Dodaj do ulubionych

Filharmonia Podkarpacka. Nasza sala najlepsza

IP: *.xdsl.centertel.pl 24.10.10, 17:41
"Sobotni koncert inauguracyjny był powtórzony w niedzielę. W sumie w inauguracji uczestniczyło około 1400 osób".Gdy to czytam jest godz 17.35 niedziela, koncert powtórzeniowy o 18.00 a w artykule czas przeszły dokonany.

Więcej... rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,8561140,Filharmonia_Podkarpacka__Nasza_sala_najlepsza.html#ixzz13I6uMAU2
Obserwuj wątek
    • Gość: Gościoowa Filharmonia Burkowa. Nasza sala najlepsza, a Burek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.10, 18:31
      - Wreszcie w domu - tymi słowami powitała gości koncertu inauguracyjnego dyrektor Marta Wierzbieniec. Przecięcia wstęgi dokonali: Jan Burek, członek zarządu województwa i Marta Wierzbieniec, dyrektorka filharmonii, czyli ojciec i matka wielkiego remontu oraz biskup Edward Białogłowski, który poświęcił nową salę.

W normalnej rodzinie jest matka, ojciec i są dzieci. Nie ma natomiast w niej biskupa. Ale rozumiem dylemat Burka. On jeszcze nie wie czy jest za czy przeciw. W konkurencji przechwytów roku i tak przegrał z Cholewińskim. PO dawniej (przed przejściem) go kopała, a teraz mu gratuluje. Wyborcy to skomentują w dniu 21 listopada.
      A BTW Stochmal to Panie Burek ktoś z rodziny, prawda?
    • Gość: arbuzomelon-manka Filharmonia Podkarpacka. Nasza sala najlepsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.10, 18:53
      Jakieś otwarcie wystawy plastycznej trzech artystów z Podkarpacia tam jeszcze miało być - tak?
      Nawet zaproszenie na jej wernisaż dostałam ...
      Co się z nią stało ? Kiedy byłam tam w sobotę nic tam już nie wisiało!
      Czy to jest prawda, czy też tylko złośliwa plotka, że prace plastyczne, które tam już wcześniej przygotowano do wystawy, zostały ...( ponoć osobiście przez władze Filharmonii) ocenzurowane
      i poproszono plastyków o ich zabranie zaraz po zmontowaniu ekspozycji ?
      Dokąd to zmierzasz nasze kochane Podkarpacie?...

O tempora, o mores! ...
      • Gość: Prmoes Re: Filharmonia Podkarpacka. Nasza sala najlepsza IP: 80.50.128.* 24.10.10, 19:30
        Wy na górze, forumowicze.

Przestańcie płakać.
      • Gość: gongo Re: Filharmonia Podkarpacka. Nasza sala najlepsza IP: 178.219.26.* 25.10.10, 10:45
        To prawda. Wystawa została ocenzurowana. Znam twórczość tych artystów, nie ma w niej nic zdrożnego. Sztuka współczesna jest bardziej wymagająca dla widza niż śliczne lanszafciki. Przedstawiciele filharmonia podkarpackiej wykazali się brakiem kultury...
    • Gość: ddr Filharmonia Podkarpacka. Nasza sala najlepsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.10, 20:08
      biskup to udziałowiec ?ile dał z tych pieniędzy na remont ? NIe rozumiem tego jak przedstawiciel kleru otwiera i świeci cos co jest dla wszystkich ...czyli wyznawca innej wiary nie powinien tam chodzic ? Co to za porządki ? NIech sobie koscioły kropi -moze powiesicie nad sceną krzyzyk co ? Dla kontrastu powinien jeszcze być tam Ojeciec Tadeusz z Ratuszowa...smieszne to ...i podkarpacko zenujace
      • Gość: kwant Re: Filharmonia Podkarpacka. Nasza sala najlepsza IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.10, 21:07
        Wielce SzanownyPanie/Pani "ddr" tak myślę ,ze ludzie tej klasy powinni zachować odpowiedni poziom kultury osobistej i nie powinni zniżać sie np. do poziomu dziennika S.N. i zawartych tam komentarzy n/t prezydenta miasta. Wyrazy szacunku
      • Gość: ted Re: Filharmonia Podkarpacka. Nasza sala najlepsza IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.10, 08:02
        Z biskupem było trochę śmieszno i straszno zresztą sam uciekł ze sceny, w sumie ten akcentu był przed koncertem niepotrzebny, nie mówiąc już o modlitwie można to było zrobić delikatniej i bardziej normalnie. Zresztą co oni ( trzech księży) mieli do tego otwarcia. A Pani dyrektor w tym momencie zupełnie nie rozumie, nie jest to filharmonia katolików.
    • Gość: rz Filharmonia Podkarpacka. Nasza sala najlepsza IP: *.rz.izeto.pl 24.10.10, 20:24
      wszystko ok tylko nazwa niepotrzebnie zmieniona. powinna byc RZESZOWSKA a nie podkarpacka.
      • Gość: agatka0202 Re: Filharmonia Podkarpacka. Nasza sala najlepsza IP: 95.178.76.* 24.10.10, 20:37
        Teraz takie trendy panują. Podkarpacka wyklucza powstanie kolejnych w tym województwie. Problem powstaje, jeżeli w jednym województwie jest ( było w układzie starych województw i pozostały) więcej tego typu obiektów, np dolnośląskie - Filharmonia Dolnośląska we Wrocławiu, takaż w Jeleniej Górze i Wałbrzychu. Sytuację uratowało dopisanie do każdej imienia patrona:-).
      • Gość: all Re: Filharmonia Podkarpacka. Nasza sala najlepsza IP: *.150.165.7.csa-net.pl 24.10.10, 20:59
        Wykładającym kasę na remont i właścicielem filharmonii jest urząd marszałkowski, czyli województwo podkarpackie, nie Rzeszów. Nie ma więc powodów nazywać ją rzeszowską, jeśli Rzeszów nic do niej nie ma i złamanego grosza na nią nie daje. Nie tylko na remont (nie licząc parkingu - ale on ma służyć w tygodniu mieszkańcom Rzeszowa), ale też na bieżące utrzymanie - bo niestety nie jest to instytucja przynosząca zyski.
    • Gość: Krzepki Harry Filharmonia Podkarpacka. Nasza sala najlepsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 08:56
      Wszystko super, tylko dlaczego bilety takie drogie? :-( Rozumiem, że dla ludu należy się kultura jedynie w postaci umpa-umpa na rynku...
    • Gość: Meloman Filharmonia Podkarpacka. Nasza sala najlepsza IP: *.150.165.19.csa-net.pl 25.10.10, 11:41
      Byłem tam i czuję niesmak polityczno- kościelną inauguracją sezonu muzycznego filharmonii podkarpackiej. Po co dostojnik kościelny na scenie i zmuszanie mnie do uczestniczenia w obrządkach religijnych. Jego rola to powinna być tylko rolą słuchacza .
      • Gość: a Re: Filharmonia Podkarpacka. Nasza sala najlepsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 12:56
        No, a jak samo wnętrze wygląda? Są jakieś zmiany na plus czy odtworzyli tę boazerię?
        • Gość: Marcin Re: Filharmonia Podkarpacka. Nasza sala najlepsza IP: *.ghnet.pl 25.10.10, 20:17
          Witam,

Sala została odtworzona na wzór starej jeśli chodzi o charakter oraz kolorystykę, ale każdy element jest nowy - od ścian, poprzez podłogę po sufit, a przede wszystkim nowa jest scena. technologia sceniczna jest aktualna, na dzisiejsze standardy oraz dodatkowo są zapadnie sceniczne, pojawią się wrota i kotara. Akustyka jest poprawiona poprzez korektę sufitu i widowni.
    • zbujowachata Filharmonia Podkarpacka. coś nie tak !!!! 25.10.10, 12:33
      OK cieszymy się z odnowionej nowej Filharmoni ,,ale,,
      Czyu tego przedstawienia z Biskupem i jego kamerdynerami
      to nie można było zrobić w swoim skromnym składzie ????
      I Pytanie zasadnicze czy te 700 osób na sali ustawiane do
      modlitwy przez Biskupa ,,jak w przedszkolu,, to byli wszyscy
      pokorne baranki koscioła w RP ,
      I bez komentarza !!~!!
      • jael53 Re: Filharmonia Podkarpacka. coś nie tak !!!! 25.10.10, 13:29
        Taaa... mam nieźle wygrany zakład. I jakoś mnie to nie cieszy. Nie cieszy nawet podwójnie: przewidując, że mogę się w takie "przedszkole" wrąbać, odpuściłam sobie koncert (przykrość nr 1). A że przewidywanie było trafne... to i przykrość wtóra.

W tle zaś przykrość nr 3: w tym kraju imprezy publiczne, nawet tak niszowe, jak koncert symfoniczny, nie są dla takich, jak ja.
        • bianka.0 Re: Filharmonia Podkarpacka. coś nie tak !!!! 25.10.10, 15:01
          Ale jojczycie, ja się cieszę, że filharmonia do życia wróciła wreszcie :)

A z ciekawości - którzy to artyści mieli tam mieć swoją wystawę? Bo to śmiechu warte najpierw kusić wystawą, a potem cenzurować, to co to, wcześniej nie było wiadomo co zawiśnie???
    • Gość: ten adam ale tą szkiełkową elewację IP: *.krak.tke.pl 25.10.10, 19:36
      to na prawdę mogli zmienić bo wionie głębokim PRL i to w jego najgorszym wydaniu.
      • Gość: Marcin Re: ale tą szkiełkową elewację IP: *.ghnet.pl 25.10.10, 20:19
        Niby można było, ale niestety na to funduszy już nie znaleziono, gdyż jest w sumie w dobrym stanie, a że wygląda trochę niedzisiejszo to sprawa gustu. Wg mnie jest do zaakceptowania.
    • Gość: gość Filharmonia Podkarpacka. Nasza sala najlepsza IP: *.krak.tke.pl 25.10.10, 20:42
      a po co tam sie przypelętał Burek hau hau??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka