Dodaj do ulubionych

Lekarze rodzinni dostaną mniej pieniędzy od NFZ...

09.10.13, 10:03
My, obywatele, jak zwykle jestesmy zakładnikami tych roszczeniowych terrorystów w ich sporze z rządem.
Obserwuj wątek
    • trod Lekarze rodzinni dostaną mniej pieniędzy od NFZ... 09.10.13, 10:14
      Znowu jęczą. Jako na chorego przewlekle, mój lekarz rodzinny dostaje 24zł/mc. Jestem u niego na wizycie po receptę na stałe leki ok 6x w roku. Ledwo można wydębić skierowanie na badania krwi (cholesterol , cukier) koszt badań ok 30zł 1raz w roku.
      • kodzobrazka Re: Lekarze rodzinni dostaną mniej pieniędzy od N 09.10.13, 10:41
        Nie wiem, jak jest z cukrem, ale badanie poziomu cholesterolu jest chyba darmowe raz do roku (albo raz na pół roku - nie pamiętam). Natomiast kilka razy zdarzyło mi sie, że za inne badania krwi musiałem płacić, bo lekarz lekceważył jakieś objawy. No i płaciłem... Najbardziej obawiam się poziomu nie cholesterolu, a rzetelności badań laboratoryjnych. W kraju, gdzie uśmiercano pacjentów w kartekach dla dilu z zakładem pogrzebowym, moje ograniczone zaufanie do służby zdrowia jest uzasadnione. Nigdy się nie dowiemy, czy badania w laboratorium faktycznie miały miejsce, czy po prostu wypisano nam kwitek z wynikami...
        Nieufnośc to taki potworek, który powołała do życia polska służba zdrowia, a rząd i go pielęgnuje.
      • Gość: Michu Re: Lekarze rodzinni dostaną mniej pieniędzy od N IP: *.adsl.inetia.pl 09.10.13, 19:57
        To albo nie jesteś wykazywany z jednostką chorobową, która wg załącznika jest kwalifikowana do wskaźnika 3.0 (jako glowna) albo lekarz popelnia blad. Nie ma opcji aby ktoś kto przychodzi tylko po receptę (na to jest inna jednostka choroba) był wykazywany jako osoba przewlekla. Raz na trzy miesiące taka osoba musi być zbadana a nie tylko "odebrana recepta. I musi to być udokumentowane
        • Gość: trod Re: Lekarze rodzinni dostaną mniej pieniędzy od N IP: *.elk.mm.pl 09.10.13, 20:52
          Chodzę 2 x do roku do kardiologa, ten daje raz na rok jakąś wypiskę ze swoich badań(ekg, czasem echo i holter) do rodzinnego , i ten dalej daje mi na tej podstawie recepty , nie robi badań więc czemu bierze więcej niż od "zwyklego" pacjenta np mojej żony która ostatnio u rodzinnego była 2 lata temu.
          • leoncino Re: Lekarze rodzinni dostaną mniej pieniędzy od N 09.10.13, 21:20
            Siedziba mazowieckiego oddziału Narodowego Funduszu Zdrowia mieści się w 46-piętrowym wieżowcu w centrum stolicy. Wygodnie? Może być wygodniej. Fundusz będzie mieć do użytku nowy pałac - już trwa budowa. Skąd na ten luksus pieniądze? No, zawsze można zabrać komuś innemu.
      • leoncino Kup sobie jelopie glukometr 09.10.13, 21:17
        a nie zajmujesz pierdołami czas
      • doriano123 skąd 288 zł/rok, a jeśli nawet to 10.10.13, 09:43
        wizyta za 40 zł. Znajdź na wolnym rynku takie ceny. Utrzymaj za to gabinet, pielęgniarkę i recepcję. Śmiech na sali. W najlepszym systemie francuskim sama dopłata pacjenta to 80-240 zł.
        • Gość: wd Re: skąd 288 zł/rok, a jeśli nawet to IP: *.elk.mm.pl 10.10.13, 10:41
          Nie wizyta 40zł , tylko od każdego zapisanego pacjenta na rok 288zł , bez względu na to , czy był u rodzinnego 3lata temu czy chodzi raz na tydzień
    • mjr.fisher [...] 09.10.13, 10:34
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • m_ac Lekarze rodzinni dostaną mniej pieniędzy od NFZ... 09.10.13, 11:15
      To chyba proste i oczywiste, że NFZ nie refunduje za świadczenia osobom nieuprawnionym.Nie jestem fanem tej instytucji, ale to akurat popieram
      • Gość: dentysta Re: Lekarze rodzinni dostaną mniej pieniędzy od N IP: *.ostnet.pl 09.10.13, 11:45
        Jak mawia pewien satyryk z naszych stron " BIDULINKI"
        • Gość: aja Re: Lekarze rodzinni dostaną mniej pieniędzy od N IP: *.adsl.inetia.pl 09.10.13, 11:51
          A wpłacamy na ZUS(zdrowotne) 261,73....
          • Gość: aaa Re: Lekarze rodzinni dostaną mniej pieniędzy od N IP: 195.184.82.* 09.10.13, 19:37
            I tyleż starcza na przysłowiowe medyczne waciki. Najniższa składka w Europie, której ogromna część ludzi w ogóle nie płaci.
      • tornson Re: Lekarze rodzinni dostaną mniej pieniędzy od N 09.10.13, 12:59
        m_ac napisał(a):

> To chyba proste i oczywiste, że NFZ nie refunduje za świadczenia osobom nieupra
        > wnionym.Nie jestem fanem tej instytucji, ale to akurat popieram
        Popierasz łamanie konstytucji? Bo wedle niej opieka medyczna należy się w Polsce każdemu, bez względu na jego sytuację materialną.
        • oswojony.lisek Re: Lekarze rodzinni dostaną mniej pieniędzy od N 09.10.13, 19:30
          "Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa. "

A ustawa zobowiązuje nas do zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego, nie zawsze odpłatnie.
        • Gość: aja Re: Lekarze rodzinni dostaną mniej pieniędzy od N IP: *.adsl.inetia.pl 09.10.13, 20:44
          Ja place, a do lekarza nie chodzę...Za te pieniądze to miałabym fajne ubezpieczenie,,, Podkreślam, ponad 260 zł miesięcznie.
          • Gość: DFsdf Re: Lekarze rodzinni dostaną mniej pieniędzy od N IP: *.jmdi.pl 09.10.13, 21:22
            > Ja place, a do lekarza nie chodzę...Za te pieniądze to miałabym fajne ubezpiecz
            > enie,,, Podkreślam, ponad 260 zł miesięcznie.

nieprawda, płacisz 260 miesięcznie a 86% tej kwoty odpisujesz sobie od podatku, więc realnie płacisz 36 złotych. Taka prawda. 2 paczki papieru toaletowego na miesiąc i masz wszystko za darmo.
            • pawelekok Realnie to ty bzdury wypisujesz 10.10.13, 09:39
              Składka to jest wtedy, gdy jest dobrowolna. Możesz obowiązkową "składkę na ubezpieczenie społeczne" nazwać składką, bo to politycznie poprawne, ale ja nie widzę różnicy czy nazwiemy ją składką, podatkiem, daniną czy haraczem. To taki sam podatek jak inne. Różnica to byłaby, gdybym np. powiedział, że nie chcę żeby ta "składka" trafiła do NFZ a poszła na budowę kolejnego Jezusa. Ale sam wiesz, że tego zrobić nie mogę.
      • Gość: KAMA Re: Lekarze rodzinni dostaną mniej pieniędzy od N IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.13, 13:33
        Zmienisz zdanie jak zachorujesz, otrzymasz dłuższe zwolnienie , płatnikiem Twojego ubezpieczenia będzie Zus, a u lek POZ zaświecisz się na czerwono -jak wszyscy tacy pacjenci.Twój lek nie dostanie kasy za poradę i badania i na pewno chetnie Cię przyjmie .Bedziesz pisać oświadczenia o ubezpieczeniu , albo przeganiać się z ZUS do NFZ z potwierdzeniem prawa do świadczeń .Powodzenia
      • Gość: dfdsf Re: Lekarze rodzinni dostaną mniej pieniędzy od N IP: *.jmdi.pl 09.10.13, 21:20
        > To chyba proste i oczywiste, że NFZ nie refunduje za świadczenia osobom nieupra
        > wnionym.Nie jestem fanem tej instytucji, ale to akurat popieram

jest tylko mały problem - na czerwono świecą się w większości ubezpieczeni, którzy normalnie korzystają z systemu. EWUŚ jest niewiarygodny i tyle. Nawet moje dzieci świeciły się na czerwono chociaż sam płacę za nich składki. Bajzel i tyle - a NFZ zamiast płacić, kombinuje jak tu znowu kogoś okraść.
        • Gość: MAG Re: Lekarze rodzinni dostaną mniej pieniędzy od N IP: 195.206.126.* 10.10.13, 09:41
          Za członka rodziny (czytaj w tym przypadku dzieci) się w Polsce nie płaci. Płaci tylko główny ubezpieczony ,a dzieci lub np. współmałżonek, który nie ma własnego tytułu do ubezpieczenia (czytaj pracy, renty, emerytury....) jest "podwieszony do ubezpieczenia zdrowotnego głównego ubezpieczonego (czytaj rodzica, żony, męża, itp.). Państwo , właśnie na podstawie art. 68 gwarantuje uprawnionym nieubezpieczonym (czytaj dzieciom do 18 r. życia, jeśli nie mają zgłoszenia od rodzica, osobom na zasiłakch macierzyńskich nieztrudnionym, osobom na zwolnieniach lekarskich po ustaniu zatrudnienia, itd.) gwarantuje prawo do świadczeń. To prawo trzeba dokumentować u lekarza odpowiednim zaświadczeniem np. z ZUS. Na całym świecie o ubezpieczenie zdrowtne się dba niemal jak o oczy,ale w Polsce oczywiście wszystko się należy i po co znać jakieś przepisy????
    • domektomek Zamknąć przychodnie--będzie jeszcze taniej. 09.10.13, 12:18
      Z założenia lekarz rodzinny miał się zajmować wszystkim tj udzielać pomocy i leczyć we wszystkich działkach medycyny.
      Proponowany system nie sprawdził się, również z powodów niedostatków finansowych. Ale system nie znosi próżni. Gdzie więc leczą się pacjenci?--
    • aim1 Znowu szczucie 09.10.13, 12:21
      EWUŚ jest dziurawy jak sito, ale w efekcie to w NFZ zostanie kasa na premie i marmury. NFZ-owi podziękujcie za takie problemy. Tymczasem durny naród daje się podpuścić tandetnemu szczuciu na lekarzy. W końcu wszyscy wyjadą, to najwięksi ujadacze będą szczęśliwi, jak do kowala pójdą zęby leczyć. Albo na plebanię do ginekologa, a co!
    • gregorianhusky Re: Lekarze rodzinni dostaną mniej pieniędzy od N 09.10.13, 14:21
      haha, i tak dostaja grosze miesiecznie na pacjenta- cos 8 zeta. i dlatego nie zlecaja badan. taka prawda. ich leczenie to wróżenie z fusów bez specjalistycznych badań.
      u mnie w przychodni przysługuje morfologia krwi raz na rok, szok
    • 7nex Lekarze rodzinni dostaną mniej pieniędzy od NFZ... 09.10.13, 15:21
      Nie ma czegoś takiego jak darmowe badanie cholesterolu raz na rok czy pół roku, Każde badanie jest płatne. Każde. Nikt nikomu nie będzie wykonywał żadnych badań za darmo. tak jak i nikt nie rozdaje w sklepie chleba. Pewnie,że dzięki pieniądzom pacjenta który nie chodzi regularnie do lekarza można innym , bardziej wymagającym, sfinansować badania dodatkowe. Może i nawet warto byłoby pomyśleć o systemie, za zrobioną robotę płaci sie lekarzowi (tak jest ponoć w Australii,W takiej Australii podobno najniższa pensja roczna lekarza rodzinnego to ok 300 000 zł) tylko wtedy jak wycenić przyjęcie i badanie przez lekarza w przychodni. Jak myślicie ile to jest warte???
    • arimgdynia Lekarze rodzinni dostaną mniej pieniędzy od NFZ... 09.10.13, 16:04
      PŁACĘ OKOŁO 2000 zł. TO GDZIE JEST RESZTA MOICH PIENIĘDZY !?!?!?
      • Gość: NFZ Tu są Twoje składki IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.10.13, 19:23
        KRUS, Policja, Wojsko, emerytowani funkcjonariusze MO i SB itp....
        Bo nigdy nie płacili składek, a uprawnienia mają te same co Ty.
        Wraz ze swoimi rodzinami oczywiście.
    • iffa4 pytania do NFZ 09.10.13, 19:46
      Logicznie myśląc, lekarz rzeczywiście powinien dostawać pieniądze na pacjenta ubezpieczonego, nie na 'martwe dusze'.
      Ale czy:
      - jeżeli pacjent 1.01 jest nieubezpieczony, lekarzowi ni przydzielono za niego pieniędzy w kontrakcie na dany rok, ubezpieczy się 3.01 i będzie chodził do lekarza - to czy 20.01 bez wypełniania jakichkolwiek formularzy przez lekarza AUTOMATYCZNIE zostanie podniesiony kontrakt tego lekarza (tzn dodany do listy ubezpieczonych jeden pacjent i spłyną za niego pieniądze)?
      Nie chce mi się w to wierzyć. Pewnie będzie to wymagało od lekarza wypełnienia tony papierów, 3 wizyt w NFZ, a pieniądze spłyną 20 grudnia. Do tego czasu lekarz leczy za free, nie mając pewności, czy zostanie to opłacone.
      Miały być płacone nadwykonania szpitalne w stanie zagrożenia życia człowieka. Co się czyta? Paroletnie procesy z NFZ, płacenie jakiejś części zaległości, kwestionowanie wszystkiego.

Dlatego wcale się nie dziwię, że lekarze się nie chcą zgodzić.

Albo taki kwiatek:
      poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,14751095,Zmarl_pod_przychodnia__bo_nie_mial_ubezpieczenia_.html#LokPozTxt
      Nie był ubezpieczony, nie było zagrożenia zycia, więc lekarz nie miał obowiązku go przyjąć w godzinach urzędowania 'kontraktowego' z NFZ. A co mówi NFZ? - Choremu trzeba najpierw udzielić pomocy medycznej, a potem dochodzić roszczeń. Kosztami leczenia można obciążyć pacjenta lub jego rodzinę, można też wystawić rachunek gminie. Trudno opisać zachowanie lekarza - mówi Jerzy Wachowiak, rzecznik wielkopolskiego NFZ.

Taaa, aby tylko wydymać ludzi.

Krzykaczom przypominam, że jakoś dziwnie za darmo nie pracują.
      • Gość: Marek Re: pytania do NFZ IP: *.adsl.inetia.pl 09.10.13, 20:01
        Najlepiej zrobić kasę za usługę (stawka punktowa a nie kapitacyjna). Wtedy okaże się, że lekarz POZ będzie zarabiał dużo więcej niż specjalista ;-) A obecnie jest zupełnie na odwrót pomimo, iż lekarz poz przyjmuje kilkudziesięciu pacjentów dziennie a specjalista na odczepnego kilka (bo reszte robi prywatnie - lekarz poz raczej już na to czasu nie ma)
        • Gość: konrad Re: pytania do NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.13, 20:19

Gdyby sprywatyzować usługi medyczne to nagle okazałoby się że zapotrzebowanie na nie radykalnie by spadło.
          Śmię twierdzić że większa część obecnie okupujących gabinety lekarskie osób poczekalnie traktuje jak kluby dyskusyjne gdzie można z kimś porozmawiać jak drzewiej w kolejkach za kiełbasą.
      • Gość: Kris Re: pytania do NFZ IP: *.adsl.inetia.pl 09.10.13, 20:12
        EWUŚ jest dziurawy jak sito jak ktoś tam napisał???
        Pracuje w prywatnej przychodni (ale umowa z NFZ) i owszem zdarzają się dziury ale mówienie takich tekstów jest bzdurą. Średni na sto pacjentów problemy są z około 5-6, ale z tego 4 to wina świadczeniobiorców, a ten jeden to ta "dziura w sicie"
        Po drugie też nie jestem fanem tej instytucji, ale trzeba sobie uświadomić że NFZ bazuje na danych z ..... no właśnie ZUS. I to niestety ZUS odpowiada za te nieścisłości.
        Jeżeli chodzi o płacenie za pacjenta, NFZ nie rozlicza co do dnia tylko co do miesiąca.
        Jeżeli na koniec miesiąca lekarz wykazuje deklaracje więcej to dostaje za nią kasę.
        I dalej ... u lekarza wypełnia się jeden druk, a deklaracja jest przekazywana droga elektroniczną, więc nie wiem skąd ta "tona" papierów.
        Śmieszy mnie to stwierdzenie, że leczy za free....
        To tak patrząc to może odda za pacjentów którzy są do niego zapisani, za których bierze pieniądze a do niego nie przychodzą?
        I jeszcze jedno ... skoro lekarzom tak źle, to dlaczego nie wyjeżdżają?

• Gość: kacha Re: pytania do NFZ IP: *.icpnet.pl 09.10.13, 21:20
          Nie wyjeżdżają Ci co niewiele potrafią, Ci co nic nie chcą robić, co się tylko szczycą tym, że są lekarzami. Za granicą za każdy najmniejszy błąd można pozwać, tam musieliby się starać i coś robić. U nas w kraju mogą tylko siedzieć, być chamscy, a i tak są szanowani. Proste.
          • Gość: Bruford Re: pytania do NFZ IP: *.play-internet.pl 09.10.13, 22:22
            Pojęcia nie masz ,głupolu
    • koma_5 Lekarze rodzinni dostaną mniej pieniędzy od NFZ... 09.10.13, 23:18
      "Dzięki systemu eWUŚ..." chyba system-owi...
    • drkoby Lekarze rodzinni dostaną mniej pieniędzy od NFZ... 10.10.13, 03:23
      Czy ktos mnie oswieci?
      Kiedy zmieniono Konstytucje RP?
      W wersji, ktora posiadam kazdy obywatel Rzeczypospolitej Polskiej ma zagwarantowane prawo do nieodplatnej opieki medycznej.
      Oczywiscie jest to fikscja, ale czy nie nalezaloby najpierw zmienic zapisu w Konstytucji?
      • Gość: oświecony Re: Lekarze rodzinni dostaną mniej pieniędzy od N IP: *.mp.pl 10.10.13, 16:16
        Art. 68.

Każdy ma prawo do ochrony zdrowia.

Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa.

Władze publiczne są obowiązane do zapewnienia szczególnej opieki zdrowotnej dzieciom, kobietom ciężarnym, osobom niepełnosprawnym i osobom w podeszłym wieku.

Władze publiczne są obowiązane do zwalczania chorób epidemicznych i zapobiegania negatywnym dla zdrowia skutkom degradacji środowiska.

Władze publiczne popierają rozwój kultury fizycznej, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży.

gdzie tu mowa o bezpłatności?
    • doriano123 Dlaczego wczoraj lekarz nie przyjął umierającego 10.10.13, 08:53
      "Do czasu wprowadzenia elektronicznej bazy danych eWUŚ, jeśli lekarz przyjął nieubezpieczonego pacjenta i wypisał mu recepty, musiał zwrócić refundację za leki i zapłacić karę.
      Dzięki systemu eWUŚ takie sytuacje nie powinny się zdarzać", ponieważ nieubezpieczeni nie będą przyjmowani

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka