mariuszk8 08.01.13, 21:07 Świecki ślub pod symbolem religijnym (jednej religii). Ot, stolica innowacji! :D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dodymisji Re: 'W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę bra IP: *.rzeszow.hypnet.pl 08.01.13, 21:25 I to krzyż pośrodku. Nie Orzeł! To skandal! Prezydent, jeżeli jest uczciwym człowiekiem, powinien natychmiast podać sie do dymisji! Bezwarunkowo! Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Straszne ma ta pani życie. Stalinowskie metody 09.01.13, 11:32 Pani to ma problem. Na cmentarz pewnie boi się wejść bo tam same krzyże buuuuuu. Wysysają krew i obrażają. Przecież wiadomo że na cmentarz też przychodzą ateiści olbo "innowiercy" jak to określiła. Napiszcie o leworęcznych urażonych tym że nożyczki są projektowane dla praworęcznych albo że windows domyślnie instalowany jest dla praworęcznych. Przecież pownien na początku pytać. Życie jest niesprawiedliwe i tam nas strasznie traktują. Normalnie stalinowskie metody jak nic. I to w urzędzie miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SWIAT Re: Straszne ma ta pani życie. Stalinowskie metod IP: *.pool.mediaWays.net 09.01.13, 11:47 Naprawde nie rozumiesz istoty sprawy czy tylko udajesz? Twoj przyklad z cmentarzem jest naprawde infantylny. Odpowiedz Link Zgłoś
parazyd Ot, życie codzienne w Pomrocznej Watykańskiej 09.01.13, 12:13 Nie wiem jak teraz, ale jeszcze jakiś czas temu jeden z Urzędów Skarbowych we wsi Warszawa był w przykościelnym domu katechetycznym i tam krzyży było zatrzęsienie. Ale podejście do petenta jak za Bieruta. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Ot, życie codzienne w Pomrocznej Watykańskiej 09.01.13, 12:15 parazyd napisał: > Ale podejście do petenta jak za Bieruta. Nie "ale" tylko "i dlatego". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benka16cha Re: Ot, życie codzienne w Pomrocznej Watykańskiej IP: *.fbx.proxad.net 09.01.13, 12:40 Katolstwo lubi jak mu cuś zwisa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dirt Re: Ot, życie codzienne w Pomrocznej Watykańskiej IP: *.jzo.com.pl 09.01.13, 12:44 No prąciem, a mój post za słowo 'gejzeta' został wykasowany! Niebywałe, przecież to wybiórcza lansowała zamienne słowo na pedała... Ciekawe że wszystkich kalumni na KK tu się nie kasuje, ale wręcz promuje! ad rem: pytałem, że pani Bożenka ma jakieś zaświadczenie swojego ateizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spirometr Re: Ot, życie codzienne w Pomrocznej Watykańskiej IP: *.szczecin.mm.pl 09.01.13, 12:49 Urzędnik jakiś??? Pani Bożenka nie potrzebuje żadnego zaświadczenia, ani nawet oświadczenia w kwestii swojego ateizmu.... W tym przypadku wystarcza sama deklaracja zainteresowanej osoby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atheusz Re: Ot, życie codzienne w Pomrocznej Watykańskiej IP: *.183.155.112.dsl.dynamic.t-mobile.pl 09.01.13, 14:51 Jestem ateistą.Nie uważam, żeby taki symbol jakkolwiek we mnie godził. Już bardziej irytowałby mnie półksiężyc - jest mi kulturowo obcy (i zaraz pewnie pojawią się zarzuty o ksenofobię). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spirometr Re: Ot, życie codzienne w Pomrocznej Watykańskiej IP: *.szczecin.mm.pl 09.01.13, 15:51 Cała rzecz w tym, że tam ani krzyża, ani półksiężyca, ani innej gwiady Dawida nie powinno być... jedynie godło państwowe i herb miasta Odpowiedz Link Zgłoś
realgniot Re: Ot, życie codzienne w Pomrocznej Watykańskiej 09.01.13, 23:38 Wiszące niepaństwowe symbole w urzędzie to poważna sprawa i jest to łamanie prawa, a w tym przypadku podstawowego, czyli naszej konstytucji. Dopuszczanie do takiej sytuacji świadczy o tym, że nasze państwo jest słabe, bo w silnym żaden urzędnik nie pozwoli sobie na jawne łamanie prawa, co gorsze nikt nie zajmie się sprawą poważnie, by ukarać winnych. Ci urzędnicy, którzy są odpowiedzialni za powieszenie, jak również nieusunięcie symboli obcego państwa nigdy już nie powinni pełnić jakiejkolwiek państwowej służby. Najgorsze jest w tym wszystkim to, że zdrajcy w naszym kraju śmią się nazywać patriotami i takim aktem zdrady jest wieszanie symboli religijnych obcego państwa w polskich urzędach. Dlaczego w Polsce hołduje się zdrajców i dopuszcza się do takich skrajności? Czy nie ma tu patriotów, ludzi którzy kochają swój kraj i on dla nich jest najważniejszy? Odpowiedz Link Zgłoś
urssula.inc Re: Straszne ma ta pani życie. Stalinowskie metod 09.01.13, 11:54 Sorry,ale napiszę z duzych liter. ZAUWAŻ,ŻE TO URZAD STANU CYWILNEGO I SALA ŚLUBÓW,WIĘC KRZYŻ NIE MA PRAWA TAM WISIEĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW Re: Straszne ma ta pani życie. Stalinowskie metod IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.01.13, 12:25 Uprzejmie proszę o pokazanie zapisu prawnego, który to sankcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fe Re: Straszne ma ta pani życie. Stalinowskie metod IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.13, 12:27 Gość portalu: WW napisał(a): > Uprzejmie proszę o pokazanie zapisu prawnego, który to sankcjonuje najpierw pokaż taki, który uprawnia do powieszenia w tym czy jakimkolwiek innym miejscu w budynkach świeckich krzyża Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spirometr Re: Straszne ma ta pani życie. Stalinowskie metod IP: *.szczecin.mm.pl 09.01.13, 12:34 Konstytucja RP może być? "Art. 25. 2. Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym." Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht_kalba Re: Straszne ma ta pani życie. Stalinowskie metod 09.01.13, 12:34 Proszę bardzo: Art. 25. Konstytucji Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym. Nie dość oczywiste? Dla katola, który nie widzi, że KRK od XVI wieku gnoi ten kraj, prawdopodobnie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
sovip Re: Straszne ma ta pani życie. Stalinowskie metod 09.01.13, 12:36 Dlaczego nie ma prawa??? Dla chrześcijan jest ważny a dla ateistów to dwie zbite deski , to już deski nie można powiesić na ścianie??? Dla anarchistów symbolem religijnym oraz zniewolenia są barwy i godła państwowe też trzeba usunąć?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benka16cha Re: Straszne ma ta pani życie. Stalinowskie metod IP: *.fbx.proxad.net 09.01.13, 12:46 Durnys i to tak po katolsku. A ten krzyz to sobie najlepiej wsadz. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Straszne ma ta pani życie. Stalinowskie metod 09.01.13, 12:59 więc powieśmy tam także logo jakiejś firmy, np. Coca-Coli, IBM-a albo Gazpromu. Albo logo jakiegoś klubu piłkarskiego. Ciekawe, co wtedy powiesz... Przecież to też tylko symbol. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_kontentka Re: Straszne ma ta pani życie. Stalinowskie metod 09.01.13, 13:16 katolik korzysta z końkordatu i ślub bierze w Kościele ateista ślub bierze w US, chyba to jest jasne? Odpowiedz Link Zgłoś
michal747 Re: Straszne ma ta pani życie. Stalinowskie metod 09.01.13, 12:01 "Przecież wiadomo że na cmentarz też przychodzą ateiści olbo "innowiercy" jak to określiła." "Innowiercy" mają swoje cmentarze bez krzyży albo z innymi niż nasze i raczej nie przychodzą na katolickie cmentarze żeby ich tam pochowano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szubikowmendelejew na komunalnych cmentarzach tez są krzyże IP: 150.254.82.* 09.01.13, 12:10 a są to cmentarze "dla wszystkich" powinno się zatem je zlikwidować bo one mogą wyłupić oczy biednym niewierzącym a jestem jednym z nich więc wiem co mówię! albo co gorsza INNOWIERCOM wypalić dziury w głowie i co gorsza OBRAZIĆ ICH! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spirometr Re: na komunalnych cmentarzach tez są krzyże IP: *.szczecin.mm.pl 09.01.13, 12:15 Czy ci niedobrzy ateiści żadają, żeby wykasować wszelkie krzyże z przestrzeni publicznej (a cmentarze też są przestrzenią publiczną)? Czekam na jakieś odnośniki do źródeł... Odpowiedz Link Zgłoś
jakubszuba Zastanawia mnie 09.01.13, 12:21 czy każdy niewierzący przechodził przez etap zgimbusienia czyli to że raziły go symbole religijne mnie po prostu nie ochrzczono, bywa xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spirometr Re: Zastanawia mnie IP: *.szczecin.mm.pl 09.01.13, 12:38 Następny chłopiec, co nic nie rozumie (a przynajmniej takiego udaje).... Bohaterki artykułu nie rażą symbole religijne w przestrzeni (nic nie mówi o kapliczkach cmentarzach czy pomnikach), rażą ją jedynie w urzędzie, który z założenia powinien być od nich wolny... Odpowiedz Link Zgłoś
jakubszuba to tylko dwa kawałki drewna 09.01.13, 12:53 skoro dla ATEISTÓW jest to symbol religijny to chyba cos nie tak z nimi jest... bo ja sobie zrobię podobny z długopisu i linijki i pobawię się nim w samolocik, nadal jest to symbol religijny? Odpowiedz Link Zgłoś
swiatlowski Re: na komunalnych cmentarzach tez są krzyże 09.01.13, 12:42 A niech tylko jakiś INNOWIERCA postawi na takim cmentarzu inny pomnik lub znak, czy symbol, to MY KATOLICY nie damy się obrażać i narażać Naszych uczuć, bo Nasze racje są święte i Tyle !-)) Odpowiedz Link Zgłoś
jakubszuba u mnie innowiercy sobie stawiają grobowce 09.01.13, 12:54 które wyglądaja jak mini-meczety oprócz tego ze to architektoniczny disneyland nic mnie to nie obchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sd Re: Straszne ma ta pani życie. Stalinowskie metod IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.13, 12:26 @jimmyjazz znając życie i takich "dowcipnych" jak ty, pierwszy leciałbyś z morda, gdyby sobie prezydent miasta powiesił w tym miejscu gwiazdę Dawida albo arabski półksiężyc Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Straszne ma ta pani życie. Stalinowskie metod 09.01.13, 13:01 po co zaraz gwiazdę Dawida - wystarczy, aby powiesił logo jakiejś firmy, partii politycznej albo klubu piłkarskiego. Ot, wchodzisz do urzędu, a tu - ponad godłem - wielkie logo PO, PiS, Widzewa Łódź czy Gazpromu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oui Re: Straszne ma ta pani życie. Stalinowskie metod IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.13, 12:26 Na cmentarzach się odwiedza zmarłych bliskich różnego wyznania, a nie krzyże. W USC zawiera się małżeństwa cywilne. A poza tym: Zgodnie z Konstytucją RP oraz ustawą z dnia 31 stycznia 1980 r. o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej Polskiej, symbolami narodowymi są: orzeł biały, biało-czerwone barwy i „Mazurek Dąbrowskiego”. Ani słowa o krzyżu! Zgodnie z art. 3 przywołanej wyżej ustawy godło RP umieszcza się w szczególności w pomieszczeniach urzędowych i salach posiedzeń, salach wykładowych i lekcyjnych należących do: 1) organów państwowych (organów gmin, powiatów, samorządów województw oraz związków jednostek samorządu terytorialnego, klubów, kół i zespołów poselskich, senackich i parlamentarnych oraz biur poselskich, senatorskich i poselsko-senatorskich), (...) Urząd Miasta, w skład którego wchodzi USC, jest jednostką samorządu terytorialnego. W kościele nie ma godła obok krzyża. Po co krzyż obok godła w urzędzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Straszne ma ta pani życie... IP: *.free.aero2.net.pl 09.01.13, 13:48 Gwoli ścisłości, opisane w artykule symbole zostały wyeksponowane tak, że centralnie znajduje się krzyż, a po jego bokach herb miasta i godło państwowe. Wskazuje to na tendencyjną hierarchizację symboli i umniejszenie rangi symboli państwowych w urzędzie państwowym na rzecz (jednego) symbolu religijnego, wyrażenie jego nadrzędności. Jeśli jest żywy prawny zapis dotyczący obrażenia czyichś uczuć religijnych i przewidziano zadziwiająco surowe kary więzienia za takie przestępstwo, o czym można było ostatnio usłyszeć w kontekście próby zniszczenia obrazu na Jasnej Górze, a następnie zastanowić się nad zupełnie podobnymi karami przewidzianymi za ciężkie przestępstwa przeciwko zdrowiu i życiu, to powinno się również szanować neutralność światopoglądową obywateli lub ich odmienne wyznanie, czyli nie dodawać w tle symboliki religijnej i tym samym nie narzucać jej osobom uczestniczącym w świeckiej ceremonii lub sprawie urzędowej. Inaczej wygląda to na wprowadzenie określonych skojarzeń religijnych (ewangelizację) oraz na czynienie ze świeckiej ceremonii ślubnej uroczystości para-religijnej mającej się nijak do prostych zapisów konstytucji określających rozdział państwa od kościoła, publicznie wyrażoną świeckość i neutralność światopoglądową państwa, czyli równe traktowanie obywateli bez względu na ich wiarę. Najłatwiej to chyba osiągnąć powstrzymując się zgodnie z prawem od eksponowania symboli religijnych w urzędach państwowych. To bynajmniej nie oznacza poniżania tej lub innej religii lub jej zaprzeczenia, a tylko podkreśla równe traktowanie obywateli bez względu na światopogląd czy wyznanie. Z jednej strony osoby uczestniczące w ślubie w Urzędzie Stanu Cywilnego są tak zaaferowane i przejęte okolicznościami, że prawie niczego wokół nie dostrzegają. Z drugiej chodzi jednak o to, co się znajduje wokół oraz o symbolikę otoczenia. Gdyby nie miało to znaczenia, moglibyśmy swobodnie organizować świeckie ceremonie ślubne w kościołach (miejscach sakralnych, miejscach kultu religijnego) i też nie powinno to sprawić nikomu różnicy pod hasłem, że przecież chodzi o samą ceremonię, a nie o wystrój i o jego wymowę. Wówczas jednak ktoś mógłby poczuć się urażony w swych uczuciach religijnych, bo o ile łatwiej jest "wejść" do urzędu ze swoim symbolem kultu niż udostępnić szeroko swoją siedzibę i otwarcie, w duchu ekumenicznej tolerancji lub zrozumienia i współpracy, przystać na zupełnie inne obyczaje? Wynika z tego, że bardziej szanujemy własny światopogląd niż cudzy, co ulega przejaskrawieniu w sprawach zasadniczych, którymi kierujemy się w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
prababka44 Re: Straszne ma ta pani życie. Stalinowskie metod 09.01.13, 12:37 Wiesz co, dżimmidżaz ? Takich wkurzonych jest o wiele więcej, tylko nam sie demonstrować nie chce, bo wiadomo, że urzędy stchórzą :(( Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Straszne ma ta pani życie. Stalinowskie metod 09.01.13, 12:58 jeśli już trollujesz, to mógłbyś chociaż trollować z sensem. Cmentarz akurat jest miejscem POCHÓWKU, na którym zamieszczanie symboli religijnych na grobach zmarłych jest jak najbardziej na miejscu. Analogicznie, kościół jest odpowiednim miejscem publicznym, w którym i na którym można wieszać krzyże, meczet jest miejscem, w którym i na którym można zamieszczać półksiężyc, synagoga jest miejscem, na którym i w którym można zamieszczać gwiazdę Dawida. Urząd państwowy NIE JEST miejscem zamieszczania jakichkolwiek symboli, które nie są symbolami państwa i organizacji, do których do państwo należy (np. UE czy NATO), na poziomie samorządowym można i należy dodatkowo zamieszczać symbole lokalne, np. województwa, powiatu czy miejscowości. Wbrew temu, co sądzisz, obecność takich lub innych symboli w urzędzie MA ZNACZENIE i NIE JEST niczyją prywatną sprawą. Swoją drogą, co byś powiedział na symbol klubu piłkarskiego zawieszony w urzędzie? Albo logo jakiejś firmy? To też tylko symbole, prawda?? A jednak podważają bezstronność takiej instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
res_republika Re: Straszne ma ta pani życie. Stalinowskie metod 10.01.13, 13:45 Halo. Na cmentarz ta pani nie chodzi wziąść ślub a urząd to nie choinka dla religijnych oznaczeń. I tu jest Buuuu. Z nożyczkami można sobie poradzić. Z Windows dobry pomysł, ale Gates raczej GW nie czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1984 Re: 'W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę bra IP: *.rz.izeto.pl 08.01.13, 22:31 Symbole świeckiego państwa. I wszystko w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawalerek Re: 'W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę bra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.13, 22:42 jak nie chcecie brać w ratuszu to możecie pod mostem na Wisłoku lub innym miejscu do wyboru.Co to kogo obchodzą dylematy panieńskie na tym forum, poskarżcie się mamuśkom one was utulą w żalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podmost,pochrześci Re: 'W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę bra IP: *.rzeszow.hypnet.pl 08.01.13, 22:48 No tak, jakie to chrzescijańskie! Pod most, psie wiary! Oczywiscie, zdecydowanie popieram p. Bożenę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SWIAT Re: 'W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę bra IP: *.pool.mediaWays.net 09.01.13, 11:53 To tekst katolika. Oni z Chrzescijanstwem ma tyle wspolnego co nic. Odpowiedz Link Zgłoś
pater66 ale o co ci chodzi? 09.01.13, 12:23 płacą ci za posty, czy tylko piszesz by obrażać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spirometr Re: ale o co ci chodzi? IP: *.szczecin.mm.pl 09.01.13, 12:41 Chodzi o to, że katolicyzm już bardzo dawno temu odszedł od założeń chrześcijaństwa... Odpowiedz Link Zgłoś
incipit Po treści mniemam, że jesteś polak-katolik, 09.01.13, 11:24 Po treści mniemam, że jesteś polak-katolik, bo tak od ciebie bije polsko-katolicką nienawiścią. Odpowiedz Link Zgłoś
e_w_a_21 "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślubu... 08.01.13, 23:22 Skarg nie było - nie było problemu. Teraz skargi są i jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcgo Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.13, 11:19 Dajcie spokój. Też nie lubię krzyży, ale tu jest taki plus, że odstraszy on muzułmanów :) Niech widzą, że Polska to kraj katolicki, zaściankowy. Może nie będą chcieli tu wsiąkać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SWIAT Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu IP: *.pool.mediaWays.net 09.01.13, 11:55 Naprawde nie widze roznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.13, 12:11 Różnicy nie ma, ale mamy tylko 1 problem (z fanatykami katolickimi), a tak mielibyśmy drugi problem z fanatykami muzułmańskimi. Lepiej miec 1 problem, niż 2 problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
springbok Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu 09.01.13, 12:05 Gość portalu: mcgo napisał(a): > Dajcie spokój. Też nie lubię krzyży, ale tu jest taki plus, że odstraszy on muz > ułmanów :) > Niech widzą, że Polska to kraj katolicki, zaściankowy. Może nie będą chcieli tu > wsiąkać. A co ma katolicyzm do zaściankowości ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spirometr Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu IP: *.szczecin.mm.pl 09.01.13, 12:08 Są to synonimy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezzydent krzyż w wc IP: *.xdsl.centertel.pl 09.01.13, 11:38 Zawieście krzyz w wc moze bedzie czysciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucek Re: krzyż w wc IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.13, 18:55 > Zawieście krzyz w wc moze bedzie czysciej. jak to było? "Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę"? Ale "nie obrażam uczuć innych" to już niekoniecznie :( Odpowiedz Link Zgłoś
cyranocyrano "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślubu... 09.01.13, 06:30 No tak, teraz podkarpackie urzędasy zaczną mówić o wojnie z krzyżem. Już wielebny im teksty napisze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1984 Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu IP: *.rz.izeto.pl 09.01.13, 06:38 Proponuje w ramach akcji "stop laicyzacji" usunięcie godła państwa i miasta. I to jest słuszna koncepcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyżak Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu IP: *.rzeszow.vectranet.pl 09.01.13, 08:05 Postawić w pobliżu drabinę i na życzenie takiej ateistki ,zdjąć. Nie ma o co kruszyć kopii. Przecież i tak nie wie ,co traci. Wystarczy wejść prywatnie do Bernardynów i zobaczyć. Nie trzeba jechać do Cżęstochowy ,żeby poczuć to coś. Biedni ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1984 Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu IP: *.rz.izeto.pl 09.01.13, 08:11 Dlaczego ona ma to zrobić? Jeżeli tak bardzo komuś zależy to zmienić konstytucję. Należy wpisać przewodnią rolę Kościoła Katolickiego i wieczną przyjaźń z państwem Watykan. Wtedy będzie zgodnie z prawem, bo jak na razie oznacza to, że władza ma w d... obowiązującą ustawę zasadnicza. Mrożek i Bareja w jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.01.13, 11:10 Nie zrobią tego, bo skończyło, by się emigracją sporej bogatszej części społeczeństwa, która pewnie utrzymuje tę hołotę. Hołota z biedy po jakimś czasie też wyemigruje i zostaną sami starcy. Z resztą ten proces się dzieje, bo jak pamiętam to kiedyś było nas 40 mln, a dziś wyparowało 5 i dalej parują, bo często nie chcą żyć po krzyżem, a zdrajcy watykańscy dalej wieszają gusła w urzędach i rozdają dobra narodowe wrogowi. Wszystko się dzieje jak przed zaborami. Odpowiedz Link Zgłoś
koll11 Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu 09.01.13, 11:46 wyjezdzaja wlasnie do katolickiej irlandi,bawari .tutaj w bawari widze ich prawie codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1984 Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu IP: *.rz.izeto.pl 09.01.13, 11:56 Pewnie jak za dawnych czasów (RFN) znakomita większość deklaruje ateizm, w celu uniknięcia płacenia podatku kościelnego. Ciekawe czy to można by podciągnąć pod prawdziwą statystykę liczebności wyznań w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BAY Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu IP: *.pool.mediaWays.net 09.01.13, 12:06 Cale 12,6 Prozent bawarskich katolikow bierze udzial w niedzielnej mszy. Dane z 2011. Oficjalnie placacych podatek katolikow jest w "katolickiej Bawarii" ponizej 50%, dane z Bistum Bamberg. Pojecie "katolicka Bawariia" ma juz znaczenie historyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1984 Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu IP: *.rz.izeto.pl 09.01.13, 12:13 Bardziej chodziło mi o całe Niemcy (to w zasadzie zupełnie laicki kraj). Dla kilku euro (marek) polski katolik jest w stanie wyrzec się własnej wiary. Po powrocie do kraju okazuje się, że nagle przywiązani są do religii i tradycji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gandan-10 Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu 09.01.13, 13:12 Czlowieku co ty piszesz,Bawaria,Irlandia,katolicy,powiedz to u mnie w MUNCHEN,problem natychmiastowy a jeszcze jakis polaczek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu IP: *.rzeszow.mm.pl 09.01.13, 09:31 To ty nie wiesz co tracisz - a mianowicie życie zgodnie z własnymi przekonaniami z dala od tej szopki, która ma dramatycznie niewiele wspólnego z tym za co się podaje, bez samooszukiwania się i pozwalania jakimś ludziom na kontrolowanie twojego życia pod płaszczykiem troszczenia się o twoje życie po śmierci :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekolog Re: 'W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę bra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.13, 09:17 a może ślub w psiej budzie? wszak tam najwyżej łańcuch i nic więcej? tylte tylko że zamiast bukietu trza by mieć kość.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J23 Re: 'W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę bra IP: *.resman.pl 09.01.13, 10:08 Pajacuj sobie "pałacu" gdzie chcesz, ale nie układaj życia innym (krzyżaku jeden). Świeckość Polski zapisana w konstytucji oznacza bez jakichkolwiek symboli - i wszystko w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekolog Re: 'W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę bra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.13, 10:16 a czy ja o czym innym, jak nie o świeckości, każdemu kość na jaka go stać, więc to ty pajacujesz, bo ja nikomu nie każe brać ślubu pod krzyżem, każdy może gdzie chce, nawet w psiej budzie. tyle tylko że ty zaraz szczekasz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katt Re: 'W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę bra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.13, 11:32 Tylko że widzisz, USC to właśnie jest miejsce dla ludzi, którzy nie chcą pod krzyżem. Ci, co chcą, idą do kościółka. W USC ślub powinien być pod godłem. To tak trudno pojąć...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: 'W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę bra IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.13, 12:05 Ty nikomu nie każesz... Problem w tym, że USC w Rzeszowie właśnie każe... USC (nie psia buda, jak sądzisz) jest miejscem zawierania małżeństw CYWILNYCH. Jeśli ktoś chce mieć na ceremonii krzyżyk, udaje się do pobliskiego kościoła, gdzie zawiera ślub KOŚCIELNY. Wszak w Polsce od lat obowiązuje KONKORDAT, więc nie ma konieczności zawierania dwóch związków osobno. Ergo - skoro w kościele można załatwić wszystkie formalności cywilno - kościelne, USC - przypominam - URZĄD państwowy, powinien pozostać miejscem wolnym od symboli religijnych. Czy w kościele obok krzyża nad ołtarzem wisi GODŁO? Nie! Więc po co krzyż w urzędzie, obecnie domyślnie przeznaczonym dla osób nie chcących zawierać związku małżeńskiego w kościele? Ateiście czy innowiercy krzyżyk zbędny, katolik nie pójdzie do USC, skoro wszystko załatwi w kościele - to dla kogo ten krzyż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekolog Re: 'W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę bra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.13, 13:36 rozumiesz co czytasz, czy starym zwyczajem komuchów nie rozumiejąc o co chodzi szczekasz niczym ten z psiej budy. Ja nigdzie nie napisałem że USC to psia buda, więc te twoje bredzenie zda się psu na budę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BAY Re: 'W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę bra IP: *.pool.mediaWays.net 09.01.13, 12:11 Skoro juz o psach.. to wlasnie kosciol zachowuje sie jak kundel znaczac sikami swoj rewir. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABC Re: 'W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę bra IP: 193.243.154.* 09.01.13, 10:32 Bardzo proszę aby ci wszyscy co tak bronią krzyża zaczęli żyć zgodnie z tym w co wierzą. Po "pierwsze miłuj bliźniego swego jak siebie samego". Co to dla ciebie oznacza ? Nie zabijaj - to znaczy jeżeli jest twoim pracownikiem daj mu zarobić na godne życie. A nie ty jeździsz czołgiem za ponad 100 tys a pracownik zastanawia się czy kupić chleb czy dziecku buty. Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu - nie opluwaj wszystkich wokół. Wiara bez uczynków martwą jest. Odpowiedz Link Zgłoś
e_w_a_21 Re: 'W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę bra 09.01.13, 10:40 No ale co te wywody mają wspólnego z krzyżem w Ratuszu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F Re: 'W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę bra IP: *.icpnet.pl 09.01.13, 11:05 Wszytko, bo ten krzyż to symbol hipokryzji wierzących. Odpowiedz Link Zgłoś
incipit Po treści mniemam, że jesteś polak-katolik 09.01.13, 11:23 Po treści mniemam, że jesteś polak-katolik, tak od ciebie bije polsko-katolicką nienawiścią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekolog Re: Po treści mniemam, że jesteś polak-katolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.13, 15:23 no pewnie to nie to co ty, który pałasz bolszewicką miłościa...... Odpowiedz Link Zgłoś
res-men "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślubu... 09.01.13, 10:49 Miejsce krzyza jest w kosciele - urzędy są państwowe a nasz kraj jest krajem swieckim więc wieszanie krzyza gdziekolwiek popadnie jest naduzyciem przeciw konstytucji - problem polega na tym ze kazdy kto przeciwstawi sie kosciołowi i powie swoje odmienne zdanie jest napietnowany przez jedyną słuszną opcję i to jest chore - skoro mozna wziąc slub pod krzyzem to jedynym miejscem do tego jest kosciół a skoro ktoś sobie tego nie zyczy to takim miejscem powinien być USC - krzyz jak i wszystkie symbole religijne w urzędzie miasta należy zdjąć i odnieść je do koscioła - i nie ma w tym nic złego ani zadnego ataku na wierzących - tak jak miejscem na otwarte mleko jest lodówka tak miejscem dla krzyza jest kosciół Odpowiedz Link Zgłoś
avenhorn Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu 09.01.13, 11:39 Doskonale to napisałeś :) Odpowiedz Link Zgłoś
mata_kari "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślubu... 09.01.13, 10:57 Jak ktos sobie nie życzy, to niech zdejmą i po krzyku. Wysoka drabina niedroga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katt Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.13, 11:34 Nie, kochanie. Jak ktoś sobie życzy, to niech idzie do kościoła. A w urzędzie niech to zdejmą z definicji, bo tam właśnie chodzą brać ślub ci, którzy sobie nie życzą. Jeśli już, to powinnaś napisać - jak ktoś sobie koniecznie życzy (choć to dziwne) - to niech mu ZAWIESZĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
odzim22 Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu 09.01.13, 12:37 > Jeśli już, to powinnaś napisać - jak ktoś sobie koniecznie życzy (choć to dziwn > e) - to niech mu ZAWIESZĄ. Niby tak powinno być, ale tutaj wszystko stoi na głowie. Religia też niby nieobowiązkowa, a papierek muszą przynieść ci, co nie chcą na nią chodzić. Rozdział państwa od kościoła po naszemu panie. Odpowiedz Link Zgłoś
fidelxxx Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu 09.01.13, 11:40 Nie w watykańskim wiernopoddańczym państwie polskim. Tutaj wiesza się krzyże nielegalnie, a żeby zdjąć, trzeba robić to zgodnie z przepisami. Tutaj kościół kupuje majątki za 1% wartości. Tutaj kościół może uprawiać samowolę budowlaną zasłaniając się konkordatem. Tutaj masz prawo do własnych przekonań i wiary, dopóki jesteś katolikiem i twoje zdanie jest równe słowom plebana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvvvv Re: 'W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę bra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.13, 11:03 Brawo tak trzymac, Dzicz i tak zadnych wartosci nie wprowadzi, musi miec je nadane odgornie Odpowiedz Link Zgłoś
transact Kler respektuje tylko siłę 09.01.13, 11:14 Gość portalu: vvvvv napisał(a): > Brawo tak trzymac, > Dzicz i tak zadnych wartosci nie wprowadzi, musi miec je nadane odgornie No własnie dlatego księżom musi być siła narzucone polskie prawo. Kosciół nie rozumie innego języka - tylko siłę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.01.13, 11:03 Mnie też przeszkadza, a od ciebie, aż bije miłość do bliźniego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówa Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu IP: 78.9.143.* 09.01.13, 11:19 i mnie przeszkadza także Odpowiedz Link Zgłoś
chynek [...] 09.01.13, 11:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
buk-humor-dziczyzna wytapetuj wszystkimi świetymi i 7 krasnoludków 09.01.13, 11:06 wytapetuj wszystkimi świetymi i 7 krasnoludków Odpowiedz Link Zgłoś
buk-humor-dziczyzna w domu nawet w kiblu powieś+Babę Jagę 09.01.13, 11:04 w domu nawet w kiblu powieś+Babę Jagę Odpowiedz Link Zgłoś
wyrywny Może wolą w toalecie? 09.01.13, 11:04 Może wolą w toalecie? Ale wam wszystkim krzyż przeszkadza! Nie będzie krzyża już niedługo, bo wymierają europejscy autochtoni. Będzie islam, to zobaczymy, jaki ateiści będą mieli wybór :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Może wolą w toalecie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.13, 11:11 Katolicy od islamistów niczym się nie różnią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówa Re: Może wolą w toalecie? IP: 78.9.143.* 09.01.13, 11:18 Zdecydowanie lepsza toaleta. Odpowiedz Link Zgłoś
incipit Lepsza toaleta niż narzędzie tortur i zniewolenia 09.01.13, 11:27 Lepsza toaleta niż narzędzie tortur i zniewolenia - krzyż, starszy brat szubienicy i koła do łamania kości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nawrot Re: Może wolą w toalecie? IP: *.frisk-software.com 09.01.13, 11:48 Ty nawet istoty sprawy nie rozumiesz. Tu chodzi o to ze Polska niby jest demokratycznym krajem, a nie dyktatura religijna. Niestety jest tylko na niby. W normalnym kraju urzedy maja sluzyc wszystkim a nie tylko wyznawcom jedynie slusznej wiary. Co do Islamu to nie potrzeba wiary zeby tam zrobic pozadek, ateisci nie maja sumienia wiec poradza sobie lepiej niz wyznawcy rydzyka i "kaczusia wielkiego I" ktorzy to sumienie maja w nadmiarze. Co do wymierania to co tu jeszcze robisz idz zapladniac albo nadstawiaj sie w celu zaplodnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emektb Re: Może wolą w toalecie? IP: *.siedlce.vectranet.pl 09.01.13, 12:29 odpowiem ci w odpowiedni dla twego umysłu sposób. debili nie sieją, sami się rodzą Odpowiedz Link Zgłoś
plantin To pogwałcenie konstytucyjnego rozdziału 09.01.13, 11:05 państwa i kościoła ! Krzyż w USC - to absurd i skoro ktoś tego w UM Rzeszowa nie rozumie - nie powinien tam pracować - niech przejdzie do pracy w kancelarii pobliskiego kościoła - będzie miał krzyż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaa Re: To pogwałcenie konstytucyjnego rozdziału IP: *.icpnet.pl 09.01.13, 11:10 Absurd. Z tego co kojarzę Konstytucja wyraźnie mówi o wolności wyznania. Krzyż w miejscu państwowym jest niezgodny z Konstytucją czyt. jest jawnym łamaniem prawa. I tyle, nie ma nad czym debatować. Nie powinno być krzyża w tego typu miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Nie ma w tym kraju żadnego "konstytucyjnego 09.01.13, 11:14 rozdziału państwa od Kościoła". Myśl, czytaj, nie powtarzaj sloganów z Gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: Nie ma w tym kraju żadnego "konstytucyjnego 09.01.13, 11:40 Jest "bezstronność światopoglądowa państwa". Bardzo ładne sformułowanie, problem w tym, że nie jest stosowane. Albo się wiesza wszelkie możliwe symbole (na co oczywiście nie starczyłoby miejsca), bo skoro państwo jest bezstronne, to nie może przedkładać wiary wyznawanej przez dwadzieścia parę czy trzydzieści milionów obywatelek i obywateli nad wiarę, którą wyznaje u nas powiedzmy kilka tysięcy osób - albo się nie wiesza żadnych. Mogę nawet zrozumieć intencje urzędników, którzy krzyż powiesili - mogli mieć dobre zamiary, może się to kojarzyć ze zwyczajem przysięgania na krzyż, coś w rodzaju "niech Bóg będzie świadkiem, że dobrze i uczciwie wykonujemy swoją pracę" - ale mimo wszystko dziś jest to odbierane jako znaczenie terenu. W imię szacunku dla praw mniejszości należy krzyż zdjąć ze ściany i choćby podarować najbliższemu kościołowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spirometr Re: Nie ma w tym kraju żadnego "konstytucyjnego IP: *.szczecin.mm.pl 09.01.13, 12:46 Art. 25, pkt 2 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej Odpowiedz Link Zgłoś
plantin Masz jakoweś wykształcenie ? - wątpię - 09.01.13, 12:47 skoro nie rozumiesz czytelnych zapisów naszej Konstytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni żenujące i żałosne 09.01.13, 11:06 urzędnicy państwowi, którzy mają problem ze zrozumieniem Konstytucji powinni dostać wilczy bilet. Może kuria przygarnie ich do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a wpiszmy w konstytucję że Polska jest katolicka IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.13, 11:15 skoro konstytucja jest zła to trzeba ją zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
zbigstar Re: żenujące i żałosne 09.01.13, 11:26 tsuranni napisał: > urzędnicy państwowi, którzy mają problem ze zrozumieniem Konstytucji powinni do > stać wilczy bilet. Może kuria przygarnie ich do pracy. Jasne, to wstyd dla naszego kraju, który upodobnił się do Iranu, gdzie jak wiadomo rządzą ajatollahowie, a religia jest prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
watyklan Miejsce symboli religijnych jest w świątyniach. 09.01.13, 11:06 I tyle na ten temat. Wiadomo - Kościół zostawia swój odcisk palca wszędzie tam, gdzie im się na to pozwala. Zatem czas im tego zabronić. To sprzeczne z konstytucją! Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 ja bym to okreslil inaczej 09.01.13, 11:13 w wersji grzecznej - sa jak graficiarze paskudzacy na scianach w wersji normalnej - jak psy i koty, znacza swoje terytorium szczynami. Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszk1972 "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślubu... 09.01.13, 11:06 hmm... to Pani Bożena jest ateistką czy nie ? Jeżeli jest to co jej przeszkadzają dwie deseczki zbite razem z jakimś ludzikiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
marsyas Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu 09.01.13, 11:19 Pani Bożena wie, że te dwie deseczki są symbolem. Czy Ty chciałbyś brać ślub pod symbolem "młot i sierp" lub "swastyka"? Przecież to też tylko narzędzia pracy oraz "znak zazwyczaj w kształcie równoramiennego krzyża, o ramionach zagiętych pod kątem prostym". Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszk1972 Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu 09.01.13, 11:25 marsyas napisał: > Pani Bożena wie, że te dwie deseczki są symbolem. Czy Ty chciałbyś brać ślub po > d symbolem "młot i sierp" lub "swastyka"? Przecież to też tylko narzędzia pracy > oraz "znak zazwyczaj w kształcie równoramiennego krzyża, o ramionach zagiętych > pod kątem prostym". Nie przeszkadzają mi symbole. Choinka i inne symbole Bożego Narodzenia też przeszkadzają ? Odpowiedz Link Zgłoś
wwredny Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu 09.01.13, 11:30 tomaszk1972 napisał(a): > Nie przeszkadzają mi symbole. Czyli we wlasnym domu masz na scianach np swastyke oraz sierp i mlot? Odpowiedz Link Zgłoś
marsyas Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu 09.01.13, 11:35 Boże Narodzenie to tak naprawdę zwyczaj dużo starszy od chrześcijaństwa, to święto wszystkich wcześniejszych kultur - święto przesilenia zimowego, kiedy dzień zaczął się znowu wydłużać. Kościół choinkę przyjął dopiero niedawno (w XIX wieku), do Polski przyszła z protestanckich Niemiec. Dawniej w okresie przesilenia zimowego drzewka lub gałązki przyozdabiali Celtowie, ale nie wiadomo, czy ten dawny zwyczaj ma coś wspólnego z obecną choinką. Odpowiedz Link Zgłoś
crumbman Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu 09.01.13, 11:22 Ona lubi jasne zasady. Ludzik nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu 09.01.13, 11:48 Pani Bożena, jak przypuszczam, nie chce, by jej pokazywano, że jest w swoim kraju na prawach gościa. Polsce stała się potworna krzywda. Najpierw powodzenie kontrreformacji, dużo później szykany państwowe wobec Żydów i Ukraińców, potem Zagłada, potem wypędzenie znacznej części pozostałych Żydów, Niemców, Mazurów - i został kraj w dużym stopniu zamieszkany przez ludzi, którzy dramatycznie nie radzą sobie z odmiennością. Po prostu nie potrafią zrozumieć, że inni to nie masa, przedłużenie ich osoby i ich poglądów, że żyją w świecie, w którym zasadą jest różnorodność i jednostkowe myśloczucie, a nie jedność państwa, narodu i kościoła, zbicie wszystkich w jednolitą masę. To jest przykre nawet z ich punktu widzenia, bo niezdolność do pojęcia istnienia inności zamyka im oczy na świat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzia Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu IP: *.180.148.211.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.01.13, 12:13 Sporo Polaków jeździ za granicę, np. do Czech, i nie widzi, że Polska tak odstaje od normalnej Europy. Ciemny ludek ciągle myśli, że reprezentuje monolit, inności się boi. Mentalność chłopska, poddańcza, każe czuwać w każdej chwili, bo wróg odbierze dobra materialne i wiarę w Boga, i patriotyzm, i rodzinę hetero. Te symbole są jak koło ratunkowe. Biedni ludzie, nawet nie wiedzą z jakiego głównie powodu ich dzieci - młodzi Polacy uciekają z kraju. Wymówką jest kasa, a naprawdę emigrancji doceniają wolność, w tym religijną i obyczajową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buntowniczkamimowo Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 09.01.13, 12:18 . te dwie deseczki z jakimś ludzikiem rażą moje poczucie estetyki Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślubu... 09.01.13, 11:08 Krzyż oczywiście najwyżej. Skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sara Re: "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.01.13, 11:43 W szkołach jest tak samo: u góry krzyż, poniżej godło państwowe. Dodajmy: w szkołach państwowych, publicznych. Brak wrażliwości w takich kwestiach u urzędników każdego szczebla jest porażający. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnae otwieraja sie oczy... 09.01.13, 11:08 No wlasnie.... urzednicy w Polsce sa Swietsi...od Papieza.....JPII tez... cha,cha.... a po drugie..to wlasnie KK pokazal juz dawno jakie zajmuje miejsce w panstwie Bazprawia i tylko li .....z jedna najwlasciwsza religia i wiara. Amen Idiotom.... dobrze,ze w koncu ludzie przecieraja oczy.....jest nadzieja!! Odpowiedz Link Zgłoś
c.t.k Krzyż wyżej niż godło RP,żeby od razu wiadomo było 09.01.13, 11:10 kim jest grupa trzymajaca władzę. Odpowiedz Link Zgłoś
transact Dlaczego obcy symbol wisi powyżej godła Polski? 09.01.13, 11:12 Wypada się temu przyjrzeć, w Polsce obowiązuje ustawa o znakach narodowych i być może można na jej podstawie skazać panią z urzędu. Odpowiedz Link Zgłoś
adamwlondynie Do Rzecznika 09.01.13, 11:12 Jeśli krzyż przeszkadza choćby JEDNEJ osobie, to powinien być zdjęty. Tak działają demokratyczne kraje, gdzie właśnie wyznacznikiem demokracji jest szacunek i ochrona praw mniejszości. Tak więc Panie Rzeczniku, Pańskim psim obowiązkiem jest szanować ludzi i stosować się do zasad prawa (choćby konstytucji RP) i proszę się nie wykręcać i nie zamiatać tematu pod dywan. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia.skora Re: Do Rzecznika 09.01.13, 11:36 Och czyżby? A ja głupia sądziłam, ze demokracja to rządy większości. A ponieważ katolików jest więcej niż ateistów, krzyż winien wisieć i trzeba się z tym pogodzić....masz myślenie takie jak Jarosław Kłamczyński - demokracja demokracją, wybory wyborami, ale to my musimy rządzić. Nie przeszkadza mi krzyż, tak samo jak nie przeszkadzałaby mi ikona prawosławna, figurka Buddy. Nie wiem, komu mają przeszkadzać symbole religii chrześcijańskiej, która opiera się na miłości bliźniego właśnie - nowożeńcom? Kościół najłatwiej atakować. Trochę faktów - poczytajcie Monitor Rzadowy, w którym jest wykaz, na co idą nasze podatki. Statystyczny Polak odprowadza rocznie 6 tysięcy zł podatku. I tak: ponad 1000 zl idzie na Zus, 700 idzie na aparat państwa, około 500 idzie na Krus (!!!), dalej jest ileś tam pozycji, na końcu są dwie pozycje. Na ostatniej - Lasy Państwowej: 2zł i ....uaga. Fundusz kościelny, który tyle podobno na skosztuje - 2.70zł. Rzygam. PS. Jestem ateistką, po prostu nie lubię, jak wąż pierdzi. I demagogii też nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 hahaha 09.01.13, 11:42 Policz sobie ... Jeżeli na kk rocznie z budżetu państwa idzie średnio 7mld zł a podatki płaci ... pewnie z 7mln ludzi, to ile jedna osoba płaci rocznie? Nie chodzi aby na ścianach instytucji państwowych robić sobie wystawę totemów. Jedyne co tam powinno się znajdować to godło i ewentualnie flaga narodowa. Odpowiedz Link Zgłoś
adamwlondynie Re: Do Rzecznika 09.01.13, 11:47 joasia.skora napisała: "Och czyżby? A ja głupia sądziłam, ze demokracja to rządy większości. A ponieważ > katolików jest więcej niż ateistów, krzyż winien wisieć i trzeba się z tym pog > odzić..." Niestety masz mylne pojęcie na temat demokracji i niepełny obraz tego rozwiniętego systemu. Nie będę Cię uczył, wyguglaj sobie, jeśli nie jest to oczywiste. "masz myślenie takie jak Jarosław Kłamczyński - demokracja demokracją, > wybory wyborami, ale to my musimy rządzić." Bzdura. Nie chodzi o żadne rządzenie, lecz o zwykły szacunek dla mnie jako osoby bezwyznaniowej. > Nie przeszkadza mi krzyż, tak samo jak nie przeszkadzałaby mi ikona prawosławna > , figurka Buddy. Nie wiem, komu mają przeszkadzać symbole religii chrześcijańsk > iej, która opiera się na miłości bliźniego właśnie - nowożeńcom? Kościół najłat > wiej atakować. Gdzie widzisz jakikolwiek atak na kościół, symbole? Niech każdy sobie wierzy w co chce, ale np. wieszając symbol niech nie demonstruje swojej przewagi w systemie i niech mi nie mówi w co ma wierzyć. Wieszanie krzyży w świeckich instytucjach było ATAKIEM, teraz trwa OBRONA przed nim. > Trochę faktów - poczytajcie Monitor Rzadowy, w którym jest wykaz, na co idą nas > ze podatki. Statystyczny Polak odprowadza rocznie 6 tysięcy zł podatku. I tak: > ponad 1000 zl idzie na Zus, 700 idzie na aparat państwa, około 500 idzie na Kru > s (!!!), dalej jest ileś tam pozycji, na końcu są dwie pozycje. Na ostatniej - > Lasy Państwowej: 2zł i ....uaga. Fundusz kościelny, który tyle podobno na skosz > tuje - 2.70zł. Rzygam. Odprowadzanie podatku to nie wszystko, więc bez demagogii poproszę. Poza tym, gdyby to choć miała być i jedna złotówka to i tak nie chcę jej płacić na czyjeś fanaberie i teatrzyki cotygodniowe. > PS. Jestem ateistką, po prostu nie lubię, jak wąż pierdzi. I demagogii też nie > lubię. Najpierw dowiedz się dokładnie o czym mówisz, a potem mów. Darmowa rada. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Do Rzecznika 09.01.13, 12:16 joasia.skora napisała: > Och czyżby? A ja głupia sądziłam, ze demokracja to rządy większości. Nie chcę odnosić się do twojej inteligencji, ale nie we wszystkich sprawach decyduje większość. Najszybciej z błędnego pojmowania demokracji wyleczy cię lektura orzeczeń Trybunału Konstytucyjnego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Do Rzecznika IP: *.soplicowo.net 09.01.13, 12:21 Kogo obchodzi Twoje wyznanie.Jesteś tylko ograniczona.Łatwo to wykazać statystyką.Tylko nie tobie.Za trudne dla Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dirt Re: Do Rzecznika IP: *.jzo.com.pl 09.01.13, 11:37 "> Jeśli krzyż przeszkadza choćby JEDNEJ osobie, to powinien być zdjęty. Tak dział > ają demokratyczne kraje, gdzie właśnie wyznacznikiem demokracji jest szacunek i > ochrona praw mniejszości." chyba cię pogrzało. A jak jednej osobie nie odpowiada urzędniczka w okularach bo woli ludzi ze zdrowym wzrokiem to tez trzeba urzędniczkę zwolnić? A jak ktoś uzna, że nasze godło nieładne? A jak.... itd itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spirometr Re: Do Rzecznika IP: *.szczecin.mm.pl 09.01.13, 12:56 Tako rzecze konstytucja: "Art. 25. 2. Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ftff Re: Do Rzecznika IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.13, 13:48 Z całym szacunkiem Panie Adamie... Przez analogię: na drodze, w pobliżu miejsca gdzie mieszkam, są efektywnie po dwa pasy ruchu w obu kierunkach. Zatem, pomimo że jest tam ograniczenie do 50km/h, kierowcy rozwijają 'nieco' wyższe prędkości. Jest też przejście dla pieszych, z sygnalizacją. Kierowcy, acz niechętnie, jednak przeważnie zatrzymują się nie później niż 5 sekund po zapaleniu czerwonego. Gdyby jednak ktoś tam zaczął zbierać petycję, to zgaduję, że znajdzie się nie jeden, a co najmniej 50-ciu głosujących za zlikwidowaniem tej sygnalizacji, a może i przejścia w całości. W ciągu pierwszej godziny. 'Bo im przeszkadza'. Czy to oznacza, że należałoby to przejście zlikwidować? Pan proponuje powrót do liberum veto. Co nie zmienia faktu, że akurat w przypadku tego krzyża sytuacja jest jasna - albo egalitaryzm (każda mniejszość religijna dostarcza własny symbol do powieszenia o ustalonych wymiarach), albo - lepiej - żadnych symboli religijnych w instytucjach państwa o zapisanym w konstytucji rozdziale od jakiegokolwiek kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
baccca "W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę brać ślubu... 09.01.13, 11:12 Katolicy są jak pieski które muszą obsikać każde drzewo i zaznaczyć swój teren. Dlaczego nie kierujecie się tym czego sami nauczacie ? - Nie czyń drugiemu co Tobie (Wam) niemiłe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: 'W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę bra IP: *.static.korbank.pl 09.01.13, 11:13 "A co mają powiedzieć innowiercy, których to zapewne bardziej razi niż mnie." Mylisz się, kobieto. To głównie was ateistów tak razi krzyż, innowierców nie. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 głupiś ... 09.01.13, 11:25 Chodzi o zasady i przestrzeganie prawa. Czy tak ciężko ro zrozumieć? Czy wy religianci musicie wiecznie mówić jak inni mają żyć? Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: głupiś ... 09.01.13, 11:38 lava71 napisał: > Chodzi o zasady i przestrzeganie prawa. > Czy tak ciężko ro zrozumieć? Czy wy religianci musicie wiecznie mówić jak inni > mają żyć? Co mają zasady do prawa? Ktoś tej pani kazał klękać czy się modlić? Jak nie wierzy w żadnego boga to w czym przeszkadza jej krzyż? Tolerancja dla cudzej wiary powinna pozwiolić jej na respektowanie woli innych. Całe nasze prawo wynika właśnie z religii chrześcijańskiej czy to się komuś podoba czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: głupiś ... 09.01.13, 11:46 Chłopie ... lub kobieto ... zasada czyli obowiązek przestrzegania prawa ... w tym przypadku Konstytucji. Czy tak ciężko sobie wyguglać, że to słowo ma różne znaczenia? Tak jak słowo Teoria... Oczywiście Ona ma respektować wolę innych a ci inni jej woli już nie? Zajebiste podejście. Odpowiedz Link Zgłoś
yan.nick Re: głupiś ... 09.01.13, 12:27 Tolerancja dla cudzej wiary powinna pozwiolić jej na respektowanie woli innych. Całe nasze prawo wynika właśnie z religii chrześcijańskiej czy to się komuś podoba czy nie. To chyba jesteś proboszczem, bo żadnemu prawnikowi coś takiego by do głowy nie przyszło. Całe nasze źródło prawa z Rzymu jest, ale nie chrześcijańskiego, bo z chrześcijaństwem w Rzymie ciemnota się zaczęła. Odpowiedz Link Zgłoś
mccudden Re: głupiś ... 09.01.13, 12:44 widzę, że jesteś dyżurnym na tym forum:) stąd ten wklejany argument o proboszczu, co? nie da się tak szybko odpowiadać z sensem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sara Re: głupiś ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.01.13, 12:32 jimmyjazz napisał: > Tolerancja dla cudzej wiary > powinna pozwiolić jej na respektowanie woli innych. > Całe nasze prawo wynika właśnie z religii chrześcijańskiej czy to się komuś pod > oba czy nie. Mylisz się i mylisz pojęcia. Urząd to nie jest prywatny folwark, tylko miejsce pracy urzędników urzędów i instytucji publicznych. Tu nie ma miejsca na manifestowanie swojej wiary, bo jest to sprawa osobista każdego człowieka i nietaktowne jest wręcz ani manifestowanie tej wiary poprzez słowa, a tym bardziej poprzez wieszanie na ścianach symboli. Gdyby jeszcze na tej ścianie były symbole religijne wszystkich innych religii - byłoby to w jakiś sposób dopuszczalne. Natomiast tylko krzyż i to PONAD godłem państwowym to nie tylko nieetyczne, ale wręcz nieprawne i sprzeczne z ustawą zasadniczą, która stanowi (a raczej powinna, jak widać) punkt wyjścia dla prawodawstwa w Polsce. Poza tym znowu się mylisz - nasze prawo nie wynika z religii chrześcijańskiej. To, że w taki sposób jest "realizowane", to kwestia nadinterpretacji lub ignorancji urzędniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buahaha Re: głupiś ... IP: *.as13285.net 09.01.13, 12:33 > Całe nasze prawo wynika właśnie z religii chrześcijańskiej czy to się komuś pod > oba czy nie. zabawne, bo mnie sie wydawalo, ze prawo europejskie ma korzenie w prawie rzymskim a Polska potem dosc duzo zaczerpnela z systemu niemieckiego. A tak poza tym to wyjedz nieco ze swojego Pierdziszewa Dolnego do normalnego, cywilizowanego kraju i zobacz czy tam wisza krzyze po urzedach. Symbole wiary wisza w krajach religijnych typu Izrael, Iran i tym podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: 'W Urzędzie Stanu Cywilnego nie chcę bra 09.01.13, 12:21 Gość portalu: Raf napisał(a): > "A co mają powiedzieć innowiercy, których to zapewne bardziej razi niż mnie." > > Mylisz się, kobieto. To głównie was ateistów tak razi krzyż, innowierców nie. Nie wiem jak u tych INNYCH ATEISTÓW, ale mnie jako ateiście dwa skrzyżowane drewienka nie przeszkadzają. Bardziej mi przeszkadza świadomość, że urząd zostaje przyozdobiony jakimiś symbolami bezrefleksyjnie. Czego on jest wyrazem? Kto podejmuje decyzje o ozdabianiu urzędów symbolami religijnymi? I czy w państwie świeckim powinno mieć to miejsce? Odpowiedz Link Zgłoś
penible4 A poważnie, to co takiego 09.01.13, 12:58 przeżywasz Kobieto, patrząc w np. urzędzie na ten krzyż? Jako ateistka chciałabym wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Po co dyskutować z ateistyczną patologią? IP: *.play-internet.pl 09.01.13, 12:58 Kilka procent patologii daje głos, jak burki pod obszczaną ścianą. Szkoda na nich czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
penible4 kiedy nie ma sie niczego madrego do powiedzenia, 09.01.13, 13:02 to zamiast milczeć, rzuca się obraźliwe słowa na rozmówcę.... Odpowiedz Link Zgłoś
gangut A ja jestem demokratą i nie życzę sobie 09.01.13, 11:13 ślubu pod godłem zawierającym koronę. Wolno mi? Wolno. Pogadać na forum Gazety :-) Ateiści w tym kraju głupieją coraz bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Wolno ci ... 09.01.13, 11:22 Nie ma przymusu abyś ślub zawierał w Polsce. Natomiast w tym kraju godłem narodowym jest orzeł w koronie. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: A ja jestem demokratą i nie życzę sobie 09.01.13, 12:21 gangut napisał: > ślubu pod godłem zawierającym koronę. Wolno mi? Wolno. Pogadać na forum Gazety Wizyta w Czechach musi napawać cię niepohamowaną odrazą. Odpowiedz Link Zgłoś
yan.nick Re: A ja jestem demokratą i nie życzę sobie 09.01.13, 12:25 Ateiści w tym kraju głupieją coraz bardziej. O niektórych innych uczestnikach tego Forum nie wspomnę. Najpierw piszą, potem myślą. Odpowiedz Link Zgłoś