Dodaj do ulubionych

TVP Rzeszów - dno

01.05.14, 21:17
Pytam się, bo wiem, że czytają to forum. Czemu jesteście najgorsi z ośrodków jeśli chodzi o Internet? Czemu przeważnie w Rzeszowie najpóźniej wgrywane są aktualności na stronę www? W tej chwili najświeższe aktualności do obejrzenia mają datę 29 kwietnia. 30 kwietnia i 1 maja wcięło. Inne ośrodki oczywiście mają aktualne wydania. Nie jest to jedyny przypadek, bo przeważnie codziennie inne ośrodki mają wgrane swoje programy już po 19.00, a Rzeszów jak się uda zobaczyć po 20.00 to jest święto. Czy brakuje w ośrodku ludzi do wstawiania materiałów do sieci? TVN ma fakty o 19.00, a już po 19,30 są one w necie do obejrzenia. Da się? I wy płaczecie o abonament? Czemu wszystko co państwowe musi być do dupy?
Obserwuj wątek
    • rz2014 Re: TVP Rzeszów - dno 01.05.14, 21:23
      TVP Rzeszów - dobrze, że jeszcze tego czegoś nie zlikwidowali. Poziom mierny, cała ekipa to chyba z 10 osób, problemy z najnowszymi aktualnościami w necie (zbyt późno).
      Cieszcie się, że jeszcze wawa nie pozbyła się tego Ośrodka.
      • smalltownboy Re: TVP Rzeszów - dno 01.05.14, 21:25
        Pozbyć się nie może, bo ustawa chroni każdy ośrodek. Każde miasto wojewódzkie ma swoją telewizję. Ale organizacja pracy - szkoda gadać.
        • rz2014 Re: TVP Rzeszów - dno 02.05.14, 11:18
          ...a nie wiedziałem, że aż ustawa chroni takie rzeczy.
          Powinno pilnie poprawić organizację pracy w oddziale rzeszowskim TVP, bo niekiedy wyniki pracy "dziennikarzy" są żenujące.
    • coralin Re: TVP Rzeszów 01.05.14, 21:40
      Większość programów jest fantastycznych np. Odkrywanie Podkarpacia czy Rzeszowskie Lekcje Architektury. Aktualności nie oglądam.
      • rz2014 Re: TVP Rzeszów 02.05.14, 11:20
        No może 1 czy 2 programy są oki lecz reszta wraz z popularnymi "Aktualnościami" pozostawia wiele do życzenia.
        • coralin Re: TVP Rzeszów 03.05.14, 15:48
          Najgorsze są te programy, które usiłują naśladować wielkie produkcje. Widać po nich kompleksy. Te które nawiązują do dobrych tradycji dziennikarskich są nieśmiertelne i wartościowe.
          • smalltownboy Re: TVP Rzeszów 03.05.14, 17:04
            Kompleksy nie kompleksy, ale swojskie wiadomości, swojskie krajobrazy. Śmieszy mnie jeden młodziak, który tam od czasu do czasu coś czyta pod materiałami. Głosik ma taki coś a la Biedroń :)) Inny facet ma głos z wadą wymowy litery R. Dubis ze Stalowej Woli ciągle się łączy przez telefon jak w starych latach 80. Tak jakby nie było łączy internetowych chociażby. Na północy Podkarpacia powinni mieć jakieś studio ze sztywnym połączeniem bo dziś podają materiały przez kierowców busów czy PKS :)) Tak, to nie żart.
            • coralin Re: TVP Rzeszów 03.05.14, 18:15
              Ale akurat te swojskie wiadomości czy swojskie krajobrazy to istota regionalnych stacji i tak być powinno. Boratyn chyba zrobił coś z wymową i jest dobrze.
              • smalltownboy Re: TVP Rzeszów 03.05.14, 18:19
                Ale mi nie chodzi o Boratyna. Tamten facet z wadą wymowy R jedynie czyta materiały.
    • rz2014 Re: TVP Rzeszów - dno 03.05.14, 17:25
      No cóż, brakuje obycia, fachowości z prawdziwego zdarzenia pracownikom TVP O/Rzeszów.
      Telewizja jest w Rzeszowie od wielu lat a nie od kilku dni. Czasami, oglądając TVP Rzeszów mam wrażenie, że jest to jakieś nagranie próbne, nadające się dopiero do obróbki - to nie!!!!

Panowie/Panie z TVP Rzeszów - więcej pewności siebie, ćwiczeń z erudycji, ogólnie większego obycia. Nie nadajecie rok czy dwa jak Opole czy Kielce.

Będąc czasem u rodziców w rejonach Tarnowa, oglądam Kronikę krakowską i widać różnicę pomiędzy prowadzeniem choćby programów informacyjnych z Krakowa i programów z Rzeszowa (na niekorzyść Rzeszowa, niestety).

Mam nadzieje, że to się poprawi w niedługim czasie.
      • smalltownboy Re: TVP Rzeszów - dno 03.05.14, 17:38
        Prezenterzy informacji w Kielcach są bardziej profesjonalni. Możesz sobie obejrzeć każdy serwis informacyjny z ośrodków TVP poprzez stronę TVP.
        • smalltownboy Re: TVP Rzeszów - dno 03.05.14, 17:39
          TVP Lublin ma podobny poziom do naszej telewizji, jeśli chodzi o prezenterów.
        • rz2014 Re: TVP Rzeszów - dno 03.05.14, 18:13
          Kielc nigdy nie oglądałem ale z ciekawości zobaczę i porównam.

Może TVP Rzeszów może nie ma dobrego kierownictwa aby właściwie dyscyplinowało pracowników, wysyłało na szkolenia, ćwiczenia z erudycji, prowadzenia programów, zachęcania widzów do oglądania programów TV?
      • coralin Re: TVP Rzeszów - dno 03.05.14, 18:20
        Erudycję się nabywa przez lata, ćwiczyć można dykcję:) Nie narzekajcie wciąż. Jest już nowy odcinek Rzeszowskich lekcji architektury o rzeszowskim pomniku. Niezłe są programy historyczne, dotyczące dziedzictwa kulturowego regionu.
    • chris1970 Re: TVP Rzeszów - dno 03.05.14, 17:49
      Spróbuj zrobić tv na miarę BBC (bo rozumiem, że tego oczekujesz) za te pieniądze jakie otrzymują ośrodki regionalne.
      • smalltownboy Re: TVP Rzeszów - dno 03.05.14, 17:51
        Szybkie wgranie wiadomości do Internetu nie wymaga pieniędzy tylko odpowiedniej organizacji pracy.
        • rz2014 Re: TVP Rzeszów - dno 03.05.14, 18:15
          wgrać można w 10 minut - a nie 2 godziny jak w TVP Rzeszów.
          Rzeszów jest chyba rekordzistą w tym względzie
          • coralin Re: TVP Rzeszów - dno 03.05.14, 19:24
            Ostatni odcinek Rzeszowskich lekcji architektury jest od wczoraj na stronie z info, że premierowy odcinek w sobotę o 19. Ja sobie obejrzałam w internecie, ale moja Mama nie ma internetu i czekała na ten odcinek od paru dni.
            • rz2014 Re: TVP Rzeszów - dno 03.05.14, 20:03
              o czym jest ten ostatni odcinek rzeszowskich lekcji architektury????????????
              • lodowy_pl Re: TVP Rzeszów - dno 03.05.14, 20:36
                O Pomniku.
                • rz2014 Re: TVP Rzeszów - dno 03.05.14, 20:53
                  własnie oglądałem - fajny film
                  • coralin Re: TVP Rzeszów - dno 04.05.14, 17:51
                    O, jednak coś się spodobało. Rzeszowskie forum zostało zdominowane przez agresywnych malkontentów, którym nic się nie podoba.
                    • rz2014 Re: TVP Rzeszów - dno 04.05.14, 20:55
                      Tak, spodobało mi się. Dobry program Fakt za dużo na rzeszowskim forum jest malkontentów, to prawda.
              • coralin Re: TVP Rzeszów - dno 03.05.14, 20:45
                O pomniku. W zamian był stary program M. Czarnoty. Ciekawie gawędzi, ale jednak program zupełnie nietelewizyjny.
                • mr.paprykarz Re: TVP Rzeszów - dno 04.05.14, 21:25
                  Hennig ciekawie opowiada, prawie jak Czarnota.
                  • rz2014 Re: TVP Rzeszów - dno 04.05.14, 21:30
                    Ciekawie, fakt
                  • coralin Re: TVP Rzeszów - dno 04.05.14, 21:42
                    Ale przede wszystkim jest to połączone z dobrymi ujęciami z kamer, na których widać szczegóły architektoniczne. Czarnota stał przed budynkiem, którego prawie nie widać, w rękach miał stare zdjęcia (jakby realizacja telewizyjna nie mogła pokazać ich inaczej). Czarnota nie mówił niczego, czego nie można wyczytać w książkach o Rzeszowie. Kiedyś podobał mi się program Adama Głaczyńskiego prezentujący stare materiały filmowe o Rzeszowie, ale ten cykl z Hennigem to rewelacja.
                    • rz2014 Re: TVP Rzeszów - dno 05.05.14, 13:11
                      Fakt, cykl z Hennigem to rewelacja!!!!
                      • lodowy_pl Re: TVP Rzeszów - dno 05.05.14, 23:17
                        Lekcje Architektury zdaje się realizuje jakiś zewnętrzny producent dla TVP Rzeszów. Zgadzam się, że robi to dobrze.

Co do samego oddziału TVP w Rzeszowie to jak to może funkcjonować dobrze na poziomie twórczym kiedy tam od zawsze są ci sami ludzie, żadnej rotacji, żadnej pozytywnej selekcji, sami niezastępowalni bez względu na dziennikarski dorobek najczęściej, powiedzmy sobie ucziciwie: mizerniuteńki.

Dwustutysięczne miasto z tuzinem uczelni wyższych i metropolitalną ambicją stać tylko na marną konferansjerkę i gazetobroszurki bez korekty ? Bo co ? Bo ktoś MUSI udawać pracę na eksponowanym stanowisku ? Słabe. Żadne gadki o kiepskim finansowaniu mnie nie przekonują, jestem więcej niż pewien, że setki młodych ludzi dałoby się z siebie wszystko, by móc pracować w telewizji i ścigać się na tematy. Cel sam w sobie czy trampolina do dalszej kariery przecież wymarzone.
                        • rz2014 Re: TVP Rzeszów - dno 06.05.14, 07:19
                          Poziom słaby a doświadczenie mamy już w prowadzeniu Oddziału kilkunastoletnie

pl.wikipedia.org/wiki/TVP_Rzeszów
                          cyt"W dniu 19 października 1990 Telewizja Rzeszów rozpoczęła nadawanie samodzielnego programu regionalnego z Rzeszowa w paśmie TVP 2, a 5 stycznia 1995 rozpoczęła nadawanie odrębnego kanału pod nazwą "Telewizja Rzeszów""

Już chyba lepiej radzą sobie uruchomieni niedawno kielczanie (muszę jeszcze pooglądać programy z Oddziałów: Opole, Gorzów, Olsztyn, Bydgoszcz aby mieć pełen wgląd w temat)
            • coralin Re: TVP Rzeszów - dno 09.05.14, 17:17
              Cd o emisji Rzeszowskich lekcji architektury. Na stronie Tvp Rzeszów było info, że będzie dziś o 7.40. Zadzwoniłam i poinformowałam Mamę. Dobrze, ze nastawila sobie budzik wczesniej, bo emisja byla o 7.32.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka