Dodaj do ulubionych

Psychiatra dla młodej osoby.

01.04.14, 16:56
Cześć.

Mam chyba chorobę dwubiegunową. Nie radzę sobie, prawie nie wychodzę z domu, miewam napady płaczu/złości.
Proszę o konkretne numery i opinie nt. lekarzy psychiatrów z NFZ. Nie chcę, ażeby przepisano mi lek, który tylko pogłębi leki i może dojść do tragedii. Potrzebuję zaufanego psychiatry.

Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • rz2014 Re: Psychiatra dla młodej osoby. 01.04.14, 17:39
      jest kilku pychiatrów w Rzeszowie, dzwowń i ustalaj termin jak najszybciej
      • hlaskowa Re: Psychiatra dla młodej osoby. 01.04.14, 18:58
        Mh. Naprawdę nie jestem w stanie podjąć decyzję, która przychodnia i jaki lekarz. Obawiam się, że psychiatra poświęci mi.dziesięć minut i wypisze byle jakie leki.
        • rz2014 Re: Psychiatra dla młodej osoby. 01.04.14, 20:58
          Kiedyś pracowałem w szpitalu i przy 2 biegunówce podaje się antydepresant na rano /taki lek co nieuzaleznia a poprawia nastrój - zwieksza głównie poziom serotoniny czyli hormonu szczęścia, poza tym jakiś stabilizator - a noc abys mogła spac też są leki skuteczne, nieuzależniające/
          Idz czym prędzej, nie męcz się. Nawet prywatnie jak musisz długo czekac na NFZ.
          Leki i psychoterapia w twoim przypadku to podstawa.
          Życzę Ci dużo zdrowia i obiecaj, że jutro sie umawiasz na termin.
          Trzymaj się
          • smalltownboy Re: Psychiatra dla młodej osoby. 02.04.14, 08:45
            Depakine chrono.
            • rz2014 Re: Psychiatra dla młodej osoby. 03.04.14, 14:28
              to wlasnie stabilizator nastroju przy lekach p/depresyjnych
    • smalltownboy Re: Psychiatra dla młodej osoby. 02.04.14, 08:52
      To nie dwubiegunowa tylko depresja. Dwubiegunowa jest wtedy, gdy manie występują.
      Jest cała gama leków przeciwdepresyjnych. Nawet lekarz rodzinny może przepisać, tylko on nie może na zniżkę. Jak Ci nie zależy na cenie za lek to idź i powiedz, żeby przepisał np. Setaloft 50 mg 1 raz dziennie. A na lęki doraźnie np. Zomiren 0,5 mg. Tylko wtedy nie wolno prowadzić samochodu po tym leku. Wszystko minie jak po dotknięciu czarodziejskiej różdżki, tylko Zomiren można stosować wyłącznie doraźnie i nie za często, bo uzależnia. A ten drugi lek zacznie działać, tak jak większość antydepresantów, dopiero po 2 tygodniach lub nawet później.
      Idź do rodzinnego i powiedz mu o objawach i że chcesz te leki.
      • basiulek5 Re:myślałaś o psychoterapii? 02.04.14, 21:37
        Zobacz hasło psychoterapia/psychoterapeuci Rzeszów/i jeżeli nie chcesz być leczona lekami,zamów wizytę.Na NFZ można jednak zbyt długo czekać,ale niektórzy pracują równocześnie na NFZ i prywatnie,więc ustalą termin szybciej,niż przychodnia.
        • rz2014 Re:myślałaś o psychoterapii? 03.04.14, 14:27
          Zyczę szybkiego powrotu do zdrowia
    • jozwa50 Re: Psychiatra dla młodej osoby. 03.04.14, 21:01
      hlaskowa napisał(a):

> Cześć.
      >
      > Mam chyba chorobę dwubiegunową. Nie radzę sobie, prawie nie wychodzę z domu, mi
      > ewam napady płaczu/złości.
      > Proszę o konkretne numery i opinie nt. lekarzy psychiatrów z NFZ. Nie chcę, aże
      > by przepisano mi lek, który tylko pogłębi leki i może dojść do tragedii. Potrze
      > buję zaufanego psychiatry.
      >
      > Proszę o pomoc.
      Nie jestem psychiatrą ale dawno na studiach miałem psychiatrię sądową i , o ile mnie pamięć nie zawodzi , to choroba dwubiegunowa nie polega na krótkotrwałych wahaniach nastroju lecz wahania przebiegaja w długich , często wielomiesięcznych cyklach. U Ciebie może to być "zwykła" depresja. Piszę zwykła gdyż , znacznie łatwiejsza do leczenia od cyklofrenii. Tym niemniej leczenie przez dobrego psychiatrę jak najbardziej wskazane. Mam w rodzinie osobę skutecznie wyleczoną z cholerstwa więc zasięgnę języka i postaram sie napisać jakiś konkret.
      • hlaskowa Re: Psychiatra dla młodej osoby. 03.04.14, 21:45
        dziękuję za odpowiedzi

nie mam jakichś strasznych wahań nastroju. owszem miewam napady płaczu bez powodu oraz wybucham złością przez błachostkę.

moim problemem jest to, że ja kompletnie nic nie czuję. kiedy powiedziałam rok temu lekarzowi pierwszego kontaktu o tym, że nie chodzę do szkoły, że nie mogę się zmotywować do wstawania, że nie dochodzi do mnie, że mnie ze szkoły wyrzucono, że choć miałam wcześniej same piątki to od jakiegoś czasu nawet nie potrafię otworzyć książki to napisał w skierowaniu, że mam zaburzenia emocjonalne.

ja się izoluję, bo nie jestem gotowa. natomiast mam świadomość co muszę w sobie poprawić, ale tego NIE ROBIE. obiecuję, że coś wykonam np. zapisze się do zaocznej szkoły, ale w połowie drogi się rozmyślam. wmawiam sobie jakieś nierealne alternatywy, które rzecz jasna pozostaną w mej głowie.

proszę o konkretny numer, nazwisko, przychodnie do lekarza, który poświęci mojej osobie więcej niż 10 minut
    • 21_a_w_e Re: Psychiatra dla młodej osoby. 03.04.14, 22:07
      Powiedz - a masz smak na ogórki kiszone ? Jeśli tak to może w ciąży jesteś i stąd ta niestabilność emocjonalna. W sunie po porodzie powinno przejść.
      • hlaskowa Re: Psychiatra dla młodej osoby. 03.04.14, 22:41
        lol nie, apetyt zmienny. raz nie mam ochoty na jedzenie i nie jem, i raz nie mam ochoty na jedzenie, ale jem.

anhedonia tak w ogóle.
        • lupus1020 Re: Psychiatra dla młodej osoby. 03.04.14, 22:44
          Tylko nie idź do Jakubowskiej. Poświęci Ci 50 minut i ani słowem się nie odezwie. I tak cały czas.
          • jozwa50 Re: Psychiatra dla młodej osoby. 03.04.14, 22:55
            lupus1020 napisał:

> Tylko nie idź do Jakubowskiej. Poświęci Ci 50 minut i ani słowem się nie odezwi
            > e. I tak cały czas.

Ten wpis wiele wyjaśnia. Psychiatra nie pomógł i pozostaje forum :D

• basiulek5 Re: Psychiatra dla młodej osoby. 03.04.14, 23:09
              Poszukamy takiego adresiku,żeby ci otał łzy,zajął czas wolny ,pobawił się z Tobą klockami itp.Nie martw się,przecież nie musisz słuchać jakiegoś regulaminu szkolnego,gdzie nikt Cię nawet nie przytuli.
              Zaraz poszukamy......
              • hlaskowa Re: Psychiatra dla młodej osoby. 04.04.14, 00:16
                Ohydne.

Mam jednak nadzieję, że nieszczęście większe niż bycie Tobą mnie nie spotka. Jeśli ból dupy Ci przez ten wpis zmalał to proszę bardzo, nie musisz dźwiękować. A teraz idź być idiotą gdzieś indziej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka