Dodaj do ulubionych

Stadion Miejski - parkowanie

IP: *.proask.com.pl 30.04.12, 08:57
Przed pierwszym żużlem parkowano wszędzie: na przeciwko stadionu na Hetmańskiej zastawiony cały chodnik i ścieżka rowerowa, trawnik przy drodze na Bulwary, także przejście dla pieszych, na Osiedlu Piastów - chodniki, trawniki i skwery. Głównie podrzeszowskie rejestracje. I ani jednego strażnika miejskiego czy kogoś z drogówki. W tym względzie Rzeszów to miasto bezprawia. Aż prosiło się, żeby ktoś tym wszystkim niedzielnym kierowcom ponaklejał słynne antyparkingowe naklejki. A tym, którzy nie zostawili rowerom czy pieszym nawet 30 cm, żeby ktoś korbowodem podpisał się na karoseriach. To byłoby jednak zejście do poziomu tych pseudokierowców. I jeszcze jedno: skoro szkoły należą do miasta - jaki problem udostępnić podczas imprez na stadionie parking na placu V L.O. W gruncie rzeczy podczas spotkań żużlowych, przy odpowiednim kierowaniu ruchem, można by tam parkować nawet na boiskach, bo bardziej się do tego nadają niż do gry. Ale na pewno można by korzystać z parkingu przy szkole. To raczej mało prawdopodobne, ale miasto powinno naprawić swoje błędy, wykupić teren z dawnym sklepem Albert i zrobić tam parking przy stadionie. Choć ja nie jestem z tych, których przeraża dojście na stadion z Podpromia czy z parkingu u stóp Lisiej Góry. Ale aby ludzie tam parkowali, musi być bezwzględnie egzekwowanie prawo tam, gdzie przepisy są łamane.
Obserwuj wątek
    • jasioplo Re: Stadion Miejski - parkowanie 30.04.12, 09:02
      przeczytaj mój artykuł o parkowaniu w Rzeszowie, a szczególnie akapit dotyczący właśnie okolic stadionu
      twinn.pl/?idd=6&poz=ml0&show=all&rok=2012&page=2&id=287&idd=6&poz=ml0
      • kmdr_rohan Re: Stadion Miejski - parkowanie 30.04.12, 09:10
        Po Twoim artykule, Jasiu, urzędnicy miejscy stwierdzą występowanie wzmożonych opadow deszczu. Bo przecież to tylko deszcz pada...
        • jasioplo jaki deszcz ? 30.04.12, 09:16
          jaki deszcz ? jaki ma to związek z tą sprawą ?
          • kmdr_rohan Re: jaki deszcz ? 30.04.12, 09:20
            Jest takie stare powiedzenie - "pluj (damie negocjowalnego afektu) w twarz, a ona powie, że deszcz pada."
            ;)
            • jasioplo no tak - wszystko jasne ;-) 30.04.12, 09:32
              no tak - wszystko jasne ;-)
      • Gość: Marian Re: Stadion Miejski - parkowanie IP: *.proask.com.pl 30.04.12, 09:44

Januszu, Twój opis i fotografia dokładnie pokazują to, o czym pisałem. Mam świadomość, że w tym kraju musi być bat. Ale np. w warszawie tam gdzie nie można parkować są estetyczne słupki - u nas są pod teatrem i WiMBP. A powinno być ich, zwłaszcza w Śródmieściu i przy ścieżkach rowerowych duuuuużo więcej. Gdy Ferenc chwali się kilometrami dostępnych ścieżek rowerowych to normalnie przekłamuje rzeczywistość, bo cale odcinki są zastawione autami! Wszystkie środowiska typu Masa Krytyczna itp. powinny się zjednoczyć w akcji np. dzwonienia w czasie żużli na policję i zgłaszania tych wszystkich naruszeń prawa. I zastawiania rowerami tych bezmyślnych pikników samochodowych. Podczas jednej niedzieli miasto mogłoby z mandatów zarobić na druga trybunę. Ciekaw jestem - tu już tak abstrakcją zapodam - czy na postawie dokumentacji przypadków łamania prawa na rzeszowskich ulicach przy stadionie i w Śródmieściu, można by Miastu i nie wiem - Komendzie - wytoczyć procesy za brak egzekwowania prawa. NIK powinien ich capnąć za niegospodarność a CBA za wspieranie bezprawia i korzystanie z tej sytuacji (dochody z biletów na stadion, poparcie etc.)
    • Gość: muciek Re: Stadion Miejski - parkowanie IP: *.res.pl 30.04.12, 09:24
      Piszcie piszcie - ale oni i tak cieszą sie ze jest trybuna i osiągnęli sukces - czemu trybuna ta nowa była pusta - przejeżdzałem tamtędy i nie widziałem tam ani jednogo człowieka ?
      • jasioplo tradycyjnie jak na stolicę imitacji nie zdążyli... 30.04.12, 09:32
        bo tradycyjnie jak na stolicę imitacji nie zdążyli jej zrobić (brak odbioru)
      • Gość: PEPE bo to przed zawodami było:) IP: *.krak.tke.pl 30.04.12, 09:37
        w tv widziałem, ze ludzie na niej siedzieli...
    • Gość: rzeszowianin Re: Stadion Miejski - parkowanie IP: *.intertele.pl 30.04.12, 09:59
      Miałem pewne obawy co do sytuacji parkingowej po rozbudowie stadionu. Post Mariana tylko to potwierdza, a jednocześnie obnaża koszmarną sytuację parkingową w tym mieście. Niemal dzień w dzień miałem okazję czytać o niesamowitej rozbudowie stadionu, wzroście pojemności, tempie prac i jakości. Tylko jakoś w tym wszystkim zabrakło wzmianki o parkingu. Bo jak pojemność wzrasta o te kilka tysięcy miejsc to i należy założyć, że te kilka tysięcy osób - w większości - przyjedzie samochodem, który gdzieś trzeba zaparkować! I to nie na chwilkę, lecz na 2, nawet 3 godziny (a to już sporo). Efekt? Cała okolica stadionu tj. koło WSK, Lidla, ulica Hetmańska, os. Piastów i jeszcze ciut dalej - zastawiona, a cierpią na tym piesi i mieszkańcy, którzy muszą się przeciskać między szrotami i "lymuzynami". Z jednej strony ludzie, którzy nie chcą jeździć komunikacją zbiorową i wolą samochody, choć szczerze to im się nie dziwię: drogie bilety, stare autobusy bez klimatyzacji, beznadziejny rozkład i permanetne spóźnienia - chleb powszedni ZTM. A z drugiej strony, chroniczny brak parkingów, a liczba aut wciąż wzrasta! Żeby zaprowadzić porządek z parkowaniem w tym mieście, to Straż Miejską należałoby przekształcić w Policję Parkingową i zwiększyć zatrudnienie minimum o 75%! Pomijam przypadki, kiedy złe parkowanie jest czystym wyrazem złej woli parkujących, nie mniej jednak większość na pewno chciałaby stawać zgodnie z przepisami, ale brak parkingów, albo beznadziejny transport zbiorowy, zwyczajnie to uniemożliwiają! Władze powinny wreszcie zająć sie parkingami i ZTM, bo ciągle się mówi i mówi, a niewiele z tego wychodzi! pozdrawiam!
      • jasioplo Re: Stadion Miejski - parkowanie 30.04.12, 10:09
        >>Żeby zaprowadzić porządek z parkowaniem w tym mieście, to Straż Miejską należałoby przekształcić w Policję Parkingową i zwiększyć zatrudnienie minimum o 75%!<<
        przeczytaj koniecznie mój post kilka linijek wyżej z godz. 9:02
        pokaże Ci on całą nagą prawdę o S.M. że wcale nie trzeba zwiększać obsady bowiem obecnie na jednego strażnika wypada statystycznie wystawienie ok. 0,3 !!! mandatu na dzień !!!
        czyli po prostu ich skuteczność jest żenująco "powalająca"

>> Pomijam przypadki, kiedy złe parkowanie jest czystym wyrazem złej woli parkujących, <<
        co masz tu na myśli ?
        • Gość: rzeszowianin Re: Stadion Miejski - parkowanie IP: *.intertele.pl 30.04.12, 14:20
          Mam tu na myśli przypadki, że ktoś przyjeżdża i widzi kawałek wolnego miejsca i ładuje się tam (zwykle w miejscu utrudniającym innym ruch lub zabronionym), mając świadomość, że niedaleko jest np. parking
          • Gość: jasioplo Re: Stadion Miejski - parkowanie IP: *.ip.netia.com.pl 30.04.12, 14:27
            to w takim razie pod to można "podciągnąć" prawie wszystkie przypadki nieprawidłowego parkowania ...
    • shepard102 Najświeższe ilustracje... :) 30.04.12, 10:40
      Spacerek codzienny po śródmieściu i parę najnowszych kwiatków...
      (W tym JEDEN naprawdę WZORCOWY):
      Kogo tu mamy? ESTETYKA MIASTA???
      www.polimedia.pl/Galeria%20Twinn/Master_8232_2.jpg
      www.polimedia.pl/Galeria%20Twinn/Master_8240.jpg
      Jakie miasto - taka estetyka... trudno.

A po przeciwnej stronie rondeczka: TELEPORTACJA.
      www.polimedia.pl/Galeria%20Twinn/Master_8242.jpg
      Kto zgadnie? Którędy przedostała się na drugą stronę chodniczka ta pani? :-)

I pozostałe obrazeczki. A to zaledwie dwie ulice w centrum i 15 minut spacerku.
      www.polimedia.pl/Galeria%20Twinn/Master_8251.jpg
      www.polimedia.pl/Galeria%20Twinn/Master_8247.jpg
      www.polimedia.pl/Galeria%20Twinn/Master_8249.jpg
      I tak jest codziennie. Do służb odpowiedzialnych - można sobie dzwonić. W parapet.

Pozdrawiam ciepło,
      S.

• Gość: MARIAN Re: Najświeższe ilustracje... :) IP: *.proask.com.pl 30.04.12, 11:06
        Rok temu w długi weekend poszedłem na spacer ul. 3 Maja. Omal nie przejechano mi dziecka. Permanentny ruch zwłaszcza w okolicach apteki (wielokrotnie było tu pisane o bezsensie ruch na Jagiellońskiej na odcinku Zygmuntowska - 3 Maja, co musi się wiązać z wjeżdżaniem do strefy pieszych. Zadzwoniłem na Straż Miejską i jakiś obrażony, ze musiał odebrać powiedział mi, że ci kierowcy na pewno mają przepustki. Sprawdzałem - żaden nie miał. Podjeżdżają pod same drzwi apteki. NIKT nie reaguje! Wszędzie samochody, samochody, samochody...
        • shepard102 Re: Najświeższe ilustracje... :) 30.04.12, 11:13
          Może faktycznie - skoro nie działają żadne instrumenty normalnego postępowania - trzeba rozważyć metody... alternatywne? Naklejki pt. KARNY K...TAS ZA CHU..WE PARKOWANIE już parę razy widziałem...
          • Gość: ddr Re: Najświeższe ilustracje... :) IP: *.res.pl 30.04.12, 11:15
            aż tak :-) heheheh - to byłoby dobre ale pod ratuszem :-)
      • Gość: Ziomal Re: Najświeższe ilustracje... :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.12, 11:39
        Bo jeden wieśniak z drugim ma do przebycia 1-2 km, to autem przyjadą bo muszą się tym swoim wieśwalgenem czy innym szmelcem pokazać, dupy tłuste, brzuch ledwo pod kierownicą się mieści ale jest "gość", bo ma auto co będzie szedł pieszo!!!
      • Gość: ja Re: Najświeższe ilustracje... :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.12, 14:48
        'estetyka miasta' ? nawet nie wiedziałam że jest coś takiego. czym się zajmuje oprócz wzorcowego parkowania na chodnikach?
        • Gość: MARIAN Re: Najświeższe ilustracje... :) IP: *.proask.com.pl 30.04.12, 15:33
          Można by zrobić ranking takich uprzywilejowanych parkingowo instytucji: ochroniarze, konwoje bankowe, kurierzy, taksiarze, rajcy - wszyscy sobie swobodnie śmigają po Śródmieściu samochodami.
          • Gość: PEPE i po problemie... :P IP: *.krak.tke.pl 30.04.12, 15:50
            Gość portalu: MARIAN napisał(a):

> Można by zrobić ranking takich uprzywilejowanych parkingowo instytucji: ochroni
            > arze, konwoje bankowe, kurierzy, taksiarze, rajcy - wszyscy sobie swobodnie
            > śmigają po Śródmieściu samochodami.

Jest na to prosty sposób...
            Taki np. taksiarz, powinien parkować na Podpromiu, stamtąd gonić na butach po klienta w centrum, następnie wraz z nim wrócić do taksówki i dopiero wtedy zawieźć go pod wskazany adres..
            Jeśli chodzi o konwój bankowy, to powinien on móc podjechać nie dalej jak na parking WRN-u, gdzie w wyznaczonym miejscu powinno się mu dostarczać gotówkę i co tam jeszcze taki konwój wozi...
            Problem mam z kurierami... Ale ostatecznie mogliby te swoje przesyłki zrzucać w okolicy, no powiedzmy... podmiejskiego dworca PKS (wiadukt by je ochronił przed deszczem) i stamtąd to już każdy by je sobie indywidualnie odbierał...
            • Gość: miastowy Re: i po problemie... :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.12, 16:02
              dobra. a co powiesz o kolesiach co wypasionym merolem albo audikiem r8 coś tam podwozi laskę pod knajpę w centrum i rozgania tłumy spacerujące po 3maja-grunwaldzka-kościuszki z wypierdem silnika? ma zezwolenie na wjazd - o.k. - ale kultury - zero.
              • Gość: PEPE no, a co mam powiedzieć ? IP: *.krak.tke.pl 30.04.12, 16:13
                burak :P
    • Gość: Adam Re: Stadion Miejski - parkowanie IP: *.19.165.86.osk.enformatic.pl 30.04.12, 23:55
      Straż Miejska? W Rzeszowie? Wybaczcie, ale to kpina. Albo gubią się we własnym mieście i nie potrafią dojechać, albo dyżurny (czy ktoś, kto odbiera telefony) decyduje, że SM nie musi się trudzić, i generalnie zgłaszający to się powinien raczej odwalić. Przykład - zgłaszam samochody parkujące na chama na trawniku. Odpowiedź - "Panie, tam i tak będzie kiedyś parking, daj pan spokój".
      Goście są totalnie nieprzydatni, lepiej toto rozwiązać i dać więcej etatów policji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka