Dodaj do ulubionych

chleb na zakwasie

IP: *.19.165.7.osk.enformatic.pl 14.01.11, 11:10
Czy ktoś kupował w Rzeszowie chleb na prawdziwym zakwasie? Jeśli tak to proszę podzielić się informacją gdzie i który jest najlepszy. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • wadwzr Re: chleb na zakwasie 14.01.11, 18:02
      W kioskach z pieczywem przy Hali targowej znajdziesz przynajmniej dwa warte uwagi. Jeden nazywa się "Prezydencki", drugi "Na liściu kapusty" - polecam. Są to duże okrągłe bochenki.
      • Gość: chmielnik Re: chleb na zakwasie IP: *.tktelekom.pl 15.01.11, 10:57
        Chleb na zakwasie dobry jest z Chmielnika-alfred, ma coś w sobie.Zamawiasz i Ci przywiozą -i dobra cena 3zł 1kg.Ktoś może powiedzieć,że jestem nieobiektywny bo tam pracuje , ale sam go jem.
        • Gość: rurek Re: chleb na zakwasie IP: *.ostnet.pl 15.01.11, 11:08
          Chleby o których piszecie są dobre i wyroby chlebopodobne się do nich nie umywają. Niestety są pieczone w nowoczesnych piecach i to nieco psuje efekt. Jeżeli chcecie skosztować prawdziwego chleba na zakwasie, pieczonego na liściach chrzanu i w piecu na drewno ,to w piątki , w holu Narodowego Funduszu Zdrowia przy Zamkowej sprzedają swoje wyroby gospodynie z Markowej. I tam zawsze jest chleb. Ma swoją cenę ale przyniesiony do domu wypełnia go swoim zapachem. A i smak jest rewelacyjny. Nie jestem tylko pewien czy są w każdy piątek czy tylko w niektóre w miesiącu.
          • Gość: anna Re: chleb na zakwasie IP: *.rzeszow.mm.pl 15.01.11, 12:17
            Masz racje. Chleba jem mało w domu, ale taki z tradycyjnego pieca to jest rarytas. W okolicznych wsiach takie piece na chleb mieściły się w letnich kuchniach. Teraz te domy są przebudowywane lub burzone wraz z owymi piecami. Na okoliczne wsie wkracza nowoczesność.
          • Gość: Ewa Panie z Markowej w NFZ kiedy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.11, 12:31
            Czy ktos wie kiedy te panie przyjeżdżaja do NFZ, bo chyba nie w kazdy piatek, wiem, ze co drugi czwartek są na politechnice, ale niem mam mozliwości dojazdu wtedy...
            • Gość: anna Re: Panie z Markowej w NFZ kiedy??? IP: *.rzeszow.mm.pl 15.01.11, 13:19
              Ewo, a gdzie konkretnie na Politechnice, w jakim budynku i przy jakiej ulicy?
              • Gość: Ewa Re: Panie z Markowej w NFZ kiedy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.11, 14:08
                Anno nie wiem dokładnie bo z racji tego, ze termin mi nie pasuje nie byłam zainteresowana ale sie dowiem. Z pewnoscia w co drugi czwartek do południa. Par ę razy koleznka robiła mi zakupy, ale teraz jej nie pasuje bo w tym czasie ma zajecia ze studentami. Na pewno na Powstańców..
                • Gość: anna Re: Panie z Markowej w NFZ kiedy??? IP: *.rzeszow.mm.pl 15.01.11, 14:46
                  Mnie i termin i miejsce bardzo odpowiada więc bardzo byłabym wdzięczna za wskazówkę.
    • Gość: hmmm Re: chleb na zakwasie IP: *.rzeszow.vectranet.pl 15.01.11, 15:51
      W kilku sklepach w Rzeszowie (delikatesy "Centrum" przy Paderewskiego i "Inter Marche") można kupić "chleb z Małej". Mała k/Niedźwiady w gminie Wielopole.
      Mnie urzekł smakiem i aromatem chleba pieczonego wg tradycyjnej, wiejskiej receptury. Cena przystępna, ok. 3,5 zł. za bochenek, chyba 0,7 kg.
      • Gość: zzz Re: chleb na zakwasie IP: *.19.165.7.osk.enformatic.pl 15.01.11, 18:32
        bardzo wam dziękuję za info! nie mogę doczekać się piątku, wiecie może w jakich godzinach te panie sprzedają? jest szansa koło 15 jeszcze się załapać? Chleba z hali targowej też na pewno spróbuję. Społem też sprzedaje chleb o nazwie 'wytrawny' reklamowany jako na zakwasie, ciemny i nie ma słodu ani karmelu ale skórka jest cienka i w smaku dość przeciętny, poza tym nie zawsze jest dostępny.
        Idąc za ciosem może jeszcze ktoś poleci sery domowe albo mleko świeże, najlepiej kozie. W Warszawie działa coś takiego, że można sobie zamówić właśnie chleb, ser, jajka czy sezonowe płody rolne bezpośrednio u rolnika przez stronę internetową, gdyby ktoś szukał pomysłu na mały biznes to myślę, że w Rzeszowie też znalazłoby nabywców.
        Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
        • Gość: chmielnik Re: chleb na zakwasie IP: *.tktelekom.pl 15.01.11, 18:59
          zzzzz u nas już coś takiego działa....... woda, chleb , ziiemnaiki, na telefon od 1997 firma chmielnik zdrój
        • Gość: anna Re: chleb na zakwasie IP: *.rzeszow.mm.pl 16.01.11, 13:34
          Jeśli chcesz z grubszą skórką to polecam też chleb Munia z Krosna. Niestety sklep w pobliżu, w którym był dostępny zlikwidowali i teraz kupuję w delikatesach Maxum (?)przy Dąbrowskiego. Wie ktoś gdzie jeszcze jest dostępny?
          Wielu ludzi z okolic Rzeszowa nawet nie zdaje sobie sprawy jaki ma potencjał na biznes posiadając tradycyjny piec do chleba, kawałek ziemi, kozę , kury, króliki. Część z tych produktów, które mogą wytwarzać nie wymaga wysiłku (rukola, cukinia rośnie jak chwast i nie ma praktycznie żadnych wymagań).
          Mam wrażenie nie tylko po tym forum, że sporo mieszkańców regionu ma zapotrzebowanie na dobry smak.
          Co do Alfreda to kiedy jeszcze zamawiałam od nich wodę, można było zamówić też miody i chleb, ale tylko cały ogromny. Rzeczywiście był pyszny (5 lat temu, nie wiem jak teraz).
      • Gość: Zły Re: chleb na zakwasie IP: *.ostnet.pl 15.01.11, 21:45
        Prawdziwy wiejski chleb waży 2 i pół kilograma i tyle samo wchodzi mąki 2 i pół kilograma na ten chleb. Pieczony w piecu w którym wcześniej pali się drzewem bukowym. Po wypaleniu drzewa ogień podciąga się do przodu ku wlotowi. Następnie na rozgrzany spód pieca wkłada się wyrobione i wyrośnięte ciasto chlebowe. Ciasto chlebowe jest wyrośnięte na zakwasie oczywiście jest dodane jeszcze odrobinę drożdży. W skład wchodzi mąka żytnia i pszeniczna, nieraz mieszana z różnych młynów. Nie może się składać z dwóch składników mąki bo czasem może się nie udać. Wszystko zależy od mąki, jakie zboże taki chleb. Mało pieczony już teraz na wsi. No cóż teraz wieś niczym się nie różni od miasta. Nieraz nawet wyprzedza miasto. Dlatego ludzie wyburzyli piece chlebowe bo zajmowały dużo miejsca. Teraz idą do sklepu i kupują chleb. Tylko jaki ten chleb, oj rozpacz, ale trzeba coś jeść niema wyboru. Jeden piekarz który pracował na piekarni mówił tak że z łyżki mąki piecze się chleb, reszta to spulchniacze. Jeszcze na wsiach nie liczni pieką prawdziwy chleb. Ale ciężko kupić, trzeba mieć znajomości. Ludzie się boją sprzedawać taki chleb, wiadomo o co chodzi. Trzeba się zaprzyjaźnić z jakąś kobietą ze wsi a na pewno chleb załatwi. To taka moja podpowiedź.
        • Gość: mata_kari Re: chleb na zakwasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.11, 22:13
          W budce "Raniżów" na rynku przy Targowej jest takie chleb.Nazywa się swojski i ma taką chropowatą, popękana skórkę, pycha!
        • mal49 Re: chleb na zakwasie 16.01.11, 09:28
          Zły:

> Prawdziwy wiejski chleb waży 2 i pół kilograma i tyle samo wchodzi mąki ...

Dowiedz się czym jest tzw. przypiek.
          • Gość: Zły Re: chleb na zakwasie IP: *.ostnet.pl 16.01.11, 19:36
            Ja taki chleb mam na co dzień i wiem jak się go je i piecze.
            • Gość: Zły Re: chleb na zakwasie IP: *.ostnet.pl 16.01.11, 19:41
              www.google.pl/search?source=ig&hl=pl&rlz=1G1GGLQ_PLPL288&=&q=chleb+z+w%C5%82asnego+piec&btnG=Szukaj+w+Google&aq=&oq=
              • Gość: zdeterminowany Re: chleb na zakwasie IP: *.ostnet.pl 17.01.11, 19:52
                Jeżeli kogoś interesuje prawdziwy i tani chleb wiejski 3 kg, gomółki, pierogi, krokiety z kapustą, kapuśniaczki pieczone itp. wejdź w gogle na stronę " stowarzyszenie rozwoju i odnowy wsi w Brzezówce gmina Hyżne, lepiej, smaczniej, ekologicznie i taniej nie znajdziecie. Pozdrawiam wszystkich i życzę smacznego, powodzenia w zdobywaniu zdrowej żywności.
          • Gość: Bodzek Re: chleb na zakwasie IP: *.cdma.centertel.pl 21.03.11, 20:57
            Witam!Od ponad dwóch lat mieszkamy cała rodziną w 100letniej chyży łemkowskiej z piecem chlebowym. Od dawna wypiekamy chleb na zakwasie biały i ciemny. Mąka z małego młyna od pana Rysia, który mieli pszenicę i żyto od małych rolników. Od niego bierzemy też otręby. Zakwas ma dwa lata. W naszej chacie robimy kursy pieczenia chleba, coraz więcej ludzi chce piec chleb w domu. Oczywiście chleb z pieca chlebowego różni się od tego z piekarnika elektrycznego ale i tak jest lepszy i zdrowszy od "masówki". Jest nas na wsiach i miastach coraz więcej, chcemy się zdrowo odżywiać, a czasami wystarczy odrobina dobrej woli i chęci
            pozdrawiam wszystkich smakoszy dobrego pieczywa i nie tylko
            • Gość: Bodzek Re: chleb na zakwasie IP: *.cdma.centertel.pl 29.03.11, 23:02
              www.śpiewanychleb.pl
    • Gość: mick chleb z piekarni SPOŁEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.11, 17:12
      najlepszy chleb jaki jadłem to chleb rzeszowski z iekarni społem. Jest on bez konserwantów na naturalnym zakwasie, full wypas. Polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka