Dodaj do ulubionych

Cięcia kursów i załogi w rzeszowskim MPK

IP: *.wsiz.rzeszow.pl 24.04.10, 13:32
www.tvnwarszawa.pl/-
1,1653149,0,,kolorowe_mapki_pomoga__zdazyc_na_kawe_i_obiad,wiadomosc.

html

Po pierwsze miasto nie zachęca do korzystania z komunikacji
publicznej. Np w Warszawie bilet miesięczny na Metro i busy kosztuje
ok 80 PLN w Rzeszowie 110 PLN. Autobusy jeżdżą jak na wsi co 20
minut tylko koło 0 co pietnaście a powinno co 8 min. 17nastka z
pobitna jedzie na około 15 minut do centrum na nogach z pobitna
idzie
się 15 min ... i wiele innych przykładów. Jak dla mnie komunikacja
publiczna w Rzeszowie nie istnieje, nie da sie nią sprawnie
poruszać.
Na początku jak to zamieszkałem to próbowałem ale w końcu kupiłem
samochód ... Żaden autobus nie łączy nowych dzielnic, załęża i
budziwoja, słociny i przybyszówki, (Tyczyna z Trzebowniskem -
rzeszów
to nie tylko miasto to też okolice, jak ktoś nie jest stąd to od
razu
widzi takie przywary i straszne komunikacyjne zacofanie,,, niestety
Obserwuj wątek
    • Gość: hehe Re: Cięcia kursów i załogi w rzeszowskim MPK IP: *.rzeszow.mm.pl 24.04.10, 14:35
      a co to za porównanie rzeszowa do warszawy ,jak niepasi to wyjazd spowrotem do
      warszawki
      • Gość: Cnota Re: Cięcia kursów i załogi w rzeszowskim MPK IP: 85.222.87.* 24.04.10, 14:48
        Prawdziwa cnota krytyki się nie boi. :)))
        Prawda niestety jest okrutna - komunikacja w Rzeszowie prawie nie istnieje. Jest
        fatalna.
        • Gość: Cnota Re: Cięcia kursów i załogi w rzeszowskim MPK IP: 85.222.87.* 24.04.10, 14:52
          Bilet miesięczny w Warszawie na komunikacje miejską (metro, autobusy, tramwaje
          oraz kolej w obrębie miasta) kosztuje dokładnie 76 zł i nazywa się go kartą
          miejską. Można jeszcze koszty obniżyć doładowując kartę miejską na trzy miesiące
          za kwotę 196 zł. W porównaniu do Warszawy to w tym zakresie Rzeszów jest bardzo
          drogi i oferuje słabą jakość.
          • Gość: Głos rozpaczy Re: Cięcia kursów i załogi w rzeszowskim MPK IP: 82.160.117.* 24.04.10, 15:04
            Widzę że monopolistyczne MPK dalej robi co mu się podoba,
            pomyśle o MKSie wróć!
            Przy małej ilości kursów, oni jeszcze je obcinają, to gra przeciw
            zasadom rynku. Z całego serca życze MPK i całej jego załodze jak
            najszybszej upadłości.
            Ku naszego dobra, dobra pasażerów.
        • Gość: igloopol Re: Cięcia kursów i załogi w rzeszowskim MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.10, 19:57
          Dobrze powiedziane - na rozkłady nalezy patrzeć z przymrózeniem oka.
          nawet w niedziele potrafią sie spóźnic 15 minut.
          • Gość: gosia Re: Cięcia kursów i załogi w rzeszowskim MPK IP: *.ostnet.pl 24.04.10, 21:42
            rozkład rozkładem ale czy Ty jesteś kierowcą,bo wydaje mi się że "niedzielnym"
            zamień się z kierowcą autobusu i spróbuj w godzinach szczytu utrzymać czas wg
            rozkładu.Jak się obserwuje zachowanie większości kierowców to się krew leje,stoi
            na światłach i patrzy jak szpak w ... i nie wie że jak zielone to trzeba jechać
            z jajami a nie szukać jedynki.A za takim stoi autobus i nabiera opóźnienia
            ,teraz wystarczy policzyć ilu na trasie autobusu jest takich przypadków i wynik
            sam wychodzi.
            • Gość: witek Re: Cięcia kursów i załogi w rzeszowskim MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.10, 09:49
              MPK się spóżnia wina urzędników miasta bo ruch tranzytowy nie wyprowadziła
              obwodnicami, bo ich nie ma. MPK nie czeka na biegnących do autobusów pasażerów,
              to tez wina urzędników miejskich.Miasto jest tez winne,że połączyło spółki
              miejskie w jeden podmiot gospodarczy i nie wiadomo gdzie kto zarabia a kto
              traci.Już dawno trzeba było doprowadzić do podzieliło MPK na dwie spółki-
              przewozy miejskie i przewozy podmiejskie a wszystko na własnym rozliczeniu.Jak
              wzrosną ceny paliw, to spółce MPK grozi upadłość, bo przy mniejszej ilości
              kursów rentowność będzie mniejsza.
    • Gość: PPP Cięcia kursów i załogi w rzeszowskim MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.10, 11:53
      Spóźnienia są w godzinach szczytu normalne i trzeba sie z nimi liczyć i cięzko je zniwelować. Moja narzeczona miała w sobota taką przypadłość, że autobus na 3 przystanku od poczatkowego, przyjechał 15 minut wczesniej :), ona zdazyla a co z ludzmi ktorzy przyszli planowo i sie nie doczekali a nastepny za godzine.

To co mnie najbardziej wkurza w rzeszowskim MPK to jazda stadami. Bo jak nie ma autobusu to żadnego, choć daną trasą ich jezdzi kilka, a jak juz jadą to wszystkie w przeciagu 10-15 minut, a potem długo długo nic...

Zauwazylem tez, ze autobusy maja drogi i trasy ktore sie powielaja, np. nie ma takiej linii, ktora z marszałkowskiej skręcałaby w prawo i np. jechała "obwodnicą" na ul.Przemyslową. Wszystkie skrecają w lewo albo jadą prosto, a ludzie musza przechodzic na przystanki.

A rano multum ludzi dojezdza z obszarów podmiejskich i pracuje na Przemysłowej i musi jechac 2,3 autobusami, albo kombinowac w inny sposob.

Wracając do MKSu, nie ma sie czym chwalić p.Poręba ze macie juz rozklad, bo zerzneliscie go z MPK, a dobry to on nie jest. Warto ludzi zapytac, jakich polaczen brakuje i jakie linie i trasy by sie przydaly, bo to im ma sluzyc, i oni beda z nich korzystac!!!

Jest okazja nie tylko poprawic jakosc uslug, ale tez dopasowac je do potrzeb uzytkowników, a to na pewno zwiekszy dochody spólki i i ludzie i pracownicy beda zadowoleni.

WARTO SIE NAD TYM ZASTANOWIC!!!

Pozdrawiam :)
      • Gość: luki Re: Cięcia kursów i załogi w rzeszowskim MPK IP: *.rzeszow.mm.pl 26.04.10, 09:53
        co do powielania sie tras i jazdy o tych samych godzinach autobusów to standard
        w tej firmie i co lepsze za cholere nieidzie tego zmienic wielu kierowców zwraca
        czesto uwage na ta niedogodnośc bo bezsensu jest jechac np. jeden za drugim i
        tak w 1 full ludzi a 2 jedzie pusto mimo i jadą czesc trasy w ta sama strone
        linia 2 i 14,tosamo tyczy sie np. 7 i 27 gdzie autobusy spotykają sie np. jadąc
        od głogową w zaczerniu i do rzeszowa jada razem a potem przerwa i niema czym
        dojechac totalny bezsens mimo zwarcania uwagi do zarzadu planujących jest to
        niewykonalne:/i tak jest z wieksząscią lini nawet i miejskich 17 i 19 albo 17 i
        34 można by tak wymieniać w nieskończoność.O połączeniu np.marszałkowska
        -krakowska już dawni sie pisze i jak gorchem o sciane,rozkłady są z epoki
        kamienia łupanego są tylko daty dopisywane a czas przejazdu zostaje z roku 1992
        gdzie natężenie ruchu się bardzo nasiliło,po zatym czas wyrównawczy na końcowych
        przystankach w najwiekszy ruch jest około 5-7 minut co by ciągłość zachować
        ,wiec te 5 minut to w korku ucieka jużna samym starcie a gdzie to potem
        nadrobić??jak sie juz na 1 przystanek przyjeżdza opóźnionym??można by pisac i
        pisac ...szkoda słów połowa jak nie wiekszośc ludzi którzy planują czas
        przejazdu lub trasy powinno się zmienic i to jak naszybciej
      • Gość: etui Re: Cięcia kursów i załogi w rzeszowskim MPK IP: *.access.telenet.be 26.04.10, 09:58
        Taaaa...tylko ze przypadlosc, to cos w rodzaju choroby jest.....
    • Gość: best102 Nowe trasy!!?? IP: 79.139.89.* 25.04.10, 12:18
      Co z nowymi trasami MPK? Np.ze Zwięczycy w stronę miasta wszystkie linie
      jeżdżą przez ul.Dąbrowskiego.Przecież można jedną linię skierować w
      al.Powst.Warszawy,Tesco,Leclerc,al.Rejtana,dworzec PKP?? Czy to jest takie
      trudne do realizacji? Wiele osób pracuje w WSK od strony ul.Hetmańskiej,także
      w hipermarketach itp.itd.Jak na razie każdy musi się przesiadać albo pomykać
      na butach w te rejony.Temat był już tutaj poruszany nie raz!Panie
      prezesie,proszę wreszcie się obudzić,potrząsnąć głową i zmienić okulary;]Czekamy!!
      • Gość: Prezes Re: Nowe trasy!!?? IP: *.171.192.99.static.crowley.pl 26.04.10, 09:03
        ...CZEKAJCIE
    • Gość: romcio Prośba do MPK IP: *.ostnet.pl 25.04.10, 12:31
      Jeśli chcecie mieć dobą i rentowną linie to zacznijcie wreszcie
      jeżdzić do Tyczyna /nawet bez ulg jak do Boguchwały/ a nie
      zatrzymywać linię nr 8 na rogatkach.
      Nie wszyscy chcą jezdzić prywatnym 126 który zmonopolizował ta trasę
      nie wiedzieć czemu. / ????/
      • Gość: PPP Re: Prośba do MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.10, 12:46
        Dziwie sie ze na trasie Rzeszow - Lancut jest klikunastu przewoznikow i nikt im do interesu nie doplaca, a im sie to oplaca. Bo maja czeste kursy i konkurencyjne ceny. A takie MPK nie potrafi zarobic na podmiejskich kursach - patrzcie i uczcie sie od innych.

Pozdrawiam :)
        • Gość: pniok Re: Prośba do MPK IP: 89.230.90.* 25.04.10, 13:13
          Nie ma się czemu dziwić, że MPK się nie opłaca... Rozbudowana
          administracja i nawet sama Rada Nadzorcza, która zbiera się raz na
          miesiąc i dostają po kilka tysięcy zł. Ot i cała tajemnica.
          • Gość: kyszks Re: Prośba do MPK IP: *.19.165.1.osk.enformatic.pl 25.04.10, 18:56
            Czytając ten temat aż mnie roztrzęsło ; ). Jestem stałym klientem MPK i
            obserwując co się dzieje po prostu załamuje ręce.

1. liczba linii, ich układ jest tragiczna. Niektóre dzielnice nie posiadają w
            ogóle połączenia, trzeba się przesiadać.
            2. do porannych autobusów kursujących na linii pobitno - centrum włodarze MPK
            powinni zatrudnić dodatkowych pracowników z ubijaczkami do upychania pasażerów,
            co z tego że autobus się zatrzymuje jak nie można do niego wsiąść a jeśli się
            już zaryzykuje to istnieje zagrożenie życia - albo zmiażdżenia albo uduszenia.
            3. Nasze miasto ma bardzo wielu studentów, którzy jak wiadomo lubią czasem wyjść
            do centrum na imprezę. Późny powrót wiąże się z koniecznością powrotu taksówką,
            bo nasza nocna komunikacja nie istnieje! 2 autobusy nocne to jakiś żart. Chyba
            lobby taksówkarskie płaci zarządcom MPK żeby nie zmieniać obecnego stanu rzeczy.
            4. Jak ktoś już wcześniej wspomniał autobusy przyjeżdżają falowo - zdarza się,
            że jak już jadą to po kilka i nie mieszczą się w zatoczce (tworząc korki w
            oczekiwaniu na zwolnienie się miejsca) a potem przez kilkadziesiąt minut - nic.

Na całe szczęście powstają prywatni przewoźnicy - którym nasze kochane MPK nie
            pozwala na wywieszanie rozkładów jazdy na przystankach. Pomimo tego, że mam
            bilet semestralny czasem coraz częściej wybieram prywatnego przewoźnika bo
            jeździ w lepszych godzinach.
            Nie powstają nowe linie a stare sa likwidowane i skracane, to chyba jakiś
            straszny żart....
            Wyjeżdzając do innego miasta nie mogę się otrząsnąć z szoku jak bardzo
            rozbudowana jest tam linia autobusowa, autobusy częste, czyste, można w środku w
            automacie kupić bilet - u nas wiąże się to z sapaniem obrażonego na cały świat
            kierowcy i irytacja pasażerów (chociaż czasem w cale im się nie dziwie).
            Dodatkowo fajny pomysł ale totalnie źle zrealizowany - z liniami dowożącymi
            ludzi do dużych marketów. Co z tego, że są i można nimi jechać za darmo po
            okazaniu paragonu skoro jeśli chce się skorzystać z tej linii nie będąc klientem
            trzeba zapłacić pełny bilet bez ulg studenckich czy uczniowskich. Gdzie tu
            korzyść dla pasażerów? chyba tylko łapówka dla zarządców MPK....
            • Gość: . Re: Prośba do MPK IP: *.rzeszow.mm.pl 25.04.10, 19:55
              BRAK POŁĄCZENIA NP. WYSPIAŃSKIEGO-STADION i DĄBROWSKIEGO-DOM KULTURY.
              wystarczy tylko zmodyfikować fragment trasy 34 z
              hetmańskiej-w.pola-dąbrowskiego-powstańców i dalej trasą bez zmian. Nie pomija
              się żadnego dotychczasowego przystanku. Z powrotem to samo (jedyna zmiana to
              zatrzymanie się przy shellu a nie stali)

Na sugestie wpisane na www.mpk.rzeszow.pl MPK NIESTETY nie reaguje.

• Gość: ex Re: Prośba do MPK IP: 193.37.139.* 26.04.10, 14:54
                MPK na nic nie reaguje.Ja korzystam z linii podmiejskiej to jest już
                horror.Pracę zaczynam o godz.8 kończę o 16.Do przystanku "mojej"linii muszę
                dojechać inną linią i tu zaczyna się problem. godz. odjazdu 16.20 oczywiście nie
                zdążę a następny kurs 17.40.Był wcześniej kurs o godz.17 ale
                zawiesili..Interwencje nie pomogły chociaż były od wielu pasażerów.Tak wygląda
                między innymi troska o pasażerów.
                • Gość: z Re: Prośba do MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 13:48
                  No i Szanowni Związkowcy z MPK doigraliście się. A może by tak
                  strajk ogłosić, tak często szermowaliście nim w latach ubiegłych...
                  nosił wilk razy kilka ponieśli i wilka.. przysłowia sa mądrością
                  narodów...
    • Gość: x Cięcia kursów i załogi w rzeszowskim MPK IP: *.rzeszow.vectranet.pl 01.06.10, 14:36
      Ludzie jechałem dziś MPK linią 18 to co zaobserwowałem to poprosu
      szok!!!
      Czekałem na autobus przyjechał o godzinie 10:40 załadowany
      pasażerami po brzegi oczywiście się nie załapałem na kurs, następny
      autobus linii 18 przyjechał pięć minut po poprzednim oczywiście dla
      odmiany z dwoma osobami ja byłem trzeci. Nie ma czemu sie dziwić
      jak przyjeżdża wcześniejszy kurs tej samej linii i zabiera
      wszystkich pasażerów.
      Najlepiej mi się śmiać chaciało gdy
      wysiadałem na przeciwko Komsariatu Policji (B.IV), gdzie za moim
      autobusem którym jechałem zatrzymał się nastąpny autobus oczywiście
      linii 18.