Dodaj do ulubionych

O śmieci radni starli się nadprogramowo

21.05.13, 20:45
Biorąc pod uwagę dotychczasowe wypowiedzi pana Cyprysia w temacie jego zaangażowania przy uchwałach około śmieciowych udzielone przez niego na tym forum zadam jedno pytanie: Z kogo robisz pan idiotów?

Pańskie zachowanie jest gorsze niż reszty radnych, bo przynajmniej nikt więcej nie wyskakuje jako jedyny sprawiedliwy. A już kuriozalna jest argumentacja wskazana w nowiny24, biorąc pod uwagę znów pana wypowiedzi, a wskazuje się tam, że system zachęca właścicieli domów jednorodzinnych do produkcji większej ilości śmieci. Jakim cudem? A mieszkańca bloku już nie? Jak zidentyfikuje się mieszkańca bloku, który wyrzuci więcej niż reszta? Śmieciarka spod bloku nie weźmie większej ilości śmieci? Przecież o to chodzi w tej ustawie by śmiecie nie trafiały do lasu, do rowu tylko na wysypisko, do spalarni, do segregacji. Jeżeli kazałoby się ludziom wyrzucać tylko cześć, mówiąc że za resztę będą musieli dodatkowo zapłacić to jak myślicie gdzie te śmieci trafią, w szczególności, że już opłaty są spore?

Co w takim razie zostaje z dotychczasowego pisma do pana Deca o nakładaniu dodatkowych danin (forum.gazeta.pl/forum/w,69,144519319,144522170,Re_Czy_UOKiK_moze_tutaj_cos_zdialac_.html) skoro zgłasza m.in. pan propozycję de facto jeszcze bardziej podwyższającą te daniny? Dlaczego pan różnicuje mieszkańców bloków i mieszkańców domów jednorodzinnych?

Rozumiem, że ten tekst o Pinokiu cyt: "Miejsce dla Pinokia i wszelkich kłamiących jest w bibliotece na półce z bajkami a nie we władzach Naszego Miasta" powstał, gdy stał pan przed lustrem, tak?

Obserwuj wątek
    • Gość: pisul Re: O śmieci radni starli się nadprogramowo IP: *.play-internet.pl 21.05.13, 20:53
      W Sopocie jest juz referendum za odwolaniem prezydenta i rada miasta. Tez chcieli krocie od swoich wyborcow. Ci pokazali im wyprostowany palec. Prezydent ma sluzyc ludziom a nie ich gnebic. Udalo sie w Sopocie czas na Rzeszow.
      Prezydent Ferenc musi odejsc Czas na zmiany. Mial szanse ludzie mu ufali a On tak sie im odwdzieczyl. I to gdzie na podkarpaciu gdzie jak ktos zarabia najnizsza krajowa to jest gosc. To nie Warszawa z 3900zl
      • Gość: Pa Re: O śmieci radni starli się nadprogramowo IP: *.165.enf.pl 21.05.13, 21:36
        Sam się odwołaj.
    • Gość: klasyk Re: O śmieci radni starli się z Felencem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.13, 22:18
      jak to jest , dotąd opłacało się miastu wywozić śmieci a teraz 100 % podwyżka ,
      Kolejny podatek
      • Gość: konrad Re: O śmieci radni starli się z Felencem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.13, 22:52
        żeby POLSKA była silna czysta i bezpieczna ---temu powinna służyć dziesięcina z akcyzy i vatu.
        Ale żeby Polakom żyło się lepiej no to już każdy niech zadba o siebie.
        Na edukacje , opieke zdrowotną czy emerytalną każdy niech myśli w własnym zakresie..
        Żresz GMO bo nie chcesz sam sobie wyprodukować zdrowej i smacznej żywności ---Twoja wola ale nie wymagaj od mnie żebym sponsorował Twoje leczenie.
        Sorry
        • Gość: piasul Re: O śmieci radni starli się z Felencem IP: *.play-internet.pl 21.05.13, 23:25
          Prezydent Ferenc musi odejsc
    • Gość: Jerzy Cypryś Re: O śmieci radni starli się nadprogramowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.13, 01:13
      do bravocharlie
      Dziękuję za uwagi mi poświęcone ale świadczą iż Waść ie rozumiesz systemu władzy. To Pan prezydent z armia urzędników winien wdrożyć ustawę.Teraz wszyscy zadeklarują segregację choć nie wiedzą na czym ona polega. Rada zaś powinna mieć pogląd na dane ... nie Komisje jakoweś. I jeżeli na sesji radni odpowiedzi nie uzyskują to świadczy iż PAN PREZYDENT zawsze wie lepiej. Tonie ja podzieliłem Mieszkańców na blokó - i domkó- mieszkalnych. Bo każdy zdrowo myślący a nie uzależniony od Pana T. F. zapyta dlaczemu w blokach stawki są co jeden mieszkaniec a w domkach co dwóch co prowadzi do zachwiania zasad matematyki b w domkach 1 równa się dwa a 3 równa się cztery. Ale drogi jarząbku przepraszam bravocharlie Twój idol ... Tadeusz. F. stracił poczucie rzeczywistości i normalności
      • bravocharlie Re: O śmieci radni starli się nadprogramowo 22.05.13, 10:54
        Gwoli wyjaśnienia - nic tak mnie nie irytuje u przedstawiciela władzy, jak hipokryzja. Dlatego jakoś nie mogę panu odpuścić i chciałbym dowiedzieć się co pan do tej pory zrobił. Prezydent miasta, czy radni innych opcji nie występują w charakterze obrońców. Oni już swoje zrobili, za co im serdecznie podziękuję.

Świetnie. Do rzeczy.

Zacznijmy od tego, że pana odpowiedź jest niewątpliwie na poziomie. Nie wiem tylko czy poziomie nauczyciela, dyrektora szkoły, radnego, kandydata na prezydenta miasta itp. Nie wiem też, czy i aby na moim. Może na poziomie polityka w stosunku do swoich adwersarzy, albo śp. prezydenta w stosunku do bezdomnego. Nie wyzywam pana od barejowego jarząbka (zresztą chyba pisze się z dużej bo to nazwa własna), nie antycypuję, że ma pan takiego czy innego idola. Pana zachowanie jest wprost niedopuszczalne i nie licuje z funkcją radnego. Zresztą czy politycy na każde trudniejsze pytanie muszą oskarżać kogokolwiek o przynależność do przeciwnego stronnictwa?

Odnosząc się do niezrozumienia przeze mnie systemu władzy - to iście mowa trawa. Proszę mi wytłumaczyć ten zawiły termin. Czy nie chodzi o to, że może pan tylko zadawać pytania prezydentowi miasta i żądać jego odpowiedzi, a do tego wnosić o uzupełnienie jeżeli informacja uzyskana od niego nie byłaby statysfakcjonująca? Wie pan jak tworzy się protokół z sesji? Zresztą z tym zadawaniem pytań, potrafił pan przy innej okazji je bez problemu zadawać i uzyskiwał pan na nie odpowiedź. Mimo to mam, panu, radnemu, wskazać odpowiedni paragraf statutu? Jest jeszcze informacja publiczna.A co do roli komisji - chyba też jej rola została określona w statucie, prawda? Po co ona zatem jest? Jeden radny tłumaczy, że szczegółowo były omawiane stawki. Państwa na jednym z posiedzeń nie było, a na drugim była tylko jedna osoba. Nie zgłaszali państwo żadnych propozycji. A potem nagle okazuje się, że państwo chcą stworzenia kolejnych propozycji stawek. Nie wyobrażam sobie by ktoś dzielił stawki, a bo mi się tak podoba. A jeżeli tak było to dlaczego nie zabrał pan/pana koledzy głosu w tej sprawie? Przecież może pan tylko pytać przy takim stylu sprawowania władzy przez prezydenta Ferenca. Sam pan to napisał: pytać, pytać i pytać. Wychodzi na to, że aż pytać. Niestety do protokołów z posiedzeń komisji jeszcze nie mam dostępu. Ale już niedługo.

Zadałem proste pytania - co rzeczywiście wcześniej zrobił pan w tym temacie? Czy wcześniej alarmował pan media? Czy ktoś wykonał jakąkolwiek pracę w tym temacie analizując dokumenty, informacje, dane? Dlaczego nikt nie protestował z państwa, gdy pan rady Sak wskazał, że przeprowadzono szerokie konsultacje społeczne ze spółdzielniami i wspólnotami mieszkaniowymi, które wykazały że są za odpłatą od mieszkańca, ale nie z mieszkańcami domów?
        Czy dzieleniem mieszkańców nie jest opowiadanie w moim odczuciu dyrdymałów o zachęcaniu przez uchwałę mieszkańców domów jednorodzinnych do produkcji większej ilości śmieci? Jak pan chce to rozwiązać? Dlaczego to ma nie dotyczyć mieszkańców bloków?

Nie potrafi, nie chce pan udzielić mi odpowiedzi na najprostsze pytania, sam do tego dojdę.

Mam nadzieję, że udało mi się pokazać, iż tak naprawdę nie różni się pan od pana Ferenca, czy radnych tej rady miasta, mimo tego, że chce pan stawiać w roli jedynego sprawiedliwego.

• Gość: Jerzy Cypryś Re: O śmieci radni starli się nadprogramowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.13, 01:15
      do bravocharlie
      Dziękuję za uwagi mi poświęcone ale świadczą iż Waść ie rozumiesz systemu władzy. To Pan prezydent z armia urzędników winien wdrożyć ustawę.Teraz wszyscy zadeklarują segregację choć nie wiedzą na czym ona polega. Rada zaś powinna mieć pogląd na dane ... nie Komisje jakoweś. I jeżeli na sesji radni odpowiedzi nie uzyskują to świadczy iż PAN PREZYDENT zawsze wie lepiej. Tonie ja podzieliłem Mieszkańców na bloków - i domków- mieszkalnych. Bo każdy zdrowo myślący a nie uzależniony od Pana T. F. zapyta dlaczemu w blokach stawki są co jeden mieszkaniec a w domkach co dwóch co prowadzi do zachwiania zasad matematyki bo w domkach 1 równa się dwa a 3 równa się cztery. Ale drogi jarząbku przepraszam bravocharlie Twój idol ... Tadeusz. F. stracił poczucie rzeczywistości i normalności
      • sceptyk31 Re: O śmieci radni starli się nadprogramowo 22.05.13, 05:39
        Gość portalu: Jerzy Cypryś napisał(a):

> do bravocharlie
        > Dziękuję za uwagi mi poświęcone ale świadczą iż Waść ie rozumiesz systemu władz
        > y. To Pan prezydent z armia urzędników winien wdrożyć ustawę.Teraz wszyscy zade
        > klarują segregację choć nie wiedzą na czym ona polega. Rada zaś powinna mieć po
        > gląd na dane ... nie Komisje jakoweś. I jeżeli na sesji radni odpowiedzi nie uz
        > yskują to świadczy iż PAN PREZYDENT zawsze wie lepiej. Tonie ja podzieliłem Mie
        > szkańców na bloków - i domków- mieszkalnych. Bo każdy zdrowo myślący a nie uza
        > leżniony od Pana T. F. zapyta dlaczemu w blokach stawki są co jeden mieszkaniec
        > a w domkach co dwóch co prowadzi do zachwiania zasad matematyki bo w domkach
        > 1 równa się dwa a 3 równa się cztery. Ale drogi jarząbku przepraszam bravocharl
        > ie Twój idol ... Tadeusz. F. stracił poczucie rzeczywistości i normalności
        Nie było to do mnie, więcej - nie mieszkam w Rzeszowie i mnie nawet tam nie ciągnie. Ale z pewna nieśmiałością znanego radnego zapytam - radni są po to by uchwalać to co im władza wykonawcza przyniesie ? Przyznam że w porównaniu do uchwał śmieciowych innych gmin w naszym województwie, ta rzeszowska wykazuje "objawy" jakiejś spójnej całości, chociaż w szczegółach znalazłby błędy. Zgodzę się, że koszmar się zacznie gdy mieszkańcy zgłoszą segregowanie śmieci, nie wiedzą na jakich skomplikowanych / na mocy ustawy/ zasadach segregowanie się stwierdza. A co do wniosku radnych klubu PiS do wojewody - polecam lekturę ustawy o samorządzie gminnym, wojewoda i bez nich bada wszystkie uchwały samorządów. Zgadzam się że generalnie gminy ułatwiły sobie zycie przy okazji dając sporo za dużo zarobić tym co wygrają przetargi. Bo jak wiadomo po przez skale działalności obniża się koszty, na dodatek znacznie staniało od ubiegłego roku paliwo. A wywożenie śmieci będzie więcej kosztować, mimo iż wcześniej w większości firmy prywatne i tak do tego nie dopłacały.
    • koma.r44 O śmieci radni starli się nadprogramowo 23.05.13, 00:18
      bravocharlie - to jakiś Anglik z Kołomyi ?
      • Gość: Żaba Re: Bilans musi wyjść na zero IP: *.rzeszow.vectranet.pl 23.05.13, 06:48
        Tak powiedział Sekretarz Miasta w TV Rzeszów, czyli jeżeli ludzie będą segregować śmieci, to bilans wyjdzie in minus i od nowego roku będzie podwyżka i za śmieci segregowane będziemy płacić więcej niż teraz za niesegregowane.
        Tylko opłata wg zużycia wody, a nie osób mieszkających daje w miarę realne wartości. Poza tym jak zadeklarować dziecko, które jest zameldowane ,ale więcej przebywa poza domem, niż w domu z racji swojej pracy? Można wpisać 1/2 w deklaracji?
        • mal49 Re: Bilans musi wyjść na zero 23.05.13, 08:10
          Ustawa o śmieciach dopuszcza mieszaną formę rozliczeń. Od paru miesięcy, a konkretnie od czasu, gdy radni rzeszowscy przyklepali rozliczenie od osoby, piszę na forum, że będą z tym kłopoty i podpowiadam, by dodać do tego kontrolę zużycia wody w mieszkaniu/domu, a nawet można posiłkować się zużyciem wody dla całego budynku.
          Zalety metody mieszanej są ewidentne. Zużycie wody zawsze daje przybliżony obraz ilości osób zamieszkałych. Idiotyzmem było twierdzenie, że "będą kontrole ZAMELDOWANYCH w mieszkaniu". Za chwilę zniknie obowiązek meldunkowy i co wtedy?
          Jednak nasi poszli za daleko w swoich spekulacjach i mam absolutną pewność, że za parę miesięcy problemy spiętrzą się i jedynie kolejna podwyżka będzie "racjonalnym rozwiązaniem".
          • bravocharlie Re: Bilans musi wyjść na zero 23.05.13, 08:18
            To byłby dobry pomysł. Dwie pieczenie na jednym ogniu.
            • mal49 Re: Bilans musi wyjść na zero 23.05.13, 10:43
              Nasi włodarze zapewne obudzą się z ręką w nocniku, gdy - zostawiając na ostatnią chwilę składanie deklaracji - stwierdzą, że wg (strzelam) 70% złożonych deklaracji w mieście mamy 50 tys. mieszkańców :)
              Dlatego wściekłam się maksymalnie, gdy liczenie odpłatności od głowy nagle przerodziło się od 1-3 głów. Czyli - zmanipulowano ewidentnie sposób rozliczenia.
              • Gość: III Re: Bilans musi wyjść na zero-zero ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.13, 14:10
                od pewnego czasu na tym forum kilku półchłopków i ratuszowych ćwierćinteligentów stara się ludziom wmówić który z ich pomysłów jest lepszy na okradanie ludzi jawnie,bezczelnie i cynicznie z ich dorobku.Stare komusze popłuczyny działają w propagandzie jak za starych dobrych czasów w końcu specjaliści od wielu lat,pewnie wkrótce się dowiem jakie szczęście mnie spotkało bo chora władza raczy pucować moje kieszenie. Oczekuję propagandowego wrzasku tych pawianów, że wichrzyciel,warchoł ale olewając ten chórek zadaję jedno pytanie :dlaczego mam płacić podwójnie za to co do tej pory działało normalnie wg reguł rynkowych ? Pies was j...ł towarzysze !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka