Dodaj do ulubionych

Co jest?????

15.06.05, 10:30
Przytoczę w całości za Życiem Warszawy:

Polska straci ponad 6 mld euro unijnych dotacji na budowę autostrad i tras
krajowych w związku ze zmianą przepisów ekologicznych. Nie będzie pieniędzy,
nie będzie dróg.

Prezydent Kwaśniewski podpisał wczoraj nowelizację ustawy o ochronie
środowiska, która przełoży się na wstrzymanie ponad setki ważnych projektów
drogowych. W efekcie budowa autostrad lada dzień stanie na dobre, a zanim
ruszy ponownie, miną dwa, może trzy lata.

Do tej pory nadzór nad budową najważniejszych tras sprawowała Generalna
Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad, a także Ministerstwo Infrastruktury. MI
wydawało tzw. opinię oddziaływania planowanej inwestycji na środowisko już na
etapie prac przygotowawczych do budowy danej trasy.

Teraz opinia o wpływie planowanej drogi na przyrodę będzie rozpoczynała proces
inwestycji. Będzie ją wydawało Ministerstwo Środowiska. GDDKiA przekaże
każdorazowo resortowi kilka wariantów przebiegu danej autostrady. To MŚ będzie
podejmowało ostateczną decyzję, którędy pojadą samochody. Ma się przy tym
kierować nie przesłankami techniczno-ekonomicznymi, ale środowiskowymi. Tym
samym o tym, którędy pobiegnie ważna droga, będą decydować nie drogowcy, ale
eksperci od ochrony środowiska.

Efekty będą opłakane. Według naszych informacji ponad 100 ważnych inwestycji
drogowych przygotowywanych przez GDDKiA trzeba będzie zacząć od początku! Choć
wydano na nie już kilkaset milionów złotych, a prace trwają od trzech lat –
opracowano już wstępne studia techniczne dla tych tras, to nie uzyskano na nie
tzw. decyzji lokalizacyjnych. Formalnie nie rozpoczął się proces budowy. A to
oznacza, że te drogi muszą być budowane według nowych przepisów. Dotychczasowe
plany trafią więc do śmietnika.

Tym samym opóźnią się budowy m.in. autostrady A2 między Łodzią i Warszawą oraz
A1 od Łodzi do Katowic i od Katowic do granicy kraju. Staną dziesiątki
odcinków tras ekspresowych. Od nowa trzeba będzie przygotować plan obwodnic
Warszawy.

Co najgorsze, jak się dowiedzieliśmy w resorcie infrastruktury, Polska niemal
na pewno straci 6 mld euro z dotacji Unii Europejskiej na budowę dróg na lata
2007-13. – Nie zdążymy przygotować od nowa rozpoczętych już w sferze
planowania inwestycji – mówi wysoki urzędnik MI, prosząc o anonimowość.

Nowelizacja jest konieczna po to, by polskie prawo było zgodne z unijnym.

Nie byłoby problemu, gdyby polski rząd wynegocjował z Komisją Europejską
przesunięcie terminu tych zmian, by rozpoczęte już na papierze inwestycje
dokończyć według starych zasad.

Dlaczego rząd nie przeforsował takiego rozwiązania? Chcieliśmy zapytać o to
Jana Kurylczyka, wiceministra infrastruktury odpowiedzialnego za drogi.
Minister rozmawiać z nami nie chciał.
Obserwuj wątek
    • koszatek Re: Co jest????? 15.06.05, 11:03
      Ktoś się orientuje, jak to się ma do specustawy drogowej ?
      • vampi_r Re: Co jest????? 15.06.05, 11:24
        koszatek napisał:

> Ktoś się orientuje, jak to się ma do specustawy drogowej ?
        >

Specustawa to
        USTAWA
        z dnia 10 kwietnia 2003 r.
        o szczególnych zasadach przygotowania i realizacji inwestycji w zakresie dróg
        krajowych
        (Dz.U. z 2003 r. Nr 80, poz. 721)

Natomiast to, co Pan Prezydent to Ustawa do tej pory z dnia 27 lipca 2001 r.
        Prawo ochrony środowiska
        (Dz.U. z 2001 r. Nr 100, poz. 1085)

Nie wiem, co z decyzją lokalizacyjną dla POW, ale dla Trasy AK (S8) już jest.
        Więc przynajmniej budowa tej ostatniej nie jest zagrożona.
        • mozdzins Re: Co jest????? 15.06.05, 11:36
          Tak się zastanawiam czy decyzja lokalizacyjna dla A2 pomiedzy Bolimowem a
          Konotopą już nie była wydana na poczatku lat 70-tych a jesli tak czy nadal jest
          ważna .Tam przecież zniwelowano kilkadziesiat kilometrów terenu i postawiono
          kilkanaście wiaduktów i mostów. Wiec ciekawe czy nie możnaby tamtych papierów
          wykorzystać. W ostatniej chwili (zeszły tydzień) wojowoda łódzki wydał decyzję
          lokalizacyjna dla odcinka Stryków-Bolimów więc ciągłość byłaby zachowana ...
    • jaa_ga Re: Co jest????? To trzeba szybko odkręcić. 15.06.05, 11:41
      Komentarz mój najpierw:
      Kurylczyk!!! Ty w a l e !!!

TO TRZEBA SZYBKO ODKRĘCIĆ

Janusz Piechociński, szef sejmowej komisji infrastruktury (PSL)

Kiedy rząd forsował nowelizację prawa o ochronie środowiska, po drugim czytaniu
      poprosiłem o dokładną rządową ekspertyzę, która miała odpowiedzieć na pytanie,
      czy zmiany dotyczą już rozpoczętych wstępnie inwestycji, czy nowych, będących
      dopiero w dalekich planach. No i dostałem zapewnienie, że tych w odległej
      przyszłości. Potem się okazało, że wszystkich, a więc groźba opóźnień i utraty
      grubych miliardów z Unii jest bardzo realna.

Dlatego szukam poparcia we wszystkich klubach w parlamencie, aby jak najprędzej
      szybką ścieżką legislacyjną przeprowadzić przez Sejm nowelę noweli. Tym samym te
      plany, które GDDKiA już realizuje, opracowując studia techniczne, byłyby
      realizowanie w oparciu o stare przepisy ekologiczne, więc nie stracilibyśmy
      czasu i nie ryzykowali utraty unijnego dofinansowania. Liczę na poparcie
      wszystkich sił w Sejmie.

2005-06-15
      • vampi_r Re: Co jest????? To trzeba szybko odkręcić. 15.06.05, 12:44
        Fragment z artykułu:
        "Teraz opinia o wpływie planowanej drogi na przyrodę będzie rozpoczynała proces
        inwestycji. Będzie ją wydawało Ministerstwo Środowiska. GDDKiA przekaże
        każdorazowo resortowi kilka wariantów przebiegu danej autostrady. To MŚ będzie
        podejmowało ostateczną decyzję, którędy pojadą samochody. "

Jeśli chodzi o POW, to wszelkie materiały rozpatrujące przebieg trasy są. Jest
        projekt, jest OOŚ. Trzeba to wszystko przekazać do Ministerstwa Środowiska,
        które w pół dnia może podjąc decyzję, którędy pojada samochody.
        I tyle.

Chyba że... chodzi o pieniądze.
        Nie wyobrażam sobie rozpoczęcia ponownego rozpatrywania wariantów, dywagacji,
        bicia piany, itp. Nawet decyzja o przesunieciu trasy o metr wymaga
        przeprojektowania, a więc niesie za sobą dodatkowe koszty, idące w miliony.
        Kto na tym by zarobił? Znów biura projektowe, instytuty środowiska, które w
        zasadzie przepisywałyby to co jest od kilku lat, zmieniając tylko datę
        dokumentu, może znów SETEC i Atkins.
        I może o to chodzi... Nie o budowanie tras i autostrad, tylko o to, by ktos na
        tym zarobił.

Ministerstwo Środowiska winno wiedziec jednak, czym grozi dla środowiska
        Warszawy opóźnienie w budowie obwodnic i tras. Czy można liczyć na rozsądek
        polityków i urzędników?... Niech każdy sam sobie na to odpowie.

Dla SISKOM jest pewien element pocieszający... - być może będziemy musieli
        istnieć i działać o te kilka lat dłużej.

Na naszej stronie internetowej w dziale "Obwodnice" jest prentacja postepów
        budowy przy budowie tras w Warszawie. Chyba zrobię dodatkowo wariant
        pesymistyczny
        • koszatek Re: Co jest????? To trzeba szybko odkręcić. 15.06.05, 13:01
          Cóż, ja myślę, że kluczowe jest to, która ustawa ma priorytet w przypadku
          obwodnic W-wy, ta omawiana, czy specustawa. I na ile Hadaj namącił, bo wiemy
          że zdarza mu się mącić.

I co znaczy to przedstawienie wariantów, czy GDDKiA ma wolną rękę, czy nie i
          np. może w przypadku S-7 jako te warianty przedstawić podwarianty 2A, 2B
          itd. Zobaczę jeszcze na Skyscrapers.
          I jeszcze retoryczne pytanie, bo właściwie nie wiem kogo o to pytać, czy
          faktycznie w zgodzie z przepisami UE muszą być nowe inwestycje, zaś BRAK
          takowych już nie musi ? Dla mnie byłby to duuuży minus dla prawodastwa UE,
          gdyby brany był pod uwagę tylko aspekt uciążliwości inwestycji, zaś aspekt
          uciążliwości wskutek jej BRAKU - już nie. Liczę, że to 'tylko' nasi posłowie
          namieszali.
          • jarema_7 Re: Co jest????? To trzeba szybko odkręcić. 15.06.05, 13:17
            prawo unijne jest w tym wzgledzie nadrzędne o ile srodki na budowę tych dróg
            pochodzą z dotacji unijnych, część dróg warszawskich bedzie finansowana z
            budzetu miasta i srodków krajowych i nie będzie refinansowana z unijnych dotacji
      • jarema_7 Re: Co jest????? To trzeba szybko odkręcić. 15.06.05, 12:50
        bardzo zle podejscie, bardzo niepokojący jest fakt ze Polska moze utracic
        dotacje unijne na budowę dróg ale wiekszy wpływ Ministerstwa Ochrony Srodowiska
        na wybor lokalizacji tych inwestycji to sluszna decyzja, prawo musi dotyczyc
        wszystkich, nie moze byc tak decyzje lokalizacyjne podejmowane są jedynie przez
        srodowiska ktore są tym zainteresowane, te dezycje muszą uwzgledziac czynniki
        srodowiskowe, przystepując do Unii musimy miec swiadomosc ze to nie tylko
        chodzi o wyciągniecie dotacji ale takie ich wykorzystanie które bedzie zgodne z
        prawem unijnym i odpowiednimi dyrektywami
        • vampi_r Re: Co jest????? To trzeba szybko odkręcić. 15.06.05, 13:55
          To wszystko racja, o czym piszez, Jarema.
          Tylko, że ja nie wierzę np. w bezstronnośc urzędników w Ministerstwie
          Środowiska.
          Prawo unijne jest w jednych sprawach dobre, w innych nie najlepsze. Może i w
          kwestii ochrony środowiska jest dobre.
          Jednak my wszystko potrafimy spieprzyć. W MOŚ będa pracowac ludzie z aktualnej
          opcjii politycznej będacej u żłoba (... przepraszam - u władzy), i jasną dla
          mnie kwestia jest, że wszelkie decyzje lokalizacji tras będa po prostu
          polityczne, a nie "ekologiczne".
          Tu nawet najlepsze prawo unijne jest bezradne.

Zacznie się normalny lobbying różnych konsorcjów, biur projektowych, itp.
          I wygra ta opcja, która będzie najbardziej opłacalna dla grup nacisku, a nie ta
          właściwa z punktu widzenia ekologicznego. Ja mam wrażenie, że u nas najbardziej
          opłacalne jest dywagowanie na temat budowy autostrad, rozpatrywanie w kółoko
          wariantów, a nie ich budowanie. Czesi już dawno zbudowali swoje autostrady i
          nimi jeżdzą, teraz myślą o wprowadzaniu systemu monitoringu na nich. My wciaż
          dywagujemy nad sensem budowy tras.
          Patrząc na to, co się dzieje w Polsce przy budowie autostrad, coraz bardziej
          aktualny staje się być ten stary już dowcip:
          - widzisz jaki mam piękny dom?
          - no tak
          - a widzisz tą autostradę?
          - no nie.
          • jarema_7 Re: Co jest????? To trzeba szybko odkręcić. 15.06.05, 14:13
            zgadzam sie z Toba, nie da sie wykluczyc ze zaczną odgrywac rolę czynniki
            niemerytoryczne i pewne inwestycje odsuną sie w czasie, z tym ze druga prawda
            jest taka ze Unia tez nie pali sie do przyznawania nam dotacji poniewaz juz
            dzis są problemy z unijnym budzetem i kazda okazja bedzie dobra zeby nam tych
            pieniedzy nie przyznac, naszą slaboscią jest to ze decydując sie na wstąpienie
            do Uni chcielibysmy zeby dotyczyly nas prawa ale juz nie zawsze obowiązki,
            inwestycje które są w tej chwili realizowane muszą byc projektowane ze
            szczególna uwagą, na lata, drugi raz Unia nie da nam pieniedzy
            • vampi_r Re: Co jest????? To trzeba szybko odkręcić. 15.06.05, 14:44
              Tu wina leży po naszej stronie. Przynajmniej tak to wynika z tekstu artykułu.
              Mogliśmy wynegocjowac dłuższe okresy przejściowe lub... wydac wczesniej decyzje
              lokalizacyjne na niektóre trasy.

Jeśli chodzi o Warszawe, to decyzje lokalizacyjne powiny miec te trasy, których
              budowa ma zacząc się lada moment. Czyli POW, Salomea-Wolica, S79 od lotniska do
              Marynarskiej.

Budowa innych tras przewidziana jest na lata 2008-2011 i im nowela Ustawy o
              ochronie środowiska nie zaszkodzi. Po prostu dla WOW, czy Trasy S7 na Bemowie
              nie ma jeszcze tak zaawansoanych prac projektowo-analitycznych i w tym
              przypadku nie będzie mowy o opóźnieniach, czy wywalonych w błoto milionach.
              • jarema_7 Re: Co jest????? To trzeba szybko odkręcić. 15.06.05, 15:23
                no wlasnie, ciekawe jak jest z POW, czy sa juz na nia decyzje lokalizacyjne,
                nie jestem tego pewien
                • vampi_r Re: Co jest????? To trzeba szybko odkręcić. 15.06.05, 16:18
                  Postaram się dowiedzieć w GDDKiA.
                  Wg wiadomości z ostatniego piątku, to jeszcze nie było...
                  • jarema_7 Re: Co jest????? To trzeba szybko odkręcić. 16.06.05, 11:35
                    a wiesz może jak jest z S-8 bo tez nie moge znaleźć w tej sprawie wiązących
                    informacji? jak widzisz raczej nie jestem urzednikiem miasta
                    • mozdzins Re: Co jest????? To trzeba szybko odkręcić. 16.06.05, 13:07
                      Wygladana to że już jest:
                      www.mazowsze.uw.gov.pl/news.php?id=3051
                      www.mazowsze.uw.gov.pl/news.php?id=3821
                      Niestety dla POW nawet do Puławskiej nie ma i nie będzie wkrótce bo nawet nie
                      zamieszczono tam decyzji o rozpoczeciu procesu ustalania lokalizacji po której
                      wydanie decyzji trwa jakieś dwa miesiące.
    • siskom_tak Minister udaje, że nie ma problemu- 16.06.05, 10:25
      Minister udaje, że nie ma problemu

Zdaniem ministra środowiska nie grozi nam utrata 6 mld dotacji z UE na drogi.
      Ale groźba jest bardzo realna.

Wczoraj napisaliśmy, że w związku ze zmianą prawa ochrony środowiska budowa
      sieci dróg z prawdziwego zdarzenia – autostrad i tras ekspresowych – lada dzień
      stanie w miejscu. Ponad 100 projektów, które mają już kosztowną dokumentację
      projektową, ale nie ma na nie tzw. decyzji lokalizacyjnych, czyli formalnie nie
      rozpoczęła się ich budowa, trzeba będzie bowiem rozpocząć od początku, marnując
      czas i pieniądze.

Minister środowiska Tomasz Podgajniak twierdzi tymczasem, że wszystkie
      rozpoczęte projekty drogowe będą prowadzone według starych przepisów, więc nie
      trzeba będzie ich rozpoczynać od nowa. – Tu nie ma żadnego problemu – przekonuje.

Problem jednak jest i to poważny. Jako rozpoczęte projekty można traktować te,
      które mają już decyzję lokalizacyjną. A ich jest niecałe 40. Reszta
      zaprojektowanych odcinków tras, czyli wspomniane ponad 100 nie podlega starym,
      lecz już nowym, bardziej rygorystycznym przepisom. A zatem trzeba je przygotować
      od początku.

– Minister środowiska nie zauważa problemu, bo jest autorem projektu nowelizacji
      ustawy zatrzymującej autostrady – wyjaśnia proszący o anonimowość wysoki
      urzędnik Ministerstwa Infrastruktury, przygotowującego inwestycje autostradowe w
      Polsce.

Szef sejmowej komisji infrastruktury Janusz Piechociński zapowiada, że namówi
      posłów do szybkiej nowelizacji poprawionej na niekorzyść kierowców ustawy o
      ochronie środowiska. Tak, by ponad 100 projektów realizować według starych
      przepisów i nie ryzykować utraty unijnych dotacji.

Data: 2005-06-16

wkleiła jaa_ga
      • vampi_r Re: Minister udaje, że nie ma problemu- 16.06.05, 10:45
        Niech ustalą na tej "GÓRZE", czy problem jest, czy go nie ma.
    • cleofass Rozmawiałem z GDDKiA Oddział w Warszawie 16.06.05, 14:14
      z Wydziałem Przygotowania Inwestycji, nowelizacja ma obowiązywać od 15 lipca w
      obecnej chwili pracują w normalnym trybie bo nikt ich nie poinformował co będzie
      teraz...nie brzmi to dobrze. POW i Salomea Wolica są już niemal na etapie
      składania wniosków o decyzję lokalizacyjną...
      • vampi_r Re: Rozmawiałem z GDDKiA Oddział w Warszawie 16.06.05, 15:05
        Dzięki Cleo ... :-)=

Może 14 lipca będzie podjęta decyzja lokalizacyjna.
        Panie i Panowie. Jakby to powiedzieć... nie specjalnie wierzący jestem, ale
        mogę zamówić mszę w tej intencji. Jeśli tylko miałoby to pomóc...
        • cleofass Re: Rozmawiałem z GDDKiA Oddział w Warszawie 16.06.05, 15:29
          chyba wyraziłem się zbyt eufemistycznie, niestety rzeczywistość nie jest tak
          kolorowa, "niemal na etapie składania wniosków" oznacza że już niedużo pracy
          zostało żeby te wnioski przygotować,natomiast pan z GDDKiA Warszawa był pewien
          że nie zdążą z ta decyzją za 3-4 tygodnie :(((, no i nie wiedział co w nowych
          warunkach trzeba będzie powtarzać z przygotowanej już dokumentacji, a czego
          nie,po prostu nie wiedzą jak ta nowa procedura ma wyglądać, swoją drogą widać że
          mu ta nowelizacja ustawy bardzo się niepodoba...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka