Dodaj do ulubionych

Kolonoskopia i gastroskopia tym samym sprzętem....

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.03.12, 08:17
Ma racje ordynator - bo tak naprawdę jeśli sprzęt jest odpowiednio sterylny to poza mentalnym problemem nie ma innego, Jeśli pójść tropem zbuntowanych to może nie powinno się badać tym samym aparatem np do gastroskopii dwu pacjentów bo "wykształceni" lekarze sugerują ze nie jest on odpowiednio odkażony/zdezynfekowany - ale zaraz nasuwa się pytanie kto to dezynfekuje ????
Obserwuj wątek
    • Gość: obywatel Re: Kolonoskopia i gastroskopia tym samym sprzęte IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.12, 08:36
      jeżeli ordynator wypowiada się, że lekarze go zakapowali tak jak innego za łapówki, to dla mnie jest kolesiem do zwolnienia. chyba, że znowu redaktor coś pokręcił 'upiększył"...
    • Gość: Obrzydliwe Kolonoskopia i gastroskopia tym samym sprzętem.... IP: *.ip.xcore.pl 20.03.12, 08:39
      Mamy uwierzyć, że Pan doktor tak sobie, z marszu powiedział lekarzowi i Pani Dyrektor: a teraz wsadzamy od przodu ? Bez zadnych wcześniejszych eksperymentów, bez próby przeprowadzonej na niczego nieświadomym pacjencie/pacjentach ? Oczywiście eksperymentach bezprawnych, nie popartych jeszcze powagą pieczęci Pani Dyrektor...
    • virtuoz83 Buhahahahah, ale jaja! XD 20.03.12, 08:45
      Najpierw wsadzają do d***, a potem do gęby. Smacznego XD
    • tkr1953 Kolonoskopia i gastroskopia tym samym sprzętem.... 20.03.12, 08:48
      Ma pecha nasz biedny ordynator, to jest tak samo jak z tą sola techniczną, sam by się nie dał tak przebadać jestem pewny. Że u nas wszystko musi się psuć parami.
    • mata_kari Kolonoskopia i gastroskopia tym samym sprzętem.... 20.03.12, 08:53
      Może Wielki Kolonoskopijczyk ogląda jakieś niemoralne filmy?:-)))))))))))) W sumie na innych sprzętach też można zaosczędzić. Grucha do lewatywy jako aparat do płukania oczu. Oczywiście, kulturalnie, po dezynfekcji:-))))))))) W końcu ci, co mają zapalenie spojówek, sami na nie zapracowali.
    • Gość: gość Kolonoskopia i gastroskopia tym samym sprzętem.... IP: *.ostnet.pl 20.03.12, 09:01

proponuje zrobic obydwa badania ordynatorowi. to sa tz. oszczednosci. moze poszuka ich w pensji ktora bierze za nocne dyzury (przespane w gabinecie) ?
      • Gość: :D Re: Kolonoskopia i gastroskopia tym samym sprzęte IP: *.rzeszow.mm.pl 20.03.12, 09:33
        Pewnie, lepiej czekać aż ktoś zemrze byle tylko nie naruszyć TABU (a to że stosuje się współczesne zabiegi takie jak dezynfekcja sprzętu się oczywiście nie liczy) ech podkarpacka ciemnota i zabobon oraz robienie szkodliwej sensacji artykułem...lepiej żeby teraz kogoś zwolnili lub przestali wykonywać zabiegi? w jaki sposób to może naruszyć czyjąś godność osobistą? ech, trzeba być umysłowo chorym chyba... dla mnie to lekarza który odmawia przeprowadzenia zabiegu powinni natychmiast usunąć z posady
        • Gość: hel Re: Kolonoskopia i gastroskopia tym samym sprzęte IP: *.ostnet.pl 20.03.12, 12:00
          Nie przy jedzeniu ...
    • Gość: Kasia4 Kolonoskopia i gastroskopia tym samym sprzętem IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 20.03.12, 09:28
      To już nie będzie wolno robić loda?
    • Gość: sheeet Kolonoskopia i gastroskopia tym samym sprzętem IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.12, 10:30
      pojęcie z dupy do buzi nabiera całkiem innego sensu
    • Gość: meg Kolonoskopia i gastroskopia tym samym sprzętem IP: 195.158.247.* 20.03.12, 10:43
      wypowiedzi ordynatora na temat jego kolegów oraz pacjentów oddziału sa delikatnie mówiąc niestosowne i lekceważące. To znaczy, ze alkoholika mozna zbadac byle czym, niech się cieszy łach że w ogóle może dostąpić tego zaszczytu, powinien zdychac w rynsztoku.
    • Gość: obserwator Kolonoskopia i gastroskopia tym samym sprzętem IP: 62.244.154.* 20.03.12, 11:13
      szwejk wszystko leczył lewatywą, myślę, że Pan dr zanim coś głupio zarządzi niech wsadzi sobie ten kolonoskop w dupę może mu też pomoże. A pacjentów to g.... obchodzi, że pozostałe dwa są zepsute. Niech badania robią Ci u których działają. A tak na marginesie, mam pytanie:
      dlaczego szczotki do mieszania w kiblu nie używa się w innym miejscu np. w kuchni, garażu w kotłowni, - przecież można ją wcześniej umyć, może ktoś mi odpowie na to pytanie ?
    • virtuoz83 Pamiętacie film "Sprzedawcy 2"? 20.03.12, 11:16
      Nawet tam przestrzegają przed braniem z d*** do ust! XD
    • Gość: oburzona Kolonoskopia i gastroskopia tym samym sprzętem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 12:02
      Oto polskie standarty!!!
      Ludzie płacą comiesięczny HARACZ na opiekę zdrowotną a są traktowani jak bydło!!!
      Prymityw jaki w XXI wieku nadal dręczy ten średniowieczny kraj przybiera niewyobrażalne rozmiary!!!
      Kraj tonie i jeśli ludzie nie wezmą spraw we własne ręce umierać będą z głodu i brudu!!!
      Ciekawa jestem co na to sanepid, który "stoi" na straży by nie wybuchały epidemie i inne cholery???!!!
      • Gość: aaa Re: Kolonoskopia i gastroskopia tym samym sprzęte IP: 195.184.82.* 20.03.12, 18:54
        @ oburzona
        Córka, pier.dolisz jak potłuczona .....
    • Gość: rafal Kolonoskopia i gastroskopia tym samym sprzętem IP: *.multinet24.pl 20.03.12, 12:56
      O matko..

A może łatwiej było by zwiększyć limit badań w innych rzeszowskich szpitalach, wprowadzić tam chwilowo dodatkowy personel i wydłużyć godziny pracy? Nie... Na pewno organizacyjnie łatwiej jest wsadzić komuś kolonoskop do ust.

Witamy w Polsce.
    • Gość: Gina Kolonoskopia i gastroskopia tym samym sprzętem IP: *.net.stream.pl 20.03.12, 13:09
      Ordynator znalazł rozwiązanie i powinien pierwsze przebadać kogoś z NFZ.Nie dadzą pieniędzy na sprzęt to niech zobaczą jak to jest.W NFZ oszczędzają na swoje 13-te pensje i koniec,reszta się nie liczy.
      • Gość: rzeszowiak Re: Kolonoskopia i gastroskopia tym samym sprzęte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 13:35
        Po przedstawicielu NFZ kolej na dyrekcje szpitala i samego ordynatora, potem juz mozna "testowac" na pacjentach ......................nóż sie otwiera w kieszeni na takie cos ...
    • Gość: Meg Kolonoskopia i gastroskopia tym samym sprzętem IP: *.rzeszow158.tnp.pl 20.03.12, 13:43
      Znam ten oddział i dra Huka - jest zdolny do wielu rzeczy. Co to znaczy myte urządzenie ? Jeśli zdezynfekuję używany nocnik, to ciekawe, czy pan doktor zje z niego zupę? Oddział jest brudny, podejście do pacjentów rzeczywiście takie, jakby nie bylo wątpliwości, że sami są winni , że zachorowali i w sumie dobrze, że cierpią za karę. Miałam bardzo poważne powiklania po zabiegu wykonanym na tym oddziale, czego nikomu nie życzę. A lekarze nie kapują, tylko mówią prawdę zarówno o tych łapówkach jak i o innowacyjnym pomyśle ordynatora. Myślę, że w swojej wypowiedzi obraził pacjentów, lekarzy i kierownictwo szpitala i wystawił sobie opinię.
    • Gość: iwabradyna życie przerosło kabaret! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.12, 14:17
      Szpital odwiedza delegacja Ministerstwa Zdrowia. W jednej z sal minister pyta pacjenta:

- Co Panu dolega?

- Hemoroidy.

- A jakie leczenie?

- Pędzlowanie.

Identyczne pytania zadaje pozostałym pacjentom, za każdym razem uzyskując tę samą odpowiedź. Na ostatnim łóżku leży pacjent z zawiniętą szyją.

- A Panu, co dolega?

- Mam owrzodzenie gardła.

- Jakie leczenie?

- Pędzlowanie.

Minister zwraca się do wszystkich:

- Czy leczenie wam pomaga?

- Tak - odpowiadają chorzy.

- A czy macie jakieś życzenia? Wszyscy milczą, tylko ten z chorym gardłem podnosi rękę: - Ja chciałbym prosić, żeby pędzlowanie zaczynać ode mnie...
    • jagger2009 Kolonoskopia i gastroskopia tym samym sprzętem 20.03.12, 16:49
      czytam i nie wierze czy to jest cywilizowany kraj w XXI wieku czy kraj trzeciego swiata w X wieku
    • Gość: też gastrolog Kolonoskopia i gastroskopia tym samym sprzętem IP: *.swic.dialup.inetia.pl 20.03.12, 20:46
      Niepotrzebnie podana sensacja. Przecież każda pracownia endoskopii na świecie pracuje na sprzęcie każdorazowo sterylizowanym! Urządzenia do mycia (prania endoskopów) są używane naprzemiennie raz do gastroskopu raz do kolonoskopu dziwić może się tylko laicka gawiedź. Najważniejszy jest certyfikat sterylności urządzenia po procesie mycia!
      Poza tym raz bada się pacjenta "z rynsztoka" a raz z urzędu wojewódzkiego i to nikogo nie szokuje.
      Fatalnie zredagowany artykuł daje fatalną opinię gastroenterologii polskiej.
    • Gość: Adam Kolonoskopia i gastroskopia tym samym sprzętem IP: *.dynamic.mm.pl 20.03.12, 21:11
      Art 52 &1 Kodeksu Etyki Lekarskiej
      Lekarze powinni okazywać sobie wzajemny szacunek
    • Gość: andrew Kolonoskopia i gastroskopia tym samym sprzętem IP: 148.81.117.* 23.03.12, 19:50
      Normalnie from ass to mouth.
    • Gość: hany Kolonoskopia i gastroskopia tym samym sprzętem IP: *.rybnik.vectranet.pl 24.03.12, 00:26
      Nie rozumiem w czym problem, wolałabym mieć zrobioną gastroskopię wysterylizowanym sprzętem do kolonoskopii niż np. jeść łyżeczką, którą wcześniej jadł jakiś obrzygany menel, który trafił do szpitala. W kuchci pewnie nie sterylizują naczyń. Albo usiąść na kiblu po takiej osobie, a w szpitalu również nikt nie sterylizuje deski klozetowej po każdym korzystającym, więc wrzućcie na luz. Po sterylizacji sprzęt jest jak nowiutki i nieużywany!!
    • Gość: Angie Troche zrozumienia!!!! IP: *.31.153.218.threembb.co.uk 01.12.12, 09:12
      Ja pracuje na Endoskopii od 3 lat w W.Brytanii. srednio przez nas oddzial przechodzi tygodniowo ok 500 pacjentow. Zabiegi kotre wykonujemy to, gastroskopia, kolonoskopia, bronkoskopie, EUS, RFA, ERCP, endoskopia kapsułkowa, PEG, NJ, NG insetrions i jeszcze prae mniejszych. Nasz oddzial posiada 11 gastroskopow i 9 kolonoskopow. Mnie nie dziwi wykonywanie zabiegu z wykorzytaniem tego samego sprzetu jesli chodzi o tego samego pacjenta albo jesli pacjent zdjagnozowany jest z ze zwezeniem jelita i wtedy jest powiedzialabym ze jest niewykonalne badanie bez uzycia mniejszego teleskopu. Chcialabym dodac , ze wyszystkie teleskopy sa dezynfekowane i trzeba sie zastanowic co jest proiorytetem w leczeniu pacjenta...szybka diagnoza i leczenie czy czekanie na odpowiedni sprzet. Nie tak dawno mielismy pacjenta ..chlopak 28 lat, urodzilo mu sie dziecko dzien przed tym jak zdiagnozowalismy go z rakiem jelita grubego. Mysle, ze czas jest tu bezcenny i wydaje mi sie, ze ludzie kotrzy nie sa medycznie wyksztalceni nie potrzebnie wydaja jakies smieszne sady. Co do lekarzy, ktorzy nie wsparli swojego ordynatora to przykre, ze nie ma w nich jakiejgos wspolnego wsparcai...przeciez w ich pracy chodzi o to samo....dobro pacjenta tak?! Podsumowujac zabiegi endoskopowe sa zabiegami czystymi a nie sterylnymi a roznice to chyba wiekszaosc ludzi potrafi zrozumiec. Dziekuje i Pozdrawiam wszystkich, ktorym pomoze badanie endoskopowe czy to gastroscope czy kolonoskopem...byleby polepszylo standard zycia!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka