnie w firmie wypiłby podczas pracy albo przyszedl narombany lub co gorsza spotkal by sie z klientem w stanie wskazujacym to szybko bym pozegnał takiego delikwenta niezaleznie od całej otoczki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-25 Re: Tłumy na Nocy Muzeów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 17:32 Ja z dziećmi byłem po raz trzeci, troszkę brakowało ubiegłorocznych warsztatów prowadzonych przez dział archeologii, dla dzieci jak zauważyłem rewelacją była galeria zwierząt, militaria no i dinozaury, noc romska to nie jest nieporozumienie lecz uzupełnienie tego co działo się w budynku. Niesamowity nastrój w Muzeum Wsi Radomskiej szczególnie w dworku szlacheckim gdzie mój Maciuś spytał się "czy ta pani jest taka dawna czy też wirtualna" no i w stodole z Grójca gdzie moi chłopcy nie dali sie odciągnąć od projektora bo chcieli zobaczyć ja niegdyś robiono mąkę no i te słowiki w Dolinie Kosówki,szkoda tylko, że większość zwiedzających skupiła się głównie wokół estrady. Elektrownia jakby preferowała jeden rodzaj odbiorców, szkoda że nie miała pomysłu dla najmłodszych. Zabrakło czasu dla resursy. Generalnie uwaga mojego syna do rynku "tato dlaczego z napoi jest tylko piwo" bo rzeczywiście sok można było kupić w Dekadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: napoje Re: Tłumy na Nocy Muzeów IP: *.radom.pilicka.pl 19.05.08, 17:55 Dekada miała również stoisko z ciepłymi potrawami i napojami na rynku. Było więc i piwo, i napoje chłodzące - sprzedawane przez obsługujących stoisko Dekady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Tłumy na Nocy Muzeów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.08, 12:32 Tak,to prawda,że Dekada zadbała o napoje i jedzenie-dobre-aż do końca Nocy Muzealnej.To miłe,że można było coś kupić do jedzenia nawet o 1.45w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuuuuuuuuuuuu Re: Tłumy na Nocy Muzeów IP: 82.139.48.* 19.05.08, 23:54 Dzieci o tej porze powinny spać. Czy rodzice o tym nie wiedzą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Tłumy na Nocy Muzeów IP: *.merinet.pl 19.05.08, 21:26 Pani Rusek się myli albo jest niedoinformowana. To nie z Francji a ze Stanów Zjednoczonych przyszła inicjatywa organizowania NOCY MUZEÓW. To prawda Francuzi w Europie ją pierwsi zastosowali i przyczynili się do jej rozpowszechnienia. No ale dobry dziennikarz nie powinien pisać takich bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAteż Re: Tłumy na Nocy Muzeów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 21:39 Wszystko OK! Ale z tym piciem w Skansenie to pemne osoby przesadziły. W Rynku było podobnie ale to było w Rynku, nie w Muzeum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektyw Re: Tłumy na Nocy Muzeów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 00:01 Pani Rusek 3/4 tekstu była łaskawa potraktować o niesłychanie inspirujących doznaniach płynących głównie z Elektrowni. Szkoda tylko, że swój tekst zilustrowała zdjęciami z Rynku... - a tam Elekrowni na pewno nie było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agusia Re: Tłumy na Nocy Muzeów IP: *.radom.pilicka.pl 19.05.08, 21:50 Fajny klimat, miasto ożyło, każdy wybrał coś dla siebie. Oby więcej takich imprez w Radomiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektyw Tłumy na Nocy Muzeów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 01:11 Nieco na temat samej definicji współczesności, sztuki nam współczesnej i rangi tejże. Głos wypada oddać klasykowi czyli Stanisławowi Bareji. Scena końcowa "Misia" - „(...) no bo tradycją niczego nie możesz, i nie możesz uchwałą specjalną zarządzić i jej ustanowić. Kto inaczej sądzi świeci jak zgasła świeczka na słonecznym dworze. Tradycja to DĄB, który tysiąc lat rósł w górę, niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem. To jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza, to jest ludu śpiewanie , to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie zmieni. A to co dookoła powstaje od nowa, to jest nasza codzienność w której my żyjemy,” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektyw Tłumy na Nocy Muzeów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 01:19 Jak się mają dinozaury w malczewskim do tradycji? Ano tak,że ich dzieje (przynajmniej tych pokazanych na wystawie) sięgają 160 mln lat wstecz. I są to nasze radomskie , czy też podradomskie dinozaury stąpające po tej samej ziemi co my. Kto był i czytał ten wie. Kto nie był i nie czytał to niech nie przychodzi. Widocznie nie potrzebuje, i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Tłumy na Nocy Muzeów IP: 82.139.61.* 20.05.08, 08:17 W Elektrowni klimat był niesamowity :) Ludzie na poziomie, interesujące wystawy (zwłaszcza instalacja). Niestety w Rynku było beznadziejnie (tłumy pijanych, niekoniecznie zainteresowanych sztuką). Niewiele lepiej miała się sprawa z muzeum Malczewskiego! Ludzie wchodzili z puszkami piwa w garści :O Ochrona (o ile w ogóle była) gdzieś się zgubiła. Aż krew w żyłach mroziło, gdy widziałam jak kilku mieszkańców pobliskich kamienic zabawiało się XIX-wiecznym działem... Echh... jeszcze trochę i może się to zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Re: Tłumy na Nocy Muzeów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.08, 09:12 Z tymi puszkami to chyba lekka przesada,"najbliższe piwo puszkowe" można było kupić dopiero w Żabce na rogu Rwańskiej,nie mniej faktem jest,że piwo było w jednorazowych kubkach,ale na rynku.Byłem w Malczewskim dość długo i w salach wystawowych nie widziałem nikogo jedzącego ani pijącego cokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wk Re: Tłumy na Nocy Muzeów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 11:27 w elektrowni może klimat niesamowity z tym że było nudno, ale jak snob snoba spotka to widać musi sie dowartościować i przywalić maluczkim. I nie ma sie co później dziwi, że ludzie krzywią sie na sztuke wspólczesną, jak elektrownia nie widzi potrzeby zrobienia czegoś dla najmłodszych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Tłumy na Nocy Muzeów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.08, 11:58 To prawda,że zabrakło w Elektrowni atrakcji dla najmłodszych,ale za to w Muzeum Jacka Malczewskiego była ciekawa oferta dla dzieci, choćby dinozaury i wystawa przyrodnicza,poza tym sporo konkursów z fajnymi nagrodami. Moja córa zajeła IImiejsce w konkursie i była bardzo zadowolona z nagrody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osnowa Tłumy na Nocy Muzeów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 12:17 Proszę Państwa czy ci, którzy pili przeczytają naszą krytykę ? Co do opini na temat imprezy, to myślę, dlatego wielu z Państwa zadowoliła, bo skierowana była ludzi o różnych upodobaniach, w różnym wieku, tak , aby każdy znalazł coś dla siebie. Podziękujmy WSZYSTKIM ORGANIZATOROM, nie produkujmy niepotrzebnie jadu. Jestem przekonana, że wszyscy się starali. Nawet pogoda dopisała. Co Państwo na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Tłumy na Nocy Muzeów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.08, 12:23 Też tak sądzę,bo przecież jeśli ktoś chciał wziąć udział,to wzioł,a jeśli się nie podobało to można było wrócić do domu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbi Tłumy na Nocy Muzeów IP: 82.139.37.* 26.05.08, 16:32 W Solcu Kujawskim właśnie otwarty nowy park dinozaurów, u nas głośno mowilo sie o rzeznaczeniu części terenów przy Maratońskiej na podobną imprezę czy coś się dzieje w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś