Dodaj do ulubionych

Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie be...

18.07.13, 09:01
Czyli jak zwykle ... wiele hałasu o nic.
Obserwuj wątek
    • res61 Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie be... 18.07.13, 09:02
      A czego można się było spodziewać po czarnych i ich poddanych klęcznikowych z Ratusza i UW?.
      • Gość: top Wybiorcza by chciała IP: *.165.enf.pl 18.07.13, 09:19
        żeby Dąb Bartek tam wyrósł w tydzień. Takie cuda tylko u ...Michnika.
    • krzepki.harry Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie be... 18.07.13, 09:02
      Oho, jest pożywka dla lemingów... festiwal nienawiści czas zacząć...
      • mwend Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie 18.07.13, 09:04
        Gdyby panowie b. sfinansowali sobie ten ogród sami ... ok złego słowa nikt nie powie, tymczasem wzięli na ten cud publiczne pieniądze. Tyle w temacie.
        • Gość: rzeszowianka Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.13, 13:31
          Nie dość ,że wzięli to jeszcze całość przezarli ,albo ulokowali na kontach , a z tego co odpadło to zrobili plac wyłożony kostką.Paskudny plac i paskudne te suche badyle , z których nigdy nie wyrosną piękne krzewy.
        • Gość: Obserweator Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.55-82-r.retail.telecomitalia.it 19.07.13, 20:14
          Ta dotacja nazywanaz jest przez wtajemniczonych Kluczowy projekt marszalka.... moze to i dobrze ze juz go nie ma tam gdzi ebyl. MOze ten nowy bedzie preferowal Kluczowe projekty bardziej przydatne.
      • Gość: ortylion Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.13, 09:18
        Dlaczego, k..., od razu prowokujesz? Dlaczego nie można zapytać, na co poszło 30 publicznych baniek? Za 12 mamy festiwal kostki brukowej i smętne badylki, to już wiemy. A gdzie - jeśli dobrze liczę, a z matmy byłem mocny - pozostałe 18?!!!
        Dlaczego nie można skrytykować czegoś, co zrobili kościółkowi, w dodatku nie za swoje?
        Czy to jakiś TALIBAN, do cholery?!!!!
        I na koniec pytanie - dlaczego mnie wyzywasz od lemingów, bucu skończony?
        • Gość: 1984 Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.rz.izeto.pl 18.07.13, 09:31
          > I na koniec pytanie - dlaczego mnie wyzywasz od lemingów, bucu skończony?

Dyskusja wymaga posiadania jakichkolwiek argumentów, a tych brak. Aż się przejdę dokładnie zobaczyć to "cudo" bo ze zdjęć i kamery internetowej wygląda jak betonowa pustynia - zobaczcie zresztą sami czy warte to było 12 mln.

178.219.29.149/view/index.shtml
          • Gość: rzeszowianka Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.13, 13:34
            Ja też jutro rano pójdę zobaczyć te "wspaniałe włoskie ogrody".
        • krzepki.harry Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie 18.07.13, 11:33
          > Dlaczego, k..., od razu prowokujesz? Dlaczego nie można zapytać, na co poszło 3
          > 0 publicznych baniek? Za 12 mamy festiwal kostki brukowej i smętne badylki, to
          > już wiemy. A gdzie - jeśli dobrze liczę, a z matmy byłem mocny - pozostałe 18?!
          > !!

A to się pytaj "dziennikarza" który w formie malkontenckiej blogonotki publikuje "artykuły". Rzetelność dziennikarska wymagałaby, żeby napisać więcej na ten temat, a nie tylko smęcenia, że "smętne badylki" są jeszcze małe, albo że nieodpowiednich gatunków, bo u pani Jadzi też takie rosną.

> I na koniec pytanie - dlaczego mnie wyzywasz od lemingów, bucu skończony?
          Hehe, uderz w stół... :-]
          • rz-e Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie 18.07.13, 12:28
            krzepki.harry napisał:

> Rzetelność dziennikarska wymagałaby, żeby napisać więcej na ten t
            > emat, a nie tylko smęcenia, że "smętne badylki" są jeszcze małe, albo że nieodp
            > owiednich gatunków, bo u pani Jadzi też takie rosną.
            >
            A rzetelnosc ludzka nie mowiac kaplanska czego wymaga? Przejdz sie do firmy ogrodniczej i zapytaj co i ile ci nasadza za 1,2 mil. żebys nie padl z wrazenia. mozeszs zapytac budowlanca jaki ogrod ci strzeli za 10,8 mil padniesz gwarantuje
        • Gość: azazel Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.as13285.net 18.07.13, 20:39
          Jesteś the best,szcun.
    • Gość: rty Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 09:08
      No lepsze to przeciez niż obskurny parking, który istniał przed ogrodami w tym miejscu.
      Zawsze znajdzie sie taki, któremu niedogodzi.
      Poczekajmy kilka lat az roslinnosc urosnie i bedzie tu pieknie.

psdr GH
      • Gość: ktoś Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.13, 11:19
        Jak na najwyżej 50 cm ziemi ma coś urosnąć większego?
        • Gość: oj może może Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: 80.50.134.* 18.07.13, 13:00
          wpuście tam Tadeusza z jego zarządem zieleni to wam pokaże, co może urosnąć na 50 cm ziemi
          • Gość: rzeszowianka Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.13, 13:51
            tak trzeba zrobić i odebrać z powrotem dla miasta.
          • Gość: maxym Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.165.enf.pl 21.07.13, 13:23
            dokładnie, tutaj Tadzio jest BEZKONKURENCYJNY!
      • Gość: cuda na kiju Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.13, 13:48
        Zdaje mi się ,że się nie doczekamy tych ślicznośći bo szkoda będzie kasy bernardynskiej na pielęgnację zieleni .Chyba,że marszałek z naszej kasy wyłoży.
      • Gość: Galla. Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 17:58
        Wojciech Korda - "Na betonie kwiaty nie rosną"

Na betonie kwiaty nie rosną.
        Twarde bruki nie pachną wiosną
        Na kamieniach nic się nie rodzi.
        Lecz nam to dziwnie, podobno nie szkodzi.

Więc zostawmy choć skrawek ziemi.
        Miejsce dla kwiatów i dla zieleni.
        I dla zieleni...
        • Gość: Ogrodnik Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 18:04
          Bardzo trafnie. Brawo. Urzędnicy szpecący miasto winni sobie przeczytać wiersz.
    • szary_user Czarne darmozjady 18.07.13, 09:21
      Dostali kasę i pewnie wydali na samochody, sprzęt do plebanii, a reszta do własnej kieszeni proboszczów i innych. Jak wiadomo czarnych nikt nie rozlicza z wydawanych pieniędzy bo nie wypada. Ostatecznie ratusz będzie się tłumaczył na co poszło 12mln pieniędzy unijnych. A same "ogrody" są obrazą dla ogrodów. Trawa i beton, wielkie mi co.
    • Gość: . bolszewiki chciały by s.acza, a są ogrody... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 09:25
      więc trza krytkować,
      • kmdr_rohan Teraz wiemy głupku, gdzie chodzisz s.r.a.ć. 18.07.13, 09:33
        :)
        • Gość: kmdr_rohan Re: Teraz wiemy głupku, gdzie chodzisz s.r.a.ć. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 10:21
          ale tak jak ja to nikt nie na.ra w środku Rzeszowa, dawniej se chodziłem, popatrzyłem na ciape, zrobiło mi sie przyjemnie i zesrołem, a teraz tyle tego zielska , jak tu s.ać panie premirze, jak tu s.ać...
    • jasioplo parking pod ziemią ? ;-) 18.07.13, 10:00
      >>>
      Na pewno ogród wygląda atrakcyjniej niż parking, który był wcześniej w tym miejscu (teraz został schowany pod ziemią).
      <<<

1. to delikatne nadużycie mówienie że parking jest pod ziemią ... ;-)
      Pierwotne zamierzenia były właśnie takie, by zagłębić parking, ale zakonnicy poskąpili grosza i obecna "płyta postojowa" jest niżej tylko o ok. 20 cm niż na "starym" parkingu

2. W kwestii wejść do tego przybytku - "wybitny" ;-) architekt Jerzy Wowczak z Autorskiej Pracowni Projektowej z Krakowa chyba nie wie co oznacza termin "projektowanie bez barier" - bo jedyne wejście dla matek z wózkami czy dla osób niepełnosprawncyh to wąska furtka szeroka jedynie na ok 90-100 cm, jakby nie można było zrobić tam porządnej, szerokiej bramki,
      - J.W. nie wykorzystał też otoczenia z tyłu pomnika by zrobić kawałek chodnika wzdłuż ogrodzenia - piesi nie musieliby okrążać monumentu
    • Gość: Tubylec. Ordynarny przekręt. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 10:30
      Ogrody to klasyka finansowego przekrętu.Tak przekrętu.
      Bardzo ciekawe powinno byc rozliczenie.
      Ciekawe czy kogos rozlicza i jak.
      • jael53 Re: Oszczędność 18.07.13, 10:47
        Projekt zieleni jest, delikatnie mówiąc, amatorski. Prawda, że w podkarpackich szkółkach wielkiego wyboru nie ma. Ale jak się ma jakieś pojęcie o roślinach, to można naprawdę dużo znaleźć, i to w bardzo rozsądnych cenach. I nie chodzi tu o żadne "wyszukaności" - raczej o rośliny tradycyjne, dobrze rosnące w naszym klimacie. Zasada jest dość wyraźna: w szanującym się ogrodzie od wiosny do przymrozków musi coś kwitnąć. Jeśli zasadzi się kilkadziesiąt irg, to już ma się kawałek, który od późnej wiosny do tych przymrozków kwitł nie będzie. Ale - ponieważ posadzono akurat igri płożące, czyli krzewinę przeznaczoną do zadarniania, wystarczyło pomyśleć, co pomiędzy nimi: wyższego i długo kwitnącego. No cóż, szastając pieniędzmi, zaoszczędzono na pomyślunku.
    • yanan2 Czego znowu narzekacie!? 18.07.13, 10:38
      "Piknie" jest o!!!
      Działeczka za zeta.I to z pomnikiem na dokładkę.Dotacja!Wyciskanie brukselki przy pomocy usłużnych urzędasów,no i w ogóle czerwony dywanik dyspozycyjnych urzędasów pod tę "inwestycję".A że to funta kłaków nie warta(poza konkretnymi milionami co zmieniły właściciela)cała ta szumna "inwestycja" ,no to co!?Pokropione więc ważne o!

Przeca nie o "ogrody" od samego początku biegało.Tu chodziło o działkę w newralgicznym punkcie miasta.Parking,no to tymczasowo jest.Ale jakie solidne fundamenty!?Co tam jakieś krzaczki.Te są aby przykryć śmierdzący temat póki co.Zawsze można to to badziewie wyciąć i pobudować solidną bazylikę ,pałac,albo inną "swiątynię opatrzności".Oczywiście za kolejną dotację.No i będziemy mieć wszystkie urzędy w kupie.No bo tego najważniejszego czarniawego decydującego o wszystkim jakoś jeszcze nie ma.Więc pewno będzie.Niektórzy dożyją może tej wizji i wersji.
    • Gość: ciekawy rzeszowioki przyzwyczajone do smrodu a tu.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 10:45
      Bernardyni zrobili im na złość i ... urządzili ogrody.....
      te ciape lepiej sie oglądało z odkrytego parkingu?
      • Gość: xionc natanek Re: rzeszowioki przyzwyczajone do smrodu a tu.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.13, 11:30
        i ty to ćwoku nazywasz ogrodami? A widziałeś kiedy ogród z bliska?
        • Gość: :D Re: rzeszowioki przyzwyczajone do smrodu a tu.... IP: *.dynamic.mm.pl 18.07.13, 11:38
          OJEJ! wreszcie się ktoś odważył wśród pień i zachwytów nazwać rzecz po imieniu, że wygląda to delikatnie mówiąc biednie, poza tym zniszczono architektoniczne otoczenie pomnika stawiając przaśny płot.
          i od razu jaki lament!! przecież ICH nie rozliczać się z pieniędzy ONI żyją ponad naszym systemem prawnym jak w ogóle można było o tym pomyśleć!!
          • Gość: :D Re: rzeszowioki przyzwyczajone do smrodu a tu.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 11:46
            no bo dawniej otoczenie tej ciapy to doiero było coś, co chwila jakiś autobus, jakieś auto kadziło dymkiem z rury wydechowej to bolszewickie arcydzieło, a teraz nima, jak mogli zakryć te osiągnięcia rzeszowskiej kultury...
        • Gość: xionc natanek Re: rzeszowioki przyzwyczajone do smrodu a tu.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 11:43
          bo beton i ciapa to ogród który uwielbiam!
          • Gość: zyzol taliby przepiły IP: *.play-internet.pl 18.07.13, 12:13
            winem mszalnym, reszta poszła na kiczowate wrota do czercza. Ciekawe - przjedzie ktoś z kumisyji europejskiej i popatrzy jak czorne jej kase w kostce utopiły ???
            • Gość: zyzol Re: taliby przepiły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 12:32
              ale jak przyjado to chyba po to tylko aby sprawdzić czy jo jezd mundry czy wielgi gupek...
          • Gość: xionc natanek Re: rzeszowioki przyzwyczajone do smrodu a tu.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.13, 13:24
            I dlatego, jak tylko zamknom furtkie to ja sie pocichusku skradom i wale konia!
            • Gość: ortylion Re: rzeszowioki przyzwyczajone do smrodu a tu.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 13:52
              ja wama to mówie , ortalion
    • res-men Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie be... 18.07.13, 12:26
      poplecznicy swiętej inkwizycji mają sie swietnie - nie po to zaszlachtowano tyle istnien ludzkich aby teraz cierpieli biedę
      • Gość: ciekawy Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 12:33
        ile?
        • Gość: 1984 Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.rz.izeto.pl 18.07.13, 13:14
          Trudno to określić, w Europie ok. 9 mln. W Ameryce podczas odbierania Indianom ziemi należącej do kościoła ok. 70 mln. Można pewnie gdzieś znaleźć orientacyjne liczby dotyczące innych kontynentów ale nie chce mi się szukać. Biorąc pod uwagę ludność ówczesnego świata II wojna światowa z 55 mln. ofiar wypada przy tym blado.
          Uprzedzając zarzut o kłamstwo żydo-bolszewicko-masono-ateistycznego ścierwa w sprawie Indian odsyłam do artykułu ks. prof Jana Kracika.

www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TH/nawracanie_konkwista.html
          • res-men Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie 18.07.13, 13:25
            i ci dziwne nikt jeszcze nie nazwał tego ludobójstwem ...
            • Gość: ciekawy Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 13:30
              czyli ten pomnik nosi tylko znamiona ludobójstwa?
          • Gość: Indianin Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 13:29
            Nie bredź, Indianie takiego paskudztwa jak ta betonowa ciapa by nie bronili, pozwolili by dżungli zaróść to paskudztwo..
            • res-men Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie 18.07.13, 13:33
              w ameryce nie ma dzungli niedokształcony jołopie
              • Gość: ortylion Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.13, 13:39
                Nie dziw się. Małpie tylko dżungla we łbie.
            • Gość: 1984 Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.rz.izeto.pl 18.07.13, 13:38
              Daj spokój prawie_magister. Tu nie chodzi oto czy te ogrody są lepsze od tego bajzlu, który był wcześniej a o koszt. Całe miasto w kostce, od ogrodu spodziewałbym się czegoś więcej za te 12 baniek.
              • Gość: ortylion Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.13, 13:44
                12, 12... 30 dostali! Ja się pytam o resztę. Bo TAKIE cudo to ja jestem w stanie palnąć ze szwagrem za dużą piątkę.
                • Gość: 1984 Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.rz.izeto.pl 18.07.13, 13:49
                  Trzymam się treści artykułu. Gorzej będzie, jak jakiś urzędnik z ramienia UE zobaczy to cudo i trzeba będzie zwrócić kasę.
                  • Gość: bandyta w mundurze Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.rz.izeto.pl 18.07.13, 13:55
                    Otóż to!
                    Bo parking pod ogrodami o ile się nie mylę darmowy nie jest, a i w "sklepiku z przekąskami" też raczej darmowych bułek nie będzie.
                    • Gość: bandyta w mundurze Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 14:07
                      a mnie menelowi przysługuje darmocha...
                      • Gość: bandyta w mundurze Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.rz.izeto.pl 19.07.13, 01:09
                        Nie podszywaj się pode mnie dziecko neostrady.
    • Gość: Tomaszek Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.rz.izeto.pl 18.07.13, 13:51
      1. Wejście na kładkę przy fontannie projektował ktoś bez pojęcia. Jest tam schodek o wysokości ok. 30 cm. Po co to komu?
      2. Przy wejściach trzeba koniecznie powiesić regulamin. Podobno do ogrodu nie wolno wprowadzać psów, czy to prawda? Jeśli tak, to trzeba to wyraźnie napisać, bo już widziałem tam osoby z psem.
      3. Te fontanny wypadałoby nieco poprawić. Teraz woda z fontanny chlapie na ławki stojące obok, więc siedzenie na ławce jest średnio przyjemne.
      • Gość: zwykły xionc Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.13, 13:58
        Z psem nie wolno, z rowerem nie wolno, na wrotkach nie wolno, na łyżworolkach nie wolno, na wózku inwalidzkim się nie da, w razie deszczu nie ma się gdzie schować, w czasie upału brak osłony na dekiel...
        ...a poza tym doskonale.
        I co najważniejsze - nietanio. Bo bieda nie oznacza dziadostwa jak zauważył pan michalik ksywa abepe.
        • Gość: . Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 14:06
          pewnie se sionde pod ciapą, od strony chodnika, i bede walił konia...
          • Gość: . Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.13, 14:18
            Dobrze, bracie (ojcze), czy jak wy tam do siebie mówicie...
            • Gość: . Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 14:31
              dobrze... zrobie se dobrze, a jak myślita?
      • res-men Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie 18.07.13, 14:20
        nie zdiziwe sie jak powstanie bramka i kazdy będzie musiał zmówić zdrowaśkę i wrzucic pieniązek - potem przejdzie weryfikację czy nie pukał od tyłu tylko po bozemu , czy był w kosciele itd ...mówi sie ze katolicy będą poddawani czipowaniu aby slodzić ich poczynania w związku z ostatnimi zmianami w upodobaniach seksualnych
        • Gość: res-men Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 14:33
          a tak to se tylko złożyłem samokrytyke i mógem podziwiać te ciape którą wystawili w podzience czerwonym bandziorom...
    • Gość: czesiek Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 14:25
      podawali, że sam koszt utrzymania zieleni i krzewów to coś około 13 tyś. złotych miesięcznie. ciekawe co składa się na tę sumę, pewnie nawozy, koszenie i pielęgnacja. no może nie ma się co dziwić, przecież u nas najniższa krajowa to 1000 euro, a paru ogrodników musi tam pracować. ja za te pieniądze to nie tylko dbałbym o zieleń, ale pełnił rolę stróża przez 12 h na dobę.
      • Gość: pies ogrodnika Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.13, 14:31
        a był jakiś konkurs na utrzymywacza ogrodu? Bo mój pan nic o tym nie słyszał.
    • Gość: niedzielny Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: 158.66.1.* 18.07.13, 16:16
      ciekawe co sie stalo z $ bo to co jest to nie kosztowalo 12 mln. Zaden to ogrod a raczej łączka. Za te kase mozna bylo sprowadzic egoztyczne drzewa i krzewy gotowe do posadzenia i stworzyc prawdziwy fajny ogrod botaniczny, ktorego w rz brak. a wyszlo jak zawsze. swist opadajacych rak.
      • res-men Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie 18.07.13, 16:19
        Ferencowe spojrzenie na swiat jest niezmienne nawet przez klesze okulary - kopia tego co powstało w białych ogrodach gdzie podobno miał być tłum par slubnych a tak za publiczne piniondze klechy mają uporządkowany ogródek z parkingiem ...i tak na podkarpaciu mija dzien za dniem ...ludzie bidnieją a klechy sie bogacą
        • Gość: res-men Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.07.13, 16:21
          a POpaprane se używają, oj , używają..
          • res-men Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie 18.07.13, 16:32
            a ty jak byłes pie...ięty tak pogłebia sie to jeszcze bardziej ...kleszy rozumku
            • Gość: NieGosc Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.rzeszow.vectranet.pl 18.07.13, 17:10
              Te całe niby ogrody to raczej płac do odprawiania mszy lub innych spędów. Już była mała próbka z festiwalem wiary a za pare lat będą wielkie imprezy, procesie i czówania w samym centrum miasta. Niech cholera widzi kto rządzi w mieście.
    • muscicapa Kicz za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie be... 18.07.13, 17:16
      Jednym słowem wyszedł kicz. To wstyd, że w tak reprezentacyjnym miejscu zabrakło dobrego architekta krajobrazu. Pieniądze poszły w błoto. Jak teraz wyglądają urzędnicy, którzy na badziewie wydali pieniądze publiczne. Rozliczyć!
      • Gość: goscmarek Re: Kicz za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie be... IP: *.mielec.mm.pl 18.07.13, 18:39

może ktoś dokładnie opisać jak powinien wyglądać ogród w stylu włoskim?
        • kmdr_rohan Re: Kicz za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie be... 18.07.13, 18:51
          Trzy sekundy Googlowania forum.muratordom.pl/showthread.php?163895-w%C5%82oski-ogr%C3%B3d
          • Gość: Ogrodnik Re: Kicz za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie be... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 18:56
            Brawo !! doskonałe przykłady sztuki ogrodniczej.
            Porównanie wskazuje na bezguście w Rzeszowie. Uczyć się bałwany.
            • andrej1962 Re: Kicz za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie be... 18.07.13, 19:13
              Co uczyć , co uczyć. Jest ogród włoski ? Jest. Widzicie na zdjęciach załączonych przez komandora cyprysy ? Widzicie. Czy pomnik nie przypomina cyprysa ? Przypomina. To czego jeszcze chceta ?
              • jozwa50 Re: Kicz za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie be... 18.07.13, 19:20
                znaczy sie ta pomniczka to jest Wielka C....yprysica ?
                • kmdr_rohan Re: Kicz za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie be... 18.07.13, 19:35
                  Znaczy, tego, czy twierdzisz, że ten pan zmienił płeć a na dodatek postawiono mu pomnik?
                  • jozwa50 Re: Kicz za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie be... 18.07.13, 20:06
                    kmdr_rohan napisał:

> Znaczy, tego, czy twierdzisz, że ten pan zmienił płeć a
                    > na dodatek postawiono mu pomnik?
                    To nowy gatunek Jerzyna Cyprysia
                    • kmdr_rohan Re: Kicz za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie be... 18.07.13, 20:18
                      :D
    • gregorianhusky Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie 18.07.13, 20:02
      Przestancie pitolic i narzekac na wszystko. Jest ładnie i bedzie jeszcze ładniej za jakiś czas jak roslinki urosną. Jest i mała architektura wiec oki
      Lepiej to wyglada niz ten potworny, krzywy, wstrępny parking, który przez lata straszył przed UW

pzdr GH
      • jozwa50 Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie 18.07.13, 20:07
        ujmę to grzecznie - spierd..alaj
      • kmdr_rohan Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie 18.07.13, 20:07
        Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

Taki cytacik z Witkacego.
        • Gość: Prześmiewca Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.play-internet.pl 18.07.13, 21:12
          Niech Was nie ponosi , ogrody ogrodami a cały parking podziemny i otoczenie to za frajer?
          • Gość: pisul Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.res.pl 18.07.13, 21:28
            W hucznych zapowiedziach mialo byc darmowe wi-fi czyli internet. Sprawdzilem osobiscie w kilku miejscach! Wola kod do autoryzacji! Czyli to zaden darmowy i ogolnodostepny internet. Cieple pierdy ojcow. Ani dowiedziec sie o kod ani zadnej tabliczki informacyjnej. Tak sie znaja na technice jak z koziej dupy trabka. Albo tu chodzilo o kase z uni :)

W encyklopedi po haslem - Jak przepie...c pieniadze powinno byc zdjecie ogrodow. Wiem ze rosliny rosna latami ale za sume tylu milionow mozna kupic kilkuletnie okazy i wystarczylobu na ogrodnika. A tak miliony poszly na klamatisy i powojniki co biegaja po 15 zl w ogrodniczych :) A co do fontanny a raczej namiastki fontanny po h... stopien na 40 centymetrow? Chcecie placic odszkodowania? Macie w ogole wykupione OC? Juz lepiej zajmijcie sie tym na czym sie znacie na magi i kadzidlach i dojeniu emerytek.
      • Gość: 1984 Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.rz.izeto.pl 18.07.13, 21:32
        Mógłbyś mieć rację, tyle że ponad połowę obszaru jest placem z kostki i
        żeby nie wiem co nie zakwitnie, jedyne co tam można posadzić to śrubokręty. Nikt nie neguje, że to wygląda lepiej niż było chodzi o cenę. Ponadto całość stwarza wrażenie jakby miała służyć do organizowania zgromadzeń a nie rekreacji.
      • Gość: GallA. Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 23:12
        Jest pięknie? Te stalowe kraty i klatki? Toż to zoo dla małp i innej zwierzyny wymagającej doglądania.
    • Gość: Moher Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: 31.130.107.* 18.07.13, 21:16
      Aureola Ferenca jest nieporównywalnie bardziej skromna a kosztowała tyle samo. W Sokołowie Młp. za niewiele większe pieniądze wybudowano krytą pływalnię z 25 metrowym basenem, drugim basenem rekreacyjnym z biczami wodnymi, wodną huśtawką, gejzerem, dyszami do masażu, 60m zjeżdżalnią. Oprócz tego jest ogromne jacuzzi, brodzik dla dzieci z wodnym parasolem i jeżykiem a także 2 sauny: mokra i sucha. Swobodny dostęp do basenów mają niepełnosprawni. Osoby o znacznym stopniu niepełnosprawności ruchowej wchodzą za darmo.
      • Gość: pisul Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.res.pl 18.07.13, 21:54
        ... A tak bernardyni dbaja o darowizne ktora im sie nie nalala - www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=844056&page=22

WSTYD
    • Gość: sic Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 22:00
      Taki sobie przeciętny skwerek. Niech się nie ośmieszają i zdejmą tablicę z nieoddającą przwdy nazwą.
    • wielka_cipa Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie be... 18.07.13, 22:10
      Z szałem, czy bez szału, drogo, czy tanio - nie wiem.
      Ale chciałbym żeby mi ktoś wyjaśnił to stwierdzenie:

Projekt bernardynów, obejmujący budowę ogrodów włoskich, centrum religijnego i podziemnego parkingu, trafił na listę projektów kluczowych unijnego Regionalnego Programu Operacyjnego.

Jakie kryteria musi spełniać projekt KLUCZOWY? W jakim sensie kluczowa była realizacja ogrodów klasztornych?
      • Gość: Roni Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.play-internet.pl 19.07.13, 06:43
        Jakie ogrody bernardyńskie raczej Ogridy Im.AmberGold
      • kmdr_rohan Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie 19.07.13, 07:08
        To proste. Ogrody są zamykane NA KLUCZ. Są więc projektem KLUCZOWYM.
        ;/
        • Gość: dr.Km Nic mi się nie podoba - to chyba depresja. O Boże! IP: *.dynamic.mm.pl 19.07.13, 10:12
          Pokaż mi choć jedną rzecz w Rzeszowie która powstała w ciągu ostatnich lat a której nie skrytykowałeś, zdajesz sobie sprawę z tego ,że poprzez taką krytykę "z automatu" siła rażenia drastycznie spada?

I proszę ,błagam wręcz .nie wklejaj mi po raz n-ty filmiku "krytyka" z Rejsu.
          • kmdr_rohan Re: Nic mi się nie podoba - to chyba depresja. O 19.07.13, 10:55
            Może opowiedz mi najpierw, co takiego wspaniałego powstało ostatnio w Rzeszowie?
            Czekam.
            • Gość: dr.Km Re: Nic mi się nie podoba - to chyba depresja. O IP: *.dynamic.mm.pl 19.07.13, 22:58
              Nie chodzi o to żeby były od razu wspaniałe.
              Proszę mnie nie podpuszczać w ten sposób. Co powstało? A cóż to znaczy ? Przecież wystarczy przejść się po mieście.
              Ostatnio mosty Ci się nie podobają, na Naruszewicza ,na Rzecha... lepiej nadkładać drogi?
              a może wpław?
              Cokolwiek się zaproponuje cokolwiek zrobi zaraz jest torpedowane przez Ciebie na forum.
              Pytam: dlaczego?
              PS
              Przypomnij mi proszę kto cytował te wierszyk na forum?
              "Eunuch i krytyk z jednej są parafii- obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi"
              PS2
              Zaglądam na forum już od kilku lat i powiem wprost -lubię czytać Twoje posty jako bardzo inteligentne i zabawne, utarczki z Lechowskim itd. :)
              Ale tego zacietrzewienia w krytykowaniu wszystkich i wszystkiego w mieście w żaden sposób pojąć nie mogę :(
              • kmdr_rohan Re: Nic mi się nie podoba - to chyba depresja. O 20.07.13, 07:58
                Gość portalu: dr.Km napisał(a):

> Nie chodzi o to żeby były od razu wspaniałe.
                > Proszę mnie nie podpuszczać w ten sposób. Co powstało? A cóż to znaczy ? Przeci
                > eż wystarczy przejść się po mieście.
                > Ostatnio mosty Ci się nie podobają, na Naruszewicza ,na Rzecha... lepiej nadkła
                > dać drogi?
                > a może wpław?

Rozumiem. Nie było mostu na Naruszewicza, a ja krytykuję, że powstał? Jeśli tak to widzisz - to nic na twoje urojenia nie poradzę.
                Most Rzecha również jest mostem niezwykle potrzebnym, zwłaszcza, że łączący - co z czym?

> Cokolwiek się zaproponuje cokolwiek zrobi zaraz jest torpedowane przez Ciebie n
                > a forum.
                > Pytam: dlaczego?

Bo mam dosyć rzeszowskiej bylejakości i braku jakichkolwiek koncepcji rozwoju miasta, zwłaszcza w zakresie struktury komunikacyjnej. Włodarze miasta nie mają chęci dokończyć nawet tych inwestycji zaczętych "za komuny". O jakimkolwiek planowaniu przyszłościowym też mowy nie ma. Buduje się ten ogryzek S-19 na południe. Kiedy ratuszowi obudzą się i doprowadzą drogę do węzła?

> Przypomnij mi proszę kto cytował te wierszyk na forum?
                > "Eunuch i krytyk z jednej są parafii- obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi"

Mylisz się. Owszem, potrafię, zarabiam na tym ze potrafię jakieś tam pieniądze. Nie najmniejsze.

> PS2
                > Zaglądam na forum już od kilku lat i powiem wprost -lubię czytać Twoje posty ja
                > ko bardzo inteligentne i zabawne, utarczki z Lechowskim itd. :)
                > Ale tego zacietrzewienia w krytykowaniu wszystkich i wszystkiego w mieście w ża
                > den sposób pojąć nie mogę :(

Po prostu - uważam że wiele rzeczy w tym mieście jest robione na pokaz, za zbyt wielkie pieniądze w stosunku do efektów. Kładka, która koniecznie musiała być okrągła, ale za to tylko z jedną pochylnią, nowy most w miejsce starego, który stary nie był, łącznik z S-19 robiony trzy razy dłużej niż powinien, a winni sytuacji nie ponieśli żadnych konsekwencji, buc-pas w miejscu, w którym autobusy nigdy nie miały problemu z poruszaniem się itd., itp. Można by długo.
                A teraz wyjeżdżam do wód. Miłego weekendu!
    • uja69 poczekajcie z tą krytyką ! 19.07.13, 09:36
      trzeba poczekać, aż ogród stanie sie ogrodem czyli jak te roślinki urosną do właściwej wielkości ..... bo teraz nawet nie ma co tam krytykować
      • Gość: 1984 Re: poczekajcie z tą krytyką ! IP: *.rz.izeto.pl 19.07.13, 10:04
        Nie sądzę aby większe roślinki uczyniły koszt 12 mln bardziej realnym, tym bardziej że ich wzrost też wiąże się kolejnymi nakładami. Nie jestem specjalistą budowlanym ale chyba dość łatwo porównać co zostało zrobione za 18 mln a co za pozostałą kwotę. Sytuacja jest analogiczna do autostrad - najdroższe i najbardziej dziadowskie w Europie. Kiedy Polacy naucza się, że publiczne - w tym także unijne środki to nie znaczy niczyje.
    • Gość: normalny Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.13, 10:13
      urządź ogród a menel będzie darł pysk że to nie gnojownik....
      no cóż pochowali gumofilce do pawlacza i udaja miatowych, ale wiecheć i tak im z lakierek wyłazi...
      • Gość: . Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.13, 10:15
        z lakierków, bucu, z lakierków.
        • Gość: normalny Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.13, 10:27
          nie za bardzo sie rozeznaje w slangu menelów
          • Gość: szeotucha ...za 20 lat... IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.13, 11:47
            ...zobaczymy.
            • Gość: hm.... Re: ...za 20 lat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.13, 11:52
              ciapa sie rozsypie....
              • Gość: hm... Re: ...za 20 lat... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.13, 12:16
                chyba twoja
    • xpc60 Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie be... 19.07.13, 17:23
      Ogrody są wspaniałe. Bernardynom należą się wielkie ukłony. Teren będzie służył ludziom. Siły wrogie kościołowi szukają dziury w całym. Zupełnie niepotrzebnie. Proporcja jest mniej więcej taka jak mrówka do hipopotama. Pozdrawiam spacerowiczów. Ogrody pięknieją w oczach!
      • Gość: pisul Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.res.pl 19.07.13, 20:07
        Za te pieniadze mozna bylo zrobic naprawde wiele dla Rzeszowian. A zrobiono najmniejsze minimum z minimum. Na co poszlo tyle kasy? Gdzie zostala zainwestowana? Do kogo trafila? Kto to wie? Na pewno nie w roslin ani nie w sam obiekty. Wczesnie w wypowiedziach mowa o podobnej kwocie i wiekszych inwestycjach w baseny, zjezdzalnie, technologie do filtrowania wody, parkingi ... a tu taka sama kwota i goly beton! A ogrody fakt tylko z nazwy :) No chyba ze ten stopien o wysokosci z 40 cm (wybij zeby) i tanie powojniki maja zamydlicz oczy audytowi z euroklochozu? Darmowy internet okazuje sie nie darmowy! Amber Gold 2. Kto dal w uni pieniadze na ten paszkwil?
      • Gość: normalny Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.07.13, 09:08
        a bo oni uważają że ogrody to żaden wystrój do komunistycznej ciapy, komuchy tylko beton uważaja za arcydzieło..
      • Gość: pisul Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie IP: *.res.pl 20.07.13, 18:59
        ...i nie podlewana trawa zaczyna na slonku zolknac
      • rz-e Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie 21.07.13, 12:48
        xpc60 napisał:

> Ogrody są wspaniałe. Bernardynom należą się wielkie ukłony. Teren będzie służył
        > ludziom.

to prawda ze znacznie lepiej gdy jest ogrod a nie betonowy parking. Chwała bernardynom

> Siły wrogie kościołowi szukają dziury w całym.

To jakbym już slyszał czy to nie tow gomolka tak nadawal na wiecach tyle ze o demokracji i socjalizmie?

> Ogrody pięknieją w oczach!

nikt tu nie chce zrobic krzywdy kosciolowi ktory ze swej natury musi byc uczcuwy. 7-me nie kradnij.

My tylko pytamy gdzie zniknelo 12 milionow zlotych bo w tych ogrodach nie widac nawet 1/4 i nie sa to pieniadze kosciola tylko nasze wspolne.
        Jak myslisz ile takich ogrodow 85 ar mozna obsadzic sadzonkami wspanialych roslin za 1.200.000 zl?
        Moze sie umowimy i wspolnie zrobimy inwentaryzacje nasedzen w tym ogrodzie?

inicjatywa mi sie podoba. fajnie zeby w miescie bylo jak najwiecej zieleni tylko 7-me nie kradnij !!!!

• gregorianhusky Re: Skromność za 12 mln zł. Ogrody bernardyńskie 19.07.13, 23:38
      Przestańcie narzekac!!!!!!!!!!!!!
      Niby nie poczynione w ostanich 10-15 latach inwestycje na terenie miasta Rzeszowa, dobry PR oraz dokonane poszerzenia granic miasta, Rzeszów w dalszym ciągu byłby daleko w tyle na arenie miast Polski.
      Gratulacje dla Gospodarza Miasta Tadeusza Ferenca, że trzyma za mordę wielu a powinien jeszcze więcej motłochu za mordę trzymac bo tylko w ten sposób w tym kraju da się coś zrobic pozytecznego. Potrzeba koncepcji 1 osoby (reszta jako organ doradczy) - tak jak jest w przypadku miasta RZESZÓW. Piłsudski miał podobny styl i do dzis stawia sie mu pomniki.

pzdr GH
    • gregorianhusky Jak sie ma kase to sie buduje 20.07.13, 23:37
      Jak sie ma kase to sie buduje.
      Chyba uzasadnienia nie potrzeba:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka