Dodaj do ulubionych

problemy z nadajnikiem?

IP: *.krak.tke.pl 28.05.10, 21:43
Od kilku dniu zauważam, że na Krakowskiej Płd. występują problemy z zasięgiem
w sieci Era. Trudno się połączyć za pierwszym razem, czasem otrzymuje
informację, że abonent jest czasowo niedostępny, bywa też, ze wskaźnik na
wyświetlaczy wskazuje brak zasięgu. I to w miejscach, w których jeszcze
tydzień, dwa temu wszystko było OK. Ktoś ma podobne obserwacje?
Obserwuj wątek
    • Gość: jagienka Re: problemy z nadajnikiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.10, 21:50
      Mam podobne ale z innej części miasta... Wiele osób nie może się do
      mnie dodzwonić. Ja nie mam sygnału, że ktoś telefonuje a za chwilę
      dostaję smsa, że mam nieodebrane połączenie... Nie mogę tego
      zroumieć. Zauważam także nagłe braki zasięgu. Myślałam, że tylko ja
      mam ten problem i może to wina aparatu. W Erze jestem od niedawna i
      jak widzę, nie jestem odosobniona... Tylko nie bardzo wiem co z tym
      zrobić...

Pozdrawiam!
      • Gość: ERA Re: problemy z nadajnikiem? IP: *.krak.tke.pl 28.05.10, 22:28
        OK. To jest nas dwóch - Zbyszko i Jagienka. Jeśli pojawi się jeszcze jakiś Maćko
        to będzie można przyjąć, że to nie wina aparatów tylko nadajnika... A więc...
        Ktoś jeszcze ma podobne obserwacje...?
        • Gość: jagienka Re: problemy z nadajnikiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.10, 22:39
          Jeśli już to jest nas DWOJE... A tak wpadając w żartobliwy ton, to
          uważajmy, co by nas na pole grunwaldzkie nie wywiodło... Bo tam
          jeno te dwa nagie miecze zostaną się nam w dłonich [czyli telefony
          bez zasięgu... :)]

A tak serio: problem jest denerwujący... Zmieniłam sieć bo w
          poprzedniej "darli ze mnie skórę", ale zasięg miałam nawet w
          przysłowiowej ziemance 3 m pod powierzchnią... Tutaj mam taniej lecz
          co z tego jak dzwonić i rozmawiać mogę tylko w "wybranych"
          miejscach...

Pozdrawiam :)
          • Gość: abc Re: problemy z nadajnikiem? IP: *.tvkdiana.pl 28.05.10, 22:41
            A jaką miałaś sieć poprzednio?
            • Gość: jagienka Re: problemy z nadajnikiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.10, 22:49
              Przez 8 lat byłam w Plusie... Ale robili mnie troszkę w konia...
              Obiecywali różne nazwijmy to profity, ale żaden jakoś nigdy nie
              doszedł do skutku... Gdy się delikatnie upominałam to zawsze coś tam
              nakręcili... Cierpliwie trwałam aż przestałam być wyrozumiała dla
              operatora... :) No i zmieniłam za radą znajomych na Erę [pewnie
              dlatego, że wiele z osób, z którymi mam konatakt jest właśnie w tej
              sieci]. Ale widocznie nigdzie nie jest idealnie... :)

Pozdrawiam!
          • Gość: ERA Re: problemy z nadajnikiem? IP: *.krak.tke.pl 28.05.10, 22:52
            Gość portalu: jagienka napisał(a):
            > Jeśli już to jest nas DWOJE...

No tak, słusznie... Powinno być Zbyszka i Jagienek. Czyli, jakby nie patrzył -
            DWOJE :P
            Ja w Erze jestem już dziesiąty rok i jak do tej pory takich problemów nie
            miałem. Ale ostatnio ten operator wyraźnie zaniża poziom (nie tylko w kwestii
            zasięgu zresztą)...
            • Gość: jagienka Re: problemy z nadajnikiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.10, 22:59
              Nie wiem jak było dawniej ale ja na dzień dobry zderzyłam się z
              problemem dotyczącym rachunków... Jestem zwolennikiem [wolno mi! :)]
              tradycyjnego ich opłacania.. No i tu jest mały figielek. Otóż nie
              dostaję ich na czas... Zgłaszałam to już kilka razy i tylko w
              miesiącu następującym po mojej skardze jest dobrze, a potem polka
              zaczyna się od nowa... Pani z obsługi klienta namawia mnie na
              polecenie zapłaty, ale ja nie chcę i już! W końcu podpsując umowę
              nie dostrzegłam klauzuli, że zobowiązuję się płacić tylko drogą
              elektroniczną... Tak więc masz rację, że nie tylko z zasięgiem jest
              coś nie tak...

Pozdrawiam!
              • Gość: ERA Re: problemy z nadajnikiem? IP: *.krak.tke.pl 28.05.10, 23:09
                No tu się nie mogę zgodzić. Akurat w kwestii rachunków są dość skrupulatni.
                Przez te dziesięć lat rachunki nie przychodziły do mnie może... ze trzy, cztery
                razy (zwykle był to ten pierwszy w danym roku rachunek) ale po moim telefonie w
                tej sprawie szybciutko przysyłali duplikat.
                • Gość: jagienka Re: problemy z nadajnikiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.10, 23:18
                  No to może masz lepsze traktowanie jako "stary klient". Ja nie
                  dostałam duplikatów, tylko pani miłym głosem powiedziała, że musze
                  przyjść do ich salonu i wydrukują mi kopię... Śmiechu warte... Nie
                  mam czasu na takie wycieczki... Lecz zniecierpliwiona niedbalstwem
                  operatora byłam w ostanim miesiącu z lekką pretensją... Pani bardzo
                  przepraszała, znów odnotowała moją uwagę i obiecała że to się
                  zmieni... Czekam więc i ocenię w czerwcu...

Pozdrawiam!
              • Gość: Macko Re: problemy z nadajnikiem? IP: *.dowco.com 28.05.10, 23:11
                Zgadzam sie. Do chuja z takymi telefonami. Jagienka, daj mi swoj
                numer to se pogadamy. Mam fajne kasety - moze wspolny wieczor przy
                muzyce?
                • Gość: jagienka do Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.10, 23:20
                  Maćku drogi... Podejrzewam, że muzyka w jakiej Ty gustujesz zupełnie
                  nie idze w parze z moimi zainteresowaniami... Tak więc dziękuję za
                  ofertę ale nie skorzystam... :) A i wieczory na najbliższe pięć lat
                  mam już zajęte... :))

Pozdrawiam!
                  • Gość: Macko Re: do Maćka IP: *.dowco.com 28.05.10, 23:24
                    Macko,

Daj sie namowic. Pokaze ci porzadny telefon z dzipi-esem (o ile
                    wiesz co to jest). Spoko satelitarka a nie jakas tandeta.
                    • Gość: jagienka Re: do Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.10, 23:33
                      Przyjacielu... Minęła już epoka, gdy się kobietę podrywało na
                      różne "gadżety"... :) Tak więc telefon z jak to napisałeś "dzipi-
                      esem" nie robi na mnie najmniejszego wrażenia... I tak na
                      marginesie: mnie takowe ustrojstwo nie jest potrzebne bo i bez tego
                      trafiam tam gdzie chcę lub... do kogo chcę... :) Ale to ja sama
                      sobie wybieram "obiekt"... :D

Pozdrawiam na dobranoc!
    • Gość: hmm Re: problemy z nadajnikiem? IP: *.rzeszow.vectranet.pl 29.05.10, 09:43
      Melduję ze śródmieścia, że moc sygnału spadła wczoraj prawie o połowę. Dziś jest
      poprawa.
    • Gość: abc Plus najlepszy IP: *.tvkdiana.pl 29.05.10, 14:56
      Urząd Komunikacji Elektronicznej przeprowadził analizę sieci komórkowych w
      Polsce. Dzięki niej możemy się dowiedzieć, który operator ma najwięcej udanych
      połączeń, a który sprawia największe problemy.
      Badanie prowadzono od 1 lutego do 26 marca 2010 r. na terenie miast wojewódzkich
      w sieciach komórkowych pracujących w standardzie GSM900/1800 i UMTS operatorów:
      Polkomtel (operator sieci Plus), Polska Telefonia Cyfrowa (operator sieci Era),
      Polska Telefonia komórkowa Centertel (Orange) i P4 (operator sieci Play).
      Przedmiotem badania były między innymi poziom odebranych sygnałów, poziom
      realizacji połączeń pod kątem blokowania i przerywania połączeń i badanie
      jakości transmisji mowy. Telefony pracowały w trybie automatycznego wyboru sieci
      GSM900/1800 lub UMTS. Zestawiane połączenia trwały 60 s i polegały na wykonaniu
      połączeń telefonicznych do serwera podłączonego do linii ISDN w sieci lokalnego
      operatora telekomunikacyjnego, na którym były odtwarzane frazy głosowe i po
      przesłaniu przez sieć GSM900/1800 lub UMTS porównywane ze wzorcem.

Wykonując badania przebyto 4617 km na terenie miast i przeprowadzono łącznie 182
      godziny pomiarów. Przeprowadzone pomiary i badania sieci GSM900/1800 i UMTS we
      wszystkich badanych miastach pokazały, że operatorzy wszystkich sieci dysponują
      dobrym zasięgiem na terenie miast gdzie dominującym standardem jest UMTS -
      prawie 90 proc.

Wykonując połączenia w sieciach komórkowych na terenie miast przeprowadzono
      statystykę blokowanych i przerwanych połączeń w stosunku do udanych połączeń.
      Zaobserwowano blokowanie połączeń u wszystkich operatorów. Najwyższe wartości
      zarejestrowano w sieci operatora Era i Play, w których około 1,9 proc.
      zestawianych połączeń nie doszło do skutku. Sieć operatora Orange pod tym
      względem zanotowała ok. 1,6 proc. zablokowanych połączeń, a Plus na poziomie 0,9
      proc. Największą liczbę zablokowanych połączeń zanotował operator sieci Play w
      Zielonej Górze, gdzie ponad 10 proc. rozmów nie zostało zrealizowanych, co
      świadczyć może o poważnej awarii w sieci operatora lub wyczerpaniu pojemności sieci.
      Rozmiar tekstu: A A A
      Która sieć ma najlepszy sygnał
      Piątek, 28 maja (08:07)
      Urząd Komunikacji Elektronicznej przeprowadził analizę sieci komórkowych w
      Polsce. Dzięki niej możemy się dowiedzieć, który operator ma najwięcej udanych
      połączeń, a który sprawia największe problemy.
      Która sieć - według badań UKE - ma odrobinę technicznej przewagi nad innymi?
      fot. Dawson Toth
      Która sieć - według badań UKE - ma odrobinę technicznej przewagi nad innymi?
      fot. Dawson Toth /stock.xchng

Badanie prowadzono od 1 lutego do 26 marca 2010 r. na terenie miast wojewódzkich
      w sieciach komórkowych pracujących w standardzie GSM900/1800 i UMTS operatorów:
      Polkomtel (operator sieci Plus), Polska Telefonia Cyfrowa (operator sieci Era),
      Polska Telefonia komórkowa Centertel (Orange) i P4 (operator sieci Play).

*
      Najmniej lubiany operator

Sieć Orange jest najmniej lubianym operatorem komórkowym, a najbardziej
      ceniony jest Plus - wynika z pierwszego sondażu magazynu Trade Marketer, którego
      celem było określenie najmniej lubianego operatora telefonii komórkowej. więcej »

Przedmiotem badania były między innymi poziom odebranych sygnałów, poziom
      realizacji połączeń pod kątem blokowania i przerywania połączeń i badanie
      jakości transmisji mowy. Telefony pracowały w trybie automatycznego wyboru sieci
      GSM900/1800 lub UMTS. Zestawiane połączenia trwały 60 s i polegały na wykonaniu
      połączeń telefonicznych do serwera podłączonego do linii ISDN w sieci lokalnego
      operatora telekomunikacyjnego, na którym były odtwarzane frazy głosowe i po
      przesłaniu przez sieć GSM900/1800 lub UMTS porównywane ze wzorcem.

Wykonując badania przebyto 4617 km na terenie miast i przeprowadzono łącznie 182
      godziny pomiarów. Przeprowadzone pomiary i badania sieci GSM900/1800 i UMTS we
      wszystkich badanych miastach pokazały, że operatorzy wszystkich sieci dysponują
      dobrym zasięgiem na terenie miast gdzie dominującym standardem jest UMTS -
      prawie 90 proc.

Wykonując połączenia w sieciach komórkowych na terenie miast przeprowadzono
      statystykę blokowanych i przerwanych połączeń w stosunku do udanych połączeń.
      Zaobserwowano blokowanie połączeń u wszystkich operatorów. Najwyższe wartości
      zarejestrowano w sieci operatora Era i Play, w których około 1,9 proc.
      zestawianych połączeń nie doszło do skutku. Sieć operatora Orange pod tym
      względem zanotowała ok. 1,6 proc. zablokowanych połączeń, a Plus na poziomie 0,9
      proc. Największą liczbę zablokowanych połączeń zanotował operator sieci Play w
      Zielonej Górze, gdzie ponad 10 proc. rozmów nie zostało zrealizowanych, co
      świadczyć może o poważnej awarii w sieci operatora lub wyczerpaniu pojemności sieci.

nt.interia.pl/telekomunikacja/wiadomosci/news/ktora-siec-ma-najlepszy-sygnal,1484681
      • Gość: hmm Re: Plus najlepszy IP: *.rzeszow.vectranet.pl 29.05.10, 15:24
        Dlatego też mam komórkę na kartę w sieci Polkomtela, ale u innego dostawcy
        usług, mMobile. To rewelacyjnie niskie opłaty, praktycznie o połowę niższe od
        innych, gdyż do wszystkich płacę 0,19 PLN/min.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka