Dodaj do ulubionych

prawo jazdy

IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.10, 17:49
Jestem w trakcie robienia kursu na prawo jazdy. Jestem po 4 jeździe czyli za mną 8h kursu. Mam problem z precyzyjnym skręcaniem, nie mogę wyczuć kierownicy i skręcam ją albo za dużo albo za mało, w efekcie wjeżdżam na linie ciągłe albo na pasy dla przeciwległych kierunków. Największy problem mam z tym że ja nic nie widzę. Oczywiście nie mam żadnej wady wzroku. Chodzi o to że jak hamuję to zapominam popatrzeć w tylne lusterko, jak zmieniam pas też, zmieniam biegi to ucieka mi kierownica itd. Nie wiem czy mam się tym już martwić czy to normalne. Zostało mi te 22h i martwię się że nie opanuję tego. Głupio mi też przed instruktorem bo powtarza mi po 10 razy a ja dalej swoje. W związku z tym mam pytanie do Was po ilu mniej więcej godzinach zaczęliście w miarę zgrabnie jeździć? Mój instruktor mówi że opanowanie jazdy zajmuje 10h a reszta to nauka przepisów
Obserwuj wątek
    • Gość: M. Re: prawo jazdy IP: *.rzeszow.vectranet.pl 09.12.10, 21:06
      Nie martw się :) sztuka opanowania samochodu to nie kwestia 2-4 godzin ani nawet 10 :) W trakcie jazdy trzeba mieć podzielną uwagę , pamiętać o lusterkach, biegach, zachowaniu ostrozności i przewidywalności, mieć wyobraźnie przestrzenną ( właśnie głównie po to by mów przewidzieć jak skręcić, na ile by auto pojechało tak jak tego chcę) a to sztuka nie łatwa i nikt nie rodzi się z tymi umiejętnościami :) Z każdą jazdą będziesz nabierać tych umiejętności i z pewnością dojdziesz do perfekcji- powodzenia!!
      Ja szczerze miałam z tym problem baardzo długo bo jak mój instruktor mówił dla mnie auto kończy się za moim siedzeniem i zapominam o tym, że przecież jest nieco dłuższe.. Nie pamiętam już na której godzinie opanowałam to mnie jwięcej ale jak udało się raz, drugi to potem robiłam to mechanicznie :)
      A w której szkole robisz kurs? :) Nieco dziwi mnie też co co mówi Twój instruktor bo nauka przepisów to podstawa do tego , by wyjechać na drogę i w praktyce je stostować :)
      pozdrawiam i czarnych dróg na kolejnych godzinach jazdy !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka