Dodaj do ulubionych

EkoŁukta - produkty

12.07.11, 21:54
Szukam produktów, głównie chodzi mi o jogurty (to jak dotąd jedyne na które nie mam alergii) z mleczarni EkoŁukta
Byłabym wdzięczna za informacje jeśli ktoś w Rzeszowie widział w którymś sklepie produkty tej firmy.
tak wyglądają ekolukta.home.pl/strona/oferta/jogurt/index.htm#
Będę wdzięczna również za namiary na sprawdzoną lokalną mleczarnie robiącą podobne NATURALNE produkty.
Trzebownisko znam, ale może coś jest jeszcze ?

z góry dziękuję za chęć pomocy
Obserwuj wątek
    • Gość: anna Re: EkoŁukta - produkty IP: *.rzeszow.mm.pl 12.07.11, 22:52
      Nie znam tej firmy, ale z tego, co zerknęłam na stronie mają dość wysoko przetworzone produkty jak na mleczarnię ekologiczną (serki do smarowania). Na Podkarpaciu krowy też mają niezły wypas, bo jesteśmy mało skażonym regionem tyle tylko, że nie potrafimy zrobić z tego reklamy. Jadanie nabiału z drugiego końca kraju jest zaprzeczeniem idei slow food i ekologii:)
      Jogurtów owocowych nie jem wcale. Naturalnych używam czasem jedynie do tzatziki i wybieram z Sanoka, ale chyba mają mleko w proszku jak wszystkie. Ubóstwiam kefir z Trzebowniska i w ogóle cenie te firmę za... mały wybór produktów. Fajnie, że nie zabrali się za przemysłowe serki smakowe. Dość dostępne są wyroby z Jasienicy Rosielnej. Moja mama jest wielbicielką twarogów na wagę z lokalnych mleczarni. Z tego co pamiętam najczęściej kupuje z Trzebuski (?).
      • disa Re: EkoŁukta - produkty 13.07.11, 07:40
        Trzebownisko znam i chwalę sobie, ale jeszcze jogurty są mi potrzebne.
        Poszukam produktów z Jasienicy Rosielnej może będą dobre
        dziękuję
        • Gość: anna Re: EkoŁukta - produkty IP: *.rzeszow.mm.pl 13.07.11, 10:26
          Takie naturalne i eko był kiedyś owocowe jogurty Sanoka, ale żeby wytrzymać konkurencje zaczęli dodawać poprawiacze, podkolorowali. Niestety prawdziwe jogurty to na Bałkanach. U nas w większości są to napoje/desery mleczne. Wielbiciele jogurtów często robią je sami w domu.
          • disa Re: EkoŁukta - produkty 13.07.11, 11:35
            o tak Bałkany... swojego czasu w Klifie w Bomi był niesamowity jogurt, a później zniknął :(
            a widziałaś może gdzieś jogurty z mleka koziego ? zazwyczaj są w małych szklanych słoiczkach

Jak mam okazje i pamiętam to się rozglądam, ale nie trafiłam jeszcze.
            • Gość: anna Re: EkoŁukta - produkty IP: *.rzeszow.mm.pl 13.07.11, 14:01
              Powszechnie dostępne są wyroby Danmis z mleka koziego. Za jogurtem się nie rozglądałam, ale produkują. Mniejszych firm jogurty kozie widziałam w sklepie ekologicznym na Starzyńskiego (ten sam właściciel ma chyba też sklep na Pułaskiego). Naturalny w większym opakowaniu po ponad 5 zł i w nieco mniejszych owocowe po ponad 4. Pojawił się też jogurt naturalny z Trzebowniska, ale niestety z dodatkiem mleka w proszku (uprzedzając- nie mam nic do mleka w proszku, ale daje taki posmak mączny, którego nie lubię). Rewelacyjne są twarożki kozie L.Cwynar z Zabratówki (maja certyfikat eko). Niestety są drogie. 9 zł za małe pudełeczko to więcej niż za kozi ser we Francji. Przecież produkcja takiego twarogu z mleka kozy jest tańsza niż z mleka krowy. Te dojrzewające mają pewnie ceny kosmiczne.
              www.serkikozie.strefa.pl/wyroby.htm
              • disa Re: EkoŁukta - produkty 14.07.11, 10:55
                Dziękuję za przydatne informacje i namiary ;]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka