Dodaj do ulubionych

Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mrozy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 23:56
ponieważ jestem na etapie przymiarek pod budowę domu (ok. 160m2) chciałbym
wiedzieć ile realnie kosztuje ogrzewanie gazem za sezon(zakładając tylko koszt
użycia gazu dla c.o.).
Podajcie powierzchnię swojego domu, zapotrzebowanie obliczeniowe na moc
szczytową w kilowatach ciepła (albo moc kotła na potrzeby c.o.) i koszt
roczny, albo miesięczny lub dwumiesięczny przynajmniej z okresu środka zimy:
os listopada do lutego.
Czy może bardziej w Rzeszowie się opłaca ogrzewać dom ciepłem z sieci miejskiej?
Z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • rraaddeekk Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr 09.02.10, 00:47
      Przypomnij się na forum za około 1,5 miesiąca, to podam jaką fakturę
      otrzymałem z gazowni.

Jednak przeliczając poprzednie lata taniej mi teraz wychodzi ogrzać
      indywidualnie dobrym gazowym piecem dobrze izolowany 140 metrowy
      dom, niż opłacać w czynszu za ogrzewanie małego mieszkania w
      spółdzielni.
    • des4 Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr 09.02.10, 07:38
      nie rozśmieszaj mnie kajtusiu tym technicznym żargonem...widać, że
      nigdy nie miałes domu, ale pocieszę cie, za parę lat bedą cię
      interesowały tylko kwoty na rachunkach...

i nie bedziesz się bawił w skrupulatne wykliczenia ile gaxu poszło
      na c.o., ile na kąpiel, ile na niedzielny żur...

instalację c.o. zaprojektuje ci fachowiec i on ci poda jej parametry
      najodpowiedniejsze do twojego domu...

a wracając do tematu, za gaz w 250 m2 domu zapłaciłem 1090 zl za
      okres 23.11.09-02.02.2010
      • rraaddeekk Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr 09.02.10, 07:53
        Des.... twoje dane nic nie mówią.

Jeśli chcesz pomóc chłopakowi, to podaj przynajmniej ile osób
        mieszka w domu (ogrzewanie wody użytkowej), jaką temperaturę lubisz
        i czy gotujesz w domu (jeśli tak to gaz czy elektryczna płyta).
        No i najwazniejsze, czy w weekendy (może częściej?) wspomagasz się
        kominkiem.
        • Gość: Ewa Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 08:14
          faktura od 20.11 do 19.02 na 1021 złotych. Powierzchnia domu ok 260
          m2, temperatura w domu 20 stopni, 3 osoby, płyta elektryczna,
          kominek tylko i wyłacznie dla przyjemnosci (spalamy ok 2 kubiki
          drewna w sezonie). Tak dla ciekawostki 6 lat temu za cały sezon
          grzewczy zapłacilismy 1800 złotych (trzy kolejne faktury)...
          • rraaddeekk Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr 09.02.10, 08:20
            Wróżka?
            Dzisiaj mamy 9 luty, a Ty podajesz kwoty na FV do 19 lutego.
            • rraaddeekk Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr 09.02.10, 08:22
              No chyba, że jakieś prognozowane (czyli gazownia zatrudnia wróżkę).
              Ja FV nie sprawdzam, o opłatach dowiaduję się po fakcie z wyciągu
              bankowego (zlecenie stałe).
              • Gość: Ewa Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 08:29
                póki co to wrózkę zatrudnił Zakład Energetyczny-:))), ja jak dostane
                fakturę to zwykle otwieram koperte i do niej zagladam (ciekawska
                jestem) bank płaci ja zwykle kilka dni później..
            • Gość: Ewa Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 08:23
              literówka...
          • Gość: Ewa miało byc oczywiście 19.01 a nie 19.02 n/tx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 08:22
        • des4 Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr 09.02.10, 08:54
          rodzina 2+2, gaz c.o., ciepła woda, gotowanie

temp. ok. 20C

kominek głownie weekendowo i dekoracyjnie
          • des4 Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr 09.02.10, 09:01
            kiedyś, jak mi się jeszcze chciało, sprawdzalem licznik, w ostre
            mrozy takie jak pod koniec stycznia schodzi mi ok. 15-17 m3, w dni
            takie jak dziś ok. 11-12 m3, gdy temperatura wzrasta powyżej zera,
            zużycie spada mi ponizej 10 m3

zimą programator mam ustawiony na grzanie non-stop, więcej gazu
            schodzi na osiągnięcie temperatury docelowej, niż na jej
            utrzymywanie na niezmienionym poziomie, programator ma sens kiedy
            temperatura na zewnątrz jest dodatnia

większy efekt daje przykrecenie głowic w mnieu użytkowanych
            pomieszczeniach - kotłownia, garaż, poddasze itp...
    • Gość: stary Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 13:42
      Żarty
      na bok - prawdziwe info

Te buraczane przechwałki respondentów (szczególnie jednego) możesz sobie
      spokojnie odpuścić: jest już jak widzę bliski zbudowania perpetum mobile albo
      intensywnie dogrzewają biogazem ;), skoro po takich mrozach przeciętnie na
      wszystkie możliwe cele potrzeba było średnio ok. 3kW ciepła - jest to kompletna
      bzdura i płaci przynajmniej 2 razy, jeśli nie 3 razy tle (a kubik gazu z
      opłatami to już ok. 2zł)
      Posiadacze domów najczęściej fantazjują przy podawaniu kosztów ich ogrzewania.
      Chcą przez to pokazać jacy to byli mądrzy i zapobiegliwi na etapie budowy: oni
      wiedzieli jak oszczędzać i zrobili co trzeba, a reszta nie. Ale to wszystko jest
      do wsadzenia między bajki.
      Prawda jest taka, że jak za 2 miesiące zejdziesz poniżej 1500zł, to będzie dobrze.
      Fizyki nie oszuka, a jak się nie ma o niej pojęcia, to się pisze kompromitujące
      teksty z przechwałkami.
      • Gość: Motto Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: *.ostnet.pl 10.02.10, 14:40
        po 10/02/10 powinien przyjsc rachunek to sie pochwale, w ubieglym
        roku za ten sam okres grzewczy(2m-ce) bylo to ok. 900 zł, teraz
        pewnie bedzie cos wiecej po takich mrozach - powierzchnia 200 m2
      • des4 żalisz się kajtusiu??? 10.02.10, 15:24
        zamiast w stare opony na opał zainwestuj w przyzwoity piec gazowy...

o jakich "przechwalkach" piszesz??? o 1000 zl na 2 miesiące??? ja
        osobiście boleję z tego powodu, bo gaz drożeje, kilka lat temu
        płaciłem 600-700 zl...
        • Gość: stary Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 15:42
          des4 napisał:

> rodzina 2+2, gaz c.o., ciepła woda, gotowanie<
          > temp. wewnątrz ok. 20C, dom 250m2 i 1 090 zł za 71 dni<
          1 090 zł za 71 dni = 15 zł/d tj. ok. 7,5m3/d
          Wartość opałowa kubika gazu ziemnego wg taryfy PGNiG: 39,5 MJ/m3
          Ilość zużytych na dobę kubików: 7,5 m3
          Pobrana dobowa ilość ciepła: 296,25 MJ/dobę = 296250 kJ/dobę
          1 kJ = 1 kW/1s
          a więc: 296250kJ/24h/3600s = 3,43 kW średnio dobowego poboru mocy cieplnej
          ogółem na c.o., ciepłą, wodę i gotowanie w 250-metrowym domu przy 20oC wewnątrz
          i przy średniej temperaturze na zewnątrz przynajmniej -5oC. Pierwszy lepszy
          hydraulik popuka ci się po głowie.
          A to wszystko jeszcze przy przyjęciu sprawności kotła i instalacji na poziomie
          100% oraz wartości opałowej gazu jak na wstępie (prawdziwa według badań na
          politechnikach waha się miedzy 34 a 36 MJ/m3 gazu ziemnego.)

Możliwości są 3: albo wesoło dogrzewacie dom biogazem, albo siedzicie w
          góralskich kapciach, swetrach i czapkach z pomponem. Albo też macie
          pozalicznikowy pobór gazu:)
          Ale jeśli to wszystko, papuciu, prawda, to jesteś bliski zbudowania perpetum
          mobile i proponuję oprowadzać po domu wycieczki naukowców. Względnie kupić
          marchewkę.
          • Gość: stary Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 15:51
            oczywiście 1 kW = 1 kJ/1s
            • Gość: Krycha z Gazowni Rachunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 19:50
              Dom 100 m2 średnio ocieplony, 3 osoby,płyta grzewcza - w ubiegłym sezonie
              kuchenka gazowa, brak kominka, temperatura panująca 20 C. Rachunek Paź Listopad
              do 12 grudnia 450 zł w ubiegłym sezonie ok. 700zł. Nowy rach. przyjdzie na
              dniach podejrzewam że będzie duży bo jak każdy wie było chłodno, w tamtym roku
              było to jakieś 950 zł ale było cieplej
              • Gość: R Re: Rachunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 21:37
                1 osoba (bez gotowania obiadów).
                W weekendy kominek z rozprowadzeniem po całym domu 140m.
                Programator czasowy.
                godz. 6:00 - 9:00 temp. 19 stopni
                godz. 9:00 - 17:00 temp. 16 stopni
                godz. 17:00 - 23:00 temp. 19 stopni
                godz. 23:00 - 6:00 temp. 16 stopni

Rachunek poprzedni około 850 PLN za 2 miesiące, ale nie otrzymałem
                jeszce rachunku po ostatnich mrozach.

PS
                Nie oszczędzam, ale nie lubię gdy w pomieszczeniu jest więcej niż 19
                stopni.
          • des4 ROTFL 10.02.10, 22:10
            nie rozśmieszaj mnie kajtsusiu...

widzę ile płacę co 2 miesiące...

tobie zostawiam komputerologię i wyprowadznie wzorów, hehe...
            • des4 wybacz kajtusiu, pomyliłem się 11.02.10, 08:32
              zapłaciłem na 1090, tylko 1079, hehe...

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2155537,2,1,gaz.html
              • Gość: stary Re: ROTFL papuciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.10, 18:13
                No i czego to ma być dowód, poza twoim wszechogarniającym ten wątek buractwem?

des4 napisał:

> zapłaciłem na 1090, tylko 1079, hehe...
                • des4 Re: ROTFL papuciu 11.02.10, 20:10
                  wyprowadź nowe wzory kajtusiu, wcześniej ci wychodziło 1500 hehe...
                  • Gość: gtw stary IP: *.171.15.158.static.crowley.pl 11.02.10, 20:36
                    Gościu, najpierw oskarżasz wszystkich o jakieś chwalenie się i
                    przekłamywanie ile płacą, zasypujesz stosami cyfr, a kiedy koleś
                    przedstawia ci rachunek, z którego wynika, że płaci tyle ile mówił, ty
                    wykręcasz kota ogonem i dalej brniesz w śmieszność.

Nie kompromituj się.
                    • Gość: stary Re: stary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.10, 02:31
                      Papuć jest burak i hochsztapler i tyle - zobacz jak odpowiada od samego
                      początku - żeby chociaż jak się już tak postarał, wrzucił nie blankiet zapłaty z
                      dołu faktury tylko ten fragment, na którym jest napisane za jaki to okres. To po
                      pierwsze.

Po drugie można płacić 1000zł nawet i za dwa miesiące przy 15-stopniowych
                      mrozach nocą, mieć w domu 11oC albo mniej (a tak pewnie jest bo w innym miejscu
                      pisze że skręca termostaty, tematu grzejnika w kotłowni już nawet nie ruszam) a
                      pisać że się ma 20, ekstra piec i do tego nadymać się jakim to się nie jest
                      mądrym. Wartości podaje się z sufitu, ale takie, żeby nikt nie był w stanie
                      podanego rekordu oszczędności pobić (potem inni idą w ślady takiego buca i
                      towarzystwo zaczyna się licytować: kto ma jeszcze większy dom a płaci jeszcze
                      mniej) i wychodzą takie farmazony, że łeb zaczyna boleć. Proste wyliczenia
                      udowadniające że to wciskanie kitu olać. Pewnie papuć siedzi przy kominku i
                      tylko tam ma więcej niż 20oC jak nachucha w ręce.
                      Poza tym pytanie było o ilość gazu a nie o fakturę. Ja np. dostałem fakturę na
                      650 zł pod koniec stycznia na 230-metrowy dom i też mógłbym udawać nie wiadomo
                      kogo wklejając niekompletny blankiet zapłaty do netu. Tylko, że to było za
                      odczyt za koniec roku 2009 do 21 bodaj stycznia.
                      Faktura nie mówi nic o temperaturze panującej w domu, ani o innych źródłach
                      ciepła którymi się dom ogrzewa. Nawet na dobrą sprawę nie wiadomo czy to o dom
                      czy o np. mieszkanie z piecem dwufunkcyjnym chodzi. Papuć tylko potrafi się
                      chwalić jaki on to nie jest - normalny człowiek napisałby: dom
                      podpiwniczony/nie, powierzchnia ogrzewana tyle a tyle, posadzki piwnic/parteru
                      docieplone/nie, strop/poddasze ocieplone xx cm wełny, ściany xx cm styropianu,
                      ciepła woda dla n osób, y m3 spalonego gazu na wszystkie potrzeby od-do. Kominek
                      jest/ nie ma, używany sporadycznie, stale. W domu jest tyle to a tyle stopni
                      (tylko bez dodawania wirtualych żeby wyszło 20), kocioł taki to a taki i finał.
                      Do pisania nikt nikogo tu nie zmusza, a jak ktoś chce się koniecznie pochwalić
                      to niech przynajmniej coś napisze na temat, a nie wkleja tu linki do swoich
                      odcinków zapłaty.
                      No i to pisanie per kajtusiu do wszystkich zdradza poziom intelektualny papucia
                      - tyle.
                      • Gość: gtw nie idż w zaparte kompromitując się IP: *.pl 12.02.10, 07:46
                        Koleś przedstawił fakturę na określoną kwotę, o której mówił
                        wcześniej. Na fakturze zamazał swoje dane osobowe. Widać też na
                        niej, że dotyczy ona okresu do 2010 r. czyli w domysle przełomu
                        roku, bo jak wiadomo w Rzeszowie faktury na gaz przychodzą co dwa
                        miesiące. Czepiasz się, bo jednym kwitkiem rozłozył twoją
                        argumentację. Jeśli parę postów wyżej pisał z grubsza o miesiącach
                        grudzień 2009 i styczeń 3201, nia ma powodów aby zarzucać mu, że
                        pize nieprawdę.

Tak samo nie masz racji jeśli chodzi o "chwalenie się", bo sam w
                        swoim wspisie rozumiał przez to bajerancką izolację, superpiece itd.
                        Koleś napisał tylko o metrażu, ilości osób w domu i do czego używa
                        gazu.

tak samo jeśli chodzi o temperaturę wewnętrzną, napisał tylko ze
                        używa kominka do celów "rekreacyjnych", nie grzewczych. Oczywiście,
                        że może mieć w domu 10C, ale to są tylko twoje domniemania, niczym
                        nire uzasadnio0ne, a mało prawdopodobne jeśli się ma dzieci w domu,
                        bo o to mu chyba chodziło pisząc o 4 osobach.

Podsumowując, idziesz w zaparte nie mając ku temu żadnych podstaw,
                        tylko swoje dywagacje. Sam w domu 180m2 zapłaciłem za okres od
                        połowy listopada do połowy stycznia ok. 800 zł, za grzanie, wodę i
                        gotowanie, przy bardzo umiarkowanym używaniu kominka. Mnire też
                        zarzucisz kłamstwo?
                        • Gość: stary Re: nie idż w zaparte kompromitując się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.10, 17:06
                          Nie zamierzam dłużej dyskutować i denerwować się, ale nie jest prawdą, że

>jak wiadomo w Rzeszowie faktury na gaz przychodzą co dwa
                          > miesiące.

Zawsze na koniec roku na oddzielnej fakturze styczniowej jest zużycie od 31.12.
                          poprzedniego roku do mniej więcej 3 dekady stycznia.

> Czepiasz się, bo jednym kwitkiem rozłozył twoją
                          > argumentację.

Niczego nie rozłożył, a nonszalancko-chamski styl wypowiadania się świadczy że
                          mamy do czynienia z mało inteligentnym chełpliwym dorobkiewiczem. To także
                          (oprócz nierealnego zestawienia danych, które podał jak podał) daje powód, by
                          "zarzucać mu, że pisze nieprawdę".

Co do danych: Na samą kąpiel potrzebny jest 24 kW piec dwufunkcyjny albo kocioł
                          z zasobnikiem lub piecyk łazienkowy o podobnej mocy cieplnej. Po prostu pewne
                          rzeczy da się zweryfikować, nie ma o czym rozmawiać.
                          • des4 mylisz się 12.02.10, 19:05
                            Jest jedna faktura, a na niej rozliczenie (wskazanie licznika) za
                            okres do 31 grudnia i drugie za okres od 1 stycznia, natomiast kwota
                            do zapłacenia jest jedna, łączna. nie przypominam sobie abym
                            kiedykolwiek płacił dwie odrębne faktury za ten okres...
                            • des4 Re: mylisz się 12.02.10, 19:14
                              zresztą nawet nie jest to 31 grudnia, bo trudno aby gazownik ch[odził
                              w sylwestra i spisywał zużycie, u mnie jest to 22 grudnia...

a piec to dwufunkcyjny junkers eurostar 24 kw ...

a teraz możesz kajtusiu myśleć jak grzejąc czymś takim zapłaciłem
                              tyle ile zapłaciłem, hehe...
                              • des4 Re: mylisz się 12.02.10, 19:17
                                btw co ma "dorobkiewiczostwo" do tematu wątku??? każdy kto nie pali
                                jak ty kajtusiu oponami i plastikowymi butelkami, to "dorobkiewicz"?
                                • Gość: stary Re: mylisz się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 13:17
                                  Papuciu, dorobkiewicz to człowiek, który mówiąc najprościej nie dorósł
                                  mentalnie, intelektualnie i pod względem ogłady (jak np.ty) do bycia człowiekiem
                                  bogatym, a wszedł rozmaitymi sposobami w posiadanie majątku i udaje elitę, a
                                  słoma mu z butów wyłazi na każdym kroku i przy każdej odzywce.

PS gdybym "palił oponami i butelkami" tak jak ty to robisz w swojej stodole, to
                                  bym ci potakiwał, że zapłaciłem za gaz 1000zł za 2 miesiące ostrej zimy w
                                  250-metrowym domu.

Niestety - palę tylko gazem i w okazjonalnie w kominku, stąd płacę więcej, nie
                                  nadymam się i i nie opowiadam bzdur na forum.

Co do tematu: dom ok. 230m2 (zależy jak liczyć powierzchnię mieszkalnego
                                  poddasza) z roku 1996, temperatura w całym domu 21-22oC, w piwnicy i garażu
                                  16oC, kominek z nadmuchem i rozprowadzeniem do wszystkich pomieszczeń
                                  ogrzewanych, wystarcza do ok. +5oC, przy ostrym paleniu do 0oC, poniżej tej
                                  temperatury trzeba już włączać gaz, który używam do ogrzewania, gotowania i
                                  c.w.u., ściany styropian 10 cm, poddasze mieszkalne z oknami połaciowymi (pokój
                                  "rekreacja") z osobną łazienką, połać dachu ocieplona wełną mineralną 10cm,
                                  podpiwniczenie na 80m2, piwnica użytkowa ogrzewana (pralnia), w kotłowni
                                  grzejnika nie mam, bo w takich pomieszczeniach grzejników się nie montuje),
                                  podłoga w piwnicy niestety nieocieplona ze względu na wysoki poziom wód
                                  gruntowych (drenaż pod posadzką) i konieczność zachowania 2,2m w świetle na
                                  potrzeby urządzeń gazowych. W budynku termostaty, 24 grzejniki ogółem w
                                  pomieszczeniach, rodzina 2+1, okna nowe, opłaty tegoroczne:
                                  rachunek za gaz: wrzesień -listopad 590zł, od 27 listopada do 4 stycznia 720zł,
                                  od 5 do 23 stycznia 653 zł. Zużycie drewna (buk, grab) do kominka za sezon od 4
                                  do 6 kubików.
                                  Ścian dodatkowo nie docieplam bo dom jest mocno przeszklony i dałoby mi to
                                  oszczędności zaledwie 600-700zł za sezon. Zapotrzebowanie na ciepło na cele
                                  c.o.: szczytowe 19kW, sezonowe ok. 10kW (przy temperaturze normowej wieloletniej
                                  dla Rzeszowa w sezonie grzewczym 2,5oC)

Zeszły sezon: od 15 listopada do 12 lutego ok.1450 m3 gazu i ok. 2500zł, przy
                                  zużyciu ok. 4 kubików do kominka.

PS PGNiG szykuje kolejną podwyżkę gazu od 1 kwietnia o 10%, jeszcze nie wiadomo
                                  czy im URE zatwierdzi.
                                  • des4 Re: mylisz się 14.02.10, 16:36
                                    kiepski piec, kiepski dom...

masz problem, przepłacasz co najmniej dwukrotnie kajtusiu....

może sąsiad ci się podłaczył do licznika, hehe???
    • durny1 Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr 11.02.10, 21:15
      Ja gazem nie ogrzewam domu. Gaz mi słuzy tylko do kuchenki i do
      bojlera. W domu mieszka 2 osoby a i tak za gaz na dwa miesiace
      trzeba zapłacic około 130-140 zł
      Mnie osobiscie trudno uwierzyć, by ktos dom o powierzchni 200 metrów
      ogrzał przez dwa miesiace gazem za kwote 100 zł.
      • Gość: gtw Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: *.171.15.158.static.crowley.pl 11.02.10, 21:37
        A kto pisał o 100 zł? Podawane kwoty oscylowały w granicach nieco ponad
        1000 zł.
        • durny1 Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr 11.02.10, 22:48
          Sorki, nie wklikalo sie jeszcze jedno 0.
          1000 zł wydaje mi sie, ze to jest nierealne.
    • rraaddeekk Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr 12.02.10, 06:25
      Gaz gazem, ale elektrownia też zaszalała.
      Dostałem "domiar" do rachunku prognozowanego za prąd... około 400PLN.
      • Gość: gtw Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: 76.191.104.* 12.02.10, 07:55
        Od jesieni przeszli na faktury prognozowane, a inkasent chodzi i
        spisuje co pół roku, w następnym półroczu bedziesz dostawal faktury
        skorygowane o faktyczne skazanie z wcześniejszego półrocza.

Jak też muszę teraz płacić po ok. 500 zł co 2 miesiące.
        • Gość: R Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.10, 08:39
          Pisałem właśnie o fakturze korygującej na kwotę 400 PLN.
          Za okres sierpień-luty.
      • Gość: des4 Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: 94.42.116.* 12.02.10, 09:00
        Na jakiej wiosce mieszkasz buraku??
        W tej swojej "willi" z patyków?
        hehehehe
    • Gość: dom o pow.117m/kw Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: 94.42.116.* 12.02.10, 08:58
      Witam
      Ja nie podam dokładnych wyliczeń ale...
      dom o pow 117m kw
      3 osobowa rodzina
      płyta w kuchni gazowa/piecyk elektryczny
      21 stopni w domu
      bez palenia w kominku
      rachunki 800zł/2mc
      • Gość: XXX Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: 193.37.139.* 12.02.10, 11:02
        dom piętrowy osób 4,kuchenka gazowa i ogrzewanie wody bojlerem,faktura, co 2 mc
        od 190zł do 230zł a gdyby było jeszcze ogrzewanie gazem to głowa boli chociaż
        posiadam centralne ogrzewanie i piec nowej generacji ale i tak nie decyduję się
        na ogrzewanie gazem po przeliczeniu zużycia dobowego gazu ( niskie zużycie gazu
        według dobrego fachowca ----------10 kubików gazu na dobę 10 stopni ciepła w
        domu ------)
    • Gość: hm Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: 84.38.160.* 12.02.10, 18:22
      Gość portalu: gazobiór napisał(a):

> ponieważ jestem na etapie przymiarek pod budowę domu (ok. 160m2) chciałbym
      > wiedzieć ile realnie kosztuje ogrzewanie gazem za sezon(zakładając tylko koszt
      > użycia gazu dla c.o.).

Tutaj Ci odpowiedzą:

groups.google.pl/group/pl.rec.dom/topics?lnk=rgh
      albo tutaj:

groups.google.pl/group/pl.misc.budowanie/topics?lnk=rgh
      W drugim linku mogą Ci też doradzić z czego najlepiej budować, by koszty
      ogrzewania max obniżyć.
    • durny1 Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr 12.02.10, 19:43
      Mnie ciekawi jedno. mam centralne, które mieści około 360 litrów
      wody. Jest to centralne z końca lat 80 wiec tradycyjne żeliwne
      grzejniki. Jakbym zmodernizował centralne do dzisiajszych nowych
      technologii - tak by mieściło około powiedzmy 100-130 litrów to czy
      dużo bym zaoszczędził?

Jak do tej pory spotkałem sie z dwiema opiniami na ten temat. Jedni
      mówia, że duza ilość wody i żeliwne grzejniki dużo dłużej trzymają
      ciepło wiec nie opłaca się wymieniać grzejników żeliwnych które
      mieszcza 20 litrów wody na nowe, które mieszcza tylko 6 litrów.
      Inni mówią, że się opłaca.

Ja sam nie wiem co o tym sądzić. Nie wiem czy jest sens modernizować
      stare sprawne i nieawaryjne centralne skoro to nie przyniesie
      znaczących oszczędności.

Co o tym sądzicie?
      • Gość: gtw Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: *.171.15.158.static.crowley.pl 12.02.10, 20:15
        kilka lat temu moi rodzice mieli ten sam problem...fachowiec doradził
        aby pozostawić stare grzejniki/rury i tylko zmienić piec, jeśli dom
        jest dobrze ocieplony to powinno wystarczyć, tym bardziej, że koszty
        wymiany instalacji też trochę kosztują...
        • durny1 Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr 12.02.10, 20:59
          Właśnie, że dom nie jest ocieplony. Nam się wydaje, że taniej by
          wyszło wymienić grzejniki niż ocieplać bardzo duży dom.
      • Gość: stary Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 14:06
        durny1 napisał:

> Mnie ciekawi jedno. mam centralne, które mieści około 360 litrów
        > wody. Jest to centralne z końca lat 80 wiec tradycyjne żeliwne
        > grzejniki. Jakbym zmodernizował centralne do dzisiajszych nowych
        > technologii - tak by mieściło około powiedzmy 100-130 litrów to czy
        > dużo bym zaoszczędził?
        >

Jest taki wzór który na pewno dobrze pamiętasz, bo uczyli go już w szkole
        podstawowej na fizyce: :)
        Q=m*c*(Tz-Tp) gdzie Q to jest ilość ciepła, m - przepływ masowy czyli ilość (w
        tym wypadku) krążącej wody w zładzie w jednostce czasu, zaś c to wielkość stała
        (ciepło właściwe wody). Mniej wody w zładzie
        czyli mniejsze m powoduje przy zachowaniu ilości podawanego do instalacji ciepła
        konieczność albo zwiększenia różnicy temperatur (Tz-Tp) czyli mocniejszego
        nagrzewania wody w kotle, albo konieczność szybszego jej krążenia, stąd m.in. w
        nowych instalacjach stosuje się pompy obiegowe, podczas gdy stare były
        grawitacyjne.

Jeśli rury nie są zakamienione od środka od wysokiej temperatury wody i długiego
        używania instalacji (porównaj temperaturę na kotle i na pionach (lub przed
        grzejnikami gdy ich nie zamyka termostat) nie wymieniałbym na razie instalacji,
        tylko dobrze ocieplił otuliną rury doprowadzające do pionów, żeby nie tracić
        ciepła na podejściu do c.o..

Sąsiad ma taki sam dom jak mój, grzejniki też żeliwne, wymienił stary kocioł na
        Viessmana i dołożył pompkę obiegową, natomiast przewody i grzejniki zostawił.
        Twierdzi, ze zaoszczędził tyle ile zużywała mu świeczka (płomyk dyżurny) w
        starym kotle, tj. 400-500zł rocznie.

Generalnie co można zrobić zakładając utrzymanie tego samego komfortu wewnątrz
        to zmniejszyć zapotrzebowanie na ciepło (ocieplenie, wymiana okien) oraz
        poprawić sprawność systemu (nowy kocioł o znacznie wyższej sprawności, otulina
        przewodów). Kocioł kondensacyjny np. ma sprawność wyższą niż stare kotły z lat
        80-tych ale musisz założyć wkład kominowy ze zbiornikiem i odprowadzeniem do
        kanalizacji skroplin poniżej czopucha, no i nie będzie pracował przy przerwie w
        dopływie prądu, a takie uzależnianie się ze wszystkim od elektryki jeśli nie
        masz alternatywnego źródła ciepła w domu z oddzielnym przewodem dymowym też ma
        wady - teraz nawet nowe kominki (te z płaszczem wodnym) już mają elektroniczne
        panele sterujące i często elektryczny nadmuch pod paleniskiem.

Jeszcze jedno: jeśli przy remoncie zdecydujesz się na gazowy kocioł wiszący (a
        one są tańsze), to musisz zmienić układ na zamknięty (naczynie wzbiorcze otwarte
        musisz wymienić na przeponowe + odpowietrzniki na górze na końcach pionów) bo
        inaczej kocioł nie będzie chciał pracować (za niskie ciśnienie). Przy włączeniu
        w taki układ np. kominka z płaszczem wodnym zawsze jest dużo przeróbek i
        potrzeba dodatkowych zabezpieczeń przed nadmiernym wzrostem ciśnienia.

Grzejniki żeliwne może są mniej estetyczne ale ich trwałość i odporność na
        wzrost ciśnienia w instalacji wielokrotnie wyższa.
    • tkr1953 Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr 12.02.10, 20:41
      Po raz kolejny okazuje się ze na żaden temat nie można normalnie podyskutować, ale żeby włożyć kij w mrowisko
      dom 125 metrów, dwie - trzy osoby różnie bywa, kuchenka gazowa używana, ciepła woda użytkowa, kocioł Vaillant,20 stopni w domu
      ostatni rachunek za gaz z odczytem 748zł

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2157102,2,1,IMG-3305-Medium.html
      • des4 Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr 14.02.10, 16:37
        stary ci powie, że to niemożliwe...
        • Gość: stary Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.10, 17:32
          des4 napisał:

> stary ci powie, że to niemożliwe...

Możliwe, możliwe, papuciu - dom tkr-a jak pisze to 125m2 - podobno połowa
          twojego, a jego opłaty to jakieś 70% twoich i mniej więcej połowa moich.
          Jemu też napiszesz, że ktoś mu się podpiął do licznika, że ma kiepski dom i
          kiepski kocioł? Papuciu, daj sobie już spokój z tym szczekaniem, bo piana ci z
          pyska leci i coraz bardziej żałosny się robisz. Naprawdę jesteś na tak opłakanym
          poziomie czy tylko udajesz idiotę?
    • Gość: nei gaz a wegiel Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 08:36
      Hej
      Dom ocieplony - 120m2.
      Temp - 22-23 stopnie - ( nocami spada do 20 ).

Kocioł "na wszystko" - palę węglem - poszło mi 2 tony węgla - i ok. kubik odpadów budowlanych drzewa.
      Zaczalem grzac na poczatku pazdziernika ( 14.X spadł snieg :)

4 mies - 1500 zl - czyli na miesiac wychodzi 350 zl + min 2-3 wizyty przy piecu na dzień - no ale co kto lubi :)
      • Gość: Motto Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: *.ostnet.pl 23.02.10, 10:19
        teraz moge podac dokładne dane, ostatni rachunek za okres 2-ch m-cy
        (od 1.12.09 do 1.02.10)to 1044zł, dom wolnostojacy ok 230 m2,
        ocieplony 10cm wełną miner. dwufunkcyjny piec kondenscyjny 21kW,
        temperatura w 90% budynku to 20-21st, za poprzednie 2 m-ce 550zł co
        daje mniej niz 1600zł za dotychczasowy sezon grzewczy a wiec chyba
        nie tak zle co..............................?
        • Gość: Motto Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: *.ostnet.pl 23.02.10, 20:41
          i jak, duzo to czy malo?
          • Gość: R Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.10, 22:38
            Dzisiaj otrzymałem rachunek z odczytem rzeczywistym za okres
            31.12.2009 - 10.02.2010.
            Zużycie: 297 m gazu
          • Gość: Ewa Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.10, 23:03
            zaraz odezwie sie tu taki jeden spec od wyliczeń, który napisze ci,
            ze fantazjujesz...albo siedzisz okutany w cztery kołdry i zębami
            zgrzytasz z zimna. Jakbyś napisał, że dostałes fakture na 3000 zł,
            to moze by uwierzył a tak nie ma bata, pobudowali dorobkiewicze
            chałupy po 200m z hakiem a na ogrzewanie ich nie stac -:))))))))))

PS. wg. mnie to całkiem przyzwoity rachunek ( o ile jakikolwiek
            rachunek mozna nazwac przyzwoitym PPPP)
            • Gość: Motto Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: *.ostnet.pl 23.02.10, 23:35
              pomimo ok 10% podwyzki gazu w stosunku do ubieglego roku i o wiele
              surowszej zimy koszty ogrzewania za porownywalny okres z
              poprzedniego sezonu praktycznie sa takie same(+/-100zł)
              • Gość: Ewa Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.10, 23:40
                no u mnie jest ciut więcej, jedyny rachunek jaki miałam powyzej 1000
                zł wcześniej to chyba sprzed trzech lat, ale wtedy to ze dwa
                tygodnie albu dłuzej trzymały ponad dwudziestostopniowe mrozy, w tym
                roku tak długo tak zimno nie było.
                • Gość: Motto Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: *.ostnet.pl 24.02.10, 09:32
                  czyli nie powinno byc powodów do narzekania i ogrzewanie gazem wcale
                  nie jest kosztowniejsze od np. weglowego
                  • Gość: Ewa Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 09:39
                    pewnie pare stówek drozsze, ale komfort nieporównywalny. Dla
                    porównania dostałam dzisiaj rachunek za chałupe na wsi. Dom nowy,
                    ocieplony 15 cm, okna 5-cio komorowe, powierzchnia ok.120m2.
                    Temperatura 12 stopni, rachunek za ogrzewanie za TRZY miesiace 680
                    złotych.
                    • Gość: Motto Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: *.ostnet.pl 24.02.10, 10:41
                      trzeba podkreslic ze rachunek za gaz to nie tylko ogrzewanie ale i
                      ciepla woda(2 łazienki, mycie naczyń, pranie)
                      • radoslaw.kycia Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr 24.02.10, 14:32
                        Pranie nie wpływa na zużycie gazu, bo pralka pobiera zimną wodę i
                        podgrzewa przy użyciu prądu.
                        Mycie naczyń analogicznie, bo zmywarka także podgrzewa wodę.

Stąd moje duże rachunki za prąd w porównaniu z gazem.
                        • Gość: Ewa Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 15:15
                          dokładnie... ilośc łazienek tez wpływu nie ma, rzczej ilośc osób w
                          domu. Istotne jest tez czy korzysta sie z prysznica czy z wanny.
          • Gość: stary Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.10, 17:15
            Gość portalu: Motto napisał(a):

> i jak, duzo to czy malo?

Malo, nierelanie malo :)
    • Gość: e Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: *.xdsl.centertel.pl 25.02.10, 10:14
      Jak chcesz ogrzewać dom gazem a nie jesteś złodziejem to lepiej już
      sobie kup sznur i poszukaj na wszelki wypadek solidnej gałęzi.
      • Gość: Motto Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: *.ostnet.pl 26.02.10, 07:39
        wg. twojej teorii, wszyscy ogrzewajacy gazem to zlodzieje lub ci
        ktorzy niedlugo(po sezonie grzewczym) zadyndaja na galezi.........
    • Gość: kawka Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr IP: 91.150.178.* 26.02.10, 18:21
      dzisiaj dostaliśmy fakturę 718 zł za 2 ostatnie m-ce (dom nowy, ocieplony, 125
      m2, kominek odpalany średnio 2, góra 3 razy w tygodniu, 3-osobowa rodzina,
      gotujemy niewiele, na codzień temp. w domu 20 st)
      • gringo68 Re: Ile Wam pociągnęło gazu na ogrzewanie w te mr 26.02.10, 21:14
        1000 zł bez kilku groszy od połowy grudnia do 22 lutego. Dom 230 m2 w
        tym ogrzewany garaż - c.o, gorąca woda, gotowanie. 4 osoby. Kominek
        palony praktycznie tylko w weekendy w celach wyłącznie rekreacyjno-
        nastrojowych ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka