Dodaj do ulubionych

Co ciekawego można zobaczyć w Rzeszowie ?

11.07.14, 14:01
Jakieś ciekawe miejsca w Rzeszowie - czekam na fajne propozycje.
Obserwuj wątek
    • resmenov Re: Co ciekawego można zobaczyć w Rzeszowie ? 11.07.14, 14:31
      najstarszego prezydenta , najszczuplejszego rzecznika i ograniczenie prędkosci do 10 km na godzinę ...
      • magda_lena14 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Rzeszowie ? 11.07.14, 14:37
        Polityką się nie interesuje, a na piechotę 10 km/h to dla mnie za szybko :D
        • lechowski51 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Rzeszowie ? 11.07.14, 16:37
          Jeżeli spodziewałaś się,innej reakcji forumowego chama,to sie zawiodłaś...
          W Rzeszowie po za rynkiem nie ma nic ciekawego do zobaczenia.Polecam nieodległy Łańcut,piekny Przemyśl,bądz tez Krosno lub Sanok.
          • rz2014 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Rzeszowie ? 13.07.14, 21:22
            Do Przemyśla sama się nie wybieraj. Choć to urokliwe, zabytkowe miasto to jest dość zaniedbane i brudne. Bardzo dużo straciło stając się powiatem. Bardzo dużo Ukraińców i podejrzanych typów.

Krosno i Sanok nie ma znów tak wiele do zaoferowania.

Rzeszów to nie miasto zabytkowe, raczej nowoczesne. Zabytki skupiają się w obrębie kameralnego Rynku. Miasto Rzeszów nastawione jest głównie na handel, produkcję ale i szeroko pojętą edukację/naukę. Czas możesz spędzić w Śródmieściu w Restauracjach, Muzeach, Podziemnej Trasie Turystycznej pod płytą Rynku, Teatrach, Filharmonii, zwiedzić okolice Zamku Lubomirskich. Polecam spacer bulwarami.
            • daciaolga Re: Co ciekawego można zobaczyć w Rzeszowie ? 05.08.14, 15:24
              Fajnie, że natrafiłam na ten wątek, akurat organizuje wyjazd firmowy, szukam prócz lokalnych atrakcji, również hotelu godnego polecenia, jak na razie ofertą przoduje zajazd www.dwabratanki.pl/ czy ktos może kiedys korzystał z jego usług ?
          • wislocki12 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Rzeszowie ? 14.07.14, 23:38
            No masz! A myślałem, że Ty tylko Florydę znasz! ;-))
    • rz2014 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Rzeszowie ? 11.07.14, 19:47
      - Pomnik Czynu Rewolucyjnego:):):)
      - Galerie (są wszędzie)
      a tak na serio:
      - Rynek, Ratusz i cała Starówka (niewielki Rynek ale bardzo przytulny i kameralny);
      - okolice Zamku Lubomirskich (sam Zamek zajmuje niestety Sąd Okręgowy);
      - Aleja pod Kasztanami;
      - Ogrody Bernardyńskie (w samym centrum);
      - Bulwary Rzeszowskie i rezerwat Lisia Góra z widokiem na Zalew;
      - Nowoczesna architektura na Politechnice i Uniwersytecie.
      Miasto ogólnie nie słynie z zabytków ale można bardzo miło spędzić czas w mieście. Ludzie w Rzeszowie są bardzo mili i uprzejmi a miasto spokojne jak na blisko 200 tys. mieszkańców.
    • chris1970 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Rzeszowie ? 14.07.14, 11:22
      Na starym mieście polecam do zwiedzenia rynek i okoliczne uliczki.
      Warto wejść do zabytkowych kościołów: Fara przy ulicy Kościuszki i klasztor o. Bernardynów z cudowną figurą M.B. Rzeszowskiej. Z obiektów sakralnych to tyle.
      W okolicach klasztoru są Ogrody Bernardyńskie.
      Na południu centrum do zobaczenia byłby Zamek Lubomirskich i Pałacyk letni, w sąsiedztwie fontanny multimedialnej. Specjalne pokazy woda światło dźwięk odbywają się w soboty około godziny 21. W ciągu tygodnia są pokazy woda i dźwięk.
      Ciekawostką w mieście też jest okrągła kładka nad Aleją Piłduskiego. Na kładce umieszczone są stare zdjęcia miasta.
      Warto przespacerować się uliczkami Grunwaldzką, Kościuszki, 3-go Maja.
      Z muzeów warto zobaczyć Muzeum Okręgowe przy 3-go Maja, Muzeu Etnograficzne przy Rynku oraz Muzeum Historia Miasta Rzeszowa przy ulicy Baldachówka (boczna rynku).
      Bardzo polecam odwiedzenie podziemnej trasy turystycznej pod płytą Rynku, do zobaczenia są nawet i 3 kondygnacyjne piwnice.

W okolicy Rzeszowa do zobaczenia na pewno polecam Zamek w Łańcucie i Skansen w Kolbuszowej. Atrakcja jest i dla dorosłych jak i dla dzieci.
    • resmenov Re: Co ciekawego można zobaczyć w Rzeszowie ? 14.07.14, 12:06
      mozesz jeszcze poobserwować ciekawe zjawisko jak ludzie oszczędzają na jedzeniu kupując przeterminowaną zywność a w niedzielę rzucają na tacę pokazne sumy
      • lodowy_pl Re: Co ciekawego można zobaczyć w Rzeszowie ? 14.07.14, 13:10
        Jak mi źle, że nikt nie wymienił tu ...fontanny multimedialnej... :-)))
    • magda_lena14 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Rzeszowie ? 15.07.14, 15:42
      Dzięki wszystkim za wymienienie tak wielu rzeczy :)
      Właśnie chodziło mi przede wszystkim o to gdzie można się przejść, zobaczyć coś fajnego, pobyć gdzieś. Wolę to niż pomniki i muzea.
      Mam jeszcze dwa pytana :D
      Słyszałam że w Rzeszowie jest fajny skatepark, potwierdzacie ?
      Podajcie jeszcze jakieś charakterystyczne miejsca gdzie można zjeść coś dobrego (restauracje, pizzernie, itd.) :)
      • rz2014 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Rzeszowie ? 15.07.14, 15:53
        Skatepark jest obok Hali Widowiskowo - Sportowej na Podpromiu od strony Wisłoka.
        Jest extra!!!
        • magda_lena14 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Rzeszowie ? 15.07.14, 15:57
          To dobrze :D a powiedz mi, można tam wejść o każdej porze ?
          • rz2014 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Rzeszowie ? 17.07.14, 19:13
            Pewnie, że można. Możesz pośmigać na desce, rolkach lub rowerze w nocy, co za problem. W planach niedalekich jest zadaszenie skateparku - aby można było korzystać podczas deszczu a nie być całkiem przy tym mokry. To nowy obiekt więc idealnie równy.
            Skatepark jest za friko i fajni ludzie się tam zbierają, polecam!!!
    • rz2014 Re: nocleg w rzeszowie 17.07.14, 19:26
      Hoteli w Rzeszowie masz mnóstwo.
      Od 5 gwiazdkowych (bardzo drogich) do zwykłych hoteli.

Jak nie masz dużo kasy polecam Ci nocleg w akademiku Politechniki (ul. Akademicka) lub Uniwersytetu (ul. Cicha).
      Ceny są śmiesznie niskie w pokojach gościnnych akademików. Nawet możesz się ugadać czy też negocjować cenę.
      Teraz akademiki są puste więc miejsc jest od liku i tam Ci polecam.

A jak chcesz coś lepszego to może Hotel Forum (przy Galerii Graffica) - to praktycznie centrum Rzeszowa (135 zeta ze śniadaniem, internetem, parkingiem).

Hotel Rzeszów, Prezydencki, Ambasador, Grand, Hilton Garden Inn - nie polecam ze względu na kosmiczne ceny.

Jak masz jakieś jeszcze pytania to pisz, pozdrawiam
      • pawel_100 Re: nocleg w rzeszowie 24.05.19, 10:53
        A dlaczego nie polecasz Grandu? Naprawdę bardzo fajny Hotel są drogie pokoje ale można znaleźć tez tańsze www.grand-hotel.pl/pl/pokoje/
    • lupus1020 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Rzeszowie ? 05.08.14, 16:28
      Gó.... Bo to nie miasto tylko je.bany komusnistyczny wyrób miastopodobny. Zlikwidować to gó... i zalać szambem.
      • wislocki12 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Rzeszowie ? 05.08.14, 23:36
        A park Jana Pawła II? Naprawdę Ci się nie podoba Ci się? Szkoda! :-((
      • wislocki12 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Rzeszowie ? 06.08.14, 01:48
        No tak, a willa bp. Górnego przy ul. Jałowego i a siedziba bp. Wątroby! A matka Boska Rzeszowska, że o Katedrze nie wspomnę... To też "je.bany komusnistyczny wyrób miastopodobny. Zlikwidować to gó... i zalać szambem."? :-((
        Mam wrażenie, że słabo szanujesz nasze tradycje religijne, że o obywatelskich nie wspomnę! :-((
      • rz2014 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Rzeszowie ? 06.08.14, 08:44
        Lupus wyluzuj.
        Zachowujesz się jak wójt gminy Świlcza i Trzebownisko - oni też nie lubią tego miasta z wiadomych przyczyn:)
    • anka401 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Rzeszowie ? 23.08.14, 23:19
      byłam, zobaczyłam i... zauroczył mnie (i koleżanki) Rzeszów:) Rewelacyjnie zadbane drogi, świetne ich oznakowania, czysto, miło. Ryneczek przecudnej urody - i wcale nie taki znów mały, jak ktoś tu wspominał; zresztą zachwyciło nas całe centrum. Jedzenie tanie i smaczne (byłyśmy w Ceskiej Hospodzie i mam nadzieję, że nie będzie mi to poczytane jako krypto- lub jawna reklama:)). Kierowcy wyrozumiali dla frustratów przyzwyczajonych do walki o wybrany pas jazdy. Co do sztuki, to cóż - należymy do tego paskudnego gatunku, który szczególnie lubuje się w "muzeach mody współczesnej". I tu do wyboru cała gama galerii, z powalającą Millenium Hall na czele. Można by się było czepić tego i owego, ale ogólnie - miasto z rozmachem, jak je określiłyśmy po kilkunastu godzinach pobytu.
      • chris1970 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Rzeszowie ? 25.08.14, 12:42
        Bardzo się cieszę, że Rzeszów się spodobał. Zachęcam do kolejnych wizyt i odrywania okolic.
        • rz2014 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Rzeszowie ? 25.08.14, 13:21
          ...bo Rzeszów to super miasto
    • decipheros Re: nocleg w rzeszowie 17.09.14, 01:35
      Ja zwłaszcza rekomenduje Hotel www.hotelferdynand.pl/. Często tam nocuje i uważam ze to najlepszy hotel w rzeszowie
    • pawel_100 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Rzeszowie ? 24.05.19, 10:51
      Jak jestem w Rzeszowie to zawsze nocuje w grand hotelu www.grand-hotel.pl - jestem bardzo zadowolony, hotel jest bardzo luksusowy mimo to ceny nie są bardzo wygórowane. Pokoje są bardzo ładne i miła obsługa. Polecam strefę SPA
    • wislocki12 Pałac Wątroby 24.05.19, 23:57
      W parku miejskim im. "Solidarości" znajduje się była siedziba Instytutu Jana Pawła II. Dzisiaj to pałac JE bp. Wątroby, Jana, zresztą... ;-)
      PS Park nadal niszczeje... :-((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka